Cene medu

Komunikacija med skupinami in društvi, trženje in promocija

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Cene medu

OdgovorCOLON # 74718Odgovor volk
Po Okt 08, 2018 7:37 pm

http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/9609

Čas je, da čebelarji nehamo poizkušat konkurirat uvoženemu ter cenenemu medu(velikokrat z sumljivim poreklom). Čas je tudi, da se vsak čebelar začne cenit, tako kot se kmetje. Nikjer pri kmetu ne moreš dobiti proizvodov ceneje, kot so v trgovini, saj gre za domač pridelek z znanim poreklom in kvaliteto. Zato pozdravljam pobudo objavljeno na spletni strani ČZS.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Organik
PrispevkovCOLON 301
PridruženCOLON So Jun 03, 2017 10:43 am

Re: Cene medu

OdgovorCOLON # 74719Odgovor Organik
To Okt 09, 2018 7:11 am

Tisti, ki prodajate med, pridelajte čistega in mu postavite ustrezno ceno. Kakšnemu socialno ogroženemu, ga pa podarite.

Kmetje pa tako, da kmet v gostilni popije en špricer, mora prodati 4 litre mleka. Tudi malo hecno.

Miško333
PrispevkovCOLON 115
PridruženCOLON Če Feb 18, 2016 9:49 am

Re: Cene medu

OdgovorCOLON # 74720Odgovor Miško333
To Okt 09, 2018 7:16 am

Priporočene cene medu!

In zakaj le medu? Zakaj ne tudi matic, čebeljih družin, propolisa, cvetnega prahu, matičnega mlečka in kopice proizvodov, ki temeljijo na čebeljih produktih?

Malo demagogije, zavajanja in manipulacije s cenami in odstotki pa si je tokrat ponovno privoščila komisija za ekonomiko pri ČZS. Ne gre kar tako po domače mešetariti s številkami in odstotki in tako preko palca ponujati ter priporočati ekonomskih rešitev. Korektno v analizi povedo, da kar 82% slovenskih potrošnikov kupuje med pri slovenskih čebelarjih na domu oziroma na tržnicah in le 8% ga kupuje pri trgovcih. Torej trgovci v Sloveniji prodajo zelo male količine medu po zelo visokih cenah in kar komisija zamolči ali pa nima podatka je, da trgovci (predvsem tuji, Lidl, Hofer...... ) prodajo tudi določene neznane količine zelo cenenega medu katerega cena znaša med 3,5 in 5 evri. Res se ne da na tak način primerjati cen posameznih ponudnikov medu in pri tem še tako demagoško zavajati čebelarjev in jih pozivati, da naj občutno zvišajo cene medu doma na pragu in tržnicah. Tržnih deležev v velikosti 82% proti 8% seveda ni mogoče na tak način primerjati in iz tega potegniti koristnih ter v praksi uporabljivih podatkov in napotil. Vsaj ne takšnih kot jih tokrat komisija ponuja čebelarjem.

In potem se ob zaključku ter priporočilu čebelarjem, da naj občutno zvišajo cene, komisija celo sklicuje na Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev, ki bi naj s tem kar so "ugotovili in kar v komisiji za ekonomiko ČZS priporočajo" strinjalo in prav tako pozivalo čebelarje k občutnemu zvišanju cen. O ti sveta preproščina! Seveda se ti s tem strinjajo in verjetno so tudi med glavnimi pobudniki za zvišanje cen, ker mnogi od teh pridelujejo izključno med in bi radi s pridelavo medu dobro živeli. Pa to ne bo šlo tako. Vsaj velika večina na ta način ne bo preživela. Profesionalni čebelarji morajo ob prodaji medu se ukvarkjati še s prodajo matic, čebeljih družin, propolisa, cvetnega prahu, matičnega mlečka in še obilice drugih pridelkov, če se bodo želeli profesionalno ukvarjati s čeberlarstvom.Tako pa bi sedaj radi, da njihove ekonomsko poslovne zadrege rešuje okrog 10.000 malih ljubiteljskih čebelarjerv, ki bi naj z nerazumno visokimi cenami od sebe nagnali veliko večino svojih kupcev. Res neverjetno inovativna pogruntavščina.

In še nekaj manjka v tej analizi cen medu ter priporočilu čebelarjem. Koliko za med v rifuzi čebelarjem ponujajo slovenski in tudi tuji ponudniki odkupa slovenskega medu v večjih količinah? Ta podatek je za množico malih slovenskih ljubiteljskih čebelarjev veliko pomembnejši kot pa želje skupine profesionalnih čebelarjev ter cena prodajalca, ki ima le 8% tržni delež.
Cene medu v Sloveniji pri slovenskih čebelarjih, ki ga prodajajo na domažem pragu ali na tržnicah, so v glavnem kar realne in na njih ob vsem že navedenam vplivajo tudi prav specifične ekonomske in socialne razmere v okolju v katerem določeni čebelarji živijo in med prodajajo.
Si res kdo misli, da je velika večina slovenskih čebelarjev navadnih tepcev, ki ne bi želeli svojega medu prodati po višjih cenah in tako izboljšati ekonomike svojega čebelarjenja? Čebelarji v določenem okolju prav dobro vedo po kakšni ceni je mogoče kaj prodati in tudi zelo dobro poznajo delovanje zakona ponudbe in povpraševanja.

Organik
PrispevkovCOLON 301
PridruženCOLON So Jun 03, 2017 10:43 am

Re: Cene medu

OdgovorCOLON # 74721Odgovor Organik
To Okt 09, 2018 9:16 am

Ljubiteljski čebelar večino medu podari sorodnikom, prijateljem.
Tisti pa, ki ga skrbi, da bo z višjo ceno pregnal kupce, pa ni več ljubiteljski čebelar. On se gre posel in to je že druga pesem.
Vrhunska buteljka vina je dražja od kozarca medu. In v tem vinu je en sam strup. Primerjava?
Ravno tako imenovani ljubiteljski čebelarji bi po moje morali postaviti visoke cene za svoj čisti med. Če je seveda čist.
Ljudje pa bi morali jest majhne količine medu. Za podporo sicer zdravemu načinu življenja.
Imeli bi dovolj domačega medu, vsak bi si ga lahko privoščil, cene bi bila primerno visoka.... Med bi potemznali cenit in ne bi z njim pekli raznih peciv, kjer ga tako ali tako uničimo.
Ampak kapitalizem zajebe vse. Več, več, več. In potem smo kjer smo.
Kar dvignit cene, zahtevat veliko za kvaliteten med.
Ljubitelji pa smo za to, da se razdajamo in najdemo srečo v tem.
Lepo se mejmo vsi skupaj.
In zmanjšajmo porabo energije vsi skupaj, sicer nam ni pomoči, he,he.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Cene medu

OdgovorCOLON # 74722Odgovor volk
To Okt 09, 2018 10:14 am

Misko, ocitno si bil prisoten na sestanku komisije za ekonomiko. Ampak nisi dojel, kaj se je tam dogajalo. Noc je posteno povedal, da se tudi njemu ne zdi logicno, da se med prodaja ceneje, kot v trgovini. Kmet grose sicer da mleko po 25-35 centov. Kupi ga pri njemu. Ti bo racunal 1evro. V trgovini dobis mleko(njegovo) iz mlekarne po 70 centov. Ker ima maloproizvodnja visjo ceno od veleproizvodnje. In vsi smo se strinjali, da se priporoca povprecna prodajna cena. Ker po prejsnji metodologiji izracuna nujno rabis utezne mere, torej deleze. No tu jih ni. Ker tezko povemo, da pridelamo vec medu. Zadnji izracun ONS pravi, da pridelamo malo manj kot 20 kg medu po panju. In dobi rezultat 1500 ton. Na 200000druzinah. Jaz dobim rezultat malo pod 4000 ton. Zakaj drugacen rezultat? Ker si cebelarji verjetno ne zelijo FURSa za vratom. In vecina cebelarjev je hobi. In potem naenkrat za FURS to ne bi bil vec hobi.

Ocitno je tudi, da ne zastopis proizvodnje in prodaje medu. Med v sodu ima strosek pridelave okoli 4 do 5evre po kg. Kar je vec, je dobicek. Ce nekdo proda med v sodu v Medex po 5€, potem je pokril stroske in imel placo. Ce proizvede 20ton medu, pac nima casa biti prodajalec. Nekdo ki pa ima 3 tone medu, pa ta med spakira, skladisci, transportira, dostavlja kupcem, v primeru da ni povsalec, placa se DDV. Torej je iz 5€ ustvaril 12€. Ampak v teh 7€ je njegova placa za cas ukvarjanja z embaliranjem in trzenjem, potem embalaza, prevozno sredstvo, davki, placila stojnic, gorivo.. in morda ima 2€ dobicka po kg.
Zato v priporoceno ceno ne sme spadati veleprodajna cena, saj je priporocena cena cena v kateri je dodana vrednost, veleprodajna je pa brez.

Vidis, vsi cebelarji vpijete, da rabite tehnicno pomoc. 400000€ na leto. Dvig cen na realno vrednost pri medu pa pomeni cez 10milijonov €. In med drugim, danes v trgovini gledam. Maslo v 5 letih za 200%gor. Vse ostalo isto. Ja, leta 2000 je bil med po 4,5€. Danes je na borzi v maloprodaji v ponudbi po 7€. Place leta 2000 so bile po 400€. Danes je povprecna cez 1000€.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov