OdgovorCOLON # 72579Odgovor
volk
So Jun 03, 2017 11:16 pm
Ja, ne gledas, dokler se ne oplodi.. zato se mnogokrat raje uporabi ze vzgojeno matico. Jaz se s takimi stvarmi ne ukvarjam. Pac delam narejence ali z maticniki ali pa z maticami.. pol ne gledam, pac pa futram. Tudi rojev ne lovim. Ker ni naravno da bi homo sapiens plezal po drevju in si rebra lomil zarad cebel. Ce se mi da, izrojenca uredim.. letos imam celo par druzin, ki so zrojile do konca, v panju so cebele na 5 satih, matica je ze zalegla na treh satih.. se ne sekiram, po kostanju bo to normalna druzina. Tocil sem pa ze po 25 kg iz teh druzin.
Problem je, ce ima cebelar prevec casa in stika po cebelah. Potem se pojavi kup problemov in vprasanj. Cebelar najbolj poskrbi za cebele, ce jim vedno omogoca gradnjo voska, tu jaz zaradi lenobe dodam po tretjino okvirckov brez satnic, razdeljenih na pol. Na smreki se mi letos celo sesedajo sati, in to na satnicah, samogradnja visine 11 cm se ni sesula nobena, pa sem danes tocil smreko.. Serazinova tocilnica je odlicna za samogradnjo..trotovine ne izrezujem, ker se mi ne da odpirat panjev..ko pridem do cebel, ene dve ure setam naokoli in gledam kaj bo medilo.. na 14 dni porinem po 3 prazne okvirje in ene 2 s satnico v panje. Ko gre vaga gor 20 do 25 kg, pridem pobrat ven.. gospodarci so mi letos tako dali eni ze tretje tocenje.. zal jih nisem se nikoli pregledal sat za satom.. in jih nikoli ne bom.. v mnogih je kaksen sat samogradnja brez okvircka, v nekaterih pa celo po pol plodisca.. narejencem pac pozabim dati okvirje not vcasih.. in teh sploh ne gledam, ker se jih ne da.. tocit se pac da medisce..
Skratka, manj se gleda v panje, bolje je, samo paso je treba lovit v nulo.. ce pa ni pase, je pac treba dati jest.. men se to sicer ne dogaja. Za letos imam samo 200 kg cukra na lagarju.. ce ne bo po kostanju hoje, bom mel par ha soncnic, rozge in mocvirske mete, ter detelje, pol grem pa na brsljan.. tam dobijo mal cukra vmes, kako kilo po panju in prezimim na tem.. spomladi pred cesnjo stocim. V mocnih druzinah ne kristalizira, sploh na primorskem..
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!