Sivka

čebelje paše, medovite rastline, podatki o donosih,...
BUTTON_POST_REPLY
papagaj93
PrispevkovCOLON 164
PridruženCOLON Sr Feb 26, 2014 9:06 pm
KrajCOLON Ajdovą?ina

Sivka

OdgovorCOLON # 72624Odgovor papagaj93
Po Jul 10, 2017 1:55 pm

Zgolj kot firbec bi me zanimalo o sivki naslednje:
Medi? Če da, kdaj, koliko časa?
Je zanimiva za čebele?
Recimo hektar (št.sadik) nasada sivke zadostuje za 1 panj? 10 panjev?

Nekako za orientacijo..

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Sivka

OdgovorCOLON # 72626Odgovor volk
Po Jul 10, 2017 2:45 pm

Sivka zelo dobro medi, na ha se da komot pripeljati 10 panjev, problem je ker izcrpa cebele, na njej ne nabirajo cisto nic cvetnega prahu, medi konec junija in julija. nekateri kloni tudi kasneje.

Problem sejanja v Sloveniji je pa v tem, da ne sejes zase, pac pa za sosede. Meni se to dogaja nekje, kjer imam 5 ha vedno sejano za cebele. Prvo leto je bil zraven en cebelar, z par panji, ker je medilo, je seveda naredil nove druzine, se vec sem sejal, je se povecal. skratka, boljso paso kot ustvaris, vecji donos ustvarjas v okolici, vec zalege zalezejo matice v okolici, vec cebel je potem v okolici, posledicno vec rojev, vec druzin, in vedno vec kot sejes, manj dobis ti ven.. to je anarhija v Sloveniji, kjer je cebelar lahko vsak. Na Ceskem sem pred enim mesecem videl komplekse po vec 10 ha facelije sredi ravnine, pa sredi en cebelar, potem pa par kilometrov nobenega..

Meni je v Beli krajini en cebelar mojster povedal naslednje pravilo. za vsak panj, ki ga napravi cebelar, mora na svoje zemljisce posaditi 3 cesnje, 3 javorje(najbolje da vsako vrsto 3), 3 akacije, 3 smreke, 3 velikolistne lipe, 3 malolistne lipe, 3 kostanje, 3 jelke, po moznosti se 3 evodije.. za 1 panj. a vrbo sem pozabil,3. skupaj 36 dreves za en panj, ce so upostevane 3 sorte javorjev. Tak nacin bi bil posten.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov