Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

Čebelarski prispevki v tiskanih in ostalih medijih
boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71657Odgovor boriss
Če Jan 12, 2017 8:24 pm

Nič ne predlagamo. Mi smo samo rekli v katero smer bi uredili sistem. Vse ostalo je stvar dogovarjanja. In nekako ne moremo omejevati čebelarjenja nikomur. To naceloma lahko naredi samo konsenz - ki pa ga bomo morali doseči.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71658Odgovor volk
Pe Jan 13, 2017 10:59 am

Zanimivo je, da so ze sedaj v pravilniku omenjene razdalje za prevoznike. Tukaj je na mestu vprasanje zakaj. Odgovor je strokovno jasen. Vprasanje pa je, zakaj se mora prevoznik drzat teh pravil, nekdo ki zeli na novo zaceti cebelarit pa ne. In sploh glede na to, da prevoznik poseduje vec znanja, kot nekdo, ki zeli zaceti... mene je na eni lokaciji resila ze razdalja 500 m in razgiban teren. Ko se zacne reinvazija, se prvo siri v domacem cebelnjaku, potem leti k sosednjemu. Pri reinvaziji v avgustu in septembru je let cebel veliko daljsi, kot ce se reinvazija dogaja na soncni dan v oktobru, po kaki ohladitvi..
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71692Odgovor Odisej
Po Jan 16, 2017 2:19 am

Če preskočim (ne samo vljudnostno in že napisano) pohvalo glede "Ocene", lahko preidem kar takoj k tistemu, za kar menim, da v omenjenem besedilu pri vzrokih za odmiranje čebel manjka - razumem pa tudi, zakaj.
Lani je na enem imenitnem predavanju nekdo iz Švice (raje ga ne omenjam) naštel štiri danes največje "sovražnike" čebel oz. težave, s katerimi se le-te srečujejo. Na četrtem mestu je bila varoj(z)a, na drugem čebelar.

Za ta prispevek pustimo ob strani (tudi v Oceni združenja ne poudarjeno) sodobno kmetijstvo, ki poleg intenzivne uporabe insekticidov učinkovito zmanjšuje kvantiteto in kvaliteto večinoma osnovne čebelje paše - to so travniki. Travniško cvetje - vključno s cvetenjem trav, bo kmalu vidno le še na fotografijah in v starejših knjigah. Tudi (povsem nepotrebne) strupe v sadjastvu dajmo na stran. Besedo ali dve želim nameniti sodobnemu čebelarj(en)u.

Bilo naj bi prijazno do čebel, tako rekoč po meri čebel in njihovega načina življenja, razmnoževanja, prezimovanja. Pa je ? Zdi se in ugotovitve raziskovalcev in praktikov kažejo, da ne.

Kaj je neprijazno do čebel ? Večino tistega, kar čebelarji počnemo danes.

Preprečevanje rojenja, uporaba satnic in posledično preprečevanje proste gradnje satovja različne velikosti celic, trganje matičnikov, umetna vzreja matic in rezanje kril le-tem, odstranjevanje trotovine, prestavljanje satov (horizontalno in vertikalno), (pre)pogosti posegi v panj, zbiranje cvetnega prahu, odvzem prevelikega dela medenih zalog, prevelika uporaba sladkorne krme, nestrokovna uporaba strupov proti varoji, kopičenje prevelikega števila panjev na enem mestu ...

Vsega tega se "Ocena" ne dotakne oz. le nekaterih stvari in zgolj bežno (prepogosti pregledi, pomanjaknje CP). Praktično nič ne pove o tem, kako izboljšati zdravje, vitalnost čebel.
Napisal pa sem tudi, da razumem, zakaj ne.
Odprava večine zgoraj omenjenih postopkov in uveljavljenih praks bi namreč pomenila - konec profesionalnega čebelarjenja, kot ga večinoma poznamo danes. In tudi večine tki. ljubiteljskega čebelarjenja, ki v dobršni meri zgolj posnema metode, "spoznanja" in izkušnje velikih. Čeprav si ti želijo, da bi jih še bolj.

Razmislek o uporabi teh postopkov, ki so praviloma in skoraj vsi namenjeni zgolj koristim čebelarja, bi pripeljal do ključnega vprašanja: ali je čebela sploh primerna (domača) žival za "molžo" ?

Ali torej je ?
V zelo omejenem obsegu, ob drugačnem ravnanju z njo in pristanku na nekatere kompromise.

P.S.
Lahko pa se o vsem tudi motim.

Prijazen pozdrav članom foruma.

Miško333
PrispevkovCOLON 115
PridruženCOLON Če Feb 18, 2016 9:49 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71693Odgovor Miško333
Po Jan 16, 2017 7:32 am

odisej napisal/-aCOLON Preprečevanje rojenja, uporaba satnic in posledično preprečevanje proste gradnje satovja različne velikosti celic, trganje matičnikov, umetna vzreja matic in rezanje kril le-tem, odstranjevanje trotovine, prestavljanje satov (horizontalno in vertikalno), (pre)pogosti posegi v panj, zbiranje cvetnega prahu, odvzem prevelikega dela medenih zalog, prevelika uporaba sladkorne krme, nestrokovna uporaba strupov proti varoji, kopičenje prevelikega števila panjev na enem mestu ...
Lepo pozdravljeni!
S kolegom Odisejem se seveda skoraj v celoti strinjam in verjamem, da bi njegovim navedbam težko oporekali tudi veliki - profesionalni čebelarji. Zanima pa me vendarle zakaj je iz nabora naštetih razlogov za hude težave pri reji čebel izpustil tistega najhujšega in daleč najbolj spornega to je - nasilno preprečevanje zaleganja matice. Je ta ukrep izpadel zaradi površnosti ali morebiti celo namenoma in povsem zavestno?

Seveda bi k naboru vzrokov, kot ga podaja kolega Odisej, lahko dodali še kakšnega, vendar navajam le tega najbolj grobega in skreganega z vsako zdravo pametjo. Če bi ta ukrep sam po sebi dal željene učinke, bi se mi morebiti zdel še pogojno upravičen. Ker pa je ta ukrep le predpogoj za uporabo potem še ostalih postopkov, ki jih kolega Odisej ( in jih tudi sam ) uvršča med tiste, ki zelo negativno vplivajo na življenje in razvoj čebelje družine, je takšen ukrep seveda povsem nesmiseln ter nepraktičen in za čebeljo družino hudo škodljiv, čeprav ga zagovarjajo znana imena slovenskega čebelarstva.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71694Odgovor boriss
Po Jan 16, 2017 8:28 am

končno zanimiva razprava.

In zanimivo o vsem se strinjamo. In večino tistega kar piše odisej jaz ne delam (nikoli!). Dejstvo pa je da jaz nimam dostopa do urejanja izobraževalnih programov - in zato je notri znanje ljudi ki imajo dostop - to pa so po večini "5 panjičkarji". In nivo znanja je temu ustrezen.

Sedaj pa malo zakaj je dokument tak kot je. Napisan je bil za uvesti resno razpravo na to temo. Nikoli ni hotel biti vseobsegajoč in jasno je daleč od popolnega - ampak priznate ali ne je zelooooooooo drugačen od onega kar je naredila ČZS ko je zaznala "Problem varoje v letu 2016" in je poslala na MKGP "seznam za linčanje NVI"

Res je da smo v dokumentu pozabili na par stvari samo večina je not.

In dokument ne rešuje stvari - dokument je po naši oceni osnova po kateri se potem moramo na MKGP (odloča itak minister) izpogajati kaj od tega bo MINISTER podprl in izboljšal in kaj ne. Zato smo se po seji delovne skupine sveta za čebelarstvo (ko smo dobili zapisnik seje) odločili da na osnovi tega dokumenta pripravimo "akcijski plan" o katerem bi bilo zelo fajn (če nas ne bo ČZS blokirala) da se svet za čebelarstvo in minister odločita kaj in koliko so pripravljeni storiti v tej smeri. Ker je to delovno gradivo in ker je jasno še stvar pogajanj ga razumljivo ne bomo še objavili.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71695Odgovor boriss
Po Jan 16, 2017 8:32 am

Miško333 napisal/-aCOLON nasilno preprečevanje zaleganja matice. ....
tole je tema ki jo propagira nova "knjiga o čeblarstvu". O njej smo izvedeli ko je bila že izdana - po naši oceni je to sistem ki bi ga bilo potrebno testirat nekaj let preden pišemo knjige o njem. Jaz ga nisem upal testirat - sem ene 99% prepričan da moje čebele tega tretmana ne zdržijo.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71696Odgovor volk
Po Jan 16, 2017 9:23 am

Sam sem sisteme blokiranja matice preizkusil, pa donosi medu niso primerljivi pricakovanjem. Se vecji problem. Jaz matic ne pobijam, in jih ne iscem niti ne menjam. Ce druzina zaradi stare matice oslabi, pac dam v panj drugo druzino. In matice po polni blokadi se mi zdijo zanic. Je pac boljsi sistem omejitve na 3 sate, kjer matica lahko zalega. Ampak je veliko dela, druga stvar pa je, da medi v sloveniji od aprila do oktobra, seveda ce prevazas. In nimam omejevanja kam dati, saj moram imeti celo leto druzino mocno. Kar se tice podiranja maticnikov. Druzina z maticniki je prestopila prag razvoja, cetudi se podre maticnike, ne bo nic od nje.. torej se maticnikov ne podira, in posteno povedano, se mi ne zdi eticno kopati po panju, iskati matice, ter podirati maticnike.. niti ekonomsko. Cas je da pride v cebelarstvu do razprave, kjer se lahko najde najvec znanja.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71697Odgovor Odisej
Po Jan 16, 2017 10:53 am

Miško333 napisal/-aCOLONS kolegom Odisejem se seveda skoraj v celoti strinjam in verjamem, da bi njegovim navedbam težko oporekali tudi veliki - profesionalni čebelarji. Zanima pa me vendarle zakaj je iz nabora naštetih razlogov za hude težave pri reji čebel izpustil tistega najhujšega in daleč najbolj spornega to je - nasilno preprečevanje zaleganja matice. Je ta ukrep izpadel zaradi površnosti ali morebiti celo namenoma in povsem zavestno?
Ne eno ne drugo, Miško.
Navajal sem postopke, ki jih po mojem vedenju izvaja večina čebelarjev, preprečevanje zaleganja matice pa je zaenkrat (na srečo) še v povojih.
Ne, nikakor ga ne podpiram in ga mirno dodam prejšnjemu seznamu.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71770Odgovor boriss
Po Feb 06, 2017 8:21 am

novice našega združenja so med Najnovejšimi prispevki

Vabilo na srečanje v Grosuplju

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71905Odgovor Odisej
Sr Mar 08, 2017 11:43 am

Boris, se da izvedeti kakšno pomembno ugotovitev, spoznanje .... glede teme vašega zadnjega srečanja: Matice ?

Hvala.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71908Odgovor boriss
Sr Mar 08, 2017 7:09 pm

Ugotovitve so bile iznešene tam - za tiste ki so bili tam.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71916Odgovor Odisej
Če Mar 09, 2017 3:54 pm

Hvala. Sem računal, da je (bilo) tako, a če človek ne vpraša, nikoli ne ve zagotovo.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71918Odgovor boriss
Če Mar 09, 2017 8:36 pm

Nekako nam je nelogično da bi podarjali svoje (drago plačano?) znanje na internetu!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71922Odgovor Odisej
Pe Mar 10, 2017 10:15 am

Razumem, Boris, razumem. Ljudje smo različni.

L.N. Tolstoj se je pri 82 letih odselil od družine, ker je želel, da njegova dela pripadajo vsemu človeštvu in ne le dedičem.
N. Tesla je s svojim znanjem dobesedno razsvetlil svet in se odpovedal prihodkom od svojih patentov.

In ni treba, da gremo tako daleč stran in daleč nazaj. Lep zgled je Mare na tem forumu:
viewtopic.php?f=82&t=5566&start=30#p71912

Veliko veselja s čebelami želim vsem.

Mare-Božo
PrispevkovCOLON 202
PridruženCOLON Po Jul 08, 2013 8:01 pm

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71923Odgovor Mare-Božo
Pe Mar 10, 2017 11:35 am

Odisej, hvala za izpostavitev, vendar za trenutek ustavimo konje!
Nisem jaz referenčen in zanesljiv vir informacij. Jaz sem le amater, ki se uči. Rad delim svoje ugotovitve, ki pa niso nujno pravilne!
Tega se je treba zavedati.
Boris si s svojim znanjem služi kruh, meni je čebelarstvo hobi. Po pravici povedano... če bi videl visok tržni potencial v tem kar raziskujem, vrjemi da bi nekaj alinej in kakšen odstavek izpustil.... tako da ne gre čisto direktno zamerit nekaterim.
Se pa strinjam da bi lahko predstavili oris teme, če jih že detajli bolijo...

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71924Odgovor Odisej
Pe Mar 10, 2017 12:38 pm

Zdravo, Mare

Tudi tebi hvala za dopolnitev teme.
Oh, sploh ne gojim kakšen zamere :) . Kje pa !
Iskreno in prijazno sem se zahvalil za (pričakovan) odgovor.

Mare, točno za to gre, kar si napisal: deliti svoje ugotovitve ("ki pa niso nujno pravilne").
O pravilnosti govorita potem praksa in čas.
Tudi ugotovitve Združenja profesionalnih čebelarjev niso nujno 'pravilne' le zato, ker gre za profesionalce. So pa dragocene, enako kot tiste, do katerih prihajajo hobi čebelarji.

Vzeti jih s seboj v grob, če ti jih prej ne uspe 'prodati', je pa izguba za človeštvo. A o tem, kaj bo naredil in česa ne, odloča vsak sam.

cebelrcek
PrispevkovCOLON 557
PridruženCOLON Ne Nov 02, 2014 6:32 pm

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71926Odgovor cebelrcek
Pe Mar 10, 2017 7:31 pm

Mare-Božo in Odisej, lepo napisano!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71928Odgovor Fizikalec
Pe Mar 10, 2017 8:58 pm

Odisej edino Nikola Tesla je umrl zelo reven in od naroda pa ljudi pozabljen. Načeloma je tako, če je nekomu nekaj "podarjeno" tega sploh ne zna cenit. Če za pridobljeno znanje mora plačat (s svojo šolo) ali bilo kakšno pa je stvar drugačna. Vi bolj malo razumete, da je nas ene hudoooo drago stalo, da smo se kaj naučili. Marsikatera pogruntavščina je pristala na kupu za reciklažo ali v smeteh. Tako ali drugače pa nobeden ne verjame tudi, če jaz rečem, da določena zadeva ni uporabna. Zakaj torej bi se trudil nekdo??? Bi sicer imel tule še veliko za napisat ampak ker imamo velike težave nimam ravno časa za te debate.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71930Odgovor boriss
Pe Mar 10, 2017 9:17 pm

Odločili smo se da sodelujemo. Skozi sodelovanje povečujemo svoje znanje - namreč ko se nivo čebelarjenja dvigne čisto malo nad povprečje v Sloveniji ni več nikogar ki bi zmogel komurkoli med nami svetovati. Tako nam ostane edini način rasti - pogovor in druženje.

Teme ki se tam odpirajo so dostikrat zelo osebne in specifične. Bilo bi nepošteno če bi podatke pridobljene tistem krogu objavljali javno. In še huje - takoj ko bi kdo prvič objavil "malo skrivnost velikega kuharskega mojstra" ne bi nikoli več noben nikomur nič povedal.

Pogoji za včlanitev pa so znani. In ni nobenih ovir da se včlaniš in slišiš vse!

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71935Odgovor volk
So Mar 11, 2017 9:57 pm

Namen Zdruzenja je da se pospesuje pridobivanje znanja. Vendar sama logistika delovanja Zdruzenja, torej recimo najem prostora itd... clane stane. Torej se iz clanarine ali pa vstopnine za obisk placa stroske izvedbe samih srecanj. Tam vsi delimo znanje, vendar nas je to stalo. in tudi vsak obiskovalec se je moral pripeljati. In to stane. Zato je neprimerno, da recimo 70 cebelarjev prvo placa svoj prevoz, potem placajo ali clanarino ali pa vstopnino, da se placa prostor, tam delijo znanje, ki bi na koncu pristalo na internetu. In bi tisti, ki doma iza kavca in racunalnika brez vsakega napora prisli do znanja, ki bi ga pa nekdo placal. To je nekako tako, kot bi profesor na fakulteti placeval studentom, da bi jim predal svoje znanje.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

koščak
PrispevkovCOLON 1
PridruženCOLON Pe Mar 10, 2017 1:52 pm

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71938Odgovor koščak
Ne Mar 12, 2017 1:43 pm

Hvala Bogu da čebelarijo tudi drugod po svetu. Ker če bi bil odvisen samo od (znanja) slovenskih čebelarjev ne bi več čebelaril :D

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71940Odgovor volk
Ne Mar 12, 2017 8:22 pm

Se strinjam. Poizkusi priti zastonj do strokovnih in akademskih clankov..Dlje od osnovnega opisa raziskave brez placila ne prides. Kar se pa tice forumov, poglej si profile ljudi. Sami hobisti. Poisci recemo podatke za medenje facelije in probaj najti raziskavo. Ali pa medenje velikega kaparja. Ali pa hojeve usi. Pa pojdi ter se malo isci za medenje recimo longana, kavcuka, evkalipta itd. Bos videl kaj ti bo stric google uspel najti. In ce mislis da bos zastonj prisel do podatkov, zaradi katerih sem jaz moral iti na univerzo in nacionalno knjiznico v Chiang maiu, se motis. A ves zakaj je bil dr. Rihar vodja sektorja pri apimondiji za gozdno medenje? Ker drugega z znanjem ni bilo. In ves zakaj so zginili vsi zapiski o gozdnem medenju za ves cas vodenja napovedovalne sluzbe s strani Zdesarja?
Glej, jaz sem naredil 2000 km po sloveniji, da sem zbral smrekove vejice in vzorce za letosnje medenje smrekovega kaparja. In ce delim vsaj kaj svojega znanja in neznanja, pricakujem vsaj toliko kulture in spostovanja do opravljenega dela vseh, ki ga opravljamo vsi clani Zdruzenja, da tisti, ki bi rad prisel do informacij ki jih delimo, pride na srecanja ki jih organiziramo, se aktivno angazira in sodeluje pri sirjenju znanja tako da pri stvari sodeluje, ne samo da sebicno pricakuje, da bo zastonj prisel do informacij.

Seveda pa v tujini tocno vedo, kdaj in kje bo pri nas medilo.. malo sarkazma. In se malo. Tocno vedo stanje v nasih cebelnjakih kar se tice varoze itd..
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71941Odgovor Fizikalec
Ne Mar 12, 2017 8:35 pm

No danes v Celju je bilo veeeliko znanja prikazanega pa povedanega (pa ne mislim nase) ampak določene povedane stvari se sploh ni treba čudit zakaj imamo toliko težav. :( :(

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71946Odgovor pavel
Po Mar 13, 2017 9:00 am

Danilo, to se pa popolnoma strinjam :wink: .

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71947Odgovor boriss
Po Mar 13, 2017 9:17 am

In potem se čudite (čudijo) da nočemo imeti nič s ČZS?

Miško333
PrispevkovCOLON 115
PridruženCOLON Če Feb 18, 2016 9:49 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71949Odgovor Miško333
Po Mar 13, 2017 10:21 am

Boris zapiše: In potem se čudite (čudijo) da nočemo imeti nič s ČZS?

Zanimiva trditev. Kako ne želite nič imeti s ČZS, ko pa ste vendar vsi člani čebelarskih društev, preko njih člani območnih ( regijskih ) čebelarskih zvez in potem seveda tudi člani ČZS. Nekateri ste celo člani vodstev v svojih čebelarskih društvih in nisem prepričan, da kateri od vaših članov niso tudi člani kakšnih organov v regijskih zvezah ter celo na nivoju ČZS. Tvoja trditev tako pač ne drži. Pa ni s tem seveda nič narobe. Le nekam čudno je, da bi od ĆZS imeli le toliko kot vam odgovarja, zase zahtevali določena priznanja in privilegije in si ob tem še prizadevali, da se posameznikom v organizaciji prizna nekaj več kot večini drugih članov ČZS.

Res je, da si združba profesionalnih čebelarjev, ki ji predsednikuješ, po obsegu čebelarskih izkušenj in znanj zasluži vso spoštovanje in strokovno upoštevanje. Res pa je tudi, da tvoji člani doslej še na področju čebelarstva niso odkrili tople vode in ne more vam biti ravno v ponos pogosto zelo zaničljiv odnos do velike množice manj izkušenih in čebelarjev z veliko bolj skromnim znanjem. To se vam enostavno ne poda, ker sami doslej čebelarski javnosti še niste ponudili nič takega kar ne bi bilo že znano, kje zapisano in celo javno objavljeno. Pa tudi razmere za čebelarstvo v Sloveniji ne nudijo ravno pogojev za doseganje velikih odkritij ter dosežkov na tem področju, čeprav nekateri mislijo in se obnašajo kot da smo Slovenci na tem področju samo središče sveta.

Seveda svoj izkušenj in znanj niste dolžni z nikomer podeliti in so izključno vaša "lastnina". Vendar si s takšnim bahatim sektašenjem dolgoročno delate slabo uslugo. Namesto, da bi si iz ogromne množice malih ljubiteljskih čebelarjev ustvarjali zaveznike in jim skušali kar najbolj pomagati, predvsem na področju zdravstvenega varstva čebel, ker bi to še kako zelo koristilo tudi vam velikim in profesionalnim, si iz njih ustvarjate tihe nasprotnike. In imate do njih prezirljiv ter zaničljiv odnos. Pa mali in ljubiteljski čebelarji niso vaša tržna konkurenca, temveč bi prav lahko bili vaši zavezniki in dopolnilni vir v primerih kakih vaših večjih ekonomskih projektov na področju pokrivanja tržnih potreb na domačem in predvsem tujih trgih. Če seveda tovrstne ambicije sploh imate.

Vaša težava torej niso mali ljubiteljski čebelarji, temveč vaši kolegi po velikosti in obsegu znanj ter izkušenj, ki so miselno na drugi strani in se jih ne upate ali ne želite lotiti. Pa s temi nimate težav le vi združeni v novi organizaciji profesionalnih čebelarjev, temveč ima s temi težave tudi ogromna množica malih ljubiteljskih čebelarjev članov ČZS. Ob tem pa imamo še kar lepo število malih čebelarjev, ki zaradi različnih razlogov sploh niso in niti ne želijo biti člani ČZS, čeprav pošteno izpolnjujejo vse pogoje, ki jih za čebelarjenje predpisujejo pozitivni predpisi te države.

Vaša težava so osebni medsebojni, organizacijski komunikacijski, kadrovski in še kakšni odnosi v VAŠI organizaciji ČZS in skušajte jih začeti reševati tam. Z zapiranjem v ozke kroge in ob tem še občasno bahato zavračanje ter zaničevanje drugih, ki po obsegu izkušenj in znanj ne dosegajo vašega nivoja, ne morete na dolgi rok biti uspešni in zadovoljiti svojih ekonomsko profesionalnih ter drugih pričakovanj.

Pa brez zamere cenjeni Boris in lep čebelarski pozdrav!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71952Odgovor boriss
Po Mar 13, 2017 1:27 pm

Tegale kar si napisal preprosto ne razumem.

Ali lahko to bolj po kmečko? Da bom lahko razumel kaj si hotel povedat?

cebelrcek
PrispevkovCOLON 557
PridruženCOLON Ne Nov 02, 2014 6:32 pm

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71953Odgovor cebelrcek
Po Mar 13, 2017 3:08 pm

Miško333 napisal/-aCOLON
Po Mar 13, 2017 10:21 am
Boris zapiše: In potem se čudite (čudijo) da nočemo imeti nič s ČZS?
Zanimiva trditev. Kako ne želite nič imeti s ČZS, ko pa ste vendar vsi člani čebelarskih društev, preko njih člani območnih ( regijskih ) čebelarskih zvez in potem seveda tudi člani ČZS.
To sem mislil napisati že nekaj časa nazaj, pa raje nisem, ker se potem hitro zaneti prepir.

Miško333 napisal/-aCOLON
Po Mar 13, 2017 10:21 am
... In imate do njih (ljubiteljskih čebelarjev) op. p. prezirljiv ter zaničljiv odnos.
O odnosu na tem forumu pa sem že nekajkrat pisal. Čeprav se mi zdi, da so se (v dobrih dveh letih, odkar sem tukaj) stvari spremenile na bolje. Upam, da se bo ta trend še nadaljeval ...

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71954Odgovor Odisej
Po Mar 13, 2017 3:11 pm

volk napisal/-aCOLON
Ne Mar 12, 2017 8:22 pm
Se strinjam. Poizkusi priti zastonj do strokovnih in akademskih clankov..Dlje od osnovnega opisa raziskave brez placila ne prides.
Dr. Thomas Seeley, nevrobiolog in svetovna avtoriteta na področju raziskovanja obnašanja in življenja čebel, avtor knjige Čebelja demokracija, mi je prejšnji mesec poslal dve svoji raziskavi. Ena je še v obliki rokopisa (manuscript), ker jo pregledujejo redaktorji revije, kjer bo objavljena. 30 strani obsega. Naslov: Survival, reproduction, and persistence of wild honey bee colonies.
Zastonj, brezplačno. Nekaterim preprosto veliko pomeni, da se znanje med čebelarji širi.
volk napisal/-aCOLON
Ne Mar 12, 2017 8:22 pm
Glej, jaz sem naredil 2000 km po sloveniji, da sem zbral smrekove vejice in vzorce za letosnje medenje smrekovega kaparja. In ce delim vsaj kaj svojega znanja in neznanja, pricakujem vsaj toliko kulture in spostovanja do opravljenega dela vseh, ki ga opravljamo vsi clani Zdruzenja, da tisti, ki bi rad prisel do informacij ki jih delimo, pride na srecanja ki jih organiziramo, se aktivno angazira in sodeluje pri sirjenju znanja tako da pri stvari sodeluje, ne samo da sebicno pricakuje, da bo zastonj prisel do informacij.
Razumljivo. A prav vsak pač tisto soboto na srečanje ni mogel.
Tema je bila: matice. Kot je že napisal Mare: nekaj osnovnih zaključkov oz. spoznanj bi si želel(i), ne podrobnosti vzreje, ki mene osebno niti ne zanima, saj ga ni vzrejevalca na svetu, ki bi bil enakovreden čebelji družini.
Če pa je bila tema vzreja matic, se opravičujem za firbcanje.

Pozdrav vsem.

Rtič
PrispevkovCOLON 151
PridruženCOLON Sr Okt 12, 2016 6:19 pm

Re: Profesionalni čebelarji ustanovili strokovno združenje

OdgovorCOLON # 71955Odgovor Rtič
Po Mar 13, 2017 3:41 pm

Fizikalec napisal/-aCOLON
Ne Mar 12, 2017 8:35 pm
No danes v Celju je bilo veeeliko znanja prikazanega pa povedanega (pa ne mislim nase) ampak določene povedane stvari se sploh ni treba čudit zakaj imamo toliko težav. :( :(
Za nedeljo v Celju lahko povem, v soboto pač nisem bil, da kar se tiče "znanja" je zmagal g. Seražin.
Tako fant ki proizvaja matični mleček, kot gospod ki toči samo iz deviškega satja, kot vi g. Danilo ste predstavljali tehnologijo gospoda Seražina. To se mu seveda šteje kot priznanje. Od nobenega govornika pa nisem slišal kaj presenetljivo novega ali posebnega, kar bi nas posebej bogatilo.
Najbolj pozitivne na letošnjem sejmu pa so bile gospodične iz štanta g. Seražina, katere prijazno in suvereno (vsaj meni) pojasnijo vsa vprašanja v zvezi z njihovo opremo. Moja naslednja naložba bojo očitno panji 11+3, katere se pri Seražinu zagovarjajo in očitno res delujejo. :-)

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov