cena medu

Komunikacija med skupinami in društvi, trženje in promocija

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
zajc
PrispevkovCOLON 71
PridruženCOLON Sr Jun 01, 2011 5:40 pm

cena medu

OdgovorCOLON # 64416Odgovor zajc
Če Apr 10, 2014 12:34 pm

danes sem se z odjemalcem medu pogovarjal in kaj zvem da mu negdo ponuja med po 3 evre kg jas sem mel prej ceno pri njemu 6 evrov
pa kaj je enim da dajo po taki ceni gozni med.

oasis
PrispevkovCOLON 364
PridruženCOLON Po Jun 10, 2013 1:42 pm

OdgovorCOLON # 64417Odgovor oasis
Če Apr 10, 2014 12:41 pm

Svašta! Sicer ne moreš nič nareediti proti temu...

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 64418Odgovor bogdan
Če Apr 10, 2014 12:51 pm

...mu je podgana v sod padla in je polno dlakic...
Naj medi, kjerkoli ze si...

Q
PrispevkovCOLON 372
PridruženCOLON Sr Jan 18, 2012 10:07 am

OdgovorCOLON # 64419Odgovor Q
Če Apr 10, 2014 12:59 pm

Morda pa je samo tebi poskušal zbiti ceno, da bi mu ga ceneje prodal :evil:
Drugače pa se medu podceno na dolgi rok ne splača prodajat. Ker tisti, ki bi dal normalno ceno pri tebi ne bo kupoval, ker bo mislil, da je s tvojim "poceni" medom nekaj narobe ! Verjem ljude so taki... nizka cena... in si mislijo, da nekaj ne štima.
Jaz takih kupcev, ki niso pripravljeni kupiti po korektni ceni sploh ne iščem in si jih niti ne želim :!: Zakaj :?: S takimi so same težave in vednomer bi nekaj barantali za vsak kozarec posebaj in še "losaš" se jih nikakor. Venomer so pri tebi po kozarček medu in ti kradejo božji čas in mir.
Išči in ukvarjaj se z strankami, ki ti pošteno plačajo za pošteno delo. Verjemi da je precejšen del populacije, ki imajo in so pripravljeni za kakovosten med dobro plačati, kljub "neki krizi". Tistemu, ki pa je res brez službe in veš, da nima pa bi jaz raje kozarček medu podaril, kot pa ceneje prodal. Tako, da išči stranke s spoštljivim odnosom do dela čebel in čebelarja :idea:

Lp

milanm22
PrispevkovCOLON 81
PridruženCOLON Pe Mar 16, 2012 3:36 pm
KrajCOLON Pod Pohorjem

OdgovorCOLON # 64426Odgovor milanm22
Če Apr 10, 2014 5:49 pm

Zajc....

Prvo kot prvo... vsaj poskušaj delno slovnično sestavit sestavek ali dva. Potem pa še kakšna ločila in zadeva se bo lahko prebrala. Tvoj zgornji post pa ni ničemur podoben. Brez zamere. Če bo to šlo tako naprej, kdo pa bi potem to še bral.

pa lep pozdrav, Milan

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

OdgovorCOLON # 64435Odgovor Drejva
Pe Apr 11, 2014 6:51 am

milan kaj si mu ti ponudil 3€/kg? vsi razumemo kaj je hotel pobvedati, slovnica gor ali dol.

mislim, da te je poiskusal privit, da bi mu prodal med po nizji ceni, bodi hladen kot spricar. vprasaj ga, kaj dela pri tebi ce mu oni drugi ponuja med za 3 (logicno bi bilo da ga kupi tam in se ne ozira nate, ce bi bilo res tako bi tako tudi naredil)? razlozi se mu, da je med pri tebi 6€ in ce mu kaj ne pase mu povej da lahko speesdee. Med bos prodal, se vedno imas medex na koncu ki ta ga odkupi za podobno ceno.

v kolikor si dal svoj med na anlaize oz. ves da ni ostankov sladkorja, zdravil in ostalih ciricari v medu potem se nimas kaj pogajat, prdal bos vse za 5€, 6€ razen ce imas ogromne kolicine, par sto kil pri nas zmanjka vsako leto. pa se nic ne proda pod 6€ v refuzi. V kolikor si v stiski in potrbujes denar pa bi rad na hitro prodal se bos moral zadovoljiti s tistim kar ti v nekem trenutku preprodajalec ponuja (v takem primeru je spet najboljse biti hladen kot spricar in svoje stiske ne pokazati, ker jo bo kupec maksimalno izkoristik).

pomembno je tudi vprasanje koliko meda mu oni ponuja za 3€ 5kg, 100kg ali 10000kg.


P.S.

malo razisci trg in poiskusi sam kupiti gozdni med, pa nam povej koliko je najnizja cena, ki si jo uspel najti, verjamem da pod 5€ ne bos prisel morda niti pod 6€

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 64436Odgovor boriss
Pe Apr 11, 2014 7:05 am

Eni sploh ne preberejo kaj piše (Q?)

Drgač pa:
1. Sezona prihaja - postavile se bodo nove veleprodajne cene primerne tej sezoni
2. Odkupna cena za veleprodajo po 6 € je oderuška - jaz jo še nikoli nisem plačal in jo tudi (prav kmalu) ne bom.
3. Prihaja sezona pa nekateri čebelarji praznijo skladišča (prezimilo je dobro - letina bo dobra?)
4. Čebelarji rabijo denar za sezono (sladkor, prevozi, zdravila .....)
5. Ob zaključku zimske sezona prodaja pada - če sedaj kdo kupi mu bo obležalo za mesece.

Drgač pa vsak po svoje .....

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 64437Odgovor JanĹľevec
Pe Apr 11, 2014 7:42 am

Čebelarji smo pa res pravi tiči. Delamo se kot, da bi kupci v vrstah stali pred našimi vrati in nas celo karali, ker jim med prodajamo po prenizkih cenah in pri tem za nič na svetu ne priznamo, da so posode z medom še polne, ker je prodaja to zimo bila slaba kot že dolgo ne. Prav na smeh mi gre, ko to prebiram ali ob srečanjih s čebelarji poslušam in potem žena ali kdo drug iz gospodinjstva stoka kako jim bo med ostal, ker ga niso uspeli prodati.

Večji čebelarji seveda potem med, ki ga niso prodali, lahko ponudijo Medexu po ceni, ki jo bo pač pripravljen plačati. Mali z malimi količinami in če so še oddaljeni od zbirališč medu, pa imajo seveda težave. Kakšne so njihove težave je zgoraj lepo zapisal Boris. Pred nami pa so že nova točenja. Še nekaj dni in potrebno bo stočiti cvetlični med in medišča so kar lepo založena, ker zacvetela bo tudi akacija. Če bo vreme primerno, se lahko dogodi, da bo tudi akacija lepo napolnila medišča. Ker ima hudič rad mlade, pa naj potem v medišča udarijo še lipa in kostanj ter na koncu še hoja in kje še kaj, pa bomo v težavah. Čeprav bodo na ČZS ponovno priporočali visoke cene pod katerimi se naj med nikakor ne bi prodajal, bodo razmere na trgu seveda popolnoma drugačne. Tudi veliki odkupovalci niso tepci in bodo seveda postavili svoje odkupne cene nad katerimi ne bodo pripravljeni ničesar odkupiti.

Ogromno čebelarjev pa svoj med enostavno mora prodati, ker rabijo denar. In prodajo ga pač po ceni, ki je postavljena, ker morajo pokriti stroške. Sedaj so jim na hrbet naložili še celotne stroške zdravstvenega varstva čebel in potem je tukaj še zimsko krmljenje in še kaj in mnogi teh stroškov ob polnih posodah medu enostavno ne bodo zmogli. Tudi ne razumem zakaj zgražanje, če je kupec ponudil 3 evre za kilogram medu? Kupec in prodajalec sta svobodna pri svojih odločitvah in če ponujena cena za prodajalca ni sprejemljiva pač ni posla. Zakon ponudbe in povpraševanja!

Čebelarjev je vsako leto več, ponudba medu je vedno večja in to bo vplivalo na ceno medu na trgu, pa če je to komu všeč ali ne. Ob tem pa se kupna moč potrošnikom zelo zmanjšuje in med seveda v Sloveniji zaenkrat še ni živilo brez katerega se nikakor ne bi moglo. Če je pač je, če ga ni, pa se bo brez njega tudi zmoglo. Pravzaprav čebelarji nujno potrebujemo eno res hudo stresno čebelarsko leto, da se spametujemo. Prav možno je, da nam bo narava letos primazala res krepko zaušnico. Lahko se nam dogodi, da bomo imeli polne posode lanskega in letošnjega medu in nesramno nizke odkupne cene, ki ne bodo pokrivale stroškov čebelarjenja. Posledice pa bi lahko bile usodne in to ne le na področju prodaje, temveč tudi na področju zdravstvenega varstva čebel.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 64438Odgovor boriss
Pe Apr 11, 2014 8:06 am

Letos s eni za bati da bi "vsak kol medil"

Zadnjič ko smo imeli tako zgodno pomlad je bilo konec sezone 24 maja.

In me sploh ne bo presenetilo če bo gozd zatajil 100 %.

Narava vse kar da preveč vzame nazaj.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 64441Odgovor JanĹľevec
Pe Apr 11, 2014 8:18 am

Seveda ni nujno, da bi "vsak kol medil", ker so skladišča polna že sedaj, ko se ni še nič točilo. Za cvetlični med v mojem okolju se že sedaj vidi, da bo "lepo teklo". Dovolj bo, če udari v medišče še akacija in več potem niti ni potrebno. Ostali malo bolj pozni "koli" lahko dajo le še za potrebe čebel do jeseni. To seveda velja za ogromno množico malih ali manjših čebelarjev, ki vse ali res ogromno večino pridelanega medu prodajo doma na pragu.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 64447Odgovor mg
Pe Apr 11, 2014 10:09 am

Ne moreš verjet. Čebelarji jamrajo, če medu ni in spet isto, če ga je dosti.

Recimo, da tam gori to dogajanje nekdo opazuje; kaj naj naredi :?: , dobro ali slabo letino :roll: . Še najbolj; da bi kar med odkupil :wink: .

Če nekomu zmanjka posod za med, jih pač dokupi in med proda, ko je slaba letina.
lep pozdrav

milanm22
PrispevkovCOLON 81
PridruženCOLON Pe Mar 16, 2012 3:36 pm
KrajCOLON Pod Pohorjem

OdgovorCOLON # 64464Odgovor milanm22
Pe Apr 11, 2014 7:19 pm

Drejva... alooo , pa jaz samo govorim o slovnici. Da se da razločno prebrat.
Drugo me ne zanima.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 64465Odgovor JanĹľevec
So Apr 12, 2014 7:36 am

mg napisal/-aCOLONNe moreš verjet. Čebelarji jamrajo, če medu ni in spet isto, če ga je dosti.

Recimo, da tam gori to dogajanje nekdo opazuje; kaj naj naredi :?: , dobro ali slabo letino :roll: . Še najbolj; da bi kar med odkupil :wink: .

Če nekomu zmanjka posod za med, jih pač dokupi in med proda, ko je slaba letina.
V teoriji bi moralo biti tako kot pišeš. V praksi na terenu med čebelarji pa je veliko kaj zelo drugače. Tako kot pri veliko stvareh v življenju je tudi pri čebelarjenju približno tako, da se uspešnost ukvarjanja z nekim poslom ( tudi hobijem kjer je več kot 5 panjev ) meri z razliko med stroški in prihodki. Med v skladišču, ki čaka na boljše čase, je za čebelarja mrtev kapital, ki sam po sebi le še povečuje stroške čebelarju.

Ker čebelar nima prihodkov od prodaje medu, pač mora stroške, ki so pa če med proda ali ne, pokriti iz svojih drugih virov. Ti pa so pri mnogih čebelarjih zelo omejeni, da ne napišem, celo zelo skromni in se mu neprestano še zmanjšujejo. Vsi tisti, ki so "zaslužni", da bo letos tudi sredstva za zatiranje varoje in vse veterinarske usluge potrebno plačati, so na daljši rok naredili čebelarstvu veliko škodo. To škodo pa bomo občutili prav vsi, tudi tisti, ki se kopajo v denarju in mislijo, da se da vse kupiti. Pa se na žalost ne da.

Ko se na trgu poruši ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, to najprej vpliva na cene. Pri vseh čebelarjih in ne le pri tistih malih. Kot druga posledica pa bo zelo ogrožena zdravstvena varnost čebel ( varoja in HG ), ker si vse preveč čebelarjev ne bo moglo privoščiti učinkovite zdravstvene zaščite čebel. Tukaj lahko zganjamo demagogijo in se delamo velike modrijane pa nam to kaj veliko ne bo koristilo. Ogroženi bomo in verjetno celo trpeli posledice vsi čebelarji. Tako tisti vestni, kot tisti nevestni ali tisti, ki enostavno denarja za zdravstveno zaščito svojih čebel nimajo. Pika. Veliko filozofiranja je tukaj povsem odveč.

levstek008
PrispevkovCOLON 1677
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 64467Odgovor levstek008
So Apr 12, 2014 8:48 am

.........drži se tvojega zadnjega stavka in nam prišparaj čas v bodoče..........
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 64469Odgovor JanĹľevec
So Apr 12, 2014 11:43 am

levstek008 napisal/-aCOLON.........drži se tvojega zadnjega stavka in nam prišparaj čas v bodoče..........
Moji prispevki so namenjeni pismenim in ne takšnim kot si ti. Torej se ne muči in mirno preskoči moja pisanja, ker preden boš uspel razumeti napisano, bo preteklo preveč časa ter zahtevalo ogromno tvojega truda.
Kalibrom tvojega kova ne namenjam pisnih sporočil, temveč v najboljšem primeru le kak prizanesljiv nasmešek.

Imej se lepo v svojem svetu in lep pozdrav!

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

OdgovorCOLON # 64496Odgovor Drejva
Po Apr 14, 2014 11:27 am

milanm22 napisal/-aCOLONDrejva... alooo , pa jaz samo govorim o slovnici. Da se da razločno prebrat.
Drugo me ne zanima.
Vem, malo sem te samo ... :D :D :D

zajc
PrispevkovCOLON 71
PridruženCOLON Sr Jun 01, 2011 5:40 pm

OdgovorCOLON # 64501Odgovor zajc
Po Apr 14, 2014 9:34 pm

milanm22 napisal/-aCOLONZajc....

Prvo kot prvo... vsaj poskušaj delno slovnično sestavit sestavek ali dva. Potem pa še kakšna ločila in zadeva se bo lahko prebrala. Tvoj zgornji post pa ni ničemur podoben. Brez zamere. Če bo to šlo tako naprej, kdo pa bi potem to še bral.

pa lep pozdrav, Milan
No, da te osrečim. Danes bom slovnično povedal naslednje: med je bil po takšni ceni, ker je bil uvožen s Slovaške. Ko je kupec naredil analizo medu, je v njem našel ostanke raznih zdravil in dodan sladkor, zaradi česar je tudi ves med zavrnil in mi ponudil odkup po stari ceni.

Milan, upam, da si zadovoljen; ta sestavek je slovnično pregledan. Vedi pa, da živimo v svobodni državi, kar pomeni, da bom pisal in govoril tako kot meni paše; če pa komu kaj ne ustreza, naj ne bere mojih sestavkov.

Lep pozdrav vsem

go-ahead
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Po Apr 11, 2005 1:14 pm
KrajCOLON Nova Gorica

OdgovorCOLON # 64504Odgovor go-ahead
To Apr 15, 2014 7:07 am

Janževec napisal/-aCOLONČebelarji smo pa res pravi tiči. Delamo se kot, da bi kupci v vrstah stali pred našimi vrati in nas celo karali, ker jim med prodajamo po prenizkih cenah in pri tem za nič na svetu ne priznamo, da so posode z medom še polne, ker je prodaja to zimo bila slaba kot že dolgo ne. Prav na smeh mi gre, ko to prebiram ali ob srečanjih s čebelarji poslušam in potem žena ali kdo drug iz gospodinjstva stoka kako jim bo med ostal, ker ga niso uspeli prodati.

Večji čebelarji seveda potem med, ki ga niso prodali, lahko ponudijo Medexu po ceni, ki jo bo pač pripravljen plačati. Mali z malimi količinami in če so še oddaljeni od zbirališč medu, pa imajo seveda težave. Kakšne so njihove težave je zgoraj lepo zapisal Boris. Pred nami pa so že nova točenja. Še nekaj dni in potrebno bo stočiti cvetlični med in medišča so kar lepo založena, ker zacvetela bo tudi akacija. Če bo vreme primerno, se lahko dogodi, da bo tudi akacija lepo napolnila medišča. Ker ima hudič rad mlade, pa naj potem v medišča udarijo še lipa in kostanj ter na koncu še hoja in kje še kaj, pa bomo v težavah. Čeprav bodo na ČZS ponovno priporočali visoke cene pod katerimi se naj med nikakor ne bi prodajal, bodo razmere na trgu seveda popolnoma drugačne. Tudi veliki odkupovalci niso tepci in bodo seveda postavili svoje odkupne cene nad katerimi ne bodo pripravljeni ničesar odkupiti.

Ogromno čebelarjev pa svoj med enostavno mora prodati, ker rabijo denar. In prodajo ga pač po ceni, ki je postavljena, ker morajo pokriti stroške. Sedaj so jim na hrbet naložili še celotne stroške zdravstvenega varstva čebel in potem je tukaj še zimsko krmljenje in še kaj in mnogi teh stroškov ob polnih posodah medu enostavno ne bodo zmogli. Tudi ne razumem zakaj zgražanje, če je kupec ponudil 3 evre za kilogram medu? Kupec in prodajalec sta svobodna pri svojih odločitvah in če ponujena cena za prodajalca ni sprejemljiva pač ni posla. Zakon ponudbe in povpraševanja!

Čebelarjev je vsako leto več, ponudba medu je vedno večja in to bo vplivalo na ceno medu na trgu, pa če je to komu všeč ali ne. Ob tem pa se kupna moč potrošnikom zelo zmanjšuje in med seveda v Sloveniji zaenkrat še ni živilo brez katerega se nikakor ne bi moglo. Če je pač je, če ga ni, pa se bo brez njega tudi zmoglo. Pravzaprav čebelarji nujno potrebujemo eno res hudo stresno čebelarsko leto, da se spametujemo. Prav možno je, da nam bo narava letos primazala res krepko zaušnico. Lahko se nam dogodi, da bomo imeli polne posode lanskega in letošnjega medu in nesramno nizke odkupne cene, ki ne bodo pokrivale stroškov čebelarjenja. Posledice pa bi lahko bile usodne in to ne le na področju prodaje, temveč tudi na področju zdravstvenega varstva čebel.


Tudi veliki odkupovalci niso tepci in bodo seveda postavili svoje odkupne cene nad katerimi ne bodo pripravljeni ničesar odkupiti.


Če že pišete v množini bi se iz tega dalo sklepati, da s veliki odkupovalci med seboj zmenijo po koliko bodo med odkupovali. Če je tako, potem ustvarjajo monopolni položaj, kjer začne zakon ponudbe in povpraševanja odpovedovati.

Še dobro, da obstaja ČZS, ki skuša določiti primerne prodajne cene medu. Kozarec medu s pred hiše čebelarja pod 7 EUR ne sme iti! Ta isti med se namreč v marketu prodaja po 12 EUR.

Čebelarji potrebujemo protiutež "kartelnemu" dogovarjanju odkupovalcev medu. Lahko je to tudi ČZS.

Sam se celo zavzemam za sankcije proti čebelarjem, ki bi prodajali pod ceno. In če je proizvodna cena medu 6.5 EUR so vse ostale cene dumpinške, posledično uničujejo trg. Take prodajalce bi morali kaznovati.


Če še malce karikiram, da bo bolj jasno.

Npr vi g. Janževec prodajate med po 5 €. Že vaša cena je smešna pa se najde v vašem okolišu nek neprofesionalni čebelar, ki je pridelal 2 toni medu in ga prodaja - podarja po 1 EURO. In tako nekaj zaporednih let.

Prepričan sem, da bi tako vi kot še kakšen drug čebelar zmanjšali obseg čebelarstva, v ekstremnih primerih celo ukinili. In to se ne odrazi samo v prisotnosti medu na trgu, glede na to kakšen vpliv ima čebela na proizvodnjo ostale hrane - opraševanje.

Glejmo malo širše.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 64508Odgovor JanĹľevec
To Apr 15, 2014 8:01 am

Pozdravljen kolega!

Nikjer nisem zapisal, da se veliki odkupovalci medu "zmenijo" o odkupnih cenah. Verjamem celo, da se o tem sploh ne menijo. Oboji pa izredno pozorno spremljajo dogajanje na strani ponudbe in se hitro temu prilagajajo. Ker jih je v SLO tako malo niti kakšno kartelno dogovarjanje ni možno in ni potrebno. Največji tudi tukaj diktira ceno. Tako pač je in midva ali ČZS bi na tem področju težko kaj storila.

Zelo zanimiva je tista tvoja o "sankcijah" proti čebelarjem, ki med prodajajo po ceni, ki ni skladna s "kartelnim" dogovorom v okviru ČZS ali lokalne čebelarske druščine. Naredil si malo napako, ker trgu ne priznavaš delovanja zakona ponudbe in povpraševanja in še večjo napako, ker deležnikom na trgu odvzemaš svobodo odločanja. Prav svoboda pa je eden od najpomembnejših atributov delovanja svobodnega trga. Saj smo v kapitalizmu, ali morebiti nismo? Ko nam odgovarja, bi se mi šli malo socialističnega sistema in ko nam odgovarja kaj drugega, pa bi imeli malo kapitalističnega.

Kdo pa naj bi izvajal kakšne sankcije in kakšne bi naj te sankcije bile? Lahko bi jih sankcioniral le tisti, ki je v določeno čebelarstvo kaj finančno prispeval ali pa tisti, ki je uspel organizirati večjo ali manjšo skupino čebelarjev v katero od podjetniških oblik ali zadrugo in so se čebelarji člani k čemu pisno zavezali. ČZS pa je društvena organizacija organizirana v skladu z določili Zakona o društvih in ji kaj takšnega ni dobro podtikati, ker tega niti ne more in ne sme niti poskušati storiti. Pa tudi, če bi si takšno pravico želela vzeti, bi pač prizadeti čebelar izstopil iz društva in ČZS in potem čebelarska organizacija nad njim ne bi imela več prav nikakršnih pristojnosti.

Pogrešil si tudi pri tistem tvojem "karikiranju" s 5 evri in 1 evrom. Za verodostojnost bi bilo prav, da bi uporabil bolj realen primer, ki pa bi tudi v vsakem primeru bil zelo relativen. Pa reciva, da ostaneva pri tvojem "karikiranju" in v čem je moj problem, če bo kolega prodajal med po 1 evro? Saj ga ne bo dolgo? Največ eno leto, potem pa bo za vedno izginil s trga ponudnikov medu, ker bo bankrotiral.

Prav tako imaš zelo poenostavljen pogled na to katera cena medu je "smešna" in katera je realna. Sam recimo ne poznam niti enega čebelarja, pa jih veliko poznam, ki ne bi želel svojega medu prodati po kar najvišji ceni. Vendar ga razmere na trgu njegovega ožjega okolja v katerem v glavnem prodaja, prisilijo, da ga pač prodaja po ceni, ki so mu jo njegovi kupci pripravljeni priznati. Te cene pa so v SLO zelo različne glede na ekonomske, socialne in druge pogoje potrošnikov ter glede na ponudbo medu v tem prostoru. To kar je recimo za okolico Ljubljane, Celja, Kopra, Maribora ali kakega drugega večjega mesta ali turističnega središča "realna" cena v višini 8 do 10 evrov, je v Prekmurju, Slovenskih goricah, Prlekiji in še v katerih predelih Slovenije "realna" cena 6 do največ 8 evrov. Tokrat pa tudi sam malo "karikiram"le, da z malo bolj realno primerjavo od tvoje. ( Tisti, ki ti je zlonamerno prišepnil, da naj bi sam med prodajal po 5 evrov, te je grdo nategnil in mu navij ušesa!)

In še zadnji argument, ki sem ga v enem od gornjih zapisov že navedel je, da si večina čebelarjev prav nič ne želi imeti tik pred novo sezono točenj, doma polne posode neprodanega medu. Govorim seveda o veliki množici malih čebelarjev in se v ekonomiko velikih ne vtikam, ker je njihova ekonomska filozofija zelo drugačna od malih. O tem lahko kaj več pove Boris.

Torej polne posode medu na eni strani in stroški čebelarjenja na drugi, ki so, tudi če med ni prodan, silijo čebelarje, da se glede cene pač sproti prilagajajo. Prav tako čebelarji zelo dobro vedo, da je veliko težje ceno znižati kot pa jo povišati, ker ima takšno znižanje hujše in veliko bolj dolgoročne posledice kot povišanje. In zaradi tega so manjši čebelarji tako zelo previdni pri zviševanju cen ali lovljenju cen, ki jih priporoča komisija pri ČZS.

Prav imaš, cenjeni kolega, glejmo malo širše.
Lep pozdrav!

go-ahead
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Po Apr 11, 2005 1:14 pm
KrajCOLON Nova Gorica

Ponudba povpraševanje

OdgovorCOLON # 64511Odgovor go-ahead
To Apr 15, 2014 8:50 am

Pozdravljen še enkrat.

Res nisi zapisal, in sam nisem izjavil, da si zapisal, da se zmenijo. Je pa moje mnenje drugačno od tvojega, prepričan sem, da se zmenijo. Pa tudi če se ne bi imamo na slovenskem trgu samo enega velikega odjemalca, kar pomeni njegov monopolni položaj.

To se zopet odrazi v odpovedi delovanja zakona ponudbe in povpraševanja, ki je mogoče nekoč deloval, vendar so njegovi časi prešli. Toliko o svobodnem trgu.

Danes ponudbo in povpraševanje kreirajo multinacionalke in monopolisti, pa če si še tako zatiskate oči. In na področju čebelarstva v Sloveniji je prav tako.

In še enkrat čebelarji nimamo še dovolj močnega združenja, ki bi učinkovito nastopilo proti tem monopolistom. Potrebujemo ga pa in to zelo nujno.Pa še to, v tujini - kapitalizmu, kmetje raje mleko polivajo po cestah in se obmetavajo s paradižniki, kot pa da bi prodajali pod ceno. Za med še nisem slišal, zato sem prepričan,da ga tudi v Sloveniji ni toliko, da ga ne bi uspeli po ustrezni - priporočeni ceni prodati.

Tudi sam sem bil "beliver" v svobodni trg, v zakon ponudbe in povpraševanje, vendar svobodnega trga ni in zakona ponudbe in povpraševanja ni. Konec koncev svet gre naprej in ekonomisti, ki so razvijali te teorije delovanja trga so že davno mrtvi.

Do tega pa prideš če gledaš širše.

yacksy
PrispevkovCOLON 149
PridruženCOLON Po Jul 31, 2006 12:33 pm
KrajCOLON Okolica Smarjeskih Toplic

OdgovorCOLON # 64519Odgovor yacksy
To Apr 15, 2014 2:06 pm

zajc napisal/-aCOLON ... Vedi pa, da živimo v svobodni državi, kar pomeni, da bom pisal in govoril tako kot meni paše; če pa komu kaj ne ustreza, naj ne bere mojih sestavkov.
Lep pozdrav vsem
Zanimivo s katero stvarjo si se odločil udejanjati svojo svobodo govora - s teptanjem materinega jezika. Očitno tudi čebelarji velikokrat pozabljamo, da je slovenska beseda izredno lepa (pa kjer koli že je zapisana) in jo raje teptamo s svojo lastno lenobo, ker se nam ne da pisati slovnično. No, tukaj je mesto za en jamrajoč stereotip o slovencih, ampak se bom raje zadržal.

Se opravičujem za offtopic.
Shit happens

milanm22
PrispevkovCOLON 81
PridruženCOLON Pe Mar 16, 2012 3:36 pm
KrajCOLON Pod Pohorjem

OdgovorCOLON # 64552Odgovor milanm22
Sr Apr 16, 2014 6:01 pm

Zajc !
Vidiš da gre. Zelo lepo berljivo. Kar tako naprej.

LP, Milan

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

OdgovorCOLON # 64561Odgovor Drejva
Če Apr 17, 2014 8:42 am

Nehajte bluziti o jeziku...

Materni jezik je dialekt, ne pa knjiznji jezik.

apolon
PrispevkovCOLON 45
PridruženCOLON Ne Dec 22, 2013 11:28 pm

Re: cena medu

OdgovorCOLON # 68613Odgovor apolon
Po Dec 07, 2015 3:23 pm

MED GOZDNI TOČENI MEDEX, 900G

Blagovna znamka: MEDEX
Koda artikla: 00025200
13,69 €

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: cena medu

OdgovorCOLON # 68614Odgovor boriss
Po Dec 07, 2015 5:46 pm

Kaj si s tem hotel povedati?

apolon
PrispevkovCOLON 45
PridruženCOLON Ne Dec 22, 2013 11:28 pm

Re: cena medu

OdgovorCOLON # 68615Odgovor apolon
Po Dec 07, 2015 11:01 pm

Cena medu mi je bila zanimiva v mercatorju. Sem bil kar malo presenečen nad višino glede na cene po kateri prodajajo med čebelarji.
Priporočena cena za gozdni med je 9€ ce se ne motim.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: cena medu

OdgovorCOLON # 68616Odgovor boriss
Po Dec 07, 2015 11:09 pm

Priporočene cene so itak že leta butaste. In odkar so na uradu za varno hrano naredili red s ponarejenim medom in je začelo zelo primanjkovati dobrega medu so še veliko bolj.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Re: cena medu

OdgovorCOLON # 68618Odgovor Fizikalec
To Dec 08, 2015 7:17 pm

apolon napisal/-aCOLONMED GOZDNI TOČENI MEDEX, 900G

Blagovna znamka: MEDEX
Koda artikla: 00025200
13,69 €
No pa malo računajmo....da je to medex kupo po cca skor 5€ torej plačal prevoz do svojega skladišča, skladiščil, potem ??? kolk časa zaloga pač tud stane, če eni tega ne veste, zagrel, napolnil torej strošek spet, prepeljal v skladišča Mercatorja in jasno čaka plačilo 90-120 dni. Koliko je tu kapitala potrebno preden se kaj obrne verjetno redki vejo. Cena je lahko nižja, če je prodajalec tudi pridelovalec in je odvisna od tega kolk ga stane enota pridelanega....ko maloprodajna cena presega 9€ je pa folk že krepko premisli celo jaz pa mi ni lih problem dat 13€ za neko exotiko v italiji

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov