Pobegli roj
ModeratorCOLON volk
-
- PrispevkovCOLON 202
- PridruženCOLON Po Mar 02, 2009 4:10 pm
- KrajCOLON oląevek
Pobegli roj
Danes sem ujel roj. Delo je potekalo brez problema. Čebele sm otresel v petsatarja kjer so bile tri satnice in odpeljal na stojišče. Žrelo panja sem odprl in odšel. Ko sen prišel čez nekaj ur nazaj, je bil panj prazen.
Zanima me zakaj se je to zgodilo. Že kar nekaj rojev naselil na tak način in nikoli nisem imel problemov,
LP
Zanima me zakaj se je to zgodilo. Že kar nekaj rojev naselil na tak način in nikoli nisem imel problemov,
LP
-
- PrispevkovCOLON 202
- KrajCOLON oląevek
No Boris to se pa odloči vsak posameznikDrugače jaz to naredim pri vsakem roju potem pa vidim bo al nebo?Tudi ko opraševanje matice poteka oziroma ko se dolgo ne opraši matica naredim ta preizkus saj potem se vidi kako naprej!Saj matico kasnej vedno lahka zamenjaš s kupljeno in s poreklom!Vem da ko ni matice v roju ko vrzemo v panj potegnejo zasilne matičnike in te matice niso tako dobre po kvaliteti.So pa tudi izjeme ki dajo pozitivne razultate,kljub temu kot pravim lahko zamenjamo kasnej saj do jeseni je še vedno čas do kostanjeve pase!Llep pozdrav in veliko medu!
Tolko različnih mnenj je o tem ali in za koliko časa dat roj v klet pred naselitvijo.
Jaz jih dam za eno noč, naslednje jutro pa vselim. Za zdaj je bilo v redu.
Eni rečejo takoj naselit, eni da za tri dni v klet, ti Marko pa za dva dni. Je kak poseben razlog za dva dni?
Pa še to me zanima. Koliko tiste hrane porabijo čebele v dveh dneh nočeh v kleti, ki so jo vzele s seboj?
Najbrž pri meni roji prvi večer ne vzamejo nič hrane, ker jih vselim takoj naslednje jutro. Tvoje vzamejo že prvi večer, ker jih naseliš šele po dveh dneh. Mogoče je to razlog.
Jaz jih dam za eno noč, naslednje jutro pa vselim. Za zdaj je bilo v redu.
Eni rečejo takoj naselit, eni da za tri dni v klet, ti Marko pa za dva dni. Je kak poseben razlog za dva dni?
Pa še to me zanima. Koliko tiste hrane porabijo čebele v dveh dneh nočeh v kleti, ki so jo vzele s seboj?
Najbrž pri meni roji prvi večer ne vzamejo nič hrane, ker jih vselim takoj naslednje jutro. Tvoje vzamejo že prvi večer, ker jih naseliš šele po dveh dneh. Mogoče je to razlog.
-
- PrispevkovCOLON 1374
- PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
- KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska
Za dva dni zato, da se 'formirajo' kot nova družina, umirijo.
In za dva dni imajo gotovo s seboj hrane. Najbrž nekateri roji tudi za tri dni.
So še drugi razlogi, zakaj vsaj za dva dni, a o tem ne bi tukaj
.
Koliko vzamejo - če se jim ponudi - je gotovo odvisno od velikosti roja, od trenutnih pašnih razmer in vremena. Pa najbrž tudi od načina dodajanja.
Sam načeloma roja ne krmim, razen:
- v košu, ker nima satja
- če je slabo vreme in ne morejo nabirati same
Praviloma pa jih naseljujem v panje zvečer in ne zjutraj.
Pozdrav vsem.
In za dva dni imajo gotovo s seboj hrane. Najbrž nekateri roji tudi za tri dni.
So še drugi razlogi, zakaj vsaj za dva dni, a o tem ne bi tukaj

Koliko vzamejo - če se jim ponudi - je gotovo odvisno od velikosti roja, od trenutnih pašnih razmer in vremena. Pa najbrž tudi od načina dodajanja.
Sam načeloma roja ne krmim, razen:
- v košu, ker nima satja
- če je slabo vreme in ne morejo nabirati same
Praviloma pa jih naseljujem v panje zvečer in ne zjutraj.
Pozdrav vsem.
Združitev dveh rojev
Kaj se sgodi, če čez noč v kleti pustiš v eni škatli dva roja?
Ali lahko roj nazaj naseliš v panj iz katerega je pobegnil ( v medišče) in ga potem ponovno zdrušiš s staro družino?
Ali lahko roj nazaj naseliš v panj iz katerega je pobegnil ( v medišče) in ga potem ponovno zdrušiš s staro družino?
Koliko pa so velike luknjice v vedrcu in koliko jih je ? Jaz sem lansko leto tudi uporabljal vedrca, a so se mi slabo obnesla. Najprej sem povečal luknjice in jih tudi naredil Mnogo več, a so še vedno slabo jemale. No ene družine pa so potegnile malo voska po luknjicah in si zaprle dotok... Pol sem po... in naredil "Tapravi" pitalnik in od tedaj naprej jemljejo po pričakovanjih...
Drugače pa od 2dl/dan res ne more bit kaj dosti zgrajenega, sploh če/ker v naravi ni neke paše. Probaj z vsaj 3X toliko in čez par dni poškili koliko je zgrajenega....vsaj par satov.... Drugače pa si preberi koliko medu družine porabijo, da zgradijo en sat...
LP
Drugače pa od 2dl/dan res ne more bit kaj dosti zgrajenega, sploh če/ker v naravi ni neke paše. Probaj z vsaj 3X toliko in čez par dni poškili koliko je zgrajenega....vsaj par satov.... Drugače pa si preberi koliko medu družine porabijo, da zgradijo en sat...
LP
-
- PrispevkovCOLON 202
- KrajCOLON oląevek
Jaz sen delal 1.5 mm luknjice, število se je gibalo od 20-25 luknjic. Nisem imel nobenih problemov so kar lepo jemale. Se mi je pa naredlo pri enako kot pri tebi da so mi luknjice zamašile. Nekajkrat sem jih odmašil pa ni bilo efekta, nato sem zamenjal vedro pa je bila stvar boljša.Q napisal/-aCOLONKoliko pa so velike luknjice v vedrcu in koliko jih je ? Jaz sem lansko leto tudi uporabljal vedrca, a so se mi slabo obnesla. Najprej sem povečal luknjice in jih tudi naredil Mnogo več, a so še vedno slabo jemale. No ene družine pa so potegnile malo voska po luknjicah in si zaprle dotok... Pol sem po... in naredil "Tapravi" pitalnik in od tedaj naprej jemljejo po pričakovanjih...
LP
Je pa največji problem pri posodah da se ti po določenem času notri nabere plesen kar pa ni najbolj higienično.
Zdravo!
Bom kar tukaj vprašal, ker se nanaša vprašanje na pobegli roj iz lasnkega leta!
In sicer lansko leto je kolegu všel roj...in letos ga najde v gozdičku v eni res debeli bukvi cca 1,5m od tal. Roj je zimo preživel (iz tega vidika zanimivo glede varoje in prezimitev zime na medu)...iz debla zelo intenzivno izletavajo čebele in skozi špranji se vidi, da je družina zelo živalna.
Sedaj pa mene zanima ali ima smisel, da bi tisto špranjo z motorno žago "odpru" in preselil čebele v panj.
Je to kdo že počel? Na kaj je potrebno biti še posebno pazljiv? Kako bi tiste sate najlažje umestil v okvirček in potem v Až panj?
Bom kar tukaj vprašal, ker se nanaša vprašanje na pobegli roj iz lasnkega leta!
In sicer lansko leto je kolegu všel roj...in letos ga najde v gozdičku v eni res debeli bukvi cca 1,5m od tal. Roj je zimo preživel (iz tega vidika zanimivo glede varoje in prezimitev zime na medu)...iz debla zelo intenzivno izletavajo čebele in skozi špranji se vidi, da je družina zelo živalna.
Sedaj pa mene zanima ali ima smisel, da bi tisto špranjo z motorno žago "odpru" in preselil čebele v panj.
Je to kdo že počel? Na kaj je potrebno biti še posebno pazljiv? Kako bi tiste sate najlažje umestil v okvirček in potem v Až panj?
Klopotec
Se strinjam...lepo jih je opazovati!
Ampak se pa strinjam z borisom...taka družina je potencijalni vir bolezni in leglo varoje!
Roj je verjetno lansko leto priletel v duplo dokaj čist varoje...lepo prezimil letos pa ga zna stisniti. In mislim, da se bo prihodnost te družine pisala samo v panju pod nadzorom drugače pa bo propadla!
Se strinjam...lepo jih je opazovati!
Ampak se pa strinjam z borisom...taka družina je potencijalni vir bolezni in leglo varoje!
Roj je verjetno lansko leto priletel v duplo dokaj čist varoje...lepo prezimil letos pa ga zna stisniti. In mislim, da se bo prihodnost te družine pisala samo v panju pod nadzorom drugače pa bo propadla!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 in 0 gostov