Naravno satje proti satnim osnovam

razprava o čebelarstvu za laike
bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Naravno satje proti satnim osnovam

OdgovorCOLON # 47508Odgovor bostek
Po Apr 04, 2011 1:29 pm

Imam čisto začetniško vprašanje... zanima me kakšna je razlika izgradnje med naravnim satjem ter satjem za katerega uporabimo satne osnove? Mislim predvsem na hitrost izgranje...

Oz kdaj so se te satnice začele uporabljati in kako je sploh prišlo do tega? Jih uprorabljamo samo zaradi tega ker je izgradnja hitrejša, ali je še kakšen drug razlog?
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

Mandelj
PrispevkovCOLON 306
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 1:58 pm
KrajCOLON Muljava

OdgovorCOLON # 51198Odgovor Mandelj
So Nov 19, 2011 10:28 pm

Na forumu Apislo, sem našel en prispevek Franka, ki govori o menjavanju satja. Jaz imam o čebelarstvu bolj malo praktičnih izkušenj za sabo in so me učili povsod, da je treba satje redno menjavati, potem pa najdem tole:

Preden pozabim: Jaz ne zamenjavam nobenih satov, saj je gradnja vsakega sata "denar" katerega vrzes proc. Vzame veliko medu da izgradijo, kot ze ves...
Tukaj mi tudi ne gradijo dosti, ker je spomladi mrzlo, ko pa se ogreje pa je pasa in najraje gradijo celicee za odlago medu - tako rekoce trotarsko satje. do malih celic je tezko prit. da se pa iti naravno ker raje gradijo na prazen okvir kot pa na kupljeni osnovi. (Cebelam osnove smrdijo in vedo da jih ta rec strupi.
Cebele imajo raje staro satje, ce te srajcke motijo, ne daj se. Ko je celica pretesna pa cebele srajcko zgrizejo in ko se jim zdi da je cas pa same sat zgrizejo in ga predelajo. Cebelar se, veckrat kot ne, tega sploh ne zaveda. Vidi se to samo ce imas mrezaste podnice, ker bo pod novonarejenim satom kupcek ki izgleda kot zoc od kave... Zgrizene srjcke, drobir ki je padel skozi mrezo - na trdih podnicah pa seveda vse odnesejo ven in nic ne vidis.
Ne vem kaj drugega se lahko naredis? Upam da imajo raznoliko paso. Vem da umetnih satnic ne uporabljas ali jih pa zelo malo? Ta korak je po moje najvecji, ker u kupljenih je vse to ze notri, kar cebele mori.
Cuker pa uporabljaj samo u primerih kjer pomeni; stradaj ali pa prezivi...

Ne obupaj...

Regards,
Francel


NE VEm, moram reči, da sem sedaj malo v dvomih, kaj je res najbolje... kaj pa vi menite o tem?

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 51200Odgovor klopotec
Ne Nov 20, 2011 8:30 am

Še ene dvakrat počasi preberi, pa ne boš nič več v dvomih. Čisto resno.

Mandelj
PrispevkovCOLON 306
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 1:58 pm
KrajCOLON Muljava

OdgovorCOLON # 51202Odgovor Mandelj
Ne Nov 20, 2011 12:47 pm

Ja po njegovem ni nič narobe, če imaš v plodišču satje črno kot noč, ker naj bi to čebele, ko je čas za to te sate same zgrizle in naredile nove...

Ali sem res kaj spregledal?

Krypton
PrispevkovCOLON 42
PridruženCOLON So Mar 06, 2010 1:05 pm

OdgovorCOLON # 51204Odgovor Krypton
Ne Nov 20, 2011 2:17 pm

Kaj pa pojav hude gnilobe čebelje zalege? Lepo vas prosim ne pretiravajte z nekimi ekstremnimi poizkusi, ker s tem škodujete tudi čebelarjem v vaši okolici. Sam pač ne eksperimentiram, vem pa da sat v katerem je satna osnova gradijo precej hitreje kot prazen gradilni sat. Tiste zgodbice o tem kako nočejo graditi pa me ne interesirajo. V kolikor je družina v normalnem stanju in je v naravi paša, družine gradijo satje z lahkoto. Močan roj mi je zgradil čisto normalno 2 nakladi lr v 20 dneh.
Še enkrat ponavljam v kolikor je družina v dobri kondiciji gradnja satja ni problem. Kakšne škodljivosti satnih osnov na čebele pa še nisem opazil. Poanavadi bolj škodujejo strupi prinešeni iz narave, takrat padejo pašne čebele, ki pa v veliki večini do panjev sploh ne pridejo.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 51208Odgovor mg
Ne Nov 20, 2011 8:05 pm

Ja, te strupi od zunaj so velik problem. Hitro lahko ostanemo ob velik del pašnih čebel, ki so kot nekakšen motor razvoja čebelje družine. Lahko nam na oko zgleda vse normalno, čebele pa počasi, počasi pešajo.

Za gradnjo satja sem pa opazil, da roji gradijo prazne okvirčke enako hitro, kot na satnih osnovah, samo paša mora biti, zadosti čebel, zdrava matica in zadeva kipi kot kvas.
lep pozdrav

levstek008
PrispevkovCOLON 1677
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 51211Odgovor levstek008
Ne Nov 20, 2011 8:36 pm

Z satno osnovo NE gradijo hitrejše, samo da je paša in, kot je napisal mg, zadeva kipi kot kvas :D :D
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Krypton
PrispevkovCOLON 42
PridruženCOLON So Mar 06, 2010 1:05 pm

OdgovorCOLON # 51217Odgovor Krypton
Po Nov 21, 2011 12:14 pm

Ti že veš. Meni večinoma potegnejo prej osnove in nato gradilni sat. V bistvu je pa itak vseeno. Važna je močna družina in zdrave čebele. Res pa je da satne osnove kupljene v Avstriji, izdelovalca ne bom omenjal, gradijo veliko raje kot pa nekatere osnove naših izdelovalcev, v katerih je več parafina kot voska. Ni vsaka satna osnova dobra. Tukaj imamo opravka s trgovci in ljudmi, ki vidijo v tem zaslužek.
Satna osnova da ali ne, je pa bolj kot ne stvar okusa, čebele se celice kljub temu prilagodijo, ča želijo pač kljub osnovam potegnejo trotovino.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 51220Odgovor mg
Po Nov 21, 2011 12:50 pm

To maš prav; čebele si itak stvar zrihtajo po svoje. Če gledaš roj, ko gradi na praznih okvirjih- zgleda čebelja gruča kot kepa, ki ima na obodu povsod prehode, sate gradijo naenkrat, mobilnost in komunikacija čebel v gruči je lažja. Z satnimi osnovami je roj razrezan na ulice in je povezan kvečjemu nad letvicami - čebele nimajo take prehodnosti . Kaj to točno pomeni za čebele - ????
lep pozdrav

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 51221Odgovor Odisej
Po Nov 21, 2011 1:58 pm

Zdravo, Krypton ... in seveda vsem ostalim tudi.
Mnogo preverjanj in primerjav je bilo že narejenih glede gradnje satja na SO in na praznih okvirjih (ali letvicah). Rezultati so različni in odvisni tega, ali opazujemo gradnjo v roju, stari družini, zgodaj pomladi, kasneje ...Na splošno pa velja, da nekoliko hitreje gradijo satje BREZ satnih osnov.
Sicer pa hitrost gradnje v mojih očeh ni na prvem mestu. Malce smo že obremenjeni s temi hitrostmi na vseh področjih.
Zmotno je mnenje, da čebele porabijo na SO manj voska, da zgradijo enako količino satja. Tehtali so izdelano satje in tisto, zgrajeno na SO, je bilo v povprečju prav toliko težje, kot je teža SO.
Čebelam pa so SO bolj v napoto in oviro, kot v pomoč. ČEBELARJU pa seveda so in v njegovih očeh je ravno, 'lepo' satje tisto pravo - če ne drugače pa zaradi enostavnejših opravil pri točenju.
Najbrž ste že vsi videli, kakšno 'mrežo' oblikujejo čebele s svojimi telesi, ko gradijo na prazno. Med seboj komunicirajo in gradijo na obeh straneh skozi to komunikacijo - kot omenja tudi Mg. SO jim tak naravni način gradnje preprečuje.
SO jim tudi vsiljujejo nenaravno gradnjo kar se tiče velikosti celic. Iz enakih temeljev morajo nekako improvizirati, da zgradijo tudi trotovske in skladiščne celice. Res je, da 'zrihtajo' po svoje, a to še zdaleč ni tisto, kot če jim pustimo graditi na prazno. Na SO zgradijo bistveno manj trotovskih celic kot pri naravni gradnji. Zato je tudi trotov manj. In v manjšem številu trotov je tudi manj zelo vitalnih, ki naj bi edini bili sposobni oploditi matice.
Ključno vprašanje, ki se meni postavlja in na katero še nisem dobil kakšnega dobrega odgovora, je: zakaj so satne osnove dobre za čebele?
In še nekaj me zelo zanima, ker je bilo tu že ravno omenjeno oboje:
ali obstaja povezava med pojavom HG in 'črnim satjem' ?

Lep pozdrav vsem.

Krypton
PrispevkovCOLON 42
PridruženCOLON So Mar 06, 2010 1:05 pm

OdgovorCOLON # 51222Odgovor Krypton
Po Nov 21, 2011 4:35 pm

Ja zakaj je pa čebelji panj dober za čebele? Čebele so nekoč živele v raznih duplih, votlinah.... Tudi tam niso razmere idealne npr. naravne ovire.

Ne rečem, da so satne osnove dobre za čebele, niso pa škodljive, ker če bi bile, bi jih čebele zgrizle, tako kot to naredijo s časopisnim papirjem plutovinasti, zamaški...

valterp
PrispevkovCOLON 167
PridruženCOLON To Apr 28, 2009 2:02 pm
KrajCOLON okolica Celja

OdgovorCOLON # 51224Odgovor valterp
Po Nov 21, 2011 4:58 pm

Pa bom zopet postavil eno vprašanje, ki se posredno nekako posredno nanaša na to temo.
Kaj pa satne osnove iz lastnega voska, ko smo stare satnice pretopili. Predvsem me zanima ali ima kdo podatek, da je kje kdo, ki bi vosek vlival oz. valjal v satnice? In pa koliko satnic pride iz 1 kg voska AŽ, koliko LR in koliko LR 2/3?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51226Odgovor Fizikalec
Po Nov 21, 2011 5:54 pm

Odisej napisal/-aCOLONIn še nekaj me zelo zanima, ker je bilo tu že ravno omenjeno oboje: ali obstaja povezava med pojavom HG in 'črnim satjem' ?

Lep pozdrav vsem.

Jasno, da obstaja dlje ko je sat v panju večja je možnost, da so v njem spore HG, torej z odstranjevanjem tega se pač spore uničijo in zato vosek mora bit steriliziran pred uporabo oziroma ponovno predelavo. HG se vedno širi tam kjer je veliko starega satja (primer dobre prakse naše ČD) nekaj cvetk imamo zaporo celoo leto pa še bo lep čas. V vseh čebelarstvih je najdeno "neprimerno" satje ali takozvani podplati, če že hočete. Poleg tega v vsaj 3 prakticirano krmljenje opranih pokrovcev in točila itd...
Me pa čudi Odisej, da nekdo, ki tako propagira naravno, čisto, neonesnaženo postavi tako vprašanje? Kot bi jedel iz umazanega krožnika, spal v umazani sobi, točil med v umazane kozarce a ni tako? SATJE je posoda (prva) za med torej akacije lepe svetle kot se spodobi iz takih podpolatov ne moreš dobit torej v takem primeru o kvaliteti meda težko se strinjam.
Potem pride aluminijasto ali pocinkano točilo in na koncu vsi ostali izpademo kao pacarji in naš med kao podpovprečen ampak se ne strinjam stabo žal...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51227Odgovor Fizikalec
Po Nov 21, 2011 5:57 pm

valterp napisal/-aCOLONPa bom zopet postavil eno vprašanje, ki se posredno nekako posredno nanaša na to temo.
Kaj pa satne osnove iz lastnega voska, ko smo stare satnice pretopili. Predvsem me zanima ali ima kdo podatek, da je kje kdo, ki bi vosek vlival oz. valjal v satnice? In pa koliko satnic pride iz 1 kg voska AŽ, koliko LR in koliko LR 2/3?
Saj ti kjerkoli naredijo iz tvojega voska jasno ne 3 kile mal več drgač pa je št. odvisna od debeline satnice. Tanjše delaš več jih bo ali obratno. Vliva jih tu pa tam keri zase, valja pa jih Seražin za svoje potrebe, Ni problem delat tega edin sterilizacija nikol ni 100% rabiš parni ali oljni sterilizator, da res mirno spiš.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 51243Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Nov 21, 2011 11:06 pm

Nocem se vmesavati u tole zadevo prevec, saj tole rec zvecimo ze precej let in nevernikom ne bo sam hudic ali pa Bog nic drugega dopovedal.
Se razjezili se bodo, mar ni tako?

Koliko HG si ze imel sam Danilo?
Si kdaj pomislil, kako to, da vam HG tako razgraja, ceprav delate vse prav, po pravilih in kot vam veterinarji dolocajo? (pa ne sedaj trobit da je to neki bedak z starimi sati!)
Kdo, z zdravo pametjo, pa toci iz crnih satov? Ce to nekdo pocenja, potem pa tak med ni za pojest, saj to meni pove da sate rotira - torej toci tudi iz teh u mediscu ki so pa zasrani z kemijo ali pa karkoli ze uporablja za boj proti varoji.
U mediscu nebi smel biti niti en sat ki je bil samo enkrat zalezen!!!! Morajo biti vsi cisti - nedolzni kot bi se lahko reklo. Ceprav pri vsa prevladuje neka teorija da je sat mocnejsi, se ne strga, ce je sat vsaj parkrat zalezen. (Tega tukaj ne najdes, amigo!)
Sam sem stocil na tisoce in tisoce satov, novih in samo enkrat sta se mi dva raztrgala ko sem bil se zelen in sem imel popolnoma novo tocilo - prva runda u njem! Od takrat pa niti eden ni sel po gobe!

Pa spore niso samo u starih satih! Spore HG so u vseh ropotijah ki pridejo u stik z cebelami/medom. So u panjih/kistah, so u satih - vseh, tudi teh u mediscu in teh ki ti cepijo u omarah! Spore so u cebelnjaku, prevozni enoti, u kabini vasih tovornjakov, u vasih osebnih automobilih! So na vas vseh, tudi druzinskih clanih ki u cebelnjak zavijejo zaradi firbca? So u vasih cunjah, cevljih, orodju - SO U VSEM kar poslatate in ne razkuzite po uporabi!!!!!

Se enkrat: Kaj si mislite da nasi cebelarji, ki imajo na deset tisoce druzin, res zmorejo menjati sate letno - kot jih vi?
Ne ga srat mozakarji. Kaj takega je nemogoce storiti, cetudi bi imeli delovno silo na razpolago in denar, ter cas da bi se nove okvirje sklamfalo, zazicilo, se vse postorilo in u kiste basalo. Cetudi sam ne zbijas - samo kupis? Nekdo drug mora imeti cas, denar, delovno silo, da zbije in tebi proda! Povrh pa si mora se kaj zasluziti sa nic se ne pocne za badava. Clovek si se muda ne popraska, ce ga ne srbijo...
Kako bo clovek bozji to pocel,menjal parkrat letno, ko pa ima nekaj milijonov kosov satovja!? Kako menja nas Adair ki ima cez 125.000 cebeljih druzin, X dve nakladi, x dest satov na naklado. Znate matematiko? ZRACUNAJTE!
Tukaj imajo sate ze cez 40 let stare in cebele jih same zamenjajo ko je cas za to. Menja se pa samo take ki so neprimerno izdelani, poskodovani, romcki poceni, zlomljeni, itd...

Hude gnilobe pa tukaj skoraj ni, ceprav bi jo moral vsak cebeler imeti, ce bi se reci res dogajale tako kot se po vasem misljenju.
Tudi nobeden se ne trese u hlacah, da jo bo dobil, saj imajo vec za izgubit ce se skuri kot pa nekdo pri vas... ki se trese od strahu, ali pa je zbegan, ker je slucajno naletel na neko moje pisanje, kjer se omenja stare, celo crne sate.
Kaj nimate nic drugega za pocet kot pa se tresti cez reci o katerih nimate kontrole? Skoncentrirajte to odvecno energijo na varojo, saj se ukvarjate z varojorejstvom vec kot pa z cebelarstvom. In tudi tam se meclje krivda, vsaj tako opazam, vsevprek razen pa pred svoj prag. Kam hudica ste pa zapeljali tole ubogo Slovenijo odkar ste se izklopili iz Juge? Bog vam pomagaj, saj jaz poiskusam, samo naletavam pa na sama gluha usesa, razen nekaterih seveda in tam - u teh nekaj dobrih in brihtnih dusah lezi vasa bodocnost in bodocnost cebelarstva. . . .
Vasa bodocnost ne lezi u rokah teh ki so se ene vize naucili in se sedaj na to drzijo za vse milo in drago. Bodocnost je u tamladih z dobrimi sivimi celicami ki so odprte in zeljne da se oprimejo nekaj novega, vsega novega, da pretehtajo in si shranijo kar je dobro. shranijo zrna ven pa vrzejo slamo - tako po kmecko povedano!

Pa ne na mene gledati, kaj k..ca pa jaz vem, saj samo cebelarim dalje kot pa vas je vecina zivih.
Poglejte vase sosede okrog EU. Saj imate Internet in tele kiste, pogooglajte malo. Poskilite na srbski SPOS. (saj vam je ze/se dolgcas po starih casih, mar ne?) Brndusic ne menja satov. Nima HG in tudi varoja ga ne moti, se manj pa da bi mu kaksen panj/druzino umorila. Ni pa on sam. Na tisoce jih je vse okrog vas!
Pa se veliko se najde tega, ki ne drzi vode katero raznasate u vasih preluknjanih kanglah/vedrih.

Tako, pa brez zamere, mozakarji. Ne gledam za pretep,toda ne morem pamolcati, ko se udarja mimo. Se raznasa nevernost. Ce vam crni sati ne pasejo - ven z njimi, pa bodite tiho, saj ste vsi svojega cebelarstva gospodar in pocnete to, kar vas je volja, kar vam pase.
Vsak clovek je pameten, dokler ne odpre svoja usta!?
Regards,
Frank

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51260Odgovor Fizikalec
Po Nov 21, 2011 11:30 pm

FRANK IZ KANADE napisal/-aCOLONKoliko HG si ze imel sam Danilo?
Si kdaj pomislil, kako to, da vam HG tako razgraja, ceprav delate vse prav, po pravilih in kot vam veterinarji dolocajo? (pa ne sedaj trobit da je to neki bedak z starimi sati!)
Frank splon nimam namena polemizirat na vse to kr si napisal kajti dobršen del je tko čist mimo. Z HG se v svojem čebelarstvu še nisem srečal (na srečo) kljub krneki pametnjakovičem v okolici. Ja in kr res je povsod kjer so žarišča so čebelarstva z starim satjem pa to ornk samo BV jaz o tem pišem smo vsak na svojem bregu luže. Vsa so v krogu 600m zračne in naj kr tam ostanejo zarad mene....

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 51268Odgovor Odisej
To Nov 22, 2011 9:04 am

Zdravo, Danilo.
Fizikalec napisal/-aCOLONJasno, da obstaja dlje ko je sat v panju večja je možnost, da so v njem spore HG, torej z odstranjevanjem tega se pač spore uničijo in zato vosek mora bit steriliziran pred uporabo oziroma ponovno predelavo.
Mislil sem, da boš navedel kakšno raziskavo ali kaj podobnega, ki to bolj kot ne dogmo tudi dokazuje. Jaz pa poznam nekaj starih čebelarjev, ki že tudi do dvajset let niso menjali satja (govorim o plodišču !) in ne poznajo težav s HG. Črna barva je 'podplat' le v naših očeh, bela pa nekaj prekrasnega.
Fizikalec napisal/-aCOLONMe pa čudi Odisej, da nekdo, ki tako propagira naravno, čisto, neonesnaženo postavi tako vprašanje? Kot bi jedel iz umazanega krožnika, spal v umazani sobi, točil med v umazane kozarce a ni tako?
Ni :) . Propagiram naravno, to pa je res. In naravno je prav staro satje. V takem so tisoče in tisoče let skrbele za nove rodove in celo dočakale 20. in 21. stoletje. Tudi HG so imele že tisočletja! Jasno, saj ostanejo spore v starem satju kužne cela desetletja. A so preživele. Čebele !
Brez satnic, brez valjanja, prešanja, sterilizacije, brez prestavljanja satov levo desno, gor dol ...
Veterinarska stroka pravi: "Spore hude gnilobe čebelje zalege po čebelnjaku najpogosteje raznašajo čebelarji sami ... "

Jaz vidim "naravno" tako, kot je najbliže tistemu, kar delajo čebele same in česar nikoli ne počnejo, drugi lahko čisto drugače. In vsak trdi, da ima prav.
Smešno.

Lep pozdrav vsem.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 51269Odgovor JanĹľevec
To Nov 22, 2011 9:06 am

Ha..ha..ha..pa smo ponovno pri starem satju. In če se kje uspemo pošteno spreti, potem je to staro satje. Dragi kolegi pa ni prav nobenega razloga za prepir, ker stroka je na to vprašanje že zdavnaj dala odgovore.

Sam poznam veliko resnih razlogov zakaj satje redno obnavljati in niti enega samega zakaj ne in obdržati starega. Če pa imam pri tem še v mislih HG, potem pa seveda odpade vsak dvom.

Lepo bi bilo in to bi recimo ČZS lahko uredila, da se da v laboratorij v analizo mlad kakšno leto star in enkrat zaležen sat in več let star, temno rjav ali skoraj že črn sat. Rezultat te analize bi za vedno odpravil vse dvome pri tistih, ki menijo, da satja ni pametno zamenjevati.

Sklicevanje na razne Jovote, Jone, Hanse, Marsele in druge, ki naj bi s svojo prakso dokazovali nasprotno je neresno in že skoraj otročje početje. Odgovore na ta vprašanja lahko da le stroka in nihče drug. Zakaj smo taki sholastiki in se stroke tudi ne poslužmo ?

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 51273Odgovor mg
To Nov 22, 2011 10:26 am

:D :D :D . Evo, bojno polje je odprto. Moram pa dodat, da ima vsak po svoje prav.

Res je, da čebelam pred kkk let ni ničesar dodajal v gnezda, jim pa tudi jemal ni ničesar, jih silil v panje in tehnologije čebelarjenja. Če je družina propadla zaradi HG so ostanke pojedle ose, ptiči, vešče, miši...... . Čebele si itak vsako leto zgradijo novo satovje (ko rojijo), izrojenci dostikrat ne preživijo brez čebelarjeve pomoči (preveč čebel izroji, matica se ne spraši) in spet so na delu čistilci.

Se pravi, čebela, kot jo poznamo danes - v raznoraznih kištah, podvržena ne vem kakšnim tehnologijam in načinom čebelarjenja, preprečevanjem rojenja in umetnega razmnoževanja, hranjenja, tretiranja ------ naravnega tempa ne preživi, ker je tehnološko tretirana. To ne pomeni, da ne bi preživela v primeru, da človek dvigne roke. Preživela bi po naravni poti, vse ostalo je kultura in želja človeka, da si čebelo podredi in izkoristi. Kako? je stvar posameznika čebelarja, tehnologije in načina čebelarjenja. Lahko se mu reče industrijski, hobi, ljubiteljski, naravni, biološki, ekološki........ isto s.... drugo pakovanje.
lep pozdrav

Mandelj
PrispevkovCOLON 306
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 1:58 pm
KrajCOLON Muljava

OdgovorCOLON # 51274Odgovor Mandelj
To Nov 22, 2011 10:32 am

Odisej napisal/-aCOLON Ni :) . Propagiram naravno, to pa je res. In naravno je prav staro satje. V takem so tisoče in tisoče let skrbele za nove rodove in celo dočakale 20. in 21. stoletje. Tudi HG so imele že tisočletja! Jasno, saj ostanejo spore v starem satju kužne cela desetletja. A so preživele. Čebele !
Meni se hlače prav nič ne tresejo :D je pa res, da sem še na začetku čebelarske poti in bi rad razčistil vsaj osnovna dejstva. 40 let staro satje oziroma staro satje, prav gotovo ni naravno satje!

''V naravi se čebele naselijo v drevesno duplo in ko se njihovo življenje tam izteče za njimi ostane le še satje, za katerega pa poskrbi voščena vešča in deluje v satju toliko časa, da za njim ni nobenih sledi več. Duplo je tako očiščeno ne samo voska, ampak tudi morebitnih bolezenskih klic, in v prihodnji sezoni ga bo lahko naselila nova čebelja družina.'' - Povzeto po SČ

Torej staro satje pa je lahko le posledica čebelarjevega poseganja v družino, zato je prav, da ga sam tudi redno obnavlja - to pa je veliko večji približek naravnega čebelarjenja.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 51276Odgovor klopotec
To Nov 22, 2011 11:23 am

Mandelj napisal/-aCOLON
Odisej napisal/-aCOLON Ni :) . Propagiram naravno, to pa je res. In naravno je prav staro satje. V takem so tisoče in tisoče let skrbele za nove rodove in celo dočakale 20. in 21. stoletje. Tudi HG so imele že tisočletja! Jasno, saj ostanejo spore v starem satju kužne cela desetletja. A so preživele. Čebele !
Meni se hlače prav nič ne tresejo :D je pa res, da sem še na začetku čebelarske poti in bi rad razčistil vsaj osnovna dejstva. 40 let staro satje oziroma staro satje, prav gotovo ni naravno satje!

''V naravi se čebele naselijo v drevesno duplo in ko se njihovo življenje tam izteče za njimi ostane le še satje, za katerega pa poskrbi voščena vešča in deluje v satju toliko časa, da za njim ni nobenih sledi več. Duplo je tako očiščeno ne samo voska, ampak tudi morebitnih bolezenskih klic, in v prihodnji sezoni ga bo lahko naselila nova čebelja družina.'' - Povzeto po SČ

Torej staro satje pa je lahko le posledica čebelarjevega poseganja v družino, zato je prav, da ga sam tudi redno obnavlja - to pa je veliko večji približek naravnega čebelarjenja.
A v stenah dupla spore ne ostanejo?

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 51279Odgovor Odisej
To Nov 22, 2011 12:01 pm

Mandelj napisal/-aCOLON''V naravi se čebele naselijo v drevesno duplo in ko se njihovo življenje tam izteče za njimi ostane le še satje, za katerega pa poskrbi voščena vešča in deluje v satju toliko časa, da za njim ni nobenih sledi več. Duplo je tako očiščeno ne samo voska, ampak tudi morebitnih bolezenskih klic, in v prihodnji sezoni ga bo lahko naselila nova čebelja družina.'' - Povzeto po SČ
Kdo je že to napisal ? Slovenski Čebelar? Imaš morda kaj več podatkov?
Jaz namreč berem nekaj povsem nasprotnega, napisala pa je mag. Mira Jenko Rogelj: "Spore se raznašajo z vsemi predmeti, živalmi, ljudmi, ki pridejo v stik s kuživom. V panju lahko spore prenaša tudi voščeni molj, Galleria mellonella, ki se hrani z voskom, s svojimi iztrebki pa širi spore. "
Tale živalca torej po njenih besedah kvečjemu širi okužbo, ne pa, da je nekakšen čistilec.

Še nekaj pomembnega je napisala ta gospa, kar sledi iz veliko opravljenih raziskav:
"Nekatere družine so odpornejše kot druge. Če se pojavi množično obolenje, opažamo čebelje družine, ki niso obolele. Odpornost naj bi povzročili tile dejavniki:
* Sposobnost čebel pri zgodnjem odkrivanju okuženih ličink v tistem obdobju, ko se še lahko odstranijo iz celic.
* Sposobnost čebel delavk, da se mehanično rešijo spor. Proventrikul deluje kot filter in pri odpornih čebelah prepušča večje število spor, ki prehajajo čez te ovire. Z izločanjem blata zunaj panja se čebele znebijo izvora okužbe.
* Večja fiziološka odpornost ličink.
* Protibakterijsko delovanje matičnega mlečka."

Zadnja dva dejavnika sta mi še posebej zanimiva. Odpornost in protibakterijsko delovanje. Staro satje je močno propolizirano, za propolis pa najbrž vsi vemo, proti čemu deluje oz. kaj zvišuje.
Mandelj napisal/-aCOLONTorej staro satje pa je lahko le posledica čebelarjevega poseganja v družino, zato je prav, da ga sam tudi redno obnavlja - to pa je veliko večji približek naravnega čebelarjenja.
Redno pa pomeni na koliko časa, da bo približek naravnega čebelarjenja? 2 leti, 3, morda 5, morda 20 ?

Fino je, da si izmenjujemo informacije. Ne prepira. Vsak pa naj presodi po svoji pameti in najde čimveč informacij, da mu bo lažje.

Pozdrav vsem.
Zadnjič spremenil 1, dne Odisej, skupaj popravljeno 0 krat.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 51280Odgovor mg
To Nov 22, 2011 12:01 pm

Dupla tudi niso večna oz. preparirana, kot naši panji ali dile iz iverice, stiroporja......, . Drevo, ki ima noter luknjo za velikost čebeljega gnezda, je tudi blizu konca - tako, da bodo z HG v duplu opravili črvi, mravlje, mogoče kak merjasec, glive......, lahko se začasno noter naselijo sršeni ali ose, mogoče ptiči ali veverice....... . Iz ostankov bo pognalo novo drevo brez HG. Po naravni poti.


Lahko se pa temu približamo, prisluhnemo naravi in ne mrcvarimo čebel - po nepotrebnem in isključno za pohlep.
lep pozdrav

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 51281Odgovor JanĹľevec
To Nov 22, 2011 12:13 pm

Skrbno preberite zadnja prispevka kolega "MG" in v njem dobite večino najpomembnejših odgovorov.

Sam pa bi vam za razmišljanje predlagal nekaj drugega in sicer preizkus, ki ga lahko kar doma sami naredite.

Kako?

1. vzemite sat star dve ali tri leta, ki je bil že zaležen. Z ostrim nožem ga izrežite iz okvirja in potem stehtajte, ter si podatek zabeležite. Potem ta izrezani sat dajte v sončni topilnik in ko bo sonce svoje opravilo, dobljeni čisti vosek ponovno stehtajte ter primerjajte razliko med bruto in neto.

2. vzemite nekaj let star temno rjav ali celo že črn sat in ponovite postopek kot je opisan zgoraj

3. po tem pa na koncu primerjajte koliko čistega voska ste iz katerega sata pridobili in se zamislite nad tem kaj vam bodo rezultati povedali. S tako dobljenimi podatki obeh satov lahko potem še malo matematično potelovadite in dobili boste prav zanimive podatke ter spoznanja.

Verjetno se bo kdo vprašal iz česa za boga milega pa je sestavljeno staro satje, če voska v njem skoraj ni ???!!! Iz same nesnage - je odgovor !

Predvsem mlajšim čebelarjem svetujem ta preizkus, da ne bodo nasedali raznim teorijam in zavajanjem.

Če pa ima kdo znanca na NVI, pa naj ostanke obeh satov iz topilnika potem da v analizo na spore HG. To bo presenečen, da o starem satju nikoli niti slišati več ne bo želel.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 51282Odgovor klopotec
To Nov 22, 2011 1:06 pm

Janževec napisal/-aCOLON

Če pa ima kdo znanca na NVI, pa naj ostanke obeh satov iz topilnika potem da v analizo na spore HG. To bo presenečen, da o starem satju nikoli niti slišati več ne bo želel.
O starem satju da ali je jaz nebi, ker bolj malo vem o tem. Bom pa z veseljem bral argumentirane navedbe.

Ta zadnji Janževcev stavek pa me navaja na to, da bi testi na HG morali biti zastonj.

Predlagam da za to poskrbi naša ČZ. Predsednik naj da to v program.

Janževec, kaj je ta "nesnaga" v starem satu? Morda kaj veš? Ker nesnaga včasih niti ni nesnaga.

Mandelj
PrispevkovCOLON 306
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 1:58 pm
KrajCOLON Muljava

OdgovorCOLON # 51283Odgovor Mandelj
To Nov 22, 2011 1:13 pm

Odisej napisal/-aCOLONKdo je že to napisal ? Slovenski Čebelar? Imaš morda kaj več podatkov?
Jaz namreč berem nekaj povsem nasprotnega

Piše Janez Gregori iz SČ letnika 2008 št. 3 na strani 78 in 79, še spletna povezava http://www.czs.si/Files/SlovCebelar_03-2008.pdf

Sem vesel, da se je razvnela debata okrog tega, sedaj se veliko lažje odločim, kaj bom uporabil v svojem čebelarstvu, tudi ne iščem prepirov, ampak informacije. Pot do tega pa je kakršna je :)

Lp, Matej

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51296Odgovor Fizikalec
To Nov 22, 2011 5:09 pm

Saj je test meda na HG zastonj kaj bi radi? Pejd do veterinarja pa boš izvedel vse najbolje pa je vzorec meda nastrgat v plodišču iz satja ne ga jemat iz soda. Če so spore tako raširjene, da se najde v sodu je kriza aparature zaznajo to nad določenim št. na gram medu tako, da negativen izvid še ne pomeni daje vse BP.
Satje pa se menja vedno tako, da se na vsaj 3 leta sati obrnejo torej vsaj 3-4 sate letno. Zamenjani oziroma toliko kot dodami bi naj šlo v prekuhavanje tudi. Relativni strošek ampak na zdravje čebel, kvaliteto meda in pogled v panj ob kaki kontroli pa se to splača, če kdo mene vpraša. Satnik je uporaben edino po kuhanju ga pač treba zlužit, da se razkuži.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 51297Odgovor klopotec
To Nov 22, 2011 7:24 pm

Meni je vet, inšp. rekla, da stane test na HG 50 EUR.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51298Odgovor Fizikalec
To Nov 22, 2011 7:50 pm

V okviru sistematike vet. spec. jemlje vzorce in se to ne plača, kaj si imel z inšp. okoli tega?

Grega_L
PrispevkovCOLON 39
PridruženCOLON Sr Dec 31, 2008 9:02 am
KrajCOLON Dob
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 51299Odgovor Grega_L
To Nov 22, 2011 8:05 pm

Naša veterinarka je rekla, da ima vsak veterinar 100 vzrorcev/leto brezplačnih.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov