Past za roje

razprava o čebelarstvu za laike
BUTTON_POST_REPLY
JR Design
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Pe Jan 07, 2011 6:51 pm
KrajCOLON Cegelnica

Past za roje

OdgovorCOLON # 46065Odgovor JR Design
Sr Jan 26, 2011 1:33 pm

Mene pa zanima, če ima kdo izkušnje s pastmi oziroma lovilci rojev? Videl sem nekaj filmčkov na youtubu. Kot vabo uporabljajo tudi eterično olje limonske trave. Kakšne so vaše izkušnje s tem?

ivanhocev
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON To Jan 25, 2005 3:31 pm

OdgovorCOLON # 46120Odgovor ivanhocev
So Jan 29, 2011 8:45 am

tudi mene zanimajo vabe za roje nekje sm jih že videl pa ne vem kje če ima kdo kakšno informacijo hvala

levstek008
PrispevkovCOLON 1677
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 46121Odgovor levstek008
So Jan 29, 2011 12:15 pm

Lani sem videl na Celskem sejmu "sprej za roje :? ".....

....... mi je enkrat star trgovc rekel, če si dober, tud meglo prodaš za zlato....
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

JR Design
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Pe Jan 07, 2011 6:51 pm
KrajCOLON Cegelnica

OdgovorCOLON # 46154Odgovor JR Design
Ne Jan 30, 2011 12:11 pm

Mislil sem nekaj podobnega kot je v tem videu
http://www.youtube.com/watch?v=SRfEhAXaeyQ&feature=fvw

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46163Odgovor kravzlj
Ne Jan 30, 2011 3:34 pm

Kot je nam rekel predavatelj, da če verjameš deluje ;)
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

JR Design
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Pe Jan 07, 2011 6:51 pm
KrajCOLON Cegelnica

OdgovorCOLON # 46423Odgovor JR Design
Sr Feb 09, 2011 7:21 am

Kot vidim je tale tema bolj tabu, ali pa ni izkušenj o teh pasteh?

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 46450Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Feb 09, 2011 5:52 pm

Nic ni tabu?
Nic ni z pomanjkanjem izkusenj?

Sam sem si mislil da, ko ze vsi tako vesce stikajo po Internetu, da bi si o tem ze dosti naucili ali vsaj zvedeli?
Cel svet te zadeve uporablja. (Tudi pri vas doma.)
Kar nastimaj en star panj, pa star sat noter daj. Ni treba kupovati nobenih 'umetnih carovnij" Lemon grass, queen pheromone, itd...
Naredi si svoj "Carobni sok." Ko moris matice, daj jih u flasko z alkoholom, pa potem kapni po eno kapljico na bato in to z rajsnedeljnom pripni u kot panja, na vrh...
Pa to je vsa carovnija. Morajo pa seveda okrog letati roji, da se jih ujame?
Regards,
Frank

janezveliki
PrispevkovCOLON 114
PridruženCOLON To Okt 07, 2008 8:25 pm

Frank.

OdgovorCOLON # 46495Odgovor janezveliki
Pe Feb 11, 2011 5:15 pm

Kaj vleče roj k tej nastavljeni vabi, da se z svojo matico (oplojeno ali pa ne) zateče v en star panj, kjer ga privabljajo feromoni neke umorjene matice v alkoholu. Ali ni to potem isto, kakor, da bi se vletel v drug panj poln čebel in močnejših feromonov še žive matice v čebelnjaku.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 46498Odgovor FRANK IZ KANADE
Pe Feb 11, 2011 7:58 pm

Janezveliki,

nic ni vseeno, saj spomladanski roji zelo redko, (samo ce je z matico kaj narobe, itd...) gredo nazaj ali pa se vselijo u druge panje. Cebele selo dobro vedo razliko, med svojo in vsako drugo matico? Vse jim ne disijo enako? Vsaka disi drugace, oziroma ima drgacno formulirane feromone. Tuja jih celo razdrazi in jo ubijejo. (Jo "ball", zasujejo u kroglo in jo dobesedno skuhajo)
Roy poslje ven scoute, ki sarijo po bliznji in daljni okolici, iscejo/gledajo za primerno lokacijo, kamor se bodo naselile.
Vse to pocetje je zelo komplicirano in clovek mora o tem malo vec brati. Jaz bom tukaj samo na grobo opisal, ker nimam casa, da tukajle grem u to rec malo globlje.
Tako, scouti so zunaj in roj ze sedi na veji. Ko skouti priletijo nazaj, se usedejo na roj in na njemu pocnejo svoj ples. Ta ples je svojevrstna komunikacija skoutov ki cebelam pove kaj so nasli, kje je, kaj in kaksen je dom, kaksna je okoliscina, oziroma okoliska pasa, itd?
Cebele u roju pa se potem odlocijo, kam, kateri dom jim najbolj pase. Pravijo tudi, da doloceni skouti tudi malo goljufajo, da zacnejo letati proti svoji izbiri in z sabo vabijo cimvec cebel (katere so prepricali da je njihova lokacija najboljsa) in da potem roj gre za temi, kjer jih je najvec.
Takorekoc; vecina vedno odloca.

Da pa se naselijo u staro kisto, z starim satom, pa to ni tako slabo, kot bi nekateri to sebi ali pa drugim radi u spomin utisnili. Saj je kista z starim satom in feromonom "ubite" (jaz jih ne ubijam! Moje jih same nadomestijo kadarkoli jim pase.) matice. Ta rec, stara kista z starim satom, jim seveda najbolj disi in jim je to najbolj poznano.
Znano je, da take pasti privabljajo vsaki dan veliko - tudi u casu ko ni se nobenega rojenja - cebel ki samo stikajo in pregledujejo o cem se gre - jih ta vonj "ubitih' matic privablja? Ko pa je cas rojenja, pa ze veliko stevilo cebel ve kje je ta poznana kista na katere so ze navajene.
Sem pa ze omenil, da mnozica dirigira, kam in kje.
Imam prijatelja doma, na Gorenjski, ki ze mnogo let tako pobira vse svoje in tudi veliko tujih rojev! Verjetno ze dolgo preden se je te reci zacelo prodajati. Saj se ve da so pasti ze uporabljali nasi predniki pred mnogimi stoletji.
Vsako leto se mu, mojemu kolegu, 'ujamejo' stevilcni tuji roji!
On svoje preprecuje z lisico, ker je u letih in nima namena, da bi plezal po lojtrah, kaj sele po drevesih...
Vsako leto tudi dosti berem, da se vam veliko rojev usidra u stare panje? Tudi u stare cebelnjake ki ze leta niso bili u uporabi. Torej, zakaj pa potem povprasevanje?

Upam pa da mi ni treba prevec ljudi prepricevati, da je taka stara kista mnogo boljsa, kot pa nova. Je pa optimalna napram kaksni stari oljni kanti, luknji u zidu, automobilski gumi/kolo, bencinski tank, na autu, ki je odvrezen u jarek? Vse tole, preje omenjeno, pa je mnogo boljse kot pa da bi roj visel pod golo vejo, na nekem drevesu ali pa grmovju. Tam ne prezivijo dolgo.
Ni pa ta past, kista, stalno domovanje za roj? Ko se roj usidra u past, se ga seveda u par dneh presadi nazaj u tapravi panj, itd...

So pa seveda se pozni, jesenski roji, o katerih pa cebelarji sploh nimajo pojma. (Mogoce citras na take, Janez?)
Do nekih dve leti nazaj, se je o njih samo na skrivaj susljalo, med cebelarji ki niso vedeli o cem se je slo.
(Sem o tem ze veliko tudi pisaril in takrat, kot sedaj, je bilo veliko takih ki so bili in so se mnenja, da lazem ali pa da sem malo zmesan? :roll:
Pred par letih pa so znanstveniki le razvozljali to skrivnost in sedaj menijo, da ko cebelja druzina, iz razlicnih razlogov, izgubi zanimanje za svoj dom - panj, (le-ta je prevec zasran z kemijo, se notri usidra mis, panj poscije, jim varoja prevladuje? Mali panjski hrosci so prestevilcni, so ose ali pa ptice prevec nadlezne, je okoli prevec hrupa, itd...
Posebno slabo pa je ce misi poscijejo notranjosta panja, takrat pa jo cebele vedno pobrisejo. To jim prav nic ne pase!
Tako, ko je panj iz razlicnih vzrokov, tudi z premalo zimskih cebel, slabo ali pa padlo matico, Je prevec razpokan, vetroven, mu manjka hrane, itd... Taka druzina ve da nima sans preziveti zime, bo panj zapustila in se uselila u drugo druzino/panj. (U tak ki tudi ni u najboljsi kondiciji, da prezivi zimo?) Skupaj pa si potem taki zdruzeni druzini izboljsata sans za prezivetje.
Sam vsako jesen dobivam ogromno poste o tem 'cudnem' pojavu, jesenskem, poznem rojenju in siguren sem da tudi tisti ki obiskujete mnozicne tuje forume, ze o tem tudi vsako jesen berete?
Posebno zadnjih nekaj let se to kar pogosto cebelarjem dogaja.
Seveda tisti ki so bolj "in tune" z naravo, z svojim okolisem. Taki to bolj pogosto opazajo.
Tudi ljudje ki nimajo pojma o cebelah, se vsako leto oglasajo in sprasujejo, sporocajo o letecih rojih. Drugi pa seveda imajo svoje glave prevec utaknjene u svoje kiste in ne opazijo kaj se zunaj in okoli cebelarstev dogaja.

Tukaj obstaja celo prerok, da ce jesenski roji letijo - bo ostra zima!

Tudi ko ste u cebeljnjaku se tega ne da videti, ker tak jesenski roj ne sede na vejo. Zelooo redko se ga najde na veji. Bo tam samo takrat, ce tudi matica zeli z njimi, pa seveda ne more leteti in se obesi na najbliznjo vejo ali pa pocepne u travo?
Tak roj izleti direktno iz panja, pusti za sabo matico, ce je pri kraju svojih moci, ter zalego (Zalegajoca matica sploh ne zmore leteti, jo pustijo) in se takoj useli u ze unaprej izbrani panj. To je lahko doma ali pa pri kaksnem sosedu? Lahko tudi 20 km stran. Vse skupaj je fertik u par minutah. Potem pa si cebelarji praskajo glave ko doznajo da je en slabic kar od zadnjega odpiranja postal mocan. Kaj ni to res u vec primerih kot ne?

Jaz bi rad vedel koliko takih rojev sedaj oznacijo z tem CCD-jem? :?

Ja, prijatelj, mnogo se o nasih cebelah se ne ve in se tudi nikoli ne bo vse izvedelo. Posebno pa u zadnjih letih, ko se cebelje druzine povsem drugace prilagajajo na nase muhasto, spreminjajoce vreme in vremenske razmere ki globoko udarjajo po Naravi in jo rinejo u nove smeri. Ce pa nekaj tam, u tako spreminjajoci Naravi, zivi, se pa mora novim razmeram prilagoditi ali pa umreti. Tako pac je.

Tako mimo grede? Ne morem pa dojeti - mar u EU ne prodajajo vse te reci - pasti za roje? Tukaj jih ima vsaka cebelarska stacuna na razpolago.
Ze najmanj deset let, ce ne se vec? Jaz imam kar nekaj teh posebnih piskrov, (izgledajo kot lonci u katerih dobite drevesa iz drevesnic?) Imajo pa seveda poseben pokrov. Pa tudi u hladilniku imam nekaj pasti/feromonov in celo flasko "lemon grass oil" ki tudi pride prav za veliko drugih reci, ker disi nekako tako kot pa maticni feromon.

Jaz teh zadev ne uporabljam vec, ker pri meni ni vec skoraj nobenih divjih cebel. Jih je menda zadnjih nekaj, zelo mrzlih zim, (50 pod nulo) precej razredcilo? Te ki pa so se divje, pa naj tako tudi ostanejo! Jaz jih ne bom matral in nazaj, pod clovesko komando silil. So divje in divje naj ostanejo.
Regards,
Frank

Mandelj
PrispevkovCOLON 306
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 1:58 pm
KrajCOLON Muljava

OdgovorCOLON # 46500Odgovor Mandelj
Pe Feb 11, 2011 8:23 pm

Za mene kot začetnika zelo zanimiv prispevek, hvala Frank.

Lp

JR Design
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Pe Jan 07, 2011 6:51 pm
KrajCOLON Cegelnica

OdgovorCOLON # 46505Odgovor JR Design
So Feb 12, 2011 7:05 am

Frank, hvala za res dober odgovor. Med tem, ko sem postavil vprašanje na tem forumu, sem že naredil dva LR petsatarja ( dve fletni majhni kištici), ki jih bom obesil v svoji bližini, potem bomo pa videli. Notri bom dal 5 okvirčkov s satnicami.Starih matic tudi ne ubijam zato bom poskusil notranjost natreti z meliso, kot so to delali stari čebelarji ( to sem prebral kar v nekaj knjigah). Mislim, da bo vredno poskusiti.

janezveliki
PrispevkovCOLON 114
PridruženCOLON To Okt 07, 2008 8:25 pm

Frank.

OdgovorCOLON # 46507Odgovor janezveliki
So Feb 12, 2011 8:38 am

Hvala za izčrpen odgovor in verjamem, da je marsikomu prišel prav. Mislil sem predvsem na čisto običajno rojenje, saj mi je to nelogično, da se domači roj odloči nastaniti v panju s feromoni stran od čebelnjaka, ko pa je feromonov poln čebelnjak. Tudi mi je jasno, da se vanj naseli prileteli roj od drugod, ki je rojil bog ve iz kakšnih vzrokov in našel primeren dom, ne glede na nastavljene feromone. No, večno se učimo in vsak nasvet je dobrodošel, tudi starim čebelarjem. Hvala in lep pozdrav v Kanado.

Zaèetnik_2
PrispevkovCOLON 52
PridruženCOLON Sr Okt 08, 2008 2:49 pm

OdgovorCOLON # 46517Odgovor Zaèetnik_2
Po Feb 14, 2011 2:09 pm

Jaz sem 1x nov panj znotraj premazal z raztopino propolisa v domači slivovki; sem imel občutek da jim diši; roj je bil takoj notri.

JR Design
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Pe Jan 07, 2011 6:51 pm
KrajCOLON Cegelnica

OdgovorCOLON # 46518Odgovor JR Design
Po Feb 14, 2011 3:41 pm

Pozdravljen Začetnik_2

Kam si pa postavil panj in koliko si premazal?

Zaèetnik_2
PrispevkovCOLON 52
PridruženCOLON Sr Okt 08, 2008 2:49 pm

OdgovorCOLON # 46526Odgovor Zaèetnik_2
To Feb 15, 2011 9:53 am

Jaz sem imel roj na veji in sem podstavil kišto pod roj, pa so same zlezle noter. Panj sem pokapljal, toliko da so se smrekove stranice malo obarvale po propolisu. Če človeku diši, kako šele čebeli. Slivovka je cvet, nad 70%, da topi propolis. Sicer pa sem dobil idejo o propolisu na neki strani o demeter čebelarjenju.

Baje je dobro postaviti panj čim više, na višino vsaj 2m, žrelo obrniti proti jugu, idealna prostornina po nekaterih virih naj bi bila ~20-50L. Še nekaj drugih nasvetov je, ki se jih ne spomnim, bom probal najti članek in pripeti link.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46530Odgovor Kočevski med-ved
To Feb 15, 2011 8:46 pm

Tole mi je nekoč nekdo napisal kako on pobira pobegle roje. Nikoli pa nisem poizkusil če deluje, ker se pobeglih rojev kar malo bojim zaradi čebeljih bolezni. Tako je napisal:

KAKO LOVITI POBEGLE ROJE

V sezoni, torej v maju in juniju si naredi in postavi panj nekam čim višje od tal (jaz jih dam tri metre visoko pod streho na verandi). In obvezno v senco! Čim višji je panj, boljši je. Takoj drugi dan zgodaj zjutraj ga postaviš na stalno mesto. Če je manjši roj pa tudi že zvečer tik ob sončnem zahodu. Panj LR ali DB formiraš tako, da postaviš na podnico najmanj dve prazni nakladi in na tisti dve daš vsaj eno ali dve nakladi z izgrajenimi sati.
Če le moreš dodaš kakšen medeni odkriti sat z medom v sredino vrhnje naklade. Če pa nimaš medu, pa samo močno namažeš z medom izgrajene satnike.Če nimaš dovolj satnikov, daš vmes satnico. Na vrh pa daš samo notranji pokrov, ki ga pa zamakneš na sprednji strani nazaj za 5 cm. Tak panj čebele zavohajo tudi zelo na daleč, posebno pa tiste iskajoče čebele, ki se pripravljajo na rojenje. Te čebele stikajo vsepovsod in bodo tvoj panj zlahka našle. Pogoj, da se bodo čebele naselile je ta, da ne hodiš gledat tja med 10 in 12 uro in obvezna senca. Tako boš kmalu presenečen.Nikar drago kupovat čebel, ker čebele ob varozi zelo rade rojijo in prav tako. Čebelni instinkt je bolj izostren kot človeški. Vendar pa človek prekaša ta manjko s svojo psiho in duhom. Če ves za kakega čebelarja, kje se nahaja, se mu približaj na tri kilometre razdalje in postavi tam svoj lovilni panj. Na vsakem stojišču uide kakšna družina bodi brez skrbi. Postaviš lahko več takih panjev. Pred sončnim zahodom pa nato zoži tistih 5 cm na 1cm, ali pa zapri pokrov in odpri stransko luknjo na nakladi in odpri podnico.


Vso srečo, naprej bo čebelna fešta.
Lp vsem
LP
Koèevski med-ved

Mandelj
PrispevkovCOLON 306
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 1:58 pm
KrajCOLON Muljava

OdgovorCOLON # 46531Odgovor Mandelj
To Feb 15, 2011 8:55 pm

Kočevski med-ved napisal/-aCOLONČe le moreš dodaš kakšen medeni odkriti sat z medom v sredino vrhnje naklade.

Ampak ne bodo čebel le izropale ta nezavarovani medeni sat? Ko bodo enkrat ugotovile kje je hrana jo bodo hitro pospravile, ali pač ne?

MISSY
PrispevkovCOLON 69
PridruženCOLON To Maj 05, 2009 8:56 am

OdgovorCOLON # 46532Odgovor MISSY
To Feb 15, 2011 9:04 pm

Pozdrav !

Ni čudno, da se huda gniloba vsako leto širi, ko nekateri umnni čebelarji na tak način lovijo roje.

Tomaž

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46533Odgovor Kočevski med-ved
To Feb 15, 2011 9:14 pm

Mandelj napisal/-aCOLON
Kočevski med-ved napisal/-aCOLONČe le moreš dodaš kakšen medeni odkriti sat z medom v sredino vrhnje naklade.

Ampak ne bodo čebel le izropale ta nezavarovani medeni sat? Ko bodo enkrat ugotovile kje je hrana jo bodo hitro pospravile, ali pač ne?
Ne vem. Nisem probal in tudi volje ni prave. Po logiki bi dejal da bodo izpraznile medeni sat prej kot se druga družina naseli.
lp
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
drago
PrispevkovCOLON 51
PridruženCOLON To Apr 06, 2004 7:18 am

OdgovorCOLON # 46652Odgovor drago
To Feb 22, 2011 2:22 pm

Če je zunaj dobra paša sigurno ga ne bodo ropale.
Drago
S52DH

Goba
PrispevkovCOLON 141
PridruženCOLON Po Jun 29, 2009 2:17 pm
KrajCOLON Medvode

OdgovorCOLON # 55154Odgovor Goba
Pe Maj 25, 2012 8:28 am

No, pa sem moral loviti svoj prvi roj. Ujel sem ga v škatlo. Čebele v škatli sem poškropil z oksalno kislino in dodal sat z medom za hrano, če bo roj v kleti zaradi vremena več kot eno noč. Ali sem ga kaj pokronal?

Spodaj so slikce.

http://matej.amebis.si/apis/roj1.jpg
http://matej.amebis.si/apis/roj2.jpg
http://matej.amebis.si/apis/roj3.jpg
http://matej.amebis.si/apis/roj4.jpg

Zadnja slikca je stanje mojih "čbelc" danes zgodaj zjutraj.

L. P.: Goba

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 55157Odgovor bloop
Pe Maj 25, 2012 12:06 pm

Ce dajes roj v klet, ga dajes zato da se znebijo hrane, v kateri se lahko prenasa vecja kolicina spor HG. Roj vzdrzi v kleti brez hrane 3 dni. Ce si ga ogrebel vceraj, ga das v panj 27 zvecer in nalijes kaksna 2 litra tekocine v pitalnik. Prezivijo in delajo dalje vsi ti roji brez tezav, pa se ocistil si jih. Vsipas jih seveda na povsem sveze satne osnove(ali brez vsega ce tako zelis).

Ce si jim pa dal sat hrane zraven jih je pa nesmiselno imeti 3 dni v kleti, ker z tem ne naredis nicesar koristnega. Potem jih je bolje pokapati z oksalno ali poprsiti z mlecno kislino in vsipati tisti vecer v panj. Si jih ocistil varoje ostalo pa ostane nespremenjeno.


Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 55211Odgovor Odisej
To Maj 29, 2012 9:11 am

Imaš odprto spodnje žrelo in tudi okroglo zgoraj ?

Naj ti bodo v veselje in lepo družbo.

Goba
PrispevkovCOLON 141
PridruženCOLON Po Jun 29, 2009 2:17 pm
KrajCOLON Medvode

OdgovorCOLON # 55214Odgovor Goba
To Maj 29, 2012 9:51 am

Odisej napisal/-aCOLONImaš odprto spodnje žrelo in tudi okroglo zgoraj ?

Naj ti bodo v veselje in lepo družbo.
Hvala za dobre želje.

V temle primeru gornje žrelo ni bilo odprto. Skozi odprtine za zračenje, so čebele verjetno začutile matico in se tam nagnetle. Drugače pa imam v pašnem obdobju v plodiščnih nakladah gornja žrela odprta.

Goba

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 55215Odgovor Odisej
To Maj 29, 2012 12:57 pm

Zakaj pa je potrebna odprtina za 'zračenje' ?

LP

Goba
PrispevkovCOLON 141
PridruženCOLON Po Jun 29, 2009 2:17 pm
KrajCOLON Medvode

OdgovorCOLON # 55236Odgovor Goba
Sr Maj 30, 2012 8:29 am

Odisej napisal/-aCOLONZakaj pa je potrebna odprtina za 'zračenje' ?

LP
Uporabljam panjski sistem lr in lr 2/3. Na gornjem žrelu naklad imam plastično zaporo. Ta ima tri položaje. Zračenje, odprto in odprto za čebele (preprečuje izlet matice).

Vsekakor je zračenje panja, posebej še v vročini, koristno. Spodaj imam visoko mrežasto podnico, ne uporabljam pa pokrova z zračnikom. Tako na ta način dosežem zadovoljivo zračenje.

L. P.: Goba

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov