Cebele in dogrevanje

Teme s področja biologije čebel

ModeratorCOLON Janko

BUTTON_POST_REPLY
volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Cebele in dogrevanje

OdgovorCOLON # 41415Odgovor volk
To Maj 04, 2010 8:57 pm

Pred casom sem pisal,da bom preizkusil dogrevanje druzin.

Cebele imamo na dveh lokacijah,na katerih dogrevamo(druga stojisca se ne).Eno stojisce sem napolnil prejsen teden v torek.V panje,ki sem jih izumil(gre za 11 satov na hladno stavbo,6 na toplo,skupaj je v panju 17 satov,s tem da je panj prilagojen za mleckarjenje na tajski sistem,ter mogoco omejitev zaleganja med paso na dva sata) ,torej v te panje sem dal 7 satarje,ki so imeli po 5 satov zalege.Razsiril sem jih na 11 satov z satnicami.Torej od prestavljanja druzin v torek do danes(1 teden) so naredile vse 4 satnice,druzine imajo po 9 satov zalege.Dogrevane so na 28 do 31 stopinj celzija.Ni sledov o poapneli zalegi oz.drugih motnjah,prezivelost zalege je zelo velika.

Drugo stojisce so druzine ogrevane ze od 25 marca.Primerjalne studije kazejo na to,da dogrevane druzine veliko lazje oskrbijo zalego,veliko hitrejsi je razvoj druzin.Primerjal sem tudi razliko v razvoju druzin,,ki so v panjih z okolisko T 22 stopinj,ter drugimi ki so na 30 stopinj.Gre za okoli 40 do 50 % hitrejsi razvoj druzin,ki so na toplejsem.Naj pri tem pripomnim,da na paso leti vec cebel.Donosi so visji.Koliko,bom letos se tezko povedal,ker zaenkrat se pobiram iz druzin.
Dogrevanje mi tudi omogoca zimsko zdravljenje pozimi neglede na zunanje razmere,ter dohranjevanje neglede na zimo.
Dogrevanje ni nenaravno,saj je to tako,kot cve imamo cebele v crnem panju v zavetni legi,ali pa bel panj na prepihu.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 41425Odgovor cebelar_novinec
To Maj 04, 2010 9:24 pm

Najbolj močni družini pri meni sta dve, ki sta cel čas na soncu. Panja sta tudi temneje pobarvana....go figure....

Jaz jih sicer dogreval ne bom :P Bom pa pomaknil vse bolj na sonce....

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 41438Odgovor volk
Sr Maj 05, 2010 8:37 am

Ameriski cebelar mi je sporocil,da so njegove cebele ze samo zaradi izolacije panja enako razvite kot druzine brez izolacije,1,5 meseca prej.Gre za izolacijo LR panjev z 4 cm stiroporja.

Beli ali pa sivi panji so hladni panji,so hladilnik za cebele,

Naj nekdo,kii ima bele panje,primerja okuzenost z varozo.Vsaj jaz vem za cebelarja,ki ima panje v senci,imajo samo kakih 5 do 6 ur sonca,potem pa smrekovo senco,pa ze tako so na hladni legi,vecina panjev ima poapnelo zalego,razvoj je pocasen,varoja pa vecni problem.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 41439Odgovor mg
Sr Maj 05, 2010 8:38 am

Dogrevanje ni nenaravno, ni pa naravno. Se ti splača tole zaadevo patentirat - če se s takim dogrevanjem rešiš varoje, ..... .
lep pozdrav

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 41440Odgovor volk
Sr Maj 05, 2010 8:52 am

Dragi mg,Vprasanje ni,kako toplota deluje na razvoj varoze.Nad 35,5 stopinj celzija zalege,je razvojni cas pokrite zalege dolg samo 10 do 11 dni,upam da je jasno da ven ne pride nobena zrela varoja.Normalna T zalege je tam od 32,5 do 36,5 stopnje.vprasanje je samo,kako se cebele odzivajo na visjo T.

Pred casom sva bila ze v kontaktu z Dr.Bozicem glede tega,pa kolikor sem sedaj obvescen,dela poizkuse v tej smeri.

Idejo sem prinesel zaradi izkusenj iz Tajske.Zakaj ne mislim patentirati ideje?Ker je ne morem.Ze Crane je dogrevala panje(50 let nazaj),pa se ekonomicno ni izslo,drug problem pa je bil nacin dogrevanja.Ker pac nakladni panj izgublja toploto na vseh 6 straneh.Dogrevali pa so elektricno,kar pa pomeni,da tam kjer je grelec,pregrevas,na drugi strani panja pa je hladneje.Tezko je regulirati T,skoraj nemogoce brez dragih senzorjev in regulatorjev.

Tu nastopi nas lep cebelnjak.Listovni panji v cebelnjaku,so zaradi skladovnice bolj ekonomicni glede izgub toplote.Izgube so samo na sprednji in zadnji strani,pa naokoli skladovnice.Sedaj pa si zamisli,da imas izoliran cebelnjak,ogrevas prostor v cebelnjaku,sprednje lice panjev imas dvojno ali pa tudi izolirano.Ogrevanje 22 panjev na eni lokaciji me pride 17 evrov na 10 dni.Ogravam pa na plin,.ce bi na kaj drugega bi bilo se ceneje.Regulacija T v prostoru pa ni tako tezavna.

Zastonj vse raziskave za ogrevanje na LR panjih,dogrevanje je ekonomicno in izvedljivo le na paviljonskem nacinu cebelarjenja.No se bolj kruto pa je to,da je edino kranjica sposobna zadostnega spomina,da lahko bibva v paviljonih,zelo tezko je imeti italijanko v cebelnjaku,ker italijanske cebele nimajo dovolj spomina in se vletavajo v druge panje.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 41451Odgovor Kočevski med-ved
Sr Maj 05, 2010 12:01 pm

Zelo zanimive ugotovitve. Morda bom tudi sam izprobal nekaj družin z ogrevanjem. Samo kako?
Lp
LP
Koèevski med-ved

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 41453Odgovor mg
Sr Maj 05, 2010 1:40 pm

Če ni vprašanje je pa vsaj odgovor. Vseeno pa ostane vprašanje, kaj je privedlo do tega, da moramo čebele ogrevat. In tega z dogrevanje ne bomo rešili. Si že sam napisal zakaj ne.

Je pa lepo, da nekdo skrbi za čebele tako, da jih celo segreva. Pohvalno.
lep pozdrav

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 41456Odgovor Kočevski med-ved
Sr Maj 05, 2010 2:18 pm

Nisem mislil, da bom z ogrevanjem kaj pomagal čebelam, le do prve javorjeve paše bodo močnejše - številčnejše.
Lp
LP
Koèevski med-ved

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 41461Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Maj 05, 2010 5:59 pm

Jaz poznam nekaj ljudi ki se igrajo z ogrevanjem. Vecina jih je u hladnih krajih, kjer je mraz za cebele problematicen in nekaksno ogrevanje, vsaj na videz, izgleda dobronamerno in mogoce celo dobrodoslo.
So pa tipi ki nimajo kaj poceti z svojim zivljenjem in se vidijo u ogledalu kot nekaksni "inovatorji" taki tipi jih segrevajo celo na vzhodnih drzavah - tam kjer mraz res nima nobene veze? (morali bi se tam izgrati z klimo/hlajenjem in z tem bi si pridelali vec medu, ker bi se nekaj tisoc cebel sprostilo od nabiranja vode in ventiliranja/hlajenja panjev???
Nic dobrega si z tem ne pridobivajo, vsaj jaz nic dobrega z takim pocetjem ne vidim.
(toplota do neke mere pomaga samo slabicem?)
Da se pa drzi slabice pri zivljenju, se pa z tem drzi in vzgaja inferiorne, pohabljene cebele, ki zastrupljajo/slabijo celotni genski pool nasih cebel in jih pocasi vozijo u propad.
Dobronamerno pocetje je, da se jim lahko dogreva panj, ko je vremensko in casovno se premrzlo/prezgodaj za razvoj zalege?
Ko pa je cas za zalego, pa cebele same zeloooo dobro vedo kaksna toplota je potrebna za doticne sorte cebel. Ce bi jih pa mi spet umetno inkubirali - kaj pa se bo iz tega na koncu izslo?
Mar se nismo ze zadosti let igrali Boga in cel svet spreobracali, tako kot nam pase? Ni pa nam niti najmanj mar kaj to pomeni za rastline in zivalske vrste!?

Pa se to: Mar si mislite da se da cebele segrevati po vasi volji?
Ce je toplota u gnezdu odvecna, bodo cebele tako situacijo takoj zluftale in uredile toploto do take mere ki jim ustreza za vzgojo zalege. Toplota, katero cebele same dolocajo - nic vec in nic manj ni tam mozno - niti ni zazeljeno?!
Ce gre toplota cez 35.5, bodo hladile - ce je toplota nizja bodo pa same najbolje znale segreti.
(Nasa pomoc pa je tukaj ze znana: Barvanje panjev z temno ali pa svetlo barvo!)
Celo za proizvodnjo voska/gradnjo je potrebna dolocena toplota! Ce je toplota visja - gradnje ni! Ce je nizja - gradnje tudi ni!
Treba je malo prestudirati tazadnje raziskave o tej zadevi ki so lansko jesen prisle iz nemcije in je sadaj dokazano da se prav pod razlicno toploto izlegajo razlicne cebele ki so namenjene doticnem delu u panju.
(Tako nekako kot krokodili, vodne zelve, zabe, kace - ce se ne motim?) itd... ki se pod doticno toploto izvalijo vsi samci ali pa so vse samice)
Pada pa to staro znanje/ucenje, da ena cebela dela vsa mogoca dela u panju? To, u veliki meri ni vec res? Z razlicno toploto se vzredi razlicne cebele ki u panju delajo sebi dolocena dela.
Z manipulacijo toplote, segrevanjem, pa se jih bo samo se bolj zmesalo in vrglo iz balance!?
Sedaj je znano da so razlicne sekcije zalege na satu segrevane na razlicne temperature. Delavska zalega je segrevana drugace - naprimer, bolj - kot pa je trotarska zalega. (zato se tudi varoja zateka u trotarsko zalego! Bi se vsaj morala?
Znano je da se dolocena zalega segreva z mnozico cebel ki zalego pokrijejo in jo segrevajo!
Znano j etudi da lahko samo ena cebela zleze u celico u krogu enega kvadratnega centimetra in od tam segreva vso to zalego okoli sebe!
To je novo odkritje in se ni zadosti znano kako in kaksen je ta nacin segrevanja - cemu pravzaprav sluzi?
Veliko zadev u cebeljem zivljenju nam se sploh ni znanih in nam nikoli tudi ne bodo! Mi pa kar vse mesamo po svoje - tako kot nam pase ali pa mesamo ko nam kaj kapne u glavo?
( Ali vam je kdaj kapnilo da je mogoce prav vas AZ panj, to zlo, ki varojam tako zelo pase?)

Skoraj nikjer drugje u svetu se cebelarji ne belijo glav, z to golaznijo, tako kot pa si jo cebelarji pri vas - doma!?
Pa saj clovek ne more spati, ce mu ne rata da vsaj, vse kar poslata, vrze u skrajno krizo, ce se mu ze ne posreci, da vse do kraja unici. . .

Pustite jih pri miru, da se same rihtajo - saj imajo, po zadnjih podatkih, ze 140 milijonov let prakse.
(Ja, bilo je znano da so na obli 100 milijonov let? Lansko leto pa so nasli dokaz da so 140???)

Tole moje kracanje ni nobena pravokacija za kreg. Je samo nekaj kar vam dajem za razmislajanje, preden se z novo vnemo vrzete u tole zadevo z segrevanjem.

Kot vse druge mnozicne zadeve o cebelarjenju: Kar je bilo dobrega - se je obdrzalo. Mediokre in slabe ideje pa kar hitro gredo u zaton in celo u popolno pozabo - dokler jih nekdo, a dreamer, ki nima kaj z sabo poceti, spet najde in na vse nacine sproba zopet oziveti. . .
Regards,
Frank

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 41462Odgovor volk
Sr Maj 05, 2010 6:03 pm

Obstajajo maksimumi razvoja druzin.Da jih opisem:
-ena cebela lahko oskrbi kar nekaj zerk
-matica lahko zaleze kar precej jajcec.

No sedaj pa k realnosti:Cebela lahko oskrbi toliko zerk,kolikor ima na voljo hrane ter kolikor jih je sposobna ogrevati.
Matica pa zalega glede na donose hrane.Ter na povrsino satja,ki ji je na voljo(in ga obsedajo cebele,ki so ga scistile).
Poleg tega v primeru poslabsanja razmer,cebele pojedo zalego.

Kaj dosezem z dogrevanjem?Cebele porabijo minimalno kolicino hrane za ogrevanje.Vedno so sposobne oskrbeti maksimalno mozno stevilo celic z zalego,saj ne potrebujejo ogrevati(T imam okoi 30 stopinj) res mocno.Ker pocasneje trosijo hrano iz rezerv,vec rezerv ostaja za zalego.

No in sedaj k bistvu.Cebele drzijo T zalege v teh mrzlih dneh tam okoli 32 stopinj.Pri druzinah,ki se se eksplozivno razvijajo,je kolicina zalege previsoka in presega zmoznost cebel ogrevati vso zalego,tako da krajna zalega ostaja podhlajena.Podhladitev zalege prinese bolezen.
Cas razvoja bube pri 32 stopinjah je za okoli 3 do 4 dni daljsi,kot pri 36 stopinjah.Torej se cebele lahko valijo pri 19 dneh(T zalege 36,5 stopinj) ali pa pri 23 dneh(T zalege 32 stopnj).

Izracun pokaze,da se druzina hitreje razvija.In to za kar 20% samo na racun hitrejsega valjenja zalege..

Da ne govorim o tem,da pri dogrevanju lahko vec cebel leti na paso,ker jim ni treba ogrevati zalege.

Sam imam izvedeno to tako,da se cebelnjak izolira,vanj pa postavim plinsko pec(70 evrov) pa plin.Nekaj termometrov pa nadzor.

Frenk,pojma nimas kaj pises,saj nisi prebral za kaj sploh gre.Eni ima cebele v pomurju,kjer je za 5 stopinj topleje,in zato hitrejsi razvoj.
Vcasih je bilo vseeno,saj so bile pase od junija naprej za tocenje.Prej pa za roje in razvoj.No sedaj po juniju ni nic,prej pa bolj malo.

Druga stvar je,ne inkubiram cebel na 35 stopinj,pac pa na 28 do 30.Ne pregrevam zalege.Ti bi govoril o naravnem,pa pojdi sam ven v sneg spat.Pri nas se se malo ohladi pa bo sneg.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 41463Odgovor Fizikalec
Sr Maj 05, 2010 6:13 pm

Volk malo se z določenimi zadevami ne strinjam recimo, da matica zalega neomejeno kr sploh ne drži. Matica zalega točno toliko kot čebele uspejo ogrevat-pokrivat oziroma oskrbovat. Do podhladitve lahko pride v primeru, čle zalego razmaknemo pa vmes damo prazen sat ob neugodnem vremenu in slabši družini.
Zato je problem razvoja, če izzimimo slabše družine nobena supermatica nam ne more nič pomagat. Razvoj je toliko dober kot je močna prezimili družina.

Da ogrevanje pripomore k temu kr opisuješ pa ne oporekam, ker tega nikoli nisem sprobaval.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 41465Odgovor volk
Sr Maj 05, 2010 6:21 pm

No naj opisem razvoj 4 satarja,ki je pac prezimil.Bil je slabic,cebele na enem satu(med dvema satoma),zalege za eno dlan.Malo vec kot mesec nazaj je bil dan na dogrevanje.Sedaj je na devetih satih.

Danilo,res je kar pravis glede matice.Sedaj pa pomisli,da cebele nimajo vec problemov z ogrevanjem.Ostane samo se limita za oskrbovanje zerk,pa to resis z konstantnim dohranjevanjem,ko ni pase.Torej tudi hrana ni vec problem.Ostane samo se limita sposobnosti cebele,koliko lahko naredi.Torej dosezes najvisji mozen razvoj druzine.

Cebele se,ko ogrevajo zalego,trosijo,prej odmirajo.Pri dogrevanju naj bi bila zivljenjska doba daljsa.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 41468Odgovor mg
Sr Maj 05, 2010 9:50 pm

Volk, daj si še enkrat preberi svoj članek. Poglej koliko si računal, pa kolko številk. Malo se zamisli, ti jim zadaj kuriš, spredaj pa kot praviš bo kar snežilo (če se še malo ohladi). Kaj naj čebele, ki so v panju, zadaj hladijo, spredaj pa grejejo??? Ne vem kako si to predstavljaš. Tole stvar nisi dobro zgruntal.

Da ne omenjam Franka - ti je vse lepo razložil. Lahko se mu zahvališ.

Na matematiki pa vsaka čast. Bi ti marsikdo zavidal.
lep pozdrav

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 41470Odgovor Micky
Če Maj 06, 2010 6:02 am

Tole z ogrevanjem je za moje pojme čisto mimo vsekano.
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 41473Odgovor Odisej
Če Maj 06, 2010 7:46 am

volk napisal/-aCOLON ... Sedaj pa pomisli,da cebele nimajo vec problemov z ogrevanjem.Ostane samo se limita za oskrbovanje zerk,pa to resis z konstantnim dohranjevanjem,ko ni pase.Torej tudi hrana ni vec problem.Ostane samo se limita sposobnosti cebele,koliko lahko naredi.Torej dosezes najvisji mozen razvoj druzine.
Cebele se,ko ogrevajo zalego,trosijo,prej odmirajo.Pri dogrevanju naj bi bila zivljenjska doba daljsa.
Volk, ta opis me spominja na kakšno risanko. Samo še copatki na nogah čebelic manjkajo in inkubator, kjer se kot iz kokošjih jajc brez koklje valijo piščanci.
Kakšne čebele pa bodo nastale iz tvojih crtančkov? Povsem si jim odvzel možnost, da počnejo tisto, kar jim je namenila narava. Ni jim treba skrbeti za ogrevanje zalege, ni jim treba na pašo, saj imajo cuker doma ... Saj tole je kot laboratorij. Čebelam v resnici JEMLJEŠ (škodiš) in ne DAJEŠ (pomagaš). One morajo izživeti svojo vlogo v popolnosti. Daj, pusti jim živeti čebelje življenje.

Lep dan vsem.

donstojko
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Po Apr 13, 2009 8:03 pm

ogrevanje

OdgovorCOLON # 41479Odgovor donstojko
Če Maj 06, 2010 12:26 pm

Volk, mogoče ogrevanje rešiš če ceneje s kakšno alternativo (sončnimi kolektorji na strehi čebelnjaka)...bolje kot plin.. lahko bi pa izračunal toplotne izgube.. oz. potrebo po toploti.. kot to počnem za stavbe....:)

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 41482Odgovor Pike
Če Maj 06, 2010 1:37 pm

Neumnost res ne pozna meja!

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 41484Odgovor kravzlj
Če Maj 06, 2010 5:25 pm

Neumnost gor ali dol, ampak volk ima žive in zelo močne družine.
Lahko je Vam (sicer sem tudi jaz brez družin) govoriti, ki nimate veliko družin in lahko pišete po forumu. Ampak do zdaj z ogrevanjem dobro kaže!

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 41485Odgovor Gregor T.
Če Maj 06, 2010 5:39 pm

Mene pa zanima, kako pozimi ogrevanje vpliva na čebele. Po moje nimajo dobre predstave o tem, kakšno je stanje zunaj, vprašanje je tudi če matica prekine zaleganje decembra, ker če ne je to najbrž slabo za varojo, pa poraba hrane zaradi več zalege...
Od daleč gledano je ogrevanje kar malo pretirano, verjetno pa ima res pospeševalne učinke na pomladanski razvoj.
Veliko lahko po moje naredimo že z dobro izolacijo in izbiro panja. 7-satarji npr. vedno bolje prezimijo kot petsatarji.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 41488Odgovor volk
Če Maj 06, 2010 7:16 pm

Dragi cebelarji in cebelarke,morda je res neumnost.Jaz bi vas vse dal v kameno dobo.Gorjaco v roko,pa medvedovo kozo okoli jajc,pa tigra za vami.Toliko o naravnem.

Kar se tice ogrevanja,naj porusim dolocene predsodke.Primer:Cebele imam na 1000 m nadmorske visine,pa je prehladno,pa jih prepeljem na primorsko,kjer je kakih 10 stopinj topleje(spomladi).Ali je vseeno,ce cebelnjak dogrejem????

No druga stvar.Cebelar,ki ga poznam,ima opazovalni panj v hisi.Na 20 stopinjah celo leto,letajo pa skozi luknjo,narejeno v okenski okvir.(panj je ob oknu.Pozimi ravno tako ni zalege,cebele mirujejo,sele ko zaznajo,da je se narava prebuja,zacno z zaleganjem.Je pa res,da druzine npr,ki zasedajo 5 satov,v ogrevanju brez tezav zasedajo 10 satov.Vprasanje je hitrost razvoja v zimski gruci(npr,februarja,ko je zunaj -10 stopnj) ali pa v panju,ki je na dogrevanju.Prvi panj bo imel sat zalege,drugi pa 3 ali pa vec.Toliko o moci druzine na prve pase.

Energenti za dogrevanje.Letos imam na plin,za drugo leto pa mislim dodelati tudi sistem soncnih kolektorjev.S tem da ni tako enostavno,saj je potrebno akumulirati toploto,in to v vodo,za kontejner z 10 cm izolacije z toplotno prevodnostjo enako stiroporju(stekleni volni,stirodurju...),dolzine 6 m bi potreboval vsaj okoli 800 L vode kot akumulatorja.Zdrzati mora za vsaj 3 do 5 dni.
(namesto kolektorjev se uporabi stare radiatorje,ki se jih prebarva s mat crno barvo,ter zastekli,je ceneje).

Nekdo je omenjal hrano.Cebele morajo dobiti hrano v primeru,ko zunaj ni nic,torej v obdobju dezja,mraza suse,....Ce vsaj 3 dni belezimo minuse,matice zmanjsajo zaleganje.Nekdo bi sicer rekel,da vcasih itak ne rabimo mocnih druzin.,ki prevec pojedo.To je res,vendar jaz iz mocnih ves cas pobiram za narejence,ki se bodo lepo prodajali drugo leto.

Ce pa bo dogrevanje pokazalo,da cebele drzijo zgornji rezim temperature zalege zaradi dogrevanja,potem so efekti na varojo unicevalni.Razvojni cas zalege se skrajsa na 19 dni,kar pomeni,da se varoja ni sposobna reproducirati.Ce to drzi,pa je dogrevanje bolj naravno od vseh sredstev tudi izrezovanja trotovine.Druga stvar pa je,da varoja odmre,razen trotovine ni kraja zanjo,kar pomeni,da v casu brez trotovine vatroja odmre,enoletnih varoj pa ne poznam.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 41489Odgovor cebelar_novinec
Če Maj 06, 2010 7:22 pm

volk napisal/-aCOLONDragi cebelarji in cebelarke,morda je res neumnost.Jaz bi vas vse dal v kameno dobo.Gorjaco v roko,pa medvedovo kozo okoli jajc,pa tigra za vami.Toliko o naravnem.
Offtopic.

Tale tvoj argument Volk mnogi povlečejo ampak nikoli ne zdrži resne debate. Nihče ne govori o vrnitvi v kameno dobo.

Poglej si tale video...pozabi o čem video govori....gre se za princip. Mislim, da boš razumel.

http://www.youtube.com/watch?v=y782Ceg-zlU

Mene ne moti. Super, da delaš poizkuse. Ti jih ogrevaš, jaz bom pa vse dal na sonce čez cel dan....AŽ na tak način niti ne moreš zato ti verjetno ne preostane drugega kot ogrevat. Keep in mind...jaz tega ne bi počel .... ne bom pa napovedoval rezultatov kot nekateri naši "čebelarski očetje in mame" radi napovedujejo....zmeraj se namreč zmotijo haha.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 41497Odgovor FRANK IZ KANADE
Pe Maj 07, 2010 1:33 am

Ja, imas prav, nimam pojma o cem govorim.

Vem pa, da se je z to zadevo ze okrog 100 let igralo in to celo pri vas u Europi, pa pri nas in u ZDA.
(pa poglejte na reference, saj tile Izraelski "iznajditelji" ne poiskusajo nobene tople vode odkriti. Vse informacije po katerih se obracajo so lepo navedene in vsak se jih lahko po mili volji poloti.)
Vse je bilo ze velikokrat in mnogo let nazaj poceto. Ostali si pa tole (povezavo spodaj) oglejte in ce vas pa kaj se bolj zanima, se pa po Internetu najde nekaj tisoc takihle zadev.

Je vse ista pesem: Kar je dobro, se obnese, se je ze zdavnaj oprijelo. To ki pa ni za nic, se je pa seveda izgubilo u megli pozabe. . . Vsaj dokler kdo kaj iz kupa ne potegne in poizkusa "reinvent the wheel."


http://www.apiservices.com/articles/us/ ... eating.htm
Regards,
Frank

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 41504Odgovor Odisej
Pe Maj 07, 2010 9:18 am

Zdravo, Volk.
Zelo na kratko moje mnenje:
volk napisal/-aCOLONKar se tice ogrevanja,naj porusim dolocene predsodke.Primer:Cebele imam na 1000 m nadmorske visine,pa je prehladno,pa jih prepeljem na primorsko,kjer je kakih 10 stopinj topleje(spomladi).Ali je vseeno,ce cebelnjak dogrejem????
Matematično morda, sicer pa niti slučajno.
volk napisal/-aCOLONNo druga stvar.Cebelar,ki ga poznam,ima opazovalni panj v hisi.Na 20 stopinjah celo leto,letajo pa skozi luknjo,narejeno v okenski okvir.(panj je ob oknu.Pozimi ravno tako ni zalege,cebele mirujejo,sele ko zaznajo,da je se narava prebuja,zacno z zaleganjem.Je pa res,da druzine npr,ki zasedajo 5 satov,v ogrevanju brez tezav zasedajo 10 satov.Vprasanje je hitrost razvoja v zimski gruci(npr,februarja,ko je zunaj -10 stopnj) ali pa v panju,ki je na dogrevanju.Prvi panj bo imel sat zalege,drugi pa 3 ali pa vec.Toliko o moci druzine na prve pase.
Si že sam prej napisal: dodatno krmljenje.
volk napisal/-aCOLONNekdo je omenjal hrano.Cebele morajo dobiti hrano v primeru,ko zunaj ni nic,torej v obdobju dezja,mraza suse,....Ce vsaj 3 dni belezimo minuse,matice zmanjsajo zaleganje.
Jasno. Povsem normalno. Kaj pa je pri tem (razen manj denarja - pa še to ni) narobe ?
volk napisal/-aCOLONNekdo bi sicer rekel,da vcasih itak ne rabimo mocnih druzin.,ki prevec pojedo.To je res,vendar jaz iz mocnih ves cas pobiram za narejence,ki se bodo lepo prodajali drugo leto.
No, spet smo pri denarju ....
volk napisal/-aCOLONCe pa bo dogrevanje pokazalo,da cebele drzijo zgornji rezim temperature zalege zaradi dogrevanja,potem so efekti na varojo unicevalni.Razvojni cas zalege se skrajsa na 19 dni
Je to dobro ali je vseeno? Sploh pa: si tako prepričan v ta podatek? Čebele same vzdržujejo temperaturo gnezda na okoli 33-34°C, kot pravijo učbeniki. Če jo tvoje dogrevanje še zviša, potem morajo čebele panj hladiti. No, skrajševanje razvojnega časa se mi zdi malce podobno farmski vzreji piščancev.
volk napisal/-aCOLON,kar pomeni,da se varoja ni sposobna reproducirati.Ce to drzi,pa je dogrevanje bolj naravno od vseh sredstev tudi izrezovanja trotovine.
He, he. Tudi varoja se prilagaja in skrajšuje svoj razvojni ciklus.
Kaj pa je bolj naravno ? Od teh dveh metod nobena.

Lep dan vsem.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 41505Odgovor Pike
Pe Maj 07, 2010 11:37 am

kravzlj napisal/-aCOLONNeumnost gor ali dol, ampak volk ima žive in zelo močne družine.
Lahko je Vam (sicer sem tudi jaz brez družin) govoriti, ki nimate veliko družin in lahko pišete po forumu. Ampak do zdaj z ogrevanjem dobro kaže!

Lp Luka
Tudi jaz imam žive in polne medu, pa ne dogrevam!

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 41514Odgovor mg
So Maj 08, 2010 12:49 am

Da ne bomo na pamet govorili, pojdite zvečer, ko se shladi do panjev in videli boste da čebele ventilirajo, čeprav je zunaj 10 - 13 C. Od 30 panjev mogoče štiri ali pet ne, ostali pa vsi.

Za PZ je pa dogrevanje - mogoče rešitev. Lahko bo pa v prihodnje, če grejo stvari tako naprej (zastrupitve, varoza, čebelam vse pobrat pa sladkor, bolezni, čebelar.........bblaaaa...), za čebelarje sistem dogrevanja edina rešitev. Sem nekje že napisal, da je to stvar treba pantentirat - lahko bo še velik biznis.

Tako, da se AŽ- ju prihodnost spet nasmiha.
lep pozdrav

Uporabniški avatar
semperit
PrispevkovCOLON 136
PridruženCOLON Pe Apr 30, 2010 11:09 pm

OdgovorCOLON # 41516Odgovor semperit
So Maj 08, 2010 7:22 am

Nevem no"nočem bit pameten sam se mi zdi da če greš gret panje"porušiš naravno ravnovesje"med toploto in hladnim zrakom"ko čebele zagrejejo gnezdo na določeno temperaturo to skos držijo "ali pa da bi pozimi grel čebelnjak"pomojem porušiš ravnovesje čebeljega gnezda"zato se pa pomladi prestavi zalega ko ma recimo AŽ čebele od desetih satov vsaj 8 satov zalege"nevem tako so me naučili in vem iz svojih izkušenj!ali pa da bi sam en sat prestavil v medišče"čebele nebi dost dobro ogrevale prostora in bi prislo do podhladitve gnezda"če računamo da ma gnezdo okroglo obliko mi ga pa spremenimo bol v jajčasto s tem s tem spremenimo gnezdo in ni dost čebel za ogrevanje"zato pa je važno da prestavimo ko je cajt in ko je dost zalege in čebel"in ne prihitevamo časa!no nevem velik vas je znanih čebelarjev in veliko vas ve kaj se zgodi če ogrevaš čebelnjak"pa nobeden ne omeni posledic!no se opravičujem če bom komu prepameten!vsaj svoje mišlenje sem dodal sem dodal v te vrstice"saj mislim da je zato tudi ta forum!pa lep dan!!

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 41529Odgovor davca
So Maj 08, 2010 3:27 pm

cebelar_novinec napisal/-aCOLONjaz bom pa vse dal na sonce čez cel dan....AŽ na tak način niti ne moreš zato ti verjetno ne preostane drugega kot ogrevat. Keep in mind...jaz tega ne bi počel .... ne bom pa napovedoval rezultatov kot nekateri naši "čebelarski očetje in mame" radi napovedujejo....zmeraj se namreč zmotijo haha.
Ojojoj! In oh in ah! Zelo dobro si se odločil, čebelar_novinec, da si postavil svoj forum. Ampak, za božjo voljo, vodi debate tam!
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 41530Odgovor cebelar_novinec
So Maj 08, 2010 4:40 pm

davca napisal/-aCOLON
Ojojoj! In oh in ah! Zelo dobro si se odločil, čebelar_novinec, da si postavil svoj forum. Ampak, za božjo voljo, vodi debate tam!
Ale bzz..bzz....bzzz....

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov