Ponovno nov Rejski program za obdobje 2010 - 2015

Teme s področja biologije čebel

ModeratorCOLON Janko

BUTTON_POST_REPLY
divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Ponovno nov Rejski program za obdobje 2010 - 2015

OdgovorCOLON # 37803Odgovor divji cebelar
Ne Jan 03, 2010 9:40 am

Vir: Slovenski Čebelar. št. 1, januar 2010, stran 6, prispevek: kranjska čebela in njena "čistost", avtor Peter Kozmus

Čebelarji smo se nekako že navadili na cikličnost pojavljanja vedno iste teme in izpostavljanja vedno istih problemov ter vedno novih strokovnih raziskav, ki naj bi dale odgovore in rešitve. In tako vsake toliko časa začnemo z vedno istimi razpravami, prepiri, bolj ali manj strokovnimi komentarji ter končamo praviloma z neučinkoviti ukrepi. Tako še nismo pozabili programa, ki smo ga čebelarji imenovali "program klanja matic", ki je od čebelarjev zahteval izpolnjevanje nekih obrazcev na osnovi katerih so se jim potem podeljevale neke finančne stimulacije. Kakšni so torej sedaj rezultati tega programa ? Če so vsi čebelarji, ki so na osnovi tega programa prejemali denarne subvencije takrat "očistili" svoja čebelarstva, potem kakšnih velikih aktivnosti sedaj ne bi bilo potrebnih. Je bil torej denar vržen vstran ?

Seveda je bil vržen vstran, le da tega danes nihče ne bo želel priznati. In čemu potem nov program za "očiščevanje tuje krvi" v slovenski čebelarski čredi ? Zlobni hudiček v meni mi šepeta, da »stroka« rabi nov program za pridobitev sredstev tako iz EU kot verjetno tudi iz domače blagajne, da si zagotovi delo. Saj to niti ne bi bilo slabo, če bi potem smeli pričakovati rezultate z vsaj neko uporabno vrednostjo in koristnostjo. Izkušnje iz bližnje preteklosti pa nas učijo, da temu praviloma ni tako.

Danes v Sloveniji govoriti o ekotipih kranjske čebele je verjetno res že precej pozno in ne verjamem, da je od obstoječih ekotipov obstal še kateri. Že najmanj 50 let se matice masovno selijo po Sloveniji in prav nič manj masovno se v preteklosti ni prevažalo čebel z enega konca dežele na drugega. In če k temu dodamo še razne paritvene »čire čare« vzrejevalcev matic v preteklosti s katerimi so skrivaj križali vse mogoče, potem so slovenski ekotipi kranjice res le še zgodovina.

Največ zaslug za uničenje slovenskih ekotipov kranjice ima nedvomno KIS, ki se sedaj trudi breme krivde prevaliti na vzrejevalce matic. Noben čebelar ni postal vzrejevalec matic brez blagoslova KIS-a. In naloga Kis-a je bila in je še, da vse vzrejevalce kontrolira na terenu, skrbi za njihovo teritorialno enakomerno pokritost, sprotno na terenu spremlja njihove »produkte« s katerimi zalagajo čebelarje in poskrbi za strokovno in transparentno ter nadzorovano testiranje matic. Ker KIS vsega tega ni počel tako kot bi moral, je na tem področju prišlo do prave anarhije in imamo tako sedaj že področja kjer ima skoraj »vsaka vas« vzrejevalca matic, v rezultate testiranja matic pri čebelarjih ni mogoče verjeti, matice potujejo po deželi brez deklaracij in še bi lahko našteval.

Avtor prispevka v Čebelarju se sedaj zavzema, da bi morali čebelarji podpisati izjavo s katero bi se zavezali za ohranjanje avtohtone kranjske čebele. Pa kaj še ?? Saj nas k temu zavezuje že pozitivna zakonodaja in res ni nobenega razumnega razloga za neko podpisovanje posebnih izjav. Zakaj pa ne bi raje čebelarjem subvencionirali nakupov matic pri vzrejevalcih na osnovi podatkov iz deklaracije, ki matico spremlja ??
Sam ne nameravam podpisovati prav nobenih izjav. Tako kot nisem izpolnjeval tistih slaboumnih obrazcev na osnovi katerih so se delile denarne subvencije, čeprav sem tudi takrat redno kupoval matice in to pri tistih vzrejevalcih za katere sem sam ocenil da imajo kvaliteten »material« in so tudi drugače zaupanja vredni.

In drugo za kar se avtor zavzema je, da naj bi čebelarji kupovali matice pri najbližjem vzrejevalcu ?? Seveda, ko bo KIS svoje delo kvalitetno in korektno začel opravljati ter nadzirati vse vzrejevalce matic po enakih merilih in pogostosti, ko bo vzpostavil zaupanja vreden sistem testiranja matic in med vzrejevalci opravil temeljito selekcijo ter »koncesijo« dodelil res kvalitetnim. Čebelarji, ki redno zamenjujemo matice s kvalitetnimi zelo dobro vemo pri katerih vzrejevalcih bomo matice nabavljali in pri katerih jih niti po polovični ceni ne bomo. In danes zahtevati, da se matice nabavljajo pri »najbližjem » vzrejevalcu, je vsaj 50 let prepozno. In če k temu še prištejemo kupčevanja z »materialom« med samimi vzrejevalci, potem res ne vidim enega same razloga za tako zahtevo. Ali avtor ne pozna razmer na terenu in ne ve kaj se že dolga leta dogaja, ali pa se malo spreneveda.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 37804Odgovor Fizikalec
Ne Jan 03, 2010 10:48 am

Divji škoda se sekirat zaradi pisanja kajti cela vsebina v SČ je ratala čisti poden, če pogledam članek o satnikih in žičenju se kvazi novi vodja ONS sklicuje na 3 vire. Predstavi se spodaj kot uspešen čebelar spiše pa tako s...e, da ti kr na kozlanje gre.....

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 37805Odgovor volk
Ne Jan 03, 2010 2:00 pm

Edino,kar bi se dalo se danes narediti,bi bilo,da bi vsa podrocja,kjer je kranjica(del Avstrije,pa dol do kosova) pristopila k nekem rejskemu projektu.Pa mislim,da je tudi to samo pobozna zelja.

Ce je res kranjica tako genetsko cista po celi sloveniji in enotna,cemu potem selekcija,ki temelji na genetiki.

Ni se veliko izgubljenmo,z selkcijo,lahko dobimo ven cebele,ki so boljse obiralke detelje,ali mane........
Vendar ne z ljudmi,ki vlecejo place.
Drugace pa se nima smisla obremenjevat z SC.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 37806Odgovor Fizikalec
Ne Jan 03, 2010 3:06 pm

Volk, da se nima smisla ukvarjat z vsebino SČ se jaz nebi povsem strinjal. Ta forum bere predsednik ČZS pa še kdo problem je samo v tem, če vsi rečete, da e nima smisla ubadat z vsebino in je vse OK potem se tudi nič ne bo spremenilo.
V tem glasilu bi moralo biti kaj poučnega tako za čiste ljubitelje kot za profije in vmes kak potopis iz tujine. Ne pa takoj 4 strani Šivicovega nakladanja o potovanjih po tujini (večina najbrž na stroške ČZS) torej naše,ki plačujemo članarino. kako kje čebelarijo je zanimivo prebrat vendar ne v vsaki št. samo tujina, tujina, tujina bolj bogo za naše čebelarje kaj naučit.
To je tko čisto moje osebno mnenje kerega tudi upam kjerkoli povedat in napisat za razliko od koga drugega.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 37807Odgovor divji cebelar
Ne Jan 03, 2010 3:57 pm

[quote="volk"]Edino,kar bi se dalo se danes narediti,bi bilo,da bi vsa podrocja,kjer je kranjica(del Avstrije,pa dol do kosova) pristopila k nekem rejskemu projektu.Pa mislim,da je tudi to samo pobozna zelja.

Ce je res kranjica tako genetsko cista po celi sloveniji in enotna,cemu potem selekcija,ki temelji na genetiki.

Ni se veliko izgubljenmo,z selkcijo,lahko dobimo ven cebele,ki so boljse obiralke detelje,ali mane........
Vendar ne z ljudmi,ki vlecejo place.
Drugace pa se nima smisla obremenjevat z SC.[/quote]
____________

Dragi kolega Volk tukaj pa se ne strinjava. Kranjica naj ostane "kranjica" z vsemi svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Prste vstran od kranjice in brez vsakršnih genetskih hokus pokusov. Tako kot je Bog ( narava ) ustvaril, takšna mora ostati.
Dovolj škode je bilo kranjici že storjenega in skrajni čas je, da se razen temeljitega spremljanja njene čistosti in ukrepov za vzdrževanje stanja čistosti na terenu, okrog nje ne počne več ničesar.
Neslavno je propadel diletantski projekt "klanja matic" in še veliko večja blamaža je bil projekt "rodovniške matice". To sta le dva bolj odmevna izmed zadnjih. Tistih starejših projektov sploh ne bomo tukaj omenjali. V vseh teh dragih in propadlih projektih pa so ves čas sodelovale iste strokovne institucije in in njihovi tudi v večini isti ljudje. Ko sem pred dvajsetimi leti začel čebelariti in spremljati dogajanja v slovenskem čebelarstvu sem tam srečal večino teh ljudi, ki še danes krojijo usodo ubogi slovenski kranjici. Če bi se ves ta denar, ki je bil zapravljen za propadle projekte razdelil čebelarjem, bi imeli slovenski čebelarji najvišji higienski, arhitekturni ter čebelarsko tehnološki standard v Evropi. Tako pa večina slovenskih čebelarjev caplja daleč za evropskimi standardi na prav vseh področjih čebelarjenja. Razen velikih besed in razkazovanja izmišljenega blišča na različnih svetovnih prezentacijah, se v resnici nimamo s čim pohvaliti.

Že leta in leta vse od dr. Pokljukarja, pa tudi že pred njim, vsi vneto iščejo slovenske ekotipe kranjice, čeprav dobro vedo, da teh ekotipov že desetletja ni, ker jih je uničila slovenska uradna čebelarska stroka in anarhija, ki je na tem področju prevladovala.

Spoštovani Volk strinjam pa se v celoti s tabo, da se izvede "balkanski" projekt, ki bo skoraj zagotovo pokazal vso mizerijo slovenske strokovne skrbi za kranjico v preteklosti. Skoraj prepričan sem, da nekateri na Balkanu še imajo to kar smo mi zapacali in uničili. In takrat nam bo verjetno krepko nerodno. Vsaj biti bi nam moralo.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 37808Odgovor volk
Ne Jan 03, 2010 4:42 pm

Divji,glede Balkana mislim,da bi rabuilo vodstvo Zveze zaceti kaj na tem poglavju.Ze tako rejski programi in vzgoja kranjice v Avstriji kar uspesno trzi matice po svetu.No,da je pa se bolj pestro,npr.da se v Srbiji spomnijo prodaje matic v velikem obsegu.Poleg kranjice in mogocih variacij ekotipov imajo se podvrsto kranjice,tj.banatsko cebelo.

Njihovi strokovnjaki se kar zagreto ukvarjajo z nadzorovano oplodnjo npr.ze neoplojenih(trotovskih jajcec) z poznano trotovsko matico......Izumi g.Franja Tomazina,potem je tu kolega Umeljic,ter mnogi drugi.Srbski poizkusi za izboljsanje pase.....

Mislim da je cas,da se strokovna smetana slovenije malo ozre naokoli,ter da vidi,kaj se dogaja v tujini.Nikjer nisem slisal,da bi npr v SC bili clanki,npr o banki matic(preprosta zadeva,brezmaticna druzina,v kateri cez zimo hranis matice,ki jih uporabis zgodaqj spomladi),.........

Povprecen slovenski cebelar ima tako malo znanja o cebelah,da je obup.Ko sem lani rekel cebelarjem,da na nasem obmocju pricakujem mano na smreki,so se smejali.Pokazal sem jim usi,pa sem ugotovil,da niti ne vedo,katera vrsta usi je.Da o poznavanju medonosnih rastlin ne govorim.Pa o pomembnosti beljakovin v prehrani zimskih generacij cebel.

V SC bi moralo biti veliko uporabnih stvari.Jih pa ni
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 37813Odgovor divji cebelar
Ne Jan 03, 2010 7:45 pm

Nisem prepričan, da je mogoče vso krivdo naprtiti le ČZS. Bolj ko spremljam dogajanja na tem področju, bolj se mi dozdeva, da je ČZS le zelo priročen paravan za katerim se skrivajo in pridno izrabljajo nekateri interesi državnih ali paradržavnih strokovnih institucij in posameznikov, ki pa so res v tesni spregi z nekaterimi večnimi funkcionarji ČZS. In če k tej druščini prištejemo še nekatere birokratske fosile na MKGP in njihove interese, pa dobimo že bolj celovito sliko.
Uradno za čebelarje, čebelarstvo in čebele skrbijo:
- ČZS
- NVI
- terenski veterinarji NVI
- KIS
- VURS
- rejske organizacije ( 2 )
- služba napovedovanja medenja
- strokovne službe MKGP
- veterinarska inšpekcija
- kmetijska inšpekcija
- svetovalna služba pri ČZS
- nekateri instituti in referenčni ter specializirani laboratoriji
- regijske zveze ČD s svojimi ocenjevanji čebeljih pridelkov in drugimi aktivnostmi
- ČD s svojimi katastri in pašnimi redi
in skoraj zagotovo sem še kaj izpustil. Ob vsej tej množici odgovornih služb in institucij pa so čebelarji v največjem delu prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti ter svojemu znanju. Ko rabijo pomoč je praviloma ne dobijo. Celo nasprotno, čebelarji se v primerih, ko bi nujno potrebovali strokovno pomoč, vseh teh institucij v glavnem izogibajo kot hudič križa, ker je praksa pokazala, da vsi iščejo krivdo le pri čebelarju in storijo vse, da kaj takšnega s čimer lahko čebelarja obremenijo, tudi na koncu najdejo.
Če vse zgoraj našteto danes ukinemo, se v slovenskem čebelarstvu v glavnem sploh to ne bi poznalo. To pa je tragedija slovenskega čebelarstva.

tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

OdgovorCOLON # 37814Odgovor tibet
Ne Jan 03, 2010 8:25 pm

Zelo zanimiva razprava s katero se mi navadni čebelarčki v glavnem strinjamo A storimo lahko NIČ.

Zakaj?

Zato, ker je to pač v naravi nas Slovencev, da samo kimamo in čakamo.

Nekateri pa mastno služijo.

Zato je revija SČ zanič.

Zato se za nas ne stori kaj veliko.

Tako pač je.

In na koncu si vsak pomaga SAM.

LP!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 37815Odgovor Fizikalec
Ne Jan 03, 2010 8:36 pm

Aha en pameten prispevek po dolgem času :prst

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 37841Odgovor Pike
Po Jan 04, 2010 2:33 pm

tibet napisal/-aCOLONZelo zanimiva razprava s katero se mi navadni čebelarčki v glavnem strinjamo A storimo lahko NIČ.

Zakaj?

Zato, ker je to pač v naravi nas Slovencev, da samo kimamo in čakamo.

Nekateri pa mastno služijo.

Zato je revija SČ zanič.

Zato se za nas ne stori kaj veliko.

Tako pač je.

In na koncu si vsak pomaga SAM.

LP!
Dragi kolega s tem se pa začudeno popolnoma strinjam steboj!

tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

OdgovorCOLON # 37851Odgovor tibet
Po Jan 04, 2010 5:05 pm

Hvala Pike :!:

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 37852Odgovor divji cebelar
Po Jan 04, 2010 6:31 pm

Citat: Zato je revija SČ zanič.

_________

Možje in fantje tako hudo pa zopet ni. Vprašanje je kaj kdo izmed nas pričakuje od glasila kot je Čebelar, ki izide le enkrat mesečno in bi ob tem v svoji vsebinski zasnovi moralo zadovoljiti kar največ interesov. Tako se od glasila Čebelar pričakuje, da zadovolji društvene interese, interese posameznika, interese čebelarske in veterinarske stroke in ob tem mora zadovoljiti še interes občega informiranja s področja čebelarstva doma in v svetu. Zagotavljam vam, da takšnega glasila s katerim bi bili vsi zadovoljni ne bo v tej deželi nikoli nikomur uspelo ustvariti. Res pa je in s tem se strinjam, da pa bi se koncept vsebinske zasnove revije Čebelar lahko še izboljšal, vendar je pri tem nujno potrebno upoštevati omejitvene kriterije od tistih finančnih, do prostorskih ter strokovno avtorskih.

Predlagam, da odpremo na tem forumu razpravo o izboljšanju vsebinske zasnove glasila Čebelar in se seveda pri tem držimo objektivnih omejitev. Nizanje seznamov osebnih želja seveda ne more biti resna razprava kot prispevek k izboljšanju vsebin Čebelarja.

In da vas potolažim, da se okrog glasila ne prepiramo le čebelarji, ki nas pri Čebelarju marsikaj moti in veliko kaj pogrešamo, temveč tečejo popolnoma enake razprave tudi pri ribičih, lovcih in še nekaterih interesnih skupinah, ki niso zadovoljni z vsebino svojih glasil.

Namesto kritiziranja bodimo malce inovativni in produktivni ter v okviru danih možnosti podajmo predloge, ki jih je realno mogoče upoštevati in uresničiti.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov