medeni liker

vse o čebeljih pridelkih

ModeratorCOLON volk

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 34774Odgovor Pike
To Jun 16, 2009 1:55 pm

Brez skrbi, da imajo ženske tudi raje kaj močnejšega :D

valterp
PrispevkovCOLON 167
PridruženCOLON To Apr 28, 2009 2:02 pm
KrajCOLON okolica Celja

OdgovorCOLON # 34776Odgovor valterp
To Jun 16, 2009 2:29 pm

No, ja, saj če ktera hoče, da ornk useče, naj gre pa mal k čebelam, zdaj ko kostanj cveti, bo hiter usekana. :lol: :wink:

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 34778Odgovor Pike
To Jun 16, 2009 2:54 pm

Sem imel nekaj drugega v mislih!

Uporabniški avatar
AVI
PrispevkovCOLON 28
PridruženCOLON Če Okt 16, 2008 9:02 am
KrajCOLON Zemlja :)

OdgovorCOLON # 37718Odgovor AVI
So Dec 26, 2009 9:31 pm

Hoj!

Narejen je medeni liker voda+dest.voda+med.....sedaj je nekaj časa stvar "odležala", vendar imam težavo ker se liker noče zbistriti. Trenutno je situacija taka, da je na dnu kar nekaj usedline, v zgornjih 3/4 pa še vedno plavajo "nekakšne zadeve" ....sedaj bi pa rabil nekaj pomoči od izkušenih mačkov....kaj soriti....

Razmišljam o varianti da vse skupaj spustim čez kavni filter ali kaj podobnega, vendar se mi poraja vprašanje ali ne bi s tem odstranil tudi kakšne zaželjene sestavine....samo razmišljanje...

Hvala in vesele praznike!
...spoštovanje...

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 37720Odgovor Kočevski med-ved
So Dec 26, 2009 9:51 pm

Ali nisi dal v zmes nič žganja?
Lp
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 37724Odgovor zver
Ne Dec 27, 2009 3:13 pm

V mešanici je še vedno preveč medu.

Gostaota mešanice je kriva, da se ti sredina flaše kosmiči (to je cvetni prah). Dodaj malo več vode inmalo žganja oz. alkohola.

pa se bo razslojilo.

Če pa hočeš "kemijo", pa ti bo Danilo (Fizikalec) povedal kaj je dobro...

Jaz imam lanski "pridelek" bister in moten, prodal sem vsega motnega.

Letos sem naredil le motnega, se pravi brez čakanja da se kaj usede ali razsloji. Še lanskega bistrega sem zmešal zraven. In moram narediti več, kerni nič več. Ga imajo kupci kar radi.

Bistri medeni liker sem dobil samo s fizikalnimi zakoni. V prozornem kanistru 30 litrov, sem pustil mešanico in potem po šlaufu odvzel bistrega.

LP Zver
tij se samo fèi

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 37725Odgovor Kočevski med-ved
Ne Dec 27, 2009 4:07 pm

Zver pri AVI-jevem likerju ni žganja vsaj navedeno je tako.
(voda+dest.voda+med)

Lp
LP
Koèevski med-ved

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 37726Odgovor Fizikalec
Ne Dec 27, 2009 4:44 pm

Avi tole kr si napisal je prej medica kot medeni liker očitno nekako vam ne grejo izrazi.
Liker je mešanica meda, vode in žganja
Medica je samo mešanice vode in meda v pravem razmerju, dodajanje kvasovk, da vre, ustavljanje vrenja pri določeni stopnji sladkosti
Medeno žganje je destilat medice z tem, da se pusti medico povreti do konca.

Čistit se mora medica in medeni liker. Za čiščenje se lahko uporabijo malo boljši bentoniti so dovolj učinkjoviti.
Najboljša pa je tekoča želatina in kremenčevo čistilo proizvajalca Jurana d.o.o. (ta deluje perfektno) ostale ne priporočam, ker to dela že vsak pa ni učinkovito. Z tem tako medico kot liker očistimo v 12 dneh, da je kot solza in gre skoz analizo brezz težav in ni posedanja.
Kakršnakoli pijača se ne sme posedat, gostit ali krkoli, ker je to atipično in kaj takega se na trg ne daje. Drugi vejo o pijačah več kot mi torej neko s...e na trg ne tiščimo (moje mnenje)...
Enako je za med tudi tam v kozarcu ne sme biti "primesi" ali krkoli kar pač ni čisti med. To velja upoštevat tudi pri pijačah.

Uporabniški avatar
AVI
PrispevkovCOLON 28
PridruženCOLON Če Okt 16, 2008 9:02 am
KrajCOLON Zemlja :)

OdgovorCOLON # 37736Odgovor AVI
Ne Dec 27, 2009 9:20 pm

AVI napisal/-aCOLON.... medeni liker voda+dest.voda+med.....

joj...joj.... :oops: :oops: :oops: sedaj sem opazil...lapsus....mešal sem skoraj v razmerju 1:1:1...žganje:voda:med....no nekaj malega v korist medu....

Sicer bi se rad izognil kakšnim dodatkom za čiščenje zato mi je morda tista strategija s "fizikalnim" čiščenjem nekoliko bližje, vendar me vseeno moti ker se vse "zadeve" - cvetni prah noče posesti.... Da pa bi vse filtriral, pa verjetno tudi nima smisla, saj s tem izgubim cvetni prah....mar ni, ta tudi koristen? (retorično?) :lol: :lol:

Vseeno gre bolj za darila in nekaj malega za domačo porabo tako, da....hm...hm....
...spoštovanje...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 37737Odgovor Fizikalec
Ne Dec 27, 2009 9:48 pm

V bistvu pri pijačah brez enoloških sredstev ne gre in v teh rečeh ni nič kaj takega. Bentonit je recimo glina torej nič kaj hudooo kemičnega ni. Liker se nikoli sam ne očisti do nivoja, da se nebi posedal oziroma bi moral stati vsaj leto pa še ni ziher, da se ob polnjenju ne bo posedal. Ni problem CP ampak beljakovine te povzročajo motenje in posedanje isto kot pri vinu.
Sicer jaz to tu tebi BV razlagam, če ga hočeš očistit potem naredi kot sem napisal.
Če ne pa pač moli, da se očisti ali pa takega BIO prodajaj drugo ti ne morem pomagat....

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 37738Odgovor Gregor T.
Ne Dec 27, 2009 11:17 pm

Pomoje med v medenem likerju ni nobena nečistoča, usedlina na dnu pa ni nič drugega kot sestavina medu in po moje ni čisto nič narebe z motnim. Čeprav res veliko lepše zgleda očiščeno. Kaj pa npr. gosti sok, pri katerem je tudi na vrhu sama voda, nižje pa gošča.

zaèetnik
PrispevkovCOLON 30
PridruženCOLON Če Mar 06, 2008 11:43 pm

OdgovorCOLON # 37739Odgovor zaèetnik
Po Dec 28, 2009 12:45 am

Ko sem prvič delal liker iz cvetličnega medu, se je liker prečistil že po enem mesecu. S tem , da sem ga vmes po enem tednu temeljito premešal (steklenica 20L). Bistrega sem nato samo previdno odtočil.

Ker je nekako hitro "izhlapel", sem kmalo zadevo ponovil z akacijevim medom. Vendar se nikakor ni sčistil niti po dveh mesecih. Pretočil sem ga v literske steklenice in jih tesno zaprl. Po približno mesecu dni se je sam zbistril. Seveda sem bistrega zgoraj odtočil. Od približno 16 litrov sem dobil ven samo dva litra motnega, ki pa se še naprej bistri.

Motnega imam v glavnem za domačo uporabo, saj se mi zdi celo boljši od bistrega. "Le nekam hitro hlapi."

Posumil sem, da se v drugem primeru liker ni zbistril zato, ker nisem imel steklenice dovolj tesno zaprte. Imel sem namreč improviziran zamašek, ki pa zagotovo ni tesnil. Ko pa sem pretočil v literske steklenice ter jih zatesnil, se je medeni liker lepo zbistril.

Na j še dodam , da za liker uporabljam destilirano vodo in ne navadno. Če ima to kakšno povezavo ne vem?


Lp Janez

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 37740Odgovor levstek008
Po Dec 28, 2009 1:57 am

vsakič, ko pride sosed na obisk, ugotoviva, da zamaški bolj švoh držijo :D :D

da je v predpazničnem času to bolj izrazito, vam ne bom posebej omenjal!
( pa napravi dobromedeno pijčo če upaš :D :D :D )

vesel matej

Uporabniški avatar
AVI
PrispevkovCOLON 28
PridruženCOLON Če Okt 16, 2008 9:02 am
KrajCOLON Zemlja :)

OdgovorCOLON # 37741Odgovor AVI
Po Dec 28, 2009 9:20 am

Hvala še enkrat vsem za pomoč predvsem pa za delitev lastnih izkušenj... nekaj ga bom pustil še malo "odležat"..da vidim če se bo morda po daljšem času zbistril (sedaj odležal cca. 3 tedne) ....drug pa ne bo imel te sreče.... :lol: :lol: je preokusen... :lol: :lol:
...spoštovanje...

Uporabniški avatar
AVI
PrispevkovCOLON 28
PridruženCOLON Če Okt 16, 2008 9:02 am
KrajCOLON Zemlja :)

OdgovorCOLON # 38118Odgovor AVI
Po Jan 11, 2010 10:16 am

Le toliko, da sporočim, da se je medenili liker kar lepo očistil...samo s posedanjem...res pa je, da je še vedno mogoče kakšno "zadevico" najti, ki plava....ampak za podariti najbližjim in domačo porabo je super....več kot zadovoljen... :D :D :D ...hvala vsem za nasvete....
...spoštovanje...

storĹľ
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2010 10:01 pm

OdgovorCOLON # 43422Odgovor storĹľ
Po Avg 30, 2010 4:11 pm

Pozdravljeni. Zanima me kateri med je najbolši za izdelavo medenega likerja.

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 43428Odgovor Gregor T.
Po Avg 30, 2010 5:59 pm

Za moj okus kostanjev. Kakšen blažji med, npr. cvetlični da tak bolj prazen okus.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 45766Odgovor Fizikalec
Po Jan 10, 2011 8:12 pm

ima pa slabo lasnost zelo hitro izhlapeva ej :D :D tko, da ga dobro zapečati :P

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 45777Odgovor dušans
To Jan 11, 2011 2:17 pm

Na zdravje

sadjar
PrispevkovCOLON 78
PridruženCOLON Po Mar 08, 2010 12:08 pm

OdgovorCOLON # 45828Odgovor sadjar
Če Jan 13, 2011 10:21 pm

Vprašanje glede medenega likerja,ko ga pripraviš in ga daš v sod,da se ščisti in dozori. Imam 100 l RF sod namenjen za vino itd.Zanima me kako mora biti ta sod zatesnjen,ozroma ali se mora kaj predelati(pipe...)?

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 45832Odgovor davca
Če Jan 13, 2011 11:20 pm

Pokrov mojega soda je zatesnjen s silikonom tako, da je vodotesen, okoli pokrova pa je še obroč, ki se tesno zapira. Pipi sta 2, tako kot na Logarjevem 30-litrskem sodu za medeni liker.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov