Samo za bližnja srečanja čebelje vrste (!)

SUBTILNI ASPEKTI ČEBELARSTVA... nov pogled....
Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35352Odgovor Timijan
To Jul 07, 2009 7:14 am

Hvala Branko, torej se glede tega povsem ujemava. Na začetku sem namreč napisal: Tudi ti lahko narediš tako: sate zmrzneš in shraniš, kot delaš ti, in jih v nuji obesiš nazaj. Torej o kakšnem točenju ni bilo govora. Mislim, da je ta postopek povsem korekten, čeprav ugotavljam, da spomladi raje jemljejo dodano hrano, vsaj pri meni so razbrazdane sate samo zaprle nazaj.
Lp, t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Kaj nam sporočajo čebele?

OdgovorCOLON # 35353Odgovor Timijan
To Jul 07, 2009 7:28 am

Takole bi povzel debato do tu: čebele nam očitno nekaj sporočajo, obstajajo pa tisti, ki to slišijo in storijo, tisti, ki to slišijo in se obotavljajo, tisti, ki slišijo pa nočejo, ter tisti, ki ne slišijo. Originalno sporočilo je bilo:

Dopoldne me je poklicala ženska, ki se je peljala mimo nekega čebelnjaka in nenadoma se ji je, med službene misli, vrinila ena posebo močna ideja, spoznanje. Namreč: čebele niso povsem navadna bitja, one so POSREDNIKI ZDRAVJA med Naravo in ljudmi. Čebele nabirajo skorajda izključno rastline, ki so na nek način zdravilne ali svete (lipa, kostanj, rman, kapucinka, timijan, ognjič, žajbelj, roženkravt, rožmarin, javor, smreka ...). Tako je v enem kg medu velika koncentracija zdravilnih substanc rastlin, enako tudi v propolisu. Med je treba zauživati čimbolj svež, takoj po zorenju, ker ima v sebi še prisotne eterske energije prebujajoče se narave in življenjske sile čebel. Ta sila se po nekem času, morda letu ali dveh, izgubi in ostane samo še med, brez duše.


Jaz pa vprašam; kaj lahko stori čebelar, drugi posrednik za čebelo, da Naravo čim bolj neokrnjeno prinese do ljudi, potrošnika? To naj se vsakdo od nas nenehno sprašuje.

Naslednje pomembno sporočilo je od Mickey-a:
Kar se pa narave tiče, jaz razmišljam, da bi začel z ekološkim čebelarjenjem. Bom imel vsaj osebno zadovoljstvo da nekaj pametnega počnem med vsemi temi vsakodnevnimi strupi.
_________________
Naj medi ! (pardon, naj vam čimveč čebel preživi)


In potem še Odisejevo:
Krmljenje čebel:
Demeter (najvišja zahtevnostna stopnja ekološke - sonaravne doktrine v kmetijstvu in čebelarstvu):
po možnosti med iz pridelave Demeter, sicer ekološki sladkor z dodatkom 10% medu.
Bioland:
Če je mogoče, z lastnim medom. Dovoljen ekološki sladkor.
Naturland:
Če je mogoče, z lastnim medom. Dovoljen ekološki sladkor.Vsaj 10% zimske zaloge naj bo lastnega medu. Itd ... itd ...


Očitno je, da nekateri SLIŠIJO PRAVI KLIC. Drugi ga bodo pa malo kasneje, po nadalnjih "udarcih usode". Skupaj z "mojimi" smernicami za naravno čebelarjenje lahko čebelar novega časa pripomore k sanaciji obupnega stanja, ki so ga povzročili tudi čebelarji starega časa.

Jasno je, da vsakdo, ki klikne te strani, IMA KARMO za novo pot, četudi se morda danes še negativno odziva. Zato mi bodite od srca pozdravljeni vsi. t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35362Odgovor FRANK IZ KANADE
To Jul 07, 2009 5:48 pm

Timijan, pojma nimas kako trde so bile glave ko sem pred mnogimi leti zacel pripovedovati/pisati o naravnih nacinih cebelarjenja in da bo ta 'naraven nacin' edini ki bo resil cebelo pred popolnim propadom!
Zacetek je bil prav trnjav! Mnogo zaljivk sem moral pozreti, toda sadovi pa se vsak dan bolj opazajo in celo postajajo bolj obilni.
U zacetku so se mi, tisti z korajzo, oglasali osebno. Drugim sem pa samo posredoval internetne povezave in to ne samo doma - cez celo Europo se je potegmilo.
Sedaj pa jaz z zadovoljstvom ugotavljam da so se cebelarji mnozicno prebudili in tudi sami ugotovili da to kar so do sedaj pocenjali ni delalo cebelam nobenih koristi - nekaj je z tem zelo narobe?!
Seveda se z tem pocetjem vsako leto varoja lepo podela, toda vsako leto pa so cebele tudi manj in manj odporne in podlegajo takemu in podobnim pocetjem. Podlegajo tudi pod mnozicnim 'stranskim' uplivom za katere je kriv prav vsak 'umeten' factor katerega nase roke u panje utikajo. Pri tem pa jim se pomagajo kmetje in vrtickarji ki o cebelah sploh nimajo pojma (ali pa jim sploh ni mar?)
Ne se pa se prezgodaj veseliti - da je vse reseno? SE NI!
Cebele se zmeraj padajo in trg je nabit z novimi sredstvi. Letno se pojavljajo nova ali pa drugacna sredstva z katerimi naj bi bilo cebelarjem zagotovljen lazji obstoj in vecji profit!?
Na sreco se pa ze u razlicnih drzavah te reci ze potiska iz trga. Pri nas se od prvega julija sploh ne more vec kupiti nobenih pesticidov - celo umetn gnojila za vrtickarje, katera so imela pesticide in hrbicide ze primesane - le-teh se ne da kupiti - ker jih ni. (Proizvajalci so si pa vseeno zagotovili da so njihove denarnice enako debele? Napihnili so vse drugo kar sedaj prodajajo - na dvakratno ceno)
Se pa stvari le pomikajo u tapravo stran, ceprav jih je se mnogo ki se z vsemi stirimi opirajo.
Pri nas je ze vec kot pa polovica vseh cebelarjev, ki ze leta drzi zdrave in vesele cebele, brez vsekakrsnih zdravil, kislin ali pa zverkov. No ja, zverki se pa tukaj sploh nikoli niso uporabljali. . ?
Tukaj so sedaj samo se profi cebelarji ki se se bavijo z staro navado. Jih je pa tudi nekaj le-teh ki so tudi ze spreobrnili na desettisoce panjev u naraven nacin. Ce pa ni naraven je pa vsaj brez zdravil - saj so doznali da jih je CCD udaril prav na visku - ko so bili mnenja da so najdli tapravo sredstvo in kolicino ki jim je najbolj ustrezala. . .

Pri nas se vse vec rojev pobira iz narave same - (seveda to ne pase tem ki se z prodajo cebel bavijo. (U Floridi so upostavili celo zakon da se MORA matice menjati dvakrat letno!)
Vse to pocetje je namenjeno da se profi cebelarjem zvisa dobicek ker jih je vecino zelooo udarilo u zep. (Nimajo pa ideje od kod naj si ljudje letno najdejo 100 dolarjev za nove matice za vsako druzino?) Vse to pa NAM pove da se cebele tudi same u naravi drzijo in se celo lepo mnozijo. Vsak tukaj to ve. (nekaterim pa to seveda ne pase.)
Tudi tisti, za katere naravno cebelarjenje se ni na vidiku, upiranja je cedalje manj. Saj clovek ki ima glavo na tapravem mestu in jo zna uporabljati - takih se slepiti vec ne da!?
Po celem svetu se pojavljajo novi forumi in cebelarski klubi katerih clani cebelarijo ekskluzivno na taprav, ce ne naraven - je pa nacin brez zdravil in bergel na katere naj bi bile cebele naslonjene. (Jim pa nekaj to berglo spodbije - druzine pa spet padejo?)

To kar sem zadnjih nekaj dni na nasih straneh prebiraal - to ne drzi!
Ne vem kdo si je izmislil to lazno dejstvo, o katerem berem, da divje druzine, (tudi te ki uidejo cebelarjem) u divjini ne prezivijo niti prvo leto. Ce pa na nek srecen nacin prebijejo taprvo leto jim je pa tadrugo zapecateno? Nekateri kar kricijo - da cebele ne morejo preziveti brez pomoci cloveske roke?! To je obenem resnica in veliki "bullshit"!
Ne ga lomit!? Jaz imam sporocila od doma da so u vasi Beli Ljubljani ze nekaj let tri cebelje druzine ki kar lepo zivijo u duplih nekih tamkajsnjih hrastov.
Janez mi ze mnogo let pise da je ena druzina ze cez deset pa do petnajst let u podnu enega vikenda. Letos one spet lepo napredujejo. . . pa se vec takih zgodb se slisi iz vase dezele...
Torej, divje druzine kar lepo prezivljajo drugo leto in tretje - ceprav jim skoraj vsi zelijo propad na en nacin ali pa drugi?! Prezivljajo pa tudi pet, deset in petnajst let u isti luknji. (Joj - tudi z starim in kdo ve kako crnim satjem?)
Tudi nobeden jim letno ne zamenjuje matic?
Pa se dosti drugih reci bi se tukaj lahko nastelo, ki naj bi bila pomembna za prezivetje cebel, saj u mislih nekaterih, one tega ne zmorejo brez pomoci njihove radodarne roke...
Je pa to res da so cebele navajene na radodarnost nasih rok in da jih vecina ne zmore brez te radodarnosti.
Je pa res, je cisti in preprost FAKT, da ce jim odvzamemo to naso radodarnost in jih pustimo da se same zase bavijo z tem kar jim najbolj pase (so se za 100 milijonov let!) one pa se bodo kar hitro zavedle da se je treba svojih 'clovesko-podprtih zajedalcev in nadlog' znebiti tako kot so se jih ze za milijone let. Ne, ne bodo se jih popolnoma znebile - znebile se jih pa bodo do take mere da jim ta nadlega ne bo delala nobenih preglavic. Pozabljate pa da cebele imajo u vsakem panju bolezni katere bi jih u eni sezoni podelale in obcasno jih - zato ker jim mi nekaj sprozimo in ta preglavica potem pokaze svoje roge. . .
Pozabljate tudi da je na tem svetu zelo veliko cebelarjev ki ne zmorejo kupiti zdravil za svoje obolele druzinske clane - kaj sele za mrces katera zivi u njihovih kistah in kosih. (Nekaj takih je celo vasih nekdanjih sosedov?!)

Ne se pa prevec sekirati ce vam novi nacin in zdrave ter vesele cebele ne delajo veselja. Niste sami... Tudi u nasih krajih je ogromno nasprotnikov ki celo z raznimi raziskavami, pisanji in kaj se ne - poizkusajo da bi nam cimbolj grenili nase uspehe!?
Naprimer u ZDA imajo ze u nekaj zveznih drzavah postavljene zakone, kjer cebelarski inspektorji morajo druzine in opremo pokuriti, ce doznajo da so satne celice manjse od 5.4 industrijske norme!
Naprimer u Floridi, tam se mora vse roje ki so izven cebelarjevih kist - to je na vejah grmovjih, duplih, luknjah, itd, itd - POZGATI ! Ce se taka druzina ne POZGE (umori z strupom) bo le ta na katerem zemljiscu se taka druzina najde - denarno ali pa celo z zaporo u jeci - KAZNOVAN !
Ja, roka lobijistov Bayerja, Monsanta in vseh ostalih je dolga in mocna. Poleg tega pa imajo njihovi sefi denarnice - brez dna - in cloveske duse pa so zeloooo poceni - tako da jim je pot zlatorumeno tlakovana. . .

Kljub vsem tem je pa tudi Mati Narava naklonjena u naso smer in za teh nekaj ki se verujeo, tudi Bog je na nasi strani - ceprav se je On ze iz precej zemeljskih krajev popolnoma umaknil..?
Fakt je - da so ze u velikih predelih nase oble cebele popolnoma izginile. (slepci pac trdijo da je to vzrok nekaj povsem drugega?)
Samo poglejte u Anglijo? Tam so neke vrste cmrljev ze popolnoma izginile in ostali se samo iz dneva u dan drzijo za krhko slamico u drveci vodi... Cebelarji letno izgubljajo svoje druzine in tamkajsnji strokovnjaki so mnenja da ce se stvari ne izboljsajo vse cebelje vrste u angliji bodo izumrle pred letom 2025 !!! (Tam so lansko leto ustanovili novo Warre skupino ki ima namen da cebele za vsako ceno obdrzi. Niso to tam neke navadne buce - so solani in razni drugi cebelarski praktiki ki so pred dvemi leti ugotovili da je njihovo cebelarstvo usojeno na ptopad!
Tudi Spanija je na vrsti in tam je najvec cebeljih druzin, u celi vasi Europi!? No, ce vam to ne zkurbla vasih sivih celic - potem pa ne vem kaj jih vam bo?
Regards,
Frank

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35364Odgovor volk
To Jul 07, 2009 6:52 pm

No frank,jasno je da gre za velike dobicke.Kaj naredis,da okrnis neko drzavo?Pobijes oprasevalce.Si predstavljes,da v ZDA vsek vrtickar postavi nekaj panjev.Ves koliko denarja je v oprasevanju?

Glede tega,koliko casa prezivi druzina.Druzina v naravi redno roji.Roj ima na sebi okoli 20% varoj,in se te padejo dol,ker traja najmanj 10 dni,da lahko gredo v zalego.Ce v tem casu cebele prinesejo v novograjeno satje se kaksen med iz zelisc.Je to dodaten sok.Ce ima taka druzina pogoje,v istem letu se enkrat zroji(vcasih celo iz kranjicev na ajdovo paso).
Sam menim,da se varoja drugace odziva na paso.
Primer,na mocno paso ostane 40,celo 60 % varoj na cebelah.Razmnozevanje je pocasnejse.In potem rojenje.
Drugace pa v tropih ni problem varoja,ker se tam zaradi visje okoliske temperature zalega hitreje vali.
Sam verjamem da vsak clovekov poseg moti naravo.Tako ima vec medu agresivnejsa druzina,ki vsakic naseka cebelarja.Zakaj?Ker jo cebelar pusti za na konci,in se takrat samo na hitro not pogleda.
Cebel se ne gleda kar brezveze.Sam pogledam not takrat,ko se mi da.To pa je enkrat spomladi,potem na rojno obdobje,ko poberem nekaj ven za narejence(drugi leto gredo gor lovilci rojev,pa ne bom vec not gledal),potem pred kostanjem,ko je polno(ce je ) medu pri tem tudi poberem ven matice,potem med kostanjem nic,po kostanju pa tocenje,z pregledom,ce so se oplodile matice ter zdravljenje,ker se ni pokrite zalege.
Potem hranjenje,stimuliranje na moc na zimo.pred zimo se pregled hrane,potem me pa ni.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35368Odgovor Timijan
To Jul 07, 2009 9:11 pm

Juhuhu Frank! Kako oprijemljivo si opisal obe poti, po katerih gre čebelarstvo v svetu in o katerih sem te dni pisaril sam. Veseli me, da je "Nova pot" že zlezla iz plenic in že stopa prve zanesljive korake po svetu. To je spodbuda za vse nas, ki še čebelarimo po "industrijsko", četudi z enim panjem s fiksnimi okvirji, satnicami in kemičnimi zdravili.

Res imajo nekateri pri nas še trde buče, a že to, da se odzivajo, je zanesljiv znak, da so za Novo pot odprti, hoteli ali ne. Rabijo le dokaze, čas. Žal nekateri ne obvladajo kakega tujega jezika, da bi se jim s prebiranjem ali pogovori odprli dodatni horizonti. A bo že; nekateri moramo potegniti.

V današnjem dnevniku je bila novica, kako čebelarji sami zastrupljamo svoje okolje s škropljenjem strupov do te mere, da zastrupimo celo svoje čebele, kot je bilo v dotičnem primeru (Čebele na seznam ogroženih živali? http://www.rtvslo.si/play/ ). To sem na tem forumu pisal že večkrat, ker je pač res; premnogi škropijo vse okoli svoje hiše, potem pa še bayvarol in podobne gnusobe vtikajo v panje. To so čebelarji starega časa, ki je na poti propada, kar tudi sami boleče izkušajo. Taki tudi sebe ne zdravijo na pravi način, ampak svoje zdravje prepuščajo le medicini in kemiji in venijo predčasno.

Govoriti, da čebele brez čebelarjevih kislin in veščin ne morejo preživeti samo kaže kako slabo nekateri poznajo Naravo in dejstva, kot tudi nekatere naravne oblike čebelarjenja. Večkrat sem že povedal, da res ne morejo preživeti, a to drži le za čebele, ki jih obravnavamo na industrijski način. Sam sem spomladi našel zelo močno družino v zidu zapuščene hiše, torej je prezimila, čez čas pa bom šel pogledat in opazovat, kaj se dogaja.

Praviš:
Jaz imam sporocila od doma da so u vasi Beli Ljubljani ze nekaj let tri cebelje druzine ki kar lepo zivijo u duplih nekih tamkajsnjih hrastov.
Janez mi ze mnogo let pise da je ena druzina ze cez deset pa do petnajst let u podnu enega vikenda. Letos one spet lepo napredujejo. . . pa se vec takih zgodb se slisi iz vase dezele...
Torej, divje druzine kar lepo prezivljajo drugo leto in tretje - ceprav jim skoraj vsi zelijo propad na en nacin ali pa drugi?! Prezivljajo pa tudi pet, deset in petnajst let u isti luknji. (Joj - tudi z starim in kdo ve kako crnim satjem?)
Tudi nobeden jim letno ne zamenjuje matic?


Ko bomo to dodobra doumeli, skupaj z mojimi podatki o čebelarjih s koši, ki so jim družine vse prezimljale, medtem ko so našim umirale, pa so potem iz Bele krajine hodili v Vivodino po živelj; za dobro ceno so kupovali te družine, ki nikoli niso videle zdravil, njihovi čebelarji pa ne matic, ampak le med in roje, takrat bodo kot gobe po dežju začeli vznikati čebelarji, ki bodo čebelarili bolj zdravo, predvsem pa BOLJ POCENI.

Pri nas je zaenkrat še vse pomešano: točiti deviški med in tlačiti satnice in kemijo v panje, jeziti se na kmete in sami škropiti po svojem vrtu s pesticidi, ljudem ponujati zdravi med, ki pa je star tri leta in bi bil dober le za kakšno pekarno, ta med pa topiti neposredno z elektičnimi aparati, in ne razumeti, kaj je NARAVNO ČEBELARJENJE. Naj bo za začetek jasno; le-to ni možno, če imamo v panju satnice in kemijo. Ko bo to razumljeno, bo pravi med dobil prave kupce in pravo ceno, čebele in ljudje pa bomo bolj zdravi.

Best regards to Grey Bear, lp vsem, t
Zadnjič spremenil 1, dne Timijan, skupaj popravljeno 0 krat.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35369Odgovor Timijan
To Jul 07, 2009 9:24 pm

Volk, z zanimanjem sledim tvoja raziskovanja in spoznanja in obvestila. Zame si moster mnogih življenjskih veščin. Ugotavljam pa, da si tudi ti, kot jaz, še vedno delno zastrupljen z industrijskim pristopom čebelam. To mi govori podatek o poskusih ogrevanja gnezda ali panja v svrhi raznih dobrih rezultatov. Popolnoma se strinjam, da naši panji in način čebelarjanja z fiksnimi okvirji, skupaj s tedenskimi pregledi, čebelam onemogočajo optimalno temperaturo. Vendar, ali si že preštudiral vire, ki govorijo in prakticirajo naravno čebelarjenje, ki čebelam v veliki meri pušča gradnjo naravnega satja in s tem ustvarjaja pravilne klime v gnezdu? Če to z iskrenim zanimanjem prebereš, od takrat naprej ne moreš biti več siguren v naše sofisticirano izumetličeno in čebelam nevredno varianto čebelarstva. Naenkrat spoznaš, da ne rabiš trošiti denarja za raziskave, ampak le čebelam pustiti to, kar že od nekdaj znajo. Take panje propagiraj po tistih vlažnih deželah. Ne zavajaj (to besedo vzemi bolj mehko, nežaljivo) tistih narodov z našimi zmotami, kot smo bili zavedeni mi, celo z vsako knjigo, ki smo jo prebrali in čebelarjem, ki smo ga srečali. Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35370Odgovor volk
Sr Jul 08, 2009 8:55 am

Timijan,meni bi bil cisto prav,da bi bil na tropskem otoku,nag z kupom lustnih nagcev,ki jih mi imenujemo divjaki,iz kaksnega divjega plemena.

No,tukaj pisem osnovni pristop dela.Je res,da so imeli cebele v kosih se deset let nazaj brez zdravljenja.
Kar bi jaz naredil s testi z dogrevanjem je,ker bi skrajsanje casa zaleganja unicilo varojo.Gre dejansko za unicenje.To je isto kot da bi vsem moskim porezal tice.Iscem pac kaj se je zgodilo,ko so se cebelje vrste razsle.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35371Odgovor Timijan
Sr Jul 08, 2009 11:59 am

Poglej Volk, če imajo čebele možnost, da same urejajo svoje gnezdo na naraven način ("naravni panji"), potem se v veliki meri zgodi ravno to, kar pišeš.

Drug način so eterična olja. Sam uporabljam izredno preprost način, ki drži stvari na higienskem minimumu. Vesel sem, da sem naknadno na spletu odkril, da tudi drugi delajo podobno (malo bolj komplicirano):

http://www.wvu.edu/~agexten/varroa/varr ... #Essential

Olja so res način, da kastriraš varojo, ne le v obliki sirupa, sam pa temu dodam še jutro pred VROČIM, sončnim pašnim dnevom, drugače pa TOPEL večer, ko so vse doma.

Veselim se tvojih nadalnjih izsledkov! Lep dan, t

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35372Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Jul 08, 2009 2:34 pm

Pa zakaj naj bi se mucil z dogrevanjem? Pa en Finec je to ze uvedel pred skoraj tridesetimi leti in on ima varoe cez glavo. (cebelje leglo se ne more drzati nad doloceno temperaturo, katero cebele same regulirjo. Ce je temperatura samo delcek cez, bodo seveda cebele to uredile z hlajenjem!?

No ja, je pa to bolj kompleksno in ze precej casa je znano da se cebele na naravnem satju izlezejo en dan, lahko tudi skoraj do dva dni preje in varoza je neplodna. Torej, tici so ji porezani, heee... prav zato so pa cebelarji na naravnih satih uspesni in jim ni treba pobijati varroo ker je le ta pod takim stevilom da ne smeta cebelam - sizivljajo?!
Pa to se seveda ze tudi pocne po teh dezelah po katerih si Ti toliko navdusen zaradi njihovih nagcev, heee....
Saj sam pravis da so preje imeli cebele u kosih in Varoa ni bila problematicna?!
Si kdaj pomislil, da ce opazas, da je sedaj varoa bolj problematicna po teh dzunglah, da je lahko prav cloveska roka kriva? Sedaj bolj mesa u tamkajsnje zadeve?
Kaj pa "moderna tehnologija' ki jo verjetno tja uvajas?
Bolj se clovek mesa u zadeve - vecji glavobolj si nakoplje.
Za dolocene kraje tudi napredek in moderna tehnologija nima mesta ker vrze vse iz balance. taksne regije so ze stoletja mirno in lepo sozivljale z svojim okoljem. Nekdo pa zacne stvari spreminjati in glavol pa se takoj zacne...

No ja, clovek je znan, da ko naleti na kaksen koscek se pristne zemlje, le-ta mora takoj zaceti reci spreminjati tako kot sam meni da bi lahko bilo - nima veze ce so to rastlinstvo, zivalske ali pa cloveske vrste ali pa samo samo okolje?
Clovek si ne more pomagati - mora se pocutiti da je Bog in zivljenje tam spremeniti. Ve se kaj se je zgodilo u Polineziji z prihodom belcev in se sedaj razvija u Amazinski regiji? No, ne samo tam, tudi pri nas je bilo isto in se je.
Dobro je tudi znano ZAKAJ belci migrirajo vsako leto u te tropicne kraje, kateri so tudi tebi tako dragi in pri srcu..?

Pa pustimo to, saj pravijo: "Diferent strokes for diferent folks..."
Regards,
Frank

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 35373Odgovor Odisej
Sr Jul 08, 2009 8:19 pm

Timijan napisal/-aCOLON Drug način so eterična olja. Sam uporabljam izredno preprost način, ki drži stvari na higienskem minimumu. Vesel sem, da sem naknadno na spletu odkril, da tudi drugi delajo podobno (malo bolj komplicirano):

Olja so res način, da kastriraš varojo, ne le v obliki sirupa, sam pa temu dodam še jutro pred VROČIM, sončnim pašnim dnevom, drugače pa TOPEL večer, ko so vse doma.
Timijan, ali lahko na kratko v posebni, manj 'subtilni' temi opišeš te tvoje poskuse in recepte ?

Lep dan (se nam obeta) :D

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35374Odgovor Timijan
Če Jul 09, 2009 7:25 am

Živjo Odisej. Kar nekaj sem se že razpisal na začetku svoje "forumske kariere", :roll: , kaj pa se lahko pogovoriva, če me kontaktiraš na moj mail (v predstavitvi je), ker se zaenkrat ne bi rad ponavljal in sprožal neštetokrat pojasnjene odzive. Naj mine par let, da bodo stvari trdne kot Himalaja. Vsekakor pa, kot ugotavljam te dni, pot do čistih panjev ni komplicirana, ne daleč, ne draga, ne strupena. Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

GRAJSKE ČEBELE

OdgovorCOLON # 35809Odgovor Timijan
Pe Avg 14, 2009 9:21 am

Bom povedal eno zanimivo zgodbo. Pred dvema letoma, ko še nisem čebelaril, smo obiskali grad Snežnik, a je bil zaprt zaradi obnove. Na levem stolpu, če gledaš proti gradu, v vrhnjem delu, na obzidju, sem takrat zagledal roj čebel, ki so me s svojo pojavnostjo navdušile, kajti na belem zidu je brnel kar obsežen rojček.

Minilo je dve leti, grad Snežnik so s pomočjo evropskih sredstev obnovili in odprli, in šli smo si ga ogledat. Ko smo prišli do mostu, ki pelje v grad, je skozi vhodna vrata stopil možak, za katerega se je izkazalo, da je vodja obnove oziroma "grajski ključar", kajti pri sebi je imel en res velik ključ od vhodnih vrat. Povedal sem mu, da sem tam videl čebele, on pa je takoj povedal zanimivo zgodbo:

V zidu tistega stolpa so res gnezdile (divje) čebele. Ko so stvar obnavljali, jih je želel obdržati pri življenju. Celo primerno debelo medeninasto cev jim je dal vgraditi tam, kjer so imele vhod (ta luknjica se vidi še sedaj in bo ostala še v bodoče; ob ogledu gradu jo boste videli), zadaj pa je nameraval pustiti dovolj veliko odprtino z vratci. Lokalni čebelarji so izjavili: Zanimiva stvar, tako lahko proučujemo, kako bo živela družina, ki je čebelar ne manipulira in ne zdravi pred varojo.

Čez čas pa so, žal, obrnili ploščo in začeli dvomiti, da bi ta družina lahko kaj dobrega prispevala k poznavanju življenja čebel, če sem prav razumel, se je začel stopnjevati pritisk v smislu, da je ta družina lahko vir okužbe z varojo za okoliška čebelarstva. Tako. Zaradi vseh teh dvomov, se je zgodilo: delavci so zadaj odprli kamen, vdrli v gnezdo in pobrali med. Žal je družina zaradi tega umrla. Tudi oskrbnikova volja, da tam pustijo primerno kamrico, v kateri bi čebele lahko živele tudi pod nadzorom, je s tem postala brezpredmetna.

Razložil sem mu, da so bile trditve čebelarjev in njihov strah pred to divjo družino stvar velikega neznanja, kajti divje družine na divjem satju svojo varojo držijo pod kontrolo s pomočjo klime in temperature, kot tudi velikostjo celic v osrednjih delih satja.

Očitno bo potrebno še kar nekaj časa, da bodo "bogovi čebel", industrijski čebelarji, spoznali razliko med čebelami v naravi in svojimi v svojih panjih, kajti kar nekaj je čebeljih zakonov, ki se v teh dveh okoljih bistveno razlikujejo. Do takrat pa se bo nadaljevalo varanje; vzgajanje mladih čebelarjev v kemične potrošnike. Tudi zaradi tega je čebelarjev pri nas vse manj. Ko pa bo zaživelo naravno čebelarstvo, ki ne temelji na pohlepu, pa bo tudi majhnih čebelarjev vse več: čez 10, 15 let nas bo vsaj 15.000, torej dvakrat toliko, kot zdaj. Čebelarske staroste: saj si želite veliko novih čebelarjev, mar ne? A ti bodo boljši poznavalci naravnega čebeljega življenja kot ste zdaj vi, in tudi bolj skromni; tako pri medu, ki pa bo res BIO, kot pri nabavi kemije in pregrešno drage opreme.


Potem smo se šli namočit v Cerkniško jezero. Med plavanjem sem se nenadoma ustavil in začel gledati okoli sebe. En meter od mene je majhna ribica za hip pokazala iz vode svojo glavico. Poskušala je zagrabiti plavajočo muho. Ni ji uspelo. Potem pa sem opazil, da tisto ni bila muha, ampak čebela! Dal sem jo na prst, odplaval do obale in jo dal na kamen. Bila je še v dobri formi in po nekaj minutah je že začela mahati s krili, malo kasneje pa je odletela. Tole srečanje pa sem res videl povezano s tisto zgodbo iz gradu in sem ga zato uvrstil v Bližnja srečanja čebelje vrste. Lep pozdrav tistim, ki čutijo, t


Vse se spreminja, to je dokaz Življenja. Le človeški možgani se ne spreminjajo, pravijo znanstveniki. Ko enkrat otrdijo, jih nobena Resnica več ne omehča.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov