Samo za bližnja srečanja čebelje vrste (!)

SUBTILNI ASPEKTI ČEBELARSTVA... nov pogled....
bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 32458Odgovor bogdan
Ne Jan 18, 2009 9:49 am

Če bodo roji, pa naj bodo, saj je še veliko praznih kišt... Za take kot si ti se ne bojim, da bodo imeli ob obilici rojev prazne kozarce... :wink:
Naj medi, kjerkoli ze si...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32460Odgovor Timijan
Ne Jan 18, 2009 12:45 pm

Dobre sanje, dobre sanje! Čebele in vse, kar je povezano z njimi, prihaja k tebi. Sicer se na astrologijo ne spoznam kaj dosti, obstajajo zmedene nepomembne sanje, so pa sanje, ki nam povedo veliko ali vse. Vsekakor je znamenje zelo dobro, pa če pomeni direktno roje ali pa kaj drugega. Pa bi te kar prosil, oziroma naročil kaka dva od teh rojev, da bom lahko letos bolj komot začel. :D

Kaj pa sem pred časom sanjal o tebi in čebelah, pa ti povem direkt na uho. Naši predniki so veliko dali na sanje, kajti takrat se razum umakne in lahko vidimo tisto, kar je zadaj skrito. In kar sem jaz sanjal, se je potrdilo. Lepo te pozdravljam, t

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32461Odgovor Kočevski med-ved
Ne Jan 18, 2009 1:49 pm

Timijan napisal/-aCOLONDobre sanje, dobre sanje! Čebele in vse, kar je povezano z njimi, prihaja k tebi. Sicer se na astrologijo ne spoznam kaj dosti, obstajajo zmedene nepomembne sanje, so pa sanje, ki nam povedo veliko ali vse. Vsekakor je znamenje zelo dobro, pa če pomeni direktno roje ali pa kaj drugega. Pa bi te kar prosil, oziroma naročil kaka dva od teh rojev, da bom lahko letos bolj komot začel. :D

Kaj pa sem pred časom sanjal o tebi in čebelah, pa ti povem direkt na uho. Naši predniki so veliko dali na sanje, kajti takrat se razum umakne in lahko vidimo tisto, kar je zadaj skrito. In kar sem jaz sanjal, se je potrdilo. Lepo te pozdravljam, t
Lahko si vzameš oba. Tista največja ki sta do tal. :lol: :lol:
LP
Koèevski med-ved

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32462Odgovor Timijan
Ne Jan 18, 2009 3:55 pm

:hvala Pazi, ko res prideta, se me boš spomnil? :D LP t

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32465Odgovor Kočevski med-ved
Ne Jan 18, 2009 5:17 pm

Mislil sem da govoriva o teh nocojšnjih. Baje je bilo v vsakem kar nekaj matic. :lol:
LP
Koèevski med-ved

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32474Odgovor Timijan
Ne Jan 18, 2009 8:27 pm

Nocojšnji so duše tapravih, ki pridejo. Stari indijanec je rekel Sivi sovi: "Vsakdo živi tako, kot sanja. Tvoje sanje so bile dobre!" Jaz pa pravim tudi takole: Vsakdo sanja tako, kot živi. Tvoje življenje je bilo dobro! LP!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Nevidne vezi človek - živali

OdgovorCOLON # 32520Odgovor Timijan
Sr Jan 21, 2009 12:17 pm

Pozdravljeni. Forum sameva te dni, vreme je kislo, pa bi dodal tale prispevek, ki mi ga je predložila poznana gospa in se tiče vsega do sedaj zapisanega ter potrjuje tudi Frankove zgodbe:

"Ljudje imajo na vrtovih velike probleme z voluharji, ki jim pridno pojejo podzemne plodove in s pridelkom ni nič. Jaz pa sem ubrala čisto neobičajno taktiko. Posejala sem rdečo peso. Dve vrsti sem namenila za voluharje in rekla: »To je za vas dragi voluharčki, drugo pa pustite na miru.« In prav tako se je zgodilo. Pojedli so samo tiste dve vrsti, vse drugo pa je ostalo nedotaknjeno.

Na našem travniku so se vedno brezskrbno pasle srne. Tudi njim sem posebej posadila nekaj kolov visokega stročjega fižola, ki ga imajo zelo rade. Pridno so pojedle samo tisti fižol, drugega pa pustile na miru. Nekega dne sem zagledala v travi čepečega soseda, ki je lovec, kako čaka z namerjeno puško srne, da se bodo prikazale iz gozda. Hčerka, ki je gledala proti gozdu in videla eno srno, je začela na ves glas vpiti, da jo je splašila. Jaz sem odšla do lovca in mu prepovedala, da na našem travniku meri na srne, ki se pasejo ob našem gozdu. In bog ne daj, da bi meril na njih od kje drugje, da bom že vedela, da je on.
Srne so tako imele mir in so spomladi skotile mladiče v visoki travi ob hiši. Vsako jutro smo slišali njihovo oglašanje in gledali brezskrben sprehod z mamo srno.

Doma smo imeli psičko, ki je zbolela za klopno erlihijo. Bila je veliko v bolnici in imela veliko težav. Bila sem že čisto izčrpana, saj sem morala za njo čistiti po stanovanju in po cesti, ker je imela ves čas driske. Ko sva šli en dan čisto počasi proti travniku sem ji rekla: »Veš, tako ne moreva več.« Bilo mi je zelo hudo. Ona pa se obrnila proti meni in me pogledala. To ni bil navaden pogled, ampak pogled, ki mi je povedal: »Počakaj še malo, pozdravila se bom!« Spreletelo me je, saj sva se popolnoma razumeli. Tako smo popolnoma oslabelo položili v avto in jo odpeljali na morje. En teden je ležala pred šotorom, po štirinajstih dneh pa je že pogumno plavala in preplavala celo dva kilometra. Pozdravila se je in živela še sedem let in mi dala res veliko veselja. Njeno zaupanje do mene pa je bilo neomajno. Od takrat naprej sva se namreč razumeli kar s pogledi."

Lep pozdrav, t

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 32521Odgovor bogdan
Sr Jan 21, 2009 12:22 pm

Zanimivo, nekateri ljudje pa se ne moremo (nočemo) razumet kljub množici besed...
Naj medi, kjerkoli ze si...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32522Odgovor Timijan
Sr Jan 21, 2009 12:25 pm

Kar si zdaj napisal je bistvo mnogih duhovnih praks: BESEDE RAZDVAJAJO. So potrebne do neke mere, a bistvo vseh pravih stvari na tem svetu NI skrito v besedah, ampak v nameri. Zgornje zgodbe to dokazujejo. Bodi pozdravljen, t

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 32742Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Feb 02, 2009 2:38 am

Frank, best regards, pa spet kdaj kaj napiši! Ali veš morda kaj o Indijancih in ali so čebelarili? LP t

Vell Timijan, malo vem o Indijancih, toda je pa tezko to prevesti v nas jezik, ker za veliko reci, vsaj jaz, ne zmorem najti tapravih besed. Da bi pa samo prevedel, da bralci nebi zaznali tapravega smisla, pa meni ne gre. Jaz raje ne. . .
Pa saj ves kaj mislim?

Da pa se drugi malo razumejo, je pa takole; Indijanci, vse kar oni pocnejo je povezano z Mamo Zemljo, Great Spirit in raznimi zivalmi u katerih so duhovi njihovih prednikov ali pa clanov njihovih druzin/klanov. Vse zivali pa so clani njihovih druzin - seveda vsako pleme pa ima svoj nacin te povezave...
Posebno pa je prevajanje problematicno problematicno ker vsako pleme ima svoje navade in svoje zgodbe... Vse to pa seveda nas - belce zelo zbega, ker ne vemo nic on navadah le-teh.
Se to je treba omeniti, da Indijance sploh ne, ali pa neradi govorijo o svojih zadevah - posebno pa neradi razkrinkajo svoje duse nam - belcem.


http://www.ilhawaii.net/~stony/1-00lore.html

Timijan, si ze parkrat uprasal o Indijancih in ce so cebelarili?
Indijanci sploh niso poznali cebel, vsaj nasih ne. Melifera ni obstojala na ameriskem kontinentu. Prinesli so jo pa sem Europski priseljenci, okoli leta 1650-tega. Cebele so pa bile Apis melifera melifera, torej nemske, tacrne cebele.
Indijanci so pa kar hitro to zaznali in ker u njihovih jezikih ni besede za "cebelo" so le-te imenovali "white man's fly" - "belceva muha" ali pa "muha belega cloveka/moza" ?
Kot pravim, Indijanski jeziki so zelo tezko prevedeni...
Indijanci se tudi dandanes ne okvarjajo z cebelami. Zakaj, meni ni znano?
Clovek bi si mislil da bi jih do tega privedel "sladki zob"? Menda ne? Lahko da kradejo med doli nizje u jugu ZDA? Tukaj u hladnejsih predelih Severne Amerike pa so indijanci ze u praveku spoznali da jim da Javorjev sok vse kar bi od njih "sladki zob" zahteval.

Tako, profi cebelarjenje pa se je tukaj sele zacelo okoli leta 1853 in veliko let so se s tem lahko ukvarjali samo fajmostri, mogoce zato ker so imeli na rokah veliko prostega casa, pa se nic niso poceli - saj so jim hlapci/suznji vse naredili???

Sem se pa ze nekaj let kregal po forumih z Amerikanci. Oni se nocejo ponizati in priznati da jim je nekdo drug, kaj dal. Radi bi videli da bi se jim cel svet priklanjal in se jim zahvaljeval za vse kar imamo. Nekateri sploh nocejo nic slisati - posebno pa ne od nekoga ki sploh ni bil tukaj rojen, Nek zaj...n izseljenec/priseljenec... (So pa sami isto kot jaz! Samo Indijanci so tapravi domacini na tej zemlji.)
Pa vseeno, oni, Amerikanci trdijo da je bila zapadna/zahodna cebela tukaj ze na veke..? Ni pa to res. Isto kot u Australiji, Novi Zelandiji, so jo priseljenci tudi privlekli sem. Najpreje je bila tacrna, Apis mm, potem pa Italijanska, Carniola, Caucasian in tazadnja pa je iz Primorky regije u Rusiji.

Tako da imamo tukaj sedaj vso to mesanico zgnedeno u eno cebelo, katero vsi imamo. Seveda so nekateri rejci matic u ZDA ki trobentajo da imajo naso Sivko, Rusko in Francosko, pa do tacrne Nemske.
Pod Rusko sedaj uvrscajo Caukasko in Primorsky cebelo, kar pa je seveda zelo zmotno, say je Caukaska zelo podobna nasi Sivki, Primorsky cebela pa je seveda pomesana z Cerano ali pa Japonsko, ki je oddaljena od njih samo nekaj milj...

Vse skupaj pa ne drzi nobene vode, ker so skoraj vse nase cebele oplojene u naravi - torej, kdo ve s cim ali kom? Imamo neki "Hainz 57" to je znamka nase zupe ki se jo kupi u konzervi in nobeden nima pojma kaj je notri? Hainz je tovarna ki to dela, pravijo pa da je u konzervi lahko 57 ingredientov...

Isti klinc pa je to, Amerikanci morajo vse meti in po svoje obrniti. Se tudi ne sporazumemo u zadevah katere sem ze zgoraj navedel. Posebno me vznemirjajo te njihove Ruske cebele in pa Australske.
Sibajo Ruske cebele u vroce, ce ne ze tropicne drzave in Australske pa u Severne. Potem pa cebelarji stalno jamrajo kako to da to - in to in to?????
Sedaj ze skoraj dva meseca, dnevno poslusam, ko jamrajo da jim cebele umirajo. Umirajo u zimi ki je za nase, Kandske pojme tako mila da bi mi sli okrog u kratkih hlacah.
Vseeno, Ruske cebele bi morale biti pri nas, Australke in Havajke pa u spodnjem delu ZDA kjer so zime mile ali pa jih sploh ni. (Razen lansko leto in letos)
Je pa vse popolnoma obrnjeno na glavo. Tukaj u Kanado nam sibajo cebele iz Australije in Havajev, u ZDA pa Ruske. Posebno pa tam sprasujejo po nasi Sivki...

Je pa vsaj narava sama pripravljena da to zadevo sama porihta. Dnevno se cebelarji in predstavniki drzavnih ustanov, katere se bavijo z cebelami - ne morejo se nacuditi kako to da so vsi roji in divje cebele katere u ZDA zdnjih deset let ujemajo - skoraj crne!!!???
(Narava jih prilagodi svojim pogojem!)
Ve se da so cebele u nizinah in proti Ekuatorju bolj rumene. Ko pa gres visje u gorovje ali pa bolj proti severu pa cebele postajajo bolj crne. Ve se pa tudi zakaj, mar ne?
Lansko leto pa so te Ameriske kukavice naredile potezo ki je tudi za njih malo neumna. Domnevajo da so cebele zacele biti crne zato ker so "Afrikanke" tako da so ze po nekaj zveznih drzavah uvedli zakone da se mora vse najdene roje in divje cebele pozgati!?

Najvecja traparija katero sem jaz videl u vseh mojih letih - in to pocetje se jim bo pa prekleto mascevalo. . .
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32743Odgovor Timijan
Po Feb 02, 2009 11:24 am

Dragi Frank, ko sem že začel skrbeti kaj je s teboj, si se spet javil, in to z zelo zanimivimi podatki. Da indijanci niso čebelarili, ker ni bilo čebel, najbrž na severu, da pa so bili zadovoljni z javorjevim sirupom.

Verjetno imajo prav, da vse prihaja od (iz) Matere Zemlje, kajti prav vse kar imamo, zares prihaja iz nje, tudi naše riti! Zato bi bilo res primernejše, da bi se do nje obanšali drugače: ne kot izkoriščevalci, ampak kot sinovi in hčere te Matere, mar ne? Sicer pa mnogi k temu že težijo, tudi pri nas, a s(m)o v manjšini.

Vse, kar pa pišeš glede zmede s pasmami čebe, pa je grozljivo, in spet moram omeniti, da je tega kriva predvsem "bela roka" - to je tista, ki le jemlje, skoraj nič pa ne daje, in ni povezana z glavo, ki bi morala razmišljati, kako bo čez čas, ne le kako nagrabiti čimveč danes.

Vedi, da tvoja pisanja berejo mnogi, ki niso čebelarji, in se čudijo, ter so ti hvaležni zanje.

Best regards to old pal, t
Zadnjič spremenil 1, dne Timijan, skupaj popravljeno 0 krat.

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32745Odgovor dobje
Po Feb 02, 2009 4:04 pm

Hvala Frank za Tvoj prispevek. :hodiva
O Indijancih sem veliko bral in slišal, nikoli pa res nisem zasledil nič o njihovih čebelah. Ja zanimivo.
Če kdo nam Frank popestri te turobne zimske dni.
Timijan pravi, da mnogi berejo te strani. Res je in Frank jih še posebej plemeniti!
Hvala :klobuk :ples

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 32751Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Feb 02, 2009 6:36 pm

Hvala tudi vama, Timijan in Vili...
Ja, se mi je zdelo da ste malo prevec smrcali za toplo pecjo? Sem pa malo podrezal - da vas prebudim..?

Sedaj pa moram ven na lopato. Plug je potisnil priblizno en meter ledu od ceste na moje dvorisce in moram pa to sedaj pokidati z lopato.
Madonca takole pocetje pa lahko nas tastare kar postela??? :lol: :?
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32758Odgovor Timijan
Po Feb 02, 2009 8:21 pm

Tudi jaz sem ob cesti, pa me zapluži - a ne en meter in ne ledu!! Frank, drži se, zadosti počivaj, kaj pa pusti tudi pomladanskemu soncu. Tu pada sneg, a se pomlad že čuti. Best regards, t

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 32766Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Feb 02, 2009 10:03 pm

Timijan,

Sem ze u letih, toda lopate se pa se ne ustrasim, heee... :wink:
Najbolj smesno pa je bilo to da ko sem vse pokidov so pa poslali ven mestne delavce in so z veliko masino ljudem pocistili kar so napluzili.
Vsaka jim cast, toda kar pa se meni zdi smesno je pa to da so tamladi stokali da niso mogli pred dvorisci pokidati ker je bil to led in je pretezak zanje... (Sem jih poslusal kako so jamrali ko sem bil zunaj. Nekaj se jih je celo balo da bo kaksnega od nas upokojencev mogoce srcni napad udaril? So menda name mislili?) :shock:

No ja, se bo pa moja zena danes dobro pocutila ker ona ze cez 30 let skoraj vse kida, pri nas in pa se pri najinem sinu. (Tudi ona se boji da bi me kaj zadelo?) Ko pa smo imeli u mestu apartma je pa tudi tam kidala 3 dvorisca.
Seveda sem pa danes jaz moral ker je ona u sluzbi in jo bom moral ob stirih, (16.00 ) pri stacuni pobrati in jo voziti domov...
(Ji bom pa povedal da revcki u nasem sosestvu ne morejo pokidati malo ta ledenega in tatezkega..?
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33039Odgovor Timijan
Sr Feb 18, 2009 9:54 am

Scopoli je na strani: http://new.slovenski-cebelarji.com/foru ... php?t=2213 podal povezavo s knjigo o ubogem življenju nekega prašiča. Če je kdo spregledal ta link, naj vsekakor klikne nanj, kajti če prašiča zamenjamo s čebelo dobimo popolnoma identično stanje.

Zapis potrjuje že velikokrat opaženo dejstvo; kdor redi živali brez ljubezni, slej kot prej pade v hudo trpeča stanja. Zakaj? Ker so živali kralji in kraljice čustvenega sveta, ta svet pa je ključ do življenjskih moči.

Desetletja sem, bolj po naključju, nehote, opazoval usodo določenih, recimo petih do desetih (profesionalnih in priložnostnih) mesarjev. In opazil tole: večina jih je opazno in hitro propadala (kar sem imel priložnost videti tudi takrat, ko sem zaradi službe vstopal v njihova domovanja), medtem ko je eden (ali morda dva) vse življenje preživel dobro. Kje je bila razlika? Pomembno je, kako tretiraš živali, od katerih živiš, zelo pomembno je celo, kako jih usmrtiš. Kako usmrtijo čebelarji npr. mlado, a odvečno matico, ali še dobro, enoletno? Tudi od tega majhnega dejanja, kot je "nevtralizacija" matice, je odvisna njihova končna usoda, kot tudi usoda bližnjih. Treba bo najti knjigo o ubogem prascu in jo brati kot čebelar! Lp t

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33040Odgovor Pike
Sr Feb 18, 2009 10:50 am

Timijan napisal/-aCOLONScopoli je na strani: http://new.slovenski-cebelarji.com/foru ... php?t=2213 podal povezavo s knjigo o ubogem življenju nekega prašiča. Če je kdo spregledal ta link, naj vsekakor klikne nanj, kajti če prašiča zamenjamo s čebelo dobimo popolnoma identično stanje.

Zapis potrjuje že velikokrat opaženo dejstvo; kdor redi živali brez ljubezni, slej kot prej pade v hudo trpeča stanja. Zakaj? Ker so živali kralji in kraljice čustvenega sveta, ta svet pa je ključ do življenjskih moči.

Desetletja sem, bolj po naključju, nehote, opazoval usodo določenih, recimo petih do desetih (profesionalnih in priložnostnih) mesarjev. In opazil tole: večina jih je opazno in hitro propadala (kar sem imel priložnost videti tudi takrat, ko sem zaradi službe vstopal v njihova domovanja), medtem ko je eden (ali morda dva) vse življenje preživel dobro. Kje je bila razlika? Pomembno je, kako tretiraš živali, od katerih živiš, zelo pomembno je celo, kako jih usmrtiš. Kako usmrtijo čebelarji npr. mlado, a odvečno matico, ali še dobro, enoletno? Tudi od tega majhnega dejanja, kot je "nevtralizacija" matice, je odvisna njihova končna usoda, kot tudi usoda bližnjih. Treba bo najti knjigo o ubogem prascu in jo brati kot čebelar! Lp t
Imel sem to smolo, da sem leto in pol delal na gradbišču (na drugi strani ulice) nasproti podjetja Meso Kamnik. Z vsako etažo je postajala zadeva grozljivejša. Že prej smo slišali vsakodnevne krike živali vendar zaradi ograje nismo ničesar videli. Ko smo začeli delati ploščo prvega nadstropja sem nehal kupovati izdelke tega podjetja. Kaj vse so počeli z ubogimi živalmi ob sprejemu v klavnico. Med potjo od tovornjaka do smrti. Groza! Počasi smo se navadili na krike vendar na dejanja pa ne! Od zbadanja in pretepanja prašičev. Nošenje jagnet za ušesa, lomljenje in zvijanje kravjih repov. Vse to so spremljale brce in opazke sodelujočih. Žalostno!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33041Odgovor Timijan
Sr Feb 18, 2009 11:05 am

Tudi sam sem imel to usodo gledati te stvari, ko sem hodil v novo osnovno šolo mimo klavnice sredi mesta. In potem opazoval usodo ljudi, ki so delali tam; tudi potem, ko so klavnico zaprli. Sedaj pa se spomnimo tistega filmčka, ko tolčejo čebele iz naklad preko stojala z vso silo tja na tla; to je enako, kot če bi nas iztolkli iz hiše. A tiste čebele se nimajo kam vrniti; Frank je poročal celo, da jih ponekod po zadnjem točenju uničijo, zaplinijo!! On je bil prvi v Kanadi, ki je čebele poskusil prezimiti.

Stari ljudje so vedeli, da obstajajo posebne rastline; tiste, katerih avro je jasnovidni videl kot izjemno veliko, glede na fizično velikost rastline. Npr. drobna rožica v travi, ki ima energetski ovoj velik kot je velik odrasel človek. Takim rastlinam so rekli svete rastline, ali rastline moči. In povem vam, tudi čebele so takšna sila; niso povprečna bitja! Močnejše so od krav in prašičev! Zato bo tudi človekova usoda temnejša, če bodo čebele še naprej prisiljene v propadanje. Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Znanstveno dokazani subtilni aspekti čebel

OdgovorCOLON # 33650Odgovor Timijan
To Mar 24, 2009 10:21 pm

Na Pčelinjaku sem našel zanimiv zapis o ugotovitvah raziskovalcev:
- da čebele spoznajo obraze,
- imajo zelo izdelan občutek za čas,
- čebele popolnoma zmede in onemogoči elektromagnetno sevanje,
- čebele komunicirajo z drugimi glede paš, če pa jim na panj nastavite ploščo, ki svetlobo obrne za 90 stopinj, bodo letele v napačno smer za 90 stopinj ...

In še moje zadnje opažanje; nove čebele, družinice, ki so prišle v njim neznani čebelnjak, so že v nekaj urah začele nositi velike koške cvetnega prahu v panje. V neposredni bližini pa ni najti nobenega izvora CP. Torej so ga morale poiskati nekaj sto metrov stran. Ne morem si drugače razložiti, kot da so informacijo prebrale od domačih čebel, ali pa so jim preprosto sledile in tudi našle pot nazaj. In to v nekaj urah!

Res, čebele so naše sestre. In včasih so dosti pametnejše od nas, torej so naše starejše sestre.

Link na stran o tem: http://www.pcelinjak.com/content/view/1157/146/ .
Lp t

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33654Odgovor Pike
Sr Mar 25, 2009 11:59 am

Ne vem, ampak, po mojem je to o prepoznavanju obrazov enako kot blagoslovljena voda za varojo.
Škoda komentiranja

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33656Odgovor Kočevski med-ved
Sr Mar 25, 2009 12:07 pm

Timijan ali si pri meni v Podnu kaj izprobal elektromagnetsko sevanje?
LP
Koèevski med-ved

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 33659Odgovor divji cebelar
Sr Mar 25, 2009 3:07 pm

[quote="Kočevski med-ved"]Timijan ali si pri meni v Podnu kaj izprobal elektromagnetsko sevanje?[/quote]
_______________
Je in mu je razneslo vse aparature!

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

Re: Znanstveno dokazani subtilni aspekti čebel

OdgovorCOLON # 33660Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Mar 25, 2009 5:49 pm

Timijan napisal/-aCOLON In še moje zadnje opažanje; nove čebele, družinice, ki so prišle v njim neznani čebelnjak, so že v nekaj urah začele nositi velike koške cvetnega prahu v panje. V neposredni bližini pa ni najti nobenega izvora CP. Torej so ga morale poiskati nekaj sto metrov stran. Ne morem si drugače razložiti, kot da so informacijo prebrale od domačih čebel, ali pa so jim preprosto sledile in tudi našle pot nazaj. In to v nekaj urah!

Dobro opazanje Timijan...

Tole o komunikaciji cebel in se mnogo drugih hipotez o cebeljem "govoru", vonju, itd... jaz ze cez 40 let spremljam in mmoram reci da, vec jaz berem - manj vem?!

Sem ze nekaj o tem pisal, pred nekaj letih, in u zadnjih casih se je pa kar nekaj mojih "nakladanj ze uresnicilo. Ta tema se lahko razpravlja na dolgo in siroko, toda sem pa mnenja da, ceprav se dosti - se je dost ze dokazalo, vsega se pa se ne bo, ce sploh?!

Naprimer, to kar si navedel zgoraj Timijan, da cebele prepoznajo cloveske obraze? (nekaterim se zdi smesno, tudi meni se je...)
Ce se spomnite, ko sem pisal o mojih cmrljih, katere je sofer tovornjaka zasul z nekimi 6 ali 8 tovornjakov peska? Sem jih reseval in zasuval z tem peskom, cez en meter visoko, in ves ta cas so pa stalno leteli in oskrbovali svoje gnezdo.
Mnogokrat je sofer zasul njihovo luknjo pod polnim tovornjakom peska, (20 ton) so se pa kosmate zverinice veckrat preje same izkopale kot pa sem jih jaz lahko, resil in odkopal, z mojo lopato?!
Pa vseeno, zena mi je veckrat hotela priskociti na pomoc, toda so jo pa cmrlji takoj pognali in jo kar dobro opikali!
Jaz pa sem, od zore do mraka, ta pesek z lopato premetaval, brez srajce, in nobeden me pa ni picil - niti nadlegoval.
Tudi par sosedov me je obiskalo? Firbcni, da vidijo kaj pocnem? Tudi te so cmrlji pognali, in to takoj, niso niti imeli cas da bi mi voscili dober dan.
Vidite, prijatelji u cebelarstvu, kaj pa to pomeni?
Jaz sem trdo preprican da cebele, cmrlji, ose in srseni prekleto dobro vedo kdo je kdo?!
Pa saj je to bilo ze dokazano - celo par filmckov sem menda ze dal na mojo stran?!

Sedaj pa na to ugasnko, kako se nove cebele na novi lokaciji tako hitro znajdejo kje in kam na paso?

Ne vem ce vam je vsem znano, da cebelja zalega izloca posebne feromone ko zahtevajo hrano, to je, da jih je treba nahraniti? Teyle feromoni so bili ze lansko leto umetno narejeni in so tukaj ze naprodaj. Da se to zadevo u panj za 30 dni in cebele gredo nabirat medicino in cvetni prah - kot nore! Tudi mlade cebele podlezejo tem feromonom in gredo na paso - ceprav za njih ta cas se ni prisel...
(Niso pa se naredili nobenih konkretnih raziskav, kaj in kaksne bodo posledice takega pocetja?)
vedo pa ze da se to lahko samo pocne za 30 dni, enkrat letno, ker tako pocetje zazene tudi matuco u zelo tezko zaleganje in je za druzino zelo naporno in distraktno. Uporablja se pa seveda u profi cebelarstvi za polinacijo in seveda se ze tudi uporablja za nabiranje medu.

Tako, Carl von Frisch je studiral in napisal kar nekaj knjig, (imam vse njegove knjige) Toda von Frisch pa ni vse razvozljal. Nekje leta 1943 se je dotaknil "vonja cebel" toda so ga pa skoraj takoj potihnili, ker niso hoteli da sam sebi porusi, vse o cem je do takrat blebetal in pisal.
O vonju pa so drugi delali veliko raziskav in vecina jih je prisla na dan in poznejsih letih, 1990 in gor do 2005. Jaz nimam casa da bi vse opisoval ker bi mi bo vzelo vse dni katere imam u zalogi, heee. . . verjetno vam tudi nebi prevec pasalo?

Bom pa tole le malo na grobo opisal:
Von Frisch, je cebele "treniral" da so sle na skodelice sladkorne in cez cas so ga one ze vnaprej cakale na dolocenih lokacijah. (tukaj pride u postev cebelji poseben obcutek za cas)
Kar pa mene osebno bega, je pa to, da je von Frisch opazoval cebelji ples in ga razvozljaval u opazovalnih panjih in u dnevni svetlobi ali pa u panjiu z pomocjo luci?! (seveda je moral imeti svetlobo da je lahko situacije fotografiral in jih opazoval in zabelezil?)
U resnicnih situacijah pa se je to kar je on studiral dogajalo u panjih in u popolni temi?
Cebele ne vidijo nic u popolni temi, torej naj bi lahko bile celo slepe? Sedaj pa si razlozite kako so one mogle videti ta cebelji ples in si s tem poiskati paso o kateri so plesalke govorile/kazale?
U popolni temi panjev, ples ne igra nobene vloge - je pa pomembna vibracija na satih in poseben vonj katerega izlocajo pod trebuhom (Stiri razlicne kompozicije so do sedaj ze dognne) in ta vonj je kar cebelam pove kaj in kam jetreba iti in nabirati?!
Tudi izven panja, cebele in druge zuzelke, izlocajo tak ali pa slicen vonj, katerega ostale sledijo - bodisi po vetru - ce je pa brez vetra pa po sledovih katere njihove sestre "polozijo" dol da se jih lahko sledi.
(Tudi druga mrces izloca slicne vonje ko si iscejo partnerje u njihovi dobi seksanja.)

Tudi jaz malo o tem delam z mojimi cebelami in prav lansko leto sem imel priliko da to potrdim ker sem si nabavil dve druzinici ki so prisle iz popolnoma drugacne regije, (travniki) in pri meni je pa samo globoka suma/gozd!

Torej vonj igra mnoigo vecjo in bolj pomembno vlogo kot pa sonce, itd... Cebelji ples pa seveda tudi pride u postev ko je odplesan na svetlem kjer cebele vidno sledijo navodila doticnega plesalca. Toda krozki in vijuge u desno in levo pa ne pomenijo to o cem se je do sedaj govorilo. So to samo manevri pod katerimi se odigra bolj pomembna igra z treslajaji in vibracijo na satih skozi katere vse cebele na satu/satih zaznajo za kaj se gre.
Zato so tudi plasticni sati in umetni sati/osnova (contaminirani) nezazeljeni in je ze dognano da u takih panjih raznovrstna medicina in pelod sta u velikem pomanjkanju in cebelje druzine niso u optimalni formi in so celo manj odporne ker jim vrliko snovi manjka u prehrani. To pa zato ker se "govorica" na takih satih razgubi ali pa je povrsno dojeta in cebele novih pasisc ne najdejo. . .
Cebele ne sledijo samo svoje vrste, sledijo tudi metulje,ose in cmrlje na njihova mesta kjer se da kaj nabrati.

Tako, dragi kolegi, kar kaksno knjigo u roke in pazljivo spremljajte svoje cebelice in marsikaj novega se vam bo odprlo, seveda ce je glava odprta za kaj novega in oci usmerjene u pravo smer - kdo ve kaj se se lahko spozna?
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33661Odgovor Kočevski med-ved
Sr Mar 25, 2009 6:03 pm

Ko sem pred tremi leti naselil majhen rojček z okoli 1kg v 4 satar (v njem pa nisem imel pitalnika sem jim vsak večer med 6 in 7 uro dajal po dva dcl sirupa so se tako navadile da me je zadaj čakala gruča čebel da se ni videlo satja. Med tem ko je bilo čez dan pol manj čebel zadaj. Pa tudi nomena me ni pičila, čepraj sem šel z roko po satih, ko sem dajal v panj kozarec.
LP
Koèevski med-ved

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33665Odgovor Timijan
Sr Mar 25, 2009 9:04 pm

Kočevski-medved: nisem še pomeril, bom pa, ko bo priložnost; potem bova pokomentirala ugotovitve in tvoje izkušnje s čebelarjenjem na tistih mestih. Zagotovo pa je stvar v dokajšnji normali, drugače ti ne bi čebelarstvo teklo tako tekoče in uspešno, za razliko od mnogih drugih. Kot vem, zelo uspešno prezimljaš vse družine, torej tudi s sevanjem ne more biti kaj zelo narobe.

Frank, zelo zanimive stvari si napisal!! Vse se potrjuje, mozaik se po koščkih sestavlja. Praviš:
Ne vem ce vam je vsem znano, da cebelja zalega izloca posebne feromone ko zahtevajo hrano, to je, da jih je treba nahraniti?
In kaj se je zgodilo, ko sem prinesel te dni (bilo je lepo vreme) nove družinice domov? Že kaj kmalu jih je odšla pogledat moja družica, ki pa je potem komentirala: "Malo sem stala pred panji in začutila, da moram kar najhitreje stran. In sem kar odšla." Šel sem gor pogledat, in čebele so bile nekako, za odtenek drugačne; morda preživahne, kakšna se mi je hotela zaleteti v obraz, ki sem ga le rahlo umaknil, potem pa ni nadaljevala, a na do komolcev gole roke ni šla nobena. Začutil sem, da so lačne in poskrbel za to. Ko sem jih čez dva dni odprl, sem videl, da so zaradi dolge in mrzle zime bolj koncu z zimskimi zalogami, zato sem jim dodal po dva sata hrane. In že čez nekaj ur je bila atmosfera v njihovi bližini povsem drugačna. Če to povežem s tvojim pisanjem, lahko rečem, da sva midva začutila "vibracijo, ki kliče po hrani". Tako od sedaj naprej verjamem, da nekateri senzibilni čebelarji lahko že od zunaj zaznavajo, kakšno je stanje v panjih.

Draga kolega Pike in Divji-čebelar: te strani zagotovo še niso za vaju, ker pač nista še dovolj senzibilna za te stvari. Če nekomu večkrat umre večina čebel, je bolje da neha z čebelarstvom in komentarji, so mi rekli izkušeni mojstri (sam se morda ne bi čisto strinjal s tem), glede lovcev pa je znano, da v 99% niso kaj posebno senzibilni do narave. Ko jih včasih srečam, ko jagajo po pragozdu, norijo s psi okoli mene, pa me ne vidijo, ne oni, ne psi, puščajo pa odprte avtomobile, v katerih je opaziti pivo in vino in kak patron na zadnjem sedežu, je njihova okorelost več kot očitna. Na pravega naletim le tu in tam; vsakih 15 let. In tisti ima povsem potrjeno razvite zelo naravne občutke do celote gozdnega sistema in vseh prebivalcev. In še kako dobro knjigo napiše. A to je tako redko, da je kar malo žalostno ...

Divji-čebelar, opažam, da si v zadnjem času začel bolj spamati kot pomagati. Saj smo se domenili, da tako smetenje ni za anonimneže, ki se ne upajo predstaviti. Raje se loti tvoje teme, ki jo odlično obvladaš: pravnih zadev v in okoli čebelarstva. Zadnje mesece si precej grozil raznim lobijem, da bodo kmalu videli to in ono, mi čakamo, pa ni nič; razjeziš se in potem odnehaš. Zares, dober si v teh stvareh in potrebujemo te. Spamanje nekako ni tvoj nivo, subtilnost pa tudi ne. Bodi koristen tam, kjer imaš sposobnosti, vse ostalo je le prazna izguba energije ter tehtnosti vsega, kar si do sedaj dobrega napisal.

Lep pozdrav vsem, se že veselim novih opažanj iz sveta čebel in tudi vaših prispevkov na to temo!!! t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

MAJI O NASTANKU SVETA

OdgovorCOLON # 33950Odgovor Timijan
So Apr 11, 2009 12:51 pm

V majevski knjigi je opisan mitološki začetek sveta, ki potrjuje pomembnost Čebele, posredno pa lahko sklepamo o resničnosti Einsteinove napovedi o koncu človeštva, če umre Čebela:

Velika Rdeča Čebela je na Vzhodu, rdeča vrtnica je njena čaša, utelešen cvet je njen cvet;
Velika Bela Čebela je na Severu, bela vrtnica je njena čaša, bel cvet je njen cvet;
Velika Črna Čebela je na Zahodu, črna lilija je njena čaša, črn cvet je njen cvet;
Velika Rumena Čebela je na Jugu, rumena lilija je njena čaša, rumen cvet je njen cvet.
Ko se je pomnožilo število čebel,
je bil mali otok Cozumel cvet njihovega medu,
prvi panj naše Zemlje.


Torej so Indijanci prav dobro vedeli pomen Čebele za ravnotežje sveta, kajti zapis opisuje štiri glavne strani neba, katerih energije oziroma elementi morajo biti v medsebojnem naravnem ravnotežju, drugače pride do kolapsa. Te štiri točke tvorijo križ, ki je tudi Indijancem svet in je daleč predkrščanskega izvora.

Enaki elementi morajo biti v ravnotežju tudi v vsakem posamezniku, vsaki skupnosti: ravnotežje med delom (V) in uživanjam sadov dela (Z), ter med javnim življenjem (J) in umikom v samoto in tišino (S).

Nekako lahko sklepamo, da je Čebela v Naravi nekje na sredini tega križa in odločilna za ravnotežje sveta. Brez krav in kokoši bi morda nekako še šlo, brez medvedov bo očitno tudi nekako moglo iti (žal), brez Čebele pa nikakor ne. Ker je posrednica med zrakom in zemljo, med soncem in vodo. In seveda, ker oprašuje tretjino hrane, ki jo pojemo ljudje.

Lp t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Zasvojene čebele in ljudje

OdgovorCOLON # 34024Odgovor Timijan
Ne Apr 19, 2009 2:45 pm

Link na zanimivo stran, ki ponovno potrjuje, da so čebele naše sestre (Thun), kajti na neke situacije se odzivajo podobno kot mi:

http://www.pcela.hr/index.php?option=co ... iew&id=347

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 34056Odgovor FRANK IZ KANADE
To Apr 21, 2009 9:36 pm

Izgleda da se tudi nam pocasi zima poslavlja?
Prejsnji teden smo imeli ze temperature tam gor do 13 stopinj in dez nam sedaj topi se ta sneg ki je nakopicen u sencnih delih, nedotakljiv pred soncem.
Sem bil prejsnji teden pri mojem vikendu in ko sem, na parkiriscu ob autocesti, pakiral nujne stvari u ruksak, me je pa obiskala ena cebelica. Usedla se je na roko in se tam pocasi sprehajala, po roki, za nekih pet minut.
Imel sem kar topel obcutek, ko sem z njo kramljal in jo opazoval kako je obracala glavico in me opazovala. Z tem priletom na roko pa mi je kar dobro pomirila zivce, ker sem bil ze od februarja kar malo "napet," kot lok, kajti takrat sem doznal da mi je najmocnejsa in najboljsa druzina padla. Me je pa seveda skrbelo kaj bo z tadrugimi?
(Nasa zima se pa ne poda kar zlepa. U soboto sem jo moral kar popihati, nazaj domov, ker nas je po takem lepem vremenu spet zacel zasuvati sneg.)
Tako, ni mi bilo treba hiteti pod brmom tezkega ruksaka in s krpljami na nogah. Z mirnim tempom sem jo tja primasiral in nisem si niti vzel pocitka, na vrhu klanca, tam kjer si ponavadi vzamem nekaj casa za pocitek. Saj je capljanje, malo cez en kilometer, pod tezkim ruksakom in nekaj shoping vreck u eni roki, ter deset litrov pitne vode u drugi, ze tudi kar dobra prtljaga za mnogo mlajse kot sem pa jaz..?
Vseskozi pa me je tudi spremljalo in spodbujalo obcasno brencanje..? Nisem jih/jo videl, ker so bile moje oci prilepljene na spolzko pot. Moja napol gluha usesa pa se zmeraj z lahkoto ujamejo, ze toliko dolgih let poznano, brencanje cebel. Menda so me pa spremljale na poti in me mirile da se nebi prevec zapihal, heeee, heee. . ?
Ko pa sem pricapljal okoli ogla, na dvorisce, mi je pa srce kar zaigralo in usesa so se pa napela pod prijetnim zvokom prijateljskega brencanja.
Cebele so kar lepo letele in celo prinasale prvi cvetni prah! Bog vedi kje in od kod so si ga nabrale.

Tako prijatelji, vam samo toliko sporocim, da boste vedeli da se tudi pri nas sedaj zacenja novo zivljenje, ceprav nam je nasa grozna zima podrla in oklestila precej, ce ne celo - vec kot pa polovico dreves. Kaj takega jaz do sedaj se nisem videl. Toda, kljub temu, zivljenje gre in bo slo svojo namenjeno pot.
U cetrtek pa spet nazaj. Prav sedaj polnim acumulator za elektricnega pastirja. Upam da me mrcina ne prehiti?
Pa tudi cebelice me klicejo! So same brez mene in jaz brez njih. . .
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 34062Odgovor Timijan
Sr Apr 22, 2009 7:14 am

Juhej, Frank! Res je čutiti olajšanje ob prihodu zime, iz tvojih besed. Pa le nisi še za v staro šaro, če vso zimo odmetavaš sneg, pa tudi na take pohode s krpljami se spraviš. Res je lepo slišati in čutiti, da so ti čebele preživele, četudi ne vse. In da te je ena prišla pozdravit!

Tudi tukaj je bila kar huda zima - po gorah je podrlo ali poškodovalo kar nekaj planinskih koč, tako da je škode za nekaj milijonov evrov. Občasno, vsakih 10 let, pa imamo tudi prave polome dreves, no, letos tega ni bilo.

Tu se bo kmalu začela prva močna paša, čez par tednov. Počasi bom moral združiti tri družine v eno veliko, v štitietažnem. Sicer so že skupaj, le deske odmaknem, pa seveda matice premestim v rezervne panje.

Čebele pa skoraj vsake 3 dni malo drugače brnijo in se obnašajo. Se mi zdi, da jih še najbolj pomiri paša ali pa malo hrane, poleg astronomije seveda. Polna luna, veliko cvetnega prahu in nič medenja pa jih je razkurila kot v času kostanja. Me prav zanima, če je kak junak delal z njimi brez klobuka ali v majčki? No, sedaj so mirne in vse lepo diši po medičini. Naj tudi tebi letos dobro zamedi!!
Keep in good shape, best regards, t

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 34064Odgovor Kočevski med-ved
Sr Apr 22, 2009 7:32 am

Frank, pa sem zopet brečital en za dušu prijeten prispevek. Še meni je srce poskočilo ko sem prečital tvoj prispevek.
Želim da bi ti kar najbolj zamedilo.
Lep pozdrav v Kanado.
LP
Koèevski med-ved

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 in 0 gostov