Biodinamika

SUBTILNI ASPEKTI ČEBELARSTVA... nov pogled....
FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 33909Odgovor FRANK IZ KANADE
To Apr 07, 2009 3:33 pm

Timijan, imas pa prekleto prav. Ljudje cisto preprosto, ne, ne pozabijo, mislim da jih cez nekaj dni sploh nic vec ne briga? Po mojem mislenju je tukaj neka razlika, med pozabo in "ko ga j..." ?

Ja, tudi domaci kuza se prekleto dobro zaveda o cem se gre, samo pa jaz vem da njegova/njihova custva niso vec tako razvita kot so u divjih zivalih. Samo poglej razliko za nekaj desetletij nazaj, ko so nasi psi ziveli zunaj. Sedaj pa tudi nas kuza gleda televizijo, skoraj celi dan, in to se na svoji usnjeni ali pa zametovi sofi. . .
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33913Odgovor Timijan
To Apr 07, 2009 5:58 pm

Veš kaj si enkrat napisal, Frank: Česar se človeška roka dotakne, tisto gre k vragu. Res, psi niso več psi, še taki, počlovečeni, za nas niso dovolj dobri in pridni. Enako je s čebelami - če so preveč z nami, začnejo švohneti. Daj, povej malo bolj podrobno, utemelji še enkrat, zakaj misliš, da čebel ni dobro zdraviti, in kako naj to počne mali čebelar z nekaj družinami? TBH panj? Dovoliti, da slabe družine po naravni poti odmrejo? Saj so naše že itak vse slabe, le kaj bi ostalo od njih!!??

Best regards, t

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 33916Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Apr 08, 2009 1:27 am

Timijan, ne vem ce je pri vas se mozno da bi cebele prezivele brez zdravil?
Jaz resnicno dvomim da je to mozno? Prvo je lokacija. Drugo pa "atitude."

Samo poglejmo vase cebelarjenje:
Nekateri mi pisejo da so cebelnjaki pri vas na vsakih sto metrov? Drugi pa da jih ni vec kot jih je vcasih bilo? Jaz res ne vem, kaj je in kaj ni.
Ko pa berem tale forum, in se par drugih, se pa velikokrat zamisljam kako tragicno more vse skupaj biti za vase cebele?
Vse sorte zdravil se tlaci u panje da bi se zbilo varozo? Poleg tega pa ima skoraj vsak cebelar neke posebne, svoje zvarke, katere daje u sladkorni futer in to morajo cebelice poslihtati in s tem ziveti cez zimo. Jaz o tem sploh nic ne vem in ne bom na to komentiral. Me pa to zelo moti iz vec vidikov - pa tudi to je seveda debata zase.
Mogoce jim to pase? Kaj mislis?
Slisim tudi da bi vsi u okolisu morali na isti dan in isti nacin zatirati varozo?
Jaz o tem nic ne vem. Vem pa toliko da se kaj takega nikoli ne bo zgodilo, razen da poleg vsakega cebelnjaka in prosto stojecih nakladnih panjev postavite enega vojaka ali pa policista ki vam bo z pendrekom ali pa celo z pusko zagrozil in vas primoral da to ali pa ono rec utaknete u panj, itd, itd. . .
Vem pa z veliko sigurnostjo da se tudi kaj takega se posebno sedaj ne da storiti.
Tako, smo spet tam kjer smo bili. Vsak je svojega cebelnjaka/cebel gospodar, mar ne?
In kdo sem pa jaz, ki naj vam bi pridigal, da je to ali pa ono neko Sveto pismo in da naj se samo po taksnih navodilih cebelari?

Se eno me tudi zelooo bega:
Kako to da je doma tako ogromno varoze? Madonca, jaz sem prisoten na drugih forumih in pogovor o varoah je komaj zasleden. Tu in tam nekdo malo pojamra, ce mu kaksne druzine padejo, nima pa pojma kaj jih je pobralo?
Varoa ali pa kaj drugega?
Ce je varoa kriva, je to cisto z lahkoto ugotoviti. (Sem tukaj bral ko so nekateri na vsako vprasanje krivili preveliko stevilo varoze) Jaz bi rad kasnega taksnega cloveka imel na svoji strani da mi dvakrat na teden da sest stevilk za naso LOTO. Madonca bi se u denarju izgubila.

Ce druzina pade, od varoe, clovek enostavno pogleda na podnico in tam je odgovor na to uganko. Ko cebele/druzina umre - crknejo tudi vse varoe! Niti ena ne bo prezivela brez cebel. Niti ena ne bo sla iz panja, ces, saj nimam hosta - pa grem u drugi panj?!

Timijan, problem menda ni u varozi in u prevelikem stevilu le teh? Problem lezi u cebelah samih!
Ze krepko cez dvajset let se jih u Europi zdravi!
Cebele so se na zdravila ze zeloo navadile - tako da se jim ni treba z temi skodljivci nic vec ubadati. Vejo, navajene so, da jih bo njihov gospodar pred zimo potolkel.
Cebele se niti ne zmenijo vec, da bi same drzale varozo u stevilu pod katerim se jim (cebelam) ne dela skoda!
Na kratko, niso sposobne, niti jim ni mar za varozo!

Sedaj pa poglejmo varozo samo:
U naravi imas zajedalca ki se na svojem hostu hrani. Neke ose to pocnejo. Mravlje celo redijo usi in kaj se ne, od katerih zavizi njihov razvoj in celo zivljenje. Druge sorte mravelj celo ima pod zemljo vrtove na katerih gojijo nekaksne glivice/fungus z katerim se hranijo. Cebele so isto. So celo najbolj razviti sicialni insekti in clovek bi si mislil da so si u 100 milijonih let vsaj nekaj ustimale glede varoze?
Varoa ni nic drugacna. Varoa ve da ce unici svojega hosta, cebelo, da je tudi nje konec! Varoa ne more ziveti brez cebele. Pika!
Toda, zdravila in kaj se ne, pa so tudi varoo naredile, potisnile iz naravnega ekvelibrija. Le-ta je mutirana, je odporna na razlicna zdravila in naraven razvoj je prekinjen. vsako leto pa tudi postaja bolj trdoziva in odporna na zdravila in vsako leto je tezje in tezje doseci to kar si u svojih panjih zelite.
Torej varoa je izgubila svoj originalen namen/razvoj in se sedaj z vso vnemo, polno paro - letno muci da si zvisa svoje vrste - KER SE JO TAKO MNOZICNO POBIJA!
Poskusa si upostaviti svoje vrste tako, da bi si zasigurala nemoten razvoj. Torej, nekako stevilo katero je potrebno za sozitje z hostom - cebelami.
Vsaj tako je bilo za vekomaj! Potem pa je vmes prisel clovek ki varoje ni hotel u svojih panjih - ceprav je varoza za kdo ve koliko milijonov let zivela z cebelami.

Tukaj pa pridemo do teh besed: CESAR SE CLOVESKA ROKA DOTAKNE, TISTO GRE K VRAGU.

Tukaj, u nasih krajih, so cebelarji ki ze cez 25 let sploh na varozo nic ne pomislijo. Cebelarijo naravno, brez zdravil in celo brez belega cukra. Cebele ne prinasajo med za nase potrebe? One to nabirajo za sebe za zimo, itd. . . Pa smo spet pri tej nadlezni roki. . .
Je tudi res da so mnogi izgubili tja do 90% svojih druzin. To pa zato ker so te druzine bile "prepojene" z zdravili in kislinami in kdo ve kaj se? Cebele niso bile sposobne da bi prezivele u nasih kistah - kaj sele u divjini - kot se spodobi!?
Nekateri celo gredo to pot - da najmocnejsi prezivi! Ja, je malo radikalno na prvi pogled - toda u naravi je pa to ZAKON!
Drugi, manjsi cebelarji pa takih izgub nimajo.
(CCD je nekaj kar udarja samo prevazevalce, velecebelarje - tovarniske cebelarje!)
Mirno si ujemajo roje in izrezujejo divje cebelje druzine iz dreves, itd. Takim nobeden ne more niti dati kaksno druzino zastonj, ce je bila zdravljena u kakrsni koli obliki.
Dokazano je da so cebele kar zelo dobro zmozne da zivijo z varozo - ce so zdrave in vesele.
Dokazano je tudi da se cebele u divjini kar dobro pocutijo in se letno razmnozujejo. Ceprav nekateri trdoglavci, ki nimajo pojma o divjih cebelah, trdijo da divje propadejo po enem letu. Da ne prezivijo nic vec kot 3 leta - maksimum!? vse to je bullshit! (sredi vase bele Ljubljane so divje cebel in so tam ze najmanj sest let. Nekje celo ze cez 15 let!)
Te, izmucene, polne zdravil, te u kistah prepojenih z kislinami, na satih izdelanih iz onesnazenim, z zdravili prepojenim voskom - te pa kaj takega niso zmozne in nasa roka jim pa mora malo pomagati da se resijo svojih bergelj in se postavijo na svoje nogice!!!

Jaz sem svoje cebelarstvo opustil ko se je tukaj pojavila ta nadloga - leta 1986! Nekaj let sem samo pomagal cebelarjem kateri so se otepali zdravil/kislin.
Jaz se nikoli nisem dotaknil teh zdravil, se jih ne bom in tudi za malo cez 20 let nisem u svoja usta dal niti eno zlicko medu. Jaz prekleto dobro vem kaj je in kaj ni u takem medu, vosku in panjih ter okvirjih. Ko se je cebelarstvo okoli mene rusilo, zaradi varoze, in vse vec cebelarjev je podlegalo vabi kemicnih " podravi ga vse," sem se pa obrnil u divjino in se ukvarjal z cmrlji in divjimi zivalmi. Celo nekaj medvedov sem vzgojil.
Nekaj let nazaj pa sem zacel ugotavljati da divje cebele nobeden ne zdravi in da se one kar dobro in veselo razvijajo, brez nase pomoci.
Takrat sem malo bolj pogledal u to zadevo in se odlocil da si nabavim par panjev. Nimam namena da bi si med prideloval se manj pa imam namen da bi ga komu prodajal. Hocem pa da imam na stara leta vsaj nekaj svojih panjev. cebele so u moji krvi in kaj narediti s tem?
Me pa se vsako leto klicejo "taveliki" da bi za njih delal. Zal, jaz jih imam zadosti...
Naredil sem si nove kiste. Podnice z nadelcom/predalom in seveda mrezo. (ta je zelo pomembna)
Kupil sem si dve druzini - obe sta bili zdravljeni z kislinami in sta imeli varozo. (vsaj tako mi je povedal prodajalec?) Ko mi jih je prodajalec pripeljal na moje stojisce pri vikendu - ga je pa skoraj kap! Ces, nobena cebela ne bo tam prezivela, ker je samo skalovje, smrekov gozd in voda!
Ko pa sem mu povedal kaj bom postoril, me je pa samo debelo gledal in odkimaval z glavo. Ko se je pa zapeljal domov, mi je pa skozi okno kamiona zakrical da naj ga obvescam kako mi gre!?
Ja, sure...

Tako, naslednji dan sem cebele premestil u nove kiste, na nove okvirje. Stari sati so seveda ostali u starih kistah dokler se cebele niso izvalile, potem pa sem sate pokuril, kiste pa prodal nazaj temu klincu.
Niso bile nic vredne. Tip je menda poiskal najslabse, iz svojih nekaj tisoc in mi zanje zaracunaj vec kot pa so nove vredne u stacuni. Seveda se z prodajalci ni vredno prickati, sem mu pa iste kista prodal nazaj za isto ceno kot sem pa jaz za te strohnele zadeve placal. (Heee, bi vi morali videti njegov obraz, heee...)

Tako sem jaz zacel. in tako lahko vsakdo? Nisem se niti zmenil za varozo. Se se sedaj se ne, in je niti se nisem videl u zivo. Samo lansko leto se mi je zdelo da sem eno otrplo cebelo na tleh pobral in ko pa je zlezla skozi zrelo pa se mi je zdelo da sem na njenem hrbtu opazil eno varozo.
Jaz enkrat-tedensko, ce sem tam, izvlecem predal in pregledam drobir in nobene varoze do sedaj se nisem opazil. Lansko leto mi je zima, (46 pod nulo) pozebla dve druzini ki sta bili na soncu. Gruci sta se razgrnili in ko se je sonce skrilo, za velike smreke, jih je pa pobralo ker se niso utegnile zgriti nazaj u gruco. Spomladi sem z povecevalnim steklom pregledal drobir u predalu - NOBENE varoe nisem nasel. Lahko pa so se zadrzale na mrtvih cebelah?

Tako, kiste so nove, sati naravni, brez osnov. Vse je kot bi moralo biti u divjini. Cebele so vesele in zelo pohlevne. Ne uporabljam nobenega dima in ga tudi ne bom - ker pri zdravih cebelah ta rec ni potrebna.
Uporabljam pa tudi Housel orientacijo satov. Nobenega sladkorja ali umetnega cvetnega prahu. Treba se je samo spomniti, u jeseni, da so cebele nabrale, kar so, za svoje potrebe. Torej jim ukradem samo visek. Vse kar je nad tremi kistami. Seveda ce bi jim pa pretila lakota bi jih pa jaz kar hitro resil smrti z kaksnim litrom sladkorne raztopine.
Nisem pa se tako neumen da bi jim dal umreti ker sem mnenja da jim sladkor ne dela nic dobrega. . .
Za te, pri nas, ki se mi za hrbtom smejijo, pa povem da imam kangle polne pristnega, divjega medu. Okrog 300 kil. vec kot prevec je to zame. Za prodajo? sem pa prodal par 7 kilskih kangel za 150 dolarjev - kangla.
Med je pristen in kdor si ga zeli bo pa tudi za to placal...

Sedaj pa na kratko za tiste ki so drugacnega mnenja:
Je ze mnogo let strokovno dokazano da cebele zelo dobro sozivljajo z varozo!
Varoza je najdena u naravi tudi na drugih zuzelkah/oprasevalcih in to jim ne smeta.
ZDA uvaza iz Primorsky Kray-a, Ruske cebele, katere so tam sozivljale z varozo in Apis cerano japoniko za par sto let - ce ne se vec.
Je dobro znano da imajo cebele nagon da se same, ali pa tudi ena drugi varojo od sebe zbijejo. (tukaj pride u postev mrezasta podnica - ce ne je pa vse zamanj!?)
Je znano da varoa ljubi hladnejsi del panjev. Torej mrezasta podnica mora biti vedno zaprta. (Tukaj jih imajo norci vedno odprte. Nekateri celo nimajo nobenih podnic!)
Je znano in dokazano, da varoza isce trotovske celice in tja se one zelijo zabiti in razmnoziti. Ce trotovine ni, gredo seveda u cebeljo zalego.
Znan fakt je da varozi umetni sati, preveliki sati - varozi zelo ustrezajo. U naravi so sati, celice znatno manjse kot pa te namescene od nase roke.

Glej ga vraga, pa smo spet na tem - cesar se cloveska roka. . . .
No ja, pa naj bo dovolj za danes?

LP vsem.
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33923Odgovor Timijan
Sr Apr 08, 2009 8:52 am

Frank, mojster stari, si se pa potrudil in hvala ti lepa za to! Boš pa zdaj med prazniki malo polenaril ...

Ja, lokacija zelo vpliva na množičnost varoje tu v Sloveniji. Če se peljem iz Bele krajine proti in naprej po Dolenjski, vsako minutko zagledam kak prekrasen čebelnjak, ki ima tam od 12 pa do kakih 40 panjev, v glavnem AŽ. Enako je po celi Sloveniji. Prekrasni pogledi. Zraven pa je pri kakem po nekaj nakladnih, bolj kot poskus. A govorim le o najbližji okolici glavnih cest! Torej, zaletavanja čebel v tuje panje je tukaj toliko v enem dnevu, kot pri tebi v Kanadi v enem letu. Nekje sem zasledil, da lahko čebela zgreši svoj panj tudi do 800 metrov. Tudi panji so tako raznoliko pobarvani, kot nikjer drugje na svetu, prav zaradi tega - in zaradi mladih matic, ki še vse zmedene ne najdejo prave hiše in vstopijo v napačen panj ... Vidiš, zato so naši lokalni ukrepi pač takšni, vsaj poskusi, da bi vsi naenkrat zdravili, a bo to uspešno le v manjšem procentu, če sploh kdaj bo, ker smo vsi čebelarji po svoje trdoglavi.

Čisto se strinjam s teboj glede šibkosti čebel, ki jih upravlja človek. Pravzaprav sem zaradi tega vprašanja začel čebelariti. Vedno sem se spraševal, kako da kljub vsej znanosti, čebelarskem mojstrstvu in izkušnjah, čebele vse bolj in bolj slabijo? Ko so pa zdravila tako nedolžna in učinkovita? Kako lahko čebelarji zahtevajo od kmetov zmanjšano uporabo FFS, če pa so čebelarji tudi sami kmetje, vrtičkarji, vinogradniki, sadjarji?? Ali pa njihovi bratje, očetje, prijatelji, sosedje. Saj morajo tudi oni škropiti dan na dan, k čemer jih spodbujajo tudi strokovne službe, ki so expoziture kemičnih tovarn in lobijev.

Če se vrneva k varozi: en način, da ugotoviš, zakaj je družina umrla je, da samo pogledaš na žrelo, brado panja. Če je družina padla zaradi njih, bo nekaj varoj skoraj zagotovo zlezlo par cm ven iz panja, posebno v mili zimi, ker bodo hotele najti nove žrtve, nov panj. A varoja zagotovo ni glavni vzrok šibkosti čebel po celem svetu, tu imaš popolnoma prav.

Mislim, da vsakomur postaja jasno, v čem je vzrok propada mnogih rastlinskih in živalskih vrst, tudi čebel: v človekovem pohlepu. A zgodovina je že neštetokrat dokazala, da ko pohlep doseže vrhunec, pride do kataklizme: vojn, recesij, nesreč, skratka Narava brcne nazaj in človek postane takoj bolj skromen, ponižen, še celo moliti začne, česar se ni spomnil že leta nazaj. To je podobno kot če greš ves poln samega sebe v gore, pa te nevihta v steni prisili vedriti vso noč na neki polički. Od takrat naprej boš zagotovo malo drugačen, malo manjši, bolj normalen. ČLOVEKOV POHLEP bi morali torej zdraviti, ne pa čebele. Bog ve, če obstaja kaka dobra kislina proti njemu??

Best regards to old master, t

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov