Nov izračun pavšalne ocene dohodka po panju

Tekoča obvestila o predavanjih za čebelarje
BUTTON_POST_REPLY
noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

Nov izračun pavšalne ocene dohodka po panju

OdgovorCOLON # 60797Odgovor noc b
Sr Avg 21, 2013 2:26 pm

Nov izračun pavšalne ocene dohodka po panju naj bi bil nižji od dosedanjega
Tanja Magdič
Brdo, 21.8.2013

Po terenu se širijo govorice o spremembi davčne zakonodaje in povišanju davkov tudi na področju čebelarstva. Iz tega razloga je potrebno poudariti, da se Zakon o Dohodnini - 1 ne spreminja v delu, ki se tiče čebelarstva.

Čebelarstvo je tako v 69. členu Zdoh-2 opredeljeno, kot osnovna kmetijska dejavnost. Čebelarji imamo tako kot tudi ostale kmetijske dejavnosti, tri možnosti ugotavljanja davčne osnove iz osnovne kmetijske dejavnosti, in sicer: pavšalno, po normiranih odhodkih ali z vodenjem knjig. V osnovno kmetijsko dejavnost sodi pridelava čebeljih pridelkov (med, cvetni prah, matični mleček, surov propolis, čebelji vosek, med v satju, čebelje družin in matice).

Čebelarju, ki se odloči za ugotavljanje davčne osnove na podlagi pavšalne ocene dohodka po panju, se dohodek iz osnovne kmetijske dejavnosti pripiše pavšalno. 26. člen Zakona o dohodnini čebelarje oprošča plačila dohodnine za prvih 40 panjev znotraj kmečkega gospodinjstva. Kmečko gospodinjstvo je opredeljeno kot skupnost ene ali več fizičnih oseb, članov enega ali več gospodinjstev, ki so na dan 30. junija v davčnem letu evidentirani na istem naslovu in njihov skupni dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti znaša najmanj 200,00 eurov. V skupni dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti se vštevajo potencialni tržni dohodki od pridelave na zemljiščih (katastrski dohodek), potencialni tržni dohodki od pridelave v panjih in drugi dohodki, ki so plačila iz naslova ukrepov kmetijske politike in druga plačila iz naslova državnih pomoči, prejeta v zvezi z opravljanjem osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti (kmetijske subvencije – »Tehnična pomoč čebelarjem« ni predmet obdavčitve).
To pomeni, da v kolikor kmečko gospodinjstvo ne dosega 200,00 EUR dohodka iz osnovne kmetijske dejavnosti (katastrski dohodek in pavšalna ocena dohodka po panju ter subvencije skupaj), ni predmet dohodnine.

Spremenil pa se je Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka (Zukd-1), ki ureja sistem ugotavljanja katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na panj. V Zukd-1 je določena metodologija ugotavljanja višine pavšalne ocene na panj, na podlagi katere Geodetska uprava Slovenije pripravlja izračune. Za leto 2013 in 2014 se za čebelje panje pavšalna ocena dohodka na panj ugotovi na dan 31. avgusta 2013 za stanje čebeljih družin v registru čebelnjakov na dan 30.06. tekočega leta. Če bo ugotovljena ocena za več kot 10 % višja od pavšalne ocene dohodka, ki je bila za panje upoštevana na dan 30. junija 2012, se za leto 2013 panjem pripiše pavšalna ocena dohodka, povišana za 10 %.

Že od samega začetka je pri pripravi izračunov sodelovala tudi Čebelarska zveza Slovenije. Ob objavi izračuna v mesecu aprilu, ko je višina nove pavšalne ocene dohodka po panju znašala kar 31 EUR (trenutno znaša 20 EUR), smo takoj odreagirali in v Javni svetovalni službi v sodelovanju s Komisijo za ekonomiko pri ČZS pripravili podrobne obrazložitve in predloge na ta izračun. Na podlagi naših pripomb naj bi po neuradnih podatkih s strani Ministrstva za kmetijstvo, ta ocena ne bi bila višja od dosedanje, temveč nižja, kar bi pomenilo, da bodo čebelarji iz naslova osnovne kmetijske dejavnosti za leto 2013 in 2014 plačali manj davka kot v preteklih letih.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov