Dan zemlje v MOZIRSKEM GAJU

Tekoča obvestila o predavanjih za čebelarje
BUTTON_POST_REPLY
noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

Dan zemlje v MOZIRSKEM GAJU

OdgovorCOLON # 54482Odgovor noc b
To Apr 17, 2012 5:24 pm

VABILO V MOZIRSKI GAJ

Vsako leto na 22. aprila po celem svetu obeležujemo »Dan Zemlje«. To je dan, ko potekajo različne aktivnosti in dejavnosti usmerjene k zavedanju o pomenu varovanja okolja in s tem zdravega načina življenja. Z obeležjem »Dneva Zemlje« pa je neposredno povezano tudi ohranjanje čebel. Slovenija je izvorno območje avtohtone čebele, ki ji pravimo kranjska čebele ali sivka, prav zaradi te posebnosti in zaradi pomena čebel v naravi je pomembno, da skrbimo za njihovo ohranitev.

Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu je v ta namen vzpostavila vrt medovitih rastlin. Medovite rastline so tiste, ki s svojimi izločki privabljajo čebele in druge opraševalce. Le malo ljudi pa ve, da so takšne rastline lahko tudi začimbne, zdravilne pa tudi okrasne. V Mozirskem gaju si je od 22. aprila najprej skozi celotno letno sezono mogoče ogledati prav takšen medoviti vrt z rastlinami, ki si jih lahko tudi vsak posameznik poseje na domačem vrtu ali gredici in s tem združi koristno s prijetnim. V Mozirskem gaju je v sklopu medovitega vrta na ogled več kot 60 različnih medovitih rastlin. Rastline so tudi označene in opisane. V spodbudo obiskovalcem pa bomo razdelili tudi semena okrasne sončnice z informacijami o pomenu čebel pri pridelavi hrane.

Na otvoritvi medovitega vrta nas bo obiskal tudi minister za kmetijstvo in okolje g. Franc Bogovič. Čebelarska zveza Slovenije je prav tako povabilo poslala vsem poslancem iz Slovenije, ki nas zastopajo v Evropskem Parlamentu skupaj s pobudo, da Evropski uniji dajo pobudo za iskanje sonaravnih sredstev za zatiranje varoje.

Mozirski gaj v sodelovanju z lokalnim čebelarskim društvom pa pripravlja tudi promocijski dogodek s kratkim kulturnim programom katerega bo sklenil nastop Ribiča Pepeta in kranjske sivke.

Letošnja zima in druge težave čebelam niso prizanašale. Veliko čebeljih družin je med zimo propadlo, zato je potrebno, da k skrbi za njihovo ohranjanje pristopimo zavedno in resno. Vsak posameznik lahko s sajenjem medovitih rastlin prispeva k ohranjanju čebel.


Vabimo Vas


22. aprila 2012 ob 15.00 uri v Mozirski gaj!

Preživite dan z znamenju cvetja in čebel in tako obeležite »Dan Zemlje«

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov