Globalno segrevanje

Prostor za debate, ki ne sodijo nikamor drugam.
BUTTON_POST_REPLY
Permsko izumrtje
PrispevkovCOLON 45
PridruženCOLON Ne Jan 27, 2013 10:53 pm
KrajCOLON Ljubljana

Globalno segrevanje

OdgovorCOLON # 58099Odgovor Permsko izumrtje
Sr Jan 30, 2013 12:38 am

Permsko izumrtje
Na kratko. Pred 240 mio let je 50 km meteor, precej večji od tistega, ki je iztrebil dinozavre, treščil na Antarktiko. To je na nasprotni strani globusa, na sibirski plošči, povzročilo obsežen izliv lave. Kot posledica so se v ozračju pojavile velike količine CO2, ki so povzročile globalno segrevanje. Ko se je segrelo za 5°C tudi na dnu oceanov, se je od tam sprostil še utekočinjeni metan in povzročil segrevanje za nadaljnjih 5°C. Trajalo je kar 70.000 let, da so se razmere na Zemlji stabilizirale. Permske plasti usedlin si lahko danes ogledamo kot 5 m debel sloj rdečkastega puščavskega prahu v Dovžanovi soteski. Izumrlo je skoraj vse življenje na Zemlji, 96% morskega življenja in 70% kopenskih strunarjev.

Današnje globalno segrevanje
V svetovni družbi je zelo različen odnos do teme globalnega segrevanja, od popolnega zanikanja, do popolne brezbrižnosti. Na nekaj, kar zanikaš, pa zagotovo ne moreš biti pripravljen. Moje geslo je: Opazuj, poslušaj, beri in premelji v svojih sivih celicah. Sam v nakladnih panjih čebelarim tudi na Otoku Cresu, na Hrvaškem. V bližini so pred generacijami imeli soline. Kasneje so en del poglobili in materjal odložili na preostali površini. Na tej površini smo pred 50 leti igrali nogomet. Bila je popolnoma suha, trda in večino časa 30 cm nad morsko gladino, sedaj pa je pretežni del poletja pod vodo To vidim sam, ne potrebujem znanstvenega potrdila, da so se svetovni oceani v zadnjih 50 letih dvignili za 25 cm.

Kaj ima to s čebelarstvom?
Zadnje desetletje skoraj vsako leto vremenoslovci govorijo o najvišjih temperaturah doslej. Sušna so bila leta 2001, 2003, 2011, 2012. Leta 2003 na Cresu ni bilo dežja od srede aprila, pa do srede oktobra. Kar en mesec so bile temperature skoraj 40°C. Še danes pred seboj vidim vremensko sliko, ko je tanek pas padavinskih oblakov, prvi po nekaj mesecih, z raketmo naglico prečkal srednjo Italijo in Kvarner. Toplo majsko vreme in notranje rezerve žajblja so omogočili še dobro žajbljevo pašo. Med sem iztočil junija in nakrmil družine s po 10 kg sladkorne raztopine. Ko sem avgusta ponovno obiskal Cres in obiskal čebelnjak, sem se zgrozil. Na žrelih ni bilo niti ene čebele. Umaknil sem strehe, videl pod mrežami vse črno čebel in si oddahnil. Seveda, čebele so racionalne, če v naravi ni ničesar, nimajo česa iskati zunaj in zapravljati dagocenih zalog. Vročina in suša sta bili tako hudi, da se je tudi ves osat, ki ga je ostala leta okoli čebelnjaka toliko, da se težko hodi, posušil, še preden je zacvetel. Pomirjen sem se vrnil septembra in spoznal svojo veliko napako, da čebel avgusta nisem izdatno dokrmil. Seveda, družine na vrhuncu razvoja, v naravi pa nobene hrane. tistih 10 kg so pomalicale, potem pa ostale brez. Ostal sem brez dela družin, ostale so bile močno oslabljene. Ves žajbelj, ki ni bil v kritju skal in grmovja, je požgalo do korenin, tako da je bila prva naslednja žajbljeva paša šele leta 2005. Na srečo je leta 2004 nekoliko zamedila crnika (zimzeleni hrast - njam, njam).

Strokovnjaki klimatologi napovedujejo, da bodo v prihodnjih desetletjih, tudi po 3 taka poletja na desetletje. Sam zaenkrat še vztrajam, sem pa leta 2011 na Cresu iztočil le po 4 kg/D, leta 2012 po 2 kg/D. Posledice globalnega segrevanja pa niso le otoplitev in suša, temveč tudi katastrofalna vremenska dogajanja. Burja, ki je leta 2012 v Vipavi dosegala do 200 km/h, je na Cresu brila s 160 km/h. Rastlinje sredi otoka je prekrila s soljo, meni pa prevrnila nakladne panje. Za povrh je na vse skupaj zapadlo še 1/2 m snega, da je sol požgala rastlinje. Panji, prevrnjeni na bok so za silo ščitili satovje s čebelami, so pa prevrnjene družine močno oslabele in se zaradi otoplitve, ki je nastopila šele 12. aprila, do paše v začetku maja niso dovolj okrepile.

Ergo
Tole zgoraj je bila moja iztočnica, moja želja pa je, da bi se v prihodnjih letih v rubriki nabirala vaša opazovanja dogajanj, ki jih povezujete s klimatskimi spremembami, kako se nanje odzivate in kakšne odgovore predlagate na izzive. Vesel bom tudi vaših spominov na čebelarjenje v letu 2003, če jih še hranite.
Zadnjič spremenil 1, dne Permsko izumrtje, skupaj popravljeno 0 krat.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 58104Odgovor volk
Sr Jan 30, 2013 10:21 am

No, spremembe so dejstva. Marsikdo jih noce videti, pa zapade malo snega pa vsi pravijo :Evo, pa imamo spet normalno vreme.

Pase za cebele izpadajo, prve zaradi pozeb, poletne zaradi suse. Pozebe pa nastajajo zaradi nestabilnega vremena, toplega januarja(kot lani) in peklensko mrzlega februarja, da pa hudic vse vzame je pa marca 25 stopinj, aprila pa sneg.

Kar se tice toplogrednih sprememb, pa sem sam prepricanja da gre za svetovno zaroto. Razvite drzave so na severu, vsekakor pa stran od ekvatorja, vse imajo posesti na severu. Od amerike, kanade, rusije....

Nihce ne potrebuje nekega revnega bangladesa, ali pa indije. In najlazje se znebijo teh revezev z neukrepanjem. Severnjaki na veliko porabljamo nafto in premog, povzrocamo toplo gredo, vreme pa najbolj uzge po revnih, ti se pokoljejo, tako dobimo njihove neizkoriscena rudna bogastva, ki jih zaradi nerazvitosti niso bili sposobni izkoristiti. Sami pa imamo prostransva na severu, kjer se led stopi, in so kmetijsko uporabna podrocja.

No to je bil del zarote razvitih drzav. Ker so jo naredili politiki, ki pa po vecini predstavljajo ljudstvo, ki je debilno. Zato sami niso boljsi. Pozabili so, da se ozracje ne bo spreminjalo enakomerno, pac pa katastrofalno kaoticno. In jih tudi amerika dobi po p....

Da pam te potolazim. Kitajci so RESITEV. Zakaj?
Ker imajo keš. Ker hocejo nafto.
Nafte pa ni vec. Enostavno vrtine ne dajejo vec, pac pa vsak dan manj. Dnevno nacrpana kolicina se veca samo, ker americani pridelujeo nafto iz bitumenskega peska. IN to ima mejo.
Ceprav bi prisli do 100 milijonov sodov na dan, to pomeni blizu 16 milijard litrov, kar pa je okoli 2 litra nafte na dan na zemljana. In ker je industrija na kitajskem, imajo oni keš, ki jim ga mi posiljamo. Mi smo vsak dan bolj revni, oni pa bogati. In nekega lepega dne bo prislo do zelo dragega bencina, plastike in vsega kar se dela iz nafte. Proizvodnja nafte bo zacela padati, ljudje se bodo pa poklali za standard ki jim ga je omogocala.

Druga stvar pa je, da so pozabili na katastrofe, ki sledijo kaoticnemu vremenu. To,da imas ti nekajc kil manj medu, ne pomeni veliko, to da je pa manjsa proizvonja hrane, pa vodi v vojne in lakoto.

Civilizacija pa ne bo propadla zaradi teh stvari, pac pa zaradi ZAVAROVALNIC.
Slisi se bolano, vendar druzba ima zavarovanje za primer katastrof. Ko pa je katastrof vec, kot zdrzijo zavarovalnice, ekonomija propade. Ce vsako leto unici vreme kako amerisko mesto, potem niti ljudje ne bodo mogli placevati zavarovalnin, ki bi lahko pokrile skodo.

Vsekakor te upraviceno skrbi, sploh kot cebelarja.
Vendar naj te tolazi dejstvo:
CEBELA BO PREZIVELA; CLOVESTVO PA NE.
Razen ce stvar resi BOG. Zanj je pa dovolj, da prezivita DVA. Moški in ženska.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 58107Odgovor JanĹľevec
Sr Jan 30, 2013 10:49 am

Bog s takimi tepci kot živijo na planetu Zemlja ne želi imeti več nič. Tudi on je že zdavnaj obupal, ker tukaj tudi njegove čarovnije več nimajo učinka. Še najbolj pa so ga razočarali tisti, ki se venomer zaklinjajo nanj, počnejo pa ravno vse obratno. S temi bo baje še posebej ostro obračunal. Seveda takrat, ko bo imel čas in ne bo zaposlen s kakšnimi bolj pametnimi stvarmi.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 58108Odgovor mg
Sr Jan 30, 2013 11:16 am

Ni res, da ni nafte. Nafta je, samo po kakšni ceni? In je tudi ne bo zmanjkalo, samo ne bo je za vse in vsakogar.

Ključ problema in to dvojnega leži ravno v nafti. Prvi in največji - ker je nafta nastajala kkkk letja in jo samo črpamo, izkoriščamo. V vse ostale energente je treba ogromno vložit, da potem iz njega dobiš nekaj energije.

Drugi in še večji problem je v tem, da so družbe in gospodarstva zaspale na lovorikah nafte in bo prehod iz nafte na drugačne energente z vsakim dnem težji. S te točke z lahkoto napovedujemo krize in zarote, ker pri energiji vedno obstaja kritična masa, tako kot pri čebelah, varoji in povsod v naravi.

Od čebelarja - človeka je odvisno, ali bo naprej spal in pustil varoji - energiji, svojo pot ali bo kaj ukrenil. Ki jo čebelarji pri varoji zelo dobro poznamo.
lep pozdrav

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 58109Odgovor mg
Sr Jan 30, 2013 11:26 am

Janževec, kako bo človek razočaral Boga, če ga je on naredil? In če ga je on naredil, mu je dal možnost, da je tepec. Dal mu je možnost, da si izbere.
lep pozdrav

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 58113Odgovor JanĹľevec
Sr Jan 30, 2013 2:31 pm

Ker je vedel kaj dela, ga je pa naredil iz blata. V nasprotnem bi uporabil kakšen bolj žlahten material.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 58114Odgovor volk
Sr Jan 30, 2013 7:28 pm

Mg, Drugih energentov, ki bi nadomestili nafto in premog NI.

Soncna energija: Za izdelavo soncnih panelov oz. fotocelic je samo za ciscenje silicija ali pa za pridobivanje redkih zemelj(to so zelo redke kovine) potrebno vec energije kot jo celice v celi zivljenjski dobi ne vrnejo. Samo zaradi subvencij se izplacajo. Subvencije pa nise vecne in obstajajo samo dokler je fotocelic malo.

Vodne energije je premalo cetudi uporabimo tudi energijo plimovanja.Poleg tega v akumulacijskih jezerih v usedlinah nastaja metan, ki je 25 krat hujsi tologredni plin kot ogljikov dioksid. Celokupni prispevek k segrevanju ozracja je vecji pri akumulacijskih jezerih kot pa ce kurimo premog.

Jedrska energija- pri njej je problem onesnazenja in kontaminacije. Se vecji problem pa je, da reaktor potrebuje hlajenje,in to je vecinoma kaka reka, kot v Krskem Sava. Cez 65 % energije je izgubljene kot direktno segrevanje voda.
To pa ima limit pri pregrevanju voda in porusenju ekosistemov v njih. Zato so v letu 2003 v Franciji avtomatsko izgubili napajanje iz reaktorjev, ker ni bilo dovolj pretoka rek, da bi hladili reaktorje. Reaktor pa se zal NE SME PREGRETI. Niti reka. V tem letu pa zaradi suse niti ni bilo dovolj voda za hidroenergetiko. In so pokopali precej ljudi, ker klime niso delovale, ker so imeli redukcije toka.

Biogoriva so ze sedaj problem, ker uporabljamo povrsine namenjene pridelovanju hrane, kar je sledne cene pognalo v nebo. In ljudi v lakoto. In Evropa se je usmerila v Azijo, kjer sekajo pragozd(pluca sveta) za gojenje oljne palme za biodizel.

Torej kaksna je alternativa?
morda edino Bog, ta pa takih razbojnikov ne rabi.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 58115Odgovor JanĹľevec
Sr Jan 30, 2013 8:13 pm

Ha..ha.tudi gospod Bog se ne bo tako lahko izvlekel. Te razbojnike je sam ustvaril, jim ves čas dajal potuho in oni so mu to vračali na način, da so bogato financirali ter vzdrževali njegovo multinacionalno hobotnico na planetu zemlja.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 58116Odgovor mg
Sr Jan 30, 2013 9:54 pm

Nima se iz česa izvleči, ker se v to zemeljsko zmešnjavo ni neposredno vtikal. Tudi potuhe ne da nobenemu. Mogoče "izbira" izgleda kot potuha - pa ni. Če je ne bi imeli, bi bili roboti.

Najlažje je naredit sranje in na koncu za vse okrivit boga. Na nek način je to tudi razumljivo, ker v glavnem vse religije nudijo možnost odpustkov.
lep pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 58117Odgovor Fizikalec
Sr Jan 30, 2013 10:09 pm

uuuuf kakšna tema pismo ej :D :D :D

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 58121Odgovor mg
Če Jan 31, 2013 9:34 am

Malo nestrpnosti ne škodi, ko čakamo na kakšen lep izletni dan za čebele :D .
lep pozdrav

MISSY
PrispevkovCOLON 69
PridruženCOLON To Maj 05, 2009 8:56 am

OdgovorCOLON # 58132Odgovor MISSY
Pe Feb 01, 2013 9:34 am

Pozdrav !

V imenu boga je bilo že toliko hudega narejeno. Ljudje še vedno ne sprevidijo, kdo stoji za tem. Imamo vse pred očmi v vsaki manjši vasi, samo videt je treba. Neobdavčeni privatniki, ki jim ni potrebno delati na črno, je vse legalno.

Permsko izumrtje
PrispevkovCOLON 45
PridruženCOLON Ne Jan 27, 2013 10:53 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 58188Odgovor Permsko izumrtje
Ne Feb 03, 2013 12:52 am

Pozdrav vsem!Ej fant, volk, ti si pa hud strup. Imam občutek, da te je rubrika kar osvojila. Do sedaj sem mislil, da sem edini na svetu, ki verjame v Boga. Saj sem že vse vedel, no, morda skoraj vse a takole, vse na kup postaviti, pa še dobro zloženo, to pa ni od muh. Se strinjam tole, o globalni zaroti, Zemja se segreva, globalno. No tudi mi, če nas napadejo virusi ali bacili, se segrevamo, seveda, da bi jih uničili No, s patogenimi organizmi pa imamo še nekaj skupnega. Vsaj s tistimi ta butastimi, ebola, kuga, črne koze, kolera, mišja mrzlica. To so organizmi, ki ubijejo svojega gostitelja. Prepričan sem, da človek načetega stoletja ne bo preživel, čebela pa. Če že ne karnika, ki ima srečo, da je osvojila ves svet in ima vse pogoje, da ob permski reprizi, najde kotiček zase, pa zagotovo Frankova ljubica, katere fleksibilnost je dokazana.

Levstik (Fran), je napisal potovanje od Litije do Čateža, Jaz pa bi lahko napisal . . . na Cres in nazaj. Vožnja kar traja, radio pa krajša čas. In, lej ga zlomka, Radio Rijeka, ko sem bil ravno nekje pod Učko, je načel mojo temo. Že v osnovni šoli so govorili, da je nafte le še za 15 let. potem pa do sedaj, čez 50 let, vse tiho. "Politika prav nikjer na svetu ne mara načenjati te teme, nočejo biti povezani s črnimi oblaki. Tajne službe pa strogo skrivajo svoje raziskave. Kljub temu so skoraj sočasno pricurljale informacije o zalogah nafrte, kar od dveh in to od CIE, in nemške. Nemška OS pa je objavila tudi kratko analizo. Skratka, že v letu 2014 naj bi na svetu primanjkovalo 20% nafte. Posledično s podražitvami energentov, bodo ljudje vse večji del dohodkov usmerjali v nakup energije, kar bo v osnovi sesulo vso ostalo menjavo. To bo povzročilo svetovno krizo, precej večjo in globjo od hipotekarne. njeno reševanje bo trajalo desetletja." Ja je pa še en možen vir energije, zaenkrat hipotetičen: hladna fuzija!. Vsak dan, ko še ni novice, da je skrivnost obvladana, sem hvaležen vsemu okoli sebe. Pomislite koliko brezmejne energije. Vodik, svetovni oceani. Ja iz vodika nastane pa helij, helija pa se ne da ne dihati, ne iz njega nazaj narediti vode. Le Pomislite, kaj bi naredili tisti ki vladajo svetu, kaj bi naredil njihov pohlep, če bi dobili v roke tako neizčrpen vir energije.

mg Ima tvoje ime, kakšno povezavo z avtom (MG)? Ja, ni čisto jasno od kod nafta, vsaj vsa ne. Po nekaterih je lahko tudi mineralnega, se pravi anorganskega izvora. Če propade človeštvo, pa se morda le vse ne vrne v blato, morda kaj tudi v nafto?

Ja MISSY, prav imaš, tudi cerkev je neobdavčena, ampak jo bo že Bog v peklu cvrl!, tako kot so oni Giordana Bruna, ker je govoril resnico.

Ergo, vsaka palica ima dva konca, če ne bo več žajblja, mi vsaj ne bo treba z biciklom ali konjem po praznih avtocestah hoditi na Cres, saj očitno tudi nafte ne bo. Dušo smo si očistili, upam pa še na kakšna opažanja in ideje v prihodnosti, morda več o čebelah. Saj tudi v Izraelu čebelarijo, pa v Egipt smo izvažali kranjice.

LP Permski

Opazuj, poslušaj, beri in premelji v svojih sivih celicah.

Permsko izumrtje
PrispevkovCOLON 45
PridruženCOLON Ne Jan 27, 2013 10:53 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 58192Odgovor Permsko izumrtje
Ne Feb 03, 2013 12:20 pm

Ob globalnem segrevanju se, za pripravo nanj, vprašujemo o njenih vidikih, kaj je že in, kaj bo drugače.

Eden pomembnih dejavnikov čebelarjenja je voda. V Slovenskih goricah imam čebelnjak v grapi, po kateri je pred 50 leti stalno tekel potok, še pred tem pa je na njem celo deloval mlin. Sedaj tam pricurlja nekaj vode šele ob najvodnatejših letih. Svetovni kapital je že pričel s tihim osvajanjem, lastninjenjem, vodnih virov. Tudi v Evropi že poteka bitka proti temu lastninjenju, da bi vodni viri ostali v lasti skupnosti. Pri nas se to vidi v tem, da je država že popisala svoje vodne vire. Vsi uporabniki studencev in lastniki vodnjakov, so dolžni le-te prijaviti.

Drugi vidiki so, na primer insekti in rastline, ki se pri nas prej niso pojavljali, ker niso mogli preživeti. Na Cresu je to črna vdova, ki je prišla iz srednje Italije, v osrednji Sloveniji pa opažam temno-kovinskoplavo čebelo smotarko, za katero sem najprej zaradi njenih mer, dolžine (2,5 cm) , obsega, mislil, da je čmrlj. Zalega najraje tako, da izkoplje luknje v za palec debele palice. Pred tem sem to čebelo opažal le na Cresu.

Toploljubna insekta, katerih prihoda se z ogrevanjem bojim, pa sta panjski hrošček aethina in drobna osica, odkrita v ZDA, ki v žive čebele zalega svoja jajčeca in pa področjih, kjer se pojavlja, povzroča pravo opustošenje.

LP Permski

Opazuj, poslušaj, beri in predelaj v svojih sivih celicah.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 58203Odgovor volk
Po Feb 04, 2013 1:48 pm

Permski, ne boj se, hladna fuzija ne bo nikoli dosegljiva. Ce bi bila, ne bi gradili reaktorjev v angliji ter franciji za fuzijo, ki poteka pri precej visjih temperaturah.

Teoreticno se sicer da z moderatorji upocasniti hitrost nevtronov, tako da se le ti uspesno absorbirajo v atomska jedra vodika. Se na soncu fuzija poteka z katalizatorji, sam potek pa se imenuje ogljikov cikel.

V praksi je sicer mozno uporabiti termonuklearno energijo samo v vodikovi bombi, kjer pa litijev 6 izotop dobi vstreljen nevron iz fisijskih reakcij pri uranovem izotopu 235, lahko tudi pri plutoniju 239, ali pa toriju 232. Vendar gre za verizno reakcijo, ki jo ni mogoce nadzorovati.

Kljub moznosti za vroco fuzijo, pa bo stvar se vedno potrebovala hlajenje, torej reko. Razlika od navadne jedrske energije je samo v gorivu, ker baje tudi urana ni veliko na voljo, zato gorivo ze pridelujejo z oplodnimi reaktorji. So pa slednji zelo nestabilni in jih je tezko nadzorovati.

Tisto o nafti za 15 let. Novinarji so informacije od rimskega kluba(skupina znanstvenikov, ki je ocenila zaloge vseh surovin, ne samo nafte) zamesali informacijo o dosegu vrha proizvodnje in dejanskih kolicinah.

Dejstvo pa je da se pri rudah niti niso zmotili, z barvnimi kovinami smo pri koncu, zadnje zaloge so pa v nestabilnih drzavah.
Z nafto pa je tako, da jem nova tehnologija podaljsala agonijo za nekaj let. smo pa ze dosegli vrh, zdaj pa bo slo navzdol. Pa se ta nafta ki je, ali vsebuje veliko fosforja in zvepla, kar unicuje drage katalizatorje pri katalitskem krekingu, ali pa je v obliki mazuta v bitumenskjem pesku.

Zaloge pa vecajo samo drzave v OPECU, pa se to so nepreverjene kolicine npr. delta Orionoko v Venezueli. In gre samo za ocene, kolicin bitumeskega peska. Biser nafte GHAWAR v saudski arabiji je v riti Sajba,ki je drugo nahajačlisce pa tudi.

Jap stala bo.

Ce te zanima mnenje Boga. V svetih spisih pise, da je bilo Bogu pred potopom zal da je ustvaril cloveka. Pise pa tudi, da nikoli vec ne bo unicil sveta z vODO, pac pa je sedanji svet prihranjen za OGENJ.
Ce te to potolazi.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 58204Odgovor Odisej
Po Feb 04, 2013 4:37 pm

Mišo Alkalaj pa čisto drugo piše in govori :) .

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 58207Odgovor volk
Po Feb 04, 2013 7:06 pm

Alkalaja sem bral.

On dela tako kot Jansa. Niti besede o premozenju, pac pa o tem kdo je bil kje s kom in je zdaj clan komisije.

Alkalaj niti z besedo ni omenil, koliko je se nafte, kako hladiti reaktorje, brez da pregrejes reko.
Druga bedarija,k ijo zagovarja pa je, da clovek zelo amlo,skoraj nic ne vpliva na okolje z dioksidom. Ogljikov dioksid je plin, ki se uporablja za IR laserje, torej za toplotni zarek. Zaradi te lastnosti, da CO2 koncentrira toploto, oziroma infrardece sevanje(IR), so zaceli raziskovati vpliv.

Strinjam se z njim, da trenutne institucije ne ravnajo odgovorno, kar se tice porabe denarja za raziskovalne namene. Ne strinjam pa se z odnosom, da ce dajejo mednarodnej institucije celo nepravilne rezultate raziskav, da nam to dovoljuje izrabo fosilnih goriv. Pozablja namrec:

1. da so fosilna goriva nastajala skozi milijone let, mi jih bomo pa porabili v 200 letih in jih torej ni neomejeno mnogo
2.da obsojamo na revscino in bedo nase potomce, ker namesto da bi z razvojem tehnologije, kar nam bi omogocilo fosilno gorivo, prisli do neke boljse in trajne tehnologije, tako pa kurimo goriva za lastne bedarije in standard
3.da je kemija neovrgljiva, da ce skurimo toliko in tolko milijard ton nafte in premoga, pac v okolje spustimo toliko milijard ton CO2.
Kaksne so vse posledice, ter kaksni so vplivi na klimo res ne vemo v celoti, da nam pa nasa nevednost se ne daje pravice do unicevanja.
Torej primer: Ce je zdravstvo zanic, in testi za AIDS niso vedno pravilni, to se ne pomeni, da pac lahko kavsamo z vsako ki pride mimo.

Nek Monbiot je precej bolj verodostojen kot pa Alkalaj. Slednji pristopa neznanstveno, in obtozuje in isce napake v malenkostih, brez da bi pogledal sirse in bolj eticno.

Drugace pa se mi zdi Alkalaj precej slab v interpretaciji, dejstva o klimi in spremebah so precej bolj ocitna.
Da pa dodam se to, ko sem leta 2009 v Kambodzi na nekem sestanku govoril z svetovalcem Kanadske vlade za razvoj drzav v razvoju, sva na koncu ugotovila, da je problem placnikov velik, to da tobacna industrija ter naftna placuje propagando proti toplogrednim spremembam, da sciti lastne interese, to pa Alkalaj med predavanjem v Velenjskem premogovniku spregleda??? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 58235Odgovor Odisej
Sr Feb 06, 2013 12:34 pm

Da ne bo pomote, Volk: nisem njegov zagovornik, še manj odvetnik ;)
... obtozuje in isce napake v malenkostih, brez da bi pogledal sirse in bolj eticno.
Se strinjam - s tabo, ne z njim :) .

Pozdrav.

Permsko izumrtje
PrispevkovCOLON 45
PridruženCOLON Ne Jan 27, 2013 10:53 pm
KrajCOLON Ljubljana

globalno segrevanje - smo na pragu privatizacije vode?

OdgovorCOLON # 58239Odgovor Permsko izumrtje
Sr Feb 06, 2013 4:07 pm

Pozdravljeni, me veseli, da debata živi. Danes je bila tema na valu202: Smo na pragu privatizacije vode? (http://www.val202.si/2013/02/smo-na-pra ... cije-vode/). Nekaj misli iz teme. V Angliji so vire že privatizirali. Privatizacija laho vodi, v želji po dobičku, do skrajno navitih cen - kot monopol nad življensko nujno tekočino. Največ primerov trenutne prakse je dajanje koncesij. Precej pogosta slaba praksa kocesionarjev pa je slabo vzrževanje vodnih sistemov, kar nadomeščajo s kloriranjem. Svetovna ozaveščena javnost se bori proti komercializaciji vodnih virov. V nekaterih najrevnejših afriških državah privatizacuja vodnih virov že kaže zobe. Brez vode so ljudje, ki živijo tik ob virih ali pa imajo celo vodnjake na dvoriščih, pa jih ne smejo uporabljati, ker niso lastniki vodnega vira. Da odnos do pitne vode ni dober tudi v Sloveniji, kaže postojnski primer. "Strokovljaki" ljudem, ki so dokazali parazitske organizme v pitni vodi, po slovensko, odrekajo kompetence za takšno obveščanje.

Za volka: Pomagaj prosim, če lahko. Želel bi vgraditi svoj citat, da ga ne bi bilo treba vsakič klofati.

LP Permski

Opazuj, poslušaj, beri in premelji v svojih sivih celicah.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 58257Odgovor volk
Pe Feb 08, 2013 10:19 am

Permski, pojdi pod svoj profil, tam imas alinejo PODPIS. Tja noter vpisi to kar hoces, da je vedno zraven tvoje clanka.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov