Vprašanje samo kdaj kaj takega lahko pričakujemo pr nas

Tuje in domače spletne strani povezane s čebelarjenjem.
BUTTON_POST_REPLY

levstek008
PrispevkovCOLON 1677
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 61783Odgovor levstek008
To Nov 26, 2013 8:27 pm

Omenjajo dve poti za zastrupitev: Ali insekticit (ali podobna reč) Ali evropska vrst lipe.............Ma menda je vsem jasno da so čmrlji tle al pa v "ameriki" skorajda isti.....

Bi pa bil lahko problem v Sloveniji.....ma ne zaradi lipe, zaradi medečega škržata. Pred časom se je lepo brala novica v SČ o tem škržatu, kako je v Italiji (furlaniji)lepo napolnil medišča.

In ko sva z mojim dobrim kolegom iz šempeterske kmetiske šole "razdirala" to novica je bil mnenja, da lahko ta škržat prinese več težav kot si mislimo...

Zakaj???

Kamor "udari" škržat tam se baje ob dobri letini vse cedi in lepi.....in tako se cedi med drugim po avtomobilih parkiranimi v senci, po dvoriščih, po klopeh in mizah ki so v senci.....Skratka povsod "cipa" :lol:

In ker so "ljudje" kot "ljudje" :? :? , vzamejo en močen insekticit in všhhh po latniku in pergoli....ker oni pa vsak teden ne bodo prali avtomobila.... Nadaljevanje je menda jasno vsem.....
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 61795Odgovor Odisej
Sr Nov 27, 2013 10:10 am

Saj nam ni treba nič čakat. To že imamo.

Koruza, repica ... vse se že tretira z močnimi strupi, sistemskimi herbicidi in insekticidi, le da vedno čebele ne padejo že na poljih in vse skupaj ni tako zelo očitno.
Kadar zavijem z avtoceste v Slo.Bistrici proti Ptuju, bi včasih potreboval kar masko, tako zaudarja s polj repice. In lepo obarvani panji na tovornjakih ob njivah niso nobena redkost.
Onih drugih v čebelnjakih nekaj sto metrov stran se sicer ne vidi s ceste, a pokasirajo enako.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 61798Odgovor mg
Sr Nov 27, 2013 11:04 am

Ne moreš verjet, kako so tej ljudje pametni 8) ! da spacajo strup, ki pobije vse kar leze in miga :twisted: . Kriva je pa lipa, ker ima (zaradi tega strupa), strupen CP, nektar :shock: :arrow: posekat lipe .

V bistvu je vse kot mora biti. Na eni strani pišejo doktorate kemiki, ki mešajo učinkovine za potrebe kmetijstva. Na drugi strani biologi, ki ravno tako doktorirajo, zakaj izginjajo čebele - skrivnostno.
Zadnjič spremenil 1, dne mg, skupaj popravljeno 0 krat.
lep pozdrav

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 61799Odgovor JanĹľevec
Sr Nov 27, 2013 11:09 am

Edina rešitev je pobit vse čebele in najstrožje z najmanj 10 letno zaporno kaznijo kaznovati vsakega, ki bi kje skrivoma še imel kako čebeljo družino.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 61806Odgovor mg
Sr Nov 27, 2013 11:44 am

To je premila kazen; deset let naenkrat - to ni nič - stara šola. Boljša in moderna je; umiranje na obroke- celo življenje.

Zakaj bi jih ubili naenkrat - stare prakse - od kje že? Naj umirajo počasi, sodobno, se bomo bolj naslajali v njihovi agoniji.
lep pozdrav

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

Portal ČZS

OdgovorCOLON # 62301Odgovor JanĹľevec
Sr Jan 01, 2014 11:13 pm

Obvestilo in poziv ČZS:

Vse zainteresirane inovatorje in proizvajalce sublimatorjev prosimo, da svoje inovacije oz. opremo za sublimacijo oksalne kisline z navodili za uporabo dostavijo na sedež ČZS na Brdu pri Lukovici do 1. februarja 2014. Komisija za izbor, v kateri bo pet članov iz Slovenije in vsaj en strokovnjak iz tujine, bo izbrala najboljše tehnološke rešitve, ki jih bomo širši čebelarski javnosti predstavili na čebelarskem posvetu v Celju 2014.

ČZS bo najbolje ocenjeni rešitvi pomagala pri pripravi vse ustrezne dokumentacije za prodajo proizvoda na trgu.Več informacij vam je na voljo po tel. št.: 01/729 61 29 ali na e-naslovu: vlado.augustin@czs.si.

Moj pomislek:

Na prvi pogled vse lepo in prav in lahko bi bilo celo vzpodbudno. Kaj pa k temu porečeta VURS in NVI ??? Nimate občutka, da je projekt zastavljen le malo preveč "po domače"? Je k projektu povabljen tudi kakšen usposobljen laboratorij in mogoče še kak strokovnjak z vetereniraske in kemijske ter še kakšne fakultete?

Dosedanje "izkušnje" posameznih čebelarjev so sicer lahko neko skromno vodilo, niso pa nikakršna ter posebej pomembna in verodostojna referenca za odgovorno strokovno oceno učinkovitosti in še posebej stranskih neželjenih ter škodljivih učinkov "aparatov" in njihovega delovanja na čebele, matico in čebelarja. Sama okoliščina, da "nekaj zagotovo ubije varojo" je vsekakor veliko premalo in bo skozi potek izvajanja gornjega projekta, potrebno odgovoriti še ne premnoga druga in ne tako zelo nepomembna, vprašanja.

Seveda si zelo želim, da bi bil projekt uspešno zaključen in bi čebelarji dobili nekaj res učinkovitega ter za uporabo relativno tehnično ter uporabnostno enostavnega. Vendar je pot do tega lahko kar trnova ter zelo zapletena in si že zaradi tega poenostavitev in bližnjic nikakor ne bi smeli dovoliti.

Da pa bi že v marcu 2014 na sejmu v Celju lahko kaj pametnega o tem povedali, pa res ne verjamem. Moj nasvet bi bil, da hitite počasi in sam projekt res kvalitetno izvedete. Tudi, če boste v marcu leta 2015 v Celju lahko povedali, da ste uspeli in takrat čebelarjem ponudili nekaj res kvalitetnega ter strokovno potrjenega, bo to vaš velik uspeh.

Lep pozdrav in vse lepo v letu 2014!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov