KATASTROFALNO LETO ZA ČEBLARJE

Čebelarski prispevki v tiskanih in ostalih medijih
noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

KATASTROFALNO LETO ZA ČEBLARJE

OdgovorCOLON # 65739Odgovor noc b
Če Jul 03, 2014 4:46 pm


Čebelarska zveza Slovenije je 2. 7. 2014 na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naslovila naslednjo pobudo.
Tako slabe letine, kot je letošnja, ne pomnijo niti čebelarji s 40 in več letnim čebelarskim stažem.

Povprečno se v Sloveniji na določenih lokacijah, odvisno od podnebnih razmer oz. fitogeografskih območij, pojavljata ena do dve glavni paši. To pomeni, da lahko čebelar, ki čebelari stacionarno, pričakuje povprečno 1 do 2 točenji medu, kar predstavlja povprečno 18 kg medu na panj. Seveda pa ne moremo mimo dejstva, da so čebelje paše odvisne še od vremenskih razmer v času, ko gospodarsko pomembna medonosna drevesna vrsta cveti oz. medi. Le te so to leto čebelarjem povzročile največ skrbi.

Prvo večjo pašo predstavlja akacija (Robinia pseudoacacia), ki sodi med najbolj obilne čebelje paše, glavna področja pa predstavljajo Primorska, Prekmurje in Bela krajina. V povprečni letini, akacijev med predstavlja skoraj tretjino slovenske pridelave medu, to leto pa je akacijeva paša izpadla v celoti, saj je v času cvetenja deževno in hladno vreme preprečilo, da bi čebele odšle na pašo. Medenja prav tako nismo zaznali na javorju in smreki. Čebelarji smo po zelo slabem začetku čebelarske sezone, izpadu cvetlične, akacijeve, javorjeve in smrekove paše, optimistično pričakovali pašo na lipi in kostanju, ki je do sedaj sodila med zanesljivejše paše in je razširjena na Gorenjskem, Tolminskem, Notranjskem, Dolenjskem, v nižjih legah Štajerske in na posameznih delih Goričkega. Tudi ti paši sta praktično mimo in zaradi vsakodnevnih ploh in neviht, tudi na teh pašah ni bilo zaznati donosov, čebele pa je bilo potrebno vseskozi krmiti. Kot zadnja obilnejša paša v sezoni nastopi paša na hoji ali jelki, ki sodi med najbolj nepredvidljive paše, v primeru suše in hude vročine, pa sploh ne medi. V tem letu je hoja medila le na območju osrednje Slovenije, žal pa so to lahko izkoristili le redki čebelarji. Medenje bi lahko bilo obilnejše vendar zaradi pogostih ploh in neviht ocenjujemo to bolj ali manj edino medenje v letu 2014 kot povprečno medenje hoje.

Poleg neugodnih vremenskih razmer v tem letu opažamo tudi fiziološko utrujenost dreves, posledice na drevju pa je pustil med drugim tudi žledolom, kar je še dodatni razlog za slabo pašno sezono. Tako smo bili čebelarji v tem letu na območju celotne Slovenije, namesto točenja medu, prisiljeni čebele krmiti. Ker se v zadnjih letih v juliju, predvsem pa v avgustu, pojavlja brez pašno obdobje, ki je posledica visokih temperatur in male količine padavin (letos brez pašno obdobje pričakujemo takoj po koncu paše na lipi in kostanju, torej že meseca julija in bo trajalo do konca sezone), pričakujemo, da bomo zaradi pomanjkanja paše v tem obdobju morali čebelarji čebele krmiti, kot smo jih krmili v aprilu in maju ter celo v juniju. Poraba sladkorja na čebeljo družino bo tako letos namesto 12-15 kg nad 30 kg.

Povprečno smo v Sloveniji v preteklih letih pridelali okrog 2.000 ton medu. Opazovalno napovedovalna služba medenja za letošnje leto ocenjuje pridelavo le okrog 470 ton, kar je za kar 80% manj kot v preteklem letu in ne dosega niti ¼ povprečne pridelave medu. Po tako katastrofalni sezoni, čebelarjem sedaj grozijo še velike izgube čebeljih družin, saj opažajo prekomerno napadenost družin z varojami. Ekonomičnost čebelarske panoge v tem letu je tako postala nevzdržna. Marsikdo se po letu 2012, sicer nekoliko boljšem letu 2013, v tem letu sprašuje o smiselnosti vztrajanja v čebelarstvu. Socialna ogroženost pa grozi predvsem tistim, ki jim čebelarstvo predstavlja edini vir preživetja, saj zaradi izgube dohodka in visokih stroškov povezanih s čebelarstvom ne bodo mogli zadovoljiti osnovnih življenjskih potreb.

Čebelarska zveza Slovenije in Javna svetovalna služba v čebelarstvu glede na težko situacijo v kateri so se znašli čebelarji, daje pobudo državi in Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, da urgentno priskoči na pomoč čebelarski panogi. Predlagamo, da se na podlagi dejstev v najkrajšem možnem času prouči možnosti pomoči čebelarjem v smeri:

- oprostitve plačila davščin in prispevkov vezanih na čebelarstvo ( npr. oprostitev plačila pavšalne ocene dohodka na panj v primeru pavšalne obdavčitve, oprostitev plačila prispevkov v primeru pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja iz tega naslova,…),

- finančna pomoč pri nakupu sladkorja,

- proučitev drugih možnosti finančne pomoči čebelarjem,

- izplačilo škod, itd.Potrebno se je zavedati, da je situacija v čebelarski panogi zelo resna, zato je potrebno urgentno pristopiti k reševanju te problematike, v kateri smo se znašli čebelarji. Od tega je namreč odvisno tudi to, ali bomo v naslednjem letu lahko govorili vsaj o približno enakem številu čebeljih družin, s katerimi bomo čebelarili ali pa bomo pisali o novi katastrofi: t.j. propadu velikega števila čebeljih družin in posledično o posledicah vpliva na zmanjšanje pridelave hrane.Jure Justinek, Vodja opazovalno napovedovalne službe

Tanja Magdič, Svetovalka za ekonomiko čebelarstva pri JSSČ

Boštjan Noč, Predsednik ČZS

papagaj93
PrispevkovCOLON 164
PridruženCOLON Sr Feb 26, 2014 9:06 pm
KrajCOLON Ajdovą?ina

OdgovorCOLON # 65742Odgovor papagaj93
Če Jul 03, 2014 8:37 pm

Z zanimanjem sledim tej temi in pričakujem odgovor Ministrstva.

LP Rok

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 65759Odgovor volk
Pe Jul 04, 2014 8:52 am

Bostjan, evo ti moj predlog
Finančnih sredstev v okviru subvencij je na leto okoli 320 do 340 milijonov. Glede na to, da kmetijstvo skoraj ne more preziveti brez cebel, razen nepravilne usmeritve v pridelavo mesa(od sejanja kuruze in silaze, namesto samooskrbe z sadjem in zelenjavo), potem bi morali pristaviti svoj loncek tudi mi.

Izplacilo na cebeljo druzino bi moralo biti vsaj 50 evrov po druzini na leto.
To skupaj znese 150000 panjev krat 50 evrov je 7,5milijona, to je malo cez 2% vseh sredstev.
V nasprotnem primeru bo oprasevalni servis popolnoma propadel, pa ce se to zacne pri eni cesnji v vrtu do nasadev, da ne govorim o lakoti za gozne zivali, ki so baje last drzave.
Tudi genetski potencial bo padel.
In ni mi jasno, zakaj lahko en kmet, ki samo zmulči napol zarascen travnik ali pa njivo dobi kar lep denar zato, mi ne moremo za cebele.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 65762Odgovor klopotec
Pe Jul 04, 2014 9:32 am

Napol zaraščene površine so fajn za čebele.

tedi
PrispevkovCOLON 412
PridruženCOLON Pe Okt 23, 2009 11:16 pm
KrajCOLON Logatec

OdgovorCOLON # 65773Odgovor tedi
Pe Jul 04, 2014 10:24 am

Eni uspejo za malo dela, celo škodljivega dela , dobit dobro plačilo. In tu se kaže, da naši državi čebelarji , ne pomenimo nič, prav NIČ.
Naj medi. Lep pozdrav Tedi.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 65774Odgovor Fizikalec
Pe Jul 04, 2014 10:26 am

Noja keri bo čakal na državo da čebelarju kaj da bo na žalost crkno, če se tko izrazim. Prvo delamo veliko čebelarjev sedaj pa je problem kako bodo preživeli nekam skregano z logiko????
Mogoče je letos leto da se malo vrste prepucajo?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 65775Odgovor boriss
Pe Jul 04, 2014 10:29 am

ČZS mora že zaradi reda jokat - če letos ne bi jokala bi jo bilo za ukiniti.

Čeprav mi tole sliči zelo na naše gospodarstvo - NA POMOČ!

Nič kaj na "opiranje na lastne sile".

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 65776Odgovor boriss
Pe Jul 04, 2014 10:34 am

Je pa tko.

ZA tole vlado je jokanje odločno prepozno.

Novi vladi pa ne bo treba poslušat.

Torej je to glas vpijočega v puščavi.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 65778Odgovor klopotec
Pe Jul 04, 2014 11:17 am

Ni glih prepozno, mogoče je celo pravi čas.
Kmetijski minister bo morda spet v novi vladi.

Problem je v tem da denarja ni kaj dosti v blagajni.

Drugače pa ja, uzdaj se u svoje kljuse.

storĹľ
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2010 10:01 pm

OdgovorCOLON # 65779Odgovor storĹľ
Pe Jul 04, 2014 3:07 pm

Mislim pa da je prav da je veliko čebelarjev(vsaj tistih ki imajo nekaj znanja s čebelami).
Navsezadnje sem letos od nekega večjega čebelarja slišal da želi od večih manših odkupiti ves med ker ima pogodbo za trgovino sam pa ne more izpovniti dogovorjene kvote. Tukaj se vidi da tudi veliki čebelarji potrebujejo manjše(včasih je pa tudi obratno). Torej drug brez drugega ne more.

noc
PrispevkovCOLON 8
PridruženCOLON Ne Maj 18, 2014 11:30 am

OdgovorCOLON # 65783Odgovor noc
Pe Jul 04, 2014 9:42 pm


JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 65784Odgovor JanĹľevec
So Jul 05, 2014 7:16 am

Najprej se nisem imel namena spuščati v to razpravo, ker soglašam z mnenjem Borisa. Glede letine naj zapišem, da res ni dobra, ni pa tudi tako slaba kot se prikazuje. Je sicer podpovprečna, ker je točenje cvetličnega medu bilo slabo, akacije sploh ni bilo in sta pa potem lipa in kostanj le malo popravila stanje. Govorim seveda za moj pašni okoliš. Kako je drugod po deželi pa ne vem, ker tega niti ne spremljam tako pozorno.

Od države v teh razmerah pričakovati denarno pomoč za vse čebelarje pa se mi zdi nerealno. Bi pa bilo potrebno izpostaviti čebelarje, ki se s tem poklicno ukvarjajo in so od tega življenjsko odvisni. Njim pa bi država v tem letu morala nekako pomagati. In teh ni toliko, da se jim ne bi moglo prisluhniti in jim pomagati prebroditi to letošnjo krizo.

Stokanje nekaj tisoč manjših, malih in ljubiteljskih pa je popolnoma neprimerno in postaja že prav neokusno. Vsem pa bi lahko zelo pomagali, če jim ne bi odvzeli financiranja sredstev za zatiranje varoje in ob tem še obdržali strategijo organiziranega zatiranja tega zajedavca. Pa ste to zapacali in večina javno ali molče to podprla. Sedaj pa bi želeli pomoč! Nič pa vas ( nas ) ni slišati takrat, ko je izredno dobra letina in ne poznam primera, da bi kdo v takem primeru rekel: "draga država, letos pa povečaj davke in druge dajatve čebelarjem, ker imamo polne sode in bomo dobro služili in lahko ter z veseljem plačamo"!

Za svoj pašni okoliš lahko mirno zapišem, da bo vsak čebelar, ki je dobro skrbel za čebele in imel zdrave in močne družine v času cvetenja lipe in kostanja, prav mirno preživel, poplačal stroške čebelarjenja in še za pivo mu bo ostalo. Poklicni in veliki čebelarji pa bodo seveda imeli težave in za njih se zavzemajte ter jim skušajte pomagati prebroditi to letošnjo krizo.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 65785Odgovor volk
So Jul 05, 2014 8:33 am

obstajajo sredstva iz proracuna in sredstva za kmetijske subvencije iz evropskega proracuna. in teh je dovolj,malo se vzame kmetom in da kmetom ki so bili zapostavljeni, to je cebelarjem.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

cedolan
PrispevkovCOLON 15
PridruženCOLON Sr Nov 10, 2010 9:13 pm
KrajCOLON Parecag

OdgovorCOLON # 65788Odgovor cedolan
So Jul 05, 2014 12:47 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONNoja keri bo čakal na državo da čebelarju kaj da bo na žalost crkno, če se tko izrazim. Prvo delamo veliko čebelarjev sedaj pa je problem kako bodo preživeli nekam skregano z logiko????
Mogoče je letos leto da se malo vrste prepucajo?
Se strinjam s tabo Fizikalec, a predlagam da najprej nehaš čebelariti ti, (da se stvari malo prepucajo), da bo za čebele drugih še kaj ostalo.

lp
Čedolan
zdrav razum je gibalo razvoja

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 65789Odgovor boriss
So Jul 05, 2014 2:07 pm

Ko boš danila našel brez spričeval in z HG mu to komot predlagaš. Dokler pa je kot je bi bilo pa veliko bolj pametno da bi bil tiho.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 65790Odgovor Fizikalec
So Jul 05, 2014 3:12 pm

cedolan napisal/-aCOLONSe strinjam s tabo Fizikalec, a predlagam da najprej nehaš čebelariti ti, (da se stvari malo prepucajo), da bo za čebele drugih še kaj ostalo.

Jaz nisem rekel, da kdo mora nehat, če pa pač ni uspešen pa mu jaz ne morem pomagat. Drgač pa se men zdi da meni več čebel na nos obešajo kot jaz komu pa marsikeri z tega foruma tud taki, ki se skrivajo za nikom (tebi podobni) jih pol najdem v mojem kraju.

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 65791Odgovor Oldy
So Jul 05, 2014 7:31 pm

cedolan napisal/-aCOLON
Fizikalec napisal/-aCOLONNoja keri bo čakal na državo da čebelarju kaj da bo na žalost crkno, če se tko izrazim. Prvo delamo veliko čebelarjev sedaj pa je problem kako bodo preživeli nekam skregano z logiko????
Mogoče je letos leto da se malo vrste prepucajo?
Se strinjam s tabo Fizikalec, a predlagam da najprej nehaš čebelariti ti, (da se stvari malo prepucajo), da bo za čebele drugih še kaj ostalo.

lp
Čedolan
Cedolan! Sploh nisi razmislil, kaj je napisal Danilo pa si kar izrekel nekaj brez veze. Z Danilom se popolnoma strinjam in ne samo jaz ampak ziher polovica čebelarjev. Ti se skrivaš za svojim nikom samo zato, da lahko pljuvaš po aktvnih članih foruma.
Ti predlagam, da prvo razmisliš preden kaj napišeš, ker tukaj je forum, ki je namenjen za pozitivne ljudi ne pa za takšne, ki vidijo svet okoli sebe negativno
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

OdgovorCOLON # 65804Odgovor noc b
Po Jul 07, 2014 1:15 pm


boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 65805Odgovor boriss
Po Jul 07, 2014 1:28 pm

Tko vsi volt SLS!


:nos :x :klanjam :kuha :Bljak

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 65806Odgovor boriss
Po Jul 07, 2014 1:30 pm

NI čudn da mi gre "apolitična" ČZS na :Bljak

noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

OdgovorCOLON # 65807Odgovor noc b
Po Jul 07, 2014 1:34 pm

Vse stranke, ki se bodo odzvale na pobudo ČZS, bodo obravnavane enako in bodo njihova pisma javno objavljena. Tako kot je bilo do sedaj.

MaMe
PrispevkovCOLON 484
PridruženCOLON Sr Jun 03, 2009 1:01 pm

OdgovorCOLON # 65808Odgovor MaMe
Po Jul 07, 2014 3:18 pm

moja napoved.... zagotovo se bo še kdo oglasil, da dobi točko podpore oz. zastonj PR. Nato pa bodo druge teme bolj pomembne, in mi bomo pozabljeni, vsaj to leto ker bodo ponovno rošade na vročih stolčkih....
Na žalost :(

Sicer pa ja... se tudi strinjam. Naša zveza čim dlje stran od politike. Ko vidim da je podpisan sosedov Jaka tudi meni obrne želodček :bruhanje

fenix
PrispevkovCOLON 138
PridruženCOLON Pe Mar 19, 2010 7:06 pm

OdgovorCOLON # 65810Odgovor fenix
Po Jul 07, 2014 4:40 pm

Matr, na zvezi ste pa res eni vosli...

Boštjan sej če hočte še kakšne oblube, vam jaz lahko zrihtam da vam še iz katere stranke pošlejo pismo...

Mislm jao... tolk let ni blo skor nobenih odgovorov od države (edino letos mogoče) in vi greste promovirat stranke....

Ista scena je bila, ko je župnik oznanu pr pridgi kerga volit... Sej ni problema se vtaknt v državo... problem je pol k se država vtika vate.... jao

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 65811Odgovor JanĹľevec
Po Jul 07, 2014 5:47 pm

Po javnomnenjskih anketah tej stranki ( SLS ) tokrat strašno slabo kaže in v sili bi lahko bili tudi čebelarji dobri. Doslej so imeli že dovolj časa in priložnosti, da bi lahko kaj za čebelarje storili in bi tako imeli pri čebelarjih že kaj na zalogi v dobro.

noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

OdgovorCOLON # 65817Odgovor noc b
To Jul 08, 2014 6:38 am

Če nam je prav ali ne bo na koncu politika tista , ki bo odločila ali bo čebelarjem namenila kaj pomoči.
ČZS se aktivno trudi v smeri, da se skuša v tej slabi sezoni čebelarjem pomagati, za večino čebelarjev je beseda "slaba " sezona še premila. Nekateri pa so mogoče imeli srečo ali pa "znanje" in imajo dobro sezono..

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

OdgovorCOLON # 65818Odgovor Drejva
To Jul 08, 2014 7:00 am

noc b napisal/-aCOLONČe nam je prav ali ne bo na koncu politika tista , ki bo odločila ali bo čebelarjem namenila kaj pomoči.
In zaradi tega se jim moramo zdaj potegniti v rit do vratu ali pa se dlje? In četudi bo pomoč bo to dvorezen meč... Morda bodo spet pogoji taki, da nas bo veliko izviselo... Letos ste imeli super pogoje, če ste že pozabili...npr, ker še nimam dovolj časa registriranega čebelarstva sem se lahko zbrisal pod nosom... Torej pomoč takrat ko že imaš kupjene večino opreme... BRAVO vrli specialci... niste vredni pol fajfe mrzle vode - enako velja za politiko.

S tem ko ste ČZS politično opredelili, ste pokazali kako nedorasli ste svojim položajem.

Pa naslednji psot si dobro preberite.
Zadnjič spremenil 4, dne Drejva, skupaj popravljeno 0 krat.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 65819Odgovor boriss
To Jul 08, 2014 7:01 am

S tem ko podprete katerokoli stranko si zaprete vrata pri veliko drugih strankah.

:Bljak

Torej ko bodo volitve mimo če nau Vaša stranka zmagala bi bilo najbolj fino (za vse čebelarje) če takoj menjamo vodstvo - ki se bo v novih razmerah lahko suvereno pogovarjalo.

noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

OdgovorCOLON # 65821Odgovor noc b
To Jul 08, 2014 7:42 am

pa kaj vam je, kdo se je kje opredelil. Jasno je napisano, da se čaka odziv tudi drugih strank.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 65825Odgovor volk
To Jul 08, 2014 8:44 am

Boštjan, politika ne bo nicesar resila, vsaj do sedaj se ni.

Dejansko bi cebelarstvo resila se ena slaba letina. Npr veliki zimski padci cebel. In potem v urbanih okoljih ne bi bilo nic opraseno. Potem bi se pa lahko preziveli cebelarji pogajali.

Je pa politika kurba. In dejstvo je da ne rabimo bedakov ki nas vodijo. In ne rabimo politike. Kako lahko nekdo, ki za to ni solan pise zakone? Rabimo dobro sodstvo, Ki pise zakone. In rabimo župane. Ki vecino casa prelagajo rit, zato naj gredo se v parlament. Nobenih stroskov z volitvami. In rabimo smrtno kazen za korupcijo in goli otok za brezdelneze.
Rabimo UKINIT vso birokracijo kar se dela tice. Ukinit placevanje prispevkov, vsak drzavljan bi imel placane prispevke, in vsak enako visoko penzijo. Namesto prispevkov pa kak % visji DDV. vsak bi lahko na crno delal in svoje proizvode ali pa storitve prodajal, zasluzeni deanr pa zapravil v trgovini, drzava pa bi svoj kolac dobila.

Ampak kaj čmo, le dobro si oglejte, kdo bo kradel in vaas nategoval prihodnjih nekaj let.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

OdgovorCOLON # 65826Odgovor Drejva
To Jul 08, 2014 8:50 am

Torej dobro, ocitno sem le narobe razumel.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov