Nov pomor čebel

Čebelarski prispevki v tiskanih in ostalih medijih
BUTTON_POST_REPLY
klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 48177Odgovor klopotec
Ne Maj 01, 2011 1:17 pm

Jaz lahko malo bolj optimistočno povem, da je pri meni zelo veliko črmtljev, zelo veliko divjih različnih čebel in drugih muh. Moram kar potrkat.
Kjer pa so ontenzivna kmetijska polja pa tega ni. In to je velik problem. Tega sploh noben ne bi opazil če ne bi bilo teh pomorov in ne bi o tem razmišljali.
Ne me narobe razumet, Fizikalec, ko rečem, vsaka stvar je za nekaj dobra.

Čmrlji in druge muhe morajo imeti v naravi pogoje za svoja gnezda. Crevo je treba podret malo nad tlemi in pustit stari štor tako kot je. Običajno je znotraj preuknjan in v jem se naselijo naši letalci. Če je tido zgoraj naluknjan zabiješ čez desko in je že streha, oni pa greo not spodaj pri koreninah ali pa v luknji v zemlji. Cele rove si naredijo. Moraš kašnega izsledit potem pa ga opazuješ.
Zanimiv bumbarji. In zelo raznoliki so po barvah in obliki. Eni so pravi lepotci.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 48179Odgovor Kočevski med-ved
Ne Maj 01, 2011 1:48 pm

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLONpredlagam, da prizadeti čebelarji si določite svojega zastopnika, ki bo jasno zastopal interese prizadetih.

Ko bo kak sestanek na to temo, bom poskrbel, da bo ta zastopnik zraven.

prosim, da mi čim prej sporčite ime te osebe, da ne bo kasneje nejevolje.

hvala
Tudi iz moje strani ima Danilo vso podporo.
Lp
LP
Koèevski med-ved

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 48181Odgovor Timijan
Ne Maj 01, 2011 2:16 pm

Zakaj riniti Bedeka, če pa sam pravi, da komaj pri sebi shaja? Najdite is ODVETNIKA, ljudje Božji! Zakaj se praskate po podplatu čevlja?

VOLK:
Fantje in dekleta, na kitajskem nekoga, ki zajebe situacijo, kot pri nas, in je na odgovornem mestu, lepo dajo ustreliti, da se zastopimo, strel v tilnik, telo pa za dele, da se vsaj posmrtno pomaga nekomu. o tem se sicer v nasem delu sveta ne govori. Skoda. ker bi potem vsak funkcionar krepko premislil kaj dela.
Stare Indijske vede, iz katerih izhajajo civilizacije in verstva sveta, pravijo podobno: naštevajo šest kriminalcev, ki jih ima pravico ubiti kdorkoli, na prvem mestu pa je: ZASTRUPLJEVALEC. To je torej od nekadaj smatrano kot najhujši greh.

Zato stopite skupaj trije veliki prizadeti, najemite odvetnika, ki ima vsaj drobec čustev do čebel, potem pa naprej, tudi s pomočjo ČZS, vse do prve in kasneje zadnje zmage. Ni druge; drugače je KONEC vsega lepega. Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 48188Odgovor Odisej
Ne Maj 01, 2011 8:24 pm

V starih indijskih Vedah je na začetku napisano: "Ahimsha paramo dharma" ali po naše "Nenasilje je najvišja vrednota."
Malce umirimo čustva in se prepustimo razumu :) .
In počasi z odvetniki.
Če naredim hud prometni prekršek, kaznivo dejanje torej, policist sproži postopek, zadeva gre na tožilstvo in se konča na sodišču. Vse je utečeno.
Kadar npr. inšpektor za delo ugotovi hudo kršitev delovnih obveznosti ali kaj podobnega, se stvar tudi zapelje 'avtomatično' in konča s kaznijo.
Le zakaj bi bilo v tem primeru drugače?
Gre za hudo zadevo, za veliko škodo, za uničevanje okolja in vzrok je bil ugotovljen. Zdaj je treba samo vprašati inšpekcijske službe (ali pa še koga), ali so že sprožili postopek ugotavljanja in pregona storilca (ali kakorkoli se že temu reče). Saj je to njihova DOLŽNOST, ne samo pristojnost.
Vzporedno pa prizadeti čebelarji seveda kar izberite svojega zastopnika, ki bo 'spodbujal', če bo treba, pristojne k ukrepanju.

Lep dan želim vsem.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 48189Odgovor mg
Ne Maj 01, 2011 8:28 pm

Da, Timijan. Če ti nekdo ugrabi ženo (sorodnika), zasede domovino, podtakne požar, te hoče ubiti, zastrupi vodnjak. Ga lahko ubiješ, oz. je uboj takega človeka opravičen pred bogom in narodom. Kot nekakšen silobran ali skrajna sila.

Moramo pa povdarit, da je to bilo..... o ho ho, nazaj. Danes lahko vsaka budala kupi strup in ga meče vsevprek po njivah. In nenazadnje, ne pozabit, da Bayer oz. farmacevtske družbe strupe delajo, ne trosijo. A je kdaj kero sodišče obsodilo tovarno oroža, ker je z nijihovim orožjem nekdo moril, vojskoval, naredil genocid?
NIKDAR! Strupe mora enostavno prepovedat država, ker drugi te moči nima.

Poslušajte Urošavrb, on je iz vrst uni. dipl. .... kmetijstva. Lahko vam pove iz prve roke.
lep pozdrav

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 48190Odgovor Ax
Ne Maj 01, 2011 8:37 pm

Ne tožiti Bayerja oz katerokoli drugo firmo. Tudi če bomo zmagali in bo moral plačati odškodnino to ne bo tako velika da bi se mu kaj pretirano poznalo.

Tako kot pravi mg... potrebno je pritisnit na državo in ji dokazat(če že vsi strokovnjaki ne morejo) da so vsa FFS škodljiva za okolje in zdravje ljudi! In dajmo res narediti Slovenijo kot svetovni park, kjer se, v kmetijstvu, ne uporablja kemije!

Uporabniški avatar
Andrej-Admin
Site Admin
PrispevkovCOLON 780
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 8:27 pm
KrajCOLON Goriška

OdgovorCOLON # 48193Odgovor Andrej-Admin
Ne Maj 01, 2011 11:01 pm

Ax napisal/-aCOLONNe tožiti Bayerja oz katerokoli drugo firmo. Tudi če bomo zmagali in bo moral plačati odškodnino to ne bo tako velika da bi se mu kaj pretirano poznalo.

Tako kot pravi mg... potrebno je pritisnit na državo in ji dokazat(če že vsi strokovnjaki ne morejo) da so vsa FFS škodljiva za okolje in zdravje ljudi! In dajmo res narediti Slovenijo kot svetovni park, kjer se, v kmetijstvu, ne uporablja kemije!
Ax to je pravo...
TAKO HUDO PPRITSNIT INA DRŽAVO, DA BO ODMEVALO GLOBALNO

Preprosto birokratom reči DOST VAS IMAMO IN JIM REČI ČE VAM NI PRAV spokajte kufre in pojdi žret strupe kamor želite heee

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 48194Odgovor levstek008
Po Maj 02, 2011 1:59 am

"Sumo sumare" smo čebelarji nujno zlo- mi ne moemo brez njih, oni ne brez nas,čebelerjev...............

Je-bi-ga tako je že bilo leta in leta prej, predno se se lotili "kao naprednega" kmetistva, ker so čebele ratale postranska škoda (koletrl demidž).......


JA, sem za NUJNO IN TRAJNO, ne samo začasno prepoved, sajenja GSO, Semen z neoniko..., ne vem kaj še.

Trajna prepoved , kot pri nas v čebelarstvu. Ne moreš sanjat o "afrikanki", ko dobro vemo, da pri nas ostaja naša dobra kranska sivka........


S semeni je ista pašta..............
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

urosvrb
PrispevkovCOLON 197
PridruženCOLON Ne Maj 02, 2010 3:48 pm

OdgovorCOLON # 48197Odgovor urosvrb
Po Maj 02, 2011 11:09 am

[quote="Ax"]Ne tožiti Bayerja oz katerokoli drugo firmo. Tudi če bomo zmagali in bo moral plačati odškodnino to ne bo tako velika da bi se mu kaj pretirano poznalo.

Tako kot pravi mg... potrebno je pritisnit na državo in ji dokazat(če že vsi strokovnjaki ne morejo) da so vsa FFS škodljiva za okolje in zdravje ljudi! In dajmo res narediti Slovenijo kot svetovni park, kjer se, v kmetijstvu, ne uporablja kemije![/quote]

dragi moji t.i. strokovnjaki to poskušajo že leta in leta, pa se vedno najdeju drugi, ki pa dokažejo da v omejeni uporabi to ni tako škodljivo. komu verjet je odločitev vsakega posamznika. dejstvo je da določeni pestici povzročajo raka. Dejstvo je, da vsebuje npr. GSO koruza neki gen od neke bakterije, ki povzroči da ta rastlina tekom svoje rastne dobe proizvaja samozaščitno snov, ki je neke vrste insekticid. Poskus je bil na podganah, ki so bile hranjene samo z to koruzo. Prva generacija je bila testirana z nekimi fintami npr. kako hitro najde iz labirinta, teža, rekacijski čas, .... in deveta generacija podgan je bila totalno deformirana. Niso našle več iz labirinta, kotile so se pohabljene, itd. Človek, ki konzumira to koruzo je komaj v 1. generaciji.
je pa spet dejstvo, da tudi alkohol povzroča raka, pa se zato nihče ne sekira ;)

čeprav, se stvari vsaj tu pri nas trudijo na področju kmetijstva izboljševat, samo kaj ko imamo na eni strani okoljevarstvo, na drugi surovi kapitalizem in tretji so pa še kmetje. Tudi ti bi vsaj tu pri meni celi navdušeni gnojili in špricali po vodovarstvenih območjih. ko se je to prepovedalo so lokalci teden dni razbijali po gostilnah, češ kako pa je zdaj nemogoče preživet s takimi pogoji. Ne, nemogoče je preživet z njihovim znanjem.
Glede vsega skupaj se mi pa vseeno zdi da gre na bolje, namreč če pogledamo nazaj se je leta 1995 uveljavlo ekološko kmetijstvo v evropi in od takrat dalje se delež nenehno povečuje. Sicer zadnje čase je trend manj strmi ampak še zmeraj vstrajno narašča.

zato še mam kanček optimizma ob vsem sranju skupaj

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 48209Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
To Maj 03, 2011 11:36 am

Danes ob 17h bo na radio Slovenija 1 Studi ob 17h , kjer bo gost tudi predsednik ČZS Boštjan Noč

Pomurskim čebelarjem so strupi v zadnjih dneh pomorili skoraj 15 odstotkov vseh čebeljih družin. Najverjetnejši vzrok za pomore naj bi bila zastrupitev s klotianidinom na semenu koruze, zato je kmetijski minister začasno prepovedal uporabo spornega semena. Gre za insekticid, ki je že bil prepovedan.
Zakaj torej njegova vnovična uporaba, kaj bo s kmeti, ki so že kupili razkuženo seme koruze in ne nazadnje, kakšne so dolgoročne posledice neodgovornega ravnanja s kemijo, ne le za živali, tudi za ljudi.

Voditeljica Jernejka Drolec.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 48214Odgovor JanĹľevec
To Maj 03, 2011 12:48 pm

Cenjeni gospod predsednik !

Zelo prav bi bilo, če se zaustavi strašenje ljudi ( potrošnikov ), da obstaja nevarnost, da imajo sedaj čebelarji oporečen med.

To seveda ne drži in čebelarji to razumemo kot povratni udarec kmetijsko - kemičnega lobija na nesrečne pomore čebel in še vedno neugotovljeno konkretno krivdo oziroma razloge za množične pomore. Če se bo to podtikanje "oporečnega medu" čebelarjem še nadaljevalo, bomo tudi sami morali v javnost poslati še kakšno informacijo kako sami vidimo te pomore in kaj si sami o tem v resnici mislimo.

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 48215Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
To Maj 03, 2011 12:52 pm

Janževec napisal/-aCOLONCenjeni gospod predsednik !

Zelo prav bi bilo, če se zaustavi strašenje ljudi ( potrošnikov ), da obstaja nevarnost, da imajo sedaj čebelarji oporečen med.

To seveda ne drži in čebelarji to razumemo kot povratni udarec kmetijsko - kemičnega lobija na nesrečne pomore čebel in še vedno neugotovljeno konkretno krivdo oziroma razloge za množične pomore. Če se bo to podtikanje "oporečnega medu" čebelarjem še nadaljevalo, bomo tudi sami morali v javnost poslati še kakšno informacijo kako sami vidimo te pomore in kaj si sami o tem v resnici mislimo.
se strinjam! Bom skušal poudariti.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 48216Odgovor Odisej
To Maj 03, 2011 1:23 pm

Včeraj sem vzel v roke zadnjo številko Čebelarja.
Varoza.
Kot bi bral navodila o uporabi klotianidinov pri setvi koruze.

Najbrž večina sedaj že ve, da bo tudi letos v borbi proti varoji uporabljala CheckMite z aktivno sestavino kumafos.
Tisti kumafos torej, o katerem je Vlado Avguštin napisal 'alarmanten' članek v eni prejšnjih številk Čebelarja.
Tisti kumafos, ki so ga odkrili praktično v vsem vosku slovenskih čebelarjev.
Tisti kumafos, ki je v bistvu živčni bojni strup.
Tisti kumafos, ki v mnogih državah ni več dovoljen.

Končno bi morali tudi mi, čebelarji vedeti, podobno kot vedo sedaj vsi, da je bil minister Pogačnik tisti, ki je ponovno odobril uporabo strupov pri setvi koruze, kdo na NVI je tisti, ki se je ponovno odločil za CheckMite.

Dobro si preberite v Čebelarju, kolegi čebelarji. "Ob pravilni uporabi ni nevaren."
Saj je bilo pri koruzi tudi tako napisano, kajne?

Je denar tudi v primeru uporabe strupov v čebelarstvu odigral najpomembnejšo vlogo ? Moramo tudi v tem primeru počakati, da se zgodi najhujše in šele potem reagirati ?
Kako bomo čebelarji 'zaustavili strašenje potrošnikov' glede oporečnega medu, če pa ..... ..... ....

Uh ...
Lep dan vsem.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

OdgovorCOLON # 48221Odgovor bostek
To Maj 03, 2011 2:57 pm

Zato pa je pomembno da se gre v slovenskem čebelarstvu v smeri sonaravnih zdravil in opuščanje ostalih zdravil. Tudi veterinarji nas usmerjajo v to smer, no vsaj nekateri.
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 48223Odgovor Odisej
To Maj 03, 2011 3:06 pm

bostek napisal/-aCOLONZato pa je pomembno da se gre v slovenskem čebelarstvu v smeri sonaravnih zdravil in opuščanje ostalih zdravil. Tudi veterinarji nas usmerjajo v to smer, no vsaj nekateri.
Prav zato pa sem napisal, da bi bilo treba zvedeti za IME(na) tistega(ih), ki vztraja(jo) pri strupih.
Zanimivo: vsi prispevki v Čebelarju so podpisani z imenom in priimkom, ta v nekem smislu ključni za letošnjo sezono 'borbe' proti varoji pa samo z institucijo. Torej je tista oseba direktor ?

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 48224Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
To Maj 03, 2011 3:11 pm

Program pripravi NVI, potrdi pa ga VURS in kasnej podpiše minister,

ČZS je dala svoje mnenje na program.

treba pa upoštevat, da imamo čebelarji na voljo brezplačno tudi druga sredstva in cilj je poslužiti se le teh.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 48225Odgovor JanĹľevec
To Maj 03, 2011 5:28 pm

Odisej je zapisal: "Končno bi morali tudi mi, čebelarji vedeti, podobno kot vedo sedaj vsi, da je bil minister Pogačnik tisti, ki je ponovno odobril uporabo strupov pri setvi koruze, kdo na NVI je tisti, ki se je ponovno odločil za CheckMite."
__________

To sredstvo za zatiranje varoje je zahtevala skupina čebelarjev. Ne bom navajal katera in odkod so bili ti čebelarji, ker ne želim novega konflikta med čebelarji. Kolikor mi je znano NVI najprej ni predvidel tega sredstva in se je potem uklonil pritiskom čebelarjev. Naj ob tem le še zapišem, da ti čebelarji niso bili ne iz Pomurja in ne iz Štajerske.

Sam sem ga zavrnil in ga nisem uporabljal. Toliko v vednost, da ne bomo krivde obešali tistim, ki niso najbolj krivi.

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 48229Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
To Maj 03, 2011 8:28 pm

Janževec napisal/-aCOLONOdisej je zapisal: "Končno bi morali tudi mi, čebelarji vedeti, podobno kot vedo sedaj vsi, da je bil minister Pogačnik tisti, ki je ponovno odobril uporabo strupov pri setvi koruze, kdo na NVI je tisti, ki se je ponovno odločil za CheckMite."
__________

To sredstvo za zatiranje varoje je zahtevala skupina čebelarjev. Ne bom navajal katera in odkod so bili ti čebelarji, ker ne želim novega konflikta med čebelarji. Kolikor mi je znano NVI najprej ni predvidel tega sredstva in se je potem uklonil pritiskom čebelarjev. Naj ob tem le še zapišem, da ti čebelarji niso bili ne iz Pomurja in ne iz Štajerske.

Sam sem ga zavrnil in ga nisem uporabljal. Toliko v vednost, da ne bomo krivde obešali tistim, ki niso najbolj krivi.
žal nimate prav, zadeve so izključno zahtevali NVI, sam osebno sem najbolj skeptičen do programa NVI in ponovne uporabe Kumafosa. Bil sem vsezkoti zraven in dejstvo ej da je to predlagal NVI!

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 48230Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
To Maj 03, 2011 8:29 pm

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLONDanes ob 17h bo na radio Slovenija 1 Studi ob 17h , kjer bo gost tudi predsednik ČZS Boštjan Noč

Pomurskim čebelarjem so strupi v zadnjih dneh pomorili skoraj 15 odstotkov vseh čebeljih družin. Najverjetnejši vzrok za pomore naj bi bila zastrupitev s klotianidinom na semenu koruze, zato je kmetijski minister začasno prepovedal uporabo spornega semena. Gre za insekticid, ki je že bil prepovedan.
Zakaj torej njegova vnovična uporaba, kaj bo s kmeti, ki so že kupili razkuženo seme koruze in ne nazadnje, kakšne so dolgoročne posledice neodgovornega ravnanja s kemijo, ne le za živali, tudi za ljudi.

Voditeljica Jernejka Drolec.
oddaja bo na sproedu jutri v sredo ob 17h

SAUC2
PrispevkovCOLON 163
PridruženCOLON Sr Mar 17, 2010 1:03 pm
KrajCOLON tu nekje

OdgovorCOLON # 48231Odgovor SAUC2
To Maj 03, 2011 9:10 pm

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLON
Janževec napisal/-aCOLONOdisej je zapisal: "Končno bi morali tudi mi, čebelarji vedeti, podobno kot vedo sedaj vsi, da je bil minister Pogačnik tisti, ki je ponovno odobril uporabo strupov pri setvi koruze, kdo na NVI je tisti, ki se je ponovno odločil za CheckMite."
__________

To sredstvo za zatiranje varoje je zahtevala skupina čebelarjev. Ne bom navajal katera in odkod so bili ti čebelarji, ker ne želim novega konflikta med čebelarji. Kolikor mi je znano NVI najprej ni predvidel tega sredstva in se je potem uklonil pritiskom čebelarjev. Naj ob tem le še zapišem, da ti čebelarji niso bili ne iz Pomurja in ne iz Štajerske.

Sam sem ga zavrnil in ga nisem uporabljal. Toliko v vednost, da ne bomo krivde obešali tistim, ki niso najbolj krivi.
žal nimate prav, zadeve so izključno zahtevali NVI, sam osebno sem najbolj skeptičen do programa NVI in ponovne uporabe Kumafosa. Bil sem vsezkoti zraven in dejstvo ej da je to predlagal NVI!
Spet bodo ostale RD .... :D :D
Zadnjič spremenil 1, dne SAUC2, skupaj popravljeno 0 krat.

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 48232Odgovor Ax
To Maj 03, 2011 9:15 pm

No, ko sem sedaj malo pregledoval maile. Rad bi vam omenil enega...
Sam se že eno leto pogovarjam z režiserjem iz Amerike, k je sodeloval pri filmu "Vanishing of the bees" (Izginjanje čebel).
Sam sem film tudi naročil in si ga ogledal. Govori predvsem o CCD - Colony collapse disorder. (Nekakšno izginjanje čebel. V nekaj urah v panju ostanejo samo še mladice in matica)
V njem je omenjena Slovenija. Moram priznati da sem bil kar malo šokiran.
In ko sem mu to napisal sem prejel tak odgovor:
"Yes we mention your country in the film as an example the United States should follow!" (Ja, vašo državo smo omenili kot primer, kateremu bi ZDA morale slediti)
... Pa smo res? :?:

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 48233Odgovor Timijan
To Maj 03, 2011 9:49 pm

Vidim, da mnogi le cvetličite: zato še enkrat: Ko bo prva sodba dobljena, po par letih, šele takrat bo, po principu plazu, nastal pritisk na tiste, ki odločajo o strupih. To nam govore mnoge izkušnje iz vsega sveta. Misliti, da bo kdo le na podlagi čustvenih cvetličenj in jadikovanj prenehal s to donosno trgovino, je le prazna puhlica. Spominja me na tiste, ki so se s svečkami v rokah upirali Jugo-armadi v Sarajevu, morija pa je bila končana šele, ko so trdno prijeli orožje v roke. Kitajski pregovor prav: Če je nasprotnik v roke vzel orožje, nimaš nobene možnosti, kot da storiš enako. Samo stiska človeka urazumi in tisti, ki zastrupljajo, morajo biti stisnjeni, drugače ne bodo nikoli odnehali, kar nam dokazuje tujina. Brez tega bo spet samo kup praznih besed in kupi mrtvih čebel. Čez čas pa še pohabljenih ljudi. Ko se bodo začele izplačevati prve mastne odškodnine, šele takrat bo država in kemični lobi naredili korakec nazaj. In nič prej, kolegi dragi, ker druge, cvetlične govorice ti ljudje ne razumejo. Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 48238Odgovor JanĹľevec
Sr Maj 04, 2011 6:44 am

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLON[quote="Janževec"

žal nimate prav, zadeve so izključno zahtevali NVI, sam osebno sem najbolj skeptičen do programa NVI in ponovne uporabe Kumafosa. Bil sem vsezkoti zraven in dejstvo ej da je to predlagal NVI!
_________

Vesel bom, če se res motim oziroma bolj točno, če sem dobil napačno informacijo. Informacija pa je iz virov NVI-ja.

Lep pozdrav!

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 48240Odgovor JanĹľevec
Sr Maj 04, 2011 8:17 am

Danes v DNEVNIKU

Citat: Od petka je v času cvetenja oljne ogrščice prepovedana tudi uporaba insekticida biscaya, s katerim zatirajo hrošča na tej rastlini. Proizvajalec Bayer sicer zagotavlja, da to sredstvo za čebele ni nevarno, nasprotno, priporoča celo škropljenje v cvet. Ker gre za sistemični insekticid, ki vsebuje aktivno snov tiakloprid, pa po mnenju poznavalcev ta lahko pride tudi v medičino. Kaj to pomeni za kakovost medu, bodo pokazale analize odvzetih vzorcev pri čebelarjih, katerih čebele so se zastrupile.
____________

Še kako prav so imeli čebelarji, ki pomorov niso prijavili. Dober poduk vsem za v bodoče. Tudi če ti bo vse pomrlo bodi lepo tiho, ker te v nasprotnem čaka prava kalvarija in hudo maščevanje kemično-kmetijskega lobija.

Cenjene dame in gospodje razumel sem !!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 48241Odgovor Odisej
Sr Maj 04, 2011 8:23 am

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLONProgram pripravi NVI, potrdi pa ga VURS in kasnej podpiše minister,
ČZS je dala svoje mnenje na program.
treba pa upoštevat, da imamo čebelarji na voljo brezplačno tudi druga sredstva in cilj je poslužiti se le teh.
Hvala za poslano mnenje, predsednik. Morda bi morali biti še malce bolj odločni. S prvim stavkom zadnjega odstavka pa se - tudi glede na različna stališča stroke - nikakor ne bi strinjal.
Odločno zagovarjajmo povsem čiste čebelje pridelke. 0,0% ostankov česarkoli.
Pa če 'stroka' še tako dokazuje, da majhne, pod predpisano mejo določene koncentracije niso zdravju škodljive. Tega nihče ne more trditi. 0,0% ali v mg/kg izražena vrednost je edina, ki zagotavlja varen in zdrav čebelji pridelek.
Vse ostalo je lahko huda težava. Saj vse vemo, kako se 'določajo' meje še sprejemljivega.

Lep dan želim vsem.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 48242Odgovor Odisej
Sr Maj 04, 2011 8:40 am

Janževec napisal/-aCOLONDanes v DNEVNIKU

.... Ker gre za sistemični insekticid, ki vsebuje aktivno snov tiakloprid, pa po mnenju poznavalcev ta lahko pride tudi v medičino. Kaj to pomeni za kakovost medu, bodo pokazale analize odvzetih vzorcev pri čebelarjih, katerih čebele so se zastrupile.
____________

Še kako prav so imeli čebelarji, ki pomorov niso prijavili. Dober poduk vsem za v bodoče. Tudi če ti bo vse pomrlo bodi lepo tiho, ker te v nasprotnem čaka prava kalvarija in hudo maščevanje kemično-kmetijskega lobija.

Cenjene dame in gospodje razumel sem !!
Zdi se mi, da taka pot ni dobra. Skrivati se, molčati in končno tudi prikrivati dejansko stanje je statusquo.
Vsak, pri katerem bi analiza čebeljih pridelkov pokazala morebitno prisotnost česarkoli ! , bi s pomočjo stanovske organizacije moral zahtevati in tudi izterjati od države visoko odškodnino.
Res je, da denar ne more nadomestiti medu, a molčati je še veliko slabše.
Za tisto 'uradno kemijo', ki jo tudi čebelarji dajejo v panje, pa se zdaj tudi ve, kdo jo je predlagal oz. določil.

Lep dan vsem.

SAUC2
PrispevkovCOLON 163
PridruženCOLON Sr Mar 17, 2010 1:03 pm
KrajCOLON tu nekje

OdgovorCOLON # 48245Odgovor SAUC2
Sr Maj 04, 2011 9:37 am

Odisej napisal/-aCOLONOdločno zagovarjajmo povsem čiste čebelje pridelke. 0,0% ostankov česarkoli.
Pa če 'stroka' še tako dokazuje, da majhne, pod predpisano mejo določene koncentracije niso zdravju škodljive. Tega nihče ne more trditi. 0,0% ali v mg/kg izražena vrednost je edina, ki zagotavlja varen in zdrav čebelji pridelek.
Vse ostalo je lahko huda težava. Saj vse vemo, kako se 'določajo' meje še sprejemljivega.
Ejga 'stroka' imaš ti tudi kaj mravlj v panjih ??? :shock: :shock: :shock:

Ali bo država odkupila ves kontaminiran med, če že dela analize ?

scopoli
PrispevkovCOLON 369
PridruženCOLON Ne Maj 30, 2004 3:04 pm

OdgovorCOLON # 48246Odgovor scopoli
Sr Maj 04, 2011 10:36 am

Janževec napisal/-aCOLONDanes v DNEVNIKU

Še kako prav so imeli čebelarji, ki pomorov niso prijavili. Dober poduk vsem za v bodoče. Tudi če ti bo vse pomrlo bodi lepo tiho, ker te v nasprotnem čaka prava kalvarija in hudo maščevanje kemično-kmetijskega lobija.

Cenjene dame in gospodje razumel sem !!
Vsak sam je odgovoren za svoje čebele, zdravje čebel ter čebelje pridelke.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 48247Odgovor Timijan
Sr Maj 04, 2011 11:13 am

Janževec: Še kako prav so imeli čebelarji, ki pomorov niso prijavili. Dober poduk vsem za v bodoče. Tudi če ti bo vse pomrlo bodi lepo tiho, ker te v nasprotnem čaka prava kalvarija in hudo maščevanje kemično-kmetijskega lobija.

Cenjene dame in gospodje razumel sem !

__________________________________________________________________


Ko bodo prve sodbe dobljene, odškodnine ne bodo majhne:
- ena velika družina na več kot 20 satih je vredna 150-200 evrov,
- med, ki bi ga prinesla novih 200-300€,
- čebelarjevo delo z družino spet 200€

Kdor je dokazano kriv teh zastrupitev, bo pač plačal svojo ceno, drugače bo mirno, zadovoljno in gladko nadaljeval in kdaj pa kdaj plačal kak fičenk kazni. In kdo drug je kriv v tem primeru kot DRŽAVA, ki ji ni mar za ŽIVLJENJE in bodočnost? V tem primeru je strupe odobrila država, kljub temu da je dobro vedela, kaj so ti strupi povzročili že pri nas, in kaj vse v tujini in kaj je tujina že odtlej spremenila, mi pa smo, kot pri Lafaržu, smetnjak za vse tisto, kar drugje ne morejo več prodati? Zaradi lokalnih in osebnih interesov določenih lobijev in ljudi, ki jim ni mar za drugo kot svoj dobiček? Nad njih greste z žlico medu in kapljico propolisa in nekaj protestnimi notami? Saj ste še z varojo bolj neusmiljeni, pa povzroča manj škode. Lp vsem, t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 48248Odgovor klopotec
Sr Maj 04, 2011 11:21 am

Za vso sranje, ki ga poberejo čebele na terenu je kriva država. Ampak od kod bo plačala? Iz praznega proračuna, v katerega smo dajali vsi.

Za vso sranje ki ga daje v panj pa je kriv čebelar. In ČŽS ki mu priporoča in zastonj daje kumafos.

Eden je prav napisal, ta nori voz vedno bolj drvi v prepad, nikogar pa ni ki bi pohodil zavoro.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov