Nov pomor čebel

Čebelarski prispevki v tiskanih in ostalih medijih
BUTTON_POST_REPLY
BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 47931Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Po Apr 25, 2011 9:58 pm

Ax napisal/-aCOLONMislim da vas tu nobeden ne napada. Mi samo razmišlamo kaj bi se dalo storiti (čeprav so verjetno moje ideje na meji zmožnega).
Jaz sem z dosedanjim ukrepanjem ČZS izredno zadovoljen in kar tako naprej!

hvala.

jutri res moramo v akcijo. kaj bo to pomenilo, pa bomo videli. dejansko menim, da mora ČZS zahtevat prepoved teh zadev!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47932Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 9:59 pm

SAUC2 napisal/-aCOLONMene bolj zanima kje bo ta koruza končala ?
Zlo enostavno zrnje v prehrani zivali, silaze en del tudi en del pa bioplinarne. Prek zivalske verige pa potem posledično na ljudi. Koliko smo pa tega sedaj vdihnili samo človek ima 80kg ne pa 100mg torej ga mal dlje zvija a ne?

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 47933Odgovor cebelar_novinec
Po Apr 25, 2011 10:04 pm

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLON
hvala.

jutri res moramo v akcijo. kaj bo to pomenilo, pa bomo videli. dejansko menim, da mora ČZS zahtevat prepoved teh zadev!
Ste lahko kar mirni. Bodo tole sigurno prepovedali takoj po setvi - za čez zimo.
Potem bodo šraufal sejalnice in malo "zeleno gnojili" pa zarotirali poljščine in potem (vmes bo raziskava kolk to škoduje - nč ne škoduje ) bodo dovolili spet s "tapravimi" sejalnicami HA samo potem bo pa vreme prelepo vreme in lep vetrček pa nič vlage a ne in čebele umirajo naprej.....

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 47934Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Po Apr 25, 2011 10:08 pm

cebelar_novinec napisal/-aCOLON
BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLON
hvala.

jutri res moramo v akcijo. kaj bo to pomenilo, pa bomo videli. dejansko menim, da mora ČZS zahtevat prepoved teh zadev!
Ste lahko kar mirni. Bodo tole sigurno prepovedali takoj po setvi - za čez zimo.
Potem bodo šraufal sejalnice in malo "zeleno gnojili" pa zarotirali poljščine in potem (vmes bo raziskava kolk to škoduje - nč ne škoduje ) bodo dovolili spet s "tapravimi" sejalnicami HA samo potem bo pa vreme prelepo vreme in lep vetrček pa nič vlage a ne in čebele umirajo naprej.....
predlagam da dajete konstruktivne predloge. lahko reč vse prepovejte, sej če kdo želi, lahko pride na sestanek na to temo. Vabljeni!

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 47935Odgovor cebelar_novinec
Po Apr 25, 2011 10:17 pm

Ja druge možnosti kot prepovedat tega ni glede na to, da se je zgodba ponovila kljub "UKREPOM in raziskavi v mreži", ker čebele bodo umirale, če se bo to uporabljalo še naprej.

Kolikor vem je to v nekaterih državah že prepovedano. Če so prepovedali v Nemčiji, državi kjer to proizvajajo ne vidim razloga zakaj bi bilo dovoljeno to pri nas.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 47937Odgovor Odisej
Po Apr 25, 2011 10:47 pm

Zdi se mi, da je še najmanj kritike potrebno nasloviti na predsednika ČZS g. Noča.
Miga, se odziva, skuša po najboljših močeh pomagati, četudi mu včasih ostane le moralna podpora.
To mu lahko damo prav vsi.
Pred dobrim mesecem je potekal v Celju naš posvet z osrednjo temo Ekološko čebelarjenje. Kot da se je 'usoda' obregnila ob nas in nam dala močan opomin.
Če sem si prav zapomnil iz predavanja g. Zupančiča, je v Sloveniji celih 42 čebelarjev vključenih v ekološko kontrolo. Če številko povečamo za 100% in si mislimo, da jih še toliko prakticira tako usmeritev, ostajamo kljub vsemu pri sramotno nizki številki.
In povsem enako je sicer v kmetijstvu. 5% ekoloških kmetov.
Zakaj ?
Menda je sedaj jasno že vsem in vsakomur. Zaradi denarja.
Cela veriga je nastala od velikih koncernov, ki so vsilili svoja semena, 'zaščitna' sredstva zanje, 'ustrezna' optimalna gnojila in določila načine skladiščenja pridelka.
Drugi člen so institucije, ki skrbijo za 'izobraževanje' in 'usposabljanje' kmetijskih strokovnjakov in (nekdanjih) pospeševalcev.
Tretji člen ali pa eden od mnogih bolj na koncu verige so v povsem napačno smer usmerjeni (nemočni) kmetje, ki jih je sistem subvencij povsem oropal zdrave kmečke pameti, prefrigan načrt pohlepa polnih ideologov pa tudi vklenil v začaran krog umiranja na obroke.
Krave v svojem življenju ne vidijo več dnevne svetlobe, prebavo jim 'lajšajo' s silažo, da se njihovi želodci ne matrajo preveč, bika je nadomestil veterinar, nekaj litrov kvalitetnega mleka dnevno pa kadi mlečno vodne tekočine, ki jo obdelajo v mlekarnah v 'alpske' različice z rokom trajanja dva meseca. Halo ???? Mleko, pa dva meseca? In mi tepci tega pokupimo vsak dan na tisoče in tisoče litrov!

Kaj pa čebelarjenje? Najdete kako podobnost ?
Čebelam zmanjkuje potrebnih paš, saj zgoraj omenjeni sistem uspešno vsiljuje monokulture in zavrača pestrost. Še zase ne bi mogle marsikje nabrati dovolj in treba jim je dodajati od tistih zgoraj omenjenih nekaj sladkorju podobnega, kar je šlo skozi kdo ve koliko tehnoloških procesov. Včasih jim damo tudi 'invertnega', da bodo lažje prebavljale. Kot krave silažo.
In jim revam pomagamo, da lažje gradijo satje. S satnimi osnovami, ki jih potem komaj spravijo v svojim potrebam primerno velikost. Pa še zastrupljene so vse po vrsti zadnjih nekaj let.
Tudi matic ne znajo reve same vzgojiti. Vzpostavili smo cel sistem nekih postaj, kjer nastajajo po človeški pameti najboljše matere iz bitij, ki jim je bilo sicer namenjeno življenje 'navadne' čebele. Pa še rojilnega nagona jih želimo oropati.
Troti so itak nebodigatreba in služijo le kot vaba za varojo. Svoje poslanstvo večinoma zaključijo med kurami ali ribami.
Kaj nam je sodobna znanost preko multinacionalk vsilila za spopad z varojo, pa tako ali tako vsi vemo. Tudi bojne strupe. In marsikdo si misli: bolje dvakrat ali trikrat, da bo ja prijelo.

Se še kdo spomni, kako so gospodinje pekle včasih kruh za ves teden ? Moka, kvas, voda in nekaj soli. Za ves teden! Danes pa sodobna, tehnološko razvita pekovska industrija doda še okoli 30 snovi, da bi ja ostal kruh svež ves dan. En sam dan!
Ej, ne samo, da nas imajo za bedake. Točno to smo.

Predsednik Noč, mislim, da imate podporo velike večine čebelarjev, ne samo forumašev. To ni majhna stvar. Če med svojimi najbližjimi te nimate dovolj, povejte.
Tu smo sicer 'skriti' za svojimi forumskimi imeni, a iz prispevkom nikakor ne morem ugotoviti, da bi jih pisali tudi ljudje iz vodstva ČZS. So 100% z vami ?

Ob takih stvareh, kot se sedaj dogajajo v Prekmurju, ne bi sploh smeli pomisliti o kakšnih tožbah posameznih prizadetih čebelarjev! To mora narediti državno pravobranilstvo ali pa kar tožilci brez kakšnih posebnih pozivov. Saj gre vendar za nam vsem skupno naravo, za zrak, ki ga dihamo, za vodo, ki jo pijemo, za pšenico (kruh), ki jo jemo.
In kar je najpomembneje: to zemljo, to naravo smo dobili zgolj za kratek čas v 'uporabo'. V resnici NI NAŠA. Pripada zanamcem. In predati jo moramo v boljšem stanju, kot smo jo dobili.
Tudi čebele.
Zato predlagam skupščini ČZS:
Od leta 2012 VSI čebelarji v Sloveniji začenjamo čebelariti v skladu z ekološkimi smernicami, lahko pa tudi še bolj sonaravno.
Bodimo zgled ostalim.

Lep jutrišnji dan želim vsem. Čebelam in čebelarjem, kmetom in pridelkom.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 47939Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Apr 25, 2011 10:55 pm

Kaj pa si glave belite o tozenju, oziroma o denarju za tozbo?
Nobenega denarja ne morate imeti, da se tozi drzavo...
Najdite si advokata ki ima zadosti jajc, da se kaj takega lahko in upa polotiti?!
(Tudi dosti dokazov je, da Bayer in njim podobni delajo sami, svoje lastne preizkuse glede teh strupov in so narejeni njim po godu. Tisti ki so pa godrnjali da to ni prav, te so pa dol po cesti brcnili. Da se jih najt in so lahko kar dobra podpora za vaso stran.)

Pri nas se advokaati sami pojavijo na vrata, na stotine se jih - ne mores se jih otepsti. So kot muhe na drek, ko zavohajo da je nekaj kjer si bodo mastno zasluzili. Tukaj in po svetu z katerim sem seznanjen - advokat vzame "case" in zaracuna 15 pa do 30% od vsote katero dobite. Ce do nicesar ne pride se nic ne dobi in nikomur nic ne placa. Advokat, dober advokat ki verjame u samega sebe in svojo znanje bo sam sodbo drzal do kamor pac gre in kolikor let mu vzame. Ko se takole sodi se tudi isce zadostna vsota, da lepo pokrije vse in se kaj. . .
Pa ne soditi posamezno - soditi se mora skupinsko, vsi katerim so padle, pa z CZS nacelu.
CZS naj bi pisala francoski cebelarski zvezi in oni vam lahko veliko pomagajo saj imajo ze dobre izkusnje z temi - z to isto zadevo. Pa se podatke in 'precedence" ze imate. Ko se sodi je tezko zmagati ce si taprv. Vi pa niste taprvi. Sodilo se je ze in se se - zmaguje se pa vedno -saj cel svet ve da strupi ubijajo in da so njihovi podatki vsi popravljeni in svojim koristim prikrojeni. Ce je francozom uspelo, noben vas sodnik ne more tega zanikati in NJIM u prid soditi - zadeve se ne pomikajo tako. . .

Ce doma noben advokat nima jajc, pa si najdite tuje - saj denar je pri vas enak za vso Europo. Torej je ista cena za nemce pa za francoze in za vas.
Ste videli novico da je BP zacel z sodbo podjetja ki je to oljno "drilling rig" zgradilo tam u Mehiskem zalivu. BP je bil menda skopuski, kar se je tikalo varnosti vrtanja za olje in so zapacali tako kot so? Sedaj pa se bodo izvlekli iz dreka in tozijo te ki so zadeve naredili z katerimi je BP za to olje vrtalo. Iscejo/tozijo pa kar za 40 bilijonov US.
Pa tako se to pocne. Ce jih ne udaris tja kjer boli - u denarnico - se nobeden ne bo nikamor premaknil.
Regards,
Frank

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 47940Odgovor mg
Po Apr 25, 2011 10:57 pm

Če je ob setvi koruze taka morija. Kaj nas šele čaka, ko bo koruza cvetela?
lep pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47941Odgovor Fizikalec
To Apr 26, 2011 4:05 am

Odvisno od leta, če bo suho potem bog pomagaj, če bo normalno leto bojo čebele najdle dovolj CP drugje in po kuruzi ne bodo stikale. Spet nas lahko reši samo narava, če bo pripravljena rešit kr smo "mi" zapacali. Pri nas celo noč lepo dežuje predvidevam, da bo sedaj narava uredila težave (za čebele) ne pa za ostale ta strup nekam spira in bo vseeno prešel v našo prehrambsko verigo.
Samo narava ima počasi dovolj popravljanja naših napak in tudi tolikomjih je, da jih ne zmore popravljat več.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 47942Odgovor JanĹľevec
To Apr 26, 2011 7:11 am

Vsa ta zgodba okrog tretirane koruze in umiranja čebel se je pred dvema ali tremi leti že temeljito obravnavala. Niso nam verjeli. KIS je potem izvedel nekaj podobnega neki raziskavi, ki je seveda dala rezultate, ki so jih želeli in v škodo čebel ter čebelarjev.

Vendar je to kar se nam danes dogaja le začetek črne čebelarske zgodbe ali prvi polčas. Drugi del bo sledil, ko bo zacvetela koruza. Takrat pa na bradah ne bo mrtvih čebel za analizo, ker bodo vse ali vsaj velika večina ostala na koruznih poljih. Na ta fenomen sem sam in še nekaj posameznikov pred leti že opozarjali in takrat nam ni nihče verjel. Nekateri, tudi na tem forumu, so se takrat iz nas celo norčevali. OK. Tudi to je takrat minilo in se bo letos povrnilo. Čebelarji se bodo ponovno držali za glavo in spraševali zakaj ne morejo dvigniti živalnosti čebeljih družin. In kje so čebele, če pa so še pred tednom ali dvema bile, sedaj pa jih ni nikjer.

Tožbe ? Proti kom ? Državi, kemičnim lobijem, kmetom ali kom ? Takrat, ko bi bili ti sodni procesi končani bodo čebelarili ( če še sploh ) že naši vnuki. In kdo bi uspel zbrati toliko denarja, da bi sproti naročeval vse strokovne analize s katerimi bi dokazovali svoj prav ? Takega finančnega junaka med slovenskimi čebelarji ni.

Sam v svojem okolju nimam polja s posejano oljno ogrščico. Pa so čebele padale. Če so tako hudo padale čebele, so padali tudi čmrlji, divje čebele, pokapolonice in še veliko drugih koristnih žuželk. K naši škodi prištejmo še to naravno škodo. In padajo tudi druge živali kot so fazani, jerebice, prepelice in druge ptice. Strokovna literatura na to dovolj jasno opozarja.

Postavlja pa se tukaj še nekaj vprašanj. Koruza se je v enakih vremenskih pogojih ob istem času sejala tudi v drugih delih Slovenije pa od tam ne poročajo o umiranju čebel. Zakaj ne ????? Zakaj le v Pomurju od Orehovskega vrha do Lendave z okolico oziroma celega Prekmurja ??? Zakaj čebele ne padajo v okolici Lenarta, Ptuja, Ormoža, Dravskega polja in njegove širše okolice, pa vse tja do Celja ?????? Vsak ZAKAJ ima svoj ZATO !!! In ta ZATO me zanima. Moramo dobiti odgovor na to vprašanje, ker bi lahko prav tukaj bil skrit odgovor zakaj ravno v Pomurju in nikjer drugje.

Zakaj je ta aktivno snov v Sloveniji dovoljena, če pa je EU z direktivo ( ki sem jo objavil tukaj na forumu) zaukazala državam članicam, da jo morajo že v letu 2010 prepovedati ????

Kje so vse naravovarstvene civilno družbene organizacije, ki vedno nekaj cvilijo in modrujejo, sedaj pa jih ni nikjer ??? Kje je Lovska zveza Slovenije, ki venomer stoka, da padajo staleži male poljske divjadi ? Modro moči in to že leta.

Prav imajo vsi, ki pravijo in to smo trdili že pred leti, da če je strupena cela rastlina, je potem strupen tudi sadež te rastline. To pomeni, da zastrupljamo sebe in svoje otroke takoj, ko na mizo postrežemo koruzne žgance ali polento ali jemo koruzni kruh ali druge jestvine v katerih je koruzna moka. In zastrupljamo tudi živali katere hranimo s stebli ali sadeži te koruze. Tudi meso teh živali použije na koncu človek.

Bo kdo kdaj zmogel dovolj razuma in hrabrosti ter bo to morijo ustavil ?

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47944Odgovor klopotec
To Apr 26, 2011 8:16 am

Fizikalec napisal/-aCOLONNekaj je definitivno jasno sajenje koruze je povzročilo "masaker" v do sedaj znanih čez 2000 panjih. Koliko jih ni prijavilo, koliko jih ni opazilo, kolikim se ni dovolj čebel vrnilo, da bi pravi čas opazili pa je ????
Trenutno dežuju in upam bo dežja čim veeeeeč, da res spere to nesnago.
Koliko tega zastrupljenega praha smo mi vdihnili mislim vsi ljudje? Vdihujemo smrt takorekoč na obroke :roll:
Nocoj je dež to lepo spral v zemljico, nekaj bo prišlo v vodico, nekaj bodo vsrkale rastlinice, te in one, mi pa bomo vse pojedli in popili.
Hvala dobrim kmetijskim praksam.
Jaz sem že star, ampak naši otroci imajo vedno manj otrok. Komat v svojih člankih lepo piše zakaj. In ta zgadba se perfektno vklaplja v njegove razlage.

Odprimo pipe in si nalijmo en tak zdrav koktajl Singente.

Hej mašinca, ali kako že gre?

MaMe
PrispevkovCOLON 484
PridruženCOLON Sr Jun 03, 2009 1:01 pm

OdgovorCOLON # 47945Odgovor MaMe
To Apr 26, 2011 8:17 am

Meni osebno se tudi zdi, da so se vsi iz te zgodbe konkretno potrudil. G. Noč, Židan in inšpektorji so se hitro odzvali kar pa je v takšnih trenutkih najpomembnejše.

No če pa se zbirajo predlogi, bi se sam podpisal pod tistega, da bi se zakonsko uveljavilo, da potrebujejo vsi insekticidi odvračala, tako da čebele na tako odelane poljščine in sadje sploh nebi letele.

Kolikor energije in raziskav bodo pristojni vložili, da prepovedo eno aktivno substanco, bo šlo v nič, ko bo na trg prišla podobna, za katero pa prepoved ne velja.

LP

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 47947Odgovor Ax
To Apr 26, 2011 8:31 am

MaMe...misliš da smo kaj rešili če dodamo insekticidom odvračala? NE! Samo še bolj smo zapacali in potlačili problem.
Problem ni samo v čebelah ampak vseh živalih, ki najverjetneje tudi umirajo ampak mi tega ne opazimo. Problem je v tem da zastrupljamo sami SEBE!
Čebele so nam samo hrabro pokazale da nekaj ni vredu. Na nas je ali jih bomo poslušali ali pa so šla njihova življenja zaman!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47948Odgovor Fizikalec
To Apr 26, 2011 8:35 am

MaMe napisal/-aCOLONMeni osebno se tudi zdi, da so se vsi iz te zgodbe konkretno potrudil. G. Noč, Židan in inšpektorji so se hitro odzvali kar pa je v takšnih trenutkih najpomembnejše.

No če pa se zbirajo predlogi, bi se sam podpisal pod tistega, da bi se zakonsko uveljavilo, da potrebujejo vsi insekticidi odvračala, tako da čebele na tako odelane poljščine in sadje sploh nebi letele.

Kolikor energije in raziskav bodo pristojni vložili, da prepovedo eno aktivno substanco, bo šlo v nič, ko bo na trg prišla podobna, za katero pa prepoved ne velja.

LP
Ja samo na semenih odvračala ne bodo nič pomagala ker tam leti PRAH najbolj nevarni so insekticiti, ki so na semenih. Tekoče oblike (škropljenja) je dosti manj nevarno, če je izvedeno zvečer semena pa so obup. To sem davno pisal, da bodo insekticidi na semenih pobili vse ne samo čebele.
Tekoče oblike (sistemiki) so pa enako nevarni, če na rastlini delujejo dolgi čas zato kaj takega nikoli nebi smeli dovolit za uporabo. Za škropljenje samo kontakne če že pa še to je obup, če kdo zavozi in poškropi podnevi.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 47949Odgovor JanĹľevec
To Apr 26, 2011 8:42 am

Kolega Ax čebele nam to, da "nekaj ni v redu" dokazujejo že vsaj dve desetletji. Prav imaš, tudi tokrat so umrle zaman. Država in kemično kmetski lobi bosta zgodbo sanirala tako, da bosta med prizadete čebelarje porazdelila nekaj evrskih fičnikov in počasi bo vse potihnilo do naslednjega masovnega pomora čebel. Tako je bilo doslej in tako bo verjetno tudi v naprej. Velik del tega strupa pa bomo prebivalci pojedli s hrano in popili z vodo.

Zakaj pa imamo v Ljubljani ter v Mariboru Klinične centre in tam oddelke za zdravljenje rakavih bolnikov ? Probleme pokojninske reforme bo v Sloveniji razrešila strupena agrarna kemija.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47950Odgovor Fizikalec
To Apr 26, 2011 8:42 am

Kr se predsednika g.Noča tiče si kritik ne zasluži (po moje) se je max.potrudil, ko sem ga v petek zvečer prosil, da pride do nas je šel v akcijo in dobil še ministra itd..Človek se trudi torej mu skušajmo pomagat z konstruktivnimi predlogi tudi, če bomo morali protestirat pred parlamentom zaradi mene tudi prav. Vsekakor moramo doseči prepoved teh tako hudo nevarnih zadev za čebele jasno pa je, da kr vsega ne bomo mogli prepovedat ali doseči prepovedi ampak začnimi z nečim. Jaz res nimam več volje in moči, da vsake 2-3 leta zaradi takih reči gubim čebele. Trenutno sem menda edini v SLO, ki je dvakrat fasal ornk giftanje z istim sredstvom in verjemite jaz bom že prenesel nekak ampak čebele pa se mi smilijo, ko plazijo in umirajo.

MaMe
PrispevkovCOLON 484
PridruženCOLON Sr Jun 03, 2009 1:01 pm

OdgovorCOLON # 47953Odgovor MaMe
To Apr 26, 2011 9:21 am

Danilo, imaš prav, da na semenih verjetno odvračala ne delujejo.

No sej ... itak so zato specialisti ki bodo povedali kako in kaj.
Streljati iz vseh topov je zadnje kar je sedaj treba, ker lahko tudi negativno vpliva na promocijo čebelarstva. Namreč sam sem malo smukal CP in ga dal v pokušino sorodnikom. Dva sta kar na glas razmišljala kje bi ga lahko čebele nabrale, da ni slučajno med njimi tudi kaj škropiv. Torej lahko ena takšnale zadeva odpihne nekajletno delo ČZS na promociji medu in medenih izdelkov, in ves trud je bil zaman.

Krtike si pa po mojem mnenju zaslužijo... vendar POZITIVNE, saj so se vsi hitro odzvali in profesionalno.

LP

scopoli
PrispevkovCOLON 369
PridruženCOLON Ne Maj 30, 2004 3:04 pm

OdgovorCOLON # 47954Odgovor scopoli
To Apr 26, 2011 9:44 am

velika škoda in kilogrami poginjenih čebel! Je res tega treba?

Ne razumem, čemu prevozniki silijo s čebelami v ta polja smrti za tistih par kil.

Polja, na katerih so tretirana z neonik, bi morala biti označena, da bi vnaprej prevozniki vedeli, bili dodatno opozorjeni (beri ozaveščeni!!!), kam peljejo čebele.

Država bo predvidoma povrnila izredno materialno škodo.

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 47956Odgovor Ax
To Apr 26, 2011 10:06 am

MaMe...specialisti, ki nam bodo povedli kako in kaj so podkupljeni s strani Kemičnih lobijev. Vsaj nekateri. Tisti ki pa niso se jih pa hitro utiša.
In sam mislim da je prav sedaj treba začeti streljati! Če zmagamo bomo pa lahko govorili da je Slovenski med najboljši. In še dokaz bomo imeli!
Do takrat pa...upam da vas večina vsaj malo čebelari iz veselja in občudovanja čebel. Ne samo ker mora, da proda izdelke in se jim po domače jebe za ostalo. MADONA, saj se ne gre samo za sosedovo zdravje! Tudi MI se zastrupljamo.

Mislim da tu nobeden ni kritiziral g. Noča saj je on res zadnji ki si to zasluži!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47958Odgovor Fizikalec
To Apr 26, 2011 10:57 am

scopoli napisal/-aCOLONvelika škoda in kilogrami poginjenih čebel! Je res tega treba?
Ne razumem, čemu prevozniki silijo s čebelami v ta polja smrti za tistih par kil.
Madona kakšen oski pogled? Prvo sploh nebi rabili premikat (in eni niso) pa so se zastrupile. Ogrščica je pri nas tako kot akacija edino na njivah je in tretirana je od koruze, če ne od drugega. Poslanstvo čebele je opraševanje ni cilj, da mi bežimo stran še malo pa ne bomo imeli kam 0ziroma tudi trenutno nimamo kam. Tam kjer čebele nima kaj najti jo je tudi zaman imeti in 400 panjev rabi kr nekaj kil zase meda in CP, da lahko preživi.
Malo premislite,kokaj napišete enako delate kot kmetje v kmečki gostilni "pejte z čebelami na pohorje in pustite nam tretirat" kje je tu še kaj zdrave kmečke pameti???????

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47959Odgovor klopotec
To Apr 26, 2011 11:01 am

scopoli napisal/-aCOLONvelika škoda in kilogrami poginjenih čebel! Je res tega treba?

Ne razumem, čemu prevozniki silijo s čebelami v ta polja smrti za tistih par kil.

Polja, na katerih so tretirana z neonik, bi morala biti označena, da bi vnaprej prevozniki vedeli, bili dodatno opozorjeni (beri ozaveščeni!!!), kam peljejo čebele.

Država bo predvidoma povrnila izredno materialno škodo.
Čebelarjem mora biti takšno razmišljanje tuje. Polj smrti ne sme biti. Kdor naredi polje smrti mora biti pogubljen. Razkurjena javnost ga mora poriniti na rob. Bog pa ga bo dokončno kaznoval po svoji presoji.

Takšno označevanje polj bi pa res lepo olajšalo delo zastrupljevalcem. Pošpricajo, izobesijo tablo in je. S tablami bi se dalo dobro služiti. Vsepovsod bi visele. Kaj pa čebele?

Meni bi bilo zanimivo, če bi po vsej Sloveniji obstajali majhni čebelarji s stacionarnimi panji. Edini ti so koristni za opraševanje vsega našega okolja.
Od velikih ni koristi, oziroma imajo koristi razne Panvite.
Poglejte, zdaj je kamion ob njivi oljne repice. Kdo ima korist? Panvita. Kaj pa vsi mali sadovnjaki po lepi naši?
Potem kamion zakurblamo in na akacijo. Čebele brnijo skoraj izključno na akaciji. Potem znova zakurblamo in nekam na Pohorje, kjer bodo pobirale mano. In tako se vrti teh 100 ali koliko panjev vedno v istem krogu. Kdo ima korist je jasno, neke splošne koristi pa ni. Ne čisto dobesedno, da ne boste takoj skočili.
Povsod raztreseni mali čebelarji pa pokrijejo celo območje. In oni so opraševalci vsega in indikatorji zastrupljanj. Zato bi bilo treba podpirat male in jih vzpodbujat.
V tem primeru pa je Bedek odigral važno vlogo. Če ga ne bi bilo tam (ali koga drugega) ne bi vedeli kaj se tam dogaja. Bistvo bi ostalo očem skrito.
Bedek lepo pove kaj ga zanima in kako on to počne. Vsaka mu čast, s tega vidika mu kapo dol. Meni tak način sicer ni všeč, ampak to je moj problem. On počne vse (ali skoraj vse, ker vsega ne vemo) v mejah dovoljenega in sprejemljivega. Resada je njegovo razmišljanje v teh dneh doživela kar nekaj metamorfoz, ampak ga razumem. Če je nekaj biznis, potem pač na stvari gledaš drugače. Takšna je realnost.
Vendarle pa je njegovo ropotanje v teh dneh pripeljalo do neke točke, kjer se bo pa zdaj morala izkazati civilna družba. Res je, kje so zeleni? Plut, Šešerko, oni pozavnist, kak se že piše iz Lj. Pa ostali. Nikjer jih ni, kljub temu davidim, da so zavohali predčasne volitve in že nekaj pleteničijo, da je zdaj čas za Zelene. A do zdaj pa ni bil?

Čebelarji, če sodelujete na kakšnih drugih forumih, razširjajte to problematiko. O tem je treba zdaj glasno govoriti.
In čebelarji, ne pristajajmo na označevanje kontaminiranih polj. Takšnih polj NE SME BITI. Tri pike.

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 47960Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
To Apr 26, 2011 11:07 am

IZJAVA ZA JAVNOST ČZS

Datum: 26. 4. 2011

Zadeva: POMORI ČEBEL V ZADNJEM TEDNU

V zadnjem tednu smo priča največjemu pomoru čebel, saj je bilo prizadetih več kot 2.000 čebeljih družin, verjetno pa je ta številka bistveno višja, saj čebelarji vseh pomorov ne prijavijo. Rečeno z eno besedo, gre za katastrofo.

Pohvaliti je potrebno pristojne službe, ki so ne glede na praznične dni, opravile svoje delo. Tudi odziv ministra mag. Dejana Židana kaže, da so na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano primer vzeli resno.

Žal pa to ni dovolj.

Rezultati analiz in izjava za javnost pristojnih služb so pokazali, da naj bi bil krivec za pomore čebel ponovno, kot leta 2008, tretirano seme koruze. Pri tem se sprašujemo, ali kmetje tretirano seme koruze res uporabljajo nepravilno, ali je seme obdelano nepravilno, ali je vzrok kaj tretjega.

Čebelarjem je odgovor jasen: kriv je tisti, ki dovoljuje uporabo za čebele in ostale opraševalce tako strupenih sredstev. Kmet seveda kupi takšno seme, ki je na voljo na tržišču, zato splošno kazanje s prstom na kmete ni upravičeno. Kmetom je potrebno zagotoviti in omogočiti učinkovita sredstva, ki bodo hkrati neškodljiva za čebele in ostale opraševalce, predvsem pa neškodljiva za ljudi. Ponovno je govora o prašenju pri sejanju koruze in ta prah naj bi se širil po zraku daleč naokoli in moril čebele in ostale opraševalce. Kaj pa ljudje, ali ne vdihujemo tega zraka?

Spoštovane pristojne službe, če ste jasno povedale, da je vzrok pomorov čebel tretirano seme koruze, potem TAKOJ prepovejte vsakršno sejanje tako tretiranega semena, saj v mnogih delih Slovenije koruza še ni bila posejana. Ne dopustite nadaljnjih pomorov čebel in ostalih opraševalcev ter ne dopustite, da tak zrak še vnaprej vdihavamo ljudje!. Sedaj, ko vemo za vzroke pomorov čebel, tudi točno vemo kdo in kako lahko prepreči nadaljnje pomore čebel in zastrupljanje ostalih opraševalcev ter ljudi. Kmetom, ki so kupili tako tretirana semena pa zagotovite nadomestna semena. Sedaj izgovori niso več možni. Prav tako Čebelarska zveza Slovenije zahteva takojšnjo prepoved vseh fitofarmacevtskih sredstev, ki preko tretiranih semen ubijajo čebele in ostale opraševalce (Gaucho in Poncho). Zgledujmo se po državah, ki so to že storile.

Na Čebelarski zvezi Slovenije upamo in zahtevamo, da bodo pristojne službe ukrepale takoj, ne takrat, ko bo že prepozno.

Slovenski čebelarji želimo ŽIVE ČEBELE IN OSTALE OPRAŠEVALCE. Morda bi bilo državi najceneje plačati odškodnine za pomorjene čebele, vendar bomo CENO za to plačali LJUDJE, saj se s tem posredno zastruplja prav nas ljudi. Če bomo pomorili čebele in ostale opraševalce, bo posledično samooskrba s hrano še bolj padla. Na Čebelarski zvezi Slovenije ne krivimo kmetov, krivimo službe, ki izdajajo dovoljenja za uporabo omenjenih sredstev.

Na Čebelarski zvezi Slovenije se sprašujemo, ali je res krivo samo tretirano seme koruze. Bojimo se, da s prstom kažemo na kmete in na nepravilno setev, v resnici pa je lahko krivo kakšno na novo registrirano fitofarmacevtsko sredstvo.

Naj omenimo primer novega fitofarmacevtskega sredstva, ki je letos dobil dovoljenje za uporabo t.j. Biscaya. Kako lahko oglašujejo uporabo tega sredstva v času cvetenja, ko pa je glede na 6. člen Pravilnika o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev (Ur. l. RS, št. 62/2003, 5/2007, 30/2009) to prepovedano? Škropljenje s sistemičnimi insekticidi med cvetenjem ni dovoljeno. Znano je, da ima družina nikotinamidov sistemični učinek. Tega naj se zavedajo vsi uporabniki fitofarmacevtskih sredstev.

Čebela je žuželka (insekt). Pri uporabi insekticidov se moramo zavedati, da so tudi čebele žuželke (insekti) zato ta sredstva učinkujejo tudi nanje. Biscaya je sistemični insekticid, ki ima enak način delovanja kot imidakloprid t.j., da stimulira nikotinske receptorje v živčevju žuželk, kar pomeni, da moti prenose živčnih dražljajev. Njegova aktivna učnikovina je tiakloprid iz skupine kloronikotinili. Tiakloprid ne inhibira encima acetilholinesteraze, zato je učinkovit tudi v primerih rezistence (odpornosti) na organofosforne insekticide in piretroide. Vezan na receptorje se razgrajuje razmeroma počasi. Toksično deluje predvsem oralno in perkutano.

Zanimivo bi bilo slišati mnenje strokovnih služb, kaj se zgodi s čebelo po dolgotrajni izpostavljenosti tiaklopridu. Pri odmerku, ki ga damo na cvetoč nasad ogrščice, je teoretično dana doza 8 µg/m2. To ni daleč od smrtne doze (LD), ki je po literaturi LD50 = 17,32 µg/čebelo. Čebela zagotovo preleti takšen areal v enem dnevu, ko večkrat poleti na cvetoče polje. Oljna ogrščica cveti več dni vsebujoč takšne doze aktivne učinkovine. Zanimivo bi bilo slišati v čem se čebela loči od repičnega sijajnika, proti komur se takšno sredstvo uporablja? Repični sijajnik napada rastlino, tako, da jo grize in je, čebela pa nabira medičino in cvetni prah. Toksičnost tiakloprida pa je oralna! S tretiranjem v cvet tudi ni nobene prepreke do insekta – čebele, niti časovne, niti pozicijske!

Tako imamo v Slovenji ob cvetenju oljne ogrščice v bistvu "cvetoča polja smrti", saj neselektiven sistemični insekticid ubija vse insekte, ki se nahajajo na takšnih poljih. Na Čebelarski zvezi Slovenije prosimo in zahtevamo od pristojnih služb takojšnje ukrepanje!

Slovenski čebelarji se zavedamo pomena pridelave hrane in položaja kmetov. Nikakor ne obsojamo kmetov in ostalih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev vse povprek, zahtevamo pa, da se morebitne kršitelje ostro sankcionira, predvsem pomembno pa je, da se vsem kmetovalcem da na voljo takšna sredstva in semena, ki ne bodo ubijala čebel, ostalih opraševalcev ter posledično škodovala ljudem.

Upamo in želimo, da se vsi skupaj zavedamo, da čebela v naravi ni breme in da se je ne ščiti zaradi čebelarjev, ampak ker je nepogrešljiva v verigi pridelave hrane. Brez čebel ne bo opraševanja in posledično hrane, zato skupaj storimo VSE, da jo zaščitimo!


Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47961Odgovor Fizikalec
To Apr 26, 2011 11:26 am

klopotec napisal/-aCOLON[Meni bi bilo zanimivo, če bi po vsej Sloveniji obstajali majhni čebelarji s stacionarnimi panji. Edini ti so koristni za opraševanje vsega našega okolja.
Od velikih ni koristi, oziroma imajo koristi razne Panvite.
Poglejte, zdaj je kamion ob njivi oljne repice. Kdo ima korist? Panvita. Kaj pa vsi mali sadovnjaki po lepi naši?
Potem kamion zakurblamo in na akacijo. Čebele brnijo skoraj izključno na akaciji. Potem znova zakurblamo in nekam na Pohorje, kjer bodo pobirale mano. In tako se vrti teh 100 ali koliko panjev vedno v istem krogu. Kdo ima korist je jasno, neke splošne koristi pa ni. Ne čisto dobesedno, da ne boste takoj skočili.
Kolega ne bom skočil ampak bom skušal malo "rasvetliti" tvoje razmišljanje pa ne mi zamerit prosim. VSI mi z kamioni imamo zadaj najmanj 2 stacionarna čebelnjaka, imam ju tudi jaz, če se želiš prepričat lahko prideš pogledat. V enem je 30 gospodarnih družin v drugem so rezerve ampak lahko trdim, da imam povprečno 50 družin najmanj na mestu od tega je 40 gospodarnih VEDNO. Torej povprečno imam na mestu vsaj tolko ali več družin kot vsak stacionarec in ne poznam prevoznika brez stacionarnega čebelnjaka. Vsi delamo z ali za dušo in brez čebel ne zdržimo tudi, če neko "maso odpelamo" moramo imeti za doma kaj. Tudi prevozne premaknemo, ko sadno drevje odcveti takorekoč, ogrščica pride po divji češnji in sadnem drevju.
Da pa smo poskusni zajčki z našimi premičnimi čebelnjaki pa je res vendar to NOČEMO biti hočemo nudit "servis opraševanja" pa ne samo Panviti ampak vsem poljem in hočlemo, da se čebele počutijo kot v raju ne pa, da umirajo to je naš cilj. Posledično bi morali pridelat kaj medu (zdravega brez strupov) in čebelče bi se morale odlično razvijat ne pa umirat.

KaR SE TIČE ZELENIH pa vseh ostalih se dosedaj še nobeden ni oglasil. Tudi kmetijsko gozdarska zbornica, ki od nas pobira prispevke "prisilni mus" in njen Smrkolj se še ni oglaso torej se lepo vidi kako ta velegospoda pomaga naravi!!! E k****c pomaga oprostite izrazu svoje interese zastopa in polni žepe bolj kot kdorkoli drug.

Kolega jaz nočem igrat ključne vloge sploh ne v takih primerih in sploh ne na MOJIH čebelah. Vsak, ki ima nekaj panjev lahko premisli KOLIKOOOO dela je z 300 panji??????? Zakaj bi potem moral gledat mrtve čebele, zakaj bi moral se boriti kot nek siromaček in se ispostavljat? Trenutno mi pa drugega ne ostane. Vsak z nekaj panji, če prijavi škodo ga noben niti ne "šmergla" madona, če sedaj, ko so nam zastrupili čez 2000 panjev nekaj ne dosežemo, da te strupe umaknejo pol pa lahk koj nehamo čebelarit nima smisla vstrajat.

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 47962Odgovor Ax
To Apr 26, 2011 11:43 am

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLONIZJAVA ZA JAVNOST ČZS

Datum: 26. 4. 2011

Zadeva: POMORI ČEBEL V ZADNJEM TEDNU

....
Odlično napisano! Da le ne bi vse ostalo samo pri besedah in bi pristojne službe res ukrepale.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 47964Odgovor Timijan
To Apr 26, 2011 11:46 am

Predsednik NOČ
Pozdravljeni,

kaj lahko in kaj ne more ČZS je stvar ČZS. jest kot predsednik ČZS nimam od nikogar zavezanih rok.

Jutri bom napisal izjavo za javnost, kjer bom izrazil jsno stališče ČZS.

Veste dragi čebelarji, ČZS ni samo predsednik >Noč in včasih treba tudi predsedniku pomagat ( beri stati ob strani) v takih trenutkih, ne ga samo napadat.

Danes premišljujem kako najbolje izpeljat zadevo, jutri pa v akcijo.

Dejansko tako ne gre več, izgub in pomorov je dovolj!
Izjava je primerna, zgornji zapis prekrasen. Ni napadov na vas, le polna angažiranost je zaželena, ki bo v tem primeru morda morala iti tudi preko črte, ki so jo postavili prejšnji predsedniki. Resnično je potrebna tožba čebelarjev proti državi, tako pravijo tisti, ki se nekaj spoznajo, s polno podporo ČZS in predsednika, četudi je ČZS del države. Ko en čebelar dobi primer, bo nastali pritisk primoral poslance k spremembi zakona o uporabi FFS. Pa četudi vse skupaj traja nekaj let: brez tega pa bo VSE PO STAREM: vse bo dovoljeno, za pomore pa bo kriv kmet; ki ni bil meteorolog, ker je imela njegova žena luno, ker je veter pihal premočno in vrtinčasto ... Vedno bo kriv kmet, ki je sicer izjemno dobro "zdravilo" napačno uporabil ...

Prosim, bodimo pametni: ve se, kje se zakoni sklepajo in odklepajo in do tja je treba priti. S tožbami (kmet bi tožil že zaradi krave in konja, tu pa se gre za tisoče panjev v par letih), referendumi, volitvami, pobudami - jaz tega ne vem natančno. A druge poti ni, in če sprejmemo najkrajšo, bo še vedno precej dolga. Zato časa NI.

To smo pisarili že pred dvema letoma, a tudi prizadeti čebelarji niso storili popolnoma nič. Sedaj je vse drugače: ti strupi vstopajo v zemljo za dolga desetletja in KONEC je s čebelarstvom, kot je to že v deželah, ki jih je Frank opisal.

Bog nam pomagaj, a le če si bomo tudi sami.

Lp vsem, t

PS; če ČZ ne more stopiti v bran čebelarjem proti materi državi, bo prihodnost potrebovala nove čebelarske zveze, se bojim.
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47965Odgovor klopotec
To Apr 26, 2011 11:55 am

Fizikalec napisal/-aCOLON
klopotec napisal/-aCOLON[
Kolega ne bom skočil ampak bom skušal malo "rasvetliti" tvoje razmišljanje pa ne mi zamerit prosim. VSI mi z kamioni imamo zadaj najmanj 2 stacionarna čebelnjaka, imam ju tudi jaz, če se želiš prepričat lahko prideš pogledat. V enem je 30 gospodarnih družin v drugem so rezerve ampak lahko trdim, da imam povprečno 50 družin najmanj na mestu od tega je 40 gospodarnih VEDNO. Torej povprečno imam na mestu vsaj tolko ali več družin kot vsak stacionarec in ne poznam prevoznika brez stacionarnega čebelnjaka. Vsi delamo z ali za dušo in brez čebel ne zdržimo tudi, če neko "maso odpelamo" moramo imeti za doma kaj. Tudi prevozne premaknemo, ko sadno drevje odcveti takorekoč, ogrščica pride po divji češnji in sadnem drevju.
Da pa smo poskusni zajčki z našimi premičnimi čebelnjaki pa je res vendar to NOČEMO biti hočemo nudit "servis opraševanja" pa ne samo Panviti ampak vsem poljem in hočlemo, da se čebele počutijo kot v raju ne pa, da umirajo to je naš cilj. Posledično bi morali pridelat kaj medu (zdravega brez strupov) in čebelče bi se morale odlično razvijat ne pa umirat.

KaR SE TIČE ZELENIH pa vseh ostalih se dosedaj še nobeden ni oglasil. Tudi kmetijsko gozdarska zbornica, ki od nas pobira prispevke "prisilni mus" in njen Smrkolj se še ni oglaso torej se lepo vidi kako ta velegospoda pomaga naravi!!! E k****c pomaga oprostite izrazu svoje interese zastopa in polni žepe bolj kot kdorkoli drug.

Kolega jaz nočem igrat ključne vloge sploh ne v takih primerih in sploh ne na MOJIH čebelah. Vsak, ki ima nekaj panjev lahko premisli KOLIKOOOO dela je z 300 panji??????? Zakaj bi potem moral gledat mrtve čebele, zakaj bi moral se boriti kot nek siromaček in se ispostavljat? Trenutno mi pa drugega ne ostane. Vsak z nekaj panji, če prijavi škodo ga noben niti ne "šmergla" madona, če sedaj, ko so nam zastrupili čez 2000 panjev nekaj ne dosežemo, da te strupe umaknejo pol pa lahk koj nehamo čebelarit nima smisla vstrajat.
Si me kar prepričal. Sicer sem pa tudi sam rekel, da nestrinjanje z nekaterimi stvarmi ni tvoj ampak je moj problem.

Akcija, akcija. Nič popuščat.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47966Odgovor klopotec
To Apr 26, 2011 11:56 am

ČŽS ni del države v ožjem smislu. Bog ne daj da bi bilo tako.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47967Odgovor Fizikalec
To Apr 26, 2011 12:01 pm

Ja jasno, da ne bomo popustili in jaz imam tega res dovolj, fasal sem 2x že v 3 letih ali nekaj manj. Pa nisem pisal zato, da te prepričujem ampak skušam nekako opisat, da vseeno nismo le "tovarne medu" čeprav delamo kaj drugače. Jaz skor vsak večer stopim do čebelnjaka v sadovnjaku, pogledam brade, vdihnem vonj znotraj čebelnjaka in tudi, ko sem takorekoč "živčen" raje grem do čebelnjaka kot se prepiram skom doma ali kjerkoli. Res pa je, da pač delam marsikaj drugače klot nekdo z 20 panji, uporabljam drugo opremo ampak še vedno z čebelami delam v ali z naravo in skušam vnašat čim manj tujega v panj. Kr mi uspeva pa ne uspe čebelam očitno vnesejo samo več strupov kot jim bilo keri čebela v panj doda a ni to žalostno??????? :cry:

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47968Odgovor klopotec
To Apr 26, 2011 12:53 pm

Morali bi biti pozorni tudi na to, da ima lahko vzajemno učinkovanje strupov povsem nepredvidljive posledice. Nekaj se ve kako učinkuje en strup sam za sebe, v koktajlu pa lahko povzročijo čisto nekaj drugega.
Tu imamo opravka s strupom pri sejanju koruze, v oljni repici pa so našli tudi druge strupe. Lahko da so učinkovali vzajemno.
In če gledamo vsakega posebej je zadeva lahko v mejah predpisanega. To pa lahko zavaja. O vzajemnih učinkovanjih proizvajalci ne govorijo, niti ne delajo poskusov. Kot da tega ni. To pravtako razlaga Komat v eni svojih knjig.
Mogoče bi o tem kaj napisali tisti, ki se na to bolj spoznate. Jaz se ne glih najbolj. Je pa to zelo pomembno in temu se ne posveča dovolj pozornosti.
Saj eden je tu nekaj o tem že omenil.

urosvrb
PrispevkovCOLON 197
PridruženCOLON Ne Maj 02, 2010 3:48 pm

OdgovorCOLON # 47970Odgovor urosvrb
To Apr 26, 2011 1:32 pm

g. Noč, napisali ste odlično izjavo, zdaj pa še akcija na ministrstvo!!!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov