Nov pomor čebel

Čebelarski prispevki v tiskanih in ostalih medijih
BUTTON_POST_REPLY
mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 47866Odgovor mg
Ne Apr 24, 2011 11:57 am

Klopotec, ni tako enostavno kar odpeljat, ti je že nekdo razlagal. Prevoz je treba prav prištimat in ob prevozu na drugo lokacijo se izgubi še dodatni procent pašnih čebel.
Če ima nekdo rezerve, da ojača te družine, je še nekako sprejemljivo. Problem je, ker jih lahko jača samo z zalego in mladimi čebelami, ki pa itak niso problem.

Te in bilo kere zastrupitve niso mali problem. Pri taki stvari lahko čebelarstvo pade v začaran krog iz katerega ni kratkoročnega izstopa. Zadeve pri sanaciji oz. normaliziranju stanja v čebeljih družinah lahko traja dve leti, pa še potem ni vse tako kot bi moralo biti. Da finančnega in psihičnega pritiska sploh ne omenjam.

Vsemu temu še prištej ponovno zastrupitev, varojo, slabo letino in ni ga junaka, niti ministra, ki lahko tako zavoženo stanje v panogi čebelarstva reši. Lahko je obljubljat, tolažit, jokat... S čebelarjevega vidika si pa lahko to nekdo nekam zatlači.

Dokler ne bo korenitih sprememb na bolje (prepovedi strupov, ki škodijo čebelam itd.), se bo zgodba ponavljala, tako kot do zdaj.
lep pozdrav

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47867Odgovor klopotec
Ne Apr 24, 2011 12:28 pm

Verjetno res ne razumem teh težav s selitvijo. Ampak če ti nekje grozi smrtna nevarnost, se boš od tam umaknil. Vse drugo je boljše kot gotova smrt.

Tam kjer so zdaj čebel in vsak dan umirajo, tam nimajo kaj iskat. Čez kakšnih deset dni jih bi tako ali tako odpeljal. Torej, kaj zgubi če jih odpelje takoj? Žal ne razumem.
Dalj časa so tam, več strupa prihaja v panje. Naj mi to nekdo malo bolj podrobno razloži.
Finančni razlogi me niti malo ne ganejo. Najprej so živali in njihovo zdravje.
Kot je nekdo že rekel. Denarja se ne da jest. Mi potrebujemo žive zdrave čebele.
Moj sosed jamra, da na sadnem drevju ni čebel. Pri njem. Pa pogledaš okolico njegove hiše. Puščava. Enega cveta nikjer. Trava pokošena v nulo. Toliko da regrada ne izrezuje z nožem. Kar nekateri počnejo. Pri meni je vse rumeno, modro, pink, belo, rdeče. Trava visoka ene 20 cm. Z vidika soseda ena sama zanemarjenost. Ampak na cvetovih pa čebel, da ti srce igra.

Tu nekje je keč. V naših glavah je vse narobe.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47868Odgovor Fizikalec
Ne Apr 24, 2011 12:51 pm

Klopotec sem ti v enem od predhodnih postov razložil, da od enega premika do drugega rabiš 14 dni najmanj NE MOREŠ jih vrnit na isto mesto ne vem, da tega ne razumete? Drugo pa je KAM z njimi danes so nove prijave-težava (Polana, Puconci in še kje) vsega niti ne vem ša manj sprašujem imam svojih težav preveč. Zakurblat kamion in naložit je najmanjša težava to je mimogrede ampak ni samo to. ČD Puconci ima dve žarišči HG in drugo je od mene 3,3 km torej še malo pa bom v zapori niti domov NE BOM smel in od DOMA NIKAMOR ven...pa pri meni tudi ni biser sem najdo mrtvice samo relativna malo (ali daleč letijo pa se ne vrnejo) ali pa je manjši obseg zastrupitve pojma nimam. Prepeljat čebele nekam pa rabiš plac in odobritev ČD na tistem področju kr v tem trenutku težav nobeden nebo dovolil. Po 14 dnevih se čebele na novo orientirajo in new poznajo starega placa torej ni zaletavanja. Tudi generacija čebel se zamenja itd...pri prevozu treba upošteva kr nekaj dejavnikov in to ni krompir ali gramoz. Drugo pa je vrneš prehitro potem zmeda, paše ni moraš NUJNO krmit in začnejo se ropi zelo hitro narediš zbrko tako, da se pokolje enako čebel kot tam zastrupi.

Moram pa dodati, da je danes zjutraj bilo stanje v Rakičano "odlično" tako pri meni kot pri g. Šomenu tu pa tam kaka mrtvica upam (trkam), da se bo zadeva umirila in je krkoli že je bilo nehalo giftat čebele.
Zadnjič spremenil 1, dne Fizikalec, skupaj popravljeno 0 krat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47869Odgovor Fizikalec
Ne Apr 24, 2011 12:58 pm

klopotec napisal/-aCOLONJaz se sicer ne strinjam s prevažanjem čebel na teh premikajočih kletkah, tovarnah medu. Ampak to je druga zgodba. Ampak v tem primeru se mi zdi da se je tak način čebelarjenja odlično izkazal. Če bi vsi čebelarili doma, potem sploh ne bi vedeli kakšne koristne kmetijske prakse uporablja Panvita. Mrtve čebele so nam pokazale, da tudi nas zastrupljajo.
Saj je vseeno doma ali prevoz niso fasali samo prevozniki v Kobilju pa večji okolici prav stacionarci in tisti imajo še manj možnosti kot mi z "kletkami" bežati. V Rakičanu so tudi fasali stacionarci samo jasno VI TEGA ne veste, ker pač noben od teh se javnosti nebo ispostavil jaz, če bi mal 20-60 panjev doma se tud nebi ubadal z novinarji.
Bakovci enaka slika fasala stacionarca, ko sta klicala ostale v okolici so vsi kričali vse OK sedaj pa jamranje, da ni čebel. Veliko stacionarcev sploh ne obrne pozornost podrobno kaj se dogaja pač to ma, ker ma (pa ne vsi da nebo kdo narobe razumel) eni pa pač so tako. Če nimaš redne naletne deske ali brisan prostor pred čebelnjakom ne boš nič opazil. Čebele mobilizirajo mladice in za 5-7 dni opaziš, da jer nekaj narobe. Če greš zjutraj ob 6-7 ure gledat pa imaš široke brade takoj opaziš, če je povečano št. mrtvic in sploh takih z iztegnjenimi rilčki. Mene je kr neki čebelarve klicalo kakšni so znaki, kake razlike med zastrupljenimi in normalno odmrlimi torej vsi tega niti ne ločijo.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47870Odgovor Fizikalec
Ne Apr 24, 2011 1:09 pm


klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47872Odgovor klopotec
Ne Apr 24, 2011 2:28 pm

Hvala za odgovore. Ampak mene ne prepričajo. Pa ne se sekirat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47873Odgovor Fizikalec
Ne Apr 24, 2011 3:11 pm

Vem, da te ne prepričajo nemogoče je prepričati prepričanega to vsi vemo tako, da je razglabljanje o tem brezpredmetno. Kot bi jAz preprčeval vojaškega pilota kako leteti z F18 in pristat na letalonosilki žal....

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47874Odgovor klopotec
Ne Apr 24, 2011 4:10 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONVem, da te ne prepričajo nemogoče je prepričati prepričanega to vsi vemo tako, da je razglabljanje o tem brezpredmetno. Kot bi jAz preprčeval vojaškega pilota kako leteti z F18 in pristat na letalonosilki žal....
Ta primerjava je malo bosa, ha,ha. Z vsem spoštovanjem, ampak malo se precenjuješ.

Včeraj sem ženi pokazal, kje živiš. Sva se peljala na tek v Pečarovce. Dobri gostitelji so tvoji sosedje.
Sem pa progo pretekel bos. Zares, ni bosa.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47875Odgovor Fizikalec
Ne Apr 24, 2011 5:48 pm

Priden vsaka ti čast za kaj takega sem jaz ornk lenoba ej še najmanj bos ej heeh...
Primerjava je realna, če bi bila možnost, da "delaš" z mano celo leto bi videl, da imam prekleto prav...pa, da nebo pomote najmanj, da koga podcenjujejm zdaleč ne. Vendar nekaj panjev in 300 je zelo velika razlika v delu, načinu, tehnologiji itd...

Jutri pa imaš pohod z "brejga na brejg" lahko prideš jaz gostim pohodnike, da boš videl tud mi nismo slabi gostitelji :D

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 47876Odgovor Odisej
Ne Apr 24, 2011 10:19 pm

Čeprav je tole res čebelarski forum, naj vas kljub vsej tragiki, prizadetosti in čustvom ne zavede slika, ki jo gledamo.
Mg, sedaj si že drugič napisal " ... prepoved strupov, ki škodijo čebelam ... "
Razumite vendar, da so čebele samo trenutni in žal edini vidni pokazatelj zastrupljanja.
Če je šlo za tretiranje semena koruze z enim od neonikotinoidov in 'nepravilni' postopek setve, potem je jasno, da bo bo tudi koruza zastrupljena. In z njo živina, ker se pač največji del te koruze porabi za krmo. In z živino tisti, ki jeste meso. Pa tisti, ki pijemo mleko in jemo maslo.
Le nekaj bo drugače, kot je sedaj pri čebelah: živina ne bo kar 'padla' in mi ne bomo takoj 'padli'.
Ko bomo, nihče ne bo niti mogel niti želel dokazati, da gre za povezavo.

Zakaj na vodovarstvenih območjih konvencionalno kmetijstvo ni dovoljeno? Menda zato, ker se lahko kontaminira podtalnica s tistimi strupi, ki jih rastlina na vsrka in jih dež spere v tla.
Kaj pa seme in stebla teh rastlin, ki jih je živina in ki jih jemo ljudje ?

Nekdo je tu nor ali pa drugi slep.
Prvi je poleg tega še pohlepen in 'bogati', drugi pa vse bolj reven. In bolan.
Saj je prvi tudi, a misli, da bo lahko tudi zdravje kupil z denarjem. Morda si bo z njim skrajšal čakalno vrsto, a čaka ga enak bridki konec kot kmeta, zaslepljenega reveža.
In nas vse.

Blagor ubogim v duhu zakaj njih je nebeško kraljestvo.
Amen.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 47877Odgovor JanĹľevec
Po Apr 25, 2011 7:20 am

Naj se še tako trudim, ne morem razumeti zakaj prepiranje o nečem kar bi vsak čebelar moral vedeti in razumeti. In ponovno se je pokazalo, da se čebelarji ne razlikujemo le po tem ali je nekdo mali in drug veliki čebelar. temveč še veliko bolj po tem ali je nekdo Čebelar z veliko začetnico ali pa je le oseba, ki ima pač čebele.

O premikanju čebel je osnovno povedal že Danilo in ni potrebe to še ponavljati. Kdor razume pač razume, kdor pa ne pa mu zaenkrat še ni pomoči. Kam pa naj premaknejo čebele čebelarji, ki čebelarijo v stacionarnih čebelnjakih in jih je po številu bilo prizadetih več kot prevoznih. Po številu prizadetih panjev so seveda veliko bolj oškodovani prevozniki. Pri malih stacionarnih je še drug problem, ker jih veliko zastrupitev sploh ni zaznalo ali pa namerno niso prijavili. Celotna zgodba je veliko bolj zapletena kot je to videti na prvi pogled.

Čebelarji, ki imajo čebelnjake bolj oddaljene od njiv z oljno ogrščico sploh niso takoj opazili padanja čebel, ker se jih je zelo malo uspelo vrniti do panjev in tam umreti, temveč so ostale zunaj. Tisto kar pa se je vrnilo in pomrlo na naletnih deskah pa v začetku ni povzročalo velike skrbi, ker se skoraj vsako pomlad pripeti kakšen manjši pomor in so se čebelarji na to že navadili. Pozorni so postali, ko so več dni zapored na naletnih deskah zaznavali mrtve čebele z iztegnjenimi rilčki in ko so na žrelih panjev videli, da ni več tako masovnega izleta in prileta čebel. Pravo presenečenje pa jih je potem čakalo šele zvečer, ko so videli, da se jim je število pašnih čebel prepolovilo.

Tudi predsednik ČZS g. Noč je najprej zagovarjal takojšen premik čebel nekam drugam. Ko pa se je postavilo vprašanje kam, je šele nastala zadrega, ker se je hitro izkazalo, da res ni veliko možnosti za premikanje čebel. Pa še stacionarnih čebelnjakov se ne da premikati, če bi se že prevozniki imeli priložnost kam umakniti. Oboji, tako prevozniki kot stacionarci smo skupaj ujeti v tem prostoru in lahko za v bodoče upamo le na izboljšanje razmer.

Čebele pa še vedno padajo. Skoraj ne mine dan, da se ne bi pojavilo kakšno novo področje od koder čebelarji ne bi poročali in prijavljali novih pomorov.

Prizadeti pomurski čebelarji od ostalih čebelarskih kolegov iz drugih delov države pričakujejo vsaj razumevanje in kanček solidarnosti, če jim že drugače ne morejo pomagati. Iz nekaterih predhodnih zapisov pa je zaznati, da jim niti tega ne podarimo, temveč raje nekaj pleteničimo po svoje, modrujemo, se razmetavamo z nekoristnimi ter nerealnimi nasveti in podobno.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47878Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 7:41 am

Janževec napisal/-aCOLONPrizadeti pomurski čebelarji od ostalih čebelarskih kolegov iz drugih delov države pričakujejo vsaj razumevanje in kanček solidarnosti, če jim že drugače ne morejo pomagati. Iz nekaterih predhodnih zapisov pa je zaznati, da jim niti tega ne podarimo, temveč raje nekaj pleteničimo po svoje, modrujemo, se razmetavamo z nekoristnimi ter nerealnimi nasveti in podobno.
Divji eni ploskajo temu kr se nam je zgodilo kr verjemi eni res sočustvujejo ampak bi reko manjšina...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47879Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 7:49 am

No takole NOVE težave spet Puconci šolski čebelnjak in Gorica moj kolega torej Ogrščica odprla in nastajajo težave. PO MOJE je problem v CP Ogrščice in nič drugega tako da res ne vem kaj naresti ni šanse, da kam bežijo ljudje z čebelami.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47880Odgovor klopotec
Po Apr 25, 2011 7:55 am

Janževec napisal/-aCOLONNaj se še tako trudim, ne morem razumeti zakaj prepiranje o nečem kar bi vsak čebelar moral vedeti in razumeti. In ponovno se je pokazalo, da se čebelarji ne razlikujemo le po tem ali je nekdo mali in drug veliki čebelar. temveč še veliko bolj po tem ali je nekdo Čebelar z veliko začetnico ali pa je le oseba, ki ima pač čebele.

O premikanju čebel je osnovno povedal že Danilo in ni potrebe to še ponavljati. Kdor razume pač razume, kdor pa ne pa mu zaenkrat še ni pomoči. Kam pa naj premaknejo čebele čebelarji, ki čebelarijo v stacionarnih čebelnjakih in jih je po številu bilo prizadetih več kot prevoznih. Po številu prizadetih panjev so seveda veliko bolj oškodovani prevozniki. Pri malih stacionarnih je še drug problem, ker jih veliko zastrupitev sploh ni zaznalo ali pa namerno niso prijavili. Celotna zgodba je veliko bolj zapletena kot je to videti na prvi pogled.

Čebelarji, ki imajo čebelnjake bolj oddaljene od njiv z oljno ogrščico sploh niso takoj opazili padanja čebel, ker se jih je zelo malo uspelo vrniti do panjev in tam umreti, temveč so ostale zunaj. Tisto kar pa se je vrnilo in pomrlo na naletnih deskah pa v začetku ni povzročalo velike skrbi, ker se skoraj vsako pomlad pripeti kakšen manjši pomor in so se čebelarji na to že navadili. Pozorni so postali, ko so več dni zapored na naletnih deskah zaznavali mrtve čebele z iztegnjenimi rilčki in ko so na žrelih panjev videli, da ni več tako masovnega izleta in prileta čebel. Pravo presenečenje pa jih je potem čakalo šele zvečer, ko so videli, da se jim je število pašnih čebel prepolovilo.

Tudi predsednik ČZS g. Noč je najprej zagovarjal takojšen premik čebel nekam drugam. Ko pa se je postavilo vprašanje kam, je šele nastala zadrega, ker se je hitro izkazalo, da res ni veliko možnosti za premikanje čebel. Pa še stacionarnih čebelnjakov se ne da premikati, če bi se že prevozniki imeli priložnost kam umakniti. Oboji, tako prevozniki kot stacionarci smo skupaj ujeti v tem prostoru in lahko za v bodoče upamo le na izboljšanje razmer.

Čebele pa še vedno padajo. Skoraj ne mine dan, da se ne bi pojavilo kakšno novo področje od koder čebelarji ne bi poročali in prijavljali novih pomorov.

Prizadeti pomurski čebelarji od ostalih čebelarskih kolegov iz drugih delov države pričakujejo vsaj razumevanje in kanček solidarnosti, če jim že drugače ne morejo pomagati. Iz nekaterih predhodnih zapisov pa je zaznati, da jim niti tega ne podarimo, temveč raje nekaj pleteničimo po svoje, modrujemo, se razmetavamo z nekoristnimi ter nerealnimi nasveti in podobno.
To je pa vseeno malo preveč. Kar se mene tiče, sem odkrit človek in mi ni ne vem kako žal za Bedeka. Čebele so mu že precej dale. Žal pa mi je za vsako čebelo ki po nepotrebnem umre prej kot ji je bog namenil. Tako da bi te očitke pa res lahko prihranil.

Sam pa si zapisal, da je tudi predsednik ČZS predlagal takojšen umik čebel. Torej to moje razmišljanje le ni bilo tako brezvezno umovanje in pametovanje, kot si ti to označil. A si Noču tudi vrgel v obraz da je bedak in čebelar z malo začetnico? Dvomim da si imel toliko jajc.

Da v Sloveniji ni prostora kamor bi umaknili vsaj tiste čebele, ki se jih da prepeljati je pa res brezvezno bluzenje. Se opravičujem za tak ton, ampak si me potegnil za jezik.

Prepričan sem, da bi se dalo čebele umaknit in jih na ta način nekaj rešit. Če bi se nekaj časa zaletavale bi bilo dosti manj škode, kot pa da so padle na hrbet pred čebelnjakom in se iztegnile za vse večne čase.
Dvomim v takšne ljubitelje čebel.

Ne bom več zasedal dragocenega prostora tukaj in vas prepuščam opazovanju koliko časa se ČD lahko upira posevkom dobre kmetijske prakse in Singente.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47881Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 8:03 am

Ja Noč je bil točno tolk "pameten" kot ti umaknit je rekel, ko sem ga konfrontiral kam pa mi ni vedel povedat torej?
Umaknit to sem davno napisal vemo vsi samo ne vemo kam? A ne bereš nove pojave torej kamorkoli gremo bo isti s...e in tam kjer je do sedaj bil mir se ravno SEDAJ težave začenjajo. Takšen premik bi pomenil samo eno, da bi ponovili zastrupljanje spet za 5-7 dni je res premik najboljša rešitev? Če se tu umirja tam pa kamor bi prepeljal začenja bi naredil "kozlarijo" da večje nebi mogel. Kot drugo, če bi v moji karieri poslušal vsakeka in ne delal z mojo glavo bi bil zdavnaj ob čebele.

Ne vem koliko ti spremljaš ali poznaš področje, če bi le malo spremljal nebi pisal neumnosti. Pa mi povej kje imaš prostor, da lahko parkiram kontejnerje jih takooj premestim tja in jasno kjer ni zastrupitev?

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 47882Odgovor davca
Po Apr 25, 2011 9:46 am

Fizikalec napisal/-aCOLON
Janževec napisal/-aCOLONPrizadeti pomurski čebelarji od ostalih čebelarskih kolegov iz drugih delov države pričakujejo vsaj razumevanje in kanček solidarnosti, če jim že drugače ne morejo pomagati. Iz nekaterih predhodnih zapisov pa je zaznati, da jim niti tega ne podarimo, temveč raje nekaj pleteničimo po svoje, modrujemo, se razmetavamo z nekoristnimi ter nerealnimi nasveti in podobno.
Divji eni ploskajo temu kr se nam je zgodilo kr verjemi eni res sočustvujejo ampak bi reko manjšina...
Moram se oglasit,saj sicer ne vem, ali bi še lahko pisala v tale forum.Danilo, jaz verjamem, da večina čebelarjev sočustvuje in v sebi podpira nesrečne pomurske čebelarje. Tudi mene vsak novi pomor čebel pretrese. Ampak ne vem, kako pomagat. Ker tega ne znam, se ne oglašam in ne pišem, saj bi najbrž klatila neumnosti. Tako najbrž razmišlja večina povprečnih, na tem forumu prisotnih čebelarjev.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47883Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 9:54 am

Hvala za lepe misli saj vem, da noben od vas ne mora pomagat upam samo, da je marsikateri na tem forumu dovoilj oddaljen od vsega tega s...a in ima čebele nekje v gozdu izven cvetočih polj ogrščice ali krkoli že "ubija" naše čebele.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 47884Odgovor mg
Po Apr 25, 2011 10:28 am

Fantje, meni ste svetovali, naj odpeljem čebele v gozd. Kmetje tudi pravijo naj gremo s čebelami v gozdove, do bodo oni nemoteno uporabljali FFS. Ker njive so njihove in lahko z njimi delajo kar hočejo.

Zdaj je problem ogrščica. A se je kdo vprašal, s čim so zastrupili seme koruze, ki gre te dni v zemljo?

Zdaj moramo sprožit alarm za koruzo, dokler še lahko. Če ne bomo spet šteli padle in ugotavljali vzroke. Ko si bomo lizali rane od koruze spet ogrščica, krompir, koruza, razna škropiva..... .

A je sploh kdo, ki lahko ta ponoreli vlak ustavi ? Ni ga, nima več zavor, nima kontrole, noben se na nič ne spozna ( čakamo na raziskave, ki nam nič ne povedo)

Konec zastrupljanja bo.... ko mo vsi pocrkali. Zato naj kar povečajo doze strupov v FFS, da bo prej konec. To kar je zdaj ni za živet niti za umret.

Kako žalostno, da čebelar ne more postavit čebel na varno. Dajmo, najdimo za Fizikalčeve čebele kakšno mesto, kjer ni zastrupitev.
lep pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47885Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 10:32 am

Ja MG ni fora, da mi bežimo madona ampak treba ustavit to kr čebele pobija dobesedno in z tem tudi nas. Čebele ne morejo opravit svoje poslanstva, če jih odpeljemo na 1200m visoko in se skrivamo z njimi. A ni poslanstvo čebele opraševanje? Ko bi jim le lahko povedali, da tega ne počnejo bi v zelo kratkem času umaknili vse strupe z trga kr verjemite

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 47886Odgovor Ax
Po Apr 25, 2011 11:03 am

Pozabljamo da imamo tudi čebelarji kakšnega asa v rokavu. Če hočemo, da se kaj zgane moramo "strokovnjakom" pokazati da brez čebel ni pridelka.
Lahko bi za določen čas odpeljali čebele na skupno mesto in zanimivo bi bilo gledati odzive kmetov po sloveniji, ko bi ugotovili da pridelka ni niti 1/10 toliko kot bi ga moralo biti.

Priznam, zamisel je pretirana(zavedam se da nekatri živite od tega - in mi vsi živimo od pridelka) venadar bi kaj takega - v lažji obliki - res lahko storili.
Saj MOGOČE se bo res omejilo ta strup, ki je letos kriv za pomore ampak drugo leto se bo našel novi, ali pa stari pod novim imenom, ki bo spet pobijal naše čebele - in tudi nas.

tedi
PrispevkovCOLON 412
PridruženCOLON Pe Okt 23, 2009 11:16 pm
KrajCOLON Logatec

OdgovorCOLON # 47887Odgovor tedi
Po Apr 25, 2011 11:32 am

Lepo pozdravljeni. Se še spomnite, kako smo se zbrali na protestu pred predsedniško palačo. Se še spomnite zakaj smo se zdrali? Menda zato, ker ne bomo dobili subvencije za vzdrževanje čebel. Verjetno je bilo še kaj političnih igric zadaj in nabiranja predvolilnih točk. Zdaj pa me zanima , kje je NACIONALNI INTERES? Ali država, ki si lasti kranjsko čebelo nimo prav nobenega interesa, da bi, le to zaščitila. Ali ni mogoče na terenu te države prepovedati uporabo, kranjski čebeli in ostalim opraševalcem ter porabnikom hrane, strupenih sredstev? Kje so zdaj naši poslanci- čebelarji ,ki so na protestnem shodu nabirali podporo. Res smo ubog hlapčevski narod. Res mi je žal ,da sem postavil to trditev ampak vse kaže ,da je tako.
Naj medi. Lep pozdrav Tedi.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Lesene glave

OdgovorCOLON # 47888Odgovor Timijan
Po Apr 25, 2011 1:03 pm

Smer, v katero gre "preiskava" in smer, o kateri modruje Divji janževec, je le slepenje in priprava na nove pomore v naslednjih letih. Pravite: "Dajmo se zbrati le na ta pomor, ta pomor je tisočkrat drugačnejši od drugih, zanimajo nas samo izsledki tega dogodka, semena, strupa ..." To je pa pač nadaljevanje nojevske politike in ko tak človek nekaj sočustvuje, je to lažno sočustvovanje, četudi je tudi sam prizadet.

Dajte fantje, mojstri, pamet v glavo: ni druge poti ven iz tega kot skupen nacionalni konsenz o drastičnem zmanjšanju uporabe hudih strupov, tako v kmetijstvu kot čebelarstvu. S kakšno pravico lahko katerikoli čebelar zahteva od kmeta da teh piz.... ne uporablja, ko pa sam uporablja enako močne strupe v svojih panjih in tudi sadovnjaku? In Klopotec ima prav; ta med je nezdrav, pa četudi ni bilo pomorov, ampak samo tretiranje jeseni in potem prevešanje tretiranih in še vedno sladkornih satov v medišče, potem pa točenje tega pomladnega medu strankam. Pameten človek, ki pozna naše čebelarstvo nikoli ne bo kupi takega pomladnega medu. Ali pa propolisa.

Bedek je enkrat zapisal (naučil sem se na pamet): "Kar ne iščejo tudi našli ne bodo." In verjemite, ni v interesu ne teh ne onih, da bi se v izdelkih našlo kaj premočnega; pa naj je to v kmetijstvu ali čebelarstvu. Zato se pač NE najde. Četudi obstaja.

No, to je le kot primer, da ne zavijemo na stranpot; kmetje zastrupljajo zemljo in hrano in čebele in ljudi, sodobni čebelar pa prav nič ne zaostaja za njimi.

Še enkrat ponavljam: Nemci bodo v menda 10 letih ukinili vse nuklearke, ne glede na stroške. Dolgoročno je to dobiček. In ta njihov strošek bo veliiiko večji kot bi bil strošek zmanjšanja uporabe FFS pri nas, gledano dolgoročno. Janževčeve tožbe, da so takšne stvari nerealne, so tožbe otrdelih glav. Kaj res ne morete doumeti, da če bo še koruza tretirana tako, da bo njen CP ali pa celo steblo strupeno, potem je konec čebelarjenja?? Ker bo zemlja zasrana za dolga leta?? In če se to ponovi še drugo leto?? A je res tako težko doumeti, da z načini, kakršne videvam sedaj in so podobni tistim pred leti, olesenele in otrdele glave ne bodo rešile problema? Rajši kot da sanjate, da bo drugo leto boljše in čakate na rezultate raziskav, začnimo iskanje vsesplošnega narodnega konsenza o tem, kaj je prav in kaj ne in kako naprej.

Kmetijstvo uspeva tudi brez FFS, to svet dokazuje. Tudi čebelarstvo se temu približuje. Saj druge variante sploh ni! A zgleda, da bo treba počakati na menjavo generacij, kot pri čebelah, ker teh olesenelih glav ni možno vreči v sod in sežgati, kot čebelar naredi z gnilimi sati.

Torej, še enkrat: NI druge poti kot drastično zmanjšanje uporabe strupov in nadomeščanje teh z sonaravnim kmetijstvom in čebelarstvom. Kdor ne verjame, bo pač skusil, dokler se ne izčrpa in poklekne. Danilo še nekeko drži glavo pokonci, še mu hrbtenica stoji, a žal niste videli tistega čebelarja, ki je še drugo leto izgubil 1000 panjev. Ko so ga vprašali, kako bo, če bo še tretjič je le stekleno pogledal in spustil solze. Zadolžen do vratu, obupan in objokan je bil. Bi res želeli?

To je moja empatija, moja pomoč, moje sočustvovanje: ne jamrajte o tem, kar se godi danes, ampak raje modrujte, kaj storiti, da tega ne bo nikoli več. In potem lahko skupaj kaj naredimo. Do takrat pa le čakajte na izsledke preiskav, iščite zločince in sprejemajte lažna sočustvovanja iz hribovskih pokrajin. Toliko z moje strani, za zdaj. Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

Re: Lesene glave

OdgovorCOLON # 47889Odgovor davca
Po Apr 25, 2011 1:50 pm

Timijan napisal/-aCOLONne jamrajte o tem, kar se godi danes, ampak raje modrujte, kaj storiti, da tega ne bo nikoli več. In potem lahko skupaj kaj naredimo. Do takrat pa le čakajte na izsledke preiskav, iščite zločince in sprejemajte lažna sočustvovanja iz hribovskih pokrajin. Toliko z moje strani, za zdaj. Lp t
Timijan, timijan........... želim, da bi ti uspelo! Ampak ker nisi bog, boš moral najti nek drug način. Kako pa veš, da mi, hribovci, lažno sočustvujemo? Veš, tudi pri nas vsako leto umre nekaj čebel zaradi zastrupitev - takrat, ko kmetje škropijo travniški plevel šavelj.
Razen tega, da nisi bog, tudi božja šiba nisi.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 47890Odgovor mg
Po Apr 25, 2011 3:41 pm

Veste kako gre pesem sodobnih čebelarjev. V bistvu je himna. Sva jo z Volkom pogruntala:

naj odmeva povsodi, čebelarski pozdrav iz Slovenskih gozdov.


Ne pozabite, da je pred tem stavkom:

hej mašinca zagodi.

In dokler ne bo zagodla, se ne bo nobena rit zganila. Glave bodo pa prej zgnile oz. lesene črvi pojedli.

Kaj Davca, a ti si hvaležna kmetom, ker ti strupijo čebele? Rajši bodi božja šiba kot hinavec.
lep pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47891Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 5:08 pm

Tako znani so rezultati analiz v vseh vzorcih mrtvic so najdli Clothianidin zanimivo je to, da ga na ogrščici niso našli. Torej so ga čebele pobrale nekje drugje??? Najdeno je tudi zelo male koncentracije insekticidov kateri se uporabljajo na ogrščici za zatiranje cvetožera. Kaj "zelo malo" pomeni za čebele v kombinaciji z Clotanidinom pa ve sam bog najbrž. Uradne izjave za javnost upam bodo do večera v medijih.
Nasvet čebelarjem pa je, da čebele odpeljejo z področij kjer se sadi koruza (vprašanje je kje se v pomurju ne sadi in kam odpeljat) ter čebele krmit z redko sladkorno rastopino.
Verjetno bo predsednik ČZS vedel kaj več napisat, če bo uspel danes predvidevam ima trenutno preveč dela z vsem tem s...m

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47892Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 5:28 pm


JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 47893Odgovor JanĹľevec
Po Apr 25, 2011 6:00 pm

DIREKTIVA KOMISIJE 2010/21/EU z dne 12. marca 2010 o spremembi Priloge I k Direktivi Sveta 91/414/EGS glede posebnih določb za klotianidin, tiametoksam, fipronil in imidakloprid

Člen 1
Priloga I k Direktivi 91/414/EGS se spremeni v skladu s Prilogo k tej direktivi.

Člen 2
Države članice sprejmejo in objavijo zakone in druge predpise, potrebne za uskladitev s to direktivo, najpozneje do 31. oktobra 2010. Komisiji takoj sporočijo besedilo navedenih predpisov in korelacijsko tabelo med navedenimi predpisi in to direktivo.
Države članice navedene predpise uporabljajo od 1. novembra 2010.
Države članice se v sprejetih predpisih sklicujejo na to direktivo ali pa sklic nanjo navedejo ob njihovi uradni objavi. Način sklicevanja določijo države članice.

Člen 3
Države članice v skladu z Direktivo 91/414/EGS do 31. oktobra 2010 po potrebi spremenijo ali prekličejo obstoječe registracije fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo klotianidin, tiametoksam, fipronil in imidakloprid kot aktivne snovi.

Člen 4
Ta direktiva začne veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije.

Člen 5
Ta direktiva je naslovljena na države članice.

V Bruslju, 12. marca 2010
___________
Krivec je znan. Prav zanima me kako bo sedaj država kaznovala sama sebe. Kmetom pa smo čebelarji dolžni opravičilo za vse kritike in obtožbe, ki smo jih v teh dneh naslovili nanje.

Režim lahko zastrupi tudi lastne ljudi, da potem ne bi smel nekakšnih čebel !!! Ne se hecat. Razdelilo se bo nekaj judeževih fičnikov prizadetim čebelarjem in sami sebe bomo lahko proglasili za čebelarske pogrebnike, ki služimo z mrtvimi čebelami.

Gospod Bog in gospod Kapital sta si razdelila oblast. Gospod Bog je glavni tam daleč v onostranstvu, gospod Kapital pa na zemlji. Kar ni sposobno preživeti pogojev gospoda Kapitala naj umre in se preseli v kraljestvo gospoda Boga. Tam zagotovo ni strupov.
____________

Klotianidin
Kategorija: Insekticidi - Neonikotinoidi

Pripravak Form. Djelatne tvari u % Proizvodi / distribuira Doza - kg, l / ha

Poncho FS 600 Crveni
FS 60,0 klotianidin Bayer CropScience 42 ml / sjetvenu jedinicu ili 50 000 zrna, kukuruzna zlatica i žičnjaci

Identifikacijske oznake (brojevi): CAS br. 210880-92-5 CIPAC br. 738 2006/41/EC
Kemijski naziv prema IUPAC-u: (E)-1-(2-klor-1,3-tiazol-5-ilmetil)- 3-metil-2-nitrogvanidin
Čistoća: ≥ 960 g/kg
Stupanje na snagu: 01.08.2006.
Prestanak uvrštenja: 31.07.2016.
Posebne odredbe:
DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid.
DIO B

Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za klotianidin, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 27. siječnja 2006.

U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je:
• obratiti posebnu pozornost na zaštitu podzemnih voda, ako se aktivna tvar primjenjuje na područjima s osjetljivim (lakim) tlom i/ili nepovoljnim klimatskim uvjetima,
• obratiti posebnu pozornost na rizik za ptice koje se pretežno hrane sjemenkama (granivore) i sisavce kada se klotianidin koristi za tretiranje sjemena.
Uvjeti uporabe trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika.
___________

Potem pa si z branjem osvežite spomin !
Povezava:
http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.g ... za_KIS.pdf

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 47894Odgovor Ax
Po Apr 25, 2011 6:27 pm

Poglejte malo kaj piše na Wikipediji o Clothianidin-u:
3. poved:
"...Clothianidin is absorbed by plants and then distributed in pollen and nectar, killing pests..."

Clothianidin rastline absorbirajo in nato "pošljejo" v CP in nektar...
To pomeni da je med ki so ga čebele uspele prinesti v panje zastrupljen!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47895Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2011 6:31 pm

Oh ja, če bi ga kaj prinesle bi bilo res, žal do sedaj tehnice niso pokazale donosov. Med se bo vzorčil smo že dobili obvestila, da se potrdi ali ovrže ali je v panjih tudi strup.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 47896Odgovor JanĹľevec
Po Apr 25, 2011 6:33 pm

Ax napisal/-aCOLONPoglejte malo kaj piše na Wikipediji o Clothianidin-u:
3. poved:
"...Clothianidin is absorbed by plants and then distributed in pollen and nectar, killing pests..."

Clothianidin rastline absorbirajo in nato "pošljejo" v CP in nektar...
To pomeni da je med ki so ga čebele uspele prinesti v panje zastrupljen!
____________

Ne pisari neumnosti. Kakšen cvetni prah ali nektar so čebele našle v prahu ob sajenju koruze. Preden kaj napišete na forumu malo razmigajte svoje sive celice in ne pišite škodoželjnih oslarij.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov