Rojak Frank Lukezic iz kanade

ModeratorCOLON dobje

BUTTON_POST_REPLY
Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35652Odgovor carniolan
So Avg 01, 2009 1:26 pm

Franck, Pred 10 leti, ko sem bil na cebelarskem kongresu v Vancouvru- pa sem nasel kranjico pri enem velikem cebelarju v Chilliwack-u
Honeyview Farm
10609 McGrath Rd, Chilliwack, BC V0X 1X0, Canada‎ - (604) 794-3315‎in potem v eni indijanski rezervi na drugi strani meje in sicer v USA (drz Washington)

Res so malo pomesane z italjanko, kar pa je se boljse za ta hibrid, vsaj ni problema 4x-nega rojenja poleti, kajti profesionalni cebelar ne more opazovati rojenja in pobiranja rojev iz 1200 ali se vec panjev in na petih sestih lokacijah
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35654Odgovor Kočevski med-ved
So Avg 01, 2009 4:23 pm

Frank, malo me čudi da nebi preživela pri tebi, če pa preživi Italijanka.
Jaz mislim da bi družina pod snegom v suhem panju preživela. Saj pri nas lepo preživi pod Alpami. Pa tudi pade temperatura pod 30 *C.
Za poizkusiti bi bilo. Pa naj stane karkoli.
Lep pozdrav vsem
LP
Koèevski med-ved

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35656Odgovor volk
Ne Avg 02, 2009 8:29 pm

Frank,kranjica bi bila sigurno boljsa izbira,kot pa italijanka.Ce kranjica ne bi rojila,bi prevladala povsod po svcetu pred italijanko.To govorim iz osebnih izkusenj,saj italijanko matram v tropskih podrocjih.

Sam bi na tvojem meswtu to nabavil.Na novo zelandijo je tip peljal spermo,ker matic ni dovoljeno...
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

New World Carniolan

OdgovorCOLON # 35662Odgovor carniolan
Po Avg 03, 2009 3:26 pm

Pri Strachan Apiary v US https://www.strachanbees.com/orderform.html
posiljajo matice tudi v Kanada. Zal pred leti smo poizkusili, ce bi slo v CND tudi iz Evrope - zal ne Commonweth in protekcija

Zivali niso sle,proizvodi apiterapije pa normalno do leta 2004, ko je Kanada odlocila da je propolis zdravilo in drugacni predpisi kot za prehransko dopolnilo


Volk: v vrocih krajih so z Kranjico problemi - poizkusili v Recife (Br) na jugu Brazila v Porto Alegre - ni bilo problema, samo se je zmesala potem z italijanko. Argentina ni problema, saj so jo nasi izseljenji nosili dol v zepih, ko se ni bilo takih kontrol zaradi Ladenovga Bineta
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35666Odgovor volk
To Avg 04, 2009 8:21 am

Kaksni problemi so v vrocih krajih z kranjico?
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35814Odgovor FRANK IZ KANADE
Pe Avg 14, 2009 5:36 pm

Bom malo na kratko odgovoril, ker sem ravno vceraj prisel od dvatedenskega dopusta, danes pa nazaj u moj raj. . . (Se vse poste nimam casa prebrati)
Pred tremi dnevi nas je nazadnje le obiskalo poletno vreme! Je zadnjih par dni kar lustno in okrog 29 stopinj! (Malo prevroce zame, bom pa potrpel ker zima nam ze trka na vrata in nas bo kmalu zeblo?!)
Smo ze sli u deveti mesec neprestanega dezja!? Ponoci pa nam temperatura tudi ze pade dol do 10 stopinj, kaksno noc tudi manj, tako da je zjutraj vse zakrito z meglo.
Cebele pa so ze celo leto navajene da ne izletijo preed eno popoldne!!? Tudi sedaj ko je vroce se ne prikazeejo. Je pa cudno da jih stalno opazujem ze ob sedmih zjutraj, toda pred panjih pa je vse tiho. (so samo skauti ki vohajo za medicino in pelodom?)
Jaz, u mojih 54 letih z cebelami, kaj takega se nisem videl. Pred panjih izgleda kot da sploh niso naseljeni?
No ja, Bog ze ve kaj dela in vsaj jaz si z vremenom ne tezim duse, ker z moje strani se ne da nic popraviti...
Je pa to reaal "pain in the ass" saj jaz ze od pomladi popravljam skodo ki mi jo je zima naredila in se zdavno nisem na polovici kjer sem imel namen biti. Nova zima me bo ujela in delo pa bo slo u novo leto - neopravljeno.
Pa kaj cmo, imam samo dve roke in obe sta polni posla. . . Povrhu pa se gradim betonske stopnice, ob skarpi, in tudi te lahko naredim samo eno na enkrat in se to je treba ujeti med dezevnimi dnevi in potem pokrivati in zalivati in ves ta Jazz da se beton vsaj kasen teden dobro susi - ce se ga ne more za 28 dni, kot je treba?!
Nevem kolikokrat sem izkopal jarek za beton, najmanj 5 feet/cevljev globoko (da bo beton globlje kot pa je zemlja zmrznjena) dez pa mi je jarek zasul - enkrat sem celo jaz bil notri! Sam! Mi je vzelo preko eno uro preden sem se izkopal izpod peska! Kar me je resilo je pa bila samo ta misel: da sem delal u rudniku za 32 let in odnesel celo rit - sedaj pa naj bi crknil pod nekaj sajtergam peska, na svojem dvoriscu!?

Tako, Lojze, lepo da si se zopet malo oglasil, sem tudi tebe malo pogresal. . .
Je pa res kot pravis: U Britanski Columbiji so jih imeli, menda jih se kdo ima? Jih je pa seveda vsako leto manj, saj jih ni mogoce redno dobiti (matic0 ko profiji zamenjujejo matice. ( ne vem kako je sedaj tam z cebelami ker je pred kratkim bila skoraj cela provinca pod ognjem? Borili so se z skoraj 600 pozari na dan!!!?
Po Kanadi se povecini kupuje matice u Hawajih. Iz ZDA je bolj kilavo, ker se bojijo da se bo Afrikanka prevec razsirila? Pri nas, u Ontariu, pa cebel ne moremo uvazati. Razen iz Hawajew in Australije - pa se to z posebnim dovoljenjem!? Seveda se se vedno kdo najde ki uvaza matice na crno.

Branko, tudi ko sem jaz imel moj profi biznis, jih je bilo tukaj kar precej (kranjice)? Toda ne vem pa zakaj se ta pasma stalno izgublja? Tudi Ruska je bila tukaj zelooo popularna. Ruska iz Kaukazov, (Cavcasian) toda ta rasa cebel pa je iz Severne Amerike ze popolnoma izginila. Veliko cebelarjev sploh vec ne ve, o cem jaz govorim, kar se caucasina cebel tice? Je pa res skoda, ker je bila to izredno trdoziva in zelo delovna cebela - celo boljsa od Sivke!? Malo prevec pa je propolizirala kiste, posebno pa sate. Je bila kar velika muka da si sate izvlekel in veliko okvirjev se je celo polomilo, ker jih je bilo treba z dletom izbijati.
Propoliziranje je bilo neverjetno!
Mislim da je bil to njihov nacin zavarovanja pred mrazom?!
Sedaj pa u ZDA uvazajo Rusko, iz Primorsky regije, (tik preko morja od Japonske) menda te cebele imajo naravno odporo/sozitje z Varroo? Pri nas, u Kanadi pa teh cebel nobeden ne mara - ker ko se matice krizajo z nasimi troti u prosti oprasitvi so pa potem te cebele zelo napadalne. so skoraj take kot afrikanke in nobeden se nic vec z njimi ne okvarja. Nima veze ce so odporne na varroo ali pa ne?!
Tako Branko, Kranjica se stalno pojavlja, toda se pa porazgubi in tudi prevec je ne opevajo, ker - kot je Lojze omenil - profiji nimajo nobene zelje da bi roje ogrebali!? (niti nimajo casa in se jim ne izplaca!) Tukaj rojev sploh ni za dobiti. Jaz sem celo u casopis in cebelarsko revijo reklamiral, da bom placal 1000 dolarjev za dober roj? Nobeden pa mi ga ni ponudil.
Tukaj se seveda dela na proizvodnjo medu in roj tega ne dovoljuje. (Tiste druzine ki pa izrojijo pa to pocnejo brez vednje cebelarja.) Sem do sedaj samo nasel dva, ki sta mi priznala da jim nekj druzin roji, toda nobeden pa se za roje niti ne zmeni. (Jim je celo u podcast da bi to komu priznali)

Sem pa letos nasel eno druzinico ki ima kar veliko sivke u njih, toda nimam pa srece: Mozakar mi jih je prodal za 150 dolarjev na dveh satih. (Matica in zalega) Toda ko pa sem jih usadil naslednji dan(u sredini julija) u mojo kisto, pa sem takoj opazil da je bila prisotna samo trotovska zalega, u normalnem (cebeljem) satju?
Samo nekaj jajcec sem takrat opazil.
Cez en teden pa sem malo poskilil in u vsaki celici je bilo po vsaj dva ali pa tri jacece!?
Seveda je vse trotavo - toda imajo pa matico - ki verjetno ni oplojena?
Pred dvemi dnevi sem jih pregledal, matice nisem videl, so pa sedaj jajceca - eden po celicah - kot se spodobi.
Sem jim seveda vsakikrat dal po en sat zalege. Zanima me pa kako bodo to zalego pokrile? Bo trotova ali pa ne? Obupal pa se nisem...
Tako, vidite da se kranjica pri nas ne obnese. Morala bi se pa, ker je ta pasma bolj primerna za hladnejse kraje?! Jo pa ze desetletja uvazajo in z njo ni vecjih uspehov. Ceprav jo tukaj veliko cebelarjev zelo hvali, (posebno u ZDA) jo je pa zelo tezko dobiti, ker Italijanka prevladuje po vseh regijah.

Volk, kar se pise po knjigah in u zivo dela z cebelami, bi naravno vsakemu, z glavo na pravem mestu, povedalo da bi bila Kranjica najboljsa - seveda u zivo, u naravi pa to kar pise u knjigah ne pomeni nic! U naravi se stvari sucejo na drugacni ravni - ceprav mi z naso vsemogocno roko vse hocemo da se ravna po nasih voljah in pravilih, Narava zelo rada vrze u pisker kaksno svojo krivuljo in cez cas se razmere zravnajo po naravni poti.
Znano je da so cebele okrog equatorja rumnkaste (Light) barve in dalje proti nasprotnim polom - ali pa ko u visino gres - bolj temne so cebele in torej bolj prilagojene/ navajene na mraz so . . . Tako pac je, in odgovor na "zakaj Kranjica ni dobra u tropicnih/toplih krajih" je zakompliciran in verjetno nemogoc.
Seveda imajo tudi polarne medvede, u zivalskih vrtovih po toplih krajih in slone po nasih - pa to ne pomeni da je to za njih normalno ali pa celo naravno?
Celo meni bolj pase ko je mrzlo, kot pa u vrocini. (Za mene je vrocina ko gre toplomer cez 20 stopinj!) Mi bolj ugaja ko je mrzlo - kjer se z delom ugrejes!?
Sem se pa pogovarjal z cebelarji ki imajo deset tisoc druzin in je letos bilo cez 117 stopinj F !!!??? U taki vrocini pa jaz nebi niti upal iz hladilnika stopiti. Sem siguren da u taki vrocini tudi nasa/vasa Sivka nebi bila tam na pravem mestu?

No ja, lep dan vam zelim, vsem. . .
Sedaj pa se travo okoli bajte pokosim, pa nalozim SUV in jo spet popiham u divjino za par tednov. Bomo videli ce se bodo cebelice kaj opomogle u tem lepem vremenu - ce bo trajal do konca naslednjega tedna, kot nam napovedujejo???
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36479Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Okt 14, 2009 9:30 pm

Copirano iz foruma Organicbeekeepers
Originalno je to iz:
http://www.motherearthnews.com/Nature-C ... dium=emailColony collapse disorder has wreaked havoc on U.S. beekeeping businesses
(and the agriculture industry) since its devastating arrival in 2006. The
veiled killer entered hives across Japan for the first time earlier this year,
affecting 25 percent of the national beekeeping association members. Now the
U.S. Environmental Protection Agency (EPA) is being sued by the nonprofit
Natural Resources Defense Council (NRDC) for withholding details about the
impact of neonicotinoids — a class of widely used pesticides — on honeybees
and other pollinators.

Nasty Neonicotinoid Pesticides

The EPA identifies two specific neonicotinoids, imidacloprid and
clothianidin, as highly toxic to bees. Both chemicals cause symptoms in bees
such as
memory loss, navigation disruption, paralysis and death.

Both chemicals have been linked in dramatic honeybee deaths and subsequent
suspensions of their use in France and Germany. Several European countries
have already suspended them. Last year Slovenia and Italy also suspended
their use for what they consider a significant risk to honeybee populations.

While Bayer CropScience, the primary producer of both pesticides, maintains
honeybee deaths reported in Europe were caused by unusual application
errors, they don’t dispute the proven toxicity of their products. Instead,
they
maintain bees do not encounter enough of an exposure to cause harm. Now even
that assertion is under the microscope.

A report by Maryann Frazier, senior extension associate at Pennsylvania
State University, points to a new study from Italy suggests honeybees may be
ingesting neonicotinoids at levels 1,000 times higher than that in pollen or
nectar via water droplets expressed from the leaves of corn grown from the
pesticide-coated seed. This “guttation water” is a common source of liquid
for forager bees. The concentrations in the droplets were high enough to kill
bees within five minutes of consumption.

Frazier also highlights a study from North Carolina University that found
the neonicotinoid Terraguard and the fungicide Procure had synergistic
affects when combined, increasing the danger of the neonicotinoid to honeybees
to
over 1,000 times its original toxicity. The researchers at Penn State are
concerned that even sub-lethal doses of these pesticides, while not killing
the bees, are impairing their behavior and suppressing their immune systems.

“Their use has increased dramatically over the past few years and they are
now the most widely used group of insecticides in the United States,” writes
Frazier.

As usage skyrockets, regulation lags behind. Clothianidin was approved in
2003 with the condition that Bayer must provide research on the chemical’s
effects on honeybees. The EPA has received the research, but has yet to
release all of it — despite requests from the NRDC, thus prompting the
lawsuit.
The EPA has also provided 163 emergency exemptions for imidacloprid in 26
states, all with little to no research on the sub-lethal affects being reported
by researchers in both the US and abroad. (Emergency exemptions allow
unregistered use of a chemical for a limited period of time.)

Bees are Consuming a Chemical Cocktail

There still isn’t a clear answer to this increasingly desperate honeybee
mystery. Neonicotinoids are just one of many chemical killers honeybees are
encountering.The Colony Collapse Disorder Working Team, created by the U.S.
Department of Agriculture (USDA), was formed in 2007 to research potential
causes. When testing hives for pesticides, they found an overwhelming chemical
cocktail.Diane Cox-Foster, professor of entomology at Penn State and
co-director of the CCD Working Team, wrote that the outcome of the tests was “
startling.” More than 170 different chemicals, and some individual pollen
samples, contained as many as 35 different compounds. But, Cox-Foster notes,
“None
is likely to be the smoking gun.” Even the healthy colonies contained
massive quantities of pesticides, herbicides and fungicides. (Although
neonicotinoids weren’t found in this testing, the researchers say they are not
discounting them as a possible contributor to colony collapse.)In addition to
the
chemical component, the CCD Working Team is looking into a number of other
collaborators that have risen to the surface including the Israeli Acute
Paralysis Virus, a new strain of the nosema fungus, a widely used miticide
called
fluvinate, and a poor diet as a consequence of monoculture feeding. Although
all have been discounted as singular causes of CCD, they have been
identified as serious concerns potentially working in concert with other
stressors.
And, most recently, the fungicide chlorothalonil has been mentioned as a
potential issue to investigate.Safe, or Seriously Toxic?

While neonicotinoids are encountered outside of the hive, there is another
chemical hiding inside that may be having an unprecedented affect:
Fluvinates (specifically tau- fluvalinate) are chemicals beekeepers use to keep
mites
in check. But increased resistance to the miticide and changes in the
formula over time are raising red flags for researchers. “Unprecedented
amounts
of fluvalinate at high frequencies have been detected in brood nest wax and
pollen,” Frazier says.

Most beekeepers would consider the common miticide relatively harmless to
their bees when properly applied. When the chemical was initially released on
the market in the 1980s, the beekeepers’ assumption would have been
correct. By the early 1990s a new formula had been released that doubled the
toxicity of the chemical, but it was still classified as only moderately toxic
to
honeybees. By 1995, the EPA reported fluvinate as highly toxic to honeybees.
How did this chemical go from safe to seriously toxic to the very
pollinators it is supposed to help without much, if any, concern by the EPA?

Researchers at the Penn State department of entomology state in a report
released in 2008, “Due in part to the high cost of bringing pesticides to
market, companies may make existing pesticides more effective or overcome
resistance by changing their chemistry or reformulating them.” They also
highlight
the fact that the US registration of fluvinate “changed hands” a number of
times over the last 20 years, meaning the formulation may very well have
changed with each hand-off.

Bees: Vital to Our Food Supply

The USDA has stated that one out of every three bites of food we eat is
dependent on bee pollination. We have the opportunity to take a look at yet
another facet of our industrialized food system. Just how precipitous has
feeding ourselves become when a third of our nation’s food supply is reliant
on
convoys of thousands upon thousands of imported and artificially sustained
bees crisscrossing the nation? As one researcher asked Congress, “How would
our government respond if one out of every three cows was dying?”Beekeepers
are having some success staving off colony losses by improving the diet of
their bees and keeping a closer watch for parasites and infections, says
Cox-Foster. She also suggests “simple changes” such as increasing the use of
hedgerows could improve both the honeybee population and that of the wild
pollinators.Like the cause, the solution to CCD is going to have to be
multi-faceted. There appears to be no single cause that can be directly linked
to
colony collapse. Researchers think the disorder is the result of many
pest/viral/fungal/chemical/stress combinations. Pesticides, although just a
piece of
the puzzle, are a variable we can control. By eliminating this variable,
research could be focused on deciphering the other pieces of the puzzle.
Instead,
pesticide regulation loopholes are making it nearly impossible to track
down the causes of colony collapse disorder.
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36749Odgovor FRANK IZ KANADE
So Nov 07, 2009 1:16 am

Tukajle je nekaj uprasanj in odgovorov (zahvala gre k Organicbeekeepers) na temo starega satja in "srajck" kar potrjuje kar sem jaz ze nekajkrat poskusal povedati...
Zal je u anglescini - toda za te ki jih to ali pa kaj slicnega zanima se pa lahko to prevede z pomocjo racunalnika in na njem najdenih prevajalnih programov.


>I am unaware of any studies or beekeeper experiences that support that bees
> will abandon comb simply on the basis of it being old. I've read some
> studies that show queens would rather lay in new versus old comb though.

Reply;
Bees take old comb and clean it up and thin down the cell walls with
natural sized cells. With LC artificial enlarged combs they add to the cell
walls
thickening them to try to make them smaller over time leaving in cocoons,
etc that is not good.Also, most all I know see bees using old comb first prior
to using new comb in a hive. It is an oddity to see this cycle breached
with bees going to new comb first and old last. and normally what makes it
happen is badly contaminated comb with dopes.

> Reply;
> Some studies show that certain diseases are more prevalent in old comb
> like varoa, both types of foul brood, nosema etc., and still other studies
> show that some diseases are more prevalent in new comb, like tracheal mites.

Reply;
Again, you have to read the studies close for many are done on LC
artificial enlarged combs. For in SC naturally sized combs you very seldom find
disease for the levels are 1-2% and in tune with Nature and not running amuck
like with LC combs. As for new comb, again read the study close to see the cell
size for trachael mites come into control with 5.0mm and like varroa are
gone with 4.9mm top tolerance for the most part.

> continuing:
> Other studies show that queens lay more in new comb, but brood
> survivorship is higher as a percentage in old comb.

Reply;
Again, read how the studies set up and how done, for bees prefer older comb
and smaller for broodnest first and to me always will.

> continuing:
> One story I like is the one Sam Comfort told at the chem free conference
> in Leominster where he did a cut out in the a wall that had a bee colony
> living in a very tall space between 2 studs in the wall. THe bees would build
> comb from the top to the bottom in a 10 foot tall space. However, when the
> bees got to the bottom, wax moths would move in at the top and start eating
> away. By the time the wax moths got to the bottom, the bees would get rid
> of them and start all over again up and down, up and down. Sam said the wax
> moths were the bees' best frind in terms of never letting comb get too old
> and therefore harboring all kinds of disease.


Reply;
While I can picture this, unfortunately I have never seen this happen in
all my 50 years now of beekeeping, though the wax moths do come in, but not
repeatedly, for good healthy queens live 3-5 years so to me that is pushing a
story a little.............hehehehehe

> continuing:
> I have no knowledge of bees tearing down old comb to build new. I think
> they keep reusing it indefinetly. But I don't think that comb lasts too long
> (like 10 years) in nature because way more colonies die in nature than
> under human management. And when colonies die in nature, I think wax moths
move
> in very quickly and consume everything

Reply;
This I disagree with. for real feral in nature don't die more then those
under human management, they superceed and go on more so than most think. and
those that cannot go on, are normally escaped domestic LC artifificlly
enlarged swarms/bees that have run out of time for making the change back
down............at least IMPOV. For a hive can only regress so fast on own
naturally!!!
On the other hand, bees will readily tear down an old comb and rebuild it when deemed necessary.
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36751Odgovor FRANK IZ KANADE
So Nov 07, 2009 1:49 am

Prevod spodnje zadeve:

Mozakar ki letno prezimuje u Floridi je imel u hisi divje cebele. telefoniral je vec cebelarjem toda nobeden pa se ni hotel z temi cebelami ubadati ker so mnenja da jim take cebele lahko prinesejo kaksne bolezni.
nazadnje pa je mozakar le moral poklicati "cebeljega ekstrminatorja" ki se je prikazal na vratih u dveh urah. Ta ubijalec cebel pa je iz bajte pobral 150funtov/75 kil voska in medu ki pa je bil prevec zastrupljen da bi bil uziten, cebele je najprej pomoril z strupom!
Mozakarja pa je to unicenje cebel kostalo 400 dolarjev in eksterminator mu je pa povedal da on sam dnevno napravi 3 do 4 take pomore vsak pa kosta 300 pa do 400 dolarjev.
On zasluzi letno 400.000 dolarjev z pobijanjem cebel.

Zalostno toda resnicno!
U Floridi so sedaj uvedli zakon da se vse divje cebele, tudi roje mora nujno pobiti!
Za tem je mocan, denarja poln, lobi eksterminatorjev in ogromen strah pred afrikanskimi cebelami, katere so sedaj tudi u Floridi.
Poleg tega pa imajo tudi oblasti u drugig, zdruzenih drzavah, u mislih da so cebele na majhnih celicah - AFRIKANKE - tako da jih sedaj kar mnozicno kurijo - kot take.
Za SC in naravno cebelarjenje je pa pa pot zelooo trnjeva kajti ogromne vsote denarja in mnogo delovnih mest bo izgubljenih ce se iznenzda ustavi prodaja industrijskih satnih osnov, plasticnih satov, zdravil, kislin in raznih drugih kemicnih preparato katere sedaj brez skrbi prodajajo cebelarjem.

Je to nekako tako kot je moja gazdarica odnesla njenega kuzka k veterinarju za analizo krvi (kuza se ni dobro pocutil) Pa so jo odrli za 500 dolarjev in ji rekli da mora obvezno narediti se nakaj rendgenov in drugih analiz preden bojo kuzku kaj dali, da bi se pocutil bolje.
vse to pa naj bi jo kostalo nekih 5 ali pa 6 jurjev. :shock: :?
Ja, je malo cudno, toda resnicno!I just spoke with a friend who winters in Florida, recently they decided the
feral hive that lived under their house needed to go. They tried contacting
beekeepers in the area and none were interested - all stating that ferals would
introduce diseases into their yards. So, they had no choice but to call a bee
exterminator. Fellow was there for 2 hours, charged $400, and pulled out 150 lbs
of comb and honey, which of course was far too poisoned to eat. This
exterminator averages 3 to 4 kills a day at $300 to $400 a pop - said he makes
around $400,000 a year killing bees!
Surely this is a huge opportunity for organic beekeepers to not only make a fine
living removing ferals, without poison, but to get all the free colonies they
could imagine.
(Living in northern Minnesota I am envious - feral swarms are a rarity here.)


(Hvala, Organicbeekeepers)
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36813Odgovor FRANK IZ KANADE
To Nov 10, 2009 7:39 pm

Tukaj je clanek iz Beekeeping Times kjer nas obvescajo da cebele ni u Severno Ameriko prinesel izseljenec/ci iz Europe toda da so pac tam ze davno prej bile. nekje u do pred 12in 14 timi milijoni let.
Tako da se sedaj tudi tukaj vidi da se ne da stalno vse knjigam verjeti. . .This should be of interest to all, perhaps honey bees were here before
Europeans bees were brought over.
http://beekeepingtimes.com/content/view/254/81/

"New Apis fossil Extends Honey Bee Geographic Spread to North America

Pune, August 11, 2009 (source: Susan Milius report in Science News,
Vol. 176, No. 4, August 15, 2009; Engel et al. 2009*): The long-held
view that honey bees are native to the Asian and European continents
needs revision with the discovery of a fossil species of Apis
recovered from the paper shales of the Stewart Valley basin in west-
central Nevada, USA, by Engel, Hinojosa-Diaz of the University of
Kansas, USA and Rasnitsyn of the Palaeontological Institute, Russian
Academy of Sciences, Moscow. Presenting the results of their study in
the May 7, 2009 issue of the Proceedings of the California Academy of
Sciences, the scientists named the new fossil honey bee from Middle
Miocene of Stewart Valley, Nevada as Apis nearctica. The species
according to them belongs to the Cascapis Engel group in the genus
Apis. It is most similar to the extinct species A. armbrusterifound
from the Miocene of southwestern Germany.
Engel had earlier (2006**) listed eight fossil (†) and seven living
species of Apis.

• henshawi species group (Priorapis Engel) - †Apis vetusta Engel,
Oligocene, Germany; †Apis henshawi Cockerell, Upper Oligocene–Lower
Miocene, Rott, Germany; †Apis petrefacta Riha, Oligocene, Czech
Republic; †Apis miocenica Hong, Miocene, Shanwang, Shandong, China;
†Apis longtibia Zhang, Miocene, Shandong Province, China; †Apis
“Miocene 1”(location and other details not given)
• armbrusteri species group (Cascapis Engel) - †Apis armbrusteri –
northern Europe, Early to Middle Miocene
• florea species group (Micrapis Ashmead) - Apis florea Fabricius;
Apis andreniformis Smith
• dorsata species group (Megapis Ashmead) - †Apis lithohermaea Engel,
Middle Miocene, Japan; Apis dorsata Frabicius
• mellifera species group (Apis Linneaus s. stricto) - Apis mellifera
Linnaeus s. strictissimo)
• cerana subgroup (Sigmatapis Maa) - Apis cerana Fabricius; Apis
nigrocincta Smith; Apis koschevnikovi Enderlein
All these species are from Asian or European locations. The new North
American species is placed by the researchers in the 'armbrusteri'
species group.
The roughly 14-million-old Apis fossil “rewrites the history of
honeybee evolution”, according to Engel. Susan Milius report further
adds that Engel wasn’t expecting to rewrite the continent’s history
when he first heard the California Academy’s Wojciech Pulawski
describe some unidentified fossils from west-central Nevada. But,
after spotting a definitive pattern in the wing and the hairy eyes, as
also the barbs on the sting he was certain that the fossil just can't
be anything but honey bee.

Regarding the presence of the fossil honey bee in North America and
the absence of native honey bees at present, Engel et al. feel that
honey bee species of Cascapis group (like Apis armbrusteri) were
widespread across Europe and Asia during the Early and Mid-Miocene,
perhaps even the late Oligocene (about 25 - 15 million years ago).
They could have dispersed into western North America via Beringia –
the land bridge that joined the present-day Alaska and eastern Siberia
at various times at that period of time. During the latter part of the
Miocene this passageway disappeared, which perhaps led to the
isolation and speciation of A. nearctica. Evenual climatic changes
towards the end of Miocene probably forced the bee species to
extinction. Similar migrations of animal and plant groups between Asia
and North America as also eventual extinction of some of them have
been well-known.
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36815Odgovor Timijan
To Nov 10, 2009 9:22 pm

Brez dvoma; če pogledamo atlas sveta, vidimo, kako lepo pašejo skupaj Afrika in obe Ameriki, in tudi Azijski konec bi lahko pritisnili ob Ameriko. Vse torej res izvira iz Afrike, tudi mi imamo skorajda vse gene povezane z Njo. Potem pa kot da se je svet napihnil, zalila ga je voda, nastali so kontinenti in se odmaknili eden od drugega, klima se je spremenila in tam, kjer so se sončili mamuti, je lahko sedaj mraz. In ni več čebel. Pa je prišel Janez s košem Sivk, pa Joani z nekaj italiankami, pa sta mislila, da sta bogova. :lol:

Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36824Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Nov 11, 2009 3:40 pm

Zanimivo predavanje u anglescini - zal...


http://www.ted.com/index.php/talks/denn ... _bees.html
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Mungos
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON Sr Okt 31, 2007 1:41 am

OdgovorCOLON # 36839Odgovor Mungos
Če Nov 12, 2009 4:05 pm

Fantastic!!!!
Super!!!
Daj še takšnih če imaš naslov. Ne vem kdo je ampak tisto kar je povedal izhaja iz srca. Tudi NDD mi je nekaj novega čeprav normalno da se dogaja in najhujše je ker prihaja tudi k nam.
Pozdrav za Franka v Kanado iz Bosne

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 36841Odgovor cebelar_novinec
Če Nov 12, 2009 4:15 pm

Mungos : na TED.com je veliko filmov vrednih ogleda. Super stran. Enkrat sem jo tukaj na forumu že objavil. http://new.slovenski-cebelarji.com/foru ... php?t=2480

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36843Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Nov 12, 2009 5:18 pm

Tudi moj topel pozdrav u daljno Bosno, Mungos.

Ja, mozakar/predavatelj je Dennis vanEngelsdorp. On je drzavni inspektor Zvezne Drzave Pennsylvanie. On je vodja ene skupine u ZDA ki raziskujejo CCD in se druge zadeve ki skodijo nasim cebelam.
Zelo prijazen, pameten in ve o cem on klepeta ko se govori o cebelah. Pravi uzitek za poslusati.

je pa cebelar_novinec ze vse to omenil.
Mislim da se lahko tudi malo pogoogla in najde ostale lekcije tega mozakarja.

Lahko pa tudi malo poskilis na druge zadeve (na isti strani kjer je tale filmcek) Tudi tam je kaj vec o njemu in seveda se drugih zadevah katere lahko zanimajo cebelarje ki si zelijo malo vec znanja kot pa samo to na kar so nas navdili in si sedaj moislimo da je zadosti da drzimo doma cebele. . .

Ta NDD pa je ze tudi stara pesem. Jaz tudi o tem klepetam ze kar nekaj let. En nacin da se znebis tega NDD-ja je pa da si napolnis zep z nekaksnim semenom in ko se sprehajas pa kolesaris okrog svojega okolja - malo posezes u zep in okrog sebe potrosis malo teh semen.
Cebelji problem je tudi enolikost njihove hrane/pase! Treba jim je omogociti da obiscejo tudi se katero drugacno rozico - ne pa samo oljno repico, koruzo ali pa karkoli je ze da kmetje sedaj okskluzivno sejejo. . .
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 36844Odgovor kravzlj
Če Nov 12, 2009 6:31 pm

NDD ? Kaj je pravzaprav to? Če razumem neka monotonost, nasadi ene vrste rastlin?

Kakor pravi Frank, da posuješ nekaj semen. Prej pa lahko narediš to, da svoje trate ne kosiš na 7 dni, ampak dlje, morda 1krat letno. Ja, pa je to grdo. Kakor za koga. Tam kjer kosim enkrat letno, je življenja še pa še. So mnogktere rožice, od spomladi ko so mrtve koprive, "taprave" koprive, mnoge, oziroma večini sploh ne poznam imen. Pa od naših preljubih čebelic, raznih hroščkev, čmrljev 8na mrtvih koprivah jih je ogromno), kobilic, muh in manjših mušic, bogomolk, murnčkov, pajkov, vsega dovolj. Doma, ko kosimo na 10 dni, pa samo trava, monotona, brez življenja.
Sem pa ke kakšen mravljišče, ki ga s kosilnico poraziramo.
Do takega travnika z bogato favno in floro žal ne moreš priti v enem letu, sploh če je dalj časa monotono oskrbovana. Rabiš dlje časa. A se splača.

Je pa tudi opcija in zelo dobra, da seješ semena, kot pravi Frank. Nabereš semena, ki jih Narava nudi v izobilju, in jih drugje stresaš. V gozd, na travnik, njivo, močvrije. . .

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36845Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Nov 12, 2009 7:07 pm

[quote="kravzlj"]NDD ? Kaj je pravzaprav to? Če razumem neka monotonost, nasadi ene vrste rastlin?


Luka,

NDD je Nature Deficit Disorder. To bi bilo po nase Neznanje Narave ali pa se bolje, Pomankanje Znanja do Narave?
Torej za vas, doma, bi NDD lahko bil PZN ? :wink: :)

To gre, z roko u roki, z cebelarjenjem. Niso vzroki za bolne cebele samo u zdravilih/kemikalijah z katerimi jih obsuvamo in konsekventno jim onemogocamo da se same opomorejo in se vsaj svoje nadlege otresejo. Zelo (jim je smrtno nevarna) jih pa ogroza enolika pasa!
(kaj pa u njihovem okolisu raste, pa si seveda cebelice nic ne morejo same pomagati) Tam jim pa nujno mora pomagati nasa roka.

No ja, Luka, saj mi ni treba vec pridigati - vse drugo si si pa ze sam, zgoraj, odgovoril.
Hvala in kar tako naprej. Me zelo veseli da si na tapravem trku. Te lahko mnogi vzamejo za uzgled.
Niso samo cebelice da so pomembne za dinamicno naravo - vsako zivo bitje je pomembno in ima svoj prostor u Naravi. (Tudi take vrste katerih se bojimo ali pa se nam celo gnusijo)
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 36846Odgovor kravzlj
Če Nov 12, 2009 9:31 pm

Aha, sem se potem spomnil da sem to videl na posnetku predavanja. Hvala za obrazložitev.

Zdravila in enolika paša jih skupaj uničujeta. Poleg čebelarja, ki hoče imeti roko nad vsem.

Saj nimam kaj reči, so že drugi vse povedali. Da ne terorizirajmo čebel z zdravili, ampak se vrnimo nazaj, ko so same obvladovale varojo, s svojimi ukrepi. . . .

Prav imaš, vsaka živalca in rastlina je pomembna na tem svetu. A tega nekateri ne bodo in nočejo razumeti!

Hvala ti za vse dobre prispevke!

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36857Odgovor FRANK IZ KANADE
Pe Nov 13, 2009 4:43 pm

Tukaj je obvestilo o tej letni konferenci Organicnih cebelarjev u Arizoni USA.

Sedaj pa se lahko tam vsak prijavi (brez strahu da Dee nebi hotela odgovoriti na posto) Kosta pa 150 dolarjev, to je okrog 100 vasih Eurov, ali pa nekaj takega.
Sedaj imate vsi (katere zanima) sans da se udelezite te konference in prebijete tam en vikend za piclih 100 Evrov - hrana in postelja je ukljuceena u to ceno. (Morate pa si prinesti svojo posteljnino)
Cena, $150, pa je ista, tudi ce ne spite u njihovih pogradih in ne jeste njihove hrane. Lahko se tudi malo razkosite po bliznjih hotelih in restavracijah. Ko pa so 3 dnevi te konference mimo pa vas bo Dee gostovala in lahko tam ostanete za kolikor casa vam pase. Ogledati se da vse. Seveda to pa za dodatno ceno.

As the Organic Beekeepers yahoo.com discussion group has now grown in
numbers to over 3000+ members, we have put together our 3rd meeting for an American Beekeepers Association, for beekeepers into Organic Beekeeping, to come together to associate for clean sustainable beekeeping with ZERO treatments and getting off the artificial feeds and artificial inbreeding parameters..

Meeting to be held in Oracle, Arizona at the YMCA Triangle Y Ranch Camp and Retreat Center 5 - 7 March 2010. Meeting will start Friday
afternoon with Friday Night Hello's/Dinner, run all day Saturday, and thru
Sunday afternoon with keynote presentations, general sessions, breakout sessions, hands on workshops, with 6 catered meals. Dinner for Friday night Hello's will also have speakers. Vendors welcomed. Speakers so far confirmed: Michael Bush, Dean Stiglitz, Ramona Herboldsheimer, Scott McPherson, Sam Comfort, and Dee Lusby.

The fee for meeting includes: accomodations in cabins (dormitory
style 6 bunks 2 singles per cabin in 4-5 cabin groupings,....with bring
your own sheets/bedding/blankets boy/girl scout style) for $150 per person ; six catered meals, with no additional fee for attending
meetings/talks, since meeting room(s) are free relative to booking of accomodations, and also a camp liability coverage (form required to be filled out). Also no fee for vendors other then normal lodging costs for meeting/catered meals.
For more information see:
http://www.tucsonymca.org/site/c.grLOK1 ... etreat.htm or http://www.tucsonymca.org or visit OrganicBeekeepers
at http://groups.yahoo.com/group/organicbeekeepers/ or contact Dee Lusby for information/registration at: 520-398-2474 eve. For payment of registration per person of $150, due in advance of attending, send to Organic Beekeepers @ Dee Lusby, HC 65, Box 7450, Amado, Arizona 85645, with stamped self address envelope for returning receipt and more information on YMCA to sender, plus liability/medical form to be filled out. Note: $150 fee is a straight fee
whether sleeping/eating at camp or not. For general information concerning the meeting other contacts are Keith Malone (Alaska) 907-688-0588, and Ramona/Dean at 978-407-3934
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 37197Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Nov 26, 2009 7:36 pm

Deset nacinov z katerimi lahko pomagamo nasim cebelam:
(U anglescini - zal...)


http://www.biobees.com/DownloadFree/10_ ... ees_US.pdf
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 37336Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Dec 03, 2009 4:51 pm

Tukaj je en kratek filmcek; Pokaze kako eni francozi basejo sate z 2/1 sladkorno raztopino za druzine ki nocejo odvzeti zadosti hrane za zimo.

http://www.frenchbeefarm.com/video_remp ... cadre.html


http://www.frenchbeefarm.com/framefiller.htm
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 37385Odgovor FRANK IZ KANADE
So Dec 05, 2009 2:03 am

Tukaj je povezaava na anglesko stran, kjer se lahko kupi Beehaus, en panj, namenjen za mestne cebelarje.

Kot se seveda ve, veliko cebel se letno po svetu "izgublja" in tole podjetje, u angliji, pa je prislo na dan z tem Beehaus, panjem kateri, po njihovih virih, drzi vecje stevilo cebel in je torej namenjen ljudem katerim izginjanje cebel ni po godu in imajo namen da po strehah in dvoriscih, ter vrtovih njihovih mest, dvignejo cebeljo populacijo na nivo kjer so pred nekaj letih bile.
Cena za takole kistico pa je dokaj visoka.
Za ZDA je 765 dolarjev, plus postnina, pa carina, davek in se vse drugo kar nam nabijejo.
(to je isto podjetje ki je pred nekaj letih prislo na dan z "kurnikom" z mestne prebivalce, ki bi se radi sli kmete??? Cena u ZDA je pa bila okoli 1000 dolarjev poleg postnine, carine, davkov in pisarniskih stroskov,
(Customs fees) ki so obicajno iste kot je pa cena kupljenega articla. . .

Torej je lahko koncna cena 3X vec kot je pa zgoraj navedena cena tega panja? :shock:
Pa samo kaksen mescan, ki nikoli cebele ni u zivo videl in je ne zmore izbrati iz gruce os in srsenov, si lahko privosci kaksno takole igracko za mogocih $2400. . .


http://www.alternativeconsumer.com/2009 ... -solution/
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 37386Odgovor kravzlj
So Dec 05, 2009 8:58 am

Točno take sem jaz že videl pri nas v časopisu. Sem pisal že o tem članku.

To je preprosto nategovanje nevednih ljudi. Če ne kdo nič neve o tem, mu zlahka prodaš skoraj karkoli.

lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 37570Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Dec 10, 2009 7:18 pm

Hranjenje pticev prizadeva evolucijo:


CBC News 04/12/2009

Nastavljanje pticje hrane pozimi ima dramaticen efeekt na evolucijo pticev- selivcev, pravijo raziskovalci te teme iz Nemcije in Kanade.

Ta tema je bila objavljena u Current Biology, strokovnjaki pravijo da se je ena populacija Europskih "Blackcaps" u toku nekaj desetletij razpolovila u dve skupini kateri zivita u istem gozdu, toda se pa medseboj ne druzita/mnozita.

Raziskovalci so to zapazili ze leta 1959, takoj po zacetku krmljenja teh pticev iz cloveskih rok.
Ena skupina/polovica, teh pticev iz Nemcije, se seli juzno-zahodno, dol u Spanijo, kjer prezivijo zimo... Druga polovica te jate pa leti severnozahodno in prezivi zimo u Angliji.

Te dve skupini pticev pa nam sedaj razkazujejo rezultate te adaptacije ki temelji na dolzino njihovega poleta do "zimskih krajev" in navajenost na hrano ki jim je na raspolago pozimi.
"Ta nova pot u Anglijo je bolj kratka, tejle ptici se hranijo ekskluzivno z hrano katero jim ljudje postavljajo u pticje hranilnice, namesto da bi se hranili z svojo obicajno hrano ki se sestoji pretezno od sadja. Tako kot se hrani ta jata ki poleti u Spanijo in se tam hrani z sadjem/olivami," pravi Martin Schaefer iz Univerze u Freiburgu.
"Zaradi tega pa imajo ptici iz jate, ki sedaj leti u Anglijo, bolj zaokrozene peruti, ki jim bolje sluzijo za bolse manouvre u nasih vrtih in okrog his. Toda so pa manj dobre za daljse polete," pravi Shaefer.

Ptici ki prebijejo zimo u Angliji imajo tudi bolj dolge, ozke kljune, kateri niso vec primerni za hranjenje na sadju, kot so naprimer olive, ki so 95% hrane za to jato ki prebiva zimo u Spaniji.

"Blackcaps" u Angliji pa se hranijo na semenih in "suet" - hrano katero jim dajejo dobronamerni ljudje u pticje hranilnike."

Profesor Shaefer pravi da njihove raziskave dokazujejo da ljudje ne ogrozajo samo redke in zabranjene sorte pticev, toda ogrozajo tudi navadne in bolj stevilne pticje vrste o katerih se vecina ljudi nic dosti ne zmeni.
'Tudi ptici ki so del nasih vsakodnevnih pocetij, so z nasim pocetjem zelo prizadeti," pravi Shaefer.

Shafer tudi pravi, da sedaj se ni siguren, ce se bosta ti dve jati, ta dva ecotipa - razdelila do te tocke kjer bosta postali popolnoma drugacni "species" - drugacni vrsti pticev? Njihove raziskave pa sedaj vzigajo razlicne debate, kjer si belijo glave ce je geografski razmik/delitev potrebna da se ena sorta (species) razdeli u dve???

"Tale primer je pa zelo dober vzorec o hitrosti evolucije," on pravi. "To je nekaj kar se da, danes videti z nasimi ocmi, ce le malo pogledamo okoli sebe. Ni nam treba vec cakati milijone let, da se to vidi, kot se je preje mislilo."

To je cisti dokaz da se svet res spreminja, kar u enem ali pa dveh desetletjih in ne na milijone let. Verjetno se celo bolj hitro - toda nobeden pa ne gleda..?

Keith Hobson, pticji "conservation researcher" with Environment Canada, je tudi bil clan te ekipe in je veliko prispeval k temu studiju/raziskavi.


Tole, zgoraj sem navedel samo zato, da se malo podpre, to kar se ze cez sto let dogaja z nasimi cebelami, samo nobeden "pa ne gleda?!"
Cebelar- novinec je lepo navedel da se cebele lahko zmanjsajo dol ze u "prvi rundi" in tudi se!
Torej, nekateri nevernezi, kako pa to da se vam zdi da je 120 let nemogoce za tako pocetje?
Kot sem ze mnogokrat navedel: Ni treba cakati milijon let. Ze leta 1888 so strokovnjaki pri vas opozarjali da so, takrat uvedene, cebelje celice prevelike. So ze takrat opozarjali da se bo pojavila katastrofa!
Se mi ne da da bi brskal po mojih zapiskih in podatke ter imena na dan vlekel. Ce vas datumi in imena zanimajo, pa se lahko obrnete na Vaso Carniolo, oni drugi forum, kjer imajo veliko tega ze na njihovih "Files"!

Tako, moji dragi prijatelji in bralci: Tukaj je pa samo se en dokaz da "vse kar cloveska roka poslata - kar hitro gre k Vragu..."
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 37605Odgovor FRANK IZ KANADE
To Dec 15, 2009 5:53 pm

Tole sem scopiral iz Organicbeekeepers in se mi kar dopade:


BEELIEVER!!!


Varroa, Tracheal or mighty mite, who cares! Bees have been dealing with all
kinds of parasites since at least before the genus homo was around or if you prefer creation since at least the last flood. I wonder if Noah had a
langstroth or a original T-bar basket, I think it was the later. I am all for
the Natural thang! come hell or high H20, but of of course 2012 is coming so I better hurry up this spring. Wether is foundation or no foundation, vertical, horizontal or diagonal, swarming or nesting. I am ready for the bees to show me the way, I will keep on reading to all comments. 0)
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 37656Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Dec 21, 2009 10:41 pm

Tukaj lahko viudite psa ki ima in hodi samo na dveh nogah:

http://en.video.sympatico.ca/index.php/ ... te/desc/1/
Regards,
Frank

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 37659Odgovor bogdan
To Dec 22, 2009 10:30 am

Naj medi, kjerkoli ze si...

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 37664Odgovor FRANK IZ KANADE
To Dec 22, 2009 5:36 pm

Bogdan, ljudje ki se profesionalno okvarjajo z psi, so mnenja da je chuvava edina pasma psov ki RES misli da so VELIKI pes...
Mogoce pa tale takole PP ker si misli da bi se mu drugace vlekel po tleh? :lol:

Tukaj pa je en filmcek za tiste ki nimajo casa ali pa nimajo taprave zilice za tako opazovanje.

http://www.youtube.com/watch?v=U7gjEe73kyo
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 37665Odgovor Kočevski med-ved
To Dec 22, 2009 6:17 pm

Frank, najlepše se ti zahvaljujem za ta video. Še nikoli nisem videl tako čistega posnetka jezička v cevki rilčka čebele. Posebno tisti del ko sesa med od spodaj skozi steklo je enkraten.
Lp
LP
Koèevski med-ved

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 37667Odgovor Timijan
To Dec 22, 2009 10:01 pm

Frank:
Tukaj lahko vidite psa ki ima in hodi samo na dveh nogah:
Frank, ko sem bil električar, smo bili enkrat v največjem Romskem naselju na Dolenjskem, Žabjek mu rečejo. In je prišel okoli grma pred nas takle mali kuža; vlekel se je po prvih dveh nogah. Potem pa se je odrinil z zadnjim delom, nogi sta mu bili hromi (najbrž ga je nekoč nekdo dobro brcnil v zadnji del in mu poškodoval hrbtenico), se postavil na prvi nogi in hodil naokoli med grmi SAMO PO PRVIH NOGAH, z zadnjim delom visoko v zraku! To je bil pretresljiv prizor tudi za trde terence. Ko sem kasneje hodil po Vzhodu in zašel v kako trežavo, sem se vedno spomnil samo tega psa in vse stvari kar hitro rešil. Škoda, da takrat nismo še imeli GSM telefončkov s kamerami: bil bi zares posnetek za dober premislek. O ljudeh in o Naravi.

Best regards, t

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov