Segrevanje meda

arhivirane teme 2009
zaèetnik
PrispevkovCOLON 30
PridruženCOLON Če Mar 06, 2008 11:43 pm

Segrevanje meda

OdgovorCOLON # 37478Odgovor zaèetnik
To Dec 08, 2009 11:46 pm

Pozdravljeni!

Mi lahko kdo svetuje kakšen grelec za med si naj nabavim ali pa izdelam doma. Zankrat imam samo nekaj panjev, kar pomeni, da ni veliko medu. V nekaj letih pa želim število panjev povečati.
Rad bi si nabavil - izdelal takšen grelec ali kakšno drugo napravo - pripravo, ki jo lahko uporabim tudi, če bo več medu. Seveda pa mi je najpomembnejše, da ne bi meda pregrel. Verjetno je grelec za med ali pa kakšen drugi način segrevanja meda nujni pripomoček vsakemu čebelarju. Ali se morda motim?
Morda se da to rešiti s kakšnim doma nerejenim grelcem ali napravo,

Opravičujem se če je ta tema že bila obdelana pa sem jo spregledal.

Vse dobro, naj medi!!

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 37481Odgovor divji cebelar
Sr Dec 09, 2009 7:57 am


Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 37482Odgovor Pike
Sr Dec 09, 2009 7:57 am

Lahko daš vsega takoj v kozarce, ker ga še nekaj let ne boš imel veliko. Tako sem jaz reševal na začetku.

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 37483Odgovor pavel
Sr Dec 09, 2009 8:11 am

Strinjam se, da je najboljša rešitev takoj v kozarce. Ker pa dosti strank hoče tekoč med, si narediš komoro za gretje.
Dobiš star hladilnik. Vanj daš žarnico za gretje (ne varčno :) ), En manjši ventilator (računalniški ali kaj podobnega), in termostat, najraje elektronski, (poglej na strani Conrad) in to je to.
Jaz tak način taljenja za kozarce in manjše sodčke uporabljam že več kot 10let, ni ne razmišljam i spremembi.
Lahko si pogledaš tudi Logarjevo komoro, in narediš kaj podobnega.

lp pavel

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 37484Odgovor Pike
Sr Dec 09, 2009 8:57 am

PRed mnogimi leti sem si naredil komoro iz iverala in z zunanje strani obložena s stiroporom. Notri gre 80kg medu (prilagojeno posodam, ki jih uporabljam). Istočasno je to tudi sušilnik za sadje, gobe, zelišča, zelenjavo. Na enkrat lahko posušim 25kg jabolčnih krhljev ali pa 6kg jurčkov. Vse skupaj ni veliko stalo, še najdražji je bil iveral.

Naredil sem pa tako, da za gretje uporabljam 300W grelec, vendar je med zajemom zunanjega zraka in grelcem ventilator-manjši industrijski. Za odvod zraka, ko sušim sem naredil dva računalniška ventilatorja vendar ju ne uporabljam. Le zgornje reže odprem, ko sušim sadje. Imam dva termostata in še nekaj malenkosti za dušo-razne lučke, stikala za različne kombinacije.
Čeprav priznam, da sem z leti pozabil kaj pomeni kakšna lučka.

Dela odlično vendar je zadeva postala premajhna. Glede na nabrane gobe in količino medu.

zaèetnik
PrispevkovCOLON 30
PridruženCOLON Če Mar 06, 2008 11:43 pm

OdgovorCOLON # 37584Odgovor zaèetnik
Pe Dec 11, 2009 11:32 pm

Hvala za vaše odgovore. Dali ste mi kar nekaj idej. Vidim, da se da do rešitve priti z minimalnimi stroški, saj jih je na začetku čebelarjenja (četudi ljubieljskega) itak dovolj.

Naj medi, vse dobro!!

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov