Kako čez zimo ohraniti neskristaliziran med

arhivirane teme 2009
ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

Kako čez zimo ohraniti neskristaliziran med

OdgovorCOLON # 36476Odgovor ursolinko
Sr Okt 14, 2009 7:26 pm

Kako oz. na kakšen način bi lahko čez zimo ohranil med ne, da bi mi skristaliziral?

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 36477Odgovor pavel
Sr Okt 14, 2009 8:17 pm

Slišal sem, da med pod 5 stopinj ne kristalizira. Mogoče bi prišla v poštev kakšna komora za hlajenje, lahko narejena po meri, ali pa hladilnik kakšnega kamiončka. Saj čez zimo veliko energije ne bo porabil.

lp pavel

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36478Odgovor Fizikalec
Sr Okt 14, 2009 9:09 pm

Med bo kristaliziral ne glede na temperaturo odvisno za kakšno sorto gre. Obdržast med, da ne kristalizira je kot tako nemogoče bi vsi to z veseljem počeli. Jasno je možno, če ga daš na 35 stopinj :D kr pa bi HMF pognalo v nebesa.
Jasno akacija ne bo kristalizirala tudi 6 let ne :wink: ne glede na temperaturo razen, če je kaj repce poleg potem pa bo :?

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 36480Odgovor Odisej
Če Okt 15, 2009 8:01 am

Ker lastnih izkušenj nimam, se sklicujem na izkušnje drugih, dolgoletnih čebelarjev. Takole pravi Gunter Friedmann:

Demeter smernice so edine, ki predpisujejo, da je potrebno po točenju medu čim prej napolniti kozarce. Mi menimo, da je kakršnokoli segrevanje škodljivo, ker zmanjšuje kakovost. Bolje je, da med polnimo v kozarce takrat, ko je tekoč in čez nekaj časa postane čvrst. Toda ves med mešamo, tako, da ostane vedno primeren za mazanje. V Nemčiji je tako, da medu, ki ga čebelar ne meša in postane v kozarcu čisto trd, ne more nihče prodati. Jaz imam stroj za mešanje. V njem se med meša en dan, in sicer tako, da se meša pet minut, dve uri pa počiva, pa zopet pet minut meša. V enem dnevu se med v tistem stroju vrti približno dvajset minut.
Za mešanje medu je zelo pomemben pravi trenutek. Pri cvetličnem medu na primer začnem, ko začenja dobivati nekakšen lesk kot biserovina. Imam šest velikih sodov po 350 litrov in takrat, ko točim cvetlični med, naredim vse naenkrat. Med točimo en teden. Ko so sodi prazni in teče vanje nov med, je na robu še vedno nekaj medu iz prejšnjega soda, tako, da ga kot cepim s finimi kristali. Na ta način je med zelo enakomeren, če je v topli sobi, je njegova čvrstost podobna maslu.

Če med zamrznemo, ostane tekoč. Glede na potrebne zamrzovalne prostore pa se energijska bilanca ne izide. Proti zamrzovanju govorijo tudi drugi pomisleki.

Na vprašanje: Kaj naj odgovorim stranki, ki pravi, da je med tako trd, da ga z žlico ne dobi iz kozarca?
Kriv je čebelar, ki ni mešal medu. To je razlog.

Na vprašanje: Ali med mešate, ko je še tekoč?
Ko začenja trdeti. Je še tekoč, vendar se že strjuje.



Lep dan vsem.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36488Odgovor Fizikalec
Če Okt 15, 2009 4:22 pm

Tole je povsem enostavno naredi kremni med :D

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 36492Odgovor Odisej
Pe Okt 16, 2009 9:49 am

Demeter čebelarji (in najbrž še kateri drugi) med vedno mešajo po točenju. Ne zato, da dobijo nam znani 'kremni med', kot je recimo zelo lepo opisal Kočevski medved, temveč zaradi pravilne 'strukture' medu, posledično pa ga ohranijo mazavega.

Lep dan vsem.

ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

OdgovorCOLON # 36508Odgovor ursolinko
So Okt 17, 2009 11:21 am

Hvala vsem.

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 36514Odgovor Micky
Ne Okt 18, 2009 7:11 am

Med je najbolj naraven tak kot ga čebela pridela. Nobeno mešanje za ohranitev ni potrebna. Na vsak način bi nekdo rad naravo okrog prinesel.
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36516Odgovor Fizikalec
Ne Okt 18, 2009 9:09 am

Jasno Micky vse je to narejeno "tržno", ker pač prinaša eno možnost marketinga, med, ki ni bil ogrevan. Če je mešan nepravilno je huje kot, če ga greješ ob mešanju se med segreva razen po opisani metodi vendar je ta enako "samo opisana" kolikor se sprovaja v praksi pa je :?: Enako velja za segrevanje napisano-priporočeno je do 40 stopinj vendar je spet :?: koliko se tega drži. Torej se meni zdi metoda mešanja za "eko" čebelarjenje sporna, ker je ta med "umetno" obdelan z "eko" vidika se meni to zdi malce čiudno.
Pri vseh metodah "segrevanja" ali mešanja velja enako odloča kupec. Ta diktira tempo kaj hoče in kakšno hoče čebelar pa se temu mora prilagoditi, da zadosti potrebam oziroma povpraševanju kot velja za vse ostale panoge. V trgovini maš tudi samo lepa debela jabolka nobenega piškavega in drobnega in zakaj? Zato, ker tistih piškavih 99% ljudi nebi kupilo torej, da je v ponudbi lepo in polno kemije je ali smo krivi pač kupci.

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 36520Odgovor Micky
Ne Okt 18, 2009 11:08 am

Fizikalec napisal/-aCOLONJasno Micky vse je to narejeno "tržno", ker pač prinaša eno možnost marketinga, med, ki ni bil ogrevan. Če je mešan nepravilno je huje kot, če ga greješ ob mešanju se med segreva razen po opisani metodi vendar je ta enako "samo opisana" kolikor se sprovaja v praksi pa je :?: Enako velja za segrevanje napisano-priporočeno je do 40 stopinj vendar je spet :?: koliko se tega drži. Torej se meni zdi metoda mešanja za "eko" čebelarjenje sporna, ker je ta med "umetno" obdelan z "eko" vidika se meni to zdi malce čiudno.
Pri vseh metodah "segrevanja" ali mešanja velja enako odloča kupec. Ta diktira tempo kaj hoče in kakšno hoče čebelar pa se temu mora prilagoditi, da zadosti potrebam oziroma povpraševanju kot velja za vse ostale panoge. V trgovini maš tudi samo lepa debela jabolka nobenega piškavega in drobnega in zakaj? Zato, ker tistih piškavih 99% ljudi nebi kupilo torej, da je v ponudbi lepo in polno kemije je ali smo krivi pač kupci.
Ja, sploh pa Demeter, ki naj bi bil neka high eko zadeva se gre mešati med. Ne dovolijo pa en kup stvari, ki so brezpredmetni. No comment.
Jaz se trudim kupcu dati nekaj čimbolj naravnega, čistega, neoporečnega. Tako bo še naprej.
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 36521Odgovor levstek008
Ne Okt 18, 2009 11:38 am

micky se podpišem pod tvoj prispevek.

tisti kupci, ki ne dajo nase dosti, si ne bodo dovolili, da jim razložiš, zadaj se med strdi, in bodo tako ali drugače celo življenje tekali od police do police in iskali med ki ne kristalizira, tega, pa vemo je največ na trgovski policah.(kdo je nazadnje videl strd na polici)

je pa res, da kupci ne dajo več na nalepke -eko- polni so časopisi prevar, tudi leclercjev eko+ med je kot vemo dobil porazne rezultate, tako da se ni več za čuditi, da eko v zadnjem času ne pomeni nič več prednost, pri določenem sloju, predvsem intelektualci(moja zdravnica niti šlišati noče o eku- prinesi mi takega, kot ga imaš, samo da je res tvoj) pa ima negativni predznak. tako je nekoč blagovna prednost eko sedaj lahko pomeni negativen predzank.

lp matej

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36522Odgovor Fizikalec
Ne Okt 18, 2009 11:46 am

Ja logično, da je tako zakaj je tako sem pred časom v enem prispevku napisal, če strnem "eko in bio" čebelarji pridelajo tako malo meda, da nima kaj dost prodajat torej ga prekupijo in z tem uničijo tisto kr bi naj "eko pa bio" pomenilo. Nalepka je samo "krinka" za nekaj drugačnega ali marketinško naravnanega na žalost :?
Del tega nosijo tudi različni raspisi kjer z tako pridelavo imaš več možnosti za pridobitev sredstev potem pa si za 5 let vezan in se pač moraš znajt, če ne gre drgač kupiš pač klasično pridelan med in prodajaš.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 36523Odgovor zver
Ne Okt 18, 2009 1:06 pm

med, ki ga enkrat segreješ in kristalizira nazaj, je dosti bolj trd, kot med, ki ga sploh ne segrevaš...

med ki ni bil segret, patudi čeni sorten, se ne razsloji, če ga 1x segreješ pride do razslojevanja.

o učinkih segrevanja ne bom govoril, ker je že povedanega.

V bodoče bom večino kozarcev napolnil 14 do 20 dni po točenju, ko se voščine dvignejo in je spodaj pri pipi lep čist.

in bom zadevo tudi tao tržil (imam zelo mali trg) ampak bom vsakemu razložil posewbej zgodbo zakajje tako in koje lahko.


Imam že 4 leta en tekoči med ogrščice (je lepe rjave barve in noče kristalizirati :) :) le zakaj, bil je pregret v pečici. Ekola to rad pokažem kupcem, pa jim povem da tudi takega lahko dobijo pri meni, če žlijo in se vsi odločijo za kristaliziranega.

In verjamete ali ne, vračajo se tile kupci, četudi so dobili kristaliziran med.


LP zver
tij se samo fèi

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 36524Odgovor levstek008
Ne Okt 18, 2009 1:44 pm

odlično zver- jaz razložim, vsaj poskušam, kako in kaj je z medom.

in tu se ljudje razslojijo
1:enostavni ljudje, ki ne komplicirajo kako in kaj, so zadovolni kar razložiš

2:srednja klasa, ki mislijo da poznajo vse in vsakogar, in te poučujejo, kaj vse delaš narobe, da je v kristaliziran med dodan sladkor, itd,itd, skratka mislijo da so naslednji razred, vendar SAMO MISLIJO, in pri tem ostanejo celo življenje

3:intelektualci, ki so natančni in ne postavljajo" butastih vprašanj", so zanesljivi kupci.

škoda je vsakih 5 min. za prepričevanje prepričanih. nekje sem prebral, da je kupec kralj, vendar imam tudi jaz svoj ponos, ki ga ne prodajam- če je lep in sončen dan ne bom nikoli morebitnemu kupcu pritrdil, da je pa danes deževno vreme, zato da bom prodal 2kg medu. je moj ponos vreden več kot 2kg(da bo se še en teden hvalil pred prijatelji, kako sem kimal in pritrjeval največji bedariji, ki si jo zamislil)

pa lepo nedeljo vsem

matej

Uporabniški avatar
Drago1
PrispevkovCOLON 183
PridruženCOLON Pe Apr 20, 2007 7:34 am

OdgovorCOLON # 36530Odgovor Drago1
Po Okt 19, 2009 9:02 am

No da se jas napisem"eni gospa se je zanimala za med da bi ga kupila"in mi je prav lepo povedala "med naj bo kristiliziran "drugače ga nočem"in sn jo prav presenečeno pogledal"ja je rekla "tak vsaj vem da je domač "ne v trgovini ga nočem kupit kr tist nič ne pomaga"kristiliziran mora bit da je zdraviln!
S54 DM

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 36541Odgovor Odisej
To Okt 20, 2009 1:59 pm

Dragi Danilo. Ker je to odprt forum, si lahko dovolim nekaj polemike s tvoji pogledi, te pa seveda zelo spoštujem in se glede izkušenj niti slučajno ne morem primerjati s teboj.
Takole praviš:
Fizikalec napisal/-aCOLONJa logično, da je tako zakaj je tako sem pred časom v enem prispevku napisal, če strnem "eko in bio" čebelarji pridelajo tako malo meda, da nima kaj dost prodajat torej ga prekupijo in z tem uničijo tisto kr bi naj "eko pa bio" pomenilo. Nalepka je samo "krinka" za nekaj drugačnega ali marketinško naravnanega na žalost :?
Lepo bi bilo, če ne bi napisal tako zelo na splošno in vse eko čebelarje stlačil v isti koš s svojimi 'eko odjemalci', o katerih si pisal nedavno. To je tako, kot če bi nekdo drug napisal, da vsi čebelarji uporabljajo toliko strupov pri zdravljenju čebel, da je tudi med strupen in pozval ljudi, naj ga ne uživajo, četudi ga čebelarji delijo zastonj.
Gotovo so taki med eko čebelarji, kot so tvoje stranke, ne moreš pa trditi, da so vsi taki. Jaz celo menim, da jih je zelo malo med njimi.
Se pa takoj podpišem pod zahtevo - tudi s pozicije potrošnika - da se maksimalno poostri nadzor. Ampak pri vseh. Če pa je cena 'eko medu' enaka ceni 'običajnega', potem kontrola sploh ni potrebna.
Menim tudi, da je kupce POTREBNO izobraževati in osveščati, kaj je in kaj ni dober med. Ne obupati. Tako, kot si sam želim, da me proizvajalec (prodajalec) recimo računalnika pouči kako in kaj ...
Fizikalec napisal/-aCOLONDel tega nosijo tudi različni raspisi kjer z tako pridelavo imaš več možnosti za pridobitev sredstev potem pa si za 5 let vezan in se pač moraš znajt, če ne gre drgač kupiš pač klasično pridelan med in prodajaš.
No, če bi pa tole glede razpisov (in subvencij) držalo, bi bili pa lahko zelo zelo srečni :D. Resnica je seveda prav obratna. Za ekološko 'kmetovanje', najširše rečeno, se namenja le kapljica tovrstnih sredstev. Kolikšen je delež za ekološko čebelarjenje v primerjavi s klasičnim, pa res ne vem. Toda če sodim po številu eko čebelarjev, ni prav nič drugače.

In še glede znamke Demeter, o kateri mislim da je pisal Micky. Obstaja od leta 1923 !!! in pri njej je (zaenkrat) kontrola res izjemno stroga.Poteka ves čas uvajanja in (predvsem) tudi kasneje. Zato eko in Demeter ne gre mešati. Demeter je eko, ni pa vsak eko Demeter.
Kaj pa je v tistem 'kupu stvari, ki so brezpredmetne' in jih Demeter ne dovoli, Micky ?
Mešanje meda izvajaja večina Demeter čebelarjev ročno, z lesenimi palicami in govoriti o segrevanju zaradi mešanja je seveda popolno nepoznavanje stvari. Je mešanje 'naravno' ? Hmmmm ... :D
Kaj pa, če jaz vprašam, ali je točenje 'naravno' ?
Čebele ne nosijo medu (dovolite poenostavitev!) zato, da ga bomo čebelarji stočili iz satja, mar ne ? Vse, kar sledi trenutku, ko je med pokrit v satju, je na nek način 'nenaravno'.

Lep dan vsem.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 36543Odgovor Pike
To Okt 20, 2009 3:13 pm

Odisej napisal/-aCOLONDragi Danilo. Ker je to odprt forum, si lahko dovolim nekaj polemike s tvoji pogledi, te pa seveda zelo spoštujem in se glede izkušenj niti slučajno ne morem primerjati s teboj.
Takole praviš:
Fizikalec napisal/-aCOLONJa logično, da je tako zakaj je tako sem pred časom v enem prispevku napisal, če strnem "eko in bio" čebelarji pridelajo tako malo meda, da nima kaj dost prodajat torej ga prekupijo in z tem uničijo tisto kr bi naj "eko pa bio" pomenilo. Nalepka je samo "krinka" za nekaj drugačnega ali marketinško naravnanega na žalost :?
Lepo bi bilo, če ne bi napisal tako zelo na splošno in vse eko čebelarje stlačil v isti koš s svojimi 'eko odjemalci', o katerih si pisal nedavno. To je tako, kot če bi nekdo drug napisal, da vsi čebelarji uporabljajo toliko strupov pri zdravljenju čebel, da je tudi med strupen in pozval ljudi, naj ga ne uživajo, četudi ga čebelarji delijo zastonj.
Gotovo so taki med eko čebelarji, kot so tvoje stranke, ne moreš pa trditi, da so vsi taki. Jaz celo menim, da jih je zelo malo med njimi.
Se pa takoj podpišem pod zahtevo - tudi s pozicije potrošnika - da se maksimalno poostri nadzor. Ampak pri vseh. Če pa je cena 'eko medu' enaka ceni 'običajnega', potem kontrola sploh ni potrebna.
Menim tudi, da je kupce POTREBNO izobraževati in osveščati, kaj je in kaj ni dober med. Ne obupati. Tako, kot si sam želim, da me proizvajalec (prodajalec) recimo računalnika pouči kako in kaj ...
Fizikalec napisal/-aCOLONDel tega nosijo tudi različni raspisi kjer z tako pridelavo imaš več možnosti za pridobitev sredstev potem pa si za 5 let vezan in se pač moraš znajt, če ne gre drgač kupiš pač klasično pridelan med in prodajaš.
No, če bi pa tole glede razpisov (in subvencij) držalo, bi bili pa lahko zelo zelo srečni :D. Resnica je seveda prav obratna. Za ekološko 'kmetovanje', najširše rečeno, se namenja le kapljica tovrstnih sredstev. Kolikšen je delež za ekološko čebelarjenje v primerjavi s klasičnim, pa res ne vem. Toda če sodim po številu eko čebelarjev, ni prav nič drugače.

In še glede znamke Demeter, o kateri mislim da je pisal Micky. Obstaja od leta 1923 !!! in pri njej je (zaenkrat) kontrola res izjemno stroga.Poteka ves čas uvajanja in (predvsem) tudi kasneje. Zato eko in Demeter ne gre mešati. Demeter je eko, ni pa vsak eko Demeter.
Kaj pa je v tistem 'kupu stvari, ki so brezpredmetne' in jih Demeter ne dovoli, Micky ?
Mešanje meda izvajaja večina Demeter čebelarjev ročno, z lesenimi palicami in govoriti o segrevanju zaradi mešanja je seveda popolno nepoznavanje stvari. Je mešanje 'naravno' ? Hmmmm ... :D
Kaj pa, če jaz vprašam, ali je točenje 'naravno' ?
Čebele ne nosijo medu (dovolite poenostavitev!) zato, da ga bomo čebelarji stočili iz satja, mar ne ? Vse, kar sledi trenutku, ko je med pokrit v satju, je na nek način 'nenaravno'.

Lep dan vsem.
Ne manjka veliko pa se bo nekdo sprševal, če je molža krave naravna?! Pismu!

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 36548Odgovor jovis
To Okt 20, 2009 10:07 pm

Uf, kakšna razmišljanja! Zanimiva debata o tem, kaj je naravno in kaj ne ...
Moje razmišljanje: med je naraven, čebelarji ga točimo zato, da ga ljudje imamo. Če je to naravno ali ne, je zame to brez veze in se mi o tem ne da razmišljati, ker me bo začela boleti glava... enako velja za mleko (kar si se Pike zelo dobro zmislil, :D).
Glede mešanja medu: meni se to absolutno ne dopade, ne vem, zakaj naj bi to bilo dobro... tu se strinjam z Mickyjem:
Micky napisal/-aCOLONMed je najbolj naraven tak kot ga čebela pridela. Nobeno mešanje za ohranitev ni potrebna. Na vsak način bi nekdo rad naravo okrog prinesel.
Ne dopade se mi ravno niti segrevanje medu, a se strinjam, da je to pač (podobno kot zatiranje varoje) nujno zlo.

Kakorkoli, za te stvari imamo vsak svoj okus. Če pri Demetru to tako delajo, pa naj.

Sicer pa ti "okraski", kot so Demeter, bio, SMGO, oz. navaden med od čebelarja ali pa "industrijski" med iz trgovine, pa so le oznake za med, ki naj bi bil pridelan pod določenimi pogoji in z določeno "kvaliteto".

Kakšno kvaliteto in za kakšno ceno pa ljudje - potrošniki kupujejo med (če sploh), pa naj odločajo sami.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 36549Odgovor Odisej
Sr Okt 21, 2009 7:48 am

Pike napisal/-aCOLON Ne manjka veliko pa se bo nekdo sprševal, če je molža krave naravna?! Pismu!
Pravzaprav ni, kajne ? :wink:

Lep dan vsem.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov