Kako stopit sladkor?

arhivirane teme 2009
ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

Kako stopit sladkor?

OdgovorCOLON # 36309Odgovor ursolinko
Sr Sep 30, 2009 2:54 pm

Topljenje sladkorja mi vzame veliko časa.
Najpraj v lonec 10l vode, pol pa še 12kg sladkoraj, s kuhalnico traja dva krat po 10-15 min.
Kaj bi lahko naredil, da bi večjo kolčino hitreje raztopil?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36310Odgovor Fizikalec
Sr Sep 30, 2009 3:08 pm

Jasno povsem enostavno o tem je bilo že velikooo napisanega, bormašina z propelerjem na koncu ali pa kaj takega: http://www.cebelarstvo-serazin.com/phpB ... ?f=16&t=18
Jaz dam v mojo 400l vode pa 16 vreč cukra se mi zdi in rabim za to zmešat 15-20 minut edin motorju je malo (hudo) vroče :D

ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

OdgovorCOLON # 36312Odgovor ursolinko
Sr Sep 30, 2009 5:14 pm

Hvala lepa, ravno to sem iskal.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36315Odgovor Timijan
Sr Sep 30, 2009 6:59 pm

Če zmešaš z vročo vodo, pa gre še hitreje. Lp t

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36316Odgovor Fizikalec
Sr Sep 30, 2009 7:22 pm

Ja res je vendar je dodaten strošek in dodatna energija, ker za segrevanje pač rabiš energijo.
Par liter gre segret par 100 pa ne ravno tako enostavno. Jaz imam zbiralnik deževnice in uporabljam deževnico za ta namen, ko je ni pa en fini naravni vodnjak v katerega vržem potopno črpalko :wink:

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36317Odgovor Timijan
Sr Sep 30, 2009 7:37 pm

No, ti že veš za svoje hektolitre (bi lahko plaval notri :lol: ), za njegovih par litrov pa je najbolje vroča voda in zapreti plastično kanto (napolnjeno največ do 3/4) ter jo malo ujčkati sem ter tja, medtem pa gledaš poročila ali pa kak film o čebelah :muzika . Lp t

igorv
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2004 12:07 pm

OdgovorCOLON # 36325Odgovor igorv
Če Okt 01, 2009 3:05 pm

Če si nabaviš 5 literske kantice in mešaš v razmerju 3:2 v korist sladkorja jih ni problem raztopit tudi brez gretja, kajti če potreseš kantico npr. vsakih 5-10 minut je po parih tresenjih sladkor raztopljen. Če pa imaš večje količine za raztopit pa je najboljši sistem kot ga je omenil Fizikalec...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36328Odgovor Timijan
Pe Okt 02, 2009 10:23 am

Da ne bo pomote glede gretja vode (da ne bi prišli do karamela!): termostat na bojlerju daš do konca, počakaš nekaj minut in imaš zeloo vročo vodo, in tudi najcenejšo. Natočiš v kanto, v kateri je že sladkor! Ne priporočam kakršnega koli "kuhanja", zaradi raznih neprimernih razlogov. Lp t

ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

OdgovorCOLON # 36335Odgovor ursolinko
Ne Okt 04, 2009 10:22 am

Hvala za vse odgovore, a svoj 100L rostfraj bom predelal, za mešanje sladkorja.

Predtam sem probal že dva načina 1. vodo sem grel(zamudno in potratno)
2. sladkor sem zmiksal v prah(zamudno in portatno)

Najlažje je naredit mešalo je drago a časovno mešalo vklopiš in greš stran.

Še enkrat HVALA

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36336Odgovor Fizikalec
Ne Okt 04, 2009 10:40 am

Za 100l ne rabiš nič kaj posebnega vsak motor to žene edino propeler naj bo bolj v eno stran ne na sredini pa imaš v 10 minutah zmešano...

motorno
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON So Mar 31, 2007 1:14 pm

OdgovorCOLON # 36339Odgovor motorno
Po Okt 05, 2009 7:11 am

Timijan napisal/-aCOLONDa ne bo pomote glede gretja vode (da ne bi prišli do karamela!): termostat na bojlerju daš do konca, počakaš nekaj minut in imaš zeloo vročo vodo, in tudi najcenejšo. Natočiš v kanto, v kateri je že sladkor! Ne priporočam kakršnega koli "kuhanja", zaradi raznih n
eprimernih razlogov. Lp t

Zdravo,zanima me zakaj ni dobro kuhati rastopine ,lp.

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 36342Odgovor Oldy
Po Okt 05, 2009 10:08 am

Ob kuhanju sladkorja v vodi se sprosti neka stvar ( sem pozabil katera !!!! ), ki je zelo škodljiva čebelam. Sigurno bo vedel nekdo iz foruma, kako se imenuje.

LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36343Odgovor Timijan
Po Okt 05, 2009 11:30 am

Oldy piše o "neki stvari", ki se sprosti ob kuhanju, jaz pa dodajam:

-kakorkoli kuhaš, če delaš gosti sirup, se zelo rado spodaj "prismodi", pa četudi se zelo malo (kljub temu da mešaš),
-zapackaš še najmanj eno posodo, ki jo moraš potem tudi umiti,
-potrošiš precej več časa in imaš
-precej več dela.

Npr. 30 litrov sirupa (torej za 15 do 60 panjev) narediš v dveh 20l kantah, ki jih napolniš do 3/4; najprej s sladkorjem, potem pa še s čimbolj vročo vodo, a mislim da ni dobro, če ima več kot 80-90 stopinj, zaradi plastičnih posod. In potem stvar malo ujčakaš na robu kante (ne v rokah!): če je voda mrzla, rabiš najmanj 20 minut, če je vroča pa 5. Šele ko se stvar čez nekaj ur ohladi, vidiš, da je sirup zares gost. In ga lahko daš čebelam, še mlačnega. Za kaj več pa kot pravi Fizikalec; mašina. Lp t

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 36344Odgovor Oldy
Po Okt 05, 2009 11:48 am

Pa saj za cca 60 - 100 l je dovolj vrtalni stroj oz. "bor mašina". Na daljšo kovinsko palico ( odvisno od višine posode ) na koncu privariš 3 mm pločevino višina 3 cm in dolgo 25 cm, ki mora biti vzdignjena od dna cca 1,5cm. Dela kot šus. Je pa res, da mora imeti posoda ravno dno. Voda je lahko hladna.

LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 36345Odgovor levstek008
Po Okt 05, 2009 11:53 am

topel sirup ni ravno najboljše- preveč "diši" in zlahka zdražiš čebele da začnejo ropati. to je kot da bi okoli lačnih ljudi hodil z sveže in še toplio zapečenimi žemljicani. :D

lp matej

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36349Odgovor Timijan
Po Okt 05, 2009 3:31 pm

Mlačen in topel je razlika, moraš priznati. Mlačen pomeni, da NI MRZEL. Lep dan, t

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36350Odgovor Fizikalec
Po Okt 05, 2009 3:35 pm

Oldy napisal/-aCOLON Je pa res, da mora imeti posoda ravno dno. Voda je lahko hladna.
Zakaj pa bi morala imeti ravno dno????

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 36355Odgovor Oldy
Po Okt 05, 2009 8:49 pm

Če zadeneš s to lopatico ni prijetno vrtalni stroj obdržati v roki. Razmišljam pa, da bi naredil okroglo varjanto mešalne palice; bi bilo vse lažje.


LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 36356Odgovor Fizikalec
Po Okt 05, 2009 9:10 pm

Zakaj nebi to na sod pritrdil? Se da skor enako kot moj mešalnik na cisterni samo malce izumitelske žilice rabiš.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov