Rezervne družine

arhivirane teme 2009
FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36102Odgovor FRANK IZ KANADE
To Sep 08, 2009 2:50 pm

Ena standardna medena naklada, mislim da jo vi imenujete 1/1, je na vagi tezka okoli 100 lbs/funtov! Neke so lahko tezje, neke pa lazje.
(Tudi te, ki drzijo samo 9 satov so tako tezke, ker cebele odebelijo sate da jih je potem lazje mehanicno odkriti in ne ostane na satih nobenega medu po tocxenju)
Ce naklada ni tezja od 90 funtov pa sati niso polni zrelega medu in mora ostati na druzini, se malo dalje, da kisto napolnijo kot je treba.

Madonca 2/3-ske naklade vagajo okrog 65 funtov in to je cez 30 kil!? Ce pa nekdo toci ko so 1/1 naklade samo 25 kil tezke je pa to pri nas neznano in samo nekaksno hecanje.
Mogoce pa se motim?
Samo jaz vem da se ne. Hec je hec toda ne u tem primeru.

MatejP napisal/-aCOLON
FRANK IZ KANADE napisal/-aCOLON Ena medena naklada/kista/super drzi nekje med 45 in 50 kg medu.
Frank, jaz menim da v eno LR 1/1 naklado z 10 sati gre okoli 25 kg medu (nisem tehtal polnih satov zato sem napisal okoli) in zgornje trditve ne razumem.
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36103Odgovor FRANK IZ KANADE
To Sep 08, 2009 3:38 pm

Ja bloop, med kanado in slovenijo je dosti zelo naspretijecega, ko govorimo o cebelarjenju kot zivljensko panogo (biznis.)
Tudi med ZDA in Kanado so razlike velike in cebelar ki se od tu, ali od tam, preseli, se jim pac mora prilagoditi - ce ne mu bo pa denarnica prazna...

Zgoraj se nisem poglobil u nacine cebelarjenja, vse je nekako nasplosno povedano, ker veliko stvari sploh ne pridejo meni na misel, ker so del moje osebnosti in jaz to tudi pricakujem na drugih... Je pa tudi pri nas pravilo da vsak cebelar ima neke svoje poteze in trike. Te razlike so seveda tudi povezane z samo Naravo, vremenom, pasnim razmeram in kaj se ne. Zavisi tudi od velikosti cebelarstva in stevilo delavcev u tem cbelarstvu. Pravilo se zmeraj drzi da ce nic ne das u ta biznis - tudi nic ne izvleces.
Ko sem jaz delal za "tavelikega" sem imel pod oskrbo 5000 druzin. Imel sem pomocnike, mladenice in mladenke ki so panje odpirali in kiste dvigali in premetavali, pregled cebel pa je bil moj posel. Tocenje in take zadeve so pa spet delo kaksnih Mehikancev ki so za ta posel najeti in placani mizernih nekaj ficnikov na uro, kar je pa u njihovi domovini seveda "izredna placa. Ja, tako biznis pac gre, mar ne? (Menda sedaj se tudi pri vas vse vlece iz Kitajske in Indije kjer delajo za pocene ficnike, doma pa se to prodaja z ogromnim dobickom???)

Osebno sem jaz nasim oblastem "dokazal" da stevilo panjev ni vse kar cbelarski bisnis naredi/pomeni. Dokazal sem jim da sem jaz z 45 LR panji pridelal vec medu kot pa nas bivsi cebelarski inspektor je z njegovimi 500 panji! To je gola resnica in moje cebelarstvo je leta 1986 bilo proglaseno kot najboljse u Severnem Ontariu!
(Vlada mi je potem odobrila nepoplacano posojilo za 260,000 dolarjev, kar je takrat to bila velika vsota, da bi jaz razsiril moj biznis. Sem si pa zlomil kriz in je pa potem vse slo k hudicu...)

Nocem tukaj zaceti kaksne vroce debate, toda da imas dober biznis je pa tukaj treba cebele pregledavati vsakih 9 dni. (JIm skodi?) Ja jim skodi ce ne ves kaj pocenjajo? Zato tudi tukaj ne drzimo nobenih rezervnih druzinic da bi jih u "gospodarske" panje, kot jih klicete doma, utikal. Vsaka druzina tukaj mora pridelati, ce je vreme in pasa, ce ne doseze zazeljenega potenciala se jo pa takoj zdruzi z drugo, mocno, ne sibko. Tako da se je izgubilo, na tej druzini samo 9 dni in ne 3 mesece, kar je lahko tukaj vec kot pa cela sezona.
Tako, dragi prijatelj, je veliko napisanega u cebelarskih knjigah kar pa ni dosti vredno. Knjige se pisejo zato ker pisci zelijo nekaj povedati, kar pa nikoli ne sme pomeniti da je vse kar je "crno na belim, Sveto Pismo!
Knjige niso dosti vredne ce clovek tega ne zmore prenesti u svoje vsakodnevno zivljenje in dnevno prakso. Clovek ki nikoli ni prebral ene dobre knjige in je ni dal u svojo prakso, le-ta ni nic boljsi od tistega ki sploh brati ne zna!

Timijan se je zgoraj dotaknil, bolj natancno, u nekatere zadeve o katerih sem jaz krasmljal. On ne bere in ne gleda u druge clanke za nasprotujoce si zadeve... On bere in u svojih mislih ze ima idejo o cem se gre. Obdrzi kar je koristno in odvrze kar ni. Namen je da se nekaj naucimo, od drugih, in ne da iscemo 'dlako u jajcu' kot mi je moj oce stalno pridigal. . .

Tako, vcasih mi morate malo oprostiti ce vam stvari izgledajo malo meglene? Jaz sem ze bil tam, sem capljal po tej poti in sem vecino, kar vas zanima, ze pozabil ali pa globoko zakopal u svoj spomin. Vcasih je kar tezko kaj tam najti in na dan privleci. Boste pa videli sami, ko prezivite cas in nakopicite leta iskusenj na svoja pleca? Ce vam bo Bog to dovolil, seveda..?
Za te ki jim Bog ni na dnevnem ekranu, za te pa z mojega vidika ni nobene pomoci, vsaj Bozje ne. . .
Ja, ne se smehljati, tudi Bog je en velik del zapadne civilizacije in en velik del dnevnega zivljenja. Predsedniki najmocnejsih drzav na svetu verujejo in je Bog dnevno na njihovih mislih. Bilijoni ljudi po nasi obli veruje, kako to da doma pa ne? Vsaj - vse preveliko stevilo doma pa ne. (Rdeca zvezdica se ni nobenemu nic dobrega dala - razen tem pri koritu ki si sami postrezeju temu kar jim pac pase...
No ja, sem se pa spet malo zavlekel.... je pa vse nekako cvrsto povezano, kot ta, stara metla. . . :wink:


bloop napisal/-aCOLONSe kar nekaj je nenavadnih zapisov v teh sporocilih, zelo nasprotujocih z vsem znanjem, ampak smo premajhni da bi to razumeli.
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36104Odgovor FRANK IZ KANADE
To Sep 08, 2009 4:08 pm

Timijan, se bom pa samo dotaknil malo tega venca...
Je res da je venec u panju vse-pomemben. (Veliko jih tega sploh ne ve) Prav zaradi venca smo tukaj maticne resetke ze pre nekaj desetletji skoraj popolnoma odvrgli. Matica ne bo nikoli sla cez pokrit med u zgornjo naklado. No ja, skoraj nikoli. Cebele ne berejo cebelarskih knjig in nimajo pojma o cem in kaj mi o njih pisemo. cebele pac pocnejo kar so ze na milijone let in kar jim najbolj pase.
(Prav zato pa se jih je treba vsakih 9 dni polotiti da se vidi za kaj se gre in da se jih drzi na tiru (profi cebelastva/industrijskega)
Tako, ko je matica u spdnji kisti, cebele seveda normalno naredijo cez zalego/sat venec medu, ki je vec ali pa manj sirok/obsezen. Isti klinc je z krajnimi sati. Zunanji bodo zabiti z medom in poleg zalege pa bo zmeraj vsaj ena stran sata zabita z pelodom, vec ali manj... Cebelar velikokrat te sate malo pomesa in to je kar zmede cebele, ne pa odpiranje panjev! Eno je mesanje satov! Drugo pa odvzemanje in nadomescanje z praznimi!
Sem ze mnogokrat pisal da se satov ne sme zamenjavati ali vrteti. Da se pa doseze maksimalno stevilo cebel se pa seveda mora malo manipulirati. Isto gre za pridelavo medu. Veliko se izgubi ce se vse skupaj pusti cebelam. One naredijo samo toliko kot jim je treba za prezivetje. cebele u naravi ne pridelujejo nobenega viska. Pokradi pa jim sat, tu in tam in se bodo pa kar noro vrgle na delo in to takoj nadomestile. Tako pac je.
No ja, da se doseze maksimalnost je treba ta venec odpreti (piramiding)!
Ponavadi se odpre na sredini gnezda in se premesti navzgor sest, pa stiri, pa dva, itd... Tako da imas u treh tednih dvakrat vec zalege kot pa bi jo imel ce u panj ne posezes.
Isto gre z medom. Nabite sate na kraj, pa gor, itd. . . Vse to se ponavlja vsakih 9 dni, lahko malo vec - ne pa preje kot pa 9 dni.
Tako da se vedno ve kaj in kako cebele so. Ve se takoj ko jim kaj pofali. Cez tri mesece je pa malo prepozno. Tudi cez dva tedna je malo prepozno, ker takrat je skoraj vsa zalega zapecatena in se bo pa naredilo na drugem pregledu - to kar bi se moralo 18 dni preje. Pri nas se pa 18 dni ne da nazaj poklicati. Kar je izgubljeno, je izgubljeno! Izti klinc je to, da kar se da narediti danes se ne odlasa za jutri!

Ni pa to neko zlato pravilo, da jih moras odpreti vsakih 9 dni. Nekdo me je ze pred mnogimi leti spraseval zakaj naj bi jih? Vsak naj dela kot se mu zdi da je prav. Toda ko pa se govori o tem ali pa onem - potem pa se vidi kdo to pocne in kdo ne. Nima veze kako tanko palacinko speces, vsaka ima pa vseeno dve strani, mar ne?
Regards,
Frank

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 36105Odgovor volk
To Sep 08, 2009 4:10 pm

Frank,povej mi nekaj,ko je najboljsa sezona za donose,koliksno imate povprecno dnevno temperaturo,koliko pa je nocna?

Frank,tudi pri nas merimo dobre donose,npr.5,do 7 kg na dan na kostanj je ze kar OK,sploh,ce racunas,da je kostanjeva medicina kar cez 60% sladkorja.Na akaciji pa gre tudi na 10 kg in vec.Samo je to bolj poredko,ker je slovenija majhna.Akac pac medi dobro bolj poredko.Ker imamo klincevo vreme.Drug problem je tukaj ravno neuravnoveseno vreme.Dejansko so dali panji(dvomaticni) tudi cez 300 kg medu na hoji(bili so Farrarjevi).Samo hoja medi,ko je vreme pravo.Kar je pa enkrat na nevem koliko let.
Ce drzimo mocne druzine,potem nekaj dni dezja pomeni prazno kisto,brez nove zalege,ter kanibalske cebele.Zato jih veliko pac naliva v slabem vremenu cuker.Zato imamo AZ panj.Ki pa kranjici ne da prostora.Pises o italijanki,naj ti povem,da ima dokazano kranjica veliko hitrejsi razvoj,ter veliko vecje stevilo cebel,poleg tega vecjo nabiralno vnemo.Samo rojevit nagon ji preprecuje,da bi postala bolj pomembna od italijanke.Tam v Ameriki pac ne veste,akj pomeni da ena cebela lahko oskrbuje tudi do 10 zalezenih celic.
Vcasih,ko je bila Jugoslavija,so bile cebelice kje na rozmarinu na jugu,izkoriscale vse mocne pase ......Clovek,ki ga poznam,si je kupil nov tovornjak,ga predelal, kupil vse panje,tudi jih je predelal(da mu niso mogli brad krasti),kupil cebele,in peljal.V eni sezoni je dobil 2 krat toliko kot je vlozil.Da se zastopimo,kaj je to pomenilo leta 1970.Danes pa pac ni nic,ce je kaj,se zacne z ogrscico v aprilu,pa pol akac,ce kje zamedi,pol lipa,in kostanj.Tako imamo mrzli april,malo boljsi maj,pa junij.Pol pa cuker v lacne panje.In prazen nic do naslednjega leta.Sem bil na Kosovem,to je jug bivse juge.In?Pred akacom 20 kg,pol 40 do 50 kg akaca,pol 25(letos v dezju) kostanja,sedaj pa kdor ne pelje na zepek,ima na livadski pasi,to pa pomeni,da so na treh nakladah in nabirajo za zimo .Ni dal ene kile cukra not.Cez zimo na medu.Pa sem sel v gore,proti crni gori.Polno cvetja,sploh vresja ter zepka.Do 2400 m nadmorske.Smreke na vrhu imajo se vrsicke,polno usi.Medi celo leto.Zima.Mila,en do dva meseca pa huda.Pri nas se pa pregovarjamo,ali bi sadili evodije,ki bi pomembno vplivale na paso po kostanju.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36107Odgovor FRANK IZ KANADE
To Sep 08, 2009 4:49 pm

Volk, jaz te popolnoma razumem in vem da imas dosti znanja pod kapo. Jaz sem samo odgovoril na ta sumljiv odgovor ki je nekako namigoval da to kar sem napisal o kilazi je bil nekak "bullshit"?
Zato sem tudi bleknil, da berem, kako doma nekateri vagajo dest-kilske donose na dan. Vem da ni povsot enako ali pa celo mozno.
Isto je tukaj pri nas.
Niso vsi ki tocijo 400 kg na panj. So pa regije in province u kanadi kjer se to dela redno. Manitoba, Alberta in Britanska Columbija. Tudi tukaj na jugu od nas, kjer so velike farme,kmetije je to redno dosezeno. Zelo redko je u teh regijah da bi kaj falilo. (Fali samo ce bi kmetje nehali sejati detelje in oljno repico in se kaj.) Tisti ki pa zavisimo samo na Naravo in kar nam ob cestah cveti in kar se najde u gozdu, tam pa stvari niso tako roznate.

Glede dnevnih in nocnih temperatur se pa ne bom dotikal ker tukaj gres na majhen "sprehod'n je to kar nekaj sto km. Razmere so drugacne in tudi rastline so prilagojene na regijo in vreme.
Samo poglej kako je bilo z to sladko medeno deteljo? Tukaj ta rec nikoli ne pofali. Doma ste jo pa sejali in od tega ni nic ratalo. Menda je vasa zemlja prebogata za to rast?
Naprimer ravno ta teden opazujem cebele na zlati rozgi. Prvic u stirih letih jo letos obletavajo!? Temperatura je nekje okrog 25 podnevi. Ponoci pa celo dol do 3 stopinje in ze par slan smo imeli. Pred enajsto uro ni dosti miganja pred panji. Nosijo vodo... Ko se zemlja ogreje pa cebele zacenjajo nabirati in ne prenehajo do mraka. Vcasih tudi malo letijo ob polni luni ko ni oblaka na nebu. . .
Opazujem tudi da se rastlin u senci sploh ne dotaknejo. Tudi cmrlji, ose in ostala mrces ki se pase na zlati rozgi se ne dotakne teh ki so u senci. Verjetno mora biti sonce na cvetovih da zamedijo? Opazam tudi da ta kos zemlje ob mojem dvoriscu kjer imam zlato rozgo, obletavajo bolj mnozicno ce jaz prejsnji vecer pod rastlinam malo poskropim z slauhom. tako da zadnja dva tedna kar vsak vecer vzamem kaki dve uri zvecer in vse malo zalijem. cebelce pa so naslednji dan kar vesele in to kar zjutraj obletavajo ce je temperatura tam nekje u sredi dvajsetih? Kaksen dan je skoraj 25 okrog osmih zjutraj, druge dni pa tega ne doseze pred dvanajsto uro. Vse zavisi kako mrzla je bila noc in ce je bilo zjutraj megleno ali pa ne, itd, itd...
Letos sem novim druzinam dajal po en glaz sladkorne celo leto, zadnja dva tedna pa se je vreme poboljsalo in sedaj se pa zaganjajo, samo ne bo pa viska, ker druzine niso stevilcne, saj so ze trikrat ven zmetale pozeblo zalego ki je niso mogle pokriti in ponoci - tudi podnevi ogreti. Imeli smo izjemno grdo leto. Sneg nas je presenecal kar do konca junija in cez osem mesecev smo imeli skoraj dnevne padavine. U osmih mesecih so zabelezili samo tri dni kjer ni bilo padavin. Prav vceraj sva sla z zeno, z colnom, in si ogledala, doli na jezeru, to kar je pred tremi tedni tornado poklastil. Clovek ne bo verjel kaj vse lahko narava pocne ko se topel in hladen zrak ujameta.
Na zalost pa izgleda da smo tole naso oblo tako zasrali da nam ni za pricakovati nobenih izboljsanj. Menda se nam obeta samo vec tornadov, tajfunov, potresov pa usranega vremena? Tudi Bog nam ne bo pomagal.
Kaj pa menic o letu 2012? To je " the end of days"" Mayan koledar se konca z tem letom in celo Nostrodamus je pisal, pred vec kot 500 letih, o nasih sedanjih razmerah in tudi on je koncal da po letu 2012 cloveka vec ni..?
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36108Odgovor Timijan
To Sep 08, 2009 5:10 pm

Hvala Frank za vse napisano. Naj najprej malo omenim Volkove kilaže; 10 pa tako naprej: to je le v izjemnih časih, pri tistih, ki so mojstrsko pripravljeni za ta ulov. Drugače pa je, kot sem že rekel, 1 kg donosa na dan, povprečno, zadnje čase, že kar veselje.

Res je tako z vencem, kot pišeš in tudi sam sem že pred časom zgruntal, da si že pred leti pisal prav, ko si opisoval TBH. Le nekakšno srednjo pot med popolnoma pustiti čebelam, da se ustavijo, ko so zadovoljne, ter popolnim iztočenjem (ali pa RV varianto "paničarjenja" čebel) sem iskal, in mislim, da tudi našel: Pri močnejših družinah kdaj pa kdaj odmakniti kak sat ali dva, in pa kdaj pa kdaj za sat ali dva razširiti plodišče.

Edino teh devet dni me še malo muči; veš, pri nas jih je sedem; sem letos to dobro izkusil, pa ne mislim več mučiti sebe in čebel; zato je konec pri meni z matično rešetko, pustil jim bom večje plodišče, ter videl, kaj naredi več čebel. Če bodo lačne, jih bom pač hranil; sistem pa tak, da cuker nikakorne more v med. Poleg housel metode (ne-mešanja in obračanja satov) in naravnega satja. Živi bili pa videli. Hvala za znanje "sa onog svijeta", lepo se imej, t

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 36112Odgovor bloop
To Sep 08, 2009 6:05 pm

Tudi jaz ne vem kako je mozno, da se tako razlikujejo teze panjev, imamo morda razlicne mere za panj 1/1?
Tudi moje, ko napolnijo satovje LR 1/1 in med zadelajo pridejo na priblizno 20-25 kilogramov medu, tudi sam govorim po obcutku, zagotovo pa ga ni 30 ali vec kilogramov.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 36113Odgovor volk
To Sep 08, 2009 6:14 pm

Tisto o donosih,vsa pretekla leta se je kostanj dvignil na vagi cez 5 kg na dan,pa vsakic je slo cez kake par dni.

No koliko gre v panj.Kolega je peljal na akac,ima samo 9 satarje,pa je po 10 dneh pase imel not v povprecju nekaj cez 40 kg na panj.V sat gre lahko 2,5 kg medu,imel sem pa dve leti nazaj panj,ki je na kostanju nabral(9 satar) malo cez 50 kg kostanja.Kar pomeni da je imel sat nekaj cez 5 kg.Sem jih vagal,od 4,8 kg do 6,2 kg.S tem,da so cebele satje potegnile,ko sem potegnil prvi sat ven so se meckale,potem pa je bilo potrebno previdno ven pobirati(ko je bil prostor.)Dokler je mocna pasa,cebele satje vlecejo.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 36114Odgovor bloop
To Sep 08, 2009 7:01 pm

Vse bolj vidim, da pomanjkljivo zapisujem, kar zelim povedati in je verjetno mnogokrat tudi potem razlog za napacno razumevanje.

Moj del besedila se je vsekakor drzal ene naklade.
Ce pa drugim toliko lepse znajo potegniti satje pa lahko le cestitam in imam ocitno, vseeno slabe pase na svojem koncu, da cebele ne norijo in vlecejo satja dlje ven.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36117Odgovor FRANK IZ KANADE
To Sep 08, 2009 9:39 pm

To je res kar Volk govori o satih. Cebele sat zelo dobro odebelijo, potegnejo ali vlecejo kot Volk lepo omenja. Tukaj profiji kar normalno imajo u medenih nakladah samo devet satov katere z posebno napravico razmaknejo tako da so vsi priblizno enako oddaljeni od eden-drugega. Taki sati so lazje odkriti ko pride do tocenja. Na teh se uporablja Elektricni ali pa parni noz. Za vilice pa to ni ker se sat mora obrezati da je potem spet priblizno normalne sirine ko se da sate nazaj u kisto.
Teza satov u standardni nakladi je pa najmanj pet kil pa tudi vec. Saj je teza polnega sata u vseh knjigah, ki jih jaz berem ali pa sem jih bral, osem lbs/funtov (4 kile) in tak sat je lahko tudi iz plodisca. Mora pa seveda biti poln. To pomeni da je med ves pokrit od letvice do letvice. Madonca saj smo prav u nedeljo ko sem imel te cebelarske 'tice' na obisku razpravljali da je poln 2/3 sat bil najmanj 4funtov tezak in to so bili sati iz plodisca ki niso bili nabasani kot se spodobi. Celo obe deklici poleg mene sta sat izprobali in ena ga je komaj drzala...


Tukaj je povezava na M. Busha ki je eden bolj znanig lenih cebelarjev in on stalno klepeta o rezanju"dol" svojih panjev ker so za njega pretezki.
So pa drugi bolj realisticni viri na Internetu kjer se najde realna teza kist in satov. pa tudi tukaj se vidi da so 90 funtov kar je malo bolje od 45 kg..tako da je en sat cez 8lbs - to je najmanj 4 plus kile.
Vse knjige tudi omenjajo tezo normalnega sata u plodiscu ki ima venec medu in seveda pokrito zalego - osem lbs...

Mogoce pa vase mere LR panjev niso standardne, kar me nebi presenetilo.
Bolj verjetno pa je da sati niso polni zrelega medu. To je pokrit med od dilce do dilce.


http://www.bushfarms.com/beeseightframemedium.htm
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 36118Odgovor FRANK IZ KANADE
To Sep 08, 2009 9:55 pm

Sem pozabil omeniti da je tale Bush eden nasih naravnih cebelarjev (ameriski) in je dobro tudi njegovo stran malo pregledati ker se lahko veliko od njega da nauciti. Posebno je dobro to za tiste ki stalno zelijo videti neke "dokaze."
Jaz osebno njega ne odobravam ker sva imela velik "Boj" cez Lipicanske konje. On tudi redi nekaj konjev in kot ameriski indijanec seveda tudi vse ve o konjih. NO ja on je trdil da so lipicanci spanski konji in celo amerikanski. Ni pa vedel da je General Patten ukazal nekomu med drugo svetovno da gre in resi nekaj sto lipicancev izpred nosa nemcev. Konje je Patten seveda vzel za svoje in jih posibal u ZDA, kjer jih je lepo razdelil med svoje prijatelje in znance. Po vojni pa se je to malo zataknilo in so jih u Europi zahtevali nazaj. Niti polovica jih ni prisla nazaj. Tako torej imajo amerikanci sedaj nekaj lipicancev in kot vse drugo - trdijo da so njihovi. . .

Timijan, poglej malo Bushov splet. Denis Murrel/ Bee wranglar je pa originalno bil velik nasprotnik naravnega cebelarstva in posebno mere naravnih satov so se mu zataknile u "Craw/grlu. Mnogo let se je "pretepal in so ga hujskali da ce hoce nekaj u blato tlaciti bi moral on (Tudi vsak drugi) to najpreje sam malo preizkusiti. probal je in tudi on je spoznal da kemije,zdravil in kislin cebele ne rabijo ce se vrnes nazaj na nacin u katerem cebele morajo biti. To je naraven nacin in vse drugo se pocasi vrne pod njihovo kontrolo in pri roki pa potem imamo prijazne, krotke in vesele, predvsem pa zdrave cebele.
Ravno danes sem bral sporocilo enega vasih starih mackov , on nikoli ne bo u to verjel - tako da se nisem prevec z tem ubadal. Me pa seveda malo pod kozo grize ker ljudje stvari kritizirajo o katerih nimajo nobenega pojma.
Indijansko poreklo je: "Ne kritiziraj indijanske mokasine, vsaj dokler u njih ne prehodis nekaj miles..."

lep dan zelim vsem.
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 36127Odgovor Timijan
Sr Sep 09, 2009 9:35 am

Frank, za iskrene iskalce so tvoji zapisi kot temeljni kamni. Busha sem pravkar predlagal v sosednjem postu, še preden sem tvojega prebral. Seveda sem ga že študiral, Busha, tudi link sem že dal, se mi zdi, in še ga bo treba. Bush je zakon. Če pa je tako zabit glede lipicancev, pa mu odpusti; ta njegova trmoglavost mu je koristila, da je v čebelarstvu prišel na pravo pot, kar pa je koristno za nas vse.

Probal je (Denis Murrel) in tudi on je spoznal da kemije,zdravil in kislin cebele ne rabijo ce se vrnes nazaj na nacin u katerem cebele morajo biti. To je naraven nacin in vse drugo se pocasi vrne pod njihovo kontrolo in pri roki pa potem imamo prijazne, krotke in vesele, predvsem pa zdrave cebele.Best regards to Grey Bear, T

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov