Rezervne družine

arhivirane teme 2009
imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

Rezervne družine

OdgovorCOLON # 35893Odgovor imker
Ne Avg 23, 2009 10:44 am

Vedno znova berem o rezervnih čebeljih dužinah, zto bom dal tu prispevek, ki sem ga dal pred leti na forum Cerniola

Rezervne čebelje družine ? V razmislek.

Ta pojem mi postaja vse bolj tuj, da ne rečem odvečen ali celo moteč. Zakaj? Poglejmo v naravo.
Ali kje poznamo še pojav rezervenost? Npr. rezervne živali-krave ,ribe, ptici, polja , gozdovo travniki...? -rezervni ljudje, otroci...
Rekel bi, da tam, kjer narava nemoteno živi, se rezervnost ne pojavlja.Živa bitja enako zaživijo-vzklijejo- potem sledi boj za preživetje-naravna selekcija.
Obstojajo pa rezervni vojaki, vojske ..., ki bodo nadomestili nekaj, kar bo nenaravno prešlo-uničeno.
Morda se vam bo zdelo zgoraj navedeno nekoliko čudno; pa poglejmo kaj se dogaja pri sedaj splošnem načinu čebelarjenja.
Vprašujem se, zakaj nastopi ta pojav rezervnosti v čebelarstvu. Od kdaj se pojavlja bo težko ugotoviti, zakaj je nastal, pa bo hitreje razumljivo.
Zakaj delati rezervne družine v manjše panje: 3 satarje, 5 satarje, 7 satarje...Zakaj določiti neki mladi čebelji družini rezervno vlogo-jo označiti kot manj vredno in ji onemogočiti v premajhnem prostoru razvoj- jo že v njenem nastanku »deklasirati«....?
Zakaj se dodatno obremenjevati s prestavljanjem čebel iz manjšege v večji panj? To čebelam nič ne koristi-ravno obratno.
Zakaj narejence ometati v zaboje, in jih nato pretresati v panje, če imamo bolše načine.
Zakaj izdelovati panje 3-5-7-satarje, če je standardna naklada cenejša ?
Verjetno je nastal pojm rezerve, ker je bilo treba zapolnjevati nek določen-omejen prostor (čebelnjak-kontejner), ki je moral biti tudi zaradi cene prostora vedno zapolnjen in v ta namen je potrebno imeti pripravljene čebelje družine, ki so dobile oznako rezervne.
Drugače je , če delamo družine za prodajo, te delamo lahko v manjše panje, če jih skupaj s čebelami prodamo in če kupec tako zahteva.
Med mojimi čebeljimi družinami ni nobena rezervna, ne glede na to,če zasedajo 5 ali 10 satov. Tiste, ki se bodo spomladi dobro razvile, bodo ostale, druge bodo morale odstopiti prostor novim , mladim družinam. Obstojajo le dobre , boljše in še boljše.
V narvi ni rezerv ! Zakaj naj bi jih delali čebelarji?
Je čebelarjenje, ki potrebuje rezervne družine, v skladu z naravo ? Do kdaj bomo še čebelje družine delili na bolj in manj pomembne?
Ivan Jurkovič
Lj. , 30.12. 2004

janezveliki
PrispevkovCOLON 114
PridruženCOLON To Okt 07, 2008 8:25 pm

OdgovorCOLON # 35895Odgovor janezveliki
Ne Avg 23, 2009 11:22 am

G. Jurkovič.

To je prva pametna in enkratna ugotovitev na tem forumu, čeprav sodi bolj v rubriko "Subtilnega čebelarstva", to pa zato, ker se bo le redkih kaj prijelo.
Človeška neumnost je brezmejna in vsak hoče svojega predhodnika, ki je izumil nekaj absurdnega le še prehiteti in dodati nekaj svojega. So ljudje, ki mislijo, da so pametnejši od čebel, katere so preživele tisočletja brez njega in bodo še lep čas, ko ne bo nobenega človeka več na Zemlji.

Janez.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35901Odgovor Timijan
Ne Avg 23, 2009 1:18 pm

Stari mojster, strinjam se z vami, a sodoben svet vse bolj hlepi po rezervnih partnerjih, rezervnih računalnikih, avtomobilih, hišah ... Vse po dvoje ali pa po troje. To je verjetno zato, ker je tisto prvo slabotno? A vse naslednje je še slabotnejše. Je rekel en znan čebelar, ki ga poznate: Z ženo je težko, menjati jo pa je na koncu še slabše, kajti vsaka naslednja je težji primerek. Problem je torej, kako spet priti do močnih družin in močnih matic, brez da ob njih stoji že ena mlajša, naslednja ... Približno tako, kot je bilo, ko ste vi začeli čebelariti. Lep pozdrav, t

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

Re: Rezervne družine

OdgovorCOLON # 35904Odgovor Micky
Ne Avg 23, 2009 6:40 pm

Pa še res je ! :idea:
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35913Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Avg 24, 2009 1:03 am

Obstaja pa se zmeraj to: Zakaj?
Jaz si ne morem zamisliti rezervnih druzin in mi niti na misel ne pade - zakaj naj bi jih imel?
Ali si lahko zamisljate kako bi kaksen nas profi cebelar z kaksnimi 10,000 panji imel se pet ali pa sedem tisoc rezervnih??? :shock: :?

Rezervne matice ja, toda ne pa rezervne druzinice ki zivotarijo u premajhnih kistah in ko, ce sploh, so utaknjene u normalne panje - take druzinice, pravzaprav matice, so pa ze trenirane da zalegajo manj, slabse, kot pa te ki so na normalnih satih in u normalnih panjih. (Strokovno/scientificno preverjeno in potrjeno!)
Regards,
Frank

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35917Odgovor volk
Po Avg 24, 2009 11:47 am

No rezervne druzine so samo izraz,beseda,s katero izrazimo to,da imamo druzine,katerih namen ni pridobivanje medu,pac pa pridobivanje zalege,delanje novih druzin.....Najbrz vam je jasno,da iz sata zalege ne mores narediti nove druzine na 10 satov.Pac pa lahko naredis 5 satarja.ki ga naslednje leto prodas,povecas lastno cebelarstvo,ali pa nadomestis izgube,vcasih pa uporabis kot dodatek k slabi druzini,da postane mocna.Pravi cebelar ne pripelje na paso 100 druzin,pa ima od tega 30 slabicev,30 srednjih pa 30 mocnih.Lahko govorite o tem da imate vse druzine mocne,pa malo svirate v prazno,saj je vsem jasno da niso vse matice enake,da nekatere druzine trpijo za poapnelo,nosemo,ali da dozivijo zastrupitev,izgubijo matico,in opesajo.Zato mi ne govorit o mocnih druzinah.

Dokler se clovek ne zivi iz cebel,ne rabi druzin,ki so mu garant,da bo slo vse ok.Ce pa gledate se ekonomicno.Ce ima cebelar eno lokacijo,kjer ima 25 druzin na 20 satih,iz katerih jemlje zalego pa ene 75 do 100 7 satarjev,v katerih dela narejence.Ce mu gre v pridobitnih druzinah kaj narobe,potem sam nadomesti to iz rezerv,ce pa ne ,jih pa proda.100 7 satarjev pa je ene 5000 evrov in vec,kar je kar lep spomladanski zasluzek,pred sezono za med.Ja kdo kupi te druzine??
Tisti,ki ne poznajo rezervnih druzin.Vsak cebelar je pred 30 leti imel lep cebelnjak z 15 AZ 9 satarji,pa se ene 10 sedem satarjev je imel.

Drugace,glede velikih cebelarjev v tujini.No kar nekaj jih poznam,in vsi delajo rezerve(sicer na standard nakladi),in nadomescajo z njimi morebitne izgube,vecino pa prodajo.Mre pa zanima kako cebelari Pislak,glede na to,da je med najvecjimi v Evropi.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 35921Odgovor Fizikalec
Po Avg 24, 2009 5:26 pm

FRANK IZ KANADE napisal/-aCOLONObstaja pa se zmeraj to: Zakaj?
Jaz si ne morem zamisliti rezervnih druzin in mi niti na misel ne pade - zakaj naj bi jih imel?
Ali si lahko zamisljate kako bi kaksen nas profi cebelar z kaksnimi 10,000 panji imel se pet ali pa sedem tisoc rezervnih??? :shock: :?

Rezervne matice ja, toda ne pa rezervne druzinice ki zivotarijo u premajhnih kistah in ko, ce sploh, so utaknjene u normalne panje - take druzinice, pravzaprav matice, so pa ze trenirane da zalegajo manj, slabse, kot pa te ki so na normalnih satih in u normalnih panjih. (Strokovno/scientificno preverjeno in potrjeno!)
No se bom še jaz malo vmešal v to debato, da bo bolj "vroče" Frank, če bi vaši profiji poleg 10.000 gospodarnih imeli še 7.000 rezervnih nebi stokali in najemali drage kredite za nakup družin in gubili družine, o tem si navelikooo pisal. 1x bo ali gre neki narobe po lastni ali tuji krivdi in takrat je prekleto fajn, če se utapljaš, da se imaš za kaj prijeti.
Kot drugo panji 5,7 ali 9 satni lahko tudi 10 ali 11 za rezerve so edini pametni za prašenje matic (pišem za AŽ) za nakladne pa pač cela naklada ali vsaj na polovico predelana. Vse kr se praši na manj kot 5 satih (3 sati, če gre dokaj hitro ven) nikoli ni matica v pravem pomenu besede. Matica, ki se praši v plemenilčkih kjer površina komaj en AŽ ali LR MORA ven, ko zaleže prva jajčeca. Če gre takrat ven pa ne vemo kaj z njo je, ko zaleže 5 ali 7 satarja pa zelooo dobro lahko ocenimo kaj iz nje bo. NIKOLI (vsaj jaz ne) dam matice v gospodarni panj preden je dala skoz eno sezono-zimo, da lahko ocenim kako ta družina prezimuje. V kolikor v rezervi ne pride skoz številčna in zaštarta spomlad potem nikoli od nje ne bo nič.
Nadalje, če imaš 300 gospodarnih je definitivno programirano, da pač ob pregledu kako matico stisneš, potem ene par bo izrojilo in ene par bo pač iz takega ali drugačnega razloga nedovolj močno za na pašo kot je pisal Volk. Torej tja gre rezerva, da se zadeva sanira, če smo še pred pašami. Nikoli pa vsaj jaz rezerve ne uporabim, da gospodarni dodam zalego. Če gospodarna ne zalaufa kot treba ji ni smiselno pomagati ampak rabi pač celo RD noter z matico vred, ker drugače zadeve ne gre sanirat dolgoročno. Po 15 juliju jaz rezerve v gospodarni panj več ne dam, če je BM ga raje spraznim in jo naselim spomladi.

Dodfajam še to, da iz vidika obrambe pred varojo je RD najboljša rešitev. Ko narejenca naredimo dokler se MM izvali in opraši se ciklus zaleganja prekine o tem je veliko napisanega. RD preživi zimo brez vsakega tretiranja (tega ni pametno počet, ker je drugo leto hitro preveč varoj) torej je na RD nujno naredit samo zimsko tretiranje pa nič drugega. Gospodarne pa prevozijo en konec SLO do drugega) do Italjanske meje itd.. torej so podvržene stresu, več paš-hitrejše odmiranje čebel, gozdna paša in potem še varoj iz cele SLO, če pišem za SLO. Torej samo ena napaka po koncu sezonu in imamo takoj čudežno izginjanje čebel iz panjev jasno krivo je vse drugo samo mi ne. Narava se spreminja (oziroma jo spreminjamo mi) to kr je držalo za sveto pred 15 leti sedaj je to vredno nič :? in v kolikor čebelar tega ne opazi in se prilagaja je hitro ob 70% čebel. Ena sama težava ni nikoli polomija, ko je splet neugodnih okoliščin in pride več težav pa je konec vsega lepega.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35923Odgovor Kočevski med-ved
Po Avg 24, 2009 7:45 pm

Zelo se strinjam z mnenji Vovka in Fizikalca.
Posebno se strinjam da je to le izraz, ker nekako moramo imenovati družine ki nimamo za gospodarne družine.
LP
LP
Koèevski med-ved

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 35925Odgovor Fizikalec
Po Avg 24, 2009 8:13 pm

Ja Branko, če bi vsak čebelar, ki ima 30 gospodarnih vsaj 10 rezervnih bi bilo blaženo. Keri ve kaj hoče jih tudi ima. Kot vzrejevalec izveš marsikaj iz terena. Klic aprila začetek ali marca konec, da ima eno BM družino, če bi kako matico lahk dobo nekak :shock: :? enako avgusta konec itd...
Če dodaš, da pokliče junija konec in reče, da ima 3 BM družine, da je to sedaj opazo in bi rad to rešo te sam glava zaboli. Taka družina ima samo nekaj starih (oprostite izrazu) zjebanih čebel, vmes trotarke in verjetnost, da matico prime je skor nična. Tudi, če jo iz te družine nikoli ne bo družina, ker ji manjka generacij čebel. Matica nima šanse, da kaj naredi, stare čebele ne morejo oskrbovat zalege. Taka družina rabi pred dodajannjem matice vsaj 4 sate pokrite zalege kr je enako 1 RD torej se vpšrašajmo malo????????? :idea: :?: :?: :?: :?: :?:

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35926Odgovor Kočevski med-ved
Po Avg 24, 2009 8:57 pm

Danilo, res je popolnoma se strinjam s tvojim gledanjem na ČD.
Lp
LP
Koèevski med-ved

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35928Odgovor FRANK IZ KANADE
To Avg 25, 2009 3:22 am

Danilo, nic ne bo "vroce" glede te teme. Sem samo hotel da se se nekdo oglasi, tako da se dobi malo sirsi spektrum na to zadevo.
Pa hvala za zelo dober odgovor.

Glede teh stvari, na nasi strani luze?
U to se pa ne bom spuscal, ker se mi ne da in tudi za vas nima nobene veze. Razlika je bila kot noc in dan pred 30-timi leti in je se vecja danes.
Bom pa dodal samo to da se frofijem se ne splaca futrati cebel za zimo, Ne gospodarnih, milijonkrat manj pa se kaksne rezervne!? Veliko jih se dandanes, po tocenju, jeseni, zazvepla in spomladi se pa vse spet zacne znova. Z tem si tudi prisparajo neke pol milijona dolarjev - ker jim ni trba nic zdraviti!
(da pa o delu niti ne govorim. Tukaj nobeden ne dela za manj kot 30 dolarjev na uro. Vsaj u tej panogi ne...)
Enostavno se zacne na novo z paketnimi. Tako da za nase pojme sploh nima smisla da bi rezervno druzinico celo leto podpiral in jo se skozi zimo drzal, itd... itd...
Tukaj se druzin ne podpira da dobis gospodarne.
Spomladi kupis en kamijon paketnih cebel (eno kilo in pol) z novo, mlado matico in vse to vrzes u kisto, i evo ti gospodarna druzina.
Tako to je - za profije - na kratko povedano.

Moram pa se nekaj rect na zgornje besede:
Ja, nekaj spekulantov pa tudi tukaj sedaj meseta z 'nukci' to so obicajno pet satarji, toda da prezimijo jih je pa treba celo zimo krmiti ali pa jim dati vsaj eno, ce ne dve, polni nakladi hrane.
(Tukaj, u Kanadi se to ne more delati ker take druzinice ne prezivijo.)
Tejle spekulanti pa to pocnejo samo zato da bi spomladi imeli matice naprodaj. Zavisi na razmere, ce profiji vse paketne in matice pokupijo, pa se potem tejle spekulanti prikazejo in nam, vecinoma sobotarjem, prodajajo matice da si lahko razsirimo za kaksen panj ali pa dva. (Tudi profiji kupujejo ce jim manjka druzin.)
Polinacija je tukaj zelo dobro placana. Na mandeljnih cebelarji u nekih treh tednih zasluzijo toliko da lahko potem vse zazveplajo in se potem valjajo na toplem pesku nekje na tropicni plazi!
Vecina profijev se nic vec ne ukvarja z medom. Med se da kupiti za nekaj smrdljivih ficnikov in je iste usrane kvalitete kot pa ta ki se iztoci iz njihovih kist.
Seveda so tukaj cebelarji ki cebelarijo za med. Oni pa zivijo u predelih kjer se usedes u auto in bezljas cez sto kilometrov na uro in to cel dan gledas nic drugega kot eno ravno crto pred sabo - na obeh straneh pa neskoncna polja oljne repice u cvetu. celo malo pozneje pa ajdeki se potem obrne pod plugom - za gnoj! Tukaj pa se toci kar do nekaj sto kil na panj in cebelarji niti ne gledajo kdo jim odkupi vse za boljso ceno.

Pa pejmo nazaj na originalno temo:
Take matice pa so zelo drage! Sem jih videl ko so sle tudi po 500 dolarjev komad in se pojma nimas kaj in kaksne so. Kupujes, tako rekoc, macka u zaklju.
Jaz osebno poznam dva ki to pocenjata. Ne bom pa omenjal nobenih imen ker jih verjetno nekaj tudi pri vas pozna skozi Internet. Eden, vecji cebelar, je vzrejevalec matic in to pocne tako, na strani, na crno. Ko nekomu voda tece u grlo pa on ima in tudi lepo zasluzi.
Tadrugi, ta pa je znan kot Naravni cebelar in se tudi matra toda je pa njegovo pocetje malo bolj kilavo.
(Ta vse ve in nic se mu ne da povedati)
Pred par leti je zbolel in ni mogel cebel rihtati. Jaz sem mu preko interneta ustimal pomoc, da so mu neki otroci prisli pomagat in nakrmiti cebele z suhim cukrom. On jih je hotel vse pustiti da bi mu od lakote pomrle. To pa meni ne pase in bi mu jaz osebno prisel pomagati, samo jaz ne morem ustopiti u ZDA.
Tako, da se malo bolje razumemo...
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35930Odgovor Kočevski med-ved
To Avg 25, 2009 7:19 am

Frank, za mene bi bila največja nesreča će bi moral zdravo družino zažveplat, poslušat kako umira, naslednje leto pa kupit 1,5kg čebel in jih dati v kišto.
Kaj naredijo s sati z zaleho in hrano?
LP Branko
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Drago1
PrispevkovCOLON 183
PridruženCOLON Pe Apr 20, 2007 7:34 am

OdgovorCOLON # 35931Odgovor Drago1
To Avg 25, 2009 8:28 am

Zanimivo početje!no od kje pa pripeljejo toliko čebel"glede na količino"to prinas ni hec"lahko rečem čebelarjev tud ni mal ?
S54 DM

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35933Odgovor volk
To Avg 25, 2009 9:14 am

Frank,in tukaj poznam srbe,ki imajo v srbiji(ki nima mraza ko kanada) lepo narejeno skladisce,v katerem drzijo konstantno temperaturo 4 stopinje celzija,cebele v taki zimi nikoli ne porabijo vec kot 5 do 7 kg hrane na druzino od oktobra do marca.
Torej imamo eno super idejo.Da ni treba cebelarjem zazveplati druzin(tisto zveplo stane toliko kot zdravilo proti varoji),jih lepo poberes,das v skladisce(ki je dobro izolirano,ima pa prezracevanje,s tem da nadzorujes za cebele najboljso koncentracijo CO2.).Drugo leto spomladi pa za lepe denarce prodas polovico druzin v rojih,polovico pa na zalegi,s tem,da jim dodas zalego ostalih,in cez en mesec imas 2 druzini.Torej iz dveh prezimljenih druzin imas tri.,ker uno z zalego delis.Matice imas pa v maticnicah(tudi po 100) v brezmaticnih druzinah,oziroma bankah.
Dober biznis bi se dal naredit,se bolje pa firmo za polinacijo.Ej ne more biti 7 kg cukra drazje od paketnega roja iz toplejsih krajev.

To bi lahko slovenci naredil kak dober biznis.bi dodobra nategnil sitacijo v kanadi
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35935Odgovor Timijan
To Avg 25, 2009 1:09 pm

Jasno nam je, kar sta lepo napisala Volk in Fizikalec, za tak način čebelarjenja ja pač potebno toliko "rezerve mesa". Vsi ti prevozi za pašami in hitrost dela pač zahtevajo svoje, poleg vsega drugega.

Tudi sam imam več rezervnih kot "ta pravih". Torej, če bi imel 500 gospodarnih, bi imel 600 rezervnih, se pravi, da sem daleč nad povprečjem profijev, ki so nekje 500 : 200-450.

Ta kruta realnost pa me odvrača, prvič, ker sam ne prevažam, drugič ker ne mislim matic menjati vsako leto, tretjič ker je to, kot je napisal Imker, nenaravno, četrtič pa, ker se mi oglašajo ljudje, ki bi čebelarili, a ne na tak način. In potem moramo iskati nove (stare?) načine. In se je pokazalo, da če imaš 40 družin, je kakih 10 RD povsem dovolj; mislim, da ima podobne številke morda Branko? Branko, ti imaš nekaj pod 40 gospodarnih, a nisem videl, do bi imel 30, 35 rezervnih zraven? Zakaj jih nimaš? Ker jih ne potrebuješ? In zakaj jih ne potrebuješ? Ker čebelariš precej drugače kot Danilo, bi sklepal. ??

Torej, višja ko je hitrost, večje kot so zahteve, več je treba rezerve. Kot v vojni; hujša kot je, več rezervistov vpokličejo in pobijejo.

Ali ne obstaja kaka lažja varianta? Kaj bolj Brankovim številkam podobnega, pa še malo bolj naravno? Za nas male, gozdne in jamske ljudi, ljubiteljske čebelarje? Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35936Odgovor Kočevski med-ved
To Avg 25, 2009 2:53 pm

Timijan, res je, čebelarim drugače kot Danilo ali večji čebelarji, ker se imam čas igrati s čebelami tako kot njim (mislim) najbolj ugaja.
Na 38 GD imam okoli 12 RD, ki pa jih vsako pomlad prodam, ker jih do sedaj (zadnje 4 leta) ne potrebujem. Narejene so pretežno vse pred lipovo pašo in jim ne odvzemam zalege (redko le hrano, ob lipovi paši).
Mislim, da je ena tretjina RD dovolj za nas, manjše čebelarje.
LP vsem
LP
Koèevski med-ved

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 35937Odgovor dušans
To Avg 25, 2009 3:26 pm

Timijan napisal/-aCOLONJasno nam je, kar sta lepo napisala Volk in Fizikalec, za tak način čebelarjenja ja pač potebno toliko "rezerve mesa". Vsi ti prevozi za pašami in hitrost dela pač zahtevajo svoje, poleg vsega drugega.

Tudi sam imam več rezervnih kot "ta pravih". Torej, če bi imel 500 gospodarnih, bi imel 600 rezervnih, se pravi, da sem daleč nad povprečjem profijev, ki so nekje 500 : 200-450.

Ta kruta realnost pa me odvrača, prvič, ker sam ne prevažam, drugič ker ne mislim matic menjati vsako leto, tretjič ker je to, kot je napisal Imker, nenaravno, Lp t
Prilimati nekomu etiketo, da čebelari nenaravno je lahkomiselno. Vsi čebelarji se trudimo, da sledimo naravnemu razvoju čebelje družine in tudi razni panji sledijo na razne načine naravnemu razvoju. Nenaravna je po mojem kemija, ki jo nekateri uporabljajo za zdravljenje varoze in HG.

Upal bi si npr. trditi, da je LR panj bolj naraven od THB, ker bolj sledi nagonom in razvoju ČD.

lp

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35938Odgovor FRANK IZ KANADE
To Avg 25, 2009 3:39 pm

Prijatelji, kar sem zgoraj napisal se tukaj redno dogaja in to ne pomeni da je meni vsec ali pa da celo kaj takega jaz pocnem.
Kot sem ze mnogokrat napisal, jaz sem bil taprvi ki je zacel druzine prezimovati u Kanadi. Kakor je Branko rekel, da bi moral poslusati kako druzine umirajo - to ni lepa pesem. . . niti ne za te, trde in zuljave.

Da odgovorim vsem:
Volk, jaz dobro vem kako se da prezimovati cebele u stavbah. Moj cebelarski prijatelj (ga je prerano rak pobral) je bil taprvi ki je prezimoval 1000 druzin pod zemljo. Izkopali so tunel u hrib in ga zabetonirali. Drzava mu je dala nepovracljiv kredit za en milijon.
Da se to delati tudi u stavbah in kleteh, toda je pa zelo drago in se ne izplaca. Za profije je na koncu vseh koncev pomemben - DENAR - dobicek! Ce ni dobrega dobicka nobeden se ne bo obrnil, niti z prstom mignil.
Tudi za nas sobotarje to ni primerno ker tudi prevec kosta za elektriko, pa prostornino in u mestu se ne da. Moras imeti malo zemlje, kot naprimer ima kmet. Cebelarji pa tukaj nimajo zemeljskega premozenja. vecina drzi cebele na drzavni/kraljevi zemlji ali pa imajo pogodbe z privatniki. cebele sedijo na zemljiscih ki so u lasti nekoga drugega, itd.
Tako, z to recjo moras imeti ventilacijo med panji, najboljse je da je ventilacija pod podnom pa se na vrhu, pod stropom/streho, pa klimo je treba imeti, za tavroce case in seveda se centralno za tahude in mrzle dni. Vse to pa je treba regulirati na constantni temperaturi in vlaznosti. Oci bi ti iz glave skocile ce bi Ti prisel tukaj u eno tako prezimovalno ustanovo in videl stevilo kist in mehanizacijo ki vse to opravlja. pa se racunalnik ali pa vsaj enega cloveka je treba zaposliti ki vso to zadevo opravlja - pazi da je vse kot treba. Ce temperatura zleze gor za par stopinj cebele pridejo iz panjev in je pa pokol. Sem jih videl kako so bile na tleh ene pol metra visoko vse mrtvo. Ni lepa slika. Dela ko vse dela kot treba. nekaj se pa zafrkne in vse skup gre u smeti!
Plini in mokrota katero cebele izdajajo ko so u gruci je gromozanska! Za navadnega smrtnika je to kar neverjetno - treba je to videti z lastnimi ocmi. Ali si lahko predstavljate enega ameriskih cebelerjev ki sam ima malo cez 100,000 druzin? Mu pade 30% in on je vesel da je vse slo tako dobro. (Eno leto so ga "kaznovali ker je u panje dajal neko kislino na papirnatih cunjah. Si je z tem prisparal okoli 750.000 dolarjev. Ja Volk, ce bi jaz imel tak denar bi se Ti pa pridruzil pod to palmo - nic vec garanja, glavobola in sivih las, kar jih se imam, heee. Bi oba sla u penzijo in zivela od denarja, mar ne?)
Priznam pa: Da se to narediti in nekaj profijev to pocnejo toda tejle pa imajo denar. Ce imas denar je mogoce premikati gore, mar ne?

Drago, tukaj, u ZDA imamo profije ki imajo svoja transportna letala za prevazanje po celi severni ameriki in celo u juzno ce je kaj tam, da se jim splaca. . . Paketnih cebel pa je zadosti za sedanje case. Spomladi jih privlecejo nekaj avionov iz Australije. 500,000 paketov naenkrat. Pa iz Hawajev in Nove Zelandije. Celo juzne drzave u ZDA skoraj zadostujejo za nase /njihove potrebe. (samo se njihove bolj tezko prodajo zaradi strahu pred Afrikanko)
To pa, kar se ne proda, pa zopet pustijo da pomre, niti ne zveplajo dosti. (Jih pustijo pomret od lakote in brez vode. Je spet ceneje kot pa jih ponujati nekomu in futratida o voznji nazaj niti ne govorim. Paket je kot roj. Ce ga ne ogrebes - pojma nimas kaj se z njim zgodi? Ista je ta pesem, samo da se na eni strani ve kaj je, na drugi pa ne.)
Ja biznis je krut in grd. Resnico ljudje nikjer nocejo slisati, ker ni lepa. . .

Branko, slisim te...
Opremo pa kar nalozijo na kup - na prostem. Jeseni ni zalege. Ce pa je pa vecina sate stopi in proda vosek. (Dajo sate celo kuram da zalego ocistijo) Veliko jih iztoci, kar se iztociti da in tak med gre u tovarne/pekarne. Ostali pa nalozijo vse na kup in vse to caka, kar tam u kaliforniji, ob cesti. Naslednje leto pa privlecejo paketne in vse se zacne znova.

Tako, sedaj pa nazaj u moj raj. Cebelce me klicejo, pa veverice, lisice in tudi medved ali pa dva se lahko malo prevec navadita na lokacijo kjer ni gospodarja, heeee. . . Pa pozabil sem omeniti da imam dela cez glavo.
Smo zadnjo soboto dobili nagravzno vreme. Tornadoti so podrli bajte. pri mojem vikendu sem bil srecen. Tornado je sel pocasi pred mojimi ocmi, preko vode. Sem mislil da bo vse skup odpihnilo u pekel. na sreco pa se ta tornado ni dotaknil zemlje. veter pa tak da se ne da opisati. Mi je celo posrkalo veliko cebel iz panjev!? Se je kar za zjokat. Kaksen kilometer dalje od mene je pa tornado prekoracil na zemljo toda je na sreco bil okoli deset metrov visoko tako da so vsa drevesa nad deset metrov visine kar izginila - kot da si jih porezal z motorko!!? Tudi nekaj bajt in precej colnov je odneslo. Jaz sem bil zelo srecen da mi je odneslo samo nekaj ropotije iz terase in nekaj kar sem nakopicil da bi pozneje, tam proti zimi zunaj pokuril.
Ja, vremenske razmere nas pa letos zelo klatijo. Ze od lanskega novembra smo imeli samo tri dni da nam ni dez kaj zamocil. . . Nekaj dni je bilo z 32 stopinjami toda cez par dni pa celo sneg in to junija in julija. Sedaj pa seveda toca, itd...

Lep dan zelim vsem...
Regards,
Frank

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 35939Odgovor Fizikalec
To Avg 25, 2009 3:55 pm

Timijan napisal/-aCOLONJasno nam je, kar sta lepo napisala Volk in Fizikalec, za tak način čebelarjenja ja pač potebno toliko "rezerve mesa". Vsi ti prevozi za pašami in hitrost dela pač zahtevajo svoje, poleg vsega drugega.

Tudi sam imam več rezervnih kot "ta pravih". Torej, če bi imel 500 gospodarnih, bi imel 600 rezervnih, se pravi, da sem daleč nad povprečjem profijev, ki so nekje 500 : 200-450.

Ta kruta realnost pa me odvrača, prvič, ker sam ne prevažam, drugič ker ne mislim matic menjati vsako leto, tretjič ker je to, kot je napisal Imker, nenaravno, četrtič pa, ker se mi oglašajo ljudje, ki bi čebelarili, a ne na tak način. In potem moramo iskati nove (stare?) načine. In se je pokazalo, da če imaš 40 družin, je kakih 10 RD povsem dovolj; mislim, da ima podobne številke morda Branko? Branko, ti imaš nekaj pod 40 gospodarnih, a nisem videl, do bi imel 30, 35 rezervnih zraven? Zakaj jih nimaš? Ker jih ne potrebuješ? In zakaj jih ne potrebuješ? Ker čebelariš precej drugače kot Danilo, bi sklepal. ??
Timijan imam občutek da pišeš-sklepaš malo preveč "na pamet" jaz imam 270 gospodarnih in max. 100 rezerv torej nič kaj dosti več od Brankota. HITROST dela pa ni v samem opravilu kot takem ampak tehnologiji katero uporabljam. Moje točilo dela z nekajkratno hitrostjo navadnih, za točenje sma samo dva (jaz in žena) in v 12 urah stočima cel kontejner to pa je v akaciji 1,5 tone medu, da jaz naložim kontejner traja točno toliko kot recimo, da Branko priklopi prikolico za avto (oziroma je ne vem, če še vozi) itd.itd...
Tega si ti niti predstavljat ne moreš zato ni ravno pametno pisat o nečem kar nisi videl še manj poznaš tehnologijo. Recimo , da natočim 160 pitalnikov ( okoli 360 liter rastopine) rabim 40 minut toliko pa ponuca ali celo več nekdo, ki ima 40-50 panjev. Ljubitelj odpre panj in se ob njem dolgočasi, dostikrat dela-gleda nekaj pač da samo dela in gleda pa ne ve točno zakaj. Jaz ga odprem, ko vem zakaj in vem kaj hočem ali moram narest. Vznemirejanje čebel po nepotrebnem jim samo škodi čisto nič koristi. Recimo ureditev družin je pred akacijo in potem do zadnjega točenja ne gledam-delam nič to pa so skor 3 meseci. Eventualno označeno družino-e, če iz bilo kakega razloga označim, da je bila MM noter ali ni bilo zalege ali krkoli sumljivega. Če to kateri "sobotar" počne potem ala vera jaz še nobenega nisem videl vsaj vsak vikend čara nekaj po panjih in gleda nekaj sicer ne vem kaj?
V kolikor si ti predstavljaš, da mi z 300 panji "mesarimo čebele in pokamo vsavprek potem malo pazi kako se izražaš. So tudi taki, ki "mesarijo" smo pa tudi taki, ki ne je pa definitivno, da stisnem kako čebelo in ob pregledu kako matico vendar nevede. Vede stisnem matico samo, če je res stanje v družini porazno (huda poapnela, zelo presledkasta zalega, zelooo agresivna družina itd...)

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35940Odgovor Timijan
To Avg 25, 2009 6:58 pm

Hvala Branko za računico "malih rib": Mi je všeč.

Dušan in Danilo: nikar tako osebno; saj ne govorim o Danilu niti mu ne dajem nobenih etiket. Glede besede meso le to, kar je sam napisal ob slikah; da je to paviljon za meso, to je za RD, saj ni nič takega, sem pa še jaz ta razumljivi izraz uporabil, pač ni za med, kajne? Če o nekom pišem, v glavnem omenim njegovo ime. Razmerje GD:RD = cca 60:40% sem pobral v nekaj člankih in navodilih pri nas, pri čebelarjih do sto panjev pa teh stvari nisem zasledil. Drugače pa Danilo dobro opisuje svojo znanost in spretnost in nas spravlja na realna tla glede profesionalizma; ni vsakdo za to, kot je le redko kdo za bikoborbe ali pa smučarske skoke ali pa F1. Na tem področju mu nihče ne more soliti pameti, morda le Boris ali Pislak, ne pa mi, čebelji fotografi. :lol:

Tudi da kdo čebelari nenaravno?? Govorim samo o bolj-naravnem ali so-naravnem čebelarjenju; TA OBSTAJA, če še niste opazili in je precej drugačno od industrijskega, v tistih točkah, ki sem jih že opisal, pa jih lahko še enkrat ali stokrat:

- ne jemlje se vsega medu,
- ne vsiljuje se umetnih satnic, kar povzroči:

- povečano naravno odpornost čebel na bolezni in varojo zaradi manjšega stresa, boljše prehrane in posledično manjše ali nično zastrupljanje svojih panjev, s tem pa tudi produktov.

A pustimo zdaj naravno in nenaravno, zgoraj sem postavil vprašanje Branku in sem zadovoljen z odgovorom.

Frank, hvala za podatke o čebelarjenju tam čez in opise strašne Narave pri tebi.

Imejte se lepo, sladko, t

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35941Odgovor volk
To Avg 25, 2009 7:56 pm

Frank,je res da je sendvic v kanadi,ali pa kak prigrizek 10 krat drazji kot pri nas.V eni srbiji ali pa celo v aziji je pac drugace.Je hudic,ce imas visoke stroske,pa nizke cene medu,sicer pri vas to krijete z ceno polinacije.
Povej mi koliko je mozno dobiti medu v povrecju pri vas na panj.
Koliko pa je paketni roj?
lp
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 35942Odgovor Fizikalec
To Avg 25, 2009 8:19 pm

Timijan napisal/-aCOLONDušan in Danilo: nikar tako osebno; saj ne govorim o Danilu niti mu ne dajem nobenih etiket. Glede besede meso le to, kar je sam napisal ob slikah; da je to paviljon za meso, to je za RD, saj ni nič takega, sem pa še jaz ta razumljivi izraz uporabil, pač ni za med, kajne? Če o nekom pišem, v glavnem omenim njegovo ime. Razmerje GD:RD = cca 60:40% sem pobral v nekaj člankih in navodilih pri nas, pri čebelarjih do sto panjev pa teh stvari nisem zasledil. Drugače pa Danilo dobro opisuje svojo znanost in spretnost in nas spravlja na realna tla glede profesionalizma; ni vsakdo za to, kot je le redko kdo za bikoborbe ali pa smučarske skoke ali pa F1. Na tem področju mu nihče ne more soliti pameti, morda le Boris ali Pislak, ne pa mi, čebelji fotografi. :lol:

Tudi da kdo čebelari nenaravno?? Govorim samo o bolj-naravnem ali so-naravnem čebelarjenju; TA OBSTAJA, če še niste opazili in je precej drugačno od industrijskega, v tistih točkah, ki sem jih že opisal, pa jih lahko še enkrat ali stokrat:

- ne jemlje se vsega medu,
- ne vsiljuje se umetnih satnic, kar povzroči:

- povečano naravno odpornost čebel na bolezni in varojo zaradi manjšega stresa, boljše prehrane in posledično manjše ali nično zastrupljanje svojih panjev, s tem pa tudi produktov.
Tudi, če ne pišeš osebno to pač tako izgleda torej velja dati kaj v (), da je bolj razumljivo.
Jaz osebno nisem noben profi tudi, če me ti tako jemlješ imam samo ene 380 panjev z rezervami vred in imam službo-šiht torej sem vsak dan zdoma 9 ur najmanj. Vse to kr imam je neke vrste "hoby" in delam to za vikend torej "sobotar" pač z nekaj razlike v organizaciji in tehnologiji dela in na koncu ekonomiki. Načeloma grem na dopust-morje tam na vsake 3 leta in dopust preživim pri čebelah v gozdu-naravi. Ne zanima me šport razen F1 kdaj pogledam drugo pa me je 9 briga torej to zamenjajo čebele čeravno me ti smatraš za "mesarja"....
Kr se tiče so-naravnega čebelarjenja to gre s satnicami in tudi z jemanjem meda. V plodišču ga ostane dovolj, da čebele nemoteno funkcionirajo razen gozda takrat pa mora od tam ven ali kake druge preobilne paše kjer pride do blokade matic.
Če je v panju "preveč meda" zmanjka placa za zalego torej zgubimo generacije čebel in čisto nič NE pridobimo. O tem, da je to koristno se ne strinjam to se da lepo sprobat, če maš 3 kontejnerje enega delaš tako ostala na klasičen način zelo hitro ugotoviš razliko, z 30 družinami ne morešp nč dognat, videt, raziskat, dokazat. Ko čebele zabijejo plodišča je bolje med umaknit ali stočit in jih 2-3x nakrmit, če je pred nami 3 tedensko brezpašje. Z tem družine dobijo plac za zalego, dotok hrane in zalaufajo. Če tega ne narediš "usahnejo" počas pomalo trošijo zalega pa upade to pa se pozna kasneje. Takrat pa je problem, ko smo brez dovolj mladic. Enako je po kostanju ali pred njim, če ne medi treba krmit drugače od družine ni nič. Satnice sedaj ni problem jih naredijo skor povsod iz tvojega voska in veš kaj daš not in čebel čisto nič ne motijo, ovirajo ali krkoli vpliva na razvoj varoj. Če bi satje ali velikost ali samogradnja kaj vplivala na varojo bi to bilo zelo lepo pa žal nič od tega. Varoja je kot koloradski hrošč z njo treba "živet" in je odvisno od leta do leta. Neka leta jo je obupno veliko spet kaka je na minimumu in rabiš 15 let delat, da imaš en skor nč kaj dost realen podatek. V 16 letih nikol nobeno leto skor ni bilo enako in vsako leto moraš malo biti vedeževalec, da znaš uredit čebele in ZNAT kaj rabijo.

Čebele so povsem zadovoljne in se povsem zlahkoto branijo pred marsičem, če jih čebelar pravilno oskrbi. Ko ni izvora medičine treba nakrmit, varojo čim bolj skenslat vendar ne z pretirano uporabo česarkoli tako kemije ali alternative oboje čebelam škodi varoja pa se navaja. Vse kr čebelam dodajamo je "tuje" in se v satju kompenzira. Jaz osebno sem zelo skeptičen dodajanju česarkoli pred avgustom začetka ali pozneje, če smo v gozdu. Ravnotako NIČ po 10 januarju jaz zimsko naredim vsaj do decembra. Spomladi pa če smo poznopoleti dobro nakrmili nimamo kaj čarat not ne z bilo kakim tretiranjem, raznoraznimi zvarki in cukrom.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35943Odgovor Timijan
To Avg 25, 2009 8:46 pm

Dobro si napisal, Danilo. Pa si že praktično naravni, ne? Torej tudi razumeš, kaj (kmalu)naravni ugotavljamo in jamramo.

Samo dve stvari bi si dovolil vskočiti tvojemu zapisu; prvo je jemanje medu; če "naravno" čebelarimo tako, da podkladamo "podklade" ali etaže, se gnezdo naravno širi navzdol in zgoraj ostaja veliko medu. Torej je tvoja varianta za tvoje razmere oz. sistem, druge ni, pri drugačnem delu pa se odpirajo druge, dodatne ali drugačne zakonitosti. Seveda se zavedam da širjenje gnezda navzdol (možno je tudi v 4 etažnem AŽ) podre tudi vse druge stvari pri tvojem načinu, zato pustiva to.

Ko se gnezdo spušča, imajo čebele nad zalego dovolj širok venec medu, ki amortizira močne paše in brezpašje. Seveda pa potem tudi manj nosijo, kadar je močna paša. Pa smo spet navzkriž. ?

Drugo so satne osnove. V redu, tvoje so čiste. A point je drugje. Ne bom te prepričeval, na tem forumu je ogromno zapisov o tem, zakaj čebele gradijo različne velikosti celic že 150 milijonov let. To je za njih zelo pomembno. Gradijo tamo od izpod 4,6 mm do 5,6, pa še naprej. Seveda je to v navzkrižju z interesi tistega čebelarja, ki želi maksimalne donose od družin. Kot drugo, ne prepričujem te, to pač tako je, manjše celice VPLIVAJO na zmanjšan razvoj varoje, to lahko preštudiraš, sem dal linke, tudi v temi o Naravnem čebelarjenju.

Torej, so razlike. Vsak sistem dela za seboj potegne določeno prilagoditev čebel na njegove specifičnosti, in čebele se v duplu, TBH-ju, AŽ-ju ali tvojem 11+3 vsakič nekoliko drugače odzivajo. Jaz te razlike razumem. Tudi mi se drugače počutimo in obnašamo v šotoru, kamp prikolici, doma ali kino-dvorani.

Glede venca medu v TBH pa je tako, da je to precej visok sat, vsaj pri nas mora biti, do 30 cm in čebele imajo vedno priložnost, da imajo nad glavo večji medni venec kot pri živih 23 cm AŽ sata. Tako jim čebelar ne more vzeti vsega medu in stres nanje je izrazito manjši. Zaradi tega se čebele obnašajo precej drugače; poročajo, tudi Čebelar novinec, da so nenavadno mirne; da za upravljanje z njimi rabiš le nož in morda klobuk, če si še malo neroden.

Zaradi manjšega stresa in takšnega načina dela, so rezervne družine veliko manj potrebne, kot pri prevažalcih, jasno. So razlike torej, čeprav imamo vsi enako Sivko. In dobro je, da se med seboj razumemo in sprejemamo. Lep pozdrav, t

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 35944Odgovor Fizikalec
To Avg 25, 2009 9:07 pm

Timijan venec medu čebelam ne pomaga nič kaj veliko, če je brezpašje to je samo zelooooooooooo skrajna sila ko se tega lotevajo. Jaz delam v kratkih hlačah in rokavih tudi sedaj za vikend ko sma točila in sem jih dan pred tem pripeljal z gozda. Čebelam sem vrnil stočeno satje tako dol kot gor in moj kontejner je samo eden 11+3 ostala sta klasika 10s. Panj je panj in je samo ena navadna kišta VSE ČISTO vse je odvisno od čebelarja, ki za njim "stoji" in imel sem LR pa tud kaka družna na naravnem satju samo pregrajen sat povzdolž na sredini vendar nikoli tam ni bilo manj varoj kot v ostalih včasih celo veeeč.

Na vse študije kere se ti naslanjaš pa nekaj opisujejo-dokazujejo je enako kot jaz tebi tu pišem. To kr jaz delam in kako delam je mrbit sposobno kopirat par ljudi. Druga težava je teren vroča primorska ali vroče pri nas ni primerljivo z Brankom tam v gozdu itd..itd.. tu tebi manjka še zeloo veliko izkušenj. Okolje, kaj tam rase, cveti, kolk je kmetijstva intenzivnega, koliko sadovnjakopv kjer dobro strupijo koliko vinogradov. Si kdaj slišal, da so težave z čebelami v gozdu? Jaz ne so pa ob intenzivnih panogah kmetijstva. O tem bi lahko na dolgo raspravljala pa ni smiselno rabiš še leta izkušenj.
Je pa tako vse kr kjer prebereš treba jemat z veliko mero rezerve, ker tudi, če vse tako narediš ni nuja, da bo efekt enak.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35949Odgovor volk
Sr Avg 26, 2009 8:55 am

No za samograjeno satje bi jaz rekel takole.Lahko da ima kak vpliv velikost celice,kar najbrz ima.Vendar imamo v cebelarjenju ali not vse sate z cebeljimi celicami,ne z trotovino,ali pa gradilnik,ki pa,ce ga imamo,ga izrezujemo.Pri naravno grajenem satju je pa tako,da ima kranjica v obdobju graditve satja tudi zeljo po trotovini,vecjo kot italijanka.To povem iz lastnih izkusenj.
Kar pomeni,da zgradijo trotovino na vec samograjenih satov,mesana pa je z cebeljimi celicami,pa medenimi.Pri lepih druzinah sem imel trotovino not ze marca,pa do julija.Kar pomeni 4 mesece idealnih pogojev da iz ene varoje ratajo 4 na vsakih 20 dni.Vcasih je veljalo da varoja podvoji cikel na 30 dni.
No danes pa velja,da ne rabi 10 dni da dozori,pac pa 2.Ne gre se vec turista,pac pa ji gre sex po glavi.Morda je to posledica uporabe sredstev,s katerimi se je zatiralo varojo,ki rabi vec casa da dozori,tisto,ki je bila prej zrela pa ne,ker se je hitreje skrila v zalego.Tretiralo se je na 5 ali 7 dni,npr.z dimljenjem amitraz.ali pa kisline.To je tako kot ce biu potolkli vsa dekleta,ki rabijo do spolne zrelosti 15 let in vec,puscali pa tiste,ki prej dozorijo.Spolno zrelost dolocajo hormoni,ki pa so direktno vezani na genom.Kar pomeni da gre za selekcijo osebkov,pri katerih genom doloca,da prej dozorijo,ter imajo tudi vecjo razmnozevalno moc.

No bistvo vsega v tej temi je,da v naravno grajenem satju varoja uspeva bolje,ker ima vec trotovine,ki je naravno na pravem mestu,kjer je nizja temperatura.Torej gojimo varojo.V cebelje male celice pa sploh ne gre.(4,6mm do 4,9).Je pa v trotovini.Avgusta pa plane v,zal direktno v zimsko zalego.

Je pa res,da italijanka ne gradi toliko trotovine,kar prevaga tehtnico.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35950Odgovor volk
Sr Avg 26, 2009 8:59 am

a se to,ni moj namen dokazovati slabost varoje v naravnem satju in prepricati posameznikov,ki cebelam dopuscajo samogradnjo,da je to narobe.Pac pa, je to opozorilo,da upostevajo to,ter vse druzine na naravno grajenem satju spustijo na rojenje,ali pa prekinejo zaleganje.Ter zdravijo suhe cebele,ko ni zalege.Ce naredijo to,potem bodo veselo obcudovali ljubljenke se kako leto.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35955Odgovor Timijan
Sr Avg 26, 2009 3:10 pm

Res, Danilo, ni venca v brezpašju, oziroma ni problema, če je venec dovolj debel. Drugače je pa pač cuker; samo sistem morabiti tak, da čebele ne morejo nalagat v tisti del, kjer čebelar računa na med; do tega mora priti zelo hitro in lahkotno, ne s kakim iztočenjem medišč in podobnimi mučenji obeh. Tu pa se sistemi razlikujejo, kot tudi odzivi čebel nanje. Drugače pa se strinjam s tabo v drugih točkah.

Volk, si kdaj pomislil, zakaj je varoja hitrejša od nekoč? Si pomislil, da morda tudi zato, ker jo "izrezujemo"? Zakaj pa so imeli nekoč ljudje po 10, 12, 14 otrok? Ker jih je večina pomrla od bolezni. Think deep.

Kakšne celice delajo čebele na naravnem satju, je njihova stvar že milijone let. Nekatere družine res začno z veliko trotovine, druge pač ne, odvisno tudi od velikosti. A več trotovine ne pomeni več varoje, kajti če jim zadevo pustiš, se tudi varoja umiri. Če si delal poskuse, mislim da bi naše čebele rabile vsaj dve sezoni, da bi sa adaptirale na naravnejše stanje. Šele takrat bi lahko bolj jasno videli razlike.

Gre se za vsesplošni optimum kopice elementov; velikosti celic, prisotnosti trotov, ugodne klime in temperature, uporabe in ne-uporabe kemije, čebelarjevih napak ... Si že kdaj pomislil, kam bodo nosile, če bo močna paša? Zagotovo v trotaste dele satja, ker so to daleč najboljše celice za shranjevanje medu. Vsaj pri meni so jih dodobra napolnile, ko je bila dobra paša.
Pac pa, je to opozorilo,da upostevajo to,ter vse druzine na naravno grajenem satju spustijo na rojenje,ali pa prekinejo zaleganje.Ter zdravijo suhe cebele,ko ni zalege.Ce naredijo to,potem bodo veselo obcudovali ljubljenke se kako leto.
No, hvala za te nasvete, se jih je treba zapomnit, le zadnje tri besede kažejo, da ne veš, kako temu strežejo tisti, ki jim z naravnim načinom uspeva; ne le še kakšno leto, ampak še veliko let, pa brez mnogo rezervnih družin.

Industrijskim mačkom zagotovo manjka globljega razumevanja specifičnosti življenja čebel v različnih okoliščinah. Nikdar pa ne bodo popustili v tem, da je čebelar edini Bog, ki še lahko reši čebele, in to z dosedanjimi postopki (ki pa so pripeljali do 70% izgub pri nas in v svetu). To mi govorijo Volkove zadnje tri besedice, ki pomenijo; z vsem, kar sem naštel, bodo morda živele še kako leto ali dve, s satnimi osnovami pa bi še dolgo, dolgo ??? Lp t

Baka ni tsukeru, kusuri wa nai.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35958Odgovor volk
Sr Avg 26, 2009 3:47 pm

Timijan,nihce se proti nikomur ne bori,kot imam obcutek iz tvojih pisanj.
Lahko pa ti zagotovim,da ne imeti tako lahkotnega pristopa do cebelarjenja.Tisto kar izves iz knjig je podobno poznavanju zensk iz knjig.Pomisli da si vzgojen v volcjem tropu,in te 20 let starega pripeljejo v druzbo.In te naucijo govoriti in pisati,ko te zanima nasprotni spol pa ti dajo knjige.Na beri.In ko mislis kako si vse nastudiral,ko pa v resnici srecas zensko pa ves da nic ne ves.
No pa ti zagotavljam,da cloveku zena po 50 letih zakona pove,da je ni nikoli res dobro zadovoljil,da jo je sosed bolje.In to cloveku,ki je bil doktor za sex.
A ves kdo o cebelah najvec ve?Tisti ki jih ima sele kratek cas,pa tisti,ki jih ima ze 50 let.Pa na koncu na smrtni postelji oba ugotovita,da sta bila dobro nategnjena.
Povej mi,kako lahko clovek popolnoma razume druzbo z 50000 osebki,pa se zene ne razume,ki je ena?Glej,ko znanost racuna polozaj elektrona v vodikovem atomu se gre,ker je en elektron.Za helij,kjer sta dva,pa najbolj mocni racunalniki ne morejo,ker je dvojni vpliv.Upam,da bos razumel primerjavo.
Verjami mi,da 100% vem da o cebelah nimas pojma,niti o varoji.Ker ga ni cloveka,ki bi lahko konkuriral Bogu.Vse ostalo je bogokletno govoricenje.Na forumu samo razpravljamo o dolocenih stvareh.o katerih si predstavljamo da nekaj vemo,pa vemo nic.
Pa vseeno.Varoja ima mlade,pa ti je prav ali pa ne.Izrezovanje trotovine je ucinkovit ukrep glede varoje,neucinkovit pa za cebelji zivelj.Ne rabis izrezovat trotovine,ce lahko druzini prekines zaleganje.To je rojenje.Samo,se tako pametnemu Bog ne da,da bi vse druzine zrojile same.So nekatere,ki ne gredo v roj.Tiste,ki gredo hitro,pa lahko selekcioniramo na rojenje.Bo ti cez 50 let vse letelo po zraku,preden bos imel 1 kg medu not.Odloci se sam,sicer pa se danes kolnemo mnozicno prodajo rojev,ker imamo rojevite cebele.Cebelar cebelari,da ima eno korist od tega.Se macke se ne gonijo zastonj.Vse ostalo je filozofsko natolcevanje.Vse v naravi isce eno korist.Torej je naravno usmerjeno cebelarjenje pridobitno.

O malih celicah in varoji.Cerana je v aziji polna varoje.In ves kaksno satje ima.celo 4,1 mm.Pa varoje to ne moti.Ko to vidis z lastnimi ocmi,ves kaj je res kaj pa ne.Ima pa cerana mocnejsi cistilni nagon,pa zmece varojo z licinkami vred ven.Ce das sat zalege evropejske cebele not,isto ocistijo vso zalego,v kateri je varoja.
Druga stvar,rojijo vsake 3 do 4 mesece,ko ni mocne pase,pozro zalego in med,pa odletijo drugam.To je ukrep cerane zoper varojo,male celice pa so cire care.
Zakaj je naravno grajeno gnezdo z malimi celicami manj ugodno za varojo.ZARADI visje TEMPERATURE.,ki skrajsa cas izleganja zalege,in ima varoja manj potomcev.Vendar je trotovina na hladnem mestu,In tam je doma varoja.Zato je gradilnik sredi gnezda brezvezna stvar.Zalezen sat z celicami 4,9mm ima visjo temperaturo,zato varoja tam ne uspeva.Zato sem ze lani pisal,da se v druzino z satnicami 5,4mm,da not en prazen satnik-gradilnik,da cebele zgradijo trotovino.Sele potem dodajas prazne okvircke,da same gradijo cebelje celice.Tako potem imas gnezdo z naravnimi celicami,kjer pa ni veliko trotovskih.In trotovino obglavljas,ter izpiras,ce ugotovis veliko okuzboz varojo.
Ker pa si delaven,v vsaki druzini izberi en sat z zalego,pa na njem z iglo poskoduj po 100 celic zalege,potem pa meri,kako hitro druzina to zmece ven.In selekcioniraj druzine z cistilnim nagonom.Pa moli,da ti ne pride en zanesenjak,z tremi panji z HG,ali pa druzinami brez cistilnega nagona.Da ti unici 50 let dela,potem pa se ti smeji in rece,da itak nimas pojma o naravi,da je on eko cebelar,da njegove cebele zivijo z HG,ker jim daje nazaj not med z klicami.
lp
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 35960Odgovor Fizikalec
Sr Avg 26, 2009 4:08 pm

Timijan napisal/-aCOLONRes, Danilo, ni venca v brezpašju, oziroma ni problema, če je venec dovolj debel. Drugače je pa pač cuker; samo sistem morabiti tak, da čebele ne morejo nalagat v tisti del, kjer čebelar računa na med; do tega mora priti zelo hitro in lahkotno, ne s kakim iztočenjem medišč in podobnimi mučenji obeh. Tu pa se sistemi razlikujejo, kot tudi odzivi čebel nanje. Drugače pa se strinjam s tabo v drugih točkah.
Res ne poznaš čebel iz prakse tega praktik nebi mogel napisat. Tudi, če imaš 20 cm venec bo po čebelah, ker čim ni dotoka hrane matica ustavi zaleganje tudi, če je nad tem plodiščem še 30 kil meda "jim za to dol visi" trošile bodo samo za nujooo zalega bo stagnirala in čisto nič napredovala ostalo je enako kot sem pisal zgoraj, izguba generacij čebel itd..itd..
To je enostavno preisskusit pač 60 panjev vržeš matične rešetke ven in jih pustiš polne medu po akaciji to je najmanj 30-40 kil na panj obe etaži pa potem jih pridi gledat avgusta, se boš jokal......

ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

OdgovorCOLON # 35966Odgovor ursolinko
Sr Avg 26, 2009 6:11 pm

Nisem vsega prebral, zato upam, da ni kdo že kaj napisal od tega kar bom jaz.

Jaz imam 5x3-etažne panje na prikolici in doma 15 panjev in 5 prašilčkov.

Na prikolici v troetažnih jeseni družino skrčim na dve etaži.
Spomladi v eno etažo (v prazno) dodam družino(ene 14-20dni pred akacijo).
Ko akacija zemedi družini združim in pri tem staro matico stisnem.

Doma imam 15družin, 5 jih preselim(na prikolico), če jih kaj prodam jih spomladi spet dopolnim.(seveda če nimam izgub, tu pa tam mi kaka propade).

Rezervne družine imam v deset satarju.
Prašilčke uporabljam, če želim ojačat družine na prikolici ali pa če je tako močen troetažni, da iz njega naredim družino, ki jo po prihodu domov takoj dam v 10 satarja.

V prašilčkih ne prezimujem, ker načeloma vse družine prezimim na 5-8 satov. izjemoma več ali manj.
Če je kakšna slaba enostavno združim z naslednjo najslabšo.

Načeloma imam in nimam T.I. rezervnih družin.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov