Recept za medenjake

Debate o društvu, portalu, problemih, novicah in aktivnostih.

ModeratorCOLON alešD

BUTTON_POST_REPLY
davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

Recept za medenjake

OdgovorCOLON # 45363Odgovor davca
To Dec 14, 2010 9:28 pm

V preteklosti je imela v Selški dolini skoraj vsaka kmetija praviloma tudi čebelnjak(naseljen, seveda) in gospodinje so ob praznikih poleg potic in drugega peciva pekle medenjake. V teh krajih ljudje še danes uživajo veliko medu in čebelarji Selške doline nimamo posebnih težav s prodajo tega sladkega čebeljega pridelka. Za medenjake pa kroži med gospodinjami cela vrsta receptov, ki se med seboj razlikujejo v nekaterih podrobnostih. Soseda mi je dala tale recept:

50 dag moke
15 dag sladkorja v prahu
15dag masla ali margarine
15 dag medu
2 celi jajci
1 čajna žlička sode
½ zavitka začimbne mešanice za medenjake Kotanyi

Z mešalnikom vmešamo maslo oz. margarino in ji postopoma dodajamo jajca, nato sladkor in med. Nato dodamo še moko, v katero smo predhodno vmešali sodo in začimbno mešanico ter ugnetmo gladko testo. Čez noč ga pustimo počivati v hladnem prostoru (testo se mora res dobro uležati). Naslednji dan pa oblikujemo majhne medenjake in jih spečemo v pečici na srednji višini pri temperaturi 160 o C (če je pečica na zrak). Pečemo jih cca 10 min.
Ko so pečeni, jih premažemo z limonovim ali kavnim ledom, lahko jih oblijemo s čokoladno glazuro, .......

Čar teh medenjakov je v tem, da jih ni treba uležati. Takoj so mehki in zelo dobri. Jaz uporabljam za medenjake gozdni ali smrekov med, da so še bolj aromatični.

Pa dober tek!

:P
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov