MACERAT IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV

arhivirane teme 2008
davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

MACERAT IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV

OdgovorCOLON # 31260Odgovor davca
Po Dec 15, 2008 3:27 pm

Sredi našega travnika raste smrekica, ki je že skoraj smreka. Vendar je nismo posekali, ker z nje vsako pomlad trgamo smrekove vršičke, jih prelivamo z medom in naredimo macerat za domačo rabo. Moram reči, da je to izredno dobro zdravilo proti kašlju. Vendar: če bi hotela tak izvleček iz smrekovih vršičkov prodati, bi mu morala najbrž kaj dodati, da bi se substanca stabilizirala. Namreč, če ga nimamo na hladnem, rad zavre. Vesela bi bila, če bi kdo napisal kakšne svoje izkušnje.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 31262Odgovor divji cebelar
Po Dec 15, 2008 3:42 pm

in pred prvo prodajo dati na analizo zdravstvene oporečnosti pri ustreznem organu Ministrstva za zdravje ter si tako pridobiti potrebno dokumentacijo.

Lep pozdrav!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31264Odgovor Timijan
Po Dec 15, 2008 5:31 pm

Pozdravljena. Ne vem sicer kako gre z medom, a glede sladkorja, kot se je to po navadi delalo, je bistvo v tem, da ga je dovolj a ne preveč. Ker je med prav tako konzervans, bi ga lahko dodala malo več. Seveda pa moraš zadevo imeti preko leta v hladilniku. t

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 31274Odgovor davca
Po Dec 15, 2008 8:01 pm

divji čebelar napisal/-aCOLONin pred prvo prodajo dati na analizo zdravstvene oporečnosti pri ustreznem organu Ministrstva za zdravje ter si tako pridobiti potrebno dokumentacijo.

Lep pozdrav!

Res najlepša hvala za opozorilo. Le kaj bi ta forum brez vas? Ampak najprej moraš imeti izdelek ali vsaj nekaj temu podobnega. Šele potem je vse ostalo. Kaj res ne bi mogli povedati, vi, ki veste vse ali skoraj vse, kaj bi bilo treba sirupu dodati, da bi bil stabilen!? Ali pa imate recepturo in vam ni všeč, da bi kdo raziskoval .........
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 31277Odgovor boriss
Po Dec 15, 2008 9:22 pm

Mislim, da mu ni treba nič dodati temveč odvzeti.

Samo prej nisi vprašala tega. In dobila si odgovore na vprašanje.

Torej ko se to dela s cukrom daš v kozarec vršiščke in SUH cuker na to. Z vlago v vršičkih rata to zelo malo vlažno in je stabilno.

Ko si "izboljšala" recept si pozabila da med vsebuje do 20 % vode ki jo dodaš v to recepturo. Torej imaš vse skupaj za 20 % preveč vlažno in zato nestabilno.

Tu pa se pojavi še en problem. DA iz smrekovih vršičkov potegneš snovi ven moraš vse skaupaj dati na sonce. Takrat se to segreje.... Na koliko stopinj?

Koliko stopinj zdrži med pri segrevanju v katerem času?

Kaj dobiš iz meda če ga preveč dolgo segrevaš?

Torej za naprej ti predlagam da Smrekove vršiščke uporabljaš na starodaven preizkušen recept - za boljše zdravilne učinke pa dodajaj med v trenutku ko to zaužiješ.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 31278Odgovor davca
Po Dec 15, 2008 9:54 pm

Ne, medu ne dajem niti na sonce niti na toplo (HMF!). Smrekove vršičke prelijem z medom in jih postavim na hladno za kakšna 2 meseca
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 31279Odgovor boriss
Po Dec 15, 2008 10:12 pm

Saj z vodo je še vedno isto.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 31280Odgovor davca
Po Dec 15, 2008 10:22 pm

Da, z vodo je isto. Vendar ne vem, kako uspe http://www.endovital.com/modules.php?na ... ge&pid=361

Nekje v tekstu o blagodejnosti tega pripravka je napisano, kako ga zorijo na soncu cele 3 poletne mesece.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31281Odgovor Timijan
Po Dec 15, 2008 10:22 pm

Davca, vse je bilo povedano. Še enkrat: če daš vršičke v sladkor je ta suh, in vlaga iz vršičkov gre vanj, pa imaš sirup, če pa daš v med, gre vlaga v med, s tem pa je stvar pripravljena za vretje, kajti povečana vlaga v medu pri sobni temperaturi pač povzroča ta pojav. Zato sem svetoval več medu, da se procent vlage zmanjša, a to ni rešitev, brez hladilnika. Le kaj bi dajala v med, kakšno substanco? Med je ok tak, kakršnega naredijo čebele. Za kašelj naredi s cukrom, drugače ga pa ni na svetu čez propolis na malo cukra, tudi 6x na dan, če je treba (za grlo). Razen za alkoholike.
Brez da daješ na toplo, na sonce ali ob domači "šporhajt", pa ne boš iz vršičkov potegnila dovolj snovi, kot ne moreš narediti čaja iz čajne vrečke, namočene v mrzlo vodo, pa četudi za en teden. Lep pozdrav!

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 31283Odgovor davca
Po Dec 15, 2008 10:41 pm

Timijan! Zadeva je preprosta. Med je zelo higroskopičen in potegne iz smrekovih iglic vlago - vodo in v njej raztopljene določene snovi - tudi če ni na toplem. Prelij z medom jabolko in postavi posodo v hladilnik za določen čas. Boš videl, kaj se bo zgodilo.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 31285Odgovor zver
Po Dec 15, 2008 11:40 pm

ali pa le pusti odprt kozarec medu v kuhinji kjer kuhaš, pa bop isto videl kako rad ima vlago ali vlaga njega.

Jaz delam vse te zvarke s cukrom ali alkoholom in če je potreba mešam sproti z medom.

moja zelo dobra mešanica:
1 žlica kristalizirana ogrščica+ 1žlica kristaliziran kostanj+ 20 kapljic alkoholnega propolisa + 40 kapljic tinkture (vodne ali alhokolne) ameriškega slamnika.

to ponavadi zmešam sproti in ena taka mešanca drži en dan (po treh dneh sem ponavadi zdrav, ko se forsiram s tem, seveda je pogoj še zadostno pitje).
tij se samo fèi

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 31291Odgovor davca
To Dec 16, 2008 11:23 am

Ali bi bila varianta po vzoru soka rdeče pese v tem smislu, da bi čebele znosile sirup z izvlečkom iz smrekovih vršičkov v satje?
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 31292Odgovor zver
To Dec 16, 2008 12:45 pm

mislim, da nebi šlo, bi čebele preveč trpele s presnovo ostankov.

če pa hočeš res imeti te vršake v medu, ti pa predlagam, da jih narežeš in posušiš, pa potem zmešaš z medom.

če jih posušiš v senci drugega kot vode nebi smeli zgubiti.

Uporabi pa kak svetel in tekoč med, da boš vidla efekt mešanja in tudi okus.

sedaj sem še jaz radovend kaj bi ratalo...
tij se samo fèi

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov