tri-etažni až-panj.

arhivirane teme 2008
levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

tri-etažni až-panj.

OdgovorCOLON # 30903Odgovor levstek008
To Okt 28, 2008 7:27 pm

spoštovani. zanima me, kaj menite o tri-etažnih až panjih. ali bi to lahko bila nekakšna pozitivna mešanica med nakladnimi in klasičnimi až-ji( z vidika širjenja družine, narejencev v tretji etaži....)
te panje sem videl na Vrhniki, in moram priznati, da so me kar fascinirali. se mi pa zdi, pa da bi znala pomanjklivos teža le-tega.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 30906Odgovor zver
To Okt 28, 2008 8:26 pm

zdravo,

tudi sam sem videl take panje in delil mnenja z nekaterimi izkušenimi čebelarji.

najprej opažanja lastnikov: ti so navdušeni, saj pravijo d iamjo večje donose kot mi ki čebelarimo v klasičnih panjih in za enak ali večji pridelek potrebujejo manj matic (ponavljam: to so rekli lastniki teh panjev).

Kritika: taka družina je res velika in zelo številčna, kar se odrazi v brezpašnem obdobju, dolgih deževnih dneh... če ni hrane je taka družina izpostavljena večjemu stresu. več čebel pač več poje. Potem se pojavi še ena teorija o nesorazmernem številu panjskih čebel in čebel nabiralk (naenkrat je preveč panjskih čebel, ki so slabše oskrbovane, potem se pa pojavi preveč nabiralnih čebel. Preveč nabiralnih čebel pomeni to, da panjske čebele enostavno ne zmorejo prevzeti dovolj "surove" medičine ali mane in te potem ne zmorejo optimalno posušiti.

pa še kaj bi se našlo,
tij se samo fèi

ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

OdgovorCOLON # 30907Odgovor ursolinko
To Okt 28, 2008 9:21 pm

Sam imam deset takšnih panjev, letos sem jih imel pet. In zakaj jih imam sedaj deset!!

1. Spomladi v vsak panj vstavim dve družini, ki jih tik pred pašo združim.
2. Ker sem letos v slabem pašnem letu točil edino iz teh panjev.
3. Ker sem opazil, da ko vreme ni najbolj ugodno (oblačno, temp 17°c)so tej panji bistveno boljše delali.
4. Ker jih skoraj nisem rabil hranit, ker so po čudežu nabrale tudi do 10Kg Škržata, za katerega večina čebelarjev pravi, da letos ni medil.
5. Sedaj, ko dvoetažni dosega max 11ulic jih troetažni tudi čez20.
6. Poiskusil sem, videl in ugotovil, da mi tej panji veliko bolj odgovarjajo od dvoetažnih.
1 akacija v delnem dežju 10kg
2 Lipa v vrhuncu 25kg
3 Škržat 5 -10kg

Dvoetažni akacija 2-5 kg lipa 0 kostanj 0 škržat 0 ... Vse sem pustil za hrano.

Ne vem za kaj jih nekateri grajajo, drugi jih imajo po cele kamijone.
Povem samo še ta podatek, da mi jih je letos mizar zaradi vez in poznanstev izdelal, drugače bi bil brez.


Osebno mnenje SUPER ZADOVOLJEN.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30908Odgovor boriss
To Okt 28, 2008 9:47 pm

No še drugo mnenje.

11 satni AŽ panj z tremi sati počez.

Skupaj 28 satov.

Prezimi v eni nakladi in s erazvije kot navaden AŽ panj - NE RABIŠ DVEH DRUŽIN za naselitev spomladi.

Na akaciji v dežju 15 kil

Na lipi v slabem vremenu 30 kil.

Skupaj od dveh matic akacija 30 kil lipa 60 kil.

PO paši dodatne sate odvzameš in prezimiš skoraj tako kot navadne AŽ panje - delo je hitro in učinkovito.

Teorija: Pri trietažnem panju imaš visok podolgovat panj, ki ustreza panjskemu duplu.

Čebele v duplu med prinesejo na vrh (strop) panja in ob dobri paši matico porinejo do žrela :D . Če paše ni pač čebele jedo med do stropa in potem od lakote umrejo !

V trietažnem panju imajo fovš teorijo. Zato ker imajo 28 satov MISLIJO da rabijo več čebel. NAROBE! V panjih je hitro dovolj čebel. in v "normalnih AŽ panjih" je še veliko hitreje panj POLN.

Da ne bo nesporazumov panj je povsem poln ko so v panju še 4 sati povsem prazni! Malo pomislite kdaj se to zgodi pri 10 satnem AŽ panju.

Glede na moj opis stanja v duplu bi človek pričakoval da bi bil trietažni panj odličen če bi vanj dali ENO matico in pustili da bi čebele med prinesle v ostale dele panja. Pa temu ni tako ker so čebele pač navajene da nad zalego NI PROSTORA za med. Torej ko v panj dodamo matično rešetko one napolnijo največ eno naklado nad njo - samo izjemoma ob izredno močnih pašah počasi začnejo polniti naslednjo etažo. Čemur se lahko izognemo če zamenjamo CELOTNO drugo etažo z tretjo 3 dan dobre paše. Lahko si predstavljate kakšno je to delo če imate 60 panjev. In zanesljivo si ne morete predstavljati kako to izgleda če imate 1000 panjev (jaz si lahko).

Torej da se vrnem na začetek potem pa vzameš panj z skoraj enako PROSTORNINO in daš sate tako da so blizu zalege in da čebele nosijo med tam kakmor jih je zgodovina naučila. In potem ne brskaš po panju vsaki 2 minuti - in na KONCU DOBIŠ VEČ z manj dela.

TOREJ 3 ETAŽNI PANJ JE ZA POKURITI!.

lp

PS.
Pa brez zamere.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 30909Odgovor zver
To Okt 28, 2008 10:18 pm

klasičen AŽ s tremi sati počez, kako pa to lahko narediš? Ali moraš pač imeti omaro ali malo večji panj?

Tehnično bi pri meni šlo to, če bi le pobral proč mrežico, samo potem bi zidale z vrha. najverjetneje je skoraj nemogoče v klasičnih AŽ panjih vstaviti tri sate počez.
tij se samo fèi

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 30910Odgovor Fizikalec
To Okt 28, 2008 10:29 pm

zver napisal/-aCOLONklasičen AŽ s tremi sati počez, kako pa to lahko narediš? Ali moraš pač imeti omaro ali malo večji panj?

Tehnično bi pri meni šlo to, če bi le pobral proč mrežico, samo potem bi zidale z vrha. najverjetneje je skoraj nemogoče v klasičnih AŽ panjih vstaviti tri sate počez.

To je panj kot si ga vido pr meni li takozvani grajšev panj mislim,da vsi vemo o čem se govori???

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 30911Odgovor volk
Sr Okt 29, 2008 5:43 am

Boriss ima prav.Troetazni panj ima za 30% vecjo prostornino,kot AZ 11 satar.Ce v AZ 11 satar das sate se na pocez,imas notri 28 satov.Troetazni pa jih ima 30.Torej skoraj isto satov pri manjsem volumnu.POgoj za razvoj je zadostna temperatura.In to lahko cebele lazje dosezejo v manjsem volumnu.

Satov za nektar imajo dovolj,podobno kot v troetaznem panju.S tem,da lazje dosegajo temperaturo za izparevanje vode.

Omenjeno je bilo cebelarjenje z dvema druzinama v troetaznem panju.Isto je mozno v Grajsevem panju.S tem,da opozorim na problem mocnih druzin.Ce ni pase,pojedo veliko,lakota prekine zaleganje matice...Sami problemi.Veliko stevilo cebel na mocno paso z velikimi donosi,v Riharjevi knjigi o nakladnem panju si poglejte tabelo,koliko satov je potrebno pri nekem dnevnem donosu.
Posledica je,da veliko cebel nabere veliko nektarja,zapolnejo sate z njim in zacno lenariti in pocasi polniti sate z dodatnim nektarjem.Vemo kaj pomeni upad gradilnega nagona.

Druzino se splaca okrepiti na pomlad.Konec Aprila je v panju 30000 cebel pri mocni druzini,na kostanj konec junija pa 50000.V panju na kostanj ne rabimo 100000 cebel v panju,pac pa dobro pride maja 50000 cebel.Kar pomeni,da se splaca druzino okrepiti konec aprila,zacetek maja.

Kako jo okrepiti?Ze Rihar v knjigi o nakladnem panju na koncu prikaze nacine cebelarjenja z dvema druzinama.Najbolj neucinkovit je zdruzevanje dveh druzin.Dobra sta dva.Nalet starih cebel, ali pa dodajanje zalege.Kar pomeni,da prezimis v panju dve druzini(poraba hrane manjsa,hitrejsi razvoj),nato eno druzino omedes v umetni roj,zalego pa zlozis nazaj v panj k druzini,ki jo okrepis.To se dela 10 dni pred pricakovano paso.Ampak ponovno,ne rabis veliko cebel na kostanj,rabis jih spomladi.Tako da dosezes optimalno stevilo 2 meseca prej,v casu najboljsih pas.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30912Odgovor boriss
Sr Okt 29, 2008 5:52 am

ZVer:

napisal sem "11 satni AŽ panj z tremi sati počez"

Kje je tu klasika. Tisto kar pa si ti bral kot opis panja - pa je bil opis tehnologije. Milslim da ti ne bi škodilo če bi si nataknil druga očala in tisto še enkrat prebral. Našel bi kaj zanimivega notri. ( o drugih očalih pa bi znal Danilo kaj napisati :D)

Volk:

Z večino tvojega se strinjam razen za tistim delom ko pišeš da bi morali spomladi ojačevati družine. Izgleda da imaš še premalo izkušenj. Čez nekaj let boš vedel da to sploh ni potrebno. Normalna družina ki ima konec aprila (25) sedem satov zalege je dovolj močna da brez pomoči drugih čebel ob povprečni paši napolni 28 satni panj. Če pa ojačuješ potem pa jasno lahko napolni taka družina DVA panja :D.

lp

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 30913Odgovor volk
Sr Okt 29, 2008 9:53 am

Tisto o ojacevanju sem napisal zato,ker je Ursolinko napisal,da daje v troetazni panj dve druzini in jih zdruzi.Jasno je,da je bolj problematicno imeti v troetaznem panju 2 druzini,saj potem pride na eno samo 15 satov,kar je slabse,kot ce stiskas druzino v AZ 9 satarju.

Sam pogledam druzino na spomlad,in ce vidim,da ni dovolj mocna jo ojacam,ce pa ima,kot pravis 7 satov polnih zalege,jo je nesmiselno ojacevati.Prevec cebel,pade gradilni,nabiralni nagon,ter cebele gredo v rojni nagon.Cebele,ki se pripravljajo na roj,pa niso najbolj produktivne s strani cebelarja.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 30914Odgovor divji cebelar
Sr Okt 29, 2008 11:14 am

[quote="boriss"]ZVer:

napisal sem "11 satni AŽ panj z tremi sati počez"

_____________________

Imam dva taka panja in sem nekaj svojih izkušenj z njima že opisal na tem forumu. Velja za "moj pašni okoliš", da je to najboljši panj v sistemu AŽ. Pustimo nakladne o katerih ne vem skoraj nič. Ogledal sem si tudi čebelarjenje v trietažnem AŽ panju in sem bil vse prej kot navdušen. Mogoče se to v kakšnih boljših pašnih razmerah, kot veljajo za prostor v katerem sam čebelarim, dobro obnese. Pri meni se zagotovo ne bi.
Pri tem AŽ 11 + 3 panju bi mogoče kazalo le malo izboljšati t.i. distančne jezdece, ki radi nagajajo in odpadajo takrat, ko je to najmanj zaželjeno. Priložnost za čebelarske inovatorje.
Tehnologija čebelarjenja v teh panjih se le malo razlikuje od klasičnega AŽ s tem, da zahteva veliko manj dela in samo delo v panju je enostavnejše in učinkovitejše. Zanimivo je, da se ta sistem ni bolj uveljavil, ker je kot naročen tudi za prevoznike, ki morajo razmišljati o racionalizaciji časa in prostora.
Če bi sam začel še enkrat iz nič, bi pričel izključno s panji AŽ 11+ 3 in z ničemer drugim. Še posebej, ker ne razkapam rad po nepotrebnem po družini, se mi vedno manj da delati pri čebelah stvari, ki jih ne bi bilo potrebno, ker s tem panjem najlažje krotim rojilni nagon, ker iz teh panjev največ točim, ker najlažje prilagajam razmere moči družine, ker......... .
Za čebelarskega lenuha kar počasi postajam - idealen panj.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 30915Odgovor Fizikalec
Sr Okt 29, 2008 7:52 pm

Kot za vse ostalo tudi za ta "način" oziroma "panj" treba osvojiti neke osnove in velikoo znanja. Vsekakor pa je 3 etažni panj delovnooo preveč potraten panj in tudi jaz sem postal lenoba torej je nemogoč. Poraba časa na 3 etažnega ali pa na omenjen 11+3 pa sploh ni primerljiva. Jaz imam 100 panjev tipa 11+3 samo premalo časa, da lahko povem kaj dosti prvi vtisi pa so dobri.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30916Odgovor boriss
Sr Okt 29, 2008 8:02 pm

Divji:

Tisti problem z tvojimi jahači je rešen - vsaj pri meni :D .

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 30918Odgovor divji cebelar
Sr Okt 29, 2008 11:52 pm

[quote="boriss"]Divji:

Tisti problem z tvojimi jahači je rešen - vsaj pri meni :D .[/quote]
_____________
Zaupaš skrivnost ???

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30919Odgovor boriss
Če Okt 30, 2008 8:51 am

Panj je narejen tako da dva dam na podlogo in sat nataknem na njiju tretjega nataknem takrat ko porivam sat v panj. Na satih jih imam samo v panju in gre super. S padanjem dol nimam problemov - ker tako ali tako morajo biti dol.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 30921Odgovor divji cebelar
Če Okt 30, 2008 9:28 am

Mojster hvala, čeprav si s to razlago v praksi ne bom mogel veliko pomagati.
Ker pa imam le dva takšna panja, tudi občasno malo jeze in zafrkancije ni tako hudo.

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

Trietažni panj-Grajšev panj ?

OdgovorCOLON # 30923Odgovor imker
Če Okt 30, 2008 9:53 am

V Čebelarskem terminološkem slovarju piše na strani 64, da je panj 11+3 sati Grajšev panj. Zanima me, zakaj ga tako ne imanujete ?
Na Kočevskem je veliko teh panjev, vendar tri sate zadaj počez še nisem videl, da bi jih v praksi vstavljali. Kje to laho v praksi vidim. (Nedvomno , da čebele napolnijo tak panj, a kaj ko se pojavio matičniki?)
Kako prvažate čebele, če so v panju tri sati počes polni čebel, je dobolj prostora za mrežasta okenca?
I.J.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Re: Trietažni panj-Grajšev panj ?

OdgovorCOLON # 30926Odgovor divji cebelar
Če Okt 30, 2008 1:05 pm

[quote="imker"]V Čebelarskem terminološkem slovarju piše na strani 64, da je panj 11+3 sati Grajšev panj. Zanima me, zakaj ga tako ne imanujete ?
Na Kočevskem je veliko teh panjev, vendar tri sate zadaj počez še nisem videl, da bi jih v praksi vstavljali. Kje to laho v praksi vidim. (Nedvomno , da čebele napolnijo tak panj, a kaj ko se pojavio matičniki?)
Kako prvažate čebele, če so v panju tri sati počes polni čebel, je dobolj prostora za mrežasta okenca?
I.J.[/quote]
____________
Pozdravljeni g. Jurkovič!

Za naš pogovor ni tako pomembno, če panj imenujemo Grajšev, ker potem veliko mlajših čebelarjev sploh ne bi vedelo o čem se govori. Ko pa ga označimo z opisno oznako AŽ 11+3 pa vsi vedo o čem se pogovarjamo.

Zakaj v praksi nekateri čebelarji satov na toplo stavo ne vstavljajo ne vem. Tudi sam jih nimam ves čas vstavljenih, temveč jih vstavim tik pred medenjem ali, ko je družina zelo močna in jo je pač potrebno zaposliti ter ji povečati prostor.

V praksi bi lahko to videli tudi pri meni, če bi vas pot slučajno kaj zanesla skozi moje kraje.

Z matičniki je enako kot pri klasičnem AŽ panju. Zakaj bi bilo tukaj kaj drugače, razen, da se rojilni nagon razvije redkeje in ga je v večini let skoraj mogoče preprečiti. Vsaj moja izkušnja je taka in mi družina iz teh dveh panjev res redko roji. Pa nimam tako slabih družin, to mi lahko verjamete.

Prevoz teh panjev je popolnoma enak kot klasičnega AŽ, ker se praktično skoraj v ničemer ne razlikujeta in je rešitev avtorja tega panja prav genialno preprosta. V Pomurju je teh panjev relativno malo, čeprav jih nekateri bolj osveščeni in čebelarji z naprednejšo čebelarsko tehnologijo imajo.
Zanimivo je, da pri čebelarjih najdete največ 9, 10 in 11 satnih AŽ panjev, ki so najmanj praktični. Problem je pri starejših čebelarjih, ki običajno svetujejo začetnikom in ker ti tega panja ne poznajo, tako začetniku tudi ne morejo dobro svetovati. In drugi problem je v tem, da jih je težje nabaviti kot klasične AŽ panje.
Še enkrat bom ponovil, da če bi lahko, bi vse svoje klasične panje zamenjal s temi Grajševimi ali AŽ 11+3, kot jih mi tukaj imenujemo. In to priporočam tudi vsem, ki začnejo s čebelarjenjem ter želijo čebelariti v sistemu AŽ in si lahko privoščijo nakup teh panjev. Rabljenih namreč skoraj ni mogoče dobiti.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 30927Odgovor Fizikalec
Če Okt 30, 2008 1:45 pm

Jih je pa zelooo enosatvno naredit po Borisovem načrtu pa še relativno poceni, moj novi kontejner je opremljem z omarami 9 v enem 11+3 ali Grajš, da ne bo g. Jurkovič razočaran :wink:

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30929Odgovor boriss
Če Okt 30, 2008 8:30 pm

Moj panj ni Grajšev panj. Kolikor jaz vem je to moj panj. Nima kup neuporabnosti Grajševega panja. In ima kup izboljšav zraslih na mojem zelniku.

Panje prevažamo pač tako kot AŽ panje - na kontejnerju z eno razliko - veliko manj težav imamo pri tem. Ker je panj veliko večji je veliko več prostora za čebele in zato je veliko manj težav z zapiranjem panjev - ponavadi so čebele kar notri. Manjkrat dam možnost lopovom da mi oberejo brade pred panji - normalno jih ni. Dodatno zračenje ni potrebno. Torej jih pač naložim in peljem. Edino na najdaljših vožnjah jih še zapiram in odpiram zadaj.

Rojenje :D :D :D :D :D kaj je to?

Ob pametnem delu ti panji NE ROJIJO!

ČE pa dobim 3 -5 % rojev pa to ni noben problem - jih tudi pobiram ne!

lp

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov