"Mednarodno"(?) ocenjevanje medu v Semiču

arhivirane teme 2008
divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

"Mednarodno"(?) ocenjevanje medu v Semiču

OdgovorCOLON # 30884Odgovor divji cebelar
Če Okt 23, 2008 7:52 am

Spletna stran ČZS:

Semiču smo v soboto 18.10. pripravili mednarodno ocenjevanje medu. Strokovna komisija je ocenila 130 vzorcev; o rezultatih bodo sodelujoči čebelarji obveščeni po pošti, končni uradni rezultati pa bodo znani na zaključni prireditvi 22. novembra v Semiču.
V priponki vam pošiljamo delne rezultate.

Bojan Pavlin
_______________________

Kaj se dogaja s tem, nekoč tako cenjenim in prestižnim, ocenjevanjem medu? Še kakšno leto ali dve nazaj smo lahko z zanimanjem pregledovali dosežke čebelarjev na ocenjevanju v Semiču, ki ni slovelo le po odlični organizaciji ter po bolj ali manj srečni izbiri kompetentnih članov ocenjevalnih žirij. Slovelo je tudi po tem, da se je organizacija tega ocenjevanja v velikem delu financirala tudi iz davkoplačevalskih sredstev in so se iz ocenjevanja svojih pridelkov izločali čebelarji, ki niso bili člani ČZS.

Pregled letošnjih dobitnikov priznanj pa je zelo zgovoren in zaskrbljujoč. Upam, da nisem pregledoval preveč površno in česa spregledal, vendar pridevnik "mednarodni" je postal popolnoma odvečen. Zasledil nisem niti enega samega udeleženca iz kakšne druge države. Še več. Če se bo tako nadaljevalo bo lahko sčasoma celo pridevnik "državno" ocenjevanje postal preobširen za sam dogodek. Ocenjevanje v Semiču namreč postaja zadeva Dolenjske in Bele krajine, čebelarjev iz ostalih delov države je le za skromen vzorec. Tako v Prekmurje (Lendavo) gresta dve odličji (srebrno in bronasto) in to sta tudi edina udeleženca ocenjevanja iz celotnega Pomurja.

Organizatorji tega ocenjevanja v Semiču in ČZS bi se morali nad tem temeljito zamisliti. Nekaj razlogov za skromen izgled letošnjega ocenjevanja medu v Semiču je vsekakor potrebno iskati v letošnji več kot skromni čebelarski beri. Vendar glavni razlog siromašenja tega znanega in cenjenega ocenjevanja medu v Semiču nikakor ni le v tem. Vzroki za padanje ugleda in privlačnosti, da bi čebelarji svoje izdelke "ne ogled postavili" v Semiču, so še drugi in veliko pomembnejši od same letošnje slabe čebelarske letine. Poiskati in priznati si jih bodo morali odgovorni v Semiču in še veliko bolj na ČZS.

Veliko lažje in bolj preprosto je natisniti nekaj tisoč zloženk in jih poslati v slovenska gospodinjstva kot pa se potruditi in "na nivoju" obdržati tako prestižno ocenjevanje medu kot je bilo to v Semiču. Ponovno se je potrdilo znano pravilo, da ni tako težko doseči vrha, prava umetnost pa je, na takšnem strokovno-organizacijskem vrhu tudi obstati.

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 30886Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
So Okt 25, 2008 7:13 am

Spoštovani!

a tudi za to je kriva ČZS. Dobro da jo imamo, da vsaj vemo kdo je dežurni krivec ...

Ne bo dolgo, ko bo ČZS tudi za slabo letošnjo letino kriva, ...lep dan!

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 30887Odgovor divji cebelar
So Okt 25, 2008 11:28 am

[quote="BOŠTJAN NOČ"]Spoštovani!

a tudi za to je kriva ČZS. Dobro da jo imamo, da vsaj vemo kdo je dežurni krivec ...

Ne bo dolgo, ko bo ČZS tudi za slabo letošnjo letino kriva, ...

lep dan![/quote]
____________

Spoštovani gospod predsednik!

Ko je ocenjevanje v Semiču najbolj slovelo in ko je lahko vsak čebelar bil na priznanje pridobljeno v Semiču upravičeno ponosen, so se na ČZS v svojih pisnih in ustnih nastopih radi pohvalili s tem. Ker me tudi spomin še ne zapušča, seveda pomnim kako so se posamezni funkcionarji ČZS radi hodili slikat v Semič, ko je bila svečana podelitev priznanj čebelarjem. Nejevernim Tomažem priporočam vpogled v starejše letnika Čebelarja.

Pa to sedaj sploh ni najpomembnejše. Pomembno je, da se organizatorjem pomaga, da se obdrži nivo in sloves tega prestižnega ocenjevanja, ker vsa ostala ocenjevanja v Sloveniji s tem v Semiču niso primerljiva in so res zelo lokalna, čeprav si tudi pripisujejo pridevnik mednarodna in državna in še kakšna. To, če se ocenjevanja udeleži kak znanec ali kolega iz druge države, ocenjevanja še ne naredi mednarodnega. Za to je potrebno veliko več in Semič je to "veliko več" do sedaj imel.

Da si v Semiču uspejo to kar so že imeli pridobiti nazaj, pa je soodgovorna tudi ČZS. Če ji je seveda kaj do promocije slovenskega čebelarstva in proizvodov slovenskih čebelarjev.

Glede krivde ČZS, gospod predsednik, pa smo prav v letošnjem letu že veliko pisali. In bojim se, da bomo spomladi še več.
Pa lep pozdrav!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 30888Odgovor bloop
So Okt 25, 2008 2:01 pm

Nekdo pac ima zopet tezave z tem kaj pomeni mednarodno, drzavno, regijsko ali kakrsnokoli drugacno tekmovanje.

To da funkcionarji podeljujejo priznanja pa je lahko ali na zeljo organizatorja ali na pobudo nekoga blizu funkcionarjem, a se zmeraj mora zadevo odobriti organizator.

Morda pa bi bilo treba preveriti kdo se v organizacijskem odboru tega ocenjevanja vec ne trudi toliko ali pa so se kaksni drugi razlogi?

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 30889Odgovor divji cebelar
So Okt 25, 2008 4:16 pm

[quote="bloop"]Nekdo pac ima zopet tezave z tem kaj pomeni mednarodno, drzavno, regijsko ali kakrsnokoli drugacno tekmovanje.

To da funkcionarji podeljujejo priznanja pa je lahko ali na zeljo organizatorja ali na pobudo nekoga blizu funkcionarjem, a se zmeraj mora zadevo odobriti organizator.

Morda pa bi bilo treba preveriti kdo se v organizacijskem odboru tega ocenjevanja vec ne trudi toliko ali pa so se kaksni drugi razlogi?[/quote]
_________________
Nekdo pa ima še kakšne druge težave.

Pa to ocenjevanje v Semiču ni edini primer, ki so ga lokalci ob pomoči ČZS zapacali. Pred leti smo imeli v okviru Pomurskega kmetijskega sejma ( ki pa menda je mednaroden brez, da bi okrog tega imeli kakšne težave ??) odlično organizirano in cenjeno ocenjevanje medu, ki je imelo vse pogoje, da v resnici preraste v pravo mednarodno ocenjevanje. In kaj so s tem ocenjevanjem naredili ??
Pomurski čebelarski lokalci so ob pomoči ČZS to ocenjevanje izločili iz domene mednarodnega kmetijsko živilskega sejma in se njegove organizacije sami lotili. Sedaj je le eno od mnogih. Nezanimivo in v okviru "starih znancev", ki se medsebojno vsako leto odlikujejo. Da pa bi bilo "mednarodno" pa povabijo nekaj bližnjih kolegov in znancev čebelarjev z one strani državnih meja ( Avstrija, Madžarska in Hrvaška ) na katere Pomurje pač meji.
Umaknili so torej ocenjevanje medu z radgonskega sejma na katerem se ocenjuje skoraj vse kar v kmetijstvo spada ( mlečne izdelke, vino, mesne izdelke ...... ). Ker poznam ozadja zakaj se je to dogodilo in ker vem tudi kdo so bili junaki, ki so to izvedli, lahko upravičeno trdim, da je to naredila ČZS, ker glavni junaki te zgodbe so bili funkcionarji ČZS.
In ker tudi o ocenjevanju v Semiču nekaj vem, čeprav nekateri verjetno mislijo, da pa tja v Radgono že ne morem ničesar zvedeti, tudi za ta primer lahko upravičeno trdim, da za zaton blišča tega ocenjevanja lahko mirne duše kot soodgovorne označimo tudi funkcionarje ČZS.

Sedaj si lahko le še želimo, da bi se to "črno čebelarsko leto" kar najhitreje izteklo in da na račun letošnje "slabe prakse ČZS" ne bo potrebno vknjiževati še dodatnih postavk. Seznam je namreč že strašno dolg in z hudimi posledicami za čebelarje ter slovensko čebelarstvo nasploh.

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 30890Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
So Okt 25, 2008 4:37 pm

spoštovani

spet nekaj novga izvem, tudi zato da ni ocenjevanja medov na sejmu v Gornji Radgoni je kriva ČZS.

Naj samo povem, da sem ob letošnjem sejmu ( pomoje kot predstavnik ČZS ) dal pobudo za ocenjevanje medu na sejmu v Radgoni 2009. In ovenjevanje 2009 bo na sejmu v Radgoni!Lep pozdrav

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 30891Odgovor divji cebelar
So Okt 25, 2008 4:55 pm

[quote="BOŠTJAN NOČ"]spoštovani

spet nekaj novga izvem, tudi zato da ni ocenjevanja medov na sejmu v Gornji Radgoni je kriva ČZS.

Naj samo povem, da sem ob letošnjem sejmu ( pomoje kot predstavnik ČZS ) dal pobudo za ocenjevanje medu na sejmu v Radgoni 2009. In ovenjevanje 2009 bo na sejmu v Radgoni!

Lep pozdrav[/quote]
_______________

Spoštovani predsednik ČZS zakaj napake svojih predhodnikov jemlješ na svoja ramena ??? Nikjer nisem napisal, da je Boštjan Noč kriv za to ali ono, ker je tam na tej ljubi ČZS ali pa zelo blizu nje, veliko ljudi, ki v imenu organizacije počnejo stvari, ki niso vedno v korist čebelarstva. In to, da so iz radgonskega sejma ocenjevanje medu umaknili takratni funkcionarji ČZS, pa res za te ne bi smela biti prav nobena novost. Tisti isti, ki si nekoč z njimi prijateljeval in ki danes o tebi kot predsedniku ČZS le stežka najdejo lepo besedo.

Je pa nekaj novega za me, da se ocenjevanje vrača nazaj v okvir radgonskega sejma. In če temu ocenjevanju želiš res lepo bodočnost, potem kot predsednik ČZS še poskrbi, da pri organizaciji in izvedbi ne bo mogel in smel sodelovati nihče od tistih junakov, ki so ga s sejma umaknili. Poskrbi, da lokalci pri tem ne bodo imeli prav nobene besede. Dovolj je, da so zgodbo enkrat zapacali. Dvakrat bi pa bilo že preveč.
In če je to res tvoj predlog, potem se ti zanj najlepše zahvaljujem.

Pa brez zamere in lep pozdrav!

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov