grelna komora

arhivirane teme 2008
Uporabniški avatar
cesnikb
PrispevkovCOLON 73
PridruženCOLON Sr Nov 08, 2006 10:43 pm
KrajCOLON Preąnica

grelna komora

OdgovorCOLON # 30605Odgovor cesnikb
Pe Sep 26, 2008 10:38 pm

Zanima me, če je kdo med nami, ki segreva kristaliziran med v t.i. grelni komori?
Ta je narejena iz starega hladilnika, ki je super izolator, termostata in 100W žarnice. žarnica segreva komoro, termostat pa izklaplja žarnico, ko prostor doseže 40 stopinj.
Če je kdo poskusil ali slišal o taki rešitvi, bi prosil, da napiše o temu nekaj več.

Hvala in LP


Bogdan

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 30606Odgovor divji cebelar
Pe Sep 26, 2008 10:42 pm

Je bilo že vse temeljito opisano. Poišči!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 30615Odgovor Fizikalec
So Sep 27, 2008 4:21 pm

V arhivu tega foruma je to vse na debeeeelo opisano....

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 30673Odgovor Oldy
Če Okt 02, 2008 11:04 pm

Imam sam takšno grelno komoro iz hladilnika in v njej lahko topim do 100kg meda naenkrat. Prav tako lahko v takšnih komorah topiš med tudi v kozarcih. No pa še ena stvar je, ki ni nihče pisal ali pa spraševal. ????
Mislim, da bom lahko tudi v taki komori stopil med, če bo kristaliziral v satju. Lahko tudi sušiš cvetni prah. Je kdo razmišljal ali delal v tej smeri???? Seveda pa je za ostalo pogoj, da imaš ventilator. Če te kaj zanima se javi, ti pomagam.



LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 30677Odgovor Misko
Pe Okt 03, 2008 4:14 pm

Pogoj da sušiš CP je da odstranjuješ vlago iz prostora (skrinje) ne pa da samo mešaš zrak z ventilatorjem.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 30680Odgovor Oldy
Pe Okt 03, 2008 11:35 pm

Ja zato pa sem napisal, da mora imeti ventilator in pa seveda dodatno, če sušiš cvetni prah, sadje, .... moraš imeti odvod in dovod zraka. Dovod mora biti pred ventilatorjem ( luknja skozi hladilnik, ki se zapre z plutovinastim čepom, ko greješ med) in pa na vrhu za izhod vlage( enako zadelaš z plutvinastim čepom), katera gre na vrh.



LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 30682Odgovor Kočevski med-ved
So Okt 04, 2008 8:00 am

Vidim da se pogovarjate o sušenju cvetnega praha. Kako ga sušim jaz si lahko ogledate na moji spletni strani:
http://www.storzek.net/cebelarstvo-ma-ja/ pod Sušilnik cvetnega prahu.
Narejen je iz starega z propolisom prepojenega AŽ panja.
Za grelec lahko uporabite kalorifer s potencimetrom za nastavitev temperature.
V OBI-ju ga imajo za 10 €. Če poberete iz njega predalčke lahko tudi grejete manjše količine meda v kozarcih, ali posodah do 20 kg.
LP
Koèevski med-ved

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30683Odgovor boriss
So Okt 04, 2008 9:01 am

Saj ti je menda jasno da se med ne, da topiti v satju. ČE bi to šlo bi bilo to napisano že vsaj 100 x na tem forumu in še kje. To bi bila rešitev za čebelarstvo.

Razlog je v tem, da se vosek začne topiti pri 60 stopinjah samo čisto mehek je že veliko prej. Če bi to hotel stopiti v satju bi vosek moral zdržati vsaj enih 70 stopinj. Tega pa ne zdrži in tako nihče ne topi medu v satju - tudi tisti ne ki imajo med kar v nakladah čez zimo, ker ga niso mogli stočiti.

Če pa imaš v satnicah še kaj parafina pa je stvar še veliko slabša.

lp

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 30684Odgovor Oldy
So Okt 04, 2008 3:22 pm

Res, meda v satnicah še nisem topil, tako da ne morem ničesar trditi. Razlagam pa si takole: med topim pri 40 stopinjah celzija vosek se topi pri nekaj malo več kot 60 stopinj. Torej mislim, da ni nemogoče skristaliziran med "iztočiti" iz satnice. Saj ga segreješ samo toliko, da ga lahko iztočiš nato ga topiš. Ko bom to delal se bom oglasil, če moje trditve držijo. RES PA JE POGOJ, DA NE PREGREJEŠ VEČ KOT 40 STOPINJ.
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 30685Odgovor Misko
So Okt 04, 2008 6:34 pm

Nekje sem videl mislim da na youtube da je en vele čebelar pobral naklade z polnim satjem dol ter ga dal v hlajeno skladišče da tam počaka na točenje. Ko je prišel čas točenja (v bolj hladnih mesecih) pa je začel skladišče ogrevati da je potem lažje iztočil med.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30686Odgovor boriss
So Okt 04, 2008 7:00 pm

To je čisto nekaj drugega.

Med v satih zaradi hlajenja (verjetno tako ali tako ne bi) ne kristalizira. Potem ga je pač segreje na 35 stopinj in ga potem toči - možno in sprejemljivo

lp

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 30687Odgovor Oldy
So Okt 04, 2008 8:25 pm

Boris res te ne razumem ali pa si stvari razlagam drugače. Še vedno mislim, da bom dobil iz satovja skristaliziran med katerega bom kasneje stopil prav tako pri 40 stopinj in bo lepo tekoč. V satovju je potrebno samo toliko, da se lahko loči od satnice.
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30688Odgovor boriss
So Okt 04, 2008 8:48 pm

No kar naredi! Jaz sem za

lp

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 30689Odgovor zver
So Okt 04, 2008 8:49 pm

imat topilno komoro, pa enostavno probajte in poročajte.

jaz nimam ne grelca in ne komore, pa tuhtam kaj od tega bi nabavil.

finta je da imam nekaj medu v kozarcih in je kristaliziral. V sodih ni problem topljenja z grelcem.
tij se samo fèi

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 30692Odgovor Oldy
Ne Okt 05, 2008 7:05 am

Imel sem grelec na preizkušnji in mi ni bil všeč zaradi tega:
- ob grelcu se je med pregreval
- moral si vsake toliko časa mešat
- ko jemlješ grelec ven packaš
Skratka, ko sem naredil komoro lahko rečem, da imam kar želim.
- med pretopim z manjšo energijo kot z grelcem
- lahko ga imam v posodi zaprtega in ni treba mešati
- lahko je v kozarcih
- lahko sušim cvetni prah in upam, da bom lahko stopil med iz satnic
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30694Odgovor boriss
Ne Okt 05, 2008 11:07 am

NO to zadnje ne bo šlo - ti pa kar probaj.

lp

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 30697Odgovor pavel
Ne Okt 05, 2008 2:55 pm

Imam oboje. Najprej sem kupil grelec, čez nekaj let naredil komoro.
Z grelcem stopim, da lahko napolnim kozarce, potem dam v komoro, kjer natančneje reguliram temperaturo.
Če grelca ne bi imel od prej, bi mi komora popolnoma zadostovala.
Kristaliziranega medu pa ne boš segrel v komori. Sem poizkusil.
:oops: :oops: Verjami Borisu

lp pavel

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 30699Odgovor boriss
Ne Okt 05, 2008 9:42 pm

Pri dekristalizaciji imaš več problemov.

poleg temperature je tudi kemijski proces ki se zgodi pri tem. Če imaš kristaliziran med v satju imaš zanesljivo veliko sranje. V najboljšem primeru je samo veliko več glukoze kot fruktoze. Če pa je huje pa imaš notri melicitozo in druge višje sladkorje ....

Pri dekristalizaciji ponavadi zadošča da zadevo samo segreješ včasih pa ne gre - tudi ob zelo visoki temperaturi.

Vedno pa gre če v kristaliziran med dodaš med ki nerad kristalizira. V takem medu se spremeni razmerje med sladkorji in potem se vse skupaj bolje topi.

Verjetno bi pomagal tudi dodatek vode - stvar je v topljenju sladkorjev v vodi. Ponavadi za raztopitev glukoze IN fruktoze zadostuje ista molekula vode. SAmo če je glukoze več kot fruktoze in vode premalo potem vode zmanjka in stvar kristalizira. To pa ni ravno preverjeno, ker jaz pač en zlivam vode v med - teorija pa pravi da je možno.

Vsa ta mešenja in dodatki vode pa v satju niso možni in zato trdim da tudi če to segreješ s ene bo utekočinilo - vsaj ne dovolj dabi to dobil ven. (pa še izkustveno ti lahko povem, da če greješ z 40 stopinjami - boš zelooooo težko dosegel v satju 40 stopinj - trajalo bo zelo dolgo in med bo vmes zanič - tu pa nastopi HMF in encimi ki so neodporni na temperaturo v času).

lp

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 30707Odgovor zver
Po Okt 06, 2008 6:49 pm

z zadnjim se strinjam, vosek je dober izolator zato rabiš dolgo časa.


mešanje različnih vrst alisort medu in segrevanje res da obrodi dobro topljenje in počasnejše ponovno kristaliziranje.

Se pa zgodi slednje, med oz. sladkorji v njem se sčasoma razslojijo. tisti ki radi kristalizirajo grejo dol ostalo pa gor. Če si slučajno imel kak med kijevseboval več vode, se lahko raszloji do te mere, da ti začne zgornja plast počasi fermentirati ( to sem videl v enem kupljenem medu, ki mi ga je pokazala moja nova stranka, prej je pač kupila med v nekem diskontu).

Razslojevaje ampak ne tako daleč, da bi fermentiralo, se mi je pa zgodilo, ko sem zlil skupaj akacijo in ogščico, rabil sem sod in sme zlil cirka 20 litrov vsakega skupaj, potem sem to ogrel in natočil v kozarce in v kozarcih je kristal nad njim pa ene 4 mm debela tekoča plast medu. Oba sta dobra, le razslojila sta se.


LP zver
tij se samo fèi

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov