Feromonski motilci varoje

arhivirane teme 2008
volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Feromonski motilci varoje

OdgovorCOLON # 30208Odgovor volk
To Avg 26, 2008 12:07 pm

Zanima me kaksne imate kaj podatke o feromonu zalege,v tujini se dobi zdravila,ki z dietilklormetikumariniltiofosfatom ucinkujejo na varojo.Trakove z aktivno substanco se da na krajne sate,nikakor pa ne na sate z zalego.Varoja gre na trakove,ker jo privlacijo.Tam naredi konec.Stvar naj bi zelo dobro delovala.Sam bom preizkusil letos.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 30210Odgovor zver
To Avg 26, 2008 4:45 pm

ravno o teh feromonih sem razmišljal ta vikend, ko sem bil pri čebelah.

Nisem pa še uspel pobrskati če obstajajo, kje se jih dobi itd..

Ker pri mojem razmišljanju se mi je pojavila prva zagonetka,ker ne poznam biologije varoje.

lp zver
tij se samo fèi

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 30216Odgovor volk
Sr Avg 27, 2008 11:55 am

Glej http://www.roj.co.rs/proizvodi/lekovi.html

pod super strips imas to.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 30220Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Avg 27, 2008 5:20 pm

Bogami, je res da se clovek vsaki dan nekj novega lahko nauci?!

Mene pa zanima kje se dobi tale Dietilhlormetilkumariniltiofosfat, Esencijalni repelent.

Jaz vem da se je ze od leta 1993 kar precej raziskovalo u tej smeri, toda do sedaj se pa ni se nic naslo s katerim bi se lahko varoza izbila iz panjev.
Naprav, zverkov, kislin in kaj se ne je dosti toda ucinki so dokaj razlicni ce sploh so. . .
Varoza se kar hitro prilagodi na strupe kateri ji resnicno delajo skodo. Stvari s katerimi se pa ne obnesejo pa varozo sploh ne brigajo. Nekaj takega kot s podganami?
Podgane se lahko ubije s preprostim belim kruhom. Futrat jih je treba samo beli kruh in u dveh tednih pa crknejo.
So tukaj celo naredili poizkus z "cornflakes. in skatlo(popendekl)
Podgane ki so jedle skatlo u kateri so cornflakes pakirane so zivele malo cez en teden dalje kot pa te ki so jedle samo cornflakes!

Pa nazaj k cebelam.
Jaz o Varozi sploh nimam nobenega pojma, toda zanima me pa kako in kaj je s takimle zadevami?
Zanimivo je, da se cel svet glave beli z Varozo - Srbi pa imajo "magic bullet" ze kar naprodaj.
Madonca, nekdo bi moral to spustiti u svet? Tukaj bi to dobrodoslo zagrabili in se zamisliti si ne morem kaksen denar bi si s tem lahko nekdo nagrabil.
(Mogoce si ga pa nekdo ze? Samo tam kjer ni prevec svetlo?)
Regards,
Frank

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 30223Odgovor volk
Če Avg 28, 2008 10:26 am

Baje naj bi stvar kar dobro delovala,;ebelar,ki ima kar precej druzin mi je rekel,da je lani testiral fluvalinat,amitraz,flumetrin,oksalno,mravljicno,timol...Ker nima kostanjeve pase,je zacel tretirati ze junija,cez vse to pa je sel se z temi feromoni.Povsod je bil velik vsip,na stojiscih,kjer je uporabil te feromone ni imel izgub,kjer pa jih ni uporabil,pa od 10-30%.
Druzine,kjer je uporabil,so bile letos do 1.aprila na 22 satih,nekatere so ze sle na roj,kjer pa ni uporabil,pa so bile na 11 satih.Toliko tudi o vplivu varoze na cebele.

Glede zdravil za varozo,za 160000 druzin smo dali cez 400000 evrov za Bayvarol,za feromone pa bi bilo 160000.svetovno cebelarstvo brez varoze bi pomenilo neprodajo zdravil,povecanje st.druzin in posledicno medu,kar bi destabiliziralo dolocene sektorje gospodarstva.Kdo placuje,da znanstveniki ne najdejo zdravila?To je tako kot pri AIDSu.Koga briga,da crnci pomrejo.Samo to cakajo.Celina neizkoriscenih priloznosti,rudnikov....Zakaj vojna v Kongu,Angoli,Sudanu...?Caka nas tudi morsko dno,antarktika...Zakaj v ameriki afrikanska cebela?Vecji donosi,krajsi razvojni cas zalege,ni varoze(unicujoce).In mas med po 1 dolar.Bognedaj da bi evropejci bili brez varoje,kam bi dal svet ves med?
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 30231Odgovor Gregor T.
Če Avg 28, 2008 9:22 pm

tudi jaz sem slišal za nekega čebelarja, da je iz panjev vzel bayvarol, ker je (po mojem upravičeno) sumil, da ni dovolj učinkovit in vstavil superstrips in baje mu je takoj padlo do 2000 varoj/panj, pa še v naslednjih dneh kar nekaj.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 30233Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Avg 28, 2008 11:00 pm

Volk, imas prav o vsem temu in se se in se o tem lahko debatira . . . .

Kar pa mene zanima je pa tole feromonsko zatiranje varoze!?
(Na univerzi u Tuscon, Arizona, so in se se, ukvarjajo z feromoni zalege - toda do sedaj se se ni nic dobrega zganilo u smeri zatiranja varoze.
Imajo pa naprodaj ze od lanskega leta zadevo s katero pospricas po satih/panju in feromoni zalege "povedo cebelam" da se zalega veca in da je zalega lacna. Tudi panjske cebele, (ne samo pasne) vse prisotne cebele u panju mnozicno izletijo in nabirajo obnozino, vodo in medicino. Matica gre povsem "luda" in zaleze vse - razen cebelji razmak med sati!!!!
Kam nas bo pa ta moderna tehnologija privedla, vam pa ne bom razlagal?!

Nikjer na svetovnih sajtih ali pa literaturi se da kaj najti o temle Dietilhlormetilkumariniltiofosfat - u !?
Nobeden o tem ni niti ene besedice slisal, zabelezil ali pa patentiral?
Ni nobenega registriranega patenta za Dietilhlormetilkumariniltiofosfat, niti ne za feromonsko zdravilo proti varozi. Seveda pa je u naravi dosti Esencialnih Repelantov - etericnih olj - kateri so obicajno atraktanti in lahko obenem ali pa samo repelantni. Vse zavisi kdo si ga pod nos dobi?

Torej je nekaj narobe ze u samem naslovu?
Feromoni so eno - Esencialni Repelant (kot navajajo na tem izdelku je pa nekaj povsem drugega!)

Ce bi se jaz navduseval nad neko naravno substanco s katero se "SIGURNO" znebis varoze bi pa to bila ta plesen/spore o katerih sem ze dosti pisal. Ta rec popolnoma iztrebi varozo iz panja in se ze nekaj casa uporablja po svetu. Je prisotna naravno povsod - tudi pri vsakemu od vas - doma, zunaj, gozdu - nasplosno povsod.
Problem - da te zadeve ne najdemo na policah nasih stacun, pa je, da se se ni naslo podjetje ki naj bi to pod tapravim racunom proizvedlo.
Pa se bom tukaj malo popravil: Je dosti zainteresiranih aplikantov - in vsi neiztrpno cakajo da bi se u to podali. Dobicki bodo astronomski?!
Toda je pa en klin na tej lojtri na katerega se nobeden ne upa stopiti!? Nobeden noce podpisati papir s katerim bo tudi obenem odgovoren za to rec. Ja, ni stos samo u proizvodnji nekega izdelka in ga za dober dobicek dat na trg. Od vsakega knofa, bucike, lizike, pa do cegla ki se ga u stacuni kupi - Proizvajalec mora tak izdelek tudi garantirati - kakovostno kakor tudi varnostno in vse krize in vize ki se pojavijo vmes, za vso dobo prodaje tega izdelka.

(To lahko sedaj vidite pri nas u Kanadi ko je Maple leaf pribit na kriz. Njihovi proizvodi so potegnjeni iz vseh stacun ker je nekaj starih ljudi pomrlo ko so pojedli neke sendvice narejene iz njihovega - delikatesnega mesa.
To jih bo pa sedaj kostalo nestete milijarde in celo borza se dol drica - cena bencina pa gor leze - danes 5 centov gor!
Ja, ni kar tako enostavno nekaj prodajat. gre dokler gre, toda Bog jim pa pomagaj ce se kaj zatakne.?!
In denarne in izgube delovne sile pa se niso skalkurirane u tole corbo. (advokati pa so seveda ze trdo na delu - 24/7 ! Tejle tajfelnji pa vohajo kri - kjer je ni! Bo pa groza za lastnika. . . .


Vsak clovek ki se vsaj malo spozna na biznis bo najpreje apliciral ta novonajdeni feromon na patentnem uradu in to je najbolje narediti preden si izdela zdravilo ki naj bi bilo bazirano na ta skrivnosten feromon in potem tudi to zdravilo patentiral... Sele potem - pa ajde na trg s tem in samo pobiraj denar. Samo je pa ze problem t da ta rec - Dietilhlormetilkumariniltiofosfat - sploh ni feromon!

Zgoraj navedena zgodbica o teh druzinah ki naj bi lepo prezivele, druge pa padale do 30% je pa samo neka pravljica /anekdota. Vsak clovek na tej obli ima dosti u glavi da nam lahko brezbrizno pove marsikako zgodbico in da lahko, posebno svoje poteze, dobro zagovarja.
Resnic pa je lahko povsem drugacna.
Ce je ta rec resnicna in na trgu ? Resnicne raziskave morajo nekje obstajati? Ne samo nekake anekdote, od teh ki so to enkrat u zivljenju poizkusili. (Mogoce tudi to zadevo prodajajo in zato napeljujejo vodo na svoj mlin?!
Vsi vemo da ce se razlicne rcnije uporabljajo u enem cebelarstvi vse druzine naj bi bile na istem stojiscu, enako mocne, iste pasme, isti rod matice, enako okuzene, itd. Za tapravo raziskavo pa ne bom niti trosil casa, je dosti bolj komplicirano in vzame mnogo vec casa ko pa "enkratni vlozek."

Sam sem ze nekaj cas brskal po svetovnih straneh neta - pa nic!? Tole zgoraj navedeno, glavna sestavina tega zvarka - ne obstaja. Tudi Srbi jo samo navajajo z tem dolgim in izrednim imenom. In da je "esencialni repelent"?
Haaa, I bet da je?
Lahko je samo Fluvalinat ali pa kaksen zverek substanc katere to podjetje ze ima u svojem skladiscu?!
Ta "esencialni repelent" je pa za dobit samo u Srbiji, to je u Novom Sadu. Probajte to rec najti na svetovnem trgu ali pa vsaj nekaj besed o tem "zverku" navejenih u kaksni svetovni ali pa profi literaturi?!

Hey, ce ga uporabljate? Fino.
Ce dobro dela? Fino.

Je pa u strokovni literaturi tudi biografija. o enem cebelarju ki uporablja zmlet, suhi cesen in sladkor u prahu !
Posuje to vse kar z roko po zgornjih dilcah svojih okvirckov. Cez dva tedna on to ponovi in ze za deset let nima u svojih panjih nobenih Varoz! In to je tudi strokovno dokazano in potrjeno.

Tudi sam se z varozo ne ubadam, toda jaz pa ne prodajam nobenih zverkov in ne suntam nobenega da bi mojo doktrino uvajal u njihovih/svojih panjih.
Kar je dobro za enega - ni zmeraj dobro za nekoga drugega.

Volk, upam da si uspesen s to zadevo? Mene samo malo zbode ko vidim da nekdo kupce goljufa z zvarki ki nimajo pod sabo nobene prave podlage. Kot se ve so pa pedlerji ze na veke prodajali vse sorte kacje masti in sline, katere naj bi bile dobre in celo odlicne zoper to ali ono, mar ne?
Tukaj nam pravijo da je eden rojen vsako minuto. . . . Torej dosti potrosnikov je za take reci, mar ne?

Tukaj je pa povezava za njihov forum na katerem se je ta rec malo obravnavala. Izgleda da o tem niti sami "juzni bratje" niso prevec navduseni. . ?http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=18&t=2177
Regards,
Frank

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov