Stran 1 od 1

Bio-lepilo in bio-lak za les ?

ObjavljenoCOLON Če Maj 22, 2008 3:59 pm
Napisal/-a bertox
Katera lepila za les se uporablja za panje lepit in kateri lak(barvo). A obstajajo naravi prijazne barve ? Ali obstaja kakšna smola za lepit les?
Lp

ObjavljenoCOLON Če Maj 22, 2008 4:07 pm
Napisal/-a Mici
za lepit les se uporablja več ali manj kar mizarsko lepilo, pač, najbolj primerno. jaz za kakšno naravno lepilo tu pri nas ne vem, smola bi verjetno bolj slabo držala, lahko pa uporabiš spaxe pa sploh ne uporabiš lepila.
naravni lak..obstajajo na vodni osnovi, je pa zelo učinkovito laneno olje, za vodno zaščito pa tungovo. Laneno surovo se izredno dolgo suši/vpija, imamo garažna vrata namazana že skoraj 10 let pa se ponekod kar še svetijo, je pa res da so pod streho v senci. skratka, če boš uporabljal laneno olje, naj bo prekuhan (vsaj zdi se mi da ga prekuhajo) in pa z dodatki sikatov, da se hitreje suši, čeprav, ko bodo izpostavljeni soncu, ne bo problema.

ObjavljenoCOLON Če Maj 22, 2008 5:40 pm
Napisal/-a volk
Sam si delam panje vseh vrst,pa skoraj nič ne rabim lepila.Samo lepe ravne deske,niti mozničim jih ne,samo vijaki in amen.Vse majhne pore čebele zadelajo z propolisom.Sam tolk glej,da ne bo ravno veter pihal skozi.Če maš ravne deske ni problema.
Z lepilom je problem,ko panje prekuhaš v lugu,lužina zmehča lepilo in panj ti razpade.LR pa je čisto enostaven za izdelavo,tudi brez lepila.

ObjavljenoCOLON Če Maj 22, 2008 6:18 pm
Napisal/-a Fizikalec
Ko panj hočeš lužit je bolje en ogenj zakurit pa se malo z tem ogret, lug, delo, čas je dražje kot, če novega nardiš....

ObjavljenoCOLON Če Maj 22, 2008 6:35 pm
Napisal/-a volk
Je res,včasih je hitreje naredit nov panj.

ObjavljenoCOLON Po Nov 24, 2008 11:49 am
Napisal/-a Odisej
volk napisal/-aCOLON Z lepilom je problem,ko panje prekuhaš v lugu,lužina zmehča lepilo in panj ti razpade.
Zakaj pa lužiti panj ? In kako pogosto ?

LP

ObjavljenoCOLON Po Nov 24, 2008 1:50 pm
Napisal/-a bogdan
Orodje, s katerim v vse panje posegamo, je dobro, da jih vsaj enkrat v sezoni prekuhamo v raztopini natrijevega luga, s tem uničimo morebiti prisotne bacile hude gnilobe. Panje pa se kuha v lugu le, če pride (bognedaj) do izbruha bolezni HG. Pa še to le, če so panji razmeroma novi in jih je škoda skuriti. Glede na to, da so nakladni panji cenejši od AŽ, je verjetno nesmiselno razkuževati take panje z lugom.

ObjavljenoCOLON Po Nov 24, 2008 7:58 pm
Napisal/-a kravzlj
Drugače je pa zelo dober naravni lak, ne boste verjeli čebelji vosek. Moj stric ga zmeša s eno kemikalijo (terpentin?), da se lahko namaže, vendar ta kemikalija itak izhlapi. Lahko ga tudi segrevaš pa mažeš. Meni se je pokazal kot odličen lak! Z njim sem lakiral 2 inštumenta (didgeridoo-ja) in palico za zastavo.


Lep pozdrav

ObjavljenoCOLON Po Nov 24, 2008 9:37 pm
Napisal/-a boriss
"NAravni lak - čebelji vosek" je prima zadeva za inštrumente - katere držijo ljudje v roki KI NIKOLI ne pridejo v stik s čebelami.

Če pa s tem pobarvaš panje pa si lahko v velikih težavah. Vosek po definiciji vsebuje spore HG. In s tako aplikacijo kar kličeš po težavah.

Nimam pa pa nič proti če skuhaš dele panja kar v parafinu. Sploh ga ni treba z ničemer mešati - enostavno ga stopiš in vtakneš vse lesene dele v njega za 2 min. Najboljša zaščita za dele panja.

ObjavljenoCOLON Po Nov 24, 2008 10:52 pm
Napisal/-a kravzlj
Hej!

Aha, tega nisem vedel. Hvala da si opozoril.

Lp Luka

ObjavljenoCOLON Po Nov 24, 2008 10:59 pm
Napisal/-a cebelar_novinec
boriss napisal/-aCOLON"NAravni lak - čebelji vosek" je prima zadeva za inštrumente - katere držijo ljudje v roki KI NIKOLI ne pridejo v stik s čebelami.

Če pa s tem pobarvaš panje pa si lahko v velikih težavah. Vosek po definiciji vsebuje spore HG. In s tako aplikacijo kar kličeš po težavah.

Nimam pa pa nič proti če skuhaš dele panja kar v parafinu. Sploh ga ni treba z ničemer mešati - enostavno ga stopiš in vtakneš vse lesene dele v njega za 2 min. Najboljša zaščita za dele panja.
A satne osnove spor HG ne vsebujejo ?

ObjavljenoCOLON To Nov 25, 2008 4:57 am
Napisal/-a volk
Sam svojih panjev ne kuham,sem pa kuhal rabljene panje.Dobil sem jih zastonj,na tovornjaku,ata je umrl,cebel ni nihce rihtal,zaradi varnosti sem razkuzil.
Satnih osnov in voska pa ne mislim vec kupovat,sam bom poskrbel za to.

ObjavljenoCOLON To Nov 25, 2008 9:04 am
Napisal/-a boriss
Satnice vsebujejo spore HG - samo temu se skoraj ne, da izogniti če hočeš resno čebelariti.

Dejstvo pa je da gredo satnice skozi postopek razkuževanja - vosek za drugo uporabo pa ne - torej je velika razlika.

ObjavljenoCOLON To Nov 25, 2008 10:42 am
Napisal/-a dušans
Midva s Tomažem prekuhava kpl panje (razen satnikov) v parafinu. Podrobnosti lahko prebereš v Pčelarju.
Parafin kupiš v Petrolu.
Čas kuhanja je večji od 5 minut, tako da se les popolnoma prepoji.
Potem odpade barvanje.

lp

ObjavljenoCOLON To Nov 25, 2008 11:33 am
Napisal/-a Odisej
Morda kdo ve, ali je v ekološkem čebelarjenju parafin dovoljen za zaščito lesa?

Lep dan.