Znanost in čebele !

arhivirane teme 2008
divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Znanost in čebele !

OdgovorCOLON # 28179Odgovor divji cebelar
So Maj 10, 2008 6:54 am

S spletne strani ČZS:

ONESNAŽEVANJE OKOLJA IN ČEBELA
Onesnaževanje okolja vpliva tudi na zmožnost čebel in drugih žuželk, da te najdejo cvetove z nektarjem. S tem se bistveno zmanjšuje opraševanje, ki je osnoven proces za nadaljnji razvoj rastlinja, pojasnjujejo znanstveniki z univerze v Virginiji.
Znanstveniki na ameriški univerzi v Virginiji so odkrili povezavo med učinkovitostjo čebel in onesnaženostjo ozračja. Onesnažen zrak namreč onemogoča, da se vonj cvetlic, s katerim privabljajo žuželke, širi daleč v okolico.

Znanstveniki so se tudi posvetili vse večjemu umiranju čebel in čmrljev v Združenih državah Amerike in drugod po svetu. Nova študija tako pojasnjuje, da vzrok tiči v onesnaževanju okolja, kjer glavno vlogo igrajo izpušni plini tovarn in avtomobilov, je pojasnil vodja raziskave, profesor Jose D. Fuentes.

Čebelarji se od leta 2006 soočajo tudi s fenomenom, ko čebele delavke zapustijo popolnoma zdrav roj. Znanstveniki za sedaj pojasnjujejo, da niso odkrili povezave z onesnaževanjem, ob tem pa dodajajo, da izpušni plini vsekakor ne pripomorejo k zdravemu razvoju čebel.
______________

Ameriški "znanstveniki ??!!" so odkrili toplo vodo. Hura! Svet je rešen.
Za umiranje čebel je krivo vse le tisto ne sme biti (odkrito ??!! ) krivo kar v resnici je. Dokaz kako čebele s svojo smrtjo pomagajo polniti račune evropskih in ameriških multinacionalk bi bilo zelo lahko odkriti, če bi se ga smelo.
Edina in največja napaka narave je - človek !

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 28183Odgovor volk
So Maj 10, 2008 2:45 pm

Imaš prav!Izginjanje čebel nima vzroka v tistem kar navajajo.To je pesek v oči.Kar se znanstvenikov tiče,ko zafrknejo,pa najdejo neke druge krivce.Drugače pa vladam izginjanje čebel godi,saj so povezane z velikimi podjetji ki proizvajajo hrano,GSO,fitofarmacevtska sredstva......
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 29370Odgovor divji cebelar
Po Jun 23, 2008 1:13 pm

Mojster je dal link, sam pa sem kar kopiral prispevek, da ga ni potrebno iskati:
In enako kot Mojster se tudi sam z ugotovitvami strinjam, le da sem mnenja, da v Slovenji velja malo drugačen vrstni red vzrokov za masovno umiranje čebel v preteklem obdobju. Za to pa je več razlogov.
________________

ANALIZA GUBITAKA PČELA U ENGLESKOJ I WELSU

Proteklih par godina mnogo se priča o sve većim stradanjima pčela. Stradanja jesu činjenica, ali kao što smo napomenuli u prethodna dva broja časopisa Pčelar, shodno naučnim podacima, razlozi za uginuća svakako nisu svuda istovetni. Svaka zemlja ima problema sa uginućima pčela, ali ne sprovodi svaka istraživanja da bi utvrdila razloge. I mi moramo uglavnom da se oslanjamo na tuđa iskustva i saznanja, prilagođavamo ih i primenjujemo u našim uslovima.
U Velikoj Britaniji se gubici pčela uredno beleže od 1965. godine (grafikon 1) i kretali su se i do 40% u pojedinim godinama.
Poslednjih desetak godina, uginuća se događaju u smanjenom procentu, ali od 2001. godine blago i konstantno rastu iz godine u godinu (grafikon 2) bez vidljivog razloga.
To je bio jedan od motiva zašto su stručnjaci Centralne naučne laboratorije (CSL - Central science laboratory) iz Yorka pristupili detaljnom proučavanju gubitaka tokom 2007. godine. Giles Budge, Ben Jones, Lynn Laurenson, Selwin Wilkins, Stephane Pietravalle, Richard Fussell i Mike Brown ozbiljno su prionuli na zadatak i izvršili detaljnu analizu preko 700 uginulih ili oslabljenih društava pčela u Velikoj Britaniji tokom proleća 2007. godine. Iz uzoraka je uzet genetski materijal i analizirano je prisustvo uzročnika velikog broja bolesti pčela putem najsavremenijih molekularnih metoda.
Analizirano je prisustvo sledećih uzročnika: nosema ceranae (Nc), nosema apis (Na), acarapis woodi (Aw), deformed wing virus - virus deformisanih krila (DWV), black queen cell virus - virus crnog matičnjaka (BQCV), kashmir bee virus - kašmirski virus (KBV), sacbrood virus - virus mešinastog legla (SBV), acute bee paralysis virus - virus akutne paralize pčela (ABPV), chronic bee paralysis virus - virus hronične paralize pčela (CBPV), israeli acute paralysis virus - izraelski virus akutne paralize pčela (IAPV) i apis iridescent virus (IV). Kao dodatak svemu, uzeto je 10 uzoraka saća iz uginulih društava i obavljena je analiza na prisustvo 90 pesticida i 84 veterinarska leka, uključujući i imidakloprid.
Rezultati analiza se najbolje vide na grafikonu 3.
Preko 90% društava stradalih u proleće 2007. godine bilo je zaraženo virusom deformisanih krila, koji je bio direktno povezan sa povećanom zaraženošću varoom. Nosema ceranae je tada po prvi put utvrđena u Velikoj Britaniji, i njome je bilo inficirano 37% društava iz kojih su uzorci uzimani tokom leta. Nosema apis je takođe nađena, ali samo u 14% istih uzoraka. Virus akutne paralize pčela koji u SAD-u direktno korelira sa masovnim uginućima pčela, tamo često nazivanim CCD, nije utvrđen ni u jednom uginulom ili oslabljenom društvu. Kada se nađu zajedno u jednom društvu, virus deformisanih krila i virus hronične paralize pčela, dupliraju rizik od uginuća, a u uginulim društvima je nađeno duplo više uzročnika nego u preživelim. Očigledno je da su i letnji gubici direktno povezani sa infekcijom virusom hronične paralize pčela i sa nosema ceranae, dok je skoro stalno i široko prisustvo virusa deformisanih krila najbolji indikator rizika za uginjavanje pčela. U saću nisu nađeni nikakvi ostaci ni pesticida ni veterinarskih lekova.
Može li se iz ovih podataka nešto zaključiti? Svakako. Ali, mnogi pčelari i dalje odbijaju da poveruju da je dobra pčelarska praksa jedino pravo rešenje. Ona podrazumeva široku lepezu mera i postupaka, kako u suzbijanju i preveniranju pojave pčelinjih bolesti, još i više u pravilnim postupcima sa pčelinjim društvima, bez prevelikog stresa, stalnog uznemiravanja, veštačke ishrane kad god se stigne i bilo ili ne bilo potrebe, nepravilnog lečenja pčela svim i svačim u neograničenim količinama i neograničenom (da ne kažemo suludom) broju tretmana, čak i neregistrovanim lekovima. Onaj pčelar koji se prvo dobro naoruža znanjem, a zatim to znanje i primeni, sigurno neće imati problema sa masovnim stradanjima pčela.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 29371Odgovor divji cebelar
Po Jun 23, 2008 1:42 pm

In še nekaj zanimivega s te strani. Če bo kdo našel kaj podobnega z razmerami v Sloveniji, je to lahko le velika slučajnost. Nauk v zaključku pa seveda za nas tudi ne velja, ker boljših kot smo mi, na svetu ni!
__________

BRITANCI MUKU MUČE SA POLITIČARIMA
postavljeno 21. juna 2008.
pogledano 45 puta

Večna borba mačke i miša

Iako je ministar Lord Jeff Rooker pokrenuo akciju sastavljanja strategije za zaštitu pčela u Velikoj Britaniji, do toga nije došlo baš tako lako.

Početkom ove godine je Lord Rooker govorio da u budžetu nema para za istraživanja u pčelarstvu, čak je hteo da prekine istraživanja iz oblasti pčelarstva u istraživačkoj laboratoriji u Rothamsted-u. Kasnije se puno toga promenilo, pa je promenio svoju izjavu i pokrenuo akciju za pomoć pčelama. Sigurno pod pritiskom svoje savesti, ali i zbog jakog pritiska javnosti...

Evo šta je rekao jedan britanski pčelar (Wally Thrale iz Bedfordshire-a) u februaru 2008. godine, mnogo pre nego što je Lord Jeff Rooker 8. aprila 2008. započeo konsultacije oko izrade strategije, a izjavu je preneo BBC:

"Astronomi su nedavno izjavili da bi se moglo dogoditi da asteroid udari u Zemlju u narednih 5 godina. To je strašno, rekli su političari, svi ćemo poginuti. I nakon toga nisu preduzeli ništa. Takvo je i ponašanje Lord Rooker-a. On je hteo da zaustavi pčelarska istraživanja u Rothamsted-u. I to baš u trenutku kada su naučnici razvili preparat koji obećava efektivnost protiv varoe. Pčelari na kontinentu (tako Britanci zovu Evropu) imaju podršku i pomoć od svojih političara koji shvataju važnost pčela. Naša Vlada broj pčelara ne vidi kao dovoljno veliki, da bi se zbog njih brinula oko ponovnog izbora. Kada selo bude ostalo bez ptičjeg cvrkuta, svi ćemo znati šta je uzrok tome".

Na kraju, vidimo da je pčelarstvo svuda u problemu. Takođe vidimo da svi misle da je u drugim zemljama bolje nego kod njih, i da je taj sindrom prisutan širom sveta. Mi u Srbiji imamo tu sreću da je pčelara puno i da predstavljaju relevantan faktor u svakom pogledu. Sve što treba jeste da se organizujemo na mudar i efektivan način. Samo tako ćemo uspeti da se izborimo ne samo za svoja prava, već i za pravo naše dece da žive u svetu bez jakih otrova. Ko tvrdi da je to nemoguće, treba da stavi prst na čelo i da pogleda u svoju decu.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Sporočilo strokovnjakov iz ZDA

OdgovorCOLON # 30658Odgovor divji cebelar
To Sep 30, 2008 8:32 am

Strokovnjaki iz ZDA, ki se ukvarjajo s fenomenom "izginjanja čebel" pri njih in po svetu ugotavljajo, da je glavni razlog za masovna odmiranja čebel padec imunske odpornosti čebel, ki ga povzročajo:
- vse boj masovna uporaba kemije ( FFS ) v kmetijstvu, sadjarstvu in vinogradništvu
- podhranjenost čebel ( spremembe v naravnem prostoru, izginjanje nekaterih rastlinskih vrst, padanje pestrosti poljščin, intenzivna obdelava kmetijskih površin ....... )
- čebelji zajedavci

Odkrit pa je tudi nov virus, ki naj bi povzročal akutno paralizo čebel. Vendar ga strokovnjaki ne štejejo med osnovne vzroke padanja čebeljih družin, ker navajajo, da če bi čebele imele nepoškodovan imunski sistem, bi se tudi s tem virusom lahko same dovolj uspešno spopadale.

Ugotavljajo tudi, da če se hitro ne bo kaj temeljito spremenilo, bodo do leta 2035 čebele v ZDA izumrle.

Je pri nas kaj drugače ???? In kaj ugotavljajo naši strokovnjaki ????

Uporabniški avatar
bara
PrispevkovCOLON 1169
PridruženCOLON Ne Apr 17, 2005 7:01 pm
KrajCOLON Domľale
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 30662Odgovor bara
To Sep 30, 2008 4:46 pm

Divji, verjetno se s tem niti ne ukvarjajo. Edino Janko Božič še deluje v pravo smer na tem področju.
Nobena tema ni tako trda, da je sveèa ne bi mogla razsvetliti.

www.varna-hrana.si/

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 30671Odgovor bloop
Če Okt 02, 2008 6:40 pm

Zal je v vecini primerov nekaj ljudi veliko premalo, da se kaj spremeni. Pri nas imam obcutek, da je zaradi taksne ali drugacne oblike podkupljivosti ali povezanosti ljudi vse se toliko tezje.
Upamo lahko samo, da se bo tem nekaj dobrim ljudem pridruzilo se vec ljudi in jih podprlo, da se bo kdaj(cimprej) kaj spremenilo.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov