Kaj naj bi bilo resnično ljubiteljstvo?

SUBTILNI ASPEKTI ČEBELARSTVA... nov pogled....
BUTTON_POST_REPLY
Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Kaj naj bi bilo resnično ljubiteljstvo?

OdgovorCOLON # 34846Odgovor Timijan
Sr Jun 17, 2009 8:29 pm

Pozdravljen Čebelar-novinec! Ker si mi že nekajkrat dal misliti, zadnjič tudi z ne-odgovorom na moje vprašanje o možnosti večjega donosa medu v TBH panjih, danes pa s tvojo pripombo glede ljubiteljev panjskih sistemov, ne pa čebel, bi te prosil, če mi in nam malo podrobneje predstaviš tvoja osnovna načela, tvoj odnos do čebel. Prepričan sem, da imaš marsikaj za povedati.

Meni so tvoje pripombe dale misliti, ko sem jih malo bolj premlel, da očitno nikakor nisem še na pravi poti glede tega. In kako prav imaš, ko praviš, da se večina koncentrira le na panjske sisteme in pa na tehnologijo, ki bi kar najbolj ožela čebele!

Po drugi strani se mi vse bolj dozdeva, da je tudi od panja odvisno marsikaj. Npr AŽ panji, štirietažni, dvojčki, ki jih sedaj preskušam, se pokazujejo kot izjemno praktični, domiselni in uporabni, tudi donosni na dobrem teritoriju, a do čebel pač niso prav nič prijazni. Kot tudi meni simpatični RV/EV ne ???

Najbolj duplu podoben panj je Kozinčev brez MR, pa TBH je tudi pra-panj, ki čebelam dovoljuje nekaj, kar jih očitno dela krepkejše kot so v AŽ-LR. Torej bi moral ljubitelj razmišljati tudi o primernem panjskem sistemu, kjer čebel ne maltretiraš vsakih 7 dni?

Pa točiti le enkrat letno? Pomladni med shraniti (v satih) in ga dodati jeseni, zase točiti pa le julija?

Prosil bi te, če se okorajžiš in malo razpišeš. Lp t

PS: pripombe jedkih forumcev, češ da je najbolje čebele pustiti v duplu, spreglejva, kajti to ni res, ker čebelar nekaj medu vzame, ker ni biolog, in če ga jemlje iz dupla, naredi pravo štalo.
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 34848Odgovor cebelar_novinec
Sr Jun 17, 2009 9:54 pm

Timijan, nima smisla. Meni se ne da tu folku razlagat. Če kdo hoče kaj vprašat me lahko na PM kontaktira.

Kar se tiče večjih donosov v TBH je tako, da bi moral kar naprej nekaj brskat noter, vstavljat prazne letvice vmes ali pa pogosto jemat ven in jih tako silit k večjemu vnosu. To je potem isto kot bi čebelaril s konvecionalnimi panji in kar naprej nekaj prevešal, gor, dol, silil čebele sem ter tja, naklade gor pa spodaj na ven, not. KRNEKI, to jaz ne počnem. Nobene manipulacije.

Naslednje leto pa začenjam še s koši. Letos imam enega že naseljenega ! Še bolj simple :)

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 34852Odgovor Timijan
Če Jun 18, 2009 8:32 am

No vidiš, tudi to je bil dober odgovor, kajti tudi sam vidim vse to brskanje, prevešanje, stiskanje plodišča, trganje matičnikov, zamegljevanje s kislinami ... kot nekaj, kar se preveč vsiljuje v čebelje življenje. Je pa vse to potrebno za večji donos medu.

V prvem postu sem malo pogrešil rekoč, da dvojni AŽ ni preveč prijazen do čebel. Prijazen ni moj način dela z njimi, ki je klasičen: plodišče v eni etaži, pa morda še v zgornji za dvomatično čebelarjenje, kar prinaša dobre donose. Obstaja pa še kak drug način, ki je bolj naraven, in ga je avtor Dvojčka Debelak M. že opisal kot "metoda dupla", kjer se čebelari brez MR in se pusti družini, da se razvija navzdol, naravno.

Morda pa ima kdo drug še kaj za reči na to temo; naravno satje, enkratno točenje, brez MR, eterična olja proti varoji ...?

Grem na PM, da te vprašam o prioritetah. Lep pozdrav, t

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov