Biodinamika

SUBTILNI ASPEKTI ČEBELARSTVA... nov pogled....
Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Biodinamika

OdgovorCOLON # 31989Odgovor Odisej
To Jan 06, 2009 7:17 pm

Pozdravljeni, "subtilnejši" čebelarji, ki vas je zaneslo sem.

Zanima me, ali med vami kdo pri čebelarjenju uporablja biodinamične metode ?

Lep dan prav vsem.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31992Odgovor Timijan
To Jan 06, 2009 9:04 pm

Pozdravljen, Odisej! Prosil bi te, če malo pripraviš temo in nam vsem poveš, kakšno je biodinamično čebelarjenje. Potem pa bo beseda dala besedo ... LP t

scopoli
PrispevkovCOLON 369
PridruženCOLON Ne Maj 30, 2004 3:04 pm

OdgovorCOLON # 31995Odgovor scopoli
To Jan 06, 2009 10:19 pm

oj,

jst delam ob dnevih ugodnih za čebele, uporabljam kisline (MK, OK) za zatiranje varoje ... medtem ko preparata (pepel varoj) pa nisem delal. Prav tako zaenkrat še nimam lastnih satnic, so pa bile Medexove eko, ostalo pa trakovi. Sladkor pa trsni

pepel deluje na principu homeopatije .. (ali obratno)

tukaj je obsežno gradivo
http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_I ... 6&LANG=slo

Timijan, kaj meniš o homaterapiji
http://www.homa1.com/ecology/bee.htm

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32006Odgovor Timijan
Sr Jan 07, 2009 10:36 am

Scopoliju: prebral sem poslani link, in ker me sprašuješ za mnenje, ga dajem: kot prvo me je besedica homa spomnila na goma, japonski ritual z ognjem in Sutro srca. Vsekakor moram reči, da ima vsak pristop pozitivne strani in pa tiste, ki so zelo težko uresničljive, če negativne zanemarimo. Problem je v stavku: The location of an apiary inside the agricultural Homa area should be near the reservoirs of drinking water and the cultivated land. . Namreč, ta pristop zahteva širšo osveščenost, cele pokrajine osveščenih ljudi, kar pa zaenkrat, na tem svetu, ni mogoče. V Sloveniji tudi ne, ker je majhna in izjemno raznolika. Morda v kaki večji zaprti pokrajini kje drugje. Vsekakor je bila v času A. Janše vsa Slovenija HOMA.

Moj pristop je takšen: kaj lahko naredi posamezen čebelar, človek, v svojem čebelnjaku, v svojem okolju; ne zanašam se na občino, državo, zakone ... Za to so drugi ljudje, ki so bližji temu delu čebelarstva, mene pa predvsem zanima, kaj lahko naredi posameznik v svojem panju. In če je teh posameznikov več, in se še povežejo, lahko pride do dviga povprečja, a za enkrat le za kak promil.

Iz homa variante vzemi tisto, kar lahko narediš sam in kar je možno uvesti v tvoje okolje, brez da bi sosede vlekel naokoli za kravateljc. Posipanje zagotovo deluje, če bereš Thunova predavanja v Novem mestu in na Lukovici, pa tudi pozitivna misel (POZORNOST) je bistvena - o tem bom povedal kaj drugič. Thun pravi, da zdravila ne delujejo dobro, če čebelar nima pravega stika s čebelami, ozirom delujejo slabo. To zanesljivo drži, kajti drži tudi za ljudi. Lep dan, t

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 32082Odgovor Odisej
Pe Jan 09, 2009 4:21 pm

Timijan napisal/-aCOLONPozdravljen, Odisej! Prosil bi te, če malo pripraviš temo in nam vsem poveš, kakšno je biodinamično čebelarjenje. Potem pa bo beseda dala besedo ... LP t
Zdravo, Timijan in ostali - čebelarji in tisti, ki to (še) niso :D

Temo sem začel z namenom, da zvem za izkušnje drugih. Sam bi namreč tudi rad začel čebelariti po načelih biodinamike.
Zaenkrat na ta način malce kmetujem (samo za lastne potrebe, da ne bo pomote).
In ker ti kar veliko omenjaš Mathiasa (Thuna), se mi zdi, da nisi še povedal vsega, kar bi lahko. :D

Dobro pa je, da so te "Subtilni vidiki ... " malce odmaknjeni od ostalih tem. Tu bi bilo včasih resnično zelo zelo težko navesti take argumente, ki bi prepričali dvomljivce. Mislim, da veš, o čem govorim.
Ko 'škropim meglo' po njivi in sosedu kmetu govorim, kako bo vse bolje raslo, ker je 'danes najbolj ugoden dan za list' in bo zelo zdravo zaradi tiste 'megle', narejene iz 'čarovniškega zvarka', ki ga mešam eno uro zdaj sem, zdaj tja, pomaga pa okrepiti določene kozmične energije, ki spodbujajo nastajanje 'moči v rastlinah', se samo obrne in podvoji dozo svojega škropiva. Njegova pšenica mora biti namreč močno gnojena in velikokrat 'zaščitena', da ima kaj žeti in je ne preraste plevel.

Meni niso potrebni 'akademski argumenti', da bi verjel, kako energije vplivajo na rastline; tudi ne, da vplivajo na človeka; zakaj bi jih potem potreboval v zvezi s čebelami ? Jaz jih sprejemam kot dejstvo in zelo zelo verjamem, da so npr. pri delu s čebelami enako pomembni ugodni dnevi, kot so to pri rastlinah. Nikomur pa ne vsiljujem tega prepričanja.

Lep dan vsem. Oh, danes je tako lep, da ga tudi slepi lahko vidi.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32086Odgovor Timijan
Pe Jan 09, 2009 6:00 pm

Hvala Odisej za smernice. Se strinjam s teboj, tudi glede znanja o energijah in subtilnosti, ki je potrebna, ko občimo z Naravo. To občutljivost so imeli mnogi naši predniki, tudi čebelarji, kar lahko preberemo v literaturi in srečamo na terenu (redko, a vendar).

Glede biodinamike po Steinerju bi dejal - poskusiti je treba, sam pa vem, da je bistvo v tem, v kaj si trdno prepričan, tisto pa mora temeljiti na realnih, neštetokrat preskušenih temeljih. Kot lahko slišimo, tisti, ki uporabljajo ta načela, ohranjajo svoje zdravje, manjkrat obolevajo, hiteje okrevajo, lažje premagajo prevlado svojega ega in globlje stopajo v odnos z Naravo in lastno notranjostjo. Vse to je zelo uporabno pri delu z ŽIVIMI BITJI. Kdor dela z živimi bitji mora namreč imeti razvite še druge aspekte osebnosti, kot je le brihten razum in prenapihnjen ego, s katerima lahko zelo dobro shaja trgovec z železnino, betonskimi kvadri ali katero drugo neživo zadevo. Tudi z medom.

Vse je v moči, moči pa je veliko vrst. Moč se ne da videti in čutiti, a obstajajo načini, da se jo prikaže in še kako čuti. Tudi sam sem odkril nekaj teh načinov, ki jih pokažem posameznikom, katere ta moč spremeni, če si to želijo. Enako je s čebelami - napačna moč, ki jo lahko oddaja čebelar je lahko zelo zelo moteča čebelam, kar tudi pokažejo: s slabotnostjo, agresivnostjo, nikakršnim donosom, nosemo, poapnelo zalego, pobegom ... Mislim, da če je čebelar pravi mož z dobrohotno močjo, če je čebelnjak na dobrem mestu, če čebele ne gladujejo, in če jim je dovoljeno, da vzdržujejo velike družine, čebelam ne more nobena nadloga nič. Če pa se sem prišteje še naravne ritme Narave in kozmičnih sevanj, je harmonija človek/čebela/Narava zelo blizu. To nam ni tuje, ker smo to še pred kratkim imeli.

Tudi jaz vabim vse, ki imajo v tej smeri kake praktične izkušnje, da jih podelijo z vsemi nami. Lep vikend, t

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32524Odgovor Oldy
Sr Jan 21, 2009 4:38 pm

Res zelo zanimiva tema.Saj če se poglobimo ni nič kaj drugega kot sobivanje z naravo. Strinjam se tudi, da te mora neka stvar prepričati v tisto, kar želiš verjeti ali "verovati".

Sicer pa nam tudi čebelice same marsikaj povedo. Ko nekaj ne bo dobro bodo razdražene in bo delo z njimi zelo otežkočeno. Pa saj je doma v družini enako "stanje". Pač drug drugemu moramo prisluhniti in marsikaj nam bo prizanešeno.
Ko se vse prekrije lahko v enem dnevu delaš pri čebelah "vse" pa bo ratalo. V nasprotnem pa ne boš mogel nič narediti.
Problem pa je, kako ugotoviti, ugodne dneve oz. vse kaj bi lahko izboljšalo da bi potekalo "gladko" delo.


lp
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 32532Odgovor Odisej
Če Jan 22, 2009 8:49 am

Oldy napisal/-aCOLON Ko nekaj ne bo dobro bodo razdražene in bo delo z njimi zelo otežkočeno.
...
Ko se vse prekrije lahko v enem dnevu delaš pri čebelah "vse" pa bo ratalo. V nasprotnem pa ne boš mogel nič narediti.
Problem pa je, kako ugotoviti, ugodne dneve oz. vse kaj bi lahko izboljšalo da bi potekalo "gladko" delo.
lp
No, tudi to ni tak problem, kot se zdi. Večina stvari na svetu je že znanih, niso pa te stvari znane večini :D .
Biodinamiki upoštevajo pri svojem delu (na vseh področjih, tudi pri čebelarjenju), vplive kozmičnih energij oziroma položaje planetov, sonca in lune. Za začetek je dovolj, da si nabaviš setveni koledar Marije Thun, kjer so napisani tudi nasveti za čebelarje.
Načeloma pa velja, da so dnevi, ki so v koledarju označeni kot primerni za delo s korenovkami (korenje, krompir, pesa ...), primerni za delo s čebelami, če želimo spodbujati gradnjo satja; dnevi za cvet so primerni, če želimo spodbujati pri čebelah razvoj družine in nego zalege; dnevi za plod pa, če želimo spodbuditi nabiranje medu.
Neprimerni za delo s čebelami so dnevi za list.
V koledarju pa so označeni tudi dnevi, ki so še posebej primerni za delo s čebelami. Takrat lahko opazimo, da so čebelice mirne in jih naše delo spodbuja.

Lep dan.

marijan_
PrispevkovCOLON 30
PridruženCOLON Po Feb 27, 2006 6:22 pm

OdgovorCOLON # 32534Odgovor marijan_
Če Jan 22, 2009 10:32 am

Za začetek je dovolj, da si nabaviš setveni koledar Marije Thun, kjer so napisani tudi nasveti za čebelarje.

Prosim, kje pa prodajajo ta koledar?

P

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32537Odgovor dobje
Če Jan 22, 2009 10:56 am

Kupiš ga v bolje založenih knjigarnah in trafikah!
Letošnjega sem kupil pri DZS in stane 7€ :ples

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32539Odgovor Timijan
Če Jan 22, 2009 12:38 pm

Mene pa zanima oziroma občasno muči en problemček glede koledarja, pa čeprav sem na podobno temo napisal del svoje prve knjige. Namreč, ko je na koledarju dan za cvet (= ZRAK), in je čas za odpiranje panjev, zunaj pa je mrzla megla ali deževni dnevi, je takrat vsekakor slabši čas za posege, kot nrp. v dnevih za list (= VODA, neprimernih za delo s čebelami)??

Drugo, srečale so se tri tete, vrtičkarice, usmerjene v naravno kmetovanje; ena je delala po Thunu, druga po koledarju, ki ga delijo v trgovinah (cvet in list sta postavljena na druge dni), tretja pa le po svojem občutku in samozaupanju. In vse tri so dobro vrtnarile, so pa tudi vse tri kdaj pa kdaj dobro kiksnile. Te stvari sem opažal …

Menim, na podlagi večletnih opazovanj in sklepanj, da astrologija deluje podobno kot splošna medicina: v glavnem, za večino, v povprečju deluje, pri posameznikih pa pogosto odpove. Npr. cepljenje otrok: medicina ve, da mora biti cepljenih nad 90% populacije, v ostalih odstotkih pa lahko s svojim posiljevanjem malo popustijo, tu pa je vračunan tudi določen procent ali promil otrok, ki bodo po cepljenju postali invalidni, čeprav so bili prej zdravi.

Zaradi vsega tega sem spoznal, da brez nekega notranjega občutka za stvari in tudi daljših izkušenj, predvsem pa če se zanašamo le na eno stvar, en pristop, lahko zelo »usekamo« mimo. Nek celosten in zrel pristop je torej nujen, enako kot pri uporabi naravnih sredstev ali pa kislin pri zdravljenju čebel. Kaj bi o mojem vprašanju iz prvega odstavka rekli vi, ali ti Odisej? Prepričan sem, da bi mi kak Steiner ali Thun te dvome razbil z enim samim stavkom, povedanim z nasmeškom. Lepo pozdravljeni, t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32540Odgovor Timijan
Če Jan 22, 2009 12:41 pm

V hipu, ko sem pritisnil, da pošljem zgornje sporočilo, mi je nek glas (pa menda ne Steinerjev) rekel na uho: "Kadar je lepo vreme vsekakor delaj po koledarju, kadar pa je slabo, pusti vrt in čebele na miru!" Kako dober odgovor, hvala! Bom naročil koledar. t

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32542Odgovor Oldy
Če Jan 22, 2009 1:47 pm

No, hvala.
Tukaj je link do koledarja: http://www.gorenjskiglas.si/e_files/pri ... ga_124.pdf
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 32545Odgovor Odisej
Če Jan 22, 2009 2:05 pm

Oldy napisal/-aCOLONNo, hvala.
Tukaj je link do koledarja: http://www.gorenjskiglas.si/e_files/pri ... ga_124.pdf
Tisto je precej osiromašena različica koledarja (Gorenjski list pač :D .) Šala.
Mnogo boljši je tule :
http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_I ... 6&LANG=slo

Za čebelarje pa je tudi ta nepopoln, ker manjkajo nasveti konkretno za delo s čebelami. Te pa najdeš le v tistem tiskanem, ki kot rečeno stane 7€.

Lep dan.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 32548Odgovor Odisej
Če Jan 22, 2009 2:14 pm

Timijan napisal/-aCOLONMene pa zanima oziroma občasno muči en problemček glede koledarja, pa čeprav sem na podobno temo napisal del svoje prve knjige. Namreč, ko je na koledarju dan za cvet (= ZRAK), in je čas za odpiranje panjev, zunaj pa je mrzla megla ali deževni dnevi, je takrat vsekakor slabši čas za posege, kot nrp. v dnevih za list (= VODA, neprimernih za delo s čebelami)??
Ker si napisal odgovor že sam, nimam kaj dodati. Hvala Steinerju ali Thunu(ovi). :wink:
Timijan napisal/-aCOLONDrugo, srečale so se tri tete, vrtičkarice, usmerjene v naravno kmetovanje; ena je delala po Thunu, druga po koledarju, ki ga delijo v trgovinah (cvet in list sta postavljena na druge dni), tretja pa le po svojem občutku in samozaupanju. In vse tri so dobro vrtnarile, so pa tudi vse tri kdaj pa kdaj dobro kiksnile. Te stvari sem opažal …
To je podobna diskusija kot pri treh čebelarjih na različnih lokacijah z različnimi panji. Marija Thun dela striktno po Steinerjevih spoznanjih in raziskuje še naprej. Njena dognanja so vsa tudi empirično preverjena in to ne po metodi "treh tet" :)
Timijan napisal/-aCOLONMenim, na podlagi večletnih opazovanj in sklepanj, da astrologija deluje podobno kot splošna medicina: v glavnem, za večino, v povprečju deluje, pri posameznikih pa pogosto odpove.
Astrologija in astronomija ! Dve povezani, ne pa identični vedi. Zato tudi razhajanja v dnevih za list v različnih koledarjih. Grobo rečeno je astrologija malce zadremala, medtem pa so planeti šli svojo pot. Biodinamika upošteva astronomske zakonitosti.

Lep dan vsem.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32550Odgovor Kočevski med-ved
Če Jan 22, 2009 3:22 pm

Timijan napisal/-aCOLONV hipu, ko sem pritisnil, da pošljem zgornje sporočilo, mi je nek glas (pa menda ne Steinerjev) rekel na uho: "Kadar je lepo vreme vsekakor delaj po koledarju, kadar pa je slabo, pusti vrt in čebele na miru!" Kako dober odgovor, hvala! Bom naročil koledar. t
Timijan vzel si mi iz misli ta stavek o delu v naravi.
LP
Koèevski med-ved

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32553Odgovor dobje
Če Jan 22, 2009 6:55 pm

Morda ne bom mnogo pripomorel k debati, ampak ko delam s čebelami po nasvetu M&M Thun so čebele boljše volje!
Držim se večinoma nasvetov, včasih pa to meni ni možno!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32559Odgovor Timijan
Pe Jan 23, 2009 10:48 am

Hvala vsem za informacije! Odisej, vidim, da si trdno na tej poti, zato večkrat javi kakšna trdna spoznanja, sam pa se tudi priključujem temu pristopu :kitajcek LP t

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32656Odgovor Oldy
Po Jan 26, 2009 8:58 pm

Koledar sem naročil in ga dobil. No se bom potrudil in bom letos delal, kolikor bo vreme dopuščalo po SETVENEM KOLEDARJU (Marie in Matthias Thun).
Bom poročal !!!

LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 32660Odgovor Timijan
Po Jan 26, 2009 9:24 pm

Tudi jaz. Več glav več vidi in ve. LP t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Thunov koledar

OdgovorCOLON # 33851Odgovor Timijan
So Apr 04, 2009 10:36 am

Naj napišem prvo izkušnjo s Thunovim koledarjem letos (ga tudi uporabljam prvič). Včeraj sem šel pogledat čebele, pa sem na hitro odprl dva panja, da vidim, kako je z zalogo hrane v njima. Seveda nisem uporabil dima. Že kar takoj so se mi čebele zdele nenavadno prijazne. Niso napadle, ko sem nekoliko izvlekel sat ali dva, celo njihov zvok, ko so letale okoli mene, se mi je zdel nekam manj oster, ali pa je bila taka njihova energija. Pomislil sem, da je danes morda tisti dan po Thunu, ki je primeren za čebele. Ker koledarja do sedaj nisem kaj prida sledil, sem šel takoj pogledat, kateri dan je označen. In je pisalo: Cvet do 16h, delo s čebelami krepi zdravje čebel, sejemo cvetnice za čebeljo pašo; ženska pa je ravno posajala rože, prvič letos.

Zanimiva izkušnja, ki pri meni daje velik plus znanju, ki je v tem koledarju prisotno. Sklenil sem, da ga ne bom redno uporabljal, ampak ga bom preskusil v obratni smeri; najprej moji občutki (zelo prijazne čebele/zelo agresivne), potem pa preverba stanja na koledarju. Poskusite lahko tudi vi, če imate naravne senzorje skalibrirane, ali pa si jih na tak način lahko izostrite. Lep vikend, t

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 33855Odgovor cebelar_novinec
So Apr 04, 2009 2:44 pm

V tem koledarju vidim, da je označen veliki petek in se ne sme nič delat. Se komu sanja zakaj je označen.
Ali je to zaradi velikega petka ( stari pravijo, da se na veliko noč ne dela ) ali so planeti vmes.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 33856Odgovor FRANK IZ KANADE
So Apr 04, 2009 6:08 pm

O Thunu nimam nobenega pojma, tako da ne bom comentiral.
Me pa veseli, Timijan, da si cebele pregledal brez dima. Jaz dima ze nekaj let nic vec ne uporabljam, sem celo odstranil meh, tako da ga ne, cetudi bi me kaj k temu pognalo?!

Seveda pa je uporaba dima lahko tudi odvisna na stevilo cebeljih druzin s katerimi se nekdo bavi? Tako da se u profi in pri vecjem stevilu druzin verjetno nekaj skoraj vsaki dan mora postoriti. Tam je verjetno dim potreben, ne vem?
(Jaz sem ga samo u nekaj primerih z Afrikanskimi cebelami res potreboval! Takrat pa ni bilo u mojih mislih nobenih dobrobit do cebel. Naloga je bila da se jih odpre in naredi kar je treba, cetudi druzina pade!?)

Mi, manjsi in ljubiteljski cebelarji, pa imamo cas in dobro voljo, posebno mi upokojenci, hee... Tako da je nam in cebelam, bolj u korist da se vedemo po svojih obcutkih, seveda tudi cebeljih?!
Timijan je opazil da so bile cebele, na ta dan, malo manj zvocne? Torej so bile vesele in taki dnevi so najboljsi za delo okoli njih.
Vsaj jaz se tega drzim.
Nikoli si jaz u naprej ne namerim nalogo - kaj bom ta dan, ali pa celo kaksno doticno uro, naredil?! Pocnem razlicne posle okoli bajte in po vrtu in seveda cebele pa me stalno spremljajo in svoj nos/rilcke utikajo u vse kar pocnem. Na tak nacin se pa seveda medsebojno goji nekaksno zavedanje, lahko recem, da ceelo prijateljstvo, in ko zacutim da je cas in da cebele ne bodo hude - jih pa odprem.
Seveda jaz osebno mislim da so moje zelo prijazne in vesele ker jih ne zdravim in jim niti ne dajem sladkorja, razen seveda ce stradajo in jim je treba pomagati da se jih resi.
(Tudi Housel pozicija satov, ima velik pomen na druzino, njihovo dobrobit in veselo ter prijazno razpolozenje?)
Zdravila pa niso potrebna, saj se cebele na to navadijo, (so se ze navadile) in brez zdravil sploh nic vec ne zmorejo preziveti.
No ja, to je pa drugacna tema in je verjetno pri vas nedosegljiva ob tem casu, ker se niste dosegli takih propadov cebel, kjer bi se vam posvetilo, da ce je cebelji obstoj mozen, se bo moralo vse te zadeve dati u smeti in zaceti od zacetka. . . Recimo iti nazaj za vsaj sto let!?

Sem pa zelo obcutljiv o uporabi dima, ker po moje je dim neprimeren in cebele razdrazi - bolj kot pa umiri!?
Po skoraj vseh knjigah nam pravijo da dim cebele pomiri? Ni pa tako. Cebele so bile na tisocee let ropane z dimom in so se dandanes. Dim je za njih prav tako nevaren in neprimeren kot je pa za nas. Mi imamo vsaj gasilce ki nam lahko domove resijo, ce so poklicani u pravem casu? Za cebele je pa dim prava katastrofa. Vsakokrat jih dim preprica da je njihov dom na robu propada!? Ce pa ni - bo pa vsaj u najboljsem primeru - izropan. Torej bo tudi brez zalog - propadel?! Vsaj tako imajo cebele dim zacahnan u njihovih genih, mar ne?
Uboge revcee se takoj zazenejo na med in si zelodcke nabasejo, da vsaj resijo kar se le da? (Pa med rabijo za gradnjo novih satov - ce morajo svoj dom zapustiti?)
Zamislite si pa kako se revce pocutijo, ko so polne medu? Nas ne morejo pikati in ne morejo dom braniti!?
Revce pa ne morejo nic narediti, da bi resile zalego? Ne morejo niti resiti svojo kraljico, ker ona ne more leteti, ko zalega in je polna jajcec. (da lahko leti pa mora matica prenehati zalegati in s tem malo shujsati da bo zmozna poleta?)
Matica lahko samo laufa ven skozi zrelo in se resi na ta nacin, polet u nov dom pa ji ni mozen.

Tako, dragi prijatelji, za cebele je dim zelo stresna zadeva in znanstveniki so mnenja da dim druzino zelo zbega za par dni in u nekaterih skrajnih primerih, kjer se dim prevec rabi - pa je druzina zbegana celo za teden ali pa dva!?
Tisti ki so pa "connoisseurs" o medu pa kar hitro omenijo da ima med lahek ali pa tezak okus po dimu.
Tako, ce kaksen potrosnik lahko najde sledi dima u medu - cebele ga pa nekaj tisockrat hitreje in to jih seveda to zelo bega?!

No ja, sem se spet malo zavlekel? Toda nic ne de, kar korajzno in brezbrizno se obnasajte okrog svojih cebelc. Se na misel vam sedaj ne bo padlo, kaksne razlike se s tem lahko doseze? Samo z malo vec paznje, kaksen ekstra pomislek, kratek pogovor z vasimi deklicami, preden u kaj posezemo? (Ja, cebele nam stalno govorijo!? Zal pa jih vecina ne poslusa in torej ne razume.)
Posebno pa bo u veliko korist, nam in cebelam, ce jih malo bolj intimno opazujemo in se po takih custvenih dognanjih - ceprav so to samo obcutki nekje globoko u nasem trebuhu, enakovredno ravnamo. . .

Me pa neizmerno veseli ko spoznavam da se vse vec cebelarjev zacenja zavedati da so cebele nasa superiorna bitja in da se moramo mi po njihovih navodilih ravnati in ne obratno.
Ko vse do kraja prezvecimo, prideemo do zakljucka, da je njihov in nas obstoj, ki visi na tanki nitki?!
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33860Odgovor Timijan
So Apr 04, 2009 8:41 pm

Kolega Čebelar-novinec, pogledal sem in šele sedaj opazil dejstvo, ki ga omenjaš. In dobil nekakšen odgovor: Ta koledar prihaja iz dežele, kjer je krščanska kultura precej prisotna, kultura pa je pač NAČIN ŽIVLJENJA, in nič drugega. Tudi razne vere na koncu koncev pridejo pod ta naslov: ni pomembno filozofiranje, ampak način življenja: kakšne misli gojiš, čustva, kako se obnašaš vsakodnevno v vsakdanjem življenju, ali poskrbiš za svojo osebno energijo, da lahko kasneje nesebično služiš drugim ... Tako da je za vsako kulturo pomembno, kakšen urnik ima ob določenih dnevih.

Seveda vsa ta izročila v današnjem času počasi vodenijo in bledijo, neki močni arhetipi v naši najglobji notranjosti pa delujejo naprej. Seveda pa je vsak posameznik drugačen in ima lahko povsem druge korenine. Zato je pri teh stvareh pomemben lasten občutek: če si kristjan ali arhetipsko močno vezan na to izročilo, se lahko držiš takega urnika, če pa v sebi ne najdeš nobenega zadržka in povezave s tem, pa poglej malo bolj levo: tam piše, da takrat vlada element zemlja, torej če delaš s čebelami, bodo dobile impulz za gradnjo satovja (tako pač ta znanost govori). Le prav nič slabe vesti ne smeš imeti pri tem; če jo imaš, se drži izročila in pusti čebele na miru, kajti tvoja notranjost ni v skladu s takim delom na ta dan. Tako nekako - nekaj je astronomski koledar, nekaj izročilo, ki pa je itak vedno povezano s koledarjem, nekaj pa tvoj lastni občutek, ki pa je še najpomembnejši, če si zrela oseba. Lp t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33862Odgovor Timijan
So Apr 04, 2009 9:26 pm

Spoštovani Frank, kako dobro denejo tvoje besede; po nekem času debatiranja o čebelarstvu na oglat, sodoben, logičen, jedek in jeklen način, so tvoje besede kot balzam, ki ga vsakdo potrebuje. To, kar pišeš, je zame in še za nekatere bistvo čebelarstva; od vseh društev, knjig, sejmov, postov, panjev je zame pomemben le pogled na zadovoljne čebele, ko izletavajo in se vračajo v panj ter vonj po čebelnjaku in propolisu. In pa kak pogovor s čebelarjem, ki čuti podobno. Vse drugo je obrobno in dolgoročno ničevo.
Timijan je opazil da so bile cebele, na ta dan, malo manj zvocne? Torej so bile vesele in taki dnevi so najboljsi za delo okoli njih.
Vsaj jaz se tega drzim.
To je stavek, ki ga ne smem pozabiti, kajti ti si nekaj, kar sem zaznal, potrdil, in s tem sem se nekaj pomembnega naučil. Nekaj bistvenega.

Glede dima mislim podobno kot ti, je pa res, da je za nekaj stvari pa res dober: prvo je, ko dodam nukleus (cca 3 sate zalege, čebel in matico) v družino, pri tem pa ne iščem ne ene ne druge matice. Takrat jih malo bolj pokadim, počakam 5 minut, da se najedo, potem pa kar združim. In niti dve čebeli se ne stepeta, ena od matic (slabša seveda) pa je izločena še tisti dan, ali pa šele čez dva tedna - o tem odločijo čebele same. Dim jih zmede in prepreči bojevitost.

Drug dober način uporabe dima pa sem poskusno uporabil lani po zadnjem točenju, ko sem nekje prebral, da lahko z dimom dobro kontroliramo preveliko število varoj; da so Kitajci na tak način, z tobačnim dimom, varojo držali pod kontorlo dolga leta. Vzel sem kot mezinec debelo cca 40 cm dolgo cev (bakreno), jo na enem koncu zatlačil z nekaj tobaka, s palčko z druge strani malo potlačil, in "pipo" prižgal tako, da sem povlekel dim v usta, potem pa pipo obrnil in počasi pihnil v panj. Tako dobiš obilo zelo belega in hladnega dima. Po par pihih sem zaprl panj za kakšno minuto, potem pa ga odprl za 20 sekund in zaprl na normalo. Odpad varoje je bil kar velik, kajti čebele so dvignile temperaturo. Naslednje tri, štiri dni je panj malo dišal po tobaku, varoje so še vedno padale, čebele pa so bile nenavadno živahne in delovne, a mirne. Temu sem dodal le še nekaj sirupa z eteričnim oljem in končal tretma proti varoji za to leto. Ta način bi priporočil le izven sezone, seveda, in pa takrat, ko je napad varoje res velik, pa ne želite uporabljati kemije. Morda se lahko čez teden dni ponovi, če je družina še dovolj močna. Mogoče pa bi ga lahko uporabili pri narejencih, rojih in mladih družinicah namesto kislin ali sladkorja?? Torej močan bel dim in potem sirup s pravo mero eteričnega olja (sivka, rožmarin, če timijan, pa le kapljico), raje večkrat po malo, par dni, kot enkrat preveč.

Seveda pa dim čebele umiri na tak način, kot so nekoč (upam da ne več) Podgorke umirjale svoje otroke: s par požirki vina. Otrok je zaspal, mama pa je imela mir. Tako nekako je tudi z dimom. A kaj, ko je otrok počasi postal neumen.

Tvoja ponovna trditev, da zdravila niso potrebna, mi skače po glavi že teden dni, odkar sem prebral enega od tvojih starejših postov. Nekako razumem zadevo, a mislim, da človek potrebuje imeti malo več družin kot le tri ali pet, da si lahko privošči naraven propad slabičev???

Housel pa je zakon. Sam bom letos poskusil v enem velikem (4-etažnem) panju Housel s plodiščnimi sati v RV velikosti, med sezono, pa bom videl, kam me bo to hazardiranje pripeljalo.

Tvoj drugi stavek je tudi za v beležnico:
Toda nic ne de, kar korajzno in brezbrizno se obnasajte okrog svojih cebelc. Se na misel vam sedaj ne bo padlo, kaksne razlike se s tem lahko doseze? Samo z malo vec paznje, kaksen ekstra pomislek, kratek pogovor z vasimi deklicami, preden u kaj posezemo? (Ja, cebele nam stalno govorijo!? Zal pa jih vecina ne poslusa in torej ne razume.)
Potrjuješ, kar so govorili STARI: povej čebelam, govori z njimi in vodile te bodo. In pa obnašanje pri panjih: če se skoncentriram na čebele in jih zvedavo opazujem, so vedno tolerantne kakih 5 minut, potem pa pošljejo enega samega samomorilskega napadalca, ki mi pove, da je vstopnica za ogled pretekla. Če pa nekaj zavzeto delam okoli njih, brez da se menim zanje, pa tudi one naredijo tako, ne glede na čas. Res pa je, da je treba paziti na dve stvari: na svoj dih skozi usta ali nos (mora biti "kratek", torej, da ne pihaš predaleč) in pa oči, ki morajo biti malce priprte, da jih zrkla ne razdražijo. Res, vse je res, kar pišeš!!

Very best regards to old champ, t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Thunov koledar 2

OdgovorCOLON # 33887Odgovor Timijan
Po Apr 06, 2009 1:18 pm

Ker so bile čebele že včeraj precej drugačne kot v petek (ko si jih lahko božal), tako da brez malo dima pregled preostalih panjev sploh ni bil mogoč, sem pogledal, kaj koledar pravi za danes. In je napisana sicer toplota (ogenj), a za opravila je podana črta ----------, kar pomeni, pusti vse na vrtu in pri čebelah pri miru. Pa sem šel pogledat, kaj o tem pravijo čebele. Ko sem si jih ogledal, zdele so se mi precej glasne in odločne, sem se obrnil, da odidem, pa je ena priletela in me pičila direktno v notranjost nosnice! Takoj sem "zajokal" in zasmrkal kot otrok, ha!

Kar se mene tiče, do sedaj Thunov koledar deluje. Vsekakor so čebele drugačne kot pred dnevi, in sicer v skladu z napisanim v koledarju. Raziskujem naprej. Lp t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Thunov koledar 3

OdgovorCOLON # 33889Odgovor Timijan
Po Apr 06, 2009 2:30 pm

Jej, jej, jej, kaj sem sedaj opazil. Na koledarju za danes, 6. april 2009 poleg zgoraj omenjenega piše: ptr, kar pomeni: nevarnost potresov. In glej ga šmenta, v Italiji je bil danes zgodaj zjutraj močan in uničujoč potres!

Tudi ljudje so bili včeraj in danes dopoldne kar nekam nervozni, kot čebele. Kot da bi vsi skupaj čutili nekakšno zoprno napetost??

Naprej od danes na koledarju ne gledam, tako da bom preko lastnih občutkov in zaznal poskušal z njim postati prijatelj. Za sedaj sem z njegovimi napovedmi prijetno presenečen. Lp t

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

Re: Thunov koledar 2

OdgovorCOLON # 33893Odgovor Kočevski med-ved
Po Apr 06, 2009 4:28 pm

Timijan napisal/-aCOLONKer so bile čebele že včeraj precej drugačne kot v petek (ko si jih lahko božal), tako da brez malo dima pregled preostalih panjev sploh ni bil mogoč, sem pogledal, kaj koledar pravi za danes. In je napisana sicer toplota (ogenj), a za opravila je podana črta ----------, kar pomeni, pusti vse na vrtu in pri čebelah pri miru. Pa sem šel pogledat, kaj o tem pravijo čebele. Ko sem si jih ogledal, zdele so se mi precej glasne in odločne, sem se obrnil, da odidem, pa je ena priletela in me pičila direktno v notranjost nosnice! Takoj sem "zajokal" in zasmrkal kot otrok, ha!

Kar se mene tiče, do sedaj Thunov koledar deluje. Vsekakor so čebele drugačne kot pred dnevi, in sicer v skladu z napisanim v koledarju. Raziskujem naprej. Lp t
Jernej vračam se iz Podna, kjer sem pregledal vse NP in dodal polnaklade. Brez posebnosti. Čebele mirno nosijo cvetni prah iz krhke vrbe. Nobene posebne nervoze nisem opazil pri čebelah. Bom videl kaj bo sedaj pri prelaganju v AŽ. Kupac je na poti.
LP
Koèevski med-ved

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 33894Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Apr 06, 2009 5:32 pm

Hey Timijan,

Vem kaj pravis glede "joka"? Nima veze kako trd in na pike navajen je lahko kak mozakar?! Ko te pa useka u nosnico, pa res pritecejo solze kar same od sebe...
Natakni si vsaj pajcolan, je/bo lahko zelooo nevarno ce te useka u oko?

Hee, he, cebelice so lahko celo takole - zahrbtne?!
Menda nisi pazil ko te je kaksna posvarila? Ponavadi te samo "butnejo" - te butnejo z svojo glavico u tvojo. Velikokrat te butnejo u glavo in se pri tem zapletejo u lase. Prepogosta posledica tega je pa seveda nenameren pik in smrt cebele.
To butanje je znak da jim tvoje mesetarjenje ne pase. Ce se ne odmaknes, pa te potem napodijo.
Cebele tudi prekleto dobro vedo da bo ta, ki te pici, umrla. Zato te skoraj zmeraj najpreje opozorijo z butanjem.
No ja, vsaj nase italijanke tako pocnejo.

Tale Tun pa bi bil dober mozakar za "walkabout" with???

Ja Timijan, vse je nekako povezano? Dobro z dobrim in slabo z slabim - nima veze kje na svetu zivimo, mar ne?
Jaz sem gledal TV - novice, ko je ta potres usekal u Italiji... Ste doma pac nekih 6 ur pred nami.
Jaz sem leta 1964 zivel tam, 12 km od Rima. Slisim da je tam, u Latini, bilo kar slabo?

Prav sedaj so mi prisli na misel neki stari spomini...
Se ne spomnim vec, katerega leta je bilo? Bil sem se majhen mulc ko je doma precej dolgo dezevalo. Stari ljudje so potihoma sepetali da bo dezevalo za stirideset dni in stirideset noci!? Celo fajmostri so od wrat do wrat hodili in ljudi pomirjevali.
Tam nekje okrog Celja, ce me spomin ne vara, so pa kmetje u neki dolini opazovali nenavadno vedenje domacih zivali.
Pozneje so pripovedovali da je bila zivina ze za par dni kar zelo nestrpna/nervozna? Zenske so prosile mozakarje da naj bi pomolzli krave, toda tudi mozem to ni uspelo. Koze so menda celo na drevesa plezale?
Pisali so u casopisih da so nekatere zivali celo potrgale ketne ali pa polomile plotove in zbezale u hribovje. Konji in psi so stali na visokih tockah okrog domacij.
En kmet je celo opazil kako so se iz rovov, izpod hleva, prikazali zajci in se u enem kotu basali eden na drugega. Je mozakar pripovedoval da so bili tastari zajci spodaj, tamladi so pa na njih plezali. Tako u kotu hleva, kot da so se hoteli pospeti na strop?
Veliko ljudi je seveda upostevalo, to kar so opazili na zivalih. Najvec jih pa to ni motilo ali pa sploh niso imeli pojma zakaj so zivali bile "malo muhaste"?
Tapametni so pa pred nocjo odgnali zivino in umaknili kar se je dalo visje u hrib. Nekateri so celo prebujali spece sosede in jih prosili da naj se umaknejo u hrib ker nekaj nenavadnega se je dogajalo. Vecina teh prosenj pa je seveda padlo na gluha usesa. . .
Zgoraj u dolini pa je bil narejen nekaksen jez za elektrarno, ali pa nekaj podobnega? Ne spominjam se vec tocno... No ja, ta jez se je pa pod pritiskom vse te vode in neprestalnega dezja - porusil in kar je pa sledilo je bila pa - grozna katastrofa!

Uboge zivali so pa vsaj dva dni preje, prekleto dobro vedele, kaj jih je cakalo!?

Tako da sem si tudi sam, takrat u glavo zabil, da nikoli ne bom prevec tuhtal o takih zadevah. Zivali, domace ali divje. Majckene ali pa velike. One vedo prekleto vec - kot mi kdajkoli bomo! Saj vem da si vecina ljudi misli da majckena mrcina sploh nima nobenih mozgan se manj pa kaksne pameti. Zadnje case ljudje samo vidijo zivali na televiziji.

Je bilo celo dokazano, pred mnogimi leti, da tudi rastline vedo kaj se dogaja okoli njih? O tem pa mogoce kaj, kdaj drugic. . ?


LP
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33901Odgovor Timijan
To Apr 07, 2009 7:55 am

Kočevski-medved, seveda ni vse v koledarju; že majhna paša čebelam spremeni obnašanje, saj veš. Bolj pa se "ujamejo z koledarjem", ko je recimo topel dan, paše pa ni taprave. Takrat so lahko enkrat precej mirne, drugič pa ostre kot koprive, saj si to že marsikdaj skusil, kajne? No, takrat mislim da laže opazimo razliko.


Frank, prmejduš, najbrž vsakdo, ki bere tvoje in podobne ugotovitve o obnašanju živali pred naravnimi nesrečami sklene, da bo od sedaj naprej bolj pozoren, pa čez tri dni že vse pozabi ali pa ne zna povezati videno z izkušnjami. Spomnimo se šele takrat, ko je že vse mimo.

Ja, sam sem čebele zaznal tako, živčne, pa tudi kuža je te dni nekam nenavadno "posran", v avtu pa je bruhal, v nedeljo popoldne, kot še nikoli do sedaj.

Lep pozdrav vsem, t


Uči se uči, Timijan, dokler se v grob ne zvrneš!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov