Samo za bližnja srečanja čebelje vrste (!)

SUBTILNI ASPEKTI ČEBELARSTVA... nov pogled....
volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 34070Odgovor volk
Sr Apr 22, 2009 9:29 am

Timijan,ce bos tri druzine zdruzeval.Iz druzin,ki jih menis dodati.Poisci matico, ter tri sate zalege,ter to pusti v ppanju.Ostalo zalego pa omedi ter dodaj samo zalego.Z mocno druzino ter ometeo zalego pa naredi poizkus v stiri etaznem panju.Tako bos se vedno imel tri druzine.Pa pazi da ti velika ne zroji,ali pa da ji gradilni ngon ne pade.Zapomni si.10 satov zalege,rabis v panju 30 satov.Na sat se spravi 1500 cebel,iz sata zalege pa se jih zvali preko 4000.Ce je vec kot 1500 cebel na sat,oziroma vec kot 530 na liter panja,pade vse skupaj v rojilni nagon.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 34072Odgovor Timijan
Sr Apr 22, 2009 12:41 pm

Hvala Volk, tako nekako kanim narediti, le da so vse družine že v panju, samo deske umaknem in spodaj dodam matično, moram pa dve matici poiskati in ju dati v naslednji 4-etažni za drugo leto.

Glede zalege pa nekako načrtujem 6 AŽ/RV (AŽ znotraj zmanjšal na RV velikost) satov v sredini, pri strani pa po 2 navadna AŽ, ki se lahko, med pašo, umakneta. Tako bi rad sprobal kontrolo rojenja in preiskusil RV teorijo o "super čebelah", ki živijo in letijo dlje, ker imajo manj dela z zalego (30-40.000 celic). Če bo po prvi paši primanjkovalo čebel (naj nebi), bom dodajal kak sat pokrite iz močnega navadnega AŽ. S tistimi 6 sati AŽ/RV pa mislim preskusiti Housel metodo po Franku, torej da jih ne premikam, pa še naravno satje brez satnic si bodo zgradile. Me zanima, če bodo s tem kaj močnejše in koliko bo medu. In kako bo reagirala varoja.

Tudi tebi želim uspešne preiskuse v 3-etažnih, če pa želiš, pa malo komentiraj tele moje brkljarije. Lp t

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 34073Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Apr 22, 2009 4:22 pm

Branko in Timijan,

hvala vama za prijazne besede, jaz in moje cebelice pa se nismo "iz gozda" kot temu pri nas pravijo...
Vreme je vsekakor ze toplejse, toda nam pa se dezuje in celo snezi pri 9 in 10 stopinjah C. Seveda sneg sedaj ne bo na tleh ostal za kaj vec kot kaksen dan ali pa se tako dolgo ne? Je pa tako vreme zelo tezko za cebele, ker sigurno ze dobro zalegajo, toda cebelar pa jih ne more pregledati da bi videl kako gre z hrano, itd.

Vremenoslovci pa nam celo obetajo temperature do 25 stopinj, (petek) toda bo pa dezevalo...
Gazdarica me je pa ravnokar obvestila da ta vikend ne gre nikamor - tako da jo bom pa kar jutri pobrisal nazaaj k mojimi cebelicami - sam, kot obicajno.
Acumulator je napolnjen in elektricnega pastirja pa moram ustekati, preden me medo prehiti!?
(Heee, seveda imam jaz z divjadjo svoj "sporazum" in upam da se ga divjad drzi? Jaz pa jim seveda stoprocentno ne verjamem... Pa saj so divjad in se pac vedejo in ravnajo kot jim pase...)
Tako, hvala Bogu da sem se dober za kasen pohod na krpljah, heee. Saj jaz stalno pridigam ljudem: "da ce ubijem svoje telo, kje hudica bom pa potem zivel?"

Lep dan zelim vsem doma in da se vase cebelice izognejo poskropljenih polj, njiv, vrtickov in sadovnjakov. Naj vam tudi napolnijo vse, kar se napolniti da?!
Regards,
Frank

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 34202Odgovor Timijan
Pe Maj 08, 2009 7:43 pm

Nekako sem opazil, da se je rojenje pri čebelarjih začelo skorajda istočasno, istih dni, kot vdori mravelj v hiše, zgradbe (čeprav so mravlje rojile že mnogo prej). Bilo bi dobro opazovati ta pojav in ga morda uporabiti kot opozorilni znak, da je prišel čas intenzivnih priprav na rojenje??? Lp t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

RAZNE SUBTILNE ZADEVE

OdgovorCOLON # 34723Odgovor Timijan
Ne Jun 14, 2009 8:27 am

Kar se "subtilnosti" čebelarstva tiče, opažam in odkrivam vse bolj zanimive stvari. Vse najbrž ni za na splet in ta forum, ker večina čebelarjev o teh stvareh ne govori, se boji govoriti ali pa jim zaznave še niso dovolj izbrušene.

Čebele so čudežna bitja. In ko se malo bolj povežemo z njimi in smo pozorni na njihove znake, čebelarstvo postane zelo skrivnostno in na nek neviden način privlačno.

Na primer, kolega počasi seli svoj stari čebelnjak na novo lokacijo, čebele pa kar prihajajo v zapuščene panje. Pred dvema dnevoma je k njemu prišel 18. roj! Poklical me je in mi podaril močan roj, 2,5 kg, z odlično staro matico, ki sem ga vstavil v spodnji etaži štirietažnega AŽ (Dvojček). Povedal je, da je k njemu v kopalnico, nekaj kilometrov stran, prišla čebela in brnela naokoli, mimo je prišel sin, videl čebelo in rekel: "Oče, pojdi pogledat, najbrž ti je prišel nov roj!" In res je bilo tako.

Po nekaj dneh me pokliče in pravi, da ima tri nove roje, pa če želim enega. Dal mi je največjega, kake 3 kg. Z mlado neoprašeno matico. Ta roj pa mi je dal misliti!! Že njegova energija je bila drugačno, bolj nemirna. Sedaj, ko to pišem, vem zakaj: imele so neoprašeno matico! Tak roj je povsem drugačen od tistega z enoletno, izkušeno matico. Ko sem ga zvečer dal v klet, sem ponoči sanjal, da so mi čebele v stanovanju ušle iz panja. Zjutraj sem se spomnil sanj, šel v klet pogledat, in res: vse je brnelo po oknih. Iz špranje starega panja, pri strani, ki sva jo v večernem mraku spregledala, so kot voda drle čebele. Hitro sem stvar zabasal z "gobo", k sreči jih je ušlo šele za kakšni dve prgišči. Potem sem jih polovil in odnesel daleč v travo.

Ko sem po dveh dneh roj vsadil v panj, zgornji etaži prej omenjenega AŽ dvojčka, so čebele skozi sprednje žrelo v veliki meri odhajale ven, lezle po vsem panju in čebelnjaku, ter se obešale pod streho. No, do večera sem jih večino spravil v panj, oziroma so se same, ko sem jim pod streho nastavil sate z medom.

Naslednji dan popoldne sem šel pogledat, kako jim kaj gre. A od ogromnega roja ni bilo nič. Skorajda niso priletale in odletale. Ko sem panj odprl , je bilo v njem le kak kilogram čebel, ki se je trudil zgraditi štiri satnice. Ena etaža je bila povsem prazna, tako da sem bil zmeden ali jim sploh vstavim mediščne sate. Pred očmi sem imel ogromen roj od prejšnjega dne, ki je zapolnil dve etaži, sedaj pa: komaj nekaj čebel.

Vzel sem telefon in poklical kolega, kaj on misli o tem. Ko sem govoril z njim in slučajno pogledal proti čebelnjaku, se je zgodilo: cele "jate" čebel so se začele vsipati nazaj v panj. V eni uri je bil panj spet poln čebel. Lahko bi rekel, da jih je kake 3/4 odšlo na pašo, ker v panju niso imele dela. Ko bo matica začela zalegati, čez nekaj dni, bom odmaknil vmesno mrežo in družini združil v dvojnem skupnem medišču. Če bo paša, kakršna je sedaj že nekaj tednov, trajala še kake tri tedne, računam na 30-50 kg iz tega panja.

No, kolega je v tistem pogovoru omenil, da je bil v svoji sobi, ko je ena čebela na vso silo hotela priti vanjo, a se je z zunanje strani zaletavala v zaveso. Ni in ni hotela odnehati, zato je odšla, vstopila v stanovanje skozi drugo okno in okoli v njegovo sobo. Predvideva, da je dobil nov roj.

Take stvari se dogajajo, pa tudi bolj "nevidne". Npr., marsikaj bi že lahko napisal o "Duhu čebelnjaka", a ne vem, če se vam vse skupaj ne bo zdelo preveč otročje, fantastično. A sam, in še kdo, zagotovo vemo, da v čebelarstvu obstaja še vse kaj drugega kot le to, kar lahko damo v usta, v žep, ali lahko oprimemo z roko.

Lep pozdrav vsem, posebej še tistim, ki tudi zaznavajo kakšne take stvari, jih ozavestijo in koristno uporabijo. t

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35213Odgovor Timijan
Sr Jul 01, 2009 6:47 pm

Dopoldne me je poklicala ženska, ki se je peljala mimo nekega čebelnjaka in nenadoma se ji je, med službene misli, vrinila ena posebo močna ideja, spoznanje. Namreč: čebele niso povsem navadna bitja, one so POSREDNIKI ZDRAVJA med Naravo in ljudmi. Čebele nabirajo skorajda izključno rastline, ki so na nek način zdravilne ali svete (lipa, kostanj, rman, kapucinka, timijan, ognjič, žajbelj, roženkravt, rožmarin, javor, smreka ...). Tako je v enem kg medu velika koncentracija zdravilnih substanc rastlin, enako tudi v propolisu. Med je treba zauživati čimbolj svež, takoj po zorenju, ker ima v sebi še prisotne eterske energije prebujajoče se narave in življenjske sile čebel. Ta sila se po nekem času, morda letu ali dveh, izgubi in ostane samo še med, brez duše.


Kaj lahko povzamemo iz tega njenega spoznanja? Da bo tisti čebelar, ki bo ljudem nudil sveži, letošnji, enoletni med, počasi tudi trgovsko uspešnejši, kajti ljudje še vedno, ali pa vedno bolj, zaznavajo razlike med različnimi medovi: razlike med ekstremno industrijskim in ljubiteljskim ter razliko med svežim in nekajletnim. Sam sem te stvari vedno zaznaval, a si jih nisem znal razložiti. Tu imate sedaj razlago, morda vam kaj pride prav? Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 35214Odgovor Odisej
Sr Jul 01, 2009 10:22 pm

Lepe misli te tvoje znanke.
Dodal bi še tole: celo iz cvetov rastlin, ki so nam sicer strupene, znajo nabrati nektar, ki je potem v medu koristen, zdravilen.
In seveda ne gre le za 'substance', ko govorimo o medu, propolisu, cvetnem prahu ... V njih je prana, energija, ki je še pomembnejša od materije, snovi.
Le da se ljudje, zelo omejeni v svojem vedenju, tega večinoma preprosto ne zavedamo. Nekateri občutijo, mnogi ne. Deluje, učinkuje pa na vse. Brez te energije substance ne pomenijo nič. Zato je pomembno, kaj uživamo (jemo).
In še nekaj o 'ekonomiji': trgovsko uspešnejši bo tisti čebelar, ki bo ljudem nudil svež, 'energijsko poln' med, a le, če mu denar ne bo najpomebnejši pri tem. Zavedanje, da s tem daje največ, kar lahko, je mnogo bolj pomembno za uspeh. Dati nekaj dobrega, pozitivnega, iskreno, nesebično ... to je pravi recept.
Lep dan vsem.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 35215Odgovor cebelar_novinec
Sr Jul 01, 2009 10:24 pm

No ko smo že pri tem svežem medu, čebelah kot "zdravilcih", itd.... Kakšno je kaj mnenje o medu iz satja kjer so čebele že bile izležene par generacij.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35217Odgovor Pike
Če Jul 02, 2009 7:29 am

cebelar_novinec napisal/-aCOLONNo ko smo že pri tem svežem medu, čebelah kot "zdravilcih", itd.... Kakšno je kaj mnenje o medu iz satja kjer so čebele že bile izležene par generacij.
Ni ravno apetitno!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35218Odgovor Timijan
Če Jul 02, 2009 8:23 am

Dobro si napisal Odisej. Prana, Ki, Chi, pneuma ...; to je eterska energija prebujajoče se narave in življenjske sile čebel. In res, kvaliteta hrane je pomembnejša od količine, in čeprav je morda dražja, je potrebuješ manj. Če pa je še polna življenjske sile, pa je to res dolgoročno dobra naložba za zdravje družine in s tem tudi naložba v zdravo pamet; namreč, tudi ta potrebuje sveže življenjske energije. Na konzerve in makarone tudi pamet ne funkcionira najbolje :wink: .

Med iz satja, ki je bil že zaležen? Saj takega (tudi še zaleženega) so ljudje jedli tisoče let, preden je bilo izumljeno točilo za med. Zelo radi so imeli satje; mešanico medu in odprte zalege. To jim je dajalo veliko moč, posebno kakšnim gozdarjem na težkem delu ter bolehnim otrokom. In našim bratom, medvedom, tudi.

Sicer pa sploh ne vem, kdo toči med iz nezaleženega satja? Vsi profiji, ki sem jih obiskal, so točili iz satja, ki je bil najmanj trikrat zaležen, kakih 50 % satov pa je že tako temnih, da jih moraš postaviti pred močno luč, da vidiš kak pramen svetlobe skoznje. In taki sati so "najboljši" za med.

Res pa je, da je med iz deviškega satja drugačna poslastica in zato zasluži višjo ceno, posebno prodajan v satju. Že od nekdaj je znano, da žvečenje takega ali drugačnega satja z medom zdravi dihalne poti in odpira kronično zamašene nosne kanale, pa še kaj ... In zagotovo ima nekajkrat zaleženo satje močnejši učinek, ker je v njem več učinkovin ... Seveda pa ga je treba na koncu izpljuniti. Bodite v medu :lol: , t

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35219Odgovor Kočevski med-ved
Če Jul 02, 2009 8:31 am

Zadnje dve leti, ko mi čebele gradijo satje v kozarcih jim na dno kozarca kapnem le nekaj kapljicvoska iz teh kapljic pa potem zgradijo mogočno satje in ga napolnijo z medom. Tako da v bistvu medenega sata sploh nimam v roki. Vse je narejeno v različnih kozarčkih. Na meni ostane le da dotočim med med ulice izgrajenega satja.
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35220Odgovor Kočevski med-ved
Če Jul 02, 2009 8:52 am

Na spodnji fotografiji se vidi da so na dnu kozarčka le kapljice voska.
Slika
LP
Koèevski med-ved

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35222Odgovor Timijan
Če Jul 02, 2009 10:39 am

To je pa res lep in prvovrsten proizvod, dobra pogrunavščina! Privlačen očem in želodcu.

Mislim, da ko je zalit z iztočenim medom iz zaleženega satja, nima nobene veze glede zdravja; edino najbolj prefinjeni sladokusci bi zahtevali še med iz deviškega satja okoli tega satja.

Glede proizvoda deviškega satja v kozarcu, mislim da so tudi TBH panji dobra alternativa za domačo porabo, pa tudi za nekaj malega prodaje: sati brez satnih osnov, zrezani v kozarec na kocke ali trakove in zaliti s stisnjenim medom, bi zahtevali najvišjo ceno na trgu in dajali tudi največ, kar se zdravja tiče, kajti ti panji ne zahtevajo kemičnih posredovanj, zaradi že večkrat omenjenih drugačnih lastnosti čebeljih družin v takih panjih. O tem bi nam imel Čebelar-novinec kar nekaj za povedati.

Lp t

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 35223Odgovor dušans
Če Jul 02, 2009 10:42 am

Timijan napisal/-aCOLON Sicer pa sploh ne vem, kdo toči med iz nezaleženega satja? Vsi profiji, ki sem jih obiskal, so točili iz satja, ki je bil najmanj trikrat zaležen, kakih 50 % satov pa je že tako temnih, da jih moraš postaviti pred močno luč, da vidiš kak pramen svetlobe skoznje. In taki sati so "najboljši" za med.

Res pa je, da je med iz deviškega satja drugačna poslastica in zato zasluži višjo ceno, posebno prodajan v satju. t
Že večkrat sem napisal, da je pravi med iz deviškega sadja. Res so sati bolj čvrsti, če je bilo satje zaleženo, vendar z dobrim točilom in malo previdnosti lahko točimo deviške sate. Jaz konkretno že 70% medu stočim iz deviškega satja.

Vprašajmo se tudi o ostankih sredstev proti varoji, ki so v starem satju. Večina čebelarjev satja pred tretiranjem ne umika iz medišč, ker ga potem napade vešča. Deviško satje pa vešča ne napade.

lp

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35224Odgovor kravzlj
Če Jul 02, 2009 11:46 am

Hej!

DušanS: Iz pisanja sklepam, da točite med iz deviškega satja? Kako točno se to toči? Kak poseben postopek?

Drugače pa med v satju je najboljši narezan, in tako ponujen. Tisto kar je v kozarcu je težko ven jemat. Posebej med v satju, in posebej med iz deviškega satja, pa smo zmagali.

Aja, pa med v satju ne sme vsebovati žic :evil: Jaz sem namreč enkrat dsobil žičko notri!

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 35225Odgovor cebelar_novinec
Če Jul 02, 2009 12:01 pm

Kar se tiče točenja in meda v satju kjer so bile že izležene čebele. No jaz sem mislil, da se toči samo iz deviškega satja, da je praksa da se iz že zaleženega ne toči ravno zaradi reakcij kakršno ima Pike.

Je pa zanimivo, da med, t.i., gozdni med, ki je nabran od čebel ( čebele izležene kdo ve koliko generacij ) v naravi dosega 3x ceno domačega medu in je vsako leto razprodan že pred zimo. To je v tujini. Ne vem kolk so kupci pri nas "izobraženi" in ali zahtevajo tudi takšen med. A se sploh dela razlika ?

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35227Odgovor Timijan
Če Jul 02, 2009 1:34 pm

Kravžlj:
Iz pisanja sklepam, da točite med iz deviškega satja? Kako točno se to toči? Kak poseben postopek?
Če točiš le iz deviškega, je treba paziti, da se ta med ne meša z medom iz ne-deviškega, če zares želiš razliko. Pa je prec več dela? Sam pustim, da je stvar zmešana, pa se nihče ne pritožuje, da medu kaj manjka, kar še ga hočejo, a ga nimam več.

Deviški sat je najbolje vložiti v poseben okvir z gosto mrežico, in začeti vrteti zelo počasi, ko je iztočen 1/3 ali 1/2 pa ga prvič obrneš, spet začneš zelo počasi in potem iztočiš drugo stran do konca, pa še enkrat obrneš, da iztočiš prvo do konca. To je za takšna točila, kot ga najbrž imaš ti, Kravžlj. drugače ti sat poči ali pa se zalepi za mrežo in s tem zapre odprtine celic, ko ga hočeš odstraniti, pa se lahko strga. Elektronska samoobračalna pa imajo poseben program za deviško satje. Lp t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35228Odgovor Timijan
Če Jul 02, 2009 1:45 pm

Dušan:
Vprašajmo se tudi o ostankih sredstev proti varoji, ki so v starem satju. Večina čebelarjev satja pred tretiranjem ne umika iz medišč, ker ga potem napade vešča. Deviško satje pa vešča ne napade.


Res je deviško ne le tisto, ki je nezaleženo, ampak mora biti tudi brez satnih osnov in iz panjev, ki so 100% brez ostankov kemije. Torej; naravno deviško.

Temu je potrebno prišteti kakšen alternativen način zatiranja varoje, ki mora biti ne-kemični. Drugače je vse skupaj "larifari", skupaj s propolisom, ki ga čebele največ nabirajo menda julija in avgusta, prav takrat, ko se začno tretiranja z MK. Kdo koga nateg...? Sami sebe?

Dolga bo pot do res kvalitetnega izdelka, kjer ne bo suma, da je katera od teh stvari bila prisotna. Ne pozabite na taljenje medu z električnimi aparaturami; grelniki, ventilatorji, žarnicami. Jasno je, da vibracija 50hz teh naprav uničuje "dušo", to je vitalno energijo medu, človeško telo pa vleče k vibraciji, ko začno rasti tumorji.

Vse to je na naših ramenih, da razrešimo. Očitno so nekateri to že storili samo z "naravnimi panji", ki manj prinašajo in več dajejo. Zato pa ima "divje" satje takšno ceno, kot pravi Čeb.-novinec: ljudje so vedno bolj ozaveščeni in za take vsak med že ni pravi, zdravilni med. Lp t

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35229Odgovor Pike
Če Jul 02, 2009 2:01 pm

cebelar_novinec napisal/-aCOLONKar se tiče točenja in meda v satju kjer so bile že izležene čebele. No jaz sem mislil, da se toči samo iz deviškega satja, da je praksa da se iz že zaleženega ne toči ravno zaradi reakcij kakršno ima Pike.

Je pa zanimivo, da med, t.i., gozdni med, ki je nabran od čebel ( čebele izležene kdo ve koliko generacij ) v naravi dosega 3x ceno domačega medu in je vsako leto razprodan že pred zimo. To je v tujini. Ne vem kolk so kupci pri nas "izobraženi" in ali zahtevajo tudi takšen med. A se sploh dela razlika ?
Mislim, da smo se narobe razumeli. Mislil sem, da med v satju iz satovja, ki je bilo že nekajkrat zaleženo ni apetitno, če bi to žvečili.

Si pa ne predstavljam kako točite med v deviškem satju. Kdaj pa kdaj pozabim kakšno satnico v medišču, čebele znosijo med, gre v točilo in imamo živo packarijo.

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 35236Odgovor Misko
Če Jul 02, 2009 4:55 pm

Jaz naprej odkrijem eno stran satja pa to iztočim nato pa odkrijem še drugo stran. Raje delam počasi, ker mi je vsakega sata škoda. Če imaš pa specialno točilo pa gre normalno brez problema.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35237Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Jul 02, 2009 5:29 pm

Pozdravljeni !

Kar od zacetka vas moram opzoriti da jaz nimam namena da bi tukajle zacel nekaj. . ? Moram pa pridati da po vseh teh letih in pisanjih, na to temo, se zmeraj imate svojo besedo in svoj nacin pridobivanja medu. Ta, ki je mnogokrat slisim, da mora sat biti najmanj 3X zalezen - je pa seveda bosa!

Dusan je zgoraj vse lepo omenil.

Tudi Novinec ima prav, ko pravi da se divji med isce in se kot tak hitro proda. To pa ne zato ker je najvec le-tega u zalezenih satih - pac pa zato ker je CIST in ljudje z malo znanja o medu, ali pa cebelah, to vedo.

Na nasi strani luze sem jaz zelo malokrat naletel na cebelarje ki bi uporabljali zalezene sate u mediscih! Najde se kaksen, z nekaj sati - toda to se pri nas ne dela in celo inspektorji in inspektorji ki kontrolirajo naso obrt, se lahko nekajkrat letno prikazejo ob tocenju ali pa vsaj u skladiscu in po sezoni pregledajo kaj je u medenih nakladah? Ce se rablene sate najde, se bo pa tak med znasel u pekarnah in tovarnah in ne bo prodan na trg za uporabo iz glazev.

Tukaj se sedaj seveda govori o LR nakladnih, kjer imamo dve kisti ali pa celo tri ali pa stiri za plodisce. Tu, u plodiscu je prostor za zalezene sate -ne pa u mediscnih kistah.
Tukaj se niti ne uporablja maticne resetke in zalezenih satov u mediscih ni?!
Se eno: mediscni sati so vedno zgrajeni u ta namen in ce so zalezeni je to samo trotovina. Cebele ne gradijo satov za shranjevanje medu z majhnimi/normalnimi celicami.
Pa se to: Ne vem kdo naj bi take sate celo zvecil? Med iz zalezenih satov ni dober za prodajo. Je precej bolj grenak ker se snovi iz kokunov nabirajo u medu. Kar jaz nocem dati u moja usta - jaz nebi hotel videti u ustih mojih kupcev - nima veze koliko mi je za njih mar. . .?
Zalezeni sati so bili u plodiscu kjer sedaj imamo varozo in vse mogoce zverke, zdravila, kisline in kemikalije, ki so tja dane z naso roko ali pa so zmotno nabrane na oporecenih rastlinah.
Pozabljate tudi da so u zalezenih satih srajcke izlezenih cebel (kokuni?) ce je to taprava beseda? Tudi kakci cebel, posebno ce jim kaj pofali. Pa prav dobro morate vedeti da se po takih satih tudi z lahkoto lahko vidi koliko varoje je, z stetjem varojinih kakcev u celicah. Seveda cebele to cistijo pred zaleganjem - manj ciscenja - lahko pa skoraj nobenega pa je ko je obilna pasa in cebele u krizi nalozijo tak sat z medom!?
Tudi u moji dolgoletni praksi in svojem profi biznisom sem seveda naletel na take sate ki so bili zabiti z medom. To se je seveda zgodilo samo z mojo malomarnostjo, lenobo, ker cebelam je zmanjkalo prostora...
Taki zalezeni sati z medom pa niso nikoli sli u tocilo! Le-te se shrani za dezevne dni - kot temu tukaj pravimo - ko nekdo nekaj viska spravi na stran za case vecje potrebe/nujnosti? Lahko tudi uporabite te ko delate rezervne druzinice. saj se dobro ve da je med boljsi kot pa cukar nikoli ne bo?!
NIKOLI pa se ne toci ali pa ima u mediscnih naklada/kistah sat ki je bil tudi samo enkrat zalezen!
To je FAKT in si ga lahko zapomnite ali pa se ga izognete. Vas med in vase cebelarstvo je pac vas biznis. Toda na nasi strani pa je biznisman zadolzen, profesionalno in eticno, da se drzi nekih predpisov. Veliko jih je, predpisov, ze crno na belim - nekaj jih je pa se nenapisanih, toda clovek ki ima malo self respekt - svojega spostovanja in spostovanja do drugih, se pac tega mora drzati, ce mu je mar za kvaliteto svojih proizvodov in dobrobit in zdravje svojih kupcev/odjemalcev!

Pa ne se sekirat glede tocenja deviskih satov!?
Madonca, jaz sem jih tocil skoraj moje celo zivljenje - sem jih pa dalje kot pa ste vi nekateri tukaj na zemlji. Sedaj jih tocim take ki so prosto narejeni. Nekateri so zaziceni, vecina jih pa ni. Se ne spomnim da se mi je kdaj kaj potrgalo? Se spomnim da mi je enkrat par satov razneslo ko sem si nabavil nov radialni tocilec. (Nisem bil navajen na kontrolo in je zacelo malo prehitro?)
Celo ko sem pomagal velecebelarju in smo tocili na tisoce kist. Ce je nekdo z malomarnostjo kaj poskodoval, le-ta naslednje leto ni bil poklican nazaj.
Seveda se tudi stalno slisi, da to in ono, za tavelike ni dobro ker vzame prevec casa, itd. Tudi ta je bosa!
Clovek dobi/izvlece samo toliko kolikor noter ulozi. Je res da je pomembno da se cim manj ulozi in z tem cimvec izvlece. Tak je to ta nas cebelarski biznis. Vam tudi lahko povem takole : cim manj vlozeno - vecji je dobicek.
To je res.
Toda ta, ki se po tem ravna - z tem nekaj ne stima? Ne bom se pa u to spuscal ker to ni moj namen - niti je to moj bisnis. . .
Vse kar se pridela, bodisi ena srajcka, gate, ali pa kozarec medu - vse zahteva doloceno tehnologijo, znanje, prakso in le velikost obrata nam najveckrat diktira, koliko in kaksen dobicek se izvlece...

Tako, trik je da se u mediscnih kistah stalno drzi deviske sate. To je te, ki so popolnoma novi/prvoletni, taki so seveda bolj krhki. vsako leto pa postajajo bolj cvrsti ker jih cebele po vsakem tocenju kar dobro pocistijo in obdelajo.
Te daste u tocilo in se malo merkate. Nalozi se jih tako da daste samo tatezke skupaj , potem pa te ki so manj tezki. Ce to ni mogoce, ali pa je za vas prevec zamudno, pa nalozite vsaj tako da je tezek sat in lahek sat vsaj krizem-krazem. treba je to rec zbalancirati. To je tezak direktno nasproti tezkemu, itd.
Tako, potem pa se to pocasi zasuce, da se sati izenacijo po tezi - zbalancirajo. Potem pa jih pozeni kolikor ti dusa da. Ni jih pa treba pognati prevec, ker se ve po zvoku stroja, kdaj so prazni. Ce pa ste malo pozni in se je med zacel kristalizirati, se pa tudi to ve po zvoku in se seveda mora ustrezno ukrepati. Taki/strjeni sati se ne bodo cisto iztocili in naredijo imbalanco in seveda kaksen lep, nov sat, se pa lahko polomi?
Ni pa nobene sile ce se sat zlomi in razpoka, se izboci in prilepi na mrezo. Se ga pa da izvlect brexz poskodb seveda ce clovek pri nakladanju pazi kaj dela. Ce ne vidis da je prilepljen in ga na hitro zagrabis, ti bo pa satje ostalo na mrezi, mar ne?
No ja, tukaj imajo cebelarji vec panjev kot pa u vasem kraju - vsi skupaj. Ni nic problematicnega. Med se toci iz deviskih satov, ker to je norma in PIKA.

Poglejte Brankota. On dela satovje u kozarcih, ker noce to z svojimi rokami slatati. Ta rec seveda gre u njegova in usta njegovih kupcev.

Meni je eden podaril celo kisto ze pakiranega medu u satju. Nisem ga niti en grizljaj poizkusil. Sem se skobacal u moj SUV in sel u divjino in vse to dal medvedom. Lako bi to tudi prodal in si zasluzil za bencin? Ne, jaz se ne ubadam z stvarmi o katerih nimam pojma kako so bili pridelani. Tukaj se kaksen se prekleto hitro najde, ki bo kaj sam noter utaknil in te potem gnal na sodnijo da si kaj zasluzi. Ja, ko se pri vas kupci zacnejo zavedati da se lahko kaj zasluzi - mogoce se boste pa potem malo po bucah popraskali in si marsikaj odvrgli ali pa vsaj spremenili. Lahko pa se tudi motim in do tega pri vas ne bo prislo. Po nasih praksah sodec, pa vem da to ni dalec proc... Se bo za to pac treba enkrat pripraviti.
Veliko ljudem ni mar kaj jedo. Jaz pa se sam velikokrat sprasujem kje je pa ta roka bila ki je slatala mojo hrano?
(pojdite na YOU-tube in si oglejte kaj se dogaja za kulisami prehrmbne industrije? Madonca, delajo stvari da se opicam ali pa prasicem nebi prislo na misel... Mi pa se udarjamo po prsih in bahamo da smo inteligentni?)

No ja, sem imel namen samo malo pokomentirati, pa kot vidite sem se pa spet malo zavlekel. Je pa tole kar "vroca" tema in nima veze koliko listov ali pa celo knjig se o tem napise - se bo pa se vedno naslo te, ki jo najraje mahnejo po svoje, mar ne?
Regards,
Frank

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 35240Odgovor davca
Če Jul 02, 2009 7:17 pm

MKGP je sprejel pravilnik o medu http://www.mkgp.gov.si/si/splosno/cns/n ... 9a10d2479/
Mislim, da je tudi to že en korak naprej, saj je slovenski med pridelan po načelih sistema HACCP. In če bomo v bodoče hoteli svoj med prodajati pod oznako SLOVENSKI MED, bomo morali za to pridobiti certifikat.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 35241Odgovor cebelar_novinec
Če Jul 02, 2009 7:23 pm

No Frank, ravno tile "kakci" mi delajo problem. Sicer bi sam to pojedel, ker nikjer nisem prebral da bi kakorkoli škodovalo ampak stranki nekako ne bi dal brez da bi vedela. Jaz sem jim sate že zaležene pustil in pobral samo novezgrajene ravno iz strahu pred kakci.
Potem pa sem razmišljal o tem gozdnem medu. Ja tam je pa kaj veš koliko teh stvari pa vseeno se to prodaja kot premium. Se pravi bi lahko tudi čebelarji tole kot premium prodajal pod pogojem, da se ne prodaja medu iz satja, družine, ki je na kakršenkoli način bilo/bila tretirano.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35242Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Jul 02, 2009 9:06 pm

Prav razmisljas. Se prodaja in se z visokimi cenami. Potem pa se tukaj, hoces-noces, nekako preeide u vase eco in nase organicno cebelarjenje ki pa spet imajo svoje potrebe in regulacije. Toda nima veze na kaksen nacin je med pridelan - se ga pa iz nezalezenih satov.
Seveda je pa treba kupca obvestiti na kaksen nacin je pridelan in ce je pristen, neoporecen, se mu tudi cena krepko dvigne.
Kupci dandanes zahtevajo da jim je hrana eco ali pa organicna in obenem so pripravljeni za to tudi dobro placati.

Moj med, naprimer, ni za prodajo. Imam ga pa in tudi nekaj kupcev ki ga zahtevajo. Je kristaliziran in ga niti ne dajem u kozarce ker bi to potem zahtevalo nekaksno segrevanje. Ga prodajam u 7 in 15 kilskih kanglicah in gre za 3-kratno ceno kot pa ta u trgovinah.
Regards,
Frank

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 35243Odgovor Odisej
Če Jul 02, 2009 9:35 pm

Na kratko: med iz deviškega satja je res najbolj 'čist' - razumite, kot želite - toda ko čebele 'popucajo' celice in spolirajo s propolisom, je kvaliteta takega medu po mojem mnenju mnogo višja.
S pomembnim dodatkom: brez Bayvarola in podobnih svinjarij !

Lep dan.
Zadnjič spremenil 1, dne Odisej, skupaj popravljeno 0 krat.

bric
PrispevkovCOLON 107
PridruženCOLON Sr Maj 18, 2005 8:28 am

OdgovorCOLON # 35245Odgovor bric
Če Jul 02, 2009 10:03 pm

Kočevski med-ved napisal/-aCOLONZadnje dve leti, ko mi čebele gradijo satje v kozarcih jim na dno kozarca kapnem le nekaj kapljicvoska iz teh kapljic pa potem zgradijo mogočno satje in ga napolnijo z medom. Tako da v bistvu medenega sata sploh nimam v roki. Vse je narejeno v različnih kozarčkih. Na meni ostane le da dotočim med med ulice izgrajenega satja.
Ob gornjem robu kozarca ,ki se dotika vezane plošče čebele z voskom zamažejo. Kako očistiš? Sem razmišljal, da bi robove kozarcev zaščitil s kakim samolepljivim trakom...
LP
Nazaj k naravi.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 35250Odgovor Timijan
Pe Jul 03, 2009 8:05 am

Kot vidite, s temi zapisi dvigamo standarde kvalitete in odnosa do strank, kar pa marsikomu ni in ne bo všeč.

Frank, dobro si nas izobrazil, in vse sprejemam. Naj samo par besed pokomentiram:

- Vsi profi čebelarji oziroma tisti, ki intenzivno prodajajo svoj med, ki sem jih videl, TOČIJO IZ VELIKOKRAT ZALEŽANIH SATOV. Drugače sploh ne gre, tukaj, pri nas. :?:
- Kdo bi žvečil satje iz panjev, ki so bili tretirani vsaj enkrat s kemijo? NIHČE PAMETEN.
- Kdo bi pa žvečil čisto satje, zaleženo ali ne? VSAKDO, ker je to človek delal tisoče let. Z zalego vred. Kitajci so natančno proučili hranilno vrednost tako medu, kot tudi zalege. Slovenci to vemo že tisoče let, že od takrat "ko so onim še repi rastli". No, saj ni treba jesti zalege, meni že ne bi pasala, posebno pokrita ne :roll: ,žvečenje satja pa ima v apiterapiji zelo visoko mesto, posebej za nekatera obolenja glave in dihalnih poti. Pri profiju sem videl kozarce s pokrovčki od satja, brez medu. Pravi, da jih nekateri z veseljem kupujejo in žvečijo.

- Dejstvo je, da v naši domovini obstajajo izkušeni čebelarji (eden čebelari npr. 17 let), ki ne znajo iztočiti deviškega sata, brez da naredijo "svinjarijo", obstajajo pa začetniki, ki to elegantno speljejo že od prvega sata naprej.

- Deviški med v satju, v kozarcu, mora imeti še druge kvalitete: zalit mora biti z medom, ki je prav tako deviški. Le redki so, ki se tega standarda držijo.
- Katerikoli med, točen iz panja, v katerem se uporablja MK, OK, ali kemija kot je Bayvarol, ali celo satnice, je že vprašljiv glede čistosti. Enako je s propolisom, ki ga čebele nabolj nabirajo ravno v času uporabe MK.

Kot vidiš, nekateri zelenci s srcem poskušamo dvigniti nivo čebelarstva na tistega, kjer je nekoč, morda v tvoji mladosti, že bilo. Težko nam bo uspelo, razen v naših domačih čebelnjačkih in štantkih. To je bitka komarja z železnim bikom. Tudi ti jo biješ. Odzivi pa znajo večkrat biti takšni, da je včasih bolje, da se človek umakne v svet svoje družine, Narave in čebelnjaka, in pusti, naj ljudje butajo v beton in obiskujejo zdravnike, če jim paše. A potem pridejo posamezniki in skupna misel in pogled nas povežeta. Morda kdaj dosežemo kritično maso, ki bo večino obrnila nazaj k naravnemu življenju? Saj poznaš tisto pesem; Imagine all the people ... You may say a dreamer, but I'm not the only one ... Lep dan vsem, t

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 35253Odgovor FRANK IZ KANADE
Pe Jul 03, 2009 3:49 pm

Imas prav Timijan, nekeomu je to lahko vsec, drugim ni.
Jaz pa nisem na to temo pokomentiral zato da bi komu kocine dvignil? Sem pac povedal svoje mnenje, tako kot jaz to rec vidim. Nisem noben politic, torej jaz ne znam, ' beat around the bushes,' jaz povem naravnost, tako kot je. Ce hocemo videti ce zajec tici u grmu, jaz nimam navade da bi z palico tolkel po okoliskih grmih? Udri po grmu in zajec bo poskocil, mar ne?
Dosti bi se se dalo dodati, glede 'kaj gre in kaj ne,' pri vas kot tudi pri nas? Je pa dejstvo, da se dosti dela, kot se - cisto preprosto zato ker je clovek prelen, se mu ne izplaca ali pa mu ni mar!
Tukaj, spet, jaz nimam nobenega u mislih - to je preprosto povedano, cez cel spektrum cloveske aktivnosti.

Glede zvecenja satja? Jaz dobro vem o tem... Tudi jaz ga zvecim. Samo svojega in tudi svoj propolis zvecim.
Verjetno pa se nisem dobro izrazil ko sem napisal da sem celo kisto odpeljal u gozd in jo dal medvedu-om?
Ja, tujega satja - posebno takega iz 'tretiranih panjev' pa mi nobeden ne more u moj veliki gobec stlaciti! Pameten ali pa ne...

Mislim pa da bom moje neumne misli drzal zase, saj izgleda da moje blebetanje celo nagrbanci in kaksno kocino dvigne - prijateljem, kaj sele tadrugim? Nekateri se lahko, (u svojih mislih?) pocutijo da je taksno blebetanje/pisanje citrano na njih?!?

Lep pozdrav vsem...
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35254Odgovor kravzlj
Pe Jul 03, 2009 4:39 pm

Hej!

Frank, se strinjam s teboj. Dvakrat sem že žvečil satje od drugih čebelarjev, pa sem se kar malo zamislil. Žal, nikoli več! Samo še svoje. Pa še to ko bom vse staro satje izločil in imel svoje satje, brez satnic in žic.
Sicer še nekaj let ne bom okusil takega medu, pa kaj potem. Počasi se daleč pride.
Mislim pa, da bi morali uvesti tudi pri nas, da se toči tak med! Iz deviških satov, oziroma nezaleženih.

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35255Odgovor Kočevski med-ved
Pe Jul 03, 2009 6:52 pm

bric napisal/-aCOLON
Kočevski med-ved napisal/-aCOLONZadnje dve leti, ko mi čebele gradijo satje v kozarcih jim na dno kozarca kapnem le nekaj kapljicvoska iz teh kapljic pa potem zgradijo mogočno satje in ga napolnijo z medom. Tako da v bistvu medenega sata sploh nimam v roki. Vse je narejeno v različnih kozarčkih. Na meni ostane le da dotočim med med ulice izgrajenega satja.
Ob gornjem robu kozarca ,ki se dotika vezane plošče čebele z voskom zamažejo. Kako očistiš? Sem razmišljal, da bi robove kozarcev zaščitil s kakim samolepljivim trakom...
LP
Kozarec malo zapacan z voskom ali propolisom daj za 10 minut v kladilnik in brez problemov odstraniš vosek in propolis
LP
Koèevski med-ved

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov