Frank iz Kanade je napisal:
Kočevski med-ved je napisal:Kot sem menda ze opisal nekje, ko so mi zasuli gnezdo cmrljev z peskom. Kako sem jih z lopato poizkusal resiti, pa so me mrcinice presenetile. So si same naredile tunel malo cez en meter - hitreje kot sem jim pa jaz lahko izkopal z lopato.
Potem pa sem skoraj dva tedna vsaki dan, od zore do mraka, na roko lopatil pesek, da sem zemljo dvignil za en meter. Cmrlji pa so skozi vse to marljivo izletavali, sem bil vecinoma brez srajce in niti eden se me ni dotaknil - picil. Veckrat pa je zena prisla z lopato, da bi mi pomagala, so jo pa takoj pognali in opikali - ni imela niti casa da bi se kupu peska priblizala.
On nima rada cebel, toda od takrat pa opazam da jo vse bolj zanimajo, posebno ko z mano klepeta in vidi kako cebele pridejo in sedejo na moje roke, sedejo na razlicno orodje in stvari pregledujejo. Celo ko sem mesal beton sem se moral paziti da nisem katero zabetoniral ker je pregledovala kaj sem pocel.
Zena je pa govorila sosedom da imam inspektorje ki zagotavljajo da vse naredim kot treba. Ce pa ne, se bom pa verjetno na vratih pokazal z debelo glavo, crnim ocesom heeeee, heeee...
Pa kaj cmo kolegi, tako pac je, mar ne?
In še:Ko smo pri samotarskih čebelah si lahko na strani:
http://www.slovenski-cebelarji.com/cvet ... m13&page=1
ogledate nenavaden obisk največje divje čebele pri meni v Kočevju pred tremi leti.
In:Včasih me dogodki kar presunejo, ko se mi kaj takega dogodi.
Lansko leto sem našel en majhen roj, okoli kg je tehtal. Pa sem ga iz usmiljenja hranil. (V svoj čebelnjak ga pa tudi nisem hotel prinesti, ker nikoli ne veš kaj najdeš, lahko si prineseš kako bolezen.)
Čebelice so se tako navadile na vsakodnevno dozo 200ml sirupa, da so me vse čakale na zadnjih vratcih in ko sem odprl panj ni hotela nobena izletet ali celo pičit. Lezle so mi po rokah in me z rilčki božale. Kar milo se mi je zdelo. To družinico sem pozno poleti prestavil v 10 satarja in zimo normalno preživela ter mi letos prinesla več kot bilo katera druga. Kot, da se je hotela zahvaliti za rešitev pred zanesljivim propadom na veji gabra v bližnjem gozdu.
Sam pa sem dodal:Timijan, še malo pa nas bodo imeli kolegi za fantazerje. Pred nekaj leti me je v zimskem času med opazovanjem kapele P.P.Glavar na Lanšprežu obiskala kranjska sivka. Prišel sem z namenom, da si ogledam okolico kjer je delal in čebelaril P.P. Glavar. Med ogledovanjem vhoda v kapelo je priletela čebela in na vsak način hotela skozi zaprta vrata kapele v notranjost. Čez čas se je usedla na obzidje pred vhodom. Ko sem se čez kratek čas vrnil mi je sledila do opazovalnega panja in se usedla na zaprto žrelo OP.
Kdo ve, morda pa mi je hotela pokazati kraj čebelarjenja našega čebelarskega velikana.
Tudi tedaj sem imel ob sebi tako uporabno pričo "Olympus". To je zabeležil
http://www.slovenski-cebelarji.com/cvet ... m06&page=2
Ko sem se odločil in naročil prve družinice, sem v šupi obnavljal stare panje. Takoj je prišla čebela, ena, in bila ves teden skoraj po cel dan nad mojo glavo in naokoli, lahko pa da so se menjavale. En dan, preden sem šel po čebele, je prišel rojček, kakih 500 čebel in bil ves dan v šupi, v senci, ob meni in pregledoval panje. Dal sem jim jesti in mislil, da bodo kar pri meni ostale. Kdo bi rekel, da so bile roparice, jaz pa pravim, da so bile znamenje ... LP