Spomladansko zatiranje?

Arhivirane teme 2007
bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

Spomladansko zatiranje?

OdgovorCOLON # 26896Odgovor bloop
So Dec 15, 2007 5:36 pm

Torej izkuseni cebelarji gotovo veste cemu je to tako, da spomladi nihce ne zatira varoje(vsaj kogar poznam).

Razmisljal sem namrec v taksni smeri,..... teoreticno jesensko in zimsko zatiranje je bilo npr. dovolj uspesno, da so cebele prezimile, a jih bo v tem letu stevilo varoj unicilo ali resno oslabilo, morda do druge pase ali celo prej?

Zakaj taksnih druzin, za katere ze ob prvem primernem vremenu lahko ugotovimo da so oslabljene, ne zdravimo npr. z kaksno kislino in raje preskocimo prvo paso torej medu ne uporabimo za prehrano-prodajo, ce bi ostalo prevec kislin v njem in poskrbimo za moznost razvoja taksne druzine do naslednjih pas?

Najbrz se motim ali kje razmisljam v napacno smer, a obicajno gre za dosipavanje oslabljenih cebel mocni druzini in v kolikor je bila oslabljena druzina taksna zaradi varoje, v tej mocnejsi druzini povecamo stevilo varoj, kar posledcno slabi ceotno druzino v tem letu, seveda do prvih tretiranj.
Ob predpostavki da se ne motim, raje povecamo stevilo skupnih varoj v cebelarstvu in stvar prelozimo na obdobje po pasi, ce bodo druzine to prenesle.

Jasno mi je da bi morale biti cebele dovolj dobro zdravljene, da bi stevilo varoj bilo na minimumu in bi tako morale preziveti vso leto do novega zatiranja, a ker temu marsikdaj ni tako, menim da bo glede na pogovore to leto se posebej primerno za taksno razmisljanje, upam da je vprasanje na mestu.

Torej mnenje me zanima zakaj se to ne pocne(najbrz obstajajo boljsi argumenti)? Ce se pa bom vesel vsekakor kaksnih nasvetov in podobno.
V mislih imam prve dneve ko zunanje temperature skocijo med 15-20°C in bi bila mozna uporaba kislin, najbrz pa tudi seveda kaksnih drugih proizvodov ce le ti ne bi puscali kaksnih ostankov v medu.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26900Odgovor divji cebelar
So Dec 15, 2007 7:12 pm

Spoštovani kolega vse odgovore na svoja vprašanja najdeš na tem forumu. Na tvoj nov izziv pa se bo le malokdo oglasil, ker to tukaj vedno sproži nov val konfliktov ter veleumnih razglabljanj. So pa tudi stvari o katerih se veliko ne govori in še manj piše, ker generalne doktrine tehnologije in zdravljenja ni mogoče določiti. Že v enem čebelarstvu je med družinami velika razlika kaj šele v nekem večjem prostoru. Spremljaj stanje varoj v svojem čebelarstvu in se po temu potem ravnaj ter ukrepaj.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 26901Odgovor bloop
So Dec 15, 2007 8:10 pm

Najlepsa hvala za opozorilo.
Bom se poizkusil malo pobrskati po forumu glede tega, kot sem dejal, do sedaj pac nisem tega zasledil in me je vsekakor zanimalo kako to da tega nisem zasledil, ce pa je ze kje to bom pa menda ja nasel :) (upam).
Razumem glede taksnega pocetja velike cebelarje, ki se najbrz res ne bodo trudili za prezivetje druzine, saj jim je pomembnejsa proizvodnja in porabljen cas, manjsih cebelarjev pa ne.

Ravno zaradi tega ker se imam namen posvecat tako cebelam, kot varojam(no njih upam da ne bom uspesno gojil:)),se mi je to vprasanje pojavilo, zakaj bi moral v nekem delu leta imeti npr. 3000 varoj ce bi jih lahko (v nekih namisljeno teoreticnih pogojih) imel vso leto do 500.

Pomemben odgovor je da torej to obstaja, ostalo pa bom ze nekako skupaj spravil :).

-------------------------------------


Torej sem po iskanju na internetu nekaj nasel. Z mlecno ali pa mravljicno in to ene 4 tedne pred paso, vsekakor se tezje pocne ce imas ze vstavljene mediscne sate.
Res najpomembneje je zame to da to tudi drugi pocnejo, kar nekako nisem zasledil do sedaj, mi je pa bila nekako logicna moznost.
Hvala za usmeritev.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov