Utekočinjenje kristaliziranega medu?

Arhivirane teme 2007
Uporabniški avatar
crnicko
PrispevkovCOLON 16
PridruženCOLON To Maj 15, 2007 11:39 am

Utekočinjenje kristaliziranega medu?

OdgovorCOLON # 26365Odgovor crnicko
Ne Okt 07, 2007 1:32 pm

Pozdravljeni!
Zanima me kako vi utekočinjate kristalizirani med.Vem,da za to obstajajo grelci.Sam so dragi.je kaksna druga metoda.Za vsak nasvet vam bom hvaležen.
L.P Matjaž
PRINCI GREDO VEDNO SVOJO POT.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Re: Utekočinjenje kristaliziranega medu?

OdgovorCOLON # 26366Odgovor divji cebelar
Ne Okt 07, 2007 1:45 pm

[quote="crnicko"]Pozdravljeni!
Zanima me kako vi utekočinjate kristalizirani med.Vem,da za to obstajajo grelci.Sam so dragi.je kaksna druga metoda.Za vsak nasvet vam bom hvaležen.
L.P Matjaž[/quote]
_______________
Dragi kolega vse "druge metode"so navadno šušmarjenje.
Grelci niso dragi. Stanejo tam od 300 do 350 eur. To je edini pravi in do strank korekten način utekočinjenja kristaliziranega medu. Če se s čebelarstvom nameravaš ukvarjati dalj časa, potem si boš grelec seveda moral omisliti. Na žalost drugače pač ne bo šlo ali pa boš strankam prodajal le še tisto kar bo po pregrevanju od medu še ostalo.
Pa lep pozdrav!

Uporabniški avatar
crnicko
PrispevkovCOLON 16
PridruženCOLON To Maj 15, 2007 11:39 am

OdgovorCOLON # 26367Odgovor crnicko
Ne Okt 07, 2007 1:47 pm

pol ga bom pa kupu,ne bo druge!Hvala za odgovor.
PRINCI GREDO VEDNO SVOJO POT.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Re: Utekočinjenje kristaliziranega medu?

OdgovorCOLON # 26368Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 1:55 pm

crnicko napisal/-aCOLONPozdravljeni!
Zanima me kako vi utekočinjate kristalizirani med.Vem,da za to obstajajo grelci.Sam so dragi.je kaksna druga metoda.Za vsak nasvet vam bom hvaležen.
L.P Matjaž

lahko narediš komoro malo, za ta namen cena bo verjetno veliko manjša od grelca in grelec je tudi problem, ker okoli grelnega "telesa" pregreva sploh če je manjši.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26369Odgovor divji cebelar
Ne Okt 07, 2007 2:07 pm

Ej, Danilo niso vsi inovatorji na tem področju kot si ti. Poznam enega, ki je tudi naredil "komoro" iz pločevine in jo potem od spodaj s plinom segreval. Seveda brez vseh termostatov in kakih drugih naprav za spremljanje kaj se v tej njegovi "komori" dogaja. vem le to, da je enako količino, ki jo sam odtajam 2 dni on odtalil v manj kot dve uri :twisted: :twisted: :twisted: :D :?: :?: :?:
Izdelave komore naj se kolega loti takrat, ko bo vedel kaj in zakaj dela. Do takrat pa naj kar uporablja grelec. Na trgu je dovolj primernih grelcev za vse vrste posod in različnih moči.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26370Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 2:12 pm

Divji se sploh ne strinjam z tabo, kolega mora napisat kaj hoče gret (sode ali steklenice) in kakšno količino potem pa mu jaz povem kako naredi to, da bo zdržalo tem. 40 stopinj!
Zato sem jaz tu, da mu vem povedat KAKO bo naredil, da bo pravilno in nismo vsi kot tvoj kolega :?

Uporabniški avatar
crnicko
PrispevkovCOLON 16
PridruženCOLON To Maj 15, 2007 11:39 am

OdgovorCOLON # 26371Odgovor crnicko
Ne Okt 07, 2007 2:35 pm

PRINCI GREDO VEDNO SVOJO POT.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26372Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 2:53 pm

Aha kolega je hotel naredit reklamo :)

Uporabniški avatar
crnicko
PrispevkovCOLON 16
PridruženCOLON To Maj 15, 2007 11:39 am

OdgovorCOLON # 26373Odgovor crnicko
Ne Okt 07, 2007 2:58 pm

Ma kaka reklama,sam sem brskal in staknu tole stran.
PRINCI GREDO VEDNO SVOJO POT.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26374Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 3:20 pm

Vse kar dobiš na trgu je smrtno drago in jaz zmer, če kaj uspem narest z zlo malo denarja drugače ne morem.
je pametno, da človek razmišlja malo bolj racionalno se da zelo veliko naresti "made in home" 8)

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 26375Odgovor Micky
Ne Okt 07, 2007 5:05 pm

Jaz mam med npr. v 20 kg posodah. Dokler si čebelarstva ne povečam, tud grelca ne grem kupovat ker moram še marsikaj drugega kupit prej. Kako mi priporočate da ga utekočinim. Varianta je da se da ena posoda v drugo. Tako lahko tudi kontroliraš temperaturo. Je pa res, da gre to počasi. Ampak ker nimam za utekočinit 1 tono, mislim da bo šlo tudi tako.
Ma kdo boljšo idejo (brez stroškov seveda)?
lp
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26376Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 5:46 pm

Lahko uporabiš star hladilnik greješ z navadno žarnico, ki jo krmili termostat zalo mali strošek...

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 26377Odgovor Misko
Ne Okt 07, 2007 6:58 pm

Fizikalec odkot ti pridejo ideje :?
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26378Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 7:06 pm

To bi tebi kot elektrofahmanu moralo :idea: prej a ne??? Veš to je tako, ko čebelariš 13 let potem velikooo okol hodiš in če nosiš čebelarska očala (jaz jih ne ravno) potem dobiš ogromno idej. Sedaj se po 13 letih učim nosit ta očala verjemi prekleto prav pride.
Potem pa skozi kariero pač rabiš zadeve, ker brez njih ne moreš torej, če so na trgu zanič in predrage se pač lotiš lasne izdelave.

Če rečem, da sta tole http://www.cebelarstvo-bedek.org/index. ... Itemid=170 izdelala tesar in kuhar se boš smejal :D :D :D no kuhar ma malo znanja iz radioamaterstva :wink:
Ja res je tako in zadeva dela prekleto natančno in popolnoma avtomatsko in zanesljivo. :idea: :idea: :idea:

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 26379Odgovor Misko
Ne Okt 07, 2007 7:23 pm

Pa nemorem dvoje očal nosil :lol: 8) No ja sicer je pa eni največji problem ideja ko jo mam že nekako gre.

Inkubator pa res izleda kot da bi ga izdelala tesar in kuhar :lol: Hec :)

Jaz bi kar posode z medom dal v banjo ter jo napolnil z vročo vodo ali pa med postavi pred kalorifer.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26380Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 7:25 pm

Ja samo v takem primeru boš pregreval med ne smeš ga segret na več kot 40-45 stopinj torej treba nekaj kar prepreči pregrevanje...

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 26381Odgovor Misko
Ne Okt 07, 2007 7:36 pm

Saj vem pri banji maš termometer pa dve vedni eno z toplo pa eno z hladno vodo pa termometer pa dolivaš :lol: ta ideja je bolj analogna če ima kdo živce pa lahko poizkusi! :twisted:

No kalorofer ali pa keramični grelec pa se lahko uporabita tudi namesto žarnic v hladilni skrinji seveda z ustreznim termostatom. To bi pa bila "digitalna" rešitev! :P
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 26382Odgovor Micky
Ne Okt 07, 2007 8:56 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONLahko uporabiš star hladilnik greješ z navadno žarnico, ki jo krmili termostat zalo mali strošek...
Ma nimam starega hladilnika.
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26383Odgovor Fizikalec
Ne Okt 07, 2007 9:04 pm

Malo se zapelji okoli ga boš najdel lahko zamrzovalnik samo to je malo veliko že mislim, da se najde kje kaj...

Uporabniški avatar
Mici
PrispevkovCOLON 481
PridruženCOLON Po Maj 22, 2006 10:08 pm
KrajCOLON Zagrac
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 26384Odgovor Mici
Ne Okt 07, 2007 9:09 pm

Micky napisal/-aCOLON
Fizikalec napisal/-aCOLONLahko uporabiš star hladilnik greješ z navadno žarnico, ki jo krmili termostat zalo mali strošek...
Ma nimam starega hladilnika.
al pa še bolje, poglejte kolko je vaš star. zna biti, da se nakup nove skrinje/hladilnika izplača v enem do dveh letih-poraba elektrike.
Kdor veliko ve, malo verjame.
Slika

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 26385Odgovor Misko
Ne Okt 07, 2007 9:19 pm

Pogledaj če kdaj v bližnji prihodnosti odvažajo kosovne odpadke (tako sem jaz najdel skrinjo za satje :D ) pa ni tega da nebi enega najdel ali pa če imate kako smetišče za večje kosovne odpadke (npr. dinos).
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26386Odgovor boriss
Ne Okt 07, 2007 9:38 pm

Imam eno tabelo taljenja medu.

Pri temperaturi 40 stopinj C traja da stopiš 20 kg medu 24 ur, 50 kg 48 ur in 80 kg 108 ur.

Pri temperaturi 45 stopinj celzija traja da stopiš 20 kg medu 18 ur 50 kg 36 ur in 80 kg medu 72 ur 300 kg medu 108 ur

Pri temperaturi 50 stopinj C pa traja 20 kg medu 16 ur, 50 kg medu 24 ur, 80 kg medu 60 ur, 300 kg medu 72 ur.

Za višje temperature zraka so časi pač ustrezno krajši.

Ta tabela je prima če hočeš narediti doma narejeno grelno komoro.

1. rabiš dobro izolacijo (kot je navedeno zgoraj star hladilnik z odpada je povse ustrezen.
2. rabiš grelno telo. Obvezno mora biti nastavljeno pod posodo (to je povezano z taljenjem medu in je NUJNO. ventilator pri tem sploh ni nujen.
3. rabiš termostat. Tu je lahko ful veliko dragih izvedb. Ena super poceni in zadosti dobra je da daš v "komoro" termostat bojlerja. Ti so zelo enostavno dostopni (rezervni deli) in izredno močni (vkljaplajo in izklapjajo 2 KW) Ta termostat je v komori nastavljen tako da meri temperaturi zraka.

Tu lahko zaključiš in ugotavljaš kdaj je med stopljen po zgornji tabeli.

ČE ti ostaja denar pa narediš še
4. Termostat ki meri temperaturo stene posode. ta mora biti veliko bolj občutljiv kot je termostat bojlerja. V bistvu potem rabiš:
- termometer
- instrument ki meritv epretvori v uporabno vrednost (displej, uro....)
- rele ki ob prekoraćitvi dovoljene temperaturie vse skupaj izklopi
- poanvadi še en kontaktor ki fizično odklopi grelec.

To tu zgoraj mora biti že dokaj komplicirano da zadovolji vse zahteve - če bo kdo to delal naj pač napiše da mi to malo bolj obširno napišem


V bistvu je opisano dovolj dobro za profesionalne komore. Razlika je samo v tem ali je volumen 200 l ali 6 m3 in koliko so grelci notri močni. Kar s emen tiče je to najcenejši način kako narediš dober sistem taljenja medu.

KAr ap s egrelcev za nekaj sto € tiče. Pustite jih prodajlacu - so slabše kot če naredite samo tisto do 3 točke.

lp Boris

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 26388Odgovor bloop
Po Okt 08, 2007 11:48 am

A prav strd pa se ne proda vec kupcem?
Kaksne so izkusnje cebelarjev na tem podrocju, se se najdejo tiste stranke ki kupijo strd, ali gre vse le se v utekocinjeni obliki?

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 26389Odgovor dobje
Po Okt 08, 2007 12:46 pm

bloop, pri meni poznavalci kupijo kristaliziran med, drugi pa hočejo tekočega; žal je čedalje več takih. Topim ga pa z grelcem.
Lep pozdrav
Vili

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26390Odgovor Fizikalec
Po Okt 08, 2007 4:05 pm

bloop napisal/-aCOLONA prav strd pa se ne proda vec kupcem?
Kaksne so izkusnje cebelarjev na tem podrocju, se se najdejo tiste stranke ki kupijo strd, ali gre vse le se v utekocinjeni obliki?

Zeloooo malo jih kupi kristaliziran med in ne vem kako bi sploh kristaliziranega lahko napolno, če ge nabi segel?

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 26391Odgovor dobje
Po Okt 08, 2007 4:27 pm

Fizikalec napisal/-aCOLON in ne vem kako bi sploh kristaliziranega lahko napolno, če ge nabi segel?
Težko!
Med po točenju napolnim v kozarce in v njih kristalizira. :?:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26392Odgovor Fizikalec
Po Okt 08, 2007 4:41 pm

:D JA to izvedljivo če maš par kil meda ne vem kako bi jaz 6-8 ton medu vse napolno po točenju :? :? :? Mater kolk palet kozarcev, bi mogo kr cel šleper naročit ufff...
Nadalje kam bi potem to skladiščo na hladno in kakšno halo bi moral imet ojoooj to ni zame :shock: :roll:

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26393Odgovor boriss
Po Okt 08, 2007 4:47 pm

Pa prodaja rata znimiva če to pelješ k medexu. :D

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 26394Odgovor dobje
Po Okt 08, 2007 4:57 pm

Fizikalec!
Ne glej le sebe in kako boš potegnil čimveč profita od vsega. Pozabljaš na majhne čebelarje; kar nekaj jih poznam, ki ves svoj pridelek po točenju dajo v kozarce.
Mislim, da mali čebelarji nimamo toliko kozarcev polnih medu , ki bi jih potem zlagali na palete.
Tudi sam napolnim nekaj kozarcev takoj po točenju; ostali med ostane v posodah. Žal moram potem med segrevati, da ga lahko polnim in prodam.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26395Odgovor divji cebelar
Po Okt 08, 2007 5:11 pm

Dobje brez skrbi. Tudi Danilo niti približno ne bo nikoli na domu prodal od 6 do 8 ton medu po kilogramih oziroma po kozarcih neto 900 g. Lepo bi bilo, če bi to šlo, pa ne bo. Razen, če ima ekskluzivno pogodbo s kakšno trgovsko verigo. vendar bi potem njegov med morali nekje na policah tudi videti. Seveda pa bi mu z veseljem privoščil takšen posel, ker bi potem to pomenilo, da bo prodaja lepše šla tudi nam malim-sobotarjem. :D

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov