LR panji

Arhivirane teme 2007
boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26097Odgovor boriss
Če Sep 20, 2007 3:25 pm

Jaz g anisme užagal mimo. Moj prvi stavek se glasi:


NE VERJAMEM NOBENI STATISTIKI - RAZEN ČE JO SAM PONAREDIM.

Torej to je bilo pisanje v tem stilu.

lp

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26099Odgovor divji cebelar
Če Sep 20, 2007 5:57 pm

Vedel sem, da mi bo Mojster skočil za vrat. :D
Vendar tako enostavno kot si ti prikazal možnost povečevanja števila čebeljih družin glede na razmere na pasiščih, pa to zopet ni. Sam nisem nikjer zapisal, da je čebel preveč, čeprav pa je to stališče iz mojega pisanja mogoče razbrati. Če bel ni preveč le na določenih pasiščih in relativno kratek čas - čas medenja. Ves ostali čas pa jih je nedvomno daleč preveč.
V Pomurju je edina prava paša le še akacija. Ta medi na leto nekje tri tedne in potem je konec. V času njenega medenja pa je seveda mogoče povečati število čebeljih družin za 4 krat, kot pravi Mojster. Vendar sam nisem izhajal iz "produktivnosti čebel in izplena iz pasišča", temveč sem si zastavil drugo izhodišče. Mojster ima v načelu prav, ko izhaja iz ekonomističnega izhodišča, čeprav je njegov izračun hudo relativen, ker nimamo na razpolago zanesljivih statističnih podatkov o velikosti posameznih pasišč ter trajanju medenja za daljše časovno obdobje za posamezna pasišča. Pa nobeden od naju tudi ni upošteval koncetracije čebel na teritoriju države, ker niso po celotni deželi enakomerno porazdeljene.
Zanimivo je stališče kolegov, ko navajajo, da je bilo lani 700 družin in donos 50 kg, letos pa le 400 družin in donos 20 kg ali koliko pač že. Ta podatek in ta primerjava ne pove veliko. Oziroma pove le to, da je pač letos slabo medilo. In to je vse. In če bi tudi letos medilo enako kot lani, zaradi zmanjšanja števila družin na tem namišljenem pasišču, po enoti panja donos ne bi bil kaj prida večji. Seveda ob predpostavki, da so letošnje družine enako živalne kot lansko leto. V tem pogledu ima Mojster ponovno prav.
V moji statistični analizi pa me donos ni zanimal. Zanimalo me je predvsem nekaj drugega. In sicer pokritost ozemlja s čebelami zaradi oprašitve ter kot drugo, problemi zdravstvenega varstva čebel.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26100Odgovor Fizikalec
Če Sep 20, 2007 6:13 pm

divji čebelar napisal/-aCOLONZanimivo je stališče kolegov, ko navajajo, da je bilo lani 700 družin in donos 50 kg, letos pa le 400 družin in donos 20 kg ali koliko pač že. Ta podatek in ta primerjava ne pove veliko.
Malo si pomešal divji lani je bilo 700 družin pa 50 kil na panj letos je bilo 400 družin in 0,00 kg na panj. Tam so ble tud moje čebele lani in letos zato je podatek 120% točen ni slabše medilo ampak sploh ni medilo :?

Kod drugo podatek, da je paša pri nas prva resna akacija NE drži (vem divji da se ne boš strinjal spet) poleg divje češnje in ostalega je ogrščica (na srečo ali na žalost) skoraj enakovredna akaciji vsaj po količini :shock: Donos lani je bil 18 kil na panj letos pa celo 22 kil na panj. Po akaciji pa kar se pri nas dogaja pa je res bolj klavrno zato je pač v vsakem primeru čebelnjak na kolesih zelo ekonomična rešitev.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26103Odgovor divji cebelar
Če Sep 20, 2007 6:31 pm

Hej, dragi kolega Danilo, motiš se, bom se strinjal s tabo. Si le potrdil mojo tezo. Midva sva narazen nekje 30 km in sam ogrščice nimam ( na mojo veliko srečo ), ker bi potem imel še s tem medom težave kam ga spraviti. Kupci ga ne želijo, Medex ne bi rad dal zanj skoraj nič, kaj za boga milega bi pa z njim počel.
Glede divje češnje pa je tako, da je je dovolj za " pomladanski štarter " in če k temu prištejem še nekaj sadnega drevja ter regrad in vse skupaj začinim z lepim vremenom, potem se res nekaj malega tudi toči. Pravo Točenje je le akacija in zaradi tega sem to zapisal z veliko začetnico. Ve oastalo je v Slovenskih goricah revščina. Kostanja skoraj več ni, lip je tudi premalo, da bi se v panju kaj nabralo in tako je do sedaj po akaciji za čebeljo prehrano skrbel Ormož, po novem pa neka češka tovarna sladkorja. :D Katera pa bo drugo leto, pa bomo še videli.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26105Odgovor Fizikalec
Če Sep 20, 2007 6:40 pm

No po tem tvoje načinu bi jaz bankrotiral oziroma bi me pobralo med ogrščice se čisto normalno prodaja vsaj jaz nimam kakih večjih težav. je pa tako kupec ga mora spoznat, sprobat in zame pomeni ta med velik % plusa. Nemci ta med zelo cenijo samo treba pa ga znat prodat kar pa glede na sodelovanje med nami čebelarji je vse prej kot enostavno. Če ga hočeš prodat ga boš v sodo težko torej treba ubrat alternativo, napolnit za preprodajo. Tule sva zašla najih kolega Dobje bo reko, da to :Neeee sodi v to temo :oops: :oops: :oops:

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26107Odgovor boriss
Če Sep 20, 2007 8:59 pm

Divji:


Sploh nisem trdil, da bi v Sloveniji Moralo biti toliko čebel. Samo po mojih izkušnjah bi jih lahko mirno bilo več kot jih je. S statistiko si ti začel in sem samo pokazal, da lahko ob pravi interpretaciji "dokažeš" karkoli hočeš.


Mislim da je razprava v tej smeri kontraproduktivna. Moje stališče je, da mora vsak oceniti kaj mu stojišče nudi in iz njega potegniti največ kot zna. V bistvu razprave koliko čebel je lahko v Sloveniji ne vodijo nikamor. SAmo kakšnemu začetniku lahko že na začetku vzamejo vse veselje. Dejstvo apje da je na pasiščih vsako leto manj gužve. vse lažje dobimo stojišča. Sumim, da to ni zato ker bi bilo manj čebel v Sloveniji temveč ker je vse več čebelarjev ostarelo in so se odločili, da ne bodo več vozili.

V bistvu se že 17 let naval na stojišča zmanjšuje in s tem se sprošča prostor, ki bi lahko omogočil da bi se še kakšen čebelar odločil poklicno čebelariti.

Na žalost ap s epogoji na trgu medu zelo zaostrujejo in verjamem, da zato marsikateri čebelar ne upa narediti prehoda od ljubiteljstva na poklicno čebelarjenje. Na tem področju zelo pogrešem delo ČZS, ki se je do sedaj pokazla kot povsem nesposobna podpore čebelarjem. Sicer s ezadnje čase malo trudijo v tej smeri - samo ugotavljam, da nimajo pojma kaj bi mi sploh rabili in še manj kako bi to sploh naredili. ŽAL!

lp

TomaĹľ
PrispevkovCOLON 96
PridruženCOLON Pe Okt 08, 2004 9:14 pm

OdgovorCOLON # 26108Odgovor TomaĹľ
Če Sep 20, 2007 9:31 pm

Lep pozdrav !

O izbiri panjev je bilo že toliko izrečenega, da je škoda izgubljati besed. Kot sem že enkrat napisal, sem se jaz odločil za 2/3 LR panje.Čebel ne mislim prevažati, na stojiščih pa ob slabih letinah lahko lažje krotim družine.Pri tem mislim v glavnem na rojilno raspoloženje.Čebelarim na takem mestu, kjer ni kakšne obilne paše npr.akacije, kostanj.Ob dobrih letinah (ki so na par let), pa dobim več medu kot v klasičnem AŽ panju.Naj še opozorim eno stvar, pri meni ni kantic od srede julija do srede julija naslednje leto !!!! Čedalje bolj mi je važna kvaliteta medu, zato se počasi usmerjam na točenje samo deviških satov v medišču, ter prosta gradnja satja v plodišču.Nakladni panj mi to omogoča, kako pa drugi to počnejo v drugačnih panjih, pa ne vem.Letos je bilo prav zanimivo odvzemanje mediščnih naklad, jaz sem porabil za 15 panjev 1 uro da sem vstavil begalnice in odpeljal mediščne naklade, sosed z 30 AŽ panji je pa 5 krat prišel odvzemat satje, ker je bila totalna brezpašna doba.Me pa zelo veseli, da sem sploh začel čebelariti, ker mi je čebelarjenje v veselje in mislim, da mi je nekako pisano na kožo.Pri čebelarjenju sodeluje cela družina, tako da večkrat skupaj preživljamo prosti čas.Spoznal sem pa tudi nekaj čebelarskih kolegov s katerimi odkrito izmenjujemo izkušnje.Nikdar nisem računal koliko ur sem porabil, ker potem bi bilo bolje, da ležim pod jablano in štejem ptiče.Gledam tudi na ekonomiko, da dobim nazaj kolikor vložim, če je pa + pa toliko bolje, žal pri čebelah ni vsako leto.Koliko kg veselja mi dajo se pa ne da oceniti.


Tomaž

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

Re: LR panji

OdgovorCOLON # 26109Odgovor bloop
Če Sep 20, 2007 9:52 pm

su3 napisal/-aCOLONPozdravljen!
Vprašanje sem res malo nerodno postavila, AŽ panje kolikor toliko obvladam,po prebrani literaturi me vedno bolj vleče k LR panjem. Zakaj bi se vi odločili za LR panje?
Moje mnenje na hitro bi bilo podobno ostalim, treba je preizkusit oboje in se potem odlociti. Sem pa mnenja, da je za hobi in ne prevec veliko stevilo panjev, prav gotovo najudobnejse delo v cebelnjaku, pa kateri koli panj bos postavila vanj.
Kot sem ze veckrat povedal sem to leto poizkusil z LR in Kirarjevim(pac v cebelnjaku) in ce gledamo cene panjev vsekakor bo LR cenejsi(precej), ce pa gledam iz vidika, kje mi je bilo lepse/prijetneje delati, pa vsekakor izberem cebelnjak in zato drugo leto ta dva LR ostaneta, ostalo pa bom za par druzin povecal cebelnjak in to je to.
Cas ki sem ga porabil za delo z temi panji hm...... v vseh so bili roji, dela z vsemi priblizno enako, vec medu prinesla druzina v Kirarjevem ceprav je bila druzina v LR mocnejsa ob zacetku, prav tako je slabse zidala(seveda pa so vse to lahko zgolj lastnosti te druzine). No glede casa ki sme ga porabil najbrz sem ga manj v LR saj mi je bila prava muka hodit te panje pregledovat :) - dvigovanje naklade in ne glede na to kaj sem naredil cebele v vecjem stevilu na mrezici od klobuka, pri enem od teh pregledov so me tudi edinkrat nasekale :) 10 zadetkov v par sekundah :) (en del obleke se je potegnil ven in je nastala odprtina:))

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26110Odgovor divji cebelar
Če Sep 20, 2007 11:39 pm

Mojster svoj zapis konča:
Na žalost ap s epogoji na trgu medu zelo zaostrujejo in verjamem, da zato marsikateri čebelar ne upa narediti prehoda od ljubiteljstva na poklicno čebelarjenje. Na tem področju zelo pogrešem delo ČZS, ki se je do sedaj pokazla kot povsem nesposobna podpore čebelarjem. Sicer s ezadnje čase malo trudijo v tej smeri - samo ugotavljam, da nimajo pojma kaj bi mi sploh rabili in še manj kako bi to sploh naredili. ŽAL!
__________________________________________
S temi tvojimi ugotovitvami se popolnoma strinjam in so točne. Razmere na trgu medu se zelo zaostrujejo in pričakovati je v naslednjih letih še večje težave. V mojem okolju je že kar nekaj čebelarjev občutno zmanjšalo število čebeljih družin. Tudi sam sem z 42 družin prišel na 19 in bom še zmanjšal. Po akacijevem medu, ki ga imamo največ, upada povpraševanje. Kolega prevažalec ima doma kar nekaj sodov medu ogrščice, ki ga nihče noče. Seveda ga ne prodaja v sodih, temveč v kozarcih. Da ne bo Danilo ponovno imel pripombe.
Kar je še možno prodati je cvetlični in šel bi konstanj, če bi ga imeli. Pa ga na žalost nimamo. Nekaj medu, ki mu rečejo kostanjev, imajo sicer prevažalci. Vendar so pravi poznavalci medu hitro ugotovili, da ne gre za čisti kostanj, temveč je zraven še lipa in mnogo kaj drugega. tako, da imajo tudi ti sedaj že težave s prodajo te sorte medu.
Naslednji problem naših čebelarjev je, da za sabo nimajo v bližini večjega urbanega naselja in da je v tem delu resnično preveč čebelarjev, ki so si v zadnjem času začeli prav neusmiljeno med sabo konkurirati.
In če k temu še prištejemo dejstvo, da sta se v kraj preselila Hofer in Lidl, ki med prodajata po prav smešnih cenah, pa je potem slika že bolj jasna.

Kaj bi tukaj lahko naredila ČZS, pa mi ni najbolj jasno. Napako je naredila že s tem, da je čebelarjem vlila nekaj upanja, na koncu pa se bo izkazalo, da so vsa tovrstna pričakovanja jalova in prazna.
ČZS nima statusa čebelarske zadruge ali gospodarske družbe in tako ne more v imenu in za račun množice pridelovalcev sklepati poslov ne v državi in ne izven njenih meja. Res, da si gospodje na ČZS mnogo kaj domišljajo, mnogo jim ob podpori državnih uradnikov ter nekaterih državnih institucij na žalost tudi uspe, vendar na tem področju, jim kaj takega vsekakor ne more.
Pa tudi primernega kadra na ČZS nimajo, ki bi bil sposoben kvalitetno izpeljati takšne posle. Tako, da iskati rešitve v tej smeri, ni najbolj modro. Trg bo svoje naredil in kot pravi Danilo, tisti, ki se bo vedel prav obrniti bo preživel, ostali in ti bodo v veliki večini, pa bodo svoja čebelarstva zmanjšali na nivo ljubiteljskega čebelarjenja. Za svojo dušo in hobi ter veselje.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26111Odgovor cebelar_novinec
Če Sep 20, 2007 11:53 pm

Jah treba se je spomnit nekaj novega in to ponudit trgu.

Verjamem, da bi nekaj takega šlo za med :D

http://picasaweb.google.co.uk/stephencf ... 9199144338

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26112Odgovor divji cebelar
Pe Sep 21, 2007 12:15 am

[quote="cebelar_novinec"]Jah treba se je spomnit nekaj novega in to ponudit trgu.

Verjamem, da bi nekaj takega šlo za med :D

http://picasaweb.google.co.uk/stephencf ... 9199144338[/quote]
__________________
Nič novega nisi pokazal. To naši čebelarji poznajo in tudi prodajajo. Vendar ne gre "za med" kot si predstavljaš. So kupci, ki to želijo, so pa precej redki. Sam jih imam nekaj in jim to tudi pripravim. Ne sicer na tak način kot je tukaj prikazano, vendar vsebina je enaka.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26113Odgovor cebelar_novinec
Pe Sep 21, 2007 12:28 am

divji čebelar napisal/-aCOLON
cebelar_novinec napisal/-aCOLONJah treba se je spomnit nekaj novega in to ponudit trgu.

Verjamem, da bi nekaj takega šlo za med :D

http://picasaweb.google.co.uk/stephencf ... 9199144338
__________________
Nič novega nisi pokazal. To naši čebelarji poznajo in tudi prodajajo. Vendar ne gre "za med" kot si predstavljaš. So kupci, ki to želijo, so pa precej redki. Sam jih imam nekaj in jim to tudi pripravim. Ne sicer na tak način kot je tukaj prikazano, vendar vsebina je enaka.

Misliš satni med ali prav tako kot je prikazano na spletni strani ?


Veš kaj še..sam še nisem videl take ponudbe. Tudi na radgonskem sejmu ob dnevu čebelarjev. Če to prodajajo pa uspešno skrivajo. Sam bi tak kozarec kupil in dal bi krepko več od 5 evrov al za kolkor se med prodaja.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26114Odgovor divji cebelar
Pe Sep 21, 2007 1:12 am

Čebelar-novinec pravi:
Veš kaj še..sam še nisem videl take ponudbe. Tudi na radgonskem sejmu ob dnevu čebelarjev. Če to prodajajo pa uspešno skrivajo. Sam bi tak kozarec kupil in dal bi krepko več od 5 evrov al za kolkor se med prodaja.
_______________
Naši čebelarji tudi pripravljajo med z deviškim satjem. Vsebina je enaka kot to kar prikazujejo slike na katere si nas napotil. Le postopek je malo bolj enostaven.
Na radgonskem sejmu pa na področju čebelarstva res nimaš kaj veliko videti. Misliš, da če nekaj nisi videl na tem sejmu, da potem to ne obstaja ???
In čebelarji tega seveda ne skrivajo, le redki to tudi razstavljajo, ker povpraševanje ni tako veliko, da bi bistveno povečali svojo ponudbo in to bolj reklamirali. Skoraj vsak večji čebelar ima v svoji ponudbi tudi med z deviškim satjem in če si ga stranka zaželi, ga praviloma tudi dobi. Sam poznam svoje stranke, ki že leta kupujejo tudi med z deviškim satjem in jim ga vsako leto tudi pripravim. Večjih količin pa si ne delam, ker ni zanj pravega zanimanja. Če pa mi kaj od zaloge ostane, pa to podarim svojim najboljšim kupcem ob novem letu.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26115Odgovor cebelar_novinec
Pe Sep 21, 2007 1:55 am

Ne vem kako je postopek lahko še enostavnejši ( Razen seveda navaden satni med, kar pa je velika razlika s tem kar je na tistih slikah ) Eno je odrezano al pa kalup za satni med pa vržen v kozarec in zalit, drugo pa je tisto na slikah.
Če se motim mi lepo prosim razloži tisti postopek, če ni skrivnost ....

V bistvu sploh ne razumeš. Ni problem v tem ali obstaja ali ne ! Dokler množice tega ne vidijo ne VEDO, da sploh obstaja ! Tistih par "znalcev" se tako ali tako dobi.
Pokazal sem družini in prijateljem tisto zgoraj in noben ni še videl te stvari pa berejo časopise in gledajo televizijo vsak dan. Tudi sosed je bil čebelar in vsi so obiskovali kmetijske sejme. Pač, če nekaj ne vidiš in ne poznaš NE OBSTAJA.
Simple huh ?

In kaj je boljša priložnost kot naredit tako satje v eni VELIKI posodi, jo razstavit in okoli postavit manjše posodice narejene na enak način.
Seveda je to le teorija in pri kupcu nikoli ne veš kako bo reagiral. Splača pa se poizkusiti ne ? In to ne samo enkrat....

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26116Odgovor divji cebelar
Pe Sep 21, 2007 8:05 am

Ja, pa kaj soliš pamet vsem okrog sebe. Naredi, razstavi, prodaj in dobro zasluži. Kje je torej problem??

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26117Odgovor boriss
Pe Sep 21, 2007 8:29 am

divji čebelar napisal/-aCOLON
Kaj bi tukaj lahko naredila ČZS, pa mi ni najbolj jasno. Napako je naredila že s tem, da je čebelarjem vlila nekaj upanja, na koncu pa se bo izkazalo, da so vsa tovrstna pričakovanja jalova in prazna.
ČZS nima statusa čebelarske zadruge ali gospodarske družbe in tako ne more v imenu in za račun množice pridelovalcev sklepati poslov ne v državi in ne izven njenih meja. Res, da si gospodje na ČZS mnogo kaj domišljajo, mnogo jim ob podpori državnih uradnikov ter nekaterih državnih institucij na žalost tudi uspe, vendar na tem področju, jim kaj takega vsekakor ne more.
Pa tudi primernega kadra na ČZS nimajo, ki bi bil sposoben kvalitetno izpeljati takšne posle. Tako, da iskati rešitve v tej smeri, ni najbolj modro. Trg bo svoje naredil in kot pravi Danilo, tisti, ki se bo vedel prav obrniti bo preživel, ostali in ti bodo v veliki večini, pa bodo svoja čebelarstva zmanjšali na nivo ljubiteljskega čebelarjenja. Za svojo dušo in hobi ter veselje.

Kar s edela ČZS tiče pa je ravno v tem problem. Tako kot ti nimaš pojma kaj bi lahko naredila ga nima niti nihče drug ki bi MORAL to naredit (saj je za to plačan).

O prodaji na katero namiguješ v nadaljevaju pa se povsem strinjava - to NI delo ČZS.Kar pa se Hoferja IN Lidla tiče - ta dva ti nista konkurenca in v bistvu sta nepomembna igralca med ki je tam na policah sploh nima obrata. Po prvem zagonu ob otrvoritvi kupci tega medu ne kupujejo več - le zakaj? :)

Edino škodljivo stvar ki jo naredita pa je da TEBE prestrašita - potem pa brez veze spuščaš ceno.

Kar pa se ljubiteljskega čebelarstva tiče je fino, da obstaja (je namreč valilnica za bodoče profesionalne čebelarje). Problem pa je ker je novi dotok čebelarjev v to sfero prepočasen, torej je zeloooooooooo malo možnosti da se bo dolgoročno čebelarstvo obdržalo vsaj v sedanjem obsegu. Povprečna starost čebelarjev je namreč zelo nezdrava.

Še moje osebno preričanje - kostanj brez lipe ja katastrofalno zanič.

LP

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26118Odgovor Fizikalec
Pe Sep 21, 2007 9:03 am

Mogoče pa je dolgoročno dobro, da se "stalež" čebel pa čebelarjev zmanjša, če rečem malo hudomušno...
Prejle omenjeno verjetno gradnja stja v kozarcu http://www.storzek.net/cebelarstvo-ma-ja/fn.html g. obranovič je celo zmagal v španiji z to fotoreportažo. Na trg lahko punudiš marsikaj vendar je :?: koliko tega prodaš? Za nekaj kil ja za nekaj ton pa daleč pretežko torej s strani ekonomike gledano ni ravno terna....
Nadalje, čas, ki ga za ta namen porabiš pa vse ostalo????

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26119Odgovor boriss
Pe Sep 21, 2007 9:14 am

ne ni dobro da se zmanjša - že tako nas ni nič. (ne pomenimo nič v našem BDP.)

lp

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26120Odgovor divji cebelar
Pe Sep 21, 2007 9:23 am

Mojster, saj se v glavnem strinjava. O nekaterih stvareh pa sva različnega mnenja, ker pač izhajava iz različnih predpostavk, ciljev in interesov na področju čebelarstva. In to se mi zdi kar normalno. Ti imaš do čebelarstva profesionalen odnos in tako pač ravnaš. To je seveda prav in drugače se ti ne bi izšlo. Moj odnos je popolnoma drugačen. Je ljubiteljski in tudi ambicij, da bi na tem področju dosegel kaj več, nimam. Ne trdim, da jih v preteklosti mogoče nisem imel. Vendar sem pozneje ta tiha pričakovanja opustil.
To pa še ne pomeni, da ne bi skrbno spremljal kaj se na tem področju v državi dogaja. Tako kot ti si tudi sam želim, da bi se "vremena slovenskim čebelarjem zjasnila" in upam, da se tudi bodo. Preveč optimističen, da bi se to lahko hitro dogodilo, pa le nisem.
Pa lep pozdrav!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26121Odgovor Fizikalec
Pe Sep 21, 2007 9:34 am

boriss napisal/-aCOLONne ni dobro da se zmanjša - že tako nas ni nič. (ne pomenimo nič v našem BDP.)

lp

Saj se ne bo zmanjšalo če gledam malo tu okoli mene je zmer več družin pa vsako leto kakšen novi torej statistika ni niti tako slaba. Jaz sem imel pred 10 leti 20 družin sedaj jih imam 250 torej tudi, če bi jih ne vem kolko opustilo je stalež enak. Pa nisem edini, ki je povečal družine tu ne vem pa kako je drugje po SLO?

Ko pa zgoraj berem pisanje Tomaža navajam: "Nikdar nisem računal koliko ur sem porabil, ker potem bi bilo bolje, da ležim pod jablano in štejem ptiče.Gledam tudi na ekonomiko, da dobim nazaj kolikor vložim, če je pa + pa toliko bolje, žal pri čebelah ni vsako leto."

Se pravi ne čebelari za hoby in prvi stavek je malo skregan z drugim. Hoby je 1-3 panje nobene ekonomike v glavi, ves med se podari in sploh ni važno kaj kolk stane in kolko časa rabi. Da ni vsako leto enako je jasno torej bomo letos prodajali med, ker je lani bilo na neki paši 50kg na panj letos pa je bilo 0,00 se pravi to kompenziramo. Zato je bedasto govoriti o nekih viških. Res so naši čebelarji tu bili navajeni, da je Medex naložo vse pa odpelo sedaj je mal drgač. Kaj zahvale za to gre naši ZDP, ki je blebetala kako bo prodajala med drugam in NE rabi Medexa itd....višek pa je na račun ogrščice torej če je prej nismo imeli me sedaj sploh ne boli glava. Lanskega sem prodal torej prodajam letošnjega in tako bo naprej, tisto kr ostane pa bo še kakooo prav prišlo, ko je ne bo....

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26124Odgovor divji cebelar
So Sep 22, 2007 7:35 am

Tudi sam nisem prav nič v skrbeh, da bi se število čebelarjev in čebeljih družin v nekem prostoru zmanjšalo. Res pa je, da v mojem okolju posamezni čebelarji zmanjšujejo število čebeljih družin, se pa pojavljajo vedno novi čebelarji in tako stanje ostaja vsaj enako, če ne kaj povečano.

Glede tega kaj je ljubiteljsko in kaj že pridobitniško čebelarstvo pa bi kazalo le biti previden. Mislim, da je država kar primerno postavila mejo 40 panjev, čeprav bi ta meja lahko bila tudi kaj nižja.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26125Odgovor Fizikalec
So Sep 22, 2007 9:23 am

divji čebelar napisal/-aCOLONGlede tega kaj je ljubiteljsko in kaj že pridobitniško čebelarstvo pa bi kazalo le biti previden. Mislim, da je država kar primerno postavila mejo 40 panjev, čeprav bi ta meja lahko bila tudi kaj nižj.
Veš tale meja je pa zeloooo relativna in nimam čisto nič proti njej in je odvisna kakooo iznajdljiv je čebelar in kje čebelari pa kakooo čebelari.
Če vzameš, da pridela 30 kil na panj medu povprečno na leto je to pač 1200 kil medu na leto pa če ga proda samo po 3,5€ za kilo dobiš en zanimiv znesek. Proda pa ga celo lahko dražje kot beremo eni prodajo vse po 5€ in jim celo zmanjkuje torej se postavlja velik :?: glede dobičkonosnosti :?: :?:
Kot drugo v isti družini ni samo 1x39 panjev ampak ima ata 39 še pa nekaj mama pa še sinek ali hčerka, ko sešteješ vse to prideš na eno zanimivo št. ki je pa pri 100 panjih ali več celo.torej komot zgornji izračun podvojiš ali celo potrojiš. Pa, da ne ovinkarimo takih primerov ni malo ej....

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26126Odgovor cebelar_novinec
So Sep 22, 2007 9:47 am

Fizikalec : Verjetno se tega kot praviš ne držijo vsi ampak kot razumem moraš prijaviti v dohodnino vsak prodan kozarec in izdat račun tudi, če imaš samo en panj in prodajaš med kot fizična oseba ?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26127Odgovor boriss
So Sep 22, 2007 11:42 am

cebelar_novinec napisal/-aCOLONFizikalec : Verjetno se tega kot praviš ne držijo vsi ampak kot razumem moraš prijaviti v dohodnino vsak prodan kozarec in izdat račun tudi, če imaš samo en panj in prodajaš med kot fizična oseba ?

Ja saj račune lahko izdajaš - samo znji9mi nimaš potem kaj početi. Razen če si zavezanec za DDV. V bistvu po novi davčni zakonodaji plačš davek na paj in potem sploh ni pomembno koliko medu (ali drugih pridelkov) prodaš.

Lp

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26128Odgovor cebelar_novinec
So Sep 22, 2007 11:55 am

boriss napisal/-aCOLON
cebelar_novinec napisal/-aCOLONFizikalec : Verjetno se tega kot praviš ne držijo vsi ampak kot razumem moraš prijaviti v dohodnino vsak prodan kozarec in izdat račun tudi, če imaš samo en panj in prodajaš med kot fizična oseba ?

Ja saj račune lahko izdajaš - samo znji9mi nimaš potem kaj početi. Razen če si zavezanec za DDV. V bistvu po novi davčni zakonodaji plačš davek na paj in potem sploh ni pomembno koliko medu (ali drugih pridelkov) prodaš.

Lp
Če imaš 39 al 40 panjev kolikor je omejitev je teoretično možno prodat za več kot je minimum za prijavo dohodnine.
No jaz sem račune izdajal in še kako so jih zahtevali, ko sem imel s.p. pa nisem bil davčni zavezanec....Če nimaš registrirano domnevam, da ni potreben mesečni in letni obračun, vpis v dohodnino pa vsekakor ?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26129Odgovor boriss
So Sep 22, 2007 12:22 pm

Eno je s.p. drugo je čebelar. Kot čebelar si obdavčen na panj in od tega plačš davek. nsme preveč študiral to temo samo mislim, da če že kaj vpisuješ v dohodninsko napoved (tega menda ne bo več) vpisuješ davek na panj in ne dohodke od čebelarstva.

Ja teoretično lahko na ta način zaslužiš več 10 tisoč € pa ti ni treba plačati nobenega davka. In davek od teh dohodkov je upoštevan pri davku na panj.

Meni osebno ta sistem ni preveč všeč - če nič ne zaslužiš plačaš davek če pa ogromno zaslužiš pa spet plačaš enak davek - v vsakem primeru je to nepošteno enkrat do tebe drugič do države. Srednji primer ko je davek povsem pošten je zelo redek.

Saj državo je treba "nategovati", ali ne?

Kar pa se tiče ocenjene višine davka na panj pa mislim, da je nesramno visok.


Pri tem da je do 39 panjev davek enak nič pa s epstavlaj vprašanje o eankosti pred zakonom. Kot je že Danilo napisal nismo enaki in eni lahko prodajajo med po nižji ceni kot drugi da imajo enak dobiček- torej ga prodajo več in so s tem nelojalna konkurenca tistim ki davek plačujejo.


lp

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26130Odgovor cebelar_novinec
So Sep 22, 2007 12:33 pm

To je malo "adijo" če pogledam kot laik. Kot je rekel Fizikalec potem imam jaz 39 panjev in žena 39 panjev in sploh ne plačava davka kljub temu, da jih imava 78 ... Potem prosim še prijatelja, če lahko postavim pri njemu 39 in jih "KAO" ima on ...
Ne vem no :(

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26131Odgovor divji cebelar
So Sep 22, 2007 1:57 pm

[quote="cebelar_novinec"]To je malo "adijo" če pogledam kot laik. Kot je rekel Fizikalec potem imam jaz 39 panjev in žena 39 panjev in sploh ne plačava davka kljub temu, da jih imava 78 ... Potem prosim še prijatelja, če lahko postavim pri njemu 39 in jih "KAO" ima on ...
Ne vem no :([/quote]
_________________________
Fantje sedaj ga pa že krepko biksate. Nekaj malega iz dohodninske zakonodaje ste si prebrali ali pa še to ne in ste nekaj le nekje slišali ter si to potem razlagate kar po svoje. Seštevate panje nekih mož in žena, sinov in hčerk, in verjetno še babic ter dedkov in ne vem koga vse še ne.
Če je kdo to naredil ga prijavite in nikoli več mu na kraj pameti ne bo padlo, da bi kaj takega počel. In pri tem zanemarjate, da je potrebno vsako leto na osnovi poziva MKGP prijaviti število panjev po prijavljenem čebelarstvu in da MORA imeti vsak čebelnjak svojo številko. DURS uporablja podatke iz tega enotnega registra registriranih čebelarstev in števila prijavljenih čebeljih družin. Na srečo še nismo prišli na vrsto za preverjanje posredovanih podatkov državi, vendar se ne veselimo preveč, ker se bo tudi to kmalu zgodilo. Kaj hitro se nam lahko zagodi, da se nam bo na vratih pojavil uradnik v carinski uniformi. Potem pa bo šale konec. Tudi za nazaj, da ne bo pomote. Več pa se mi res ne da pojasnevati.
Svetujem pa vam, da če se vam dolgočasne davčne zakonodaje ne ljubi brati, da se odpravite na najbližji urad DURS-a in povprašate kako je s to stvarjo. Ali pa zahtevajte pisno pojasnitev od vaše svetovalne službe na ČZS, ki je sicer pred časom o tem že objavila dovolj razumljivo in korektno spisano obvestilo. Verjamem pa, da bodo vso zgodbo še enkrat opisali in tudi vsebinsko prilagodili vašemu konkretnemu vprašanju.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26132Odgovor Fizikalec
So Sep 22, 2007 3:14 pm

Divji lahko bi ti naštel nekaj primerov z imeni in priimki atekov pa mamic pa hčerkic ali sinekov, ki imajo tako urejeno 39 panjev. TO pa ni moja briga zakaj nekdo tako dela in ga najmanj ne bom šel prijavit. To je naloga pristojnih služb, ko dobijo podatek iz CRČ, da preverijo zakaj imajo pod isto št. prebivališča 3 člani vsak po en čebelnjak. Živi in pusti živeti!
Samo te lepo prosim ne jemlji vsega tako resno kao, da je v SLO samo poštenje in da se vsi držijo tega kot ti pa jaz pa še kdo.

Je pa res, da taka čebelarstva obrnejo ogromno denarja plačajo pa nič državi. Davek na panj je res nesramen in eni plačajo za druge po moje je iz tega vidika tako visok. :wink:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26133Odgovor Fizikalec
So Sep 22, 2007 3:18 pm

cebelar_novinec napisal/-aCOLONTo je malo "adijo" če pogledam kot laik. Kot je rekel Fizikalec potem imam jaz 39 panjev in žena 39 panjev in sploh ne plačava davka kljub temu, da jih imava 78 ... Potem prosim še prijatelja, če lahko postavim pri njemu 39 in jih "KAO" ima on ...
Ne vem no :(
Ja res je to malo "adijo" samo tako se dela in takih ni tako malo kot se komu zdi je pa nepoštena konkurenca nekomu tako početje. Samo nobeden od teh se sedaj tukaj ne bo oglasil žal, ker nima noben dovolj jajc.....

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov