Boljša prodaja z zaščito medu?

Arhivirane teme 2007
dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

Boljša prodaja z zaščito medu?

OdgovorCOLON # 25966Odgovor dobje
Ne Sep 09, 2007 6:24 pm

Mogoče ni tole v pravem predalu, ampak!
Slovenske novice so včeraj, 8/9 na 6. strani objavile članek z gornjim naslovom, sam ga ne najdem na netu drugače bi ga prilepil.
Da ne bom dolgovezil. G. Šivic pravi, da se bi možnost prodaje medu na domačem trgu povečala z geografskim poreklom, čemur pa nasprotuje direktorica Medexa g. Aleša Kandus, ki ji mešanje argentinskega in azijskega medu z evropskim in domačim odgovarja.
Preberite članek, mogoče bo še komu zanimiv!

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 25967Odgovor cebelar_novinec
Ne Sep 09, 2007 7:39 pm

Slika

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 25971Odgovor divji cebelar
Po Sep 10, 2007 6:36 am

Na žalost ima direktorica Medexa prav. Cena bo ključen faktor pri odločitvi potrošnika kaj bo kupoval in kje. To se lahko že danes prepričate kaj in kje ljudje kupujejo in tukaj razne na novo vzpostavljene blagovne znamke ne bodo odigrale odrešilne vloge. In tudi med tukaj ne bo izjema. Ta zgodba, ki bi slovenskim čebelarjem lahko v tej konkurenčni zbrki na trgu bila v pomoč, je bila zapacana že pred leti.
Obupani poskusi reševanja problema kot so "otroški vrtci" in slikanja z ministrico za delo seveda ne bodo prav nič pospešili zmanjševanja zalog čebelarjev. Takšne demagoške štose poznamo tudi že iz preteklosti.
Pred nami je prav zanimivo obdobje in le od čebelarjev samih je odvisno koliko, komu in po kakšni ceni bodo prodali. Čaka nas torej medsebojni konkurenčni spopad, ki je seveda bil prisoten že do sedaj, le s to razliko, da smo to prikrivali in ga nismo priznali. Sedaj bo tega konec.

tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

OdgovorCOLON # 25972Odgovor tibet
Po Sep 10, 2007 7:56 am

Jst pa verjamem, da bi blagovna znamka Slovenski med, marsikateremu čebelarju pomagala do večje prodaje, hkrati pa se bo moral sam veliko ukvarjati z trženjem!
Poceni med iz raznih novih trgovskih centrov je poceni pa kvaliteta je tudi poceni "malo gnarja malo muzike" in slovenski potrošnik si bo ali pa so si nekateri že prišli "gor" da klump je klump in bodo ali pa že posegajo po kvalitetnem Slovenskem medu. :prst

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 25975Odgovor Fizikalec
Po Sep 10, 2007 9:14 am

Tale članek ni ravno pametno napisan in prav nič koristil ne bo čebelarjem, ker se meša interes držav, čebelarjev, medexa pa še kaj. Pisec članka ni poznavalec čebelarstva v SLO torej kaj drugega ni za pričakovat po moje je članek slab...,
Spet se kdo ne bo strinjal ampak žal ro je moje mnenje...

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 25978Odgovor dobje
Po Sep 10, 2007 11:08 am

Članek je pisan v korist Medexa, žal.
Medex bo naredil vse, da do blagovne znamke ne bi prišlo in Medex ne dela v korist in rešitev nas malih čebelarjev. Blizu sta mi razmišljanja Tibeta in Fizikalca. :D

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 25980Odgovor divji cebelar
Po Sep 10, 2007 11:47 am

Z največjim veseljem bi se želel strinjati z vami, vendar se ne morem. Za primerjavo le en sam primer. Trgovska veriga Hofer na svojih policah praktično nima niti enega slovenskega proizvoda. Poreklo njegovih prodajnih artiklov je vveliki večini povprečnih slovenskih potrošnikov popolnoma neznano. In vendar so njihove trgovine vsak dan polne slovenskih kupcev. In zakaj bi naj bilo prav pri medu drugače ????

Utopistično bi bilo pričakovati, da se bo Medex zavzemal za čim večjo prodajo medu čebelarjev na drobno. Medex je gospodarska družba in tu velja samo profit. Vse ostalo so lahko le pravljice za otroke. Pa saj ste člani ČZS že do sedaj imeli "blagovno znamko" oziroma jo še vedno imate, za promocijo katere je šlo veliko denarja in se je v samem začetku začela celo prijemati tako med čebelarji kot tudi med kupci. Potem pa je začela izgubljati veljavo in to ne pri kupcih, temveč pri samih čebelarjih. Kaj je bilo torej s tem projektom narobe ???, da so ga začeli zapuščati sami čebelarji ???
Pa menda ja ne verjamete, da bosta nova etiketa in prelepka z nekim drugačnim znakom od sedanjega pri kupcih kar naenkrat tako vžgali, da bomo lahko po relativno visoki ceni prodali ves med, ki ga pridelamo ??? Lepo bi bilo, če bi bilo to realno pričakovati, vendar so to lahko le naše lepe sanje.
V prednosti so tisti čebelarji, ki so bliže velikim urbanim naseljem ( mestom ). Ti bodo še nekaj časa prodajali, dokler se na njihovem trgu ne bodo pojavili kolegi iz "province", ki bodo s svojo cenovno politiko zadevo do konca porušili. Pa jih bo treba razumeti, ker med je potrebno prodati in nekaj zaslužiti ali vsaj pokriti stroške.
Danilo pravi, da je članek slab. Saj bi se z njim lahko strinjali, če bi povedal kaj pa bi v tem članku moralo pisati in kako ?? Za članek z bistveno drugačno vsebino bi morali poskrbeti čebelarji oziroma njihova organizacija. Skrbno sem prebral ta sporni članek in ne morem mu najti zamere. Je relativno objektiven in razmere so v resnici takšne kot jih je novinar predstavil. Tudi direktorica Medexa ima prav. ČZS ni gospodarska družba, pravno je društvena organizacija, in v resnici vedno bolj tudi paradržavna organizacija, ki za takšen svoj status nima opore v prav nobenem pozitivnem predpisu te države.
Tudi naše stalno ponavljanje, da pridelamo "najboljši" med na svetu je že prazno in le še malo koga prepriča. S tem slepimo le sami sebe in se vdajamo nekim nerealnim in neargumentiranim ter praznim upom, da se bo brez naših denarnih in drugih vložkov stanje spremenilo v našo korist. Ne bo se in v tem ima Seražin še kako prav.

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 25981Odgovor dobje
Po Sep 10, 2007 1:27 pm

Ne mislim debatirati in dokazovati, da se z gornjim pisanjem ne strinjam.
ČZS je out , pa povej g. Divji kje je rešitev nas malih čebelarjev. Samo ne s tem, da bo kdo reševal slovensko podeželje, ki od čebel živi. :nos Pa da so ti veliki čebelarji zainteresirani, da bodo zapolnili vrzeli s svojim prevažanjem!
Medex je profitna organizacija in bo naredila vse, da bo za čim manjši denar kupila slovenski med in ga premešala tako, da bo nastal med iz EU, če že ne kaj drugega in res nalepka ne bo rešila slovenskega čebelarja. Mimogrede mi nove nalepke niso všeč. Mene tudi blagovna znamka ne bo rešila, ker do sedaj nisem še imel problema s prodajo. Vedno ga je zmanjkalo. :Hrana
Novico o članku tudi nisem objavil, da bi o tem delal doktorat! :nicjasno

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 25984Odgovor divji cebelar
Po Sep 10, 2007 4:11 pm

Spoštovani kolega Dobje, s čim pa se torej ne strinjaš ?? Saj si povedal točno to kar trdim tudi sam, le da si za to porabil manj besed in isto trditev podal na drugačen način.
Vidiš, spoštovani kolega v čebelarstvu, sam pa bom za razliko od tebe, zapisal, da pa se s tvojimi razmišljanji strinjam.

Pa, da še nekaj malega dopolnim, o čemer v prejšnjem prispevku nisem govoril. Opraševanje je eden od pomembnih argumentov za izsiljevanje države, da vsako leto da nekaj fičnikov čebelarjem in jih tako vsaj malo potolaži. Vendar je tega denarja bistveno premalo, da bi lahko bili čebelarji zadovoljni in ko pogledajo svoje polne shrambe letošnjega in nekateri še lanskega medu, potem je vsake šale hitro konec. In še eno dejstvu je pri tem ljubem opraševanju zelo pomembno. Da opraševanje zagotavljajo v največji meri prav mali čebelarji, ki so v deželi prav idealno geografsko in teritorialno razporejeni in jih je dovolj. In dovolj jih bo tudi, če večina v kratkem svoja čebelarstva zmanjša. Tako pač je.
Argument, da je povprečna starost čebelarjev me 60 in 65 let je star že najmanj 40 let. Poglejte stare revije Čebelarja iz tistega časa in videli boste, da se povprečna starost čebelarjev ni bistveno spremenila. Če bi se tiste napovedi izpred 40 in več let uresničile, bi moralo biti danes čebelarjev le še za vzorec. Pa ni tako. Vsako leto se število tistih, ki ali prenehajo čebelariti sami ali iz biološkega razloga, zapolni z drugimi, novimi. To dogajanje že leta opazujem v svojem okolju in vedno več nas je malih čebelarjev. Nekateri niso člani ČZS in vprašanje je, če so sploh vsi prijavljeni na MKGP. Vendar to ni moj problem in me njihove prijave niti ne zanimajo. Res pa je, da se je v mojem okolju zmanjšalo število prevoznikov. To pa drži in je seveda rezultat ekonomskih razmer v čebelarstvu ter na trgu medu in odkupov.
S tema dvema argumentoma bo spoštovani G. Šivic le stežka še koga prepričal. Da bi iz ČZS uspel narediti "posredniško firmo" za plasiranje slovenskega medu na domačem in tujem tržišču, pa je sploh neresno razmišljanje. Tako kot je Danilo zapisal za ČSS, da bo verjetno jutri za koncesijo zaprosila tudi kakšna privatna specializirana firma, tako in še bolj bi to moralo veljati za področje trženja, promocije in prodaje slovenskega medu. Ne država in ne ČZS nam tukaj ne moreta veliko pomagati in tudi ne smeta, ker jima tega niti slovenska niti zakonodaja EU ne dovoljuje. Privatna iniciativa pa ima na tem področju odprte vse poti. Če pa je to področje za kaj takega dovolj zanimivo, pa je seveda že drugo vprašanje. Vendar drugega izhoda, na žalost, pač ni. Mesto, ki ga je do včeraj zasedal Medex na področju odkupov, bo to v bližnji prihodnosti morala zasesti nova pridobitniška zasebna družba. Če se to ne bo zgodilo. pa se bo vsak čebelar pač moral znajti kot bo vedel in znal. Nisem pa tako prepričan, da bomo čebelarji ravno najbolj zadovoljni tudi s tisto novo firmo, če bi se slučajno pojavila. Odkupne cene bi bile verjetno prve, ki bi nam šle krepko v nos.
V čem se torej ne strinjava, spoštovani kolega v čebelarstvu, Dobje ????


Pa lep pozdrav!

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 25998Odgovor dobje
To Sep 11, 2007 12:38 pm

divji čebelar napisal/-aCOLONZ največjim veseljem bi se želel strinjati z vami, vendar se ne morem. Za primerjavo le en sam primer. Trgovska veriga Hofer na svojih policah praktično nima niti enega slovenskega proizvoda. Poreklo njegovih prodajnih artiklov je vveliki večini povprečnih slovenskih potrošnikov popolnoma neznano. In vendar so njihove trgovine vsak dan polne slovenskih kupcev. In zakaj bi naj bilo prav pri medu drugače ????
Tale odstavek je nestrinjanje, če prav razumem in to, da ima direktorica prav. Po svoje ja, vendar ona ima prav zase in za firmo in ne za nas čebelarje.
Medex nas bi slekel do golega za svoj dobiček.
Ja, danes nihče ne upošteva, da je Medex nastal iz žuljev slovenskih čebelarjev.
Divji! Začuda, da se strinjava!
Lep pozdrav

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 25999Odgovor divji cebelar
To Sep 11, 2007 2:00 pm

[quote="dobje"]
Tale odstavek je nestrinjanje, če prav razumem in to, da ima direktorica prav. Po svoje ja, vendar ona ima prav zase in za firmo in ne za nas čebelarje.
Medex nas bi slekel do golega za svoj dobiček.
Ja, danes nihče ne upošteva, da je Medex nastal iz žuljev slovenskih čebelarjev.
Divji! Začuda, da se strinjava!
Lep pozdrav[/quote]
________________________
Madonca, pa se ponovno ne strinjava. Ugotoviti morava kdo nama postavlja coklje v najine dobre odnose. Prepričan sem, da gre za podlo zaroto od zunaj. :D
Pa pustiva šalo. Seveda se ponovno strinjava le zgodbo razumeva vsak malo drugače. Seveda ima in mora imeti direktorica Medexa "zase" prav. Kot šefica uprave gospodarske družbe je odgovorna za poslovanje družbe in družba je uspešna vse tako dolgo dokler normalno posluje in ustvarja dobiček. Ko tega več ne bo, ji bodo lastniki pokazali vrata.
Niti enega razloga ne poznam, da bi direktorica vila roke nad usodo slovenskih čebelarjev, ki so ji v resnici prav neprijetna konkurenca. In še to kar krepko nelojalna. Z njenega vidika gledano seveda. Torej bi bilo popolnoma neumestno od nje pričakovati kaj kar bi šlo njeni gospodarski družbi posredno ali neposredno v škodo in na drugi strani v korist slovenskih čebelarjev.

In zakaj za našo nezavidljivo situacijo kriviti Medex?? Kaj pa je Medex storil takega, da bi se jezili nanj ?? In na kak način naj bi nas "slekel do golega"?
Pred 17 leti smo se Slovenci odločili za kapitalizem in tržno gospodarstvo. To smo želeli in sedaj to tudi imamo. Seveda bi sedaj mi želeli nekaj drugega. Vendar poti nazaj ni. Medex ima denar, mi pa med. Oba partnerja sva na tem kapitalističnem trgu svobodna in suvereno odločava s kom bova vstopala v ekonomske odnose. Če se glede cene uspeva uskladiti, bo do kupčije prišlo, v nasprotnem pač ne. Medex kot kupec se v okviru EU tudi svobodno odloča kje v tej veliki druščini bo kaj kupoval in za kakšno ceno. Tako kot se lahko mi svobodno odločamo kje bomo naš med prodali. To, da mi nismo v stanju se organizirati in svojega pridelka prodati, pa res ni krivda Medexa.
Celotno slovensko gospodarstvo je nastalo "iz žuljev delovnih Slovencev" in kaj imajo danes od tega ??? Vendar ne gre za to: medex ni nastal na osnovi "žuljev" slovenskih čebelarjev, temveč prav nasprotno. Medex je s svojo dejavnostjo v preteklih desetletjih in s svojo gospodarsko politiko ter razvojem podjetja ves čas omogočal razvoj slovenskega čebelarstva in takratnim čebelarjem prav lepe zaslužke. Tako, da ta tvoj očitek Medexu ni upravičen in je do pretekle politike te družbe tudi zelo krivičen.
Pa lep čebelarski pozdrav!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26001Odgovor Fizikalec
To Sep 11, 2007 2:40 pm

Divji si tole zgoraj res ti napisal :?: :?: :shock: :shock: :shock: :shock:
Pod tole tvoje pisanje pa bi sedaj z VELIKIMI črkami podpisal. To vse kar si napisal drži direktorica pa je tudi dobršen del lasnica delnic v Medexu vse lepo ni kaj.
Medex je in še v okviru svojih možnosti podpira čebelarje kajti spomladi da sladkor kerega plačajo-mo jeseni z medom. Res pa da je to minimum napram nekoč samo sedaj vlada drugi Bog-kapital kot praVI DIVJI...
Nadalje v Prekmurju bi reko se pridela za medex 120-150 ton medu kar ni kr tako in to vsako leto kupi medex. Čeprav je cena letos najnižja 1,55-2€ za kilo je ta cena sprejemljiva (vsaj zame) in jo pač diktira grosistični trg EU kjer je med po 2,20-2,50max cena. Torej razlika do te cene je strošek prevoza, skladiščenja, manipulacije in nekaj dobička. DOBIČEK JE VEČJI, ČE TA MED PRODA NA TRGU NA DROBNO DOMA KAR PA TUD NI RAVNO ENOSTAVNO. Po moje medex naš dober med ven porine na tuj trg doma pa kaj malo "muti" in egalizira z uvoženim cenenim samo to je pač politika poslovanja podjetja. Posluje kot posluje vsak izmed nas ZA DOBIČEK.
Če jaz prodam en del proizvodnje medexu drugi del direkno potem pridem na povprečno ceno 3€ za pridelano kilo in ob letini kakšna je bila lani pa tudi letos je to povsem sprejemljivo. Ob slabi letini pa pač moram črpat rezerve iz skladišča in to kompenzirat. Vsak ima svoje prodajne poti in tehnologijo dela. Torej treba prilagodit, da čim manj stroškov in potem lahko malo ceneje prodaš med pa še zmeraj nekaj dobička imaš.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26011Odgovor divji cebelar
To Sep 11, 2007 11:21 pm

Da dragi Danilo, uspelo mi je to spesniti. Malo sem si pomagal z Marxom, ki znova postaja vedno bolj aktualen. :twisted:

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov