Prostornina panja

Arhivirane teme 2007
dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 26245Odgovor dobje
Po Okt 01, 2007 12:01 pm

Fizikalec napisal/-aCOLON Za kaj je kak gumb vem jaz dobro forum poznam v vsem ogrodju, ker sem ga prec časa administriral. Znam uredit celo citate tako da se ni za bat....
Ne bom nikogar učil, sploh pa ne nekoga, ki pravi, da zna urejati celo citate.
Fizikalec!
Odgovor na prejšnji post se praviloma ne citira! :potrdi
Z mnenjem Divjega se pa več kot strinjam! :klanjam

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26246Odgovor Fizikalec
Po Okt 01, 2007 12:05 pm

Divji si prebral tale moj stavek?
Zato upam trdit, da nasvet nekoga pod 100 panjev za resno delo ne pomaga niti počenega groša. Pomaga nekomu, ki hoče met nekaj družin za hoby za resno delo pa žal ne.

Jaz nisem napisal, da ne veš ti ali kdo drug nič ampak se tehnologija dela med tabo in mano razlikuje kot dan in noč in to moraš priznat. Za profesionalno čebelarjenje pa mi tvoj nasvet čisto nič ne koristi tudi to moraš priznati, ker jaz pridem z paše, ko si ti že svoje čebelice skor nakrmo. Jaz pa moram še prvo stočit pa potem začet krmit. Jaz rabim rešitev kako prevažati čebele učinkovito hitro in poceni, kako zelo hitro stočit, kako naložit in transportirat med, kako ga zelo poceni spravit v kozarce, kako zbiti na uro 150 satnikov ali več itd.itd..
www.cebelarstvo-bedek.com/miza.zip za nekaj takega logar hoče več kot 4000€ jaz sem to naredil za 1200 vključno s sodom iz katerega med črpa...
Na tem forumu je kar nekaj takih, ki širijo družine in hočejo malo več kot hoby zato žal ali pa na srečo moram napisat kar pišem. Če bi nekdo to napiso pred 6 leti bi jaz uspel tehnologijo vsaj 4 leta prej spravit na nivo profesionalizma žal pa je takih kot sem jaz zeloo malo in jasno treba jih pod nujno utišati, da ne učijo krive vere :wink: je tako divji?

Vse to bi morali čebelarji dobiti od ČSS, če bi se smela imanovat ČSS sedaj po mojem se ne sme, ker tudi zelo malo ali pa nič se od tam dobi....

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26247Odgovor cebelar_novinec
Po Okt 01, 2007 12:47 pm

Dobro si ti to naredu ! Daj povej malo kako si naredu in kje imaš senzor za "polno" ? A polniš v kozarce različne velikosti s tem ? Kako štelaš "hod" in količino stočenega medu ... na računalnik spodaj ? Kje zapiraš pipo ? Zgleda kot, da nič ne ostane medu v pipi ko se ustavi ....
Če seveda ni skrivnost ;)

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26249Odgovor Fizikalec
Po Okt 01, 2007 1:00 pm

tole bom odprl novo temo in ti tam odgovoril...

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26250Odgovor cebelar_novinec
Po Okt 01, 2007 1:02 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONtole bom odprl novo temo in ti tam odgovoril...
Super ! Hvala.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26263Odgovor divji cebelar
To Okt 02, 2007 6:40 am

Dragi Danilo v načelu imaš prav. Povedal si točno to kar sam govorim in pišem že dolgo časa. Razlikujeta se tehnologiji manjših čebelarjev od tehnologije velikih. Vendar je problem v tem, da nekateri čebelarji začetniki padejo na "štos, da se pri oskrbovanju družine na leto porabi le 1 ura dela, ali kot si sam zapisal pri tebi 3 ure dela na panj". To pa lahko začetnika zelo zavede in na koncu bo ostal brez čebel. Sploh opažam, da se vedno bolj pogosto pojavljajo zahteve po nasvetih kako čimmanj delati in kar največ iztržiti in to pri malih čebelarjih ter začetnikih. Tem je treba jasno povedati, da se jim to ne bo izšlo in da bodo o tem lahko na tak način začeli razmišljati šele, ko bodo imeli za sabo dolgo kilometrino.
Potem kaže ločiti tehnologijo čebelarjenja od ostalih spremljajočih del in opravil, ki jih ima čebelar v zvezi s čebelarjenjem.
Zakaj bi mali čebelar moral vedeti vse o tehnologiji vzreje matic ?? pridelavi matičnega mlečka, strojnem polnjenju medu v kozarce in še o čem, ko pa niti nekaj družin še ni v stanju kvalitetno oskrbovati. O zdravstvenem varstvu čebel jih večina pojma nima in poznajo le varojo, mislijo, da nekaj vedo o poapneli zalegi ter še nekaj malega o hudi gnilobi in tukaj se njihovo bogato znanje konča. Pa jih tudi ne zanima preveč, vsaj pri prebiranju razprav na tem ali drugih forumih sodeč.
O higieni v panjih, čebelnjakih, orodjih, posodah, okolici čebelnjakov in še o čem s tega področja skoraj nikogar nič ne zanima.
Ne loči še matice od trota in že modruje o panjskih sistemih ter eksperimentiranju s posameznimi tipi panjev ter drugih "hokus - pokusih" s čebelami.
Kaj vse pa zahteva tehnologija čebelarjenja in v čem se moja in tvoja razlikujeta, pa se nekaterim niti ne sanja. Vsi bi naenkrat radi bili Seražini, Bedeki ali Pislaki, čeprav jih večina to nikoli ne bo. Nekateri bodo zaradi svojih velikih "modrij" ostali na koncu brez vsega ali pa bodo postali strah in trepet okoliških čebelarjev.
O tem je potrebno pisati in govoriti in vedno povedati, da ni nujno, da to kar velja za Fizikalca, velja tudi za Divjega, da ni nujno nekaj kar je "zakon" za naju dva, zakon tudi za nekoga s Primorske ali od kje drugje.
Upam, da se sedaj razumemo zakaj me je tvoja trditev o "znanju s 100 panji" malo razjezila. Tukaj se namreč "znanja" zelo razlikujejo in veleneumnost bi bilo posnemati tehnologijo čebelarja M s 700 panji nekomu, ki jih ima tam do 40. Jasno jim je treba povedati, da bodo to tehnologijo osvojili šele takrat, ko bodo imeli 700 panjev in nič prej. Do takrat pa se naj držijo zakonitosti tehnologije čebelarjenja do 40 panjev in se naj v ničemer ne primerjajo z velikimi čebelarji. In res v ničemer.
Pa lep pozdrav!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26264Odgovor boriss
To Okt 02, 2007 8:41 am

Divji sedaj p asi malo mimo tolkel.

Dejstvo je da ravno začetnik izbere vrsto panja. In da je to v bistvu "življenskega" pomena. Na žalost kot začetnik začneš z nekim panjem in potem "si ujet" v ta panjski sistem. Informacij o razlikah - ali enakosti med panji ni nikoli dovolj in še manj preveč.

Kar pa se nasvetov tiče 100 panjev ... Pa tudi nimaš prav. Če dealš čebelarstvo "po tvoje" potem imaš med različnimi skoki zelo veliko opreme "za v smeti". In vso opremo "za v smeti" si enkrat drago plačal. Dejstvo je, da pri čebelarjih ni tehnologije za velike in male. Sta pa res dve tehnologije ena je učinkovita in uspešna druga je neučinkovita in neuspešna. To je čisto preprosto.


Dejstvo je da so bili vsi veliki čebelarji enkrat mali (razen redkih izjem ki so čebelarstvo podedovali). In VSI veliki so se na napakah naučili čebelariti. Torej lahko mirne vesti trdim, da za svetovalce so zelooooooooooo primerni, ker že ob prviem znaku zanjo prepoznati napake ki jih čebelarji delajo pri oskrbovanju in lahko to korigirajo še preden se problemi pojavijo. Zato se z Danilom zelo strinjam Če hočeš biti uspešen moraš pač poslušati bolj uspešne od sebe. Dejstvo je da lahko učenec prekosi učitelja samo za eno stopnico. Naprej pa je pot zelo trnova. Če pa hočeš od čebelarstva veliko veliko več (morda kdaj kaj zaslužiti) se moraš pač učiti od čebelarjev ki so to že dosegli.

Drži pa da je moje čebelarstvo napram tvojem zeloooooooooo različno. Samo pri oskrbovanju družin se ne razlikujeva prav veliko. Delo je potrebno opraviit - razen če znaš dovolj, da s svojim znanjem enostavno ukiniš določeno delo. In skrivnost tega da danilo dela malo manj kot ti na panj je ravno v tem da je kar nekaj del ki jih je včasih delal enostavno ukinil - večina tega gre šele takrat ko znaš res dobro oskrbovati čebel in najbolj pomebno KO IMAŠ DOBER PANJ.

Če pa imaš za svetovalca čebelarja, ki obvlada samo "nekaj panjev" potem ta zna samo tehnologijo za ta obseg in ti pri izzivih, ki jih ni nikoli doživel ne more prav nič pomagati - lahko pa te zapelje v zelooooooooooooo napačno smer. "Popravila" napačnih smeri pa so zelooooooooo draga. Če ne v denarju pa v izgubljenih priložnostih.


In morma prizanti da na forumih berem kar veliko zelo velikih neumnosti. Jaz tega pač ne upoštevam začetniki pa nimajo pojma kaj tam piše in to poizkusijo - na koncu se naučijo na težji način.

lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26265Odgovor Fizikalec
To Okt 02, 2007 9:44 am

divji čebelar napisal/-aCOLON Vendar je problem v tem, da nekateri čebelarji začetniki padejo na "štos, da se pri oskrbovanju družine na leto porabi le 1 ura dela, ali kot si sam zapisal pri tebi 3 ure dela na panj". To pa lahko začetnika zelo zavede in na koncu bo ostal brez čebel. Sploh opažam, da se vedno bolj pogosto pojavljajo zahteve po nasvetih kako čimmanj delati in kar največ iztržiti in to pri malih čebelarjih ter začetnikih. Zakaj bi mali čebelar moral vedeti vse o tehnologiji vzreje matic ?? pridelavi matičnega mlečka, strojnem polnjenju medu v kozarce in še o čem, ko pa niti nekaj družin še ni v stanju kvalitetno oskrbovati. O higieni v panjih, čebelnjakih, orodjih, posodah, okolici čebelnjakov in še o čem s tega področja skoraj nikogar nič ne zanima.
Ne loči še matice od trota in že modruje o panjskih sistemih ter eksperimentiranju s posameznimi tipi panjev ter drugih "hokus - pokusih" s čebelami.
O tem je potrebno pisati in govoriti in vedno povedati, da ni nujno, da to kar velja za Fizikalca, velja tudi za Divjega, da ni nujno nekaj kar je "zakon" za naju dva, zakon tudi za nekoga s Primorske ali od kje drugje.
Upam, da se sedaj razumemo zakaj me je tvoja trditev o "znanju s 100 panji" malo razjezila.

Divji dobra debata upam ostane na nivojo in ne bo prešla v "kreganje" Z nekaj zadevami se nekako ne morem strinjat z tabo. Vsak Začetnik mora vedet kaj hoče in kako daleč hoče. Vsaka napačna odločitev na začetku je pogubna kot biše Boris zelooo veliko stane popravilo vrže pa te za nekaj let nazaj.
Zakaj pa nebi smel vedet mali čebelar tehnologijo vzreje matic in pridelavo mlečka? Če mu nihče ne pokaže res nikoli ne bo vedel, po moje pa sodi to zraven. Ko si nekoč prišel k meni po matice (tega je že leta nazaj) a te nisem povabil v čebelnjak pa ti pokazal vzrejne letvice, matičnike itd.?? Vsakemu pokažem, če ga zanima, če pa reče da ga ne pa tud dobro. Začetniku trreba pokazat kako se da najhitreje nekaj narest zakaj pa nebi naredo dozirke za mali denar, če ves med proda doma in pri 40 panjih ga treba že nekaj napolnit, če si dober? Kot omenja Boris veliko zadev lahko izpustiš in enostavno ne narediš ampak ko maš malo čebel ti je pač dolgčas in non-stop nekaj gledaš namesto, da bi delo kaj pametnega. Zmer več jih maš zmer hitreje delaš. Iščeš bolšo opremo, da hitreje narediš vse to bi morali lepo počasi učit začetnika. Kot za vse drugo tud za čebele moraš bit rojen :wink: Jar sem do nazaj delo 1000 satnikov skot celo zimo sedaj sem naredo 1600 komplet že nažičeno v enem tednu, pa me je Boris vprašo kam se mi mudi, ker sem prešnja leta ro delo celo zimo :) :) To pa z vidika, ker nima časa tako dolgo delat in sem moral spremenit opremo..
Je pa tako, ko tako opremo nekje gledaš misliš, da je to nekaj groznega, dragega, nedosegljivega pa ni povsem tako.
Kae se higiene tiče pa mislim, da je v današnjem času zelooo na nivoju čeprav ne povsod. Po moje so problem stari čebelarji, ki nimajo v družini podmladka (pa da ne boš nase vzel ti še nisi star :wink:) kjer se med hrani v alu posodah, toči alu ali pocinkanih točili, pa vlači po vsem kar ni ok.
Delo z čebelami po področjih je res malo drugače samo to pa po moje vsak pomalo le dobi občutek in žilico vsaj jaz sem jo....

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 26266Odgovor dobje
To Okt 02, 2007 12:05 pm

Spremljam tole debato in ne usporavam niti Fizikalcu niti boriss-u, oba imata svoj prav in če prav razumem, oba gledata svoje čebelarjenje skozi denar in mogoče pozabljata, da sta nekoč bila mala čebelarja( razen, če ni kdo podedoval čebelarstva).
To trdenje o najmanj 100 panjih pa je čista neumnost in se je mogoče nekomu zalomilo.
Kdor živi od čebelarjenja, mora itak svojo tehnologijo prilagoditi, da s čimmanj časa oskrbi čimveč čebel in mora velikooooooo računati. S tem pa ni rečeno, da zna in hoče to svoje znanje prenesti naprej.
Včasih kdo velikoooooooo govori ne pove nič, ali zelo malo.
Mislim, da ima Divji popolnoma prav in občutek imam, da ima on svoje čebele zato, ker jih ima rad.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26267Odgovor cebelar_novinec
To Okt 02, 2007 1:18 pm

Oskrba čebel bi morala biti enaka ali podobna ne glede na število panjev mar ne ?
Kar se tiče 20 ali 500 panjev pa je razlika samo v organizaciji dela in tehnologiji dela.

Razlike v oskrbi so, če čebele voziš na pašo ali pa jih imaš stacionirane čez celo leto....

Divji : ti malo preveč domnevaš kako in kaj drugi delajo, kaj jih zanima in v kakšnem obsegu bi radi čebelarili. Če ni vprašanj o čebeljih drekcih še ne pomeni, da nas čebelji drekci ne zanimajo .... Če so vprašanja o tehnologiji čebelarjenja in točenja medu še ne pomeni, da bomo jutri naredili dozirko ;)

Kar se tiče hokus pokus poizkusov. Ja nekateri bi radi tudi to počeli. Sam sem se odločil za letvični panj, ki v Sloveniji ni "popularen".
Za njega ne potrebujem drage opreme in je "strošek" samo les n moj čas, da ga zbijem skupaj. Ni potrebe po točilih, ni treba dvigovati par deset kilskih naklad, nobenih satnikov, satnih osnov, čebele so mirnejše, saj ko odpremo panj niso vse izpostavljene. Sem že povedal, da ne rabiš nobene opreme, ki je potrebna pri uveljavljenih načinih razen obleke in "kadila" ? Strošek je manjši, mogoče tudi donos ampak sešteješ ceno opreme, prodani med +-*/ ... no razumeš ?

Sam sem si zastavil cilj imeti najbolj zdrave čebele na svetu, biti mali čebelar (do 39), imeti dober donos, da kapne še kaj v denarnico, porabiti čimmanj časa pri oskrbi čebel in čimveč pri opazovanju. Na poti do tega cilja bom srečal takšne in drugačne probleme in kar me bo zanimalo in še kaj več bom vprašal take kot si ti divji, saj imate spoštovanja vredno znanje. V zakup bom vzel tudi vaše občasno "prcanje" in pametovanje :D

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26268Odgovor divji cebelar
To Okt 02, 2007 1:55 pm

Nameraval sem odgovoriti, pa je Dobje povedal vse.

Z vase zaverovanimi in ljudmi, ki imajo vedno in povsod prav, nima smisla nadaljevati tovrstne razprave. Če nočejo razumeti razlike med malim ljubiteljskim čebelarjenjem in komercialnim, potem sam pač tu ne morem veliko pomagati. To je nekako tako kot če bi primerjal vrtičkarja in kmeta.

Je res tako težko razumeti, da je delo s čebelami veselje in koristen hobi in da mali čebelar praviloma ne gleda na uro koliko časa je porabil za kakšno opravilo pri čebelah ?? Meni je popolnoma vseeno koliko okvirjev kdo zbije in zažiči v enem tednu. Trditev, da pa se tehnologija čebelarjenja pri malih ne razlikuje od velikih, je pa smešna. Seveda se razlikuje in še kako. Saj to razliko lahko preberemo že iz vsebine prispevkov tega foruma. Mali čebelar praviloma rešuje vsako družino, ki se znajde v krizi, veliki tega ne počnejo. In še teh razlik bi lahko našteli.
Kako pa naj začetnik ve kateri panj je "najboljši", ko pa še izkušeni in veliki čebelarji že desetletja bijejo na tem področju pravo veliko vojno. In ob tem verniki enega sistema drugim vsiljujejo svoj prav. Zakaj ?? Tega nikoli nisem mogel razumeti, da nekoga tako skrbi koliko časa vložim v svoje čebelarstvo, v kakšnem panju čebelarim, koliko imam stroškov in koliko zaslužim, če sploh kaj. A moram res kategorično zapisati, da prav nikogar nič ne briga koliko dela in denarja vložim in v kakšnem panju čebelarim.
Začetniki pa praviloma začnejo čebelariti s panji, ki so v njegovem okolju najpogostejši.
Zakaj pa naj bi delal kaj pametnega in kaj bi to pametno naj bilo?? Ni nujno, da kar je za dva čebelarska velikana pametno, da je to tudi za koga drugega.
In za čebele moraš biti rojen ?? Kako pa se to vidi ? So komu pri krstu pod plenico stisnili čebelo in če se drl in cvilil potem pač za čebele ni rojen. Če pa je bil tiho pa verjetno je. Fantje ne ga lomit.

Dragi Mojster, verjetno sem res malo "mimo tolkel", vendar boš moral priznati, da ga kar krepko mimo udariš občasno tudi ti. In kako delam "čabelarstvo "po moje"? In da se tehnologija čebelarjenja med malim in velikim ne razlikuje? Mojster ne ga lomit. Sam si zapisal, da na panj porabiš na leto le 1 uro dela. Tega niti ne želim komentirati, ker je neresno. Če pa je slučajno še resnično, potem pa si tako o svojem čebelarstvu sam povedal vse. Važni so torej le kilogrami, vse drugo je nevažno. Takšnega čebelarjenja se sam ne nameravam nikoli iti. Seveda pa mi niti na kraj pameti ne pade, da bi ti govoril kako pa bi moral delati, kot to ti tako rad počneš. Tebi se tako izide in je zate prav. Vendar za boga milega pusti drugim, da delajo kot mislijo, da je zanje prav.
In praviš, da če želim biti "uspešen" potem moram poslušati tvoje nasvete. In kako naj "res dobro oskrbim čebele" in pri tem porabim le eno uro na panj na leto ?? Saj se nekateri malo hecate. Pa seveda še dober panj moram imeti. To bi pa skoraj pozabil. In kaj naj bi to bilo ??

Bi to svojo trditev malo bolj obrazložil:
_________________
Če pa imaš za svetovalca čebelarja, ki obvlada samo "nekaj panjev" potem ta zna samo tehnologijo za ta obseg in ti pri izzivih, ki jih ni nikoli doživel ne more prav nič pomagati - lahko pa te zapelje v zelooooooooooooo napačno smer. "Popravila" napačnih smeri pa so zelooooooooo draga. Če ne v denarju pa v izgubljenih priložnostih.
________________

Končno pa je prepir z vase zaverovanimi ljudmi praviloma nekoristen. Naj vsak ostane pri svojem, živi v svojem svetu absolutnega prav ter prepričanju, da so sojenice le njemu v zibelko podarile vso čebelarsko znanje tega sveta.
Sam pač ne živim OD čebel. kar veliko časa pa živim ZA čebele.
Pa lep čebelarski pozdrav!

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26269Odgovor cebelar_novinec
To Okt 02, 2007 2:28 pm

Mislim, da je pri amaterskih in profesionalnih čebelarjih razlika ( če ne upoštevamo stacionarne in prevozniške čebelarje ) samo tehnologija dela in časa. Oskrba in sam princip skrbi za čebele je enak! Ostalo so finese in pač vsak po svoje...

Kdo rabi samo eno uro za čebele ? Jaz jih vsak dan vsaj eno uro opazujem in enkrat na teden pregledam. Domnwvam, da izkušeni čebelarji ne pregledujejo enkrat na teden ?

Tole mi je všeč divji hehe Sam pač ne živim OD čebel. kar veliko časa pa živim ZA čebele.
Opažam pri sebi, da zaradi čebel (branje, razmišljanje) porabim veliko časa kar se že pozna tudi pri delu, ki prinaša kruh na mizo. Da ne govorim o denarju. Kupil sem raznorazno orodje za tišlarje. Jebi ga, če ne gre za satnike in ostalo čeb. opremo naj vsaj Ryobi in Black&Decker zaslužita :D

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26270Odgovor boriss
To Okt 02, 2007 3:20 pm

Divji ti me malo po svoje bereš.

Na večino stvari ni vredno odgovarajti hotel sem samo povedati da ukrepe pri čebelah mora narediti prav vsak čebelar iste in ob istem času. To je torej povsem isto. Razlika je samo v tem koliko kdo izgubi časa za nepotrebna dela.


Kje pa sem jaz pisal, da je to ista tehnologija pa ne vem. :)

Kar pa se ur dela tiče - kmalu bom čebele po tvojem oskrboval samo po 2 minute na leto.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26271Odgovor boriss
To Okt 02, 2007 3:21 pm

dobje napisal/-aCOLON Včasih kdo velikoooooooo govori ne pove nič, ali zelo malo.
Strinjam se!

lp boris

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26272Odgovor Fizikalec
To Okt 02, 2007 3:37 pm

dobje napisal/-aCOLONSpremljam tole debato in ne usporavam niti Fizikalcu niti boriss-u, oba imata svoj prav in če prav razumem, oba gledata svoje čebelarjenje skozi denar in mogoče pozabljata, da sta nekoč bila mala čebelarja( razen, če ni kdo podedoval čebelarstva).
To trdenje o najmanj 100 panjih pa je čista neumnost in se je mogoče nekomu zalomilo.
Kdor živi od čebelarjenja, mora itak svojo tehnologijo prilagoditi, da s čimmanj časa oskrbi čimveč čebel in mora velikooooooo računati. S tem pa ni rečeno, da zna in hoče to svoje znanje prenesti naprej.
Včasih kdo velikoooooooo govori ne pove nič, ali zelo malo.
Mislim, da ima Divji popolnoma prav in občutek imam, da ima on svoje čebele zato, ker jih ima rad.
Tole debato bom jaz zaključil, ker vsaj zame, je popolnoma neproduktivna.

Se pa strinjam z tabo dobje, da sem bil nekoč mali , kot dojenček sem lulal pa kakal v pleničke tega hvala bogu ne počnem več :roll: enako velja za čebelarjenje, od tasta sem dobil eno družino reko je če bom kaj veljal bo iz te več, če pa ne pa je še te škoda :? :? in mel je prav. Kasneje je videl, da sem veliko boljši in mi je odstopil še svojih 8 v oskrbo. Če bi ostal na tem nivoju bi bil torej še dojenček v pleničkah.....
Tista trditev o 100 panjih pa drži in velja v vsem življenju in poklicih enako...
Tudi jaz imam moje čebele rad ampak od ljubezni ne morem živet nikjer je ne jemljejo kot plačilno sredsvo :Neeee

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 26277Odgovor dobje
To Okt 02, 2007 6:14 pm

Fizikalec, res ni produktivno; jaz sem govoril o malem čebelarju, takem, ki mu pri čebelarjenju ni pomemben denar in ne gleda na čas.
Všeč mi je misel cebelar_novinca, ko pravi :"Kdo rabi samo eno uro za čebele ? Jaz jih vsak dan vsaj eno uro opazujem"- to pa meni nekaj pove.

Lulanje in kakanje- tu si naj pa vsak ustvari svoje mnenje :?:

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 26278Odgovor cebelar_novinec
To Okt 02, 2007 6:26 pm

dobje napisal/-aCOLON
Lulanje in kakanje- tu si naj pa vsak ustvari svoje mnenje :?:
hehe :D

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 26290Odgovor dušans
To Okt 02, 2007 9:45 pm

Pa je že kazalo, da bo na forumu zopet nekaj strokovnosti. Zdaj pa se zopet dajeta dve grupi, kdo ima prav. Škoda, res škoda.

Po mojem si je treba delo olajšati, ga opraviti hitreje in lažje.

Strinjam se z Danilotom, da je začetne napake težko popraviti. Apeliram na vse, da na forumu podate čim več dobrih informacij o panjih in panjskih sistemih, da bo vsak začetnik lahko izbral sebi in potrebam najboljši sistem. Seveda ima vsak pravico do lastnih napak, ravno tako lahko vsak preživi v čebelnjaki poljubno veliko časa. Nekateri smo pač tudi radi z družino, ali pa počnemo še kaj drugega kot cel dan buljimo v žrela.

Večina od nas nekaj stori, da postane čebelarjenje lažje in hitrejše.

Jaz sem se zato odločil za LR panje, potem pa sem še zamenjal naklade z 2/3. Posledice: lažje dvigovanje, ni potrebno žičiti satnikov.

Mimigrede: ko je Liebig izvedel svoje slavno predavanje z sekiro, ni v polni dvorani nihče protestiral. Zdaj pa beremo proteste neudeležencev...

Ali si Danilo spremenil svoje čebelarjenje po mesečnih navodilih v SČ. Zanimivo bi bilo prebrati spremembe.

Boris, daj kaj napiši o racionalizacijah. Tvoji prispevki so bili res poučni.

LP

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26291Odgovor Fizikalec
To Okt 02, 2007 10:03 pm

Dušan pa si me malo preseneto po dolgem času si nekaj pametnega napisal :shock:

Nisem spremenil načina po navodilih ampak sem nekaj stvari izpustil (razmere dela so me v to prisilile) in krepko posodobil tehnologijo. Torej z enako časa upravljam z 2x več družinami. Uporabljat sem začel malo drugačen panj, in drugačen načina prevoza pa drugo opremo za točenje, transport, skladiščenje itd..itd..
Prej sem rabo za 48 družin stočit en dan pa pol sedaj pa rabim za 160 samo dobra 2 dni.
Samo ne vem čemu naj pišem spremembe, ker tako ali tako niso nikomur všeč so bogokletne :roll:
Zadnjič spremenil 1, dne Fizikalec, skupaj popravljeno 0 krat.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 26292Odgovor divji cebelar
Sr Okt 03, 2007 6:28 am

Dušans mi očita:
"Mimigrede: ko je Liebig izvedel svoje slavno predavanje z sekiro, ni v polni dvorani nihče protestiral. Zdaj pa beremo proteste neudeležencev..."
________________

Torej so bili gostitelji veliko kulturnejši od gosta. To je lepo. Lahko pa je seveda razlog tudi v čem drugem. Pa ne bi o tem, da se ne bi ponovno kdo razburjal.

Da kritiziraš neumnosti pa res ni prav nobene potrebe, da si v tistem trenutku, ko se zgodijo tudi prisoten. In prav nič ne "protestiram" proti stališčem tega "sekira" strokovnjaka, temveč jih le kritiziram.
On naj tam po svoji Nemčiji in še kje razbija kar mu je volja in kar mu bodo dovolili, tukaj bomo pa sami odločali kako bomo ravnali in v kakšnih panjih čebelarili.
In za konec. Pred dnevi sem se srečal z znanim slovenskim strokovnjakom s področja čebelarstva in sva malo poklepetala. Odprl je nov vidik kako bi Slovenci lahko izrabili dejstvo čebelarjenja v AŽ panjih. Upam, da ga bo tudi kdaj predstavil širši javnosti in da če bo to res tudi storil, ne bo potem deležen "meča in ognja" raznih vernikov sekira strokovnjaka ter drugih tipov panjev.

Strinjam pa se, da je razprava o tem kaj je prav in kaj narobe na področju tipa panja neproduktivna in nekoristna. Dogovorimo se torej, da si ne bomo na tem področju več vsiljevali svojih mnenj in stališč ter delali bedakov iz tistih, ki čebelarijo v drugačnem panju kot sami mislimo, da bi bilo najbolj prav. Pustimo torej vsakemu svoje in če mu pri njegovem sistemu čebelarjenja ne želimo ali ne znamo pomagati, potem ga pustimo vsaj pri miru. Je takšen dogovor možen ?? Sam sem takoj ZA.
Pa lep čebelarski pozdrav!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 26293Odgovor boriss
Sr Okt 03, 2007 8:22 am

NE tak dogovor ni možen. Izbira panja je preveč pomembna da bi ti temo "skrili " v lažni varljivi mir da ta Izziv sploh ne obstaja.


O panjih in panjskih sistemih je potrebno govoriti, veliko govoriti in še več govoriti. Samo bi bilo morda res že zadnji čas da se začne veliko več pisati o tem kaj in kdaj kdo kaj dela ne pa samo praviti da je tvoj panj zanič - zato ker je Janša že to napisal in (morda malo karikirano) ker si ti "bedak".


V bistvu bi bilo zadnji čas, da se pogovarajmo res o panju in ne o osebah ki z njimi čebelarijo. V bistvu za panji stojijo čisto v redu osebe - ki imajo veliokrat zelo slabo orodje na voljo in si iz težav sploh ne znajo sami pomagati.

Moji članki želijo delovati v taki smeri - včasih pa mi pač ne uspe - se opravičujem če napišem narobe.

lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26294Odgovor Fizikalec
Sr Okt 03, 2007 8:26 am

boriss napisal/-aCOLONV bistvu za panji stojijo čisto v redu osebe - ki imajo veliokrat zelo slabo orodje na voljo in si iz težav sploh ne znajo sami pomagati.
Ja tole je ravno največji problem zelooo slabo pa prekletooo drago opremo dokler tega oseba za panjem ne uspe spremenit je pač uspeh zelo majhen. Je pa malo takih, ki dobro opremo posedujejo in so pripravljeni malo tega tudi navzven pokazat. Za vsak problem obstaja vsaj 10 rešitev 3 dobre in poceni in samo ena je najbolj idealna...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 26354Odgovor Fizikalec
So Okt 06, 2007 9:39 am

No vsaj en razlog, da pišema mal drugače, je pa dobro, če se konkretna stvar vpraša, da lažje napišeš kaj kdo rabi.
Če pišeš splošno se veliko podrobnosti izpusti....

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov