propolis na osnovi olja

Arhivirane teme 2007
gozdar
PrispevkovCOLON 4
PridruženCOLON Sr Feb 07, 2007 11:53 am

propolis na osnovi olja

OdgovorCOLON # 23739Odgovor gozdar
Pe Feb 09, 2007 8:12 pm

živjo

zanima me na kakšen način bi propolis pripravil da nebi bila osnova alkohol ampak olje (ne peče - uporaba pri otrocih). ali je propolis topen v olju in katero olje je to.

Hvala za odgovore

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 23742Odgovor carniolan
So Feb 10, 2007 10:24 am

Ni topljiv - razen alkohola in êtra a pripravo nealholne raztopine potrebno najprej dobiti extrat suhe snovi potem topiti to v PEG (polioksietilenglikol)
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

Uporabniški avatar
Mici
PrispevkovCOLON 481
PridruženCOLON Po Maj 22, 2006 10:08 pm
KrajCOLON Zagrac
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 23747Odgovor Mici
So Feb 10, 2007 6:16 pm

Verjetno še najboljši približek:
zver napisal/-aCOLONojla,

nisme vedel kam naj sedaj pišem sem ali na naslov vse o propolisu.

bom tu.

Malo sem poskušal z različnimi načini pridobivanja. Prejšnji vikend. Poleti, ko sem čistil ene panje sme propolis takoj zmrznil, ga fino zmlel ter zalil z žganjem in cvetom.

To je stalo do sredine novembra v flaši, ki semjo občasno premešal. Sedaj sem naredil poskus, kaj se zgodi, če poskušaš izločiti alkohol.
Zadevo sem počasi odlil, in nato še precedil čez filter papir. nato sem polovico dal gret, tako da je večina alkohola izhlapela (metanol vre--> torej zelo intenzivno hlapi že pri 75 stopinjah celzija). V tej posodi mi je ostala gosta tekočina, prav nič pekoča z izrazitim okusom po propolisu (torej za ženske in otroke). Iz tega zvarka je po mojem izhlapel ves metanol in etanol.
Drugo polovico sem nekaj nalil v flaške, da vidim kakšen ima vpliv ta metanol name.
Kar je ostalo sem pokril s cunjo (da se ne praši) ter postavil na toplo, da počasi izhlapi ta metanol ostane pa le etanol s propolisom.

Da opišem še delovanje metanola, ki je "strupen". Ni tako zelo strupen kot se sliši. Dosti ga je bilo v nežlahtnem belem vinu šmarnici. Pa jih le ni veliko umrlo, čeprav so ga popili kar nekaj.
Majhne količine metanola sploh niso toksične (govorimo za odrasle osebe), v nekoliko večjih količinah povzroči glavobol (kar je preizkušeno ob popivanju s šmarnico, tako pravijo, da boli glava).
Naslednja faza predoziranja je slepota. Če pa kljub slepoti nadaljujemo nas bo pa pobralo.

Mislim, da nihče ne bo zaužil toliko propolisa v raztopini cveta, da bi ga bolela glava, kaj šele slepota in smrt.

je pa prav, da ste pazljivi ob vsaki substanci za katero pravijo da je strupena, dokler se o njej ne poučite kaj več.
Kdor veliko ve, malo verjame.
Slika

samec
PrispevkovCOLON 3
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 9:57 am

OdgovorCOLON # 24904Odgovor samec
Če Jun 14, 2007 11:05 am

Propolis sestoji, po večini, iz spojin, ki so v maščobah topne. Torej se topi v maščobah, vendar bi potreboval kar nekaj znaja za pripravo take raztopine (saj je uporaba drugega, boljšega topila nujna). Enostavnejša je priprava etanolne tinkture, ker etanol dobro topi maščobe in maščobotopne spojine.

Sam se tudi zanimam za brezalkoholno varianto in se bom po vsej verjetnosti lotil ekstrakcije s pomočjo etanola. PEG5 topilo mi ne diši, sicer bi si kupoval baby od Medexa, pa še težko bi z njim zaužil tako velike količne, kot načrtujem.

Je kdo probal uživat naravni propolis? Kje bi ga lahko dobili na obali, da si pripravim ekstrakt?

LP

Uporabniški avatar
Mici
PrispevkovCOLON 481
PridruženCOLON Po Maj 22, 2006 10:08 pm
KrajCOLON Zagrac
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 25594Odgovor Mici
Sr Avg 08, 2007 9:36 pm

tisti citat od zver-a ki sem ga objavil me pa malo bega.
ne vem kako mu je uspelo dobiti tako zmes (ne da mu ne vrjamem) ker opažam da v flaši v kateri imam propolis (imam en kozarček v katerem imam veliko propolisa, dolijem šnopca, ko se mi zdi da se je primerno obarval, odlijem v večjo flašo), no v tisti flaši opažam kaplice čistega propolisa na dnu. očitno alkohol hlapi (flaša ni zaprta neprodušno) in zgleda da zaradi padca alkohola, zmes ni sposobna "nositi" takšne koncentracije propolisa, zato se izloča na dnu.
nadalje me čudi to, da njegov propolis ni bil pekoč, mar ni propolis pekoč-rahlo seveda?? vem da sem nekje prebral da je to eden izmed načinov kako otroka odvadit dude-namazat s propolisom.

pa da ne bo kdo mislil da je moj namen provokacija...pač dalo mi je mislit pa sem napisalm mogoče bo pa le kdo odgovoril?
Kdor veliko ve, malo verjame.
Slika

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 25596Odgovor carniolan
Če Avg 09, 2007 9:14 am

Propolis ni pekocega okusa - marvec trpkega - Ta trpki okus daje tisto znacilno anestezijo, ko se dojenckom mazejo dlesni z propolisom, ne zaradi tega da ne bi vec imel dude, temvec da ne joka in cvili ko murastejo prvizobjed- z rastjo zob pa ima dojencek istocasno se rdeco iritacijo na ritki. Torej ce masiramo dojenckove dlesni z propolisom (apiaby - buccopolis) sta ubiti dve muhi na mah - dlesniso anestezirane, ritka pa ni vec rdeca- Ce pa je se 30 kapljic propolisa v NIVEA kremo- pustit da se etanol izhlapi in ritko namazat - srbecica in rdecica izgineta, kot bispustil pismo na pustni nabiralnik
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov