Ropanje

Arhivirane teme 2006
Marija
PrispevkovCOLON 23
PridruženCOLON Ne Mar 12, 2006 8:12 pm
KrajCOLON VIPAVA

Ropanje

OdgovorCOLON # 22723Odgovor Marija
Po Nov 27, 2006 7:05 pm

Imam hude probleme z ropanjem v mojem čebelnjaku. Živim v Vipavski dolini,kjer imamo zelo visoke temperature, 15stopinj in več. Vsem panjem (AŽ panji) sem vstavila v žrela cevke 15cm dolge, pa so danes vseeno ropale rezervno družinico.Osip varoj pred tednom dni je bil 35 varoj na podnico. Zdravila sem jih z Perizinom, sistem kapljanja, 14 novembra. V sredini decembra nameravam uporabiti oksalno kislino, sistem kapljanja. Prepričana sem bila, da bodo tunelčki preprečili ropanje, pa izgleda, da tudi to ni 100% rešitev. Vreme je oblačno, megleno in občasno rahlo prši, pa tudi to ne ustavi ropanja. Izkušenewjši čebelarji se pritožujejo, da je letošnje leto nekaj izjemnega glede ropanja.
Forumce prosim za kakršen koli pameten nasvet in pojasnilo, kje ga lomim.
Lep pozdrav in hvala Marica

scopoli
PrispevkovCOLON 369
PridruženCOLON Ne Maj 30, 2004 3:04 pm

OdgovorCOLON # 22724Odgovor scopoli
Po Nov 27, 2006 7:27 pm

tole je Med-ved napisal
http://www.slovenski-cebelarji.com/foru ... =rop#22400


tudi na tminskem ropajo. danes še en primer. to se pojavlja pri šibkejši družini. žrela so skoraj priprta.

divji trot
PrispevkovCOLON 213
PridruženCOLON Sr Okt 25, 2006 2:41 pm

OdgovorCOLON # 22732Odgovor divji trot
To Nov 28, 2006 6:52 am

Marija pozdravljena!
Sedaj ga ne lomite več nikjer. Napaka je bila storjena že prej. Videti je, da ste v zimo šla z določenim številom slabih družin, močno napadenih za varojo, lahko, da je bil kateri tudi brezmatičen.
Vam gre pohvala, da svojo napako vsaj priznate in skušate rešiti kar se rešiti še da. Večina drugih pa molči in svoje težave skriva.
Za rop je krivda vedno na strani čebelarja. Bojim se, da sedaj veliko ne boste več mogla storiti. Če vam jih ne bodo sedaj izropale, pa bodo to nadoknadile takoj spomladi, ko bo ta nevarnost še veliko večja. Cevke, ki ste jih vstavljala niso posebno uspešna rešitev, ker se ropane čebele ne branijo. Te cevke pomagajo le takrat, ko je družina izpravna, vendar preslaba, da bi se sama ubranila. In še to le določen čas, potem pa je treba ali takšen panj odseliti na drugo lokacijo ali pa ga podreti in združiti. Vse druge čire čare so praviloma neuspešne.
Na lastnih napakah se pač učimo. In to vsi. Tako tisti, ki to priznajo kot seveda tudi tisti, ki ne priznajo.
Lepo vas pozdravljam!

Marija
PrispevkovCOLON 23
PridruženCOLON Ne Mar 12, 2006 8:12 pm
KrajCOLON VIPAVA

Ropanje

OdgovorCOLON # 22741Odgovor Marija
To Nov 28, 2006 3:02 pm

Spoštovani divji !

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor. Predvidevala sem, da je za kakršne koli ukrepe prepozno. Učne ure čebelarstva so včasih silno krute. Sama čutim veliko odgovornost do mojih čebel, saj jim z neznanjem povzročam hudo trpljenje. Sprašujem se ali imam pravico, da jih izpostavljam ali se ne bi v naravi same znašle bolje.
To so bile moje najmočnejše rezervne družine.
Divji, kdaj jih lahko zdravim z oksalno kislino? 15. novembra sem uporabila perizin, ker so matice še zalegale. Matice so vse letošnje, med njimi dve iz vzrejališča. Glede na vreme, matice lahkjo še vedno zalegajo. Ali imam prav? Ali pa nehajo zalegati v decembru, ne glede na vreme?
Biti čebelar je včasih težje kot vzgojiti otroke.
Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovore.

divji trot
PrispevkovCOLON 213
PridruženCOLON Sr Okt 25, 2006 2:41 pm

Re: Ropanje

OdgovorCOLON # 22743Odgovor divji trot
To Nov 28, 2006 4:43 pm

Marija pozdravljena!
Ne krivite se in si ničesar ne očitajte. V čebelarstvu se v največjem delu učimo prav na svojih napakah. Na žalost je pač tako. Iz knjig se ni še nihče naučil čebelariti, razen večnih čebelarskih modrecev, seveda. Ti pa imajo tako ali tako praviloma prazne panje.
Glede zdravljenja oziroma zatiranja varoje, pa bi vam svetoval, da se posvetujete s svojim terenskim veterinarjem. Pustite vse druge nasvete, ki jih je lahko toliko kolikor je svetovalcev. To velja še posebej sedaj, ko imate težave z ropi.
Glede zaleganja pa ne upam dati končnega odgovora, kes sam čebelarim na drugem koncu najine dežele. Tukaj pri nas praviloma v začetku decembra zalege v družini ne bi smelo več biti. Vendar tudi to ne drži popolnoma, ker sem v tem času pri kakšni družini že tudi opazil močno navlažen papir, ki sem ga moral menjati. Skoraj prepričan sem, da je v tisti družini tudi v začetku decembra bila zalega.
Biti čebelar je lepo, če le s srcem čebelarite in ne s kalkulatorjem v roki.
Brez težav, porazov, vzponov in padcev, pa ne gre nikjer in tako je tudi v čebelarstvu.
Lepo vas pozdravljam in vam želim veliko uspeha v čebelarjenju! Pomlad bo hitro prišla in ponovno bomo užili naše čebelarske radosti.

Marija
PrispevkovCOLON 23
PridruženCOLON Ne Mar 12, 2006 8:12 pm
KrajCOLON VIPAVA

Ropanje

OdgovorCOLON # 22744Odgovor Marija
To Nov 28, 2006 5:20 pm

Spoštovani Divji!
Z našim veterinarjem sem že dogovorjena za uporabo oksalne kisline. Ob zatiranju z perizinom mi je pregledal vse družine. Bile so dobre, celo močne.Predvidevam, da so oslabele po tretiranju z perizinom, čeprav je bilo na naletni deski zelo malo mrtvic, od desetih družin le 53, naslednji dan. Umirajo pa še vedno, kajti ob vsakem obisku čebelnjaka pobiram mrtvice v manjšem številu, v povprečju 8-10.
Divji, zelo rada prebiram vaše prispevke na forumu, ker iz njih veje ljubezen do vaših čebelic. Tudi sama nimam čebel, da bi izboljšala hišni proračun, hvala Bogu, zaslužim dovolj za dostojno življenje, imam jih za veselje in iz spoštovanja do njihove pridnosti. Velikih količin meda si niti ne želim, ker se ne mislim tržno udejstvovati v čebelarstvu.
Najlepše se vam zahvaljujem za besede utehe,ki tako lepo zvenijo, ko je človek v stiski.
Lep pozdrav in obilo veselja z vašimi živalicami
Marica

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov