Kaj je varna hrana?

Arhivirane teme 2006
Uporabniški avatar
guliver
PrispevkovCOLON 354
PridruženCOLON Ne Nov 27, 2005 11:49 pm
KrajCOLON Ljubljana

Kaj je varna hrana?

OdgovorCOLON # 21256Odgovor guliver
Ne Sep 10, 2006 10:59 pm

Za tiste, ki jim še vedno ni jasno:


KAJ JE VARNA HRANA?


Danes se v naših revijah, dnevnem časopisju pojavlja vedno večja “gonja” proti mesu, ki je osnovana predvsem iz enega zornega kota in nima prave znanstvene podlage. V glavnem se propagira samo neke »eksotične« filozofije ter se na veliko govori o neki »zdravi hrani«.

Najprej je potrebno omeniti, da je pojem »zdrave hrane« zmoten. »Zdrave hrane« namreč ni. Vsako pretiravanje s posameznimi vrstami živil lahko privede do anomalij, pomanjkanja posameznih snovi in včasih celo tudi do smrti. Obstajata samo varna hrana in uravnotežena prehrana.

Varna hrana je pojem, ki se uporablja tako v kmetijstvu kot v tehnologiji in prehrani ter pomeni, da se spoštuje vso zakonodajo, znanstvene in strokovne principe, ki se vpletajo v zagotavljanje varnosti živil (npr. kmetijskih pridelkov), surovin, dodatkov, pomožnih sredstev, embalažnih materialov ter pravilnosti tehnoloških postopkov, ki se uporabljajo v procesu pridelave, priprave oziroma predelave živila. Posledica nepazljivosti, malomarnosti ali napake pri delu je lahko za potrošnika usodna.

Varno hrano zagotavljamo predvsem s principom dobre kmetijske prakse/dobre proizvodne prakse in z uvajanjem tako imenovanega sistema HACCP (analiza tveganja kritičnih kontrolnih točk) na kmetijo, v gostilno/bife in živilsko industrijo.

Uravnotežena prehrana je tista prehrana, ki vsebuje vse hranljive snovi, ki jih telo rabi za rast, obnavljanje, boj proti raznim boleznim kot tudi energijo, ki jo telo potrebuje za svoje delovanje. V uravnoteženi prehrani imajo svoje mesto tako snovi, ki so lahko v večjih količinah strupene (Se, Cu, vitamini A, D itd.), kot tudi snovi, ki v velikih količinah niso strupene, vendar lahko pri uživanju v prekomernih količinah privedejo do pomanjkanja esencialnih snovi ali do debelosti ter z njo povezanimi boleznimi in do rušenja telesnega ravnovesja, s tem pa do občutljivosti telesa za določene bolezni, slabega počutja itd. V uravnoteženi prehrani imajo svoje mesto tako sadje in zelenjava kot živalske maščobe in meso. Z nobeno stvarjo, pa ni vredno pretiravati.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 21268Odgovor Pike
Po Sep 11, 2006 2:23 pm

Se popolnoma strinjam, da ga ni čez luštnega prašička s čebulo in mladim krompirjem ter jagenčka s svežim paradižnikom in kumarami in mlado čebulo in hrustljavo zapečene race z mlinci in rdečim zeljem. :wink:

Uporabniški avatar
bara
PrispevkovCOLON 1169
PridruženCOLON Ne Apr 17, 2005 7:01 pm
KrajCOLON Domľale
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 21768Odgovor bara
So Okt 21, 2006 5:36 am

Guliver, ker ravno delam kot nora, se pravi, da spet ne spim zaradi ne varne hrane, pri nas v SLO ljudje dojamejo, kaj je varna hrana, ko jih počekira kakšna inšpekcija in potem se čudijo, da to sploh obstaja, pa da niso vedeli, pa da,...

Veš te zadeve so stvar morale in žal je tako, kot je..., en drek ves futr, ki ga jemo... Jest nič več ne verjamem, ker to kar videvam, je grozljivka.
Nobena tema ni tako trda, da je sveèa ne bi mogla razsvetliti.

www.varna-hrana.si/

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 21772Odgovor divji cebelar
So Okt 21, 2006 7:48 am

Kaj ga lomite !? Zdrava hrana je le hrana pridelana v laboratorijih pod modrim vodstvom naših strokovnjakov in znanstvenikov, GSO in podobno. Vse tisto kar se pripravi na kmetijah ali kar pripravljate doma je en sam strup in nesnaga. Pravo meso lahko pride le z ameriških farm, prava soja in žito z ameriških plantaž in polj, prava pijača le iz ameriških multinacionalk itd..... Poglejte kako lepo zavaljeni in okroglolični so naši ljubi amerikančki, mi pa hodimo tukaj po slovenski zemljici suhi in pretegnjeni. Jemo meso iz naših kmetij in le nekaj metrov od naših zreskov so gnojišča, po naših zreskih se pasejo muhe in naši zreski se sami pasejo po travniku po katerem opravljajo tudi biološke potrebe vseh vrst. Fuj in fej !!! Kje si dragi HACCP, da ne narediš reda na tem področju ??!!

Uporabniški avatar
bara
PrispevkovCOLON 1169
PridruženCOLON Ne Apr 17, 2005 7:01 pm
KrajCOLON Domľale
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 21775Odgovor bara
So Okt 21, 2006 8:18 am

Divji, ne delam kaj dosti na stebru higiena, delam večinoma ostale tri stebre varne hrane. Tu ne gre za HACCP, to je najmanj. Tisti, ki naj bi bili nosilci živilske dejavnosti nimajo nič urejeno. Definitivno so GSO boljši, kot kakšno dobro živilo okuženo s patogenimi mikroorganizmi. Od tega prej crkneš.
Nobena tema ni tako trda, da je sveèa ne bi mogla razsvetliti.

www.varna-hrana.si/

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov