Palčke

Arhivirane teme 2006
mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21234Odgovor mj
So Sep 09, 2006 10:58 am

Lepo pozdravljeni!

Letos mi je prijatelj mlad čebelar zaupal, da je našel v gozdu v enem od lesenih vikendov čebele, ki izletavajo iz luknje med temeljem in podom na zadnji strani objekta. Poklical ga je njegov znanec, češ, da je pred vrati roj. Roj je ogrebel in potem našel še družino, katera je izrojila izpod vikenda. To je bilo pred tremi leti in ker je vztrajal, da si tudi sam ogledam kraj in skupaj najdeva način, kako priti do njih. Čebele so pod podom dnevne sobe. V tla sva izvrtala luknjo in prišla do gnezda. Na luknjo sva postavila naklado z satjem in vse se je skrilo pod klop. Veho na nakladi pa sva zaprla.
Zadnjič sva šla pogledat kako je z naklado in ugotovila, da so čebele že v njej. Vse skupaj sva pustila na miru in bova počakala do pomladi kaj se bo zgodilo, saj se do gnezda ne da priti nikakor.

Sedaj pa naj nekdo, ki kar naprej govori o zdravilih, riše krivulje in diagrame o propadu čebel, če je v jeseni ali pomladi preveč varoj v panju pove, kdaj bo ta družina propadla, če je nihče ne zdravi že tri leta, v okolici pa so čebelnjaki na manj od kilometra. Vse kaže, da so stvari lahko tudi drugačne in ni vse verjeti stroki.

Spomladi pa bova naredila test na čebelah, ki bodo zasedale dodano naklado.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 21257Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Sep 11, 2006 1:29 am

Bravo Janez ! ! !

Tole je menda prvo sporocilo iz Europe, kjer je nazadnje nekdo, s svojimi ocmi ugotovil, da je res, da se cebele lahko same prezivijo . . . .
Bres birgelj, to je, bres zdravil, strupov in umetne hrane. . . .

Samo sedaj so pa menda spet prisiljene na neprimerno satje in menda jim spomladi nebo nic kaj dobrega kazalo . . . . ?
Regards,
Frank

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 21259Odgovor divji cebelar
Po Sep 11, 2006 6:17 am

Tako je kolegi ! Proč z vsemi zdravili in dodatnimi krmljenji ter takšnimi ali drugačnimi panji. In hitro bomo med lahko kupovali v apotekah na grame. In tudi cena bo takšna kot si jo želimo.
Sedaj pa malo bolj resno. Ne sklepajte prehitro in ne delajte prehitrih zaključkov. Čebele so v svojem domovanju preživele in tako bi lahko (mogoče) bilo še nekaj let. Niso bile nastanjene ne v nakladah kjer bi se jim prostor neprestano povečeval in ne v trietažnem AŽ-ju, ni se jih venomer sililo v neprestano gradnjo novega satja, ni se jim neprestano odvzemalo medu in lahko so normalno skrbele za nadaljnji obstoj vrste ( rojile ) ter do popolnosti razvile ostale naravne nagone kot so čistilni, ki se mi zdi najpomembnejši. Vsaj za ta primer.
Prav zanima me kaj bo pokazalo tretiranje proti varoji in kakšen bo odpad. Slovenska veterinarska stroka bi morala z "zlatom" plačati ta primer čebelje družine in izvesti vsa potrebna testiranja in mogoče bi dobili uporabne odgovore za morebitna spremenjena ravnanja v bodoče ter nove in naravi ter čebelam prijaznejše doktrine tehnologije čebelarjenja.
Pa nisem prepričan, da te čebele razen nekaj čebelarjev še koga zanimajo preveč. Kot svojevrsten fenomen mogoče že, kaj več pa skoraj zagotovo ne. Sholastika je huda in še vedno zakoreninjena doktrina tudi v nekaterih "strokovnih" krogih.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21260Odgovor mj
Po Sep 11, 2006 6:17 am

Pozdravljen Frank!

Na to, da so sedaj na drugem satju pa nisem prej pomislil. Da bi pa prišel do njih na drug način pa ni mogoče, ker so globoko med temeljem in tlemi hišice. Imajo pa neizmerno veliko prostora, saj sva jih slišala šumeti pod celim prostorom dnevne sobe. Izletavajo pa samo skozi eno odprtino, kar kaže, da so skupaj v enem gnezdu, čeprav tudi to ni nujno. So pa vsekakor rojile vsaj enkrat, odkar so najdene.
Satje v nakladi je res lahko okuženo z prejšnjimi zdravili ampak glede same varoje pa ne bi smelo imeti vpliva. Test pa bom nekako naredil, najbrž spomladi.

Lep pozdrav v Kanado.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 21270Odgovor Pike
Po Sep 11, 2006 2:27 pm

Jaz bi samo še pri sestavku Divjega dodal, da tudi niso bile stisnjene v AŽ panjih :lol:

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

Re: Palčke

OdgovorCOLON # 21273Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Sep 11, 2006 4:30 pm

mj napisal/-aCOLONPozdravljen Frank!

Na to, da so sedaj na drugem satju pa nisem prej pomislil. Da bi pa prišel do njih na drug način pa ni mogoče, ker so globoko med temeljem in tlemi hišice. Imajo pa neizmerno veliko prostora, saj sva jih slišala šumeti pod celim prostorom dnevne sobe. Izletavajo pa samo skozi eno odprtino, kar kaže, da so skupaj v enem gnezdu, čeprav tudi to ni nujno. So pa vsekakor rojile vsaj enkrat, odkar so najdene.
Satje v nakladi je res lahko okuženo z prejšnjimi zdravili ampak glede same varoje pa ne bi smelo imeti vpliva. Test pa bom nekako naredil, najbrž spomladi.

Lep pozdrav v Kanado.

Pozdravljen Janez,

Jaz nisem mislil prevec na okuzbo ali pa kontaminacijo na 'industrijskih' satih...
Dejstvo je da cebelje druzine ki 'pobegnejo' in se same skrbijo zase u divjini, prezivele so - ker so si same zgradile svoje sate - po svoji volji, zelji in potrebi - tako kot so si za milijone let. Satne celice so manjse, vsaj u kori gnezda, in zato se cebele vzgojene u teh celicah rodijo en do dva dni preje. To pa je 'smrtna kazen' za varojo, ker le-ta nima casa da se popolnoma razvije, (spolno) in tako je zivljenska veriga varoje prekinjena.
Ni pa receno da so le-te cebele 100% brez varoe. Nasprotno! Varoja JE prisotna, toda u znatno manjsem stevilu in cebele jih imajo pod kontrolo tako da brez nikakrsnih slabih posledic mirno sozivijo.

Nima veze koliko drugi spekulirajo, kdaj in kako jih bo varoa nazadnje le pobrala. . . . .
Znanstveno je potrjeno da pri cebelarjih ki svojih druzin ne tretirajo - te druzine bodo propadle sigurno u njihovem drugem letu. Ce nekdo tega ne verjame, (vsaj eden sigurno ne...) Zakaj pa potem toliko druzin letno propade in to celo cebelarjem ki tretirajo veckrat letno ?

Znanstveno je tudi dokazano da cebele pod oskrbo cebelarjev so zelo dependantne na cebelarjevo oskrbovanje in kemicno tretiranje - da niso vec sposobne da se same skrbijo za svoj obstoj. Vsa ta zdravila katera se mecejo letno u panje pozgejo globoke rane u cebelja telesa in virusi in bolezni, katere vektors varoa, pa jih potem stalno napadajo in vse to se stalno vrti u carobnem krogu ki nima konca.

Le-te ki pa izrojijo, ( to stalno potrjevanje od nekih na tem forumu, da je to njihov nagon za razmnozevanje je pa cista resnica!) Cebele slutijo da za svoj dolgotrajni obstoj na tem zagiftanem svetu - njihova edina "sans" je da gredo po svoje! ! !
Le te ki uspejo prezivet prvo in pa se drugo leto, u divjini, te so pa ze na dobri poti nazaj - tam kjer pripadajo. Varoa je bila prisotna u divjih cebelah ze za milenia - brez tezav na cebeljo populacijo.

Cebelarji pa se le pocasi prebujajo in dosti jih je ki ze dvajset let cebelarijo - brez kislin, strupov, mineralnih olj, kemikalij, zdravil, industrijskega voska, ( satne osnove) in sploh ne umetne hrane... (pogace in sladkor/raztopina)

Janez, kot sem rekel vceraj: Vidva sta pa taprva iz Europe, ki sta zive price da je vse to mozno in da se to dogaja u divjini vec kot bi si pa tudi kak vsevednez mislil...

Tudi pri nas cebelarji ne vedo vse. Vedo pa eno: Cebelarjenje kot je - ne bo slo za dolgo. U Spaniji so lansko leto izgubili 5 milijonov druzin - in zelooo malo se o tem govori, se manj pa bere.
Letos so U Alaski nasli divje cebele - brez varoe. Dnevno se u ZDA pobirajo cebelje druzine iz divjine. So pa zelo dragocene za tiste ki obrajtajo njihovo dragocenost. U ZDA je sedaj zelo dobro trgovanje z maticami _ vzrejenimi od takih "divjih druzin." In nobeden se niti malo ne beli glav, cez varoo, ali pa kakrsno koli drugo golazen ali pa bolezen. (Razen seveda - mali panjski hrosc - le ta pa napada vse - tudi cmrlje. Toda tudi tam sedaj odkrivajo da panjski hrosc ne naredi nobene skode na zdravih in veselih cebelah.)
Jaz osebno imam vesele cebele in varoe do danes se nisem videl. Ne letos, mogoce u bodocnosti, toda strupov in zdravil pa u mojih panjih ni - in jih tudi nebo...

Ce koga zanima to, se pa lahko malo pobrska po netu.
Organic beekeeping je eno najvecjih list na svetu. Tam se niti ne omenja zdravil ali pa cuker, ker vas bojo brcnili stran. Vse je absolutno naravno kot je bilo pred sto letih...
Feral Bee Project je tudi en dober link - in se in se. . . . . .
Regards,
Frank

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21275Odgovor mj
Po Sep 11, 2006 6:24 pm

Frank, prav lep pozdrav!

Verjamem, da so si čebele naredile tudi manjše celice in tako pokopale varoje. Vem kako gradijo po svoje. Morda bi jim morali pustiti tudi v panju, da delajo po svoje. Kako se branijo prisotne varoje, ki praviš, da je v sožitju z čebelami, pa ne vem in brez pregleda ni mogoče kaj sklepati. Toda, če imaš prav, potem ne bodo pomrle, saj jo imajo pod kontrolo. Škoda (ali pa ne) je, da se ne da do čebel in pogledati v živo kako je z njimi. Zaenkrat jih bova s kolegom pustila na miru, če praviš, da so tako samostojne, da ne rabijo človeške pomoči. Če pa bodo preživele zimo, jih bova testirala spomladi in se spet oglasim.
Frank, lepo se imej in veliko veselja s čebelami ti želim.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 21277Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Sep 11, 2006 9:26 pm

Janez,

hvala, glede mojega cebelarskega veselja... Imas prav: U to kisto, namesceno na vrh, bi bilo pa dobro imeti prazne okvircke. Takole, ko se bodo izvalile nove cebele u vecjih celicah jih bo pa kmalu varoa spet prevzela.
Probaj u tej kisti dobiti tudi zalego in tako nadaljevati dobre gene - seveda pa si morajo tudi graditi svoje 'divje ' sate.
Tudi roji od tam so dragoceni in bi morali biti vrzeni u prazne kiste...
Kar imas sedaj u rokah - je nam uzelo okoli sedem do deset let experimentiranja in 90% izgube druzin...
Izgleda da ves dosti kako to izgleda in ti zelim mnogo srece s tem experimentom. Upam da se spet slisimo spomladi . . ?
Regards,
Frank

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21279Odgovor mj
To Sep 12, 2006 4:58 am

Frank, lep pozdrav!

Tudi na to nisem pomislil, da bi čebele zgradile v "kišti" svoje satje. Tudi nisem misli, da bo matica prišla v to naklado, razen, če bi ji zmanjkalo prostora kjer je sedaj. Če pa bo prišla in zalegla sate, bova s prijateljem to poskusila izrabiti za nadaljevanje dobrih genov, kakor praviš. Bojim pa se, da sva premalo izkušena, da nama bo uspelo.
Vikend hišica, kjer so čebele stoji sredi gozda med visokimi drevesi. Čebele izletavajo navzgor do vrhov smrek in potem letijo dalje. V okolici pa so vasi in čebelnjaki, ki jih sicer nisem videl, če so polni vem pa, da skoraj ni vasi brez čebel pri nas na Dolenjskem.
Če bo kaj novega se oglasim, morda prej kot spomladi in pozdrav v Kanado.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21403Odgovor mj
To Sep 19, 2006 5:54 pm

Lepo pozdravljeni!

Najnovejša vest je, da je moj prijatelj čebelar Tone, odkril čebele, ki so že deset let v neki kmečki hiši, brez poseganja človeka v družino.
Ker ne vem natančno kako in kaj, zaenkrat samo to. Ko se sam prepričam o tem, pa kaj več.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21404Odgovor mj
To Sep 19, 2006 5:56 pm

Napaka.
Zadnjič spremenil 1, dne mj, skupaj popravljeno 0 krat.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21405Odgovor mj
To Sep 19, 2006 5:56 pm

Napaka.
Zadnjič spremenil 1, dne mj, skupaj popravljeno 0 krat.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21406Odgovor mj
To Sep 19, 2006 5:57 pm

Napaka.
Zadnjič spremenil 1, dne mj, skupaj popravljeno 0 krat.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21407Odgovor mj
To Sep 19, 2006 5:58 pm

Napaka.
Zadnjič spremenil 1, dne mj, skupaj popravljeno 0 krat.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21408Odgovor mj
To Sep 19, 2006 5:58 pm

Napaka!

Najprej se ni hotel naložiti tekst, potem pa sem ugotovil, da se je kar večkrat, zato sem izbrisal vse razen prvega.

Urednik pa lahko zbriše vse odvečne okvirje.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Re: Palčke

OdgovorCOLON # 21420Odgovor divji cebelar
To Sep 19, 2006 10:40 pm

mj napisal/-aCOLONNapaka.
Teh napak se ti je nekaj veliko nabralo ??!!

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Re: Palčke

OdgovorCOLON # 21421Odgovor divji cebelar
To Sep 19, 2006 10:40 pm

mj napisal/-aCOLONNapaka.
Teh napak se ti je nekaj veliko nabralo ??!!

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 21423Odgovor bogdan
Sr Sep 20, 2006 8:05 am

hehe, napaka...

Sploh pa ne stane veliko v čebelnjaku imeti eno družino (roj), ki si je satje na okvirjih sam zgradil, brez satnic, pa da vidimo. Nič prestavljati, nič futrati, (nič točiti?), nič rešetke, samo opazovati... Verjamem, da bi se vsak na tem marsikaj naučil. Sam bom v prihodnji sezoni to poskusil.
Naj medi, kjerkoli ze si...

yacksy
PrispevkovCOLON 149
PridruženCOLON Po Jul 31, 2006 12:33 pm
KrajCOLON Okolica Smarjeskih Toplic

OdgovorCOLON # 21424Odgovor yacksy
Sr Sep 20, 2006 8:12 am

Kako pa prepričati čebele, da bodo gradile satje na okvirjih?

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 21425Odgovor divji cebelar
Sr Sep 20, 2006 8:17 am

bogdan napisal/-aCOLONhehe, napaka...

Sploh pa ne stane veliko v čebelnjaku imeti eno družino (roj), ki si je satje na okvirjih sam zgradil, brez satnic, pa da vidimo. Nič prestavljati, nič futrati, (nič točiti?), nič rešetke, samo opazovati... Verjamem, da bi se vsak na tem marsikaj naučil. Sam bom v prihodnji sezoni to poskusil.
Se strinjam, da bi bil to zanimiv in poučen poizkus. Vendar svetujem, da okvire zažičiš in v zgornji del okvirja vstaviš vsaj 2 do 3 cmm široko satnico. Upam, da jih boš s tem usmeril kje naj gradijo satje, da boš imel tako boljši pregled nad dogajanjem v panju. Lahko da bo uspelo. Poizkusiti ni greh, In še odstranjevanje starega satja bi si s tem omogočil. Upam vsaj. Pred naselitvijo pa dvigni spodnje kovinske nosilne prečne palice, da spodnje okvirje ( v plodišču) čimbolj približaš zgornjim ter s tem vsaj deloma preprečiš "zazidavo" vmesnega praznega prostora.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21429Odgovor mj
Sr Sep 20, 2006 12:20 pm

Pozdravljeni!

Zakaj odstranjevanje starega satja. To je že poseg v panj. Čebele si morajo same ustvariti svoje pogoje za svoj način življenja.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Re: Palčke

OdgovorCOLON # 21430Odgovor divji cebelar
Sr Sep 20, 2006 12:53 pm

mj napisal/-aCOLONPozdravljeni!

Zakaj odstranjevanje starega satja. To je že poseg v panj. Čebele si morajo same ustvariti svoje pogoje za svoj način življenja.
V take skrajnosti pa res ne kaže zahajati, že zaradi tega, ker bi bil ta panj verjetno v neposredni bližini z ostalimi čebelami in bi bilo prav neumno si v neposredni bližini ustvariti izvor morebitnih bolezni. Saj bo moral tudi zatirati varojo ali pa panj odpeljati nekam daleč v gozdove stran od vseh čebelarstev. Preveč naivnosti pa tudi ni dobro naenkrat na enem mestu.

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21431Odgovor mj
Sr Sep 20, 2006 2:54 pm

Pozdrav!

Čebele so samo zaradi take "naivnosti" preživele in to prav v bližini drugih čebelnjakov. Še pred kratkim sem slišal strokovnjaka, ki je govoril o tem, da bi čebele pomrle brez človekove pomoči. Morda res nekatere a vse že ne.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 21432Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Sep 20, 2006 4:13 pm

Nekaj mesecev nazaj smo tukaj imeli kar dobro debato o uporabnosti "starih satov"!?
Debata se je kar malo "zagrela" vsaj - pogledana z moje strani. Bil sem mnenja, (se tudi sem) da je uporaba starih satov OK! Navedel sem da poznam cebelarje ki uporabljajo 15 let stare sate in en u ZDA je sporocil da menda ima nekaj le-teh ki so okoli 40 let stari !?
Torej? Jaz sem pa letosnje poletje investiral veliko casa in denarja, (za bencin) in si nabavil en sat ki je bil tako crn - kot sama luknja u raufneku!
Cebelar mi je rekel da nima pojma koliko je bil star, (sat) menda priblizno 20 ?
Potisnil sem to rec u plodisce in sem se preko tega kar malo veselil, kajti ta sat je bil pa SC. Celice so bile kar precej manjse od 'normalnih' 5,4mm.
Tako, potihem, sem si zelel da bi ga matica zalegla, kajti u mojem cebelarstvu jaz 'regresiram' cebele na naravno 4,6 - 4,9 satje. . . .
Presenecen sem pa bil ko sem cez nekaj dni izvlekel spodnji nadelc u podnici in opazil da je bila le ta pokrita na enem mestu do 3 cm z crnimi, kako se jim pravi? Ostanki vseh teh izlezenih kokunov/cebel...
Takoj sem pogledal u druzino in na okvirju tega 'starega sata' pa ni bilo nic drugega kot pa same zice, vse tudi lepo 'zalepljene, tam kjer so se krizale - ena z drugo! Vse to je izgledalo nekam cudno, taka luknja u centru gnezda!? Na prvi pogled sem si mislil da je ta stari sat pozrla vesca..?
(skoda da nisem imel pri roki digitalca...)
Sel sem domov in ko pa sem cez par dni prisel nazaj in hotel to zadevo poslikati - je blo pa ze prepozno ! Cebele so ta sat na novo zgradile in je bil ze zalezen. Tudi vosek je bil pa od strega sata - tako predelan! Sedaj ta sat ni bil vec crn, pac pa rjav in na prvi pogled bi si mislil da je ta sat bil u panju vsaj ze nekaj let. . . .

Tako, izgleda da tudi cebele same vedo kdaj je sat prekoracil svojo uporabno dobo in so si same to zadevo ustimale - ker u divjini ni 'cloveske roke' ki naj bi jim taksne reci resevala - beri: izpod nosa potegovala.

Tako da sem sedaj jaz misljenja: Da se taki sati regularno predelujejo u nove! Seveda se ve da cebele tudi intenzivno uporabljajo vosek nabran u panju ali pa zunaj - in si s tem prisparajo svoje dragocene pridelke u vec primerih kot pa sem navedel zgoraj.
In kaj takega se pa verjetno dogaja brez cebelarjevega znanja - posebno pa pri tistih ki ne brskajo po panjih prevec pogosto. . . . .

Tako. Za te druzine u hrastovem duplu - u sredini Ljubljane in te tam u divjini za katere Janez ve - ni se treba bat za njihovo dobro stanje. Cebele so za same-sebe gledale ze cez 20 milijonov let. In ceprav smo jim mi pod pajsho porinili bergle - one se pa kar hitro znajdejo u divjini in tudi kar hitro odvrzejo nase 'bergle'!!!
Zal pa ne vse. Nekaj jih je pa tako tezko slonecih na nase 'bergle' da nimajo sans preziveti u divjini brez nasega poseganja u njihove zadeve. Vecina pa jih . . . . . .

Kot sem ze precejkrat rekel:
Take divje druzine so pa pri nas zelo dragocene. Profesionalci in hobijisti vsaki dan odpadajo iz cebelarskih vrst zaradi propadov cebeljih druzin. Obenem pa cebelarji ki doznavajo da 'vrnitev u naravo' je edina pot - pa cvetijo in se razmnozujejo kot spomladanske cvetlice po prvem toplem dezju. . . .
Regards,
Frank

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 21433Odgovor divji cebelar
Sr Sep 20, 2006 5:47 pm

Dragi gospodje zaradi mene lahko delate kar hočete. Lahko filozofirate in modrujete in sploh počnete kar vas je volja. In to vse tako dolgo dokler vam sosednji čebelar ne bo slučajno poslal na obisk veterinarske inšpekcije. In če bo ta ugotovila, da je v vašem čebelarstvu vir kakšne bolezni ( recimo huda gniloba, da drugih ne omenjam, ker jih tako ali tako ne poznate ), potem bo pa hudiš šalo vzel. Tisti ameriško-kanadski čebelarski štosi, ki jih navaja Frank, pa so mogoče dobri za tam, tukaj v Sloveniji se sigurno ne bodo obnesli. In če že nočete prebirati novejše strokovne čebelarske literature, potem vzemite v roke vsaj Janšo, Dajnka ali Glavarja. Prenehajte z zamenjevanjem satja v svojih družinah in si ne delajte nepotrebnih stroškov; prenehajte z zimskimi krmljeni-škoda denarja ( naj si čebele same poskrbijo hrano za zimo kot si jo morate tudi vi !!! ); prenehajte z zatiranjem varoje in naj se znajdejo kot vedo in znajo; in sploh prenehajte z vsakim delom pri čebelah, razen točenja medu seveda. Povejte čebelam, da naj si predstavljajo, da je narava še vedno v takšnem stanju kot je bila pred sto ali dvesto leti in če bodo ugotovile, da ni, pač niste vi krivi in naj se znajdejo kot vedo in znajo.
In ne pozabite patentirati te svoje družne nove tehnologije čebelarjenja. Ostali boste za vedno zapisani v svetovni čebelarski zgodovini. Nekoč bomo še ponosni na vas. In bomo tako ob Janši, Dajnku in Glavarju citirali tudi vas in Franka, ki ste skupaj odkrili to revolucionarno čebelarsko novost kako čebelariti brez najmanjših stroškov in z nič dela ter z velikimi dobički.
AMEN !!

mj

Palčke

OdgovorCOLON # 21434Odgovor mj
Sr Sep 20, 2006 8:55 pm

Pozdrav Vsem!

Ja, takole bom rekel. Nekaterim ne pride nič do živega. Še dobro, da so se čebele v naravi znale same "štimati" miljone let brez človeka, sicer danes ne bi bilo take debate. Morda bi se ukvarjali z kakšno elektronsko čebelo, nagačene ali napičene na igle pa bi gledali v muzeju skupaj z veterinarsko inšpekcijo in čebelarskimi strokovnjaki.
Nihče tukaj ne vsiljuje nikomer svojega mnenja. Frank je povedal o svojem poiskusu in jaz svoje opažanje.
Čebele v duplu pa so preživele prav zato, ker se ni vtikal človek v njihovo delo. Uporabile so svoj "prvinski" nagon za preživetje. Človek pa še ni prišel tako daleč, da bi odvrgel bergle, kot pravi Frank.
Čebelam je človek izumil nič koliko vrst panjev, jih omejil z matično rešetko in jim vsilil svojo voljo. Toda čebele, ki se osvobodijo čebelarjeve "tlake", dokazano živijo dalje v opomin stroki, ki trdi drugače.
Te debate nima smisla nadaljevati, saj ni še nihče poskusil nič v zvezi svobodnih čebel, razen Franka.
Ko izvem kaj novega se oglasim.

mj

Čebele, ki so preživele brez človeške pomoči deset let.

OdgovorCOLON # 21668Odgovor mj
Sr Okt 11, 2006 6:54 pm

Lep pozdrav!

Obljubil sem, da se oglasim, ko izvem kaj več o čebelah, ki že vsaj deset let živijo same brez človekove pomoči. Pred kratkim, sem izvedel, da je čebele pobral iz vdolbine domači župnik in jih odnesel v svoj čebelnjak. Satje je bilo vse črno in ga bom lahko videl spomladi ob prvem pregledu.
Gnezdo ni bilo enotno ampak sestavljeno iz več delov, saj votlina ni bila popolnoma prazna ampak bolj večja razpoka v debelem zidu cerkve. Izletavale so iz zunanje strani in včasih opikale konjenike pri žegnanju konj, saj je cerkev posvečena Sv. Juriju.
To dejstvo preživetja dokazuje, da se znajo čebele same braniti varoje. Morda je prav počrnelo satje tisto, ki ne dovoli varoji prekomernega razmnoževanja. Čebele bi, če bi hotele imele samo deviško satje a izgleda, da je propolis pomembno dezinfekcijsko sredstvo. Tudi trditev, da se zaradi tega manjšajo celice in se ležejo manjše čebele, ne drži. Sam sem se prepričal, da so vse čebele popolnoma enako velike kot moje doma. Morda se res izležejo manjše a to gotovo nadoknadijo in se razvijejo do normalne velikosti. Prosto grajeno satje je vseh mogočih oblik in skoraj ni enakih celic, vsaj ne tako grajenih kot na satu, ki smo jim ga mi podtaknili. Njim je edini čebelar medved, če se najde kje v bljižini. To pa je že naravno sobivanje ...

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 21670Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Okt 11, 2006 9:55 pm

Pozdravljen Janez!

Me veseli da si mozakar ki zna drzati besedo. (Nisem dvomil) In kar si pa napisal, pa tudi sam nebi mogel povedat bolje. Bravo ! !
Glede teh cebel, ki jih je zupnik pobral, pa bo zanimivo poizvedeti ce jih bo pustil pri miru ali jih bo pa tudi posul s medikacijami?
Verjetno pa je malo bolj poznan na to stvar in so te cebele u dobrih rokah?
Izgleda da je sate izrezal in jih ustavil u svoje okvirje, ali ne? !
Upam da, ko si rekel da bos pogledal te sate spomladi - to pomeni da so sedaj u druzini - lepo zazimljeni?

Janez, ko te sate pogledas, bi bilo dobro le-te izmeriti. Dodal bom spodaj link na mojo foto galerijo, tu na forumu, da vidis kako se to naredi. Verjetno pa ze ves da se izmeri deset celic skupaj in koncna stevilka nam da celicno mero?! (Npr.: Zacnes na 10cm crtici in odstejes deset celic in crtica na steni zadnje celice ti pa pove mero. Npr. na fotki je 14,7mm - torej je 4,7 celica.)
Seveda pa ze ves da cebele tudi u panjih gradijo vsaj 3 razlicne velikosti satov? U centru gnezda so pa vedno "male celice!" Tam je kjer se izlezejo najvaznejse cebele - zimske, ali pa tako receno - dolgozivne. So pa manjse in se to vidi, toda je pa treba dobro opazovati in zamerkati razliko. Vidim da ti je to uslo. Pa nic zato, bos pa tudi to sigurno spomladi doznal. . . .
Tukaj pa bom spet rekel, da cebelarji gnezda s svojim brskanjem "porusijo" in zato so pa cebele stresane, bolane in nezadovoljne. Njihov polozaj satov, se nikoli ne sme zamenjati. Ko sat izvleces u plodiscu - mora se ga dat nazaj, na isto mesto in to obrnjen u isto smer kot si ga nasel! Ce se ga zaobrne za 180 stopinj - so pa cebele tako vznemirjene da jih vrze iz glajzev za par tednov. Zelo pogosto so tako razpizdene da bodo tak sat dol podrle in ga nazaj zgradile - tako kot treba!
U vecini primerov tega se cebelarji niti ne zavedajo. In u vecini primerov so pa plodisca tako pogosto (ali pa popolnoma zamesana) da se cebele sploh ne morejo reorganizirati in se sploh ne. Take druzine so pa zeeelo zalostne, nimajo nobene morale/vitalnosti in so obicajno zelo blizu propadu - ker niso odporne nobenim boleznim in zajedalcem. Prav sedaj mi je kar nekaj cebelarjev pisalo, (iz ZDA) rekoc da jim je nekaj druzin (vse so majhne, vecina so rezervne) pobrisalo. Samo eden je na enem ameriskem forumo sam s svojimi ocmi videl da je tak "roj" aktualno samo za nekaj minut posedel na veji in potem odletel pred drugo sibkejso druzino in po kratki borbi - zlezel u panj! (samo okoli30 mrtvic in seveda ubita matica!) Kot je ta mozakar sam priznal. Ce on nebi tega videl - on tega bebi nikoli vedel.
Ja Janez, do sedaj so samo vedeli da ima Afriska cebela tako moznost naselitve u tuje panje. Seveda pa imajo vse cebele isti nagon, za prezivetje! Tako da ce druzina (zdrava) sluti pred zimo da ona nima sans za prezivetje - one jo popihajo in se zdruzijo z drugimi in si tako zasigurajo vecjo moznost za prezivetje skozi zimo...
Jaz sem letos zelo pazil na gnezdo, (razen nekaj poizkusov) in cebele so bile zelo kontentne/vesele. Nisem niti trebal uporabljati dima, se niso niti razjezile ko sem jim odvzel med, Vejo pa prekleto dobro kam je sel) Obletavajo vrata kamor sem sate odnesel... Samo en pik, celo leto - in to u prsa - skoz obleko, kjer sem eno stisnil... In se to - desna roka se mi trese - in cebelarji se cudijo kako da lahko cebelarim? Heee, moje cebelce tudi dobro vedo da se tresem - pa jim ni nic mar.
Pogosto pa uprasam da naj nekdo drug zaropota okvir na panju ko ga izvlaci - pa boste videli kaj se bo zgodilo. . . ?!

Kot jaz pravim: "Vesele cebele, so zadovoljne/zdrave cebele!"
Se sedaj si ne morem verjeti, kako zadovoljne in krotke so bile. . . .

Bom pa se nekaj slik na mojo galerijo nabasal, da se lahko vidi kako kaksna rec izgleda. Imam jih dosti, toda je pa sedaj malo tezje za obiskovalce najt to foto galerijo in opazam da odkar so stvari premestili nobeden skoraj nic vec le-to ne obiskuje.
Ce je Andrej pri roki, mogoce bo kaj storil? ? ? Da se malo lazje/hitreje pride do te informacije/galerije?!

Hvala Janez, pa da se spet slisimo????

Foto link:

http://www.slovenski-cebelarji.com/gall ... d=47mmComb
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 21671Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Okt 11, 2006 10:49 pm

Zal - nebo nobenih novih fotk za gledat...
Ne morem jih nalozit na galerijo.
Izgleda da ni tam vec prostora ali pa da nekdo mora to pregledat?
Vsaj tako mi skatla pravi. . . . :( :shock:
Regards,
Frank

mj

OdgovorCOLON # 21672Odgovor mj
Če Okt 12, 2006 8:51 am

Pozdravljen Frank!

Pravilno si sklepal, čebele so lepo zazimljene s sati zloženimi v okvirje. Župnika ne poznam osebno, pač pa preko prijatelja Toneta, ki pravi, da je dober čebelar in upam, da jih bo pustil živeti po svoje. Žal me je prehitel s prestavljanjem, saj sem hotel posneti par fotk, kot dokument.
Ogledal sem si sliko, kako se izmeri velikost celic in to bom zagotovo storil.
Da čebele gradijo tri velikosti celic vem, ampak jaz sem mislil na različne oblike v samogradnji (brez dodane osnove). Te celice so po obodu različnih velikosti, saj krogla ne dovoljuje gradnje simetričnih celic po obodu kot na ravnem satu. Se pa v literaturi piše o tem. V knjigi "VZREJAMO NAJBOLJŠE ČEBELE" napisal Josip Verbič izdal leta 1947 v Ljubljani, piše o vseh velikostih čebel in načinu merjenja obročkov, rilčkov telesc in satnih celic. Zelo zanimivo in poučno branje.
Kar praviš o premikanju gnezda in prestavljanju satov v družini imaš popolnoma prav. Na to temo sem postavil vprašane na tem forumu pri prispevku o dražilnem krmljenju čebel, pa se ni nihče odzval. Verjetno ste vsi spregledali, sicer bi se kdo obregnil ob to. Čebele rabijo lep čas, da se organizirajo ponovno, tako kot so bile. Tudi vem kakšne so, če jim kaj ni prav. Meni so zgrizle naklado, kišto kot praviš ti ob vsem robu kot polhi, ker se je za matično rešetko izlegla matica in ni mogla na praho. Označil sem panj kot hud in kasneje ugotovil zakaj so bile take.
To o samozdruževanju v obliki kratkega rojenja še nisem slišal. Bo pa zagotovo držalo, saj so se večkrat že roji vselili v prazne panje in če nismo bili pozorni lahko tudi v polne.
Frank, veseli me, da sva izmenjala mnenja in ugotovila, da so čebele pametne živalce. Človek se bo moral še marsikaj naučiti od njih.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov