Nenavadno vedenje čebel/ Uporaba homeopatije pri čebelah

Posebnosti v ekološkem čebelarjenju, ali tudi imenovanem biološkem čebelrajenju ali tudi organičnem čebelarjenju.

ModeratorCOLON volk

cedolan
PrispevkovCOLON 15
PridruženCOLON Sr Nov 10, 2010 9:13 pm
KrajCOLON Parecag

Nenavadno vedenje čebel/ Uporaba homeopatije pri čebelah

OdgovorCOLON # 44746Odgovor cedolan
Sr Nov 10, 2010 9:53 pm

Pozdravljeni forumci, kar nekaj poguma sem potreboval, da sem se oglasil. Popreje sem si malo ogledal razna sporočila na forumih in kar mislim si kaj me čaka. Ampak pogum velja.

Torej čebelarim 6 leto in šele sedaj se mi je pomalo začelo svitati kako ravnati s čebelami. Moram reči, da sem še vedno zelo zmeden, ker 10 čebalarjev 15 različnih mnenj.

Sem pa zadrt ekologist, ekološko kmetujem na 2,5ha veliki kmetiji (oljke nad Sečoveljskimi solinami) in 20 družinami v nakladnih panjih.

Veliko vprašanj imam, pa prosim za pomoč, za kaj gre.

Dva dni na bradi panja opažam, da so čebele zelo živahne, ampak res živahne, kot bi hotele biti malo nevrotične, vrtijo se naokrog, se zadržujejo v majhni gručici v enem kotu vhoda v panj, intenzivno se ukvarjajo ena z drugo, kot da bi se zelo intenzivno čistile. Takega obnašanja čebel do sedaj nisem opazil. Kaj mi lahko prosim kdo razloži za kaj gre.

Pri isti družini sem opazil danes na bradi tudi veliko drobnega drobirja, zelo majhnih koščkov, po otipu gre za snov zelo podobno vosku, vendar je snov mehkejša. Tudi tega pojava si ne znam razložiti, kaj lahko kdo prosim pomaga.

Sicer pa sem lani začel uporabljati homeopatijo za zdravljanje, prezgodaj pisati o rezultatih, občutek je dober, ampak občutki velikorat tudi varajo. Uporabil sem homeopatski preparat na osnovi biodinamičnega preparata 504 (preparat na osnovi koprive) in homeopatski preparat na osnovi zlata. Te preparate s prijateljem izdelujeva sama. Če koga zadeva zanima, sem pripravljen o tem še kaj napisati. Sicer pa sem uporabil vrsto ukrepov, ki naj bi v končni fazi dali rezultate v povečanju vitalnosti čebel. Kar nekaj jih imam še na zalogi, ampak do sedaj ni bilo časa za vse preiskusiti. Bomo videli, še kar nekaj let bo potrebnih, da bom lahko kaj konkretnega trdil.

lp vsem

Zlatko

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 44762Odgovor JanĹľevec
Če Nov 11, 2010 8:02 am

Pozdravljen Zlatko!

Glede "čudnega" obnašanja čebel in po opisu drobirja na naletnih deskah panjev se mi nekako dozdeva, da gre za rop. Če imam prav, potem spomladi s svojimi, tudi "čudnimi", pripravki za višanje vitalnosti čebel ne boš imel kaj početi, ker v praznih panjih verjetno ne bodo učinkovala ravno najbolje.

Če bi bil tvoj opis čebelarjenja čez leto vključno s krmljenjem in spremljanjem zimske zaloge temeljitejši, bi ti lahko napisal kaj več. Tako pa se ponovno dokazuje stara modrost, da se pri oskrbi čebel "odkrivanje tople vode" praviloma ne obnese ravno najbolje in da na tem področju kakih velikih skrivnosti več ni.

Glede homeopatije pri čebelah je pa verjetno tako kot pri ljudeh. Če že ne koristi, verjetno tudi škodi ne preveč. Človek ima pred čebelo sicer to prednost, da je zavestno bitje in že sam občutek, da homeopatija koristi ima lahko pozitivne učinke. Vsaj za določen čas. Pri čebeli je glede tega samozavedanja malo drugače in tudi varoja se zagotovo kar požvižga na vse te homeopatske zvarke.

Ti sicer lahko na svojem malem koščku zemljice ravnaš skrajno ekološko, vendar to tvojim čebelam ne daje kake velike koristi, ker rabijo zelo veliko več prostora kot jim ga nudi tvoja mini kmetijica.

Predlagam ti, da naslednje leto svojo homeopatsko doktrino daš v kot in se pri čez letni oskrbi čebel zatečeš k starim dobrim in preverjenim doktrinam oskrbe čebel in rezultati bodo veliko bolj vidni pa še čebele bodo zadovoljne.

Lepo te pozdravljam!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 44764Odgovor Odisej
Če Nov 11, 2010 9:06 am

Pozdravljen, Zlatko.

Takega obnašanja čebel sredi novembra nisem še opazil, zato ti ne znam odgovoriti, kaj se z njimi dogaja. Pri nas na 'celini' je seveda klima nekaj povsem drugega in nekaj zadnjih dni temperatura ni dosegla deset stopinj, zato so čebelice kar lepo v toplem zavetju panjev.

Janževec, tokrat pa si me presenetil. Predvsem s svojim nepoznavanjem homeopatije in bolj kot ne zaničevalnim odnosom do nje. Očitno ne veš prav nič o njej, sicer ne bi uporabil besed, kot si jih. Naše mnenje, odnos in še kaj o posamezni stvari nima nikakršne zveze z resnico, realnostjo, zato se je dobro pozanimati, preden takole lahkotno izrečemo kakšno sodbo.
Homeopatija je v mnogih državah priznana medicinska veja in povsem enakovredna 'klasični medicini', v rezultatih zdravljenja pa jo na nekaterih področjih tudi presega.
Njena uporaba zadnjih 10 do 15 let v čebelarstvu pomeni sicer šele začetek in iskanje, obeta pa veliko, zato ni kar za v kot, kot si se izrazil.
'Dobre, preverjene doktrine', ki jih svetuješ Zlatku, pa so se žal pokazale kot nekaj povsem nasprotnega. Za katero 'preverjeno doktrino' zdravljenja lahko trdiš, da je dobra ? Kemija, ki jo uporablja čebelarstvo v zadnjih letih, gotovo ni. Ali pa imaš morda drugačne podatke ?

Dotaknil se me je tudi tvoj odnos do Zlatkovega ekološkega ravnanja na 'malem kotičku zemljice - mini kmetijici'. Vse pohvale vredno, da so ljudje začeli gledati in delati drugače kot zapoveduje 'sodobna kmetijska doktrina'. Pravzaprav tako, kot je bilo običajno še pred slabimi 100 leti in vsa stoletja prej. Morda pa tako delajo tudi njegovi sosedje in njihovi sosednje ... Zato bodo rezultatov takega kmetovanja deležne v polni meri tudi njegove čebelice. Le zakaj bi letale 1km stran od panjev, če imajo dobro pašo 200 m stran ?

Bravo, Zlatko. Kar tako naprej.
Prosim, napiši kaj več o homeopatiji. Tu je govora o ekološkem čebelarjenju, torej je mesto pravo. Dobro pa boš sprejet tudi na forumu naravnega čebelarjenja ApiSlo http://www.apislo.info/forum/ .

Lep dan vsem.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 44766Odgovor klopotec
Če Nov 11, 2010 9:15 am

Zlatko pozdrav tudi z moje strani.

Skratka ne serji ga s temi čarovniškimi zvarki, ki jih s prijateljem verjetno varita pri polni luni, ob polnoči in ob plesu okoli ognja. Pa tudi s kakšnimi eko prijemi se ne trudi, ker čebelice odletijo na sosedovo zasvinjano parcelo in je vse u k...u.

Ja, lahko razmišljaš tako, lahko pa tudi drugače.

In hvalabogu ti razmišljaš drugače. In mene to zelo veseli. Kako delujejo klasični prijemi klasičnih čebelarjev, to lahko vidimo vsak dan. Kako bodo delovali drugačni pristopi bomo šele videli, nekaj pa se da videti že sedaj. Sam sem sicer še bolj malo videl, sem pa nekaj prebral in je vzpodbudno.

Da tvoje razmišljanje in poskusi z eko pristopom in homeopatijo ni brez veze in izguba časa, kot ti je bilo zgoraj namignjeno, pravzaprav kar konkretno povedano, mi potrjujejo navedne Demeter čebelarja Friedmanana. Človek ni od muh, se že kar dolgo mota okoli čebel, rihta okoli 500 družin in jaz mu verjamem. Pravi pa da nam

"Znanost ne more pomagati

Mislim da je organska kislina trenutno potrebna , prizadevati pa si moramo, da bomo lahko delali s čebelami brez organskih kislin. Na žalost nam znanost pri tem ne more pomagati in smo v podobni situaciji kot pred 15 leti ko so nam znanstveniki v Evropo pripeljali varojo. Ko so posamezni čebelarji, eko pionirji, razvidli nove metode, so znanstveniki najprej trdili, da ne bodo dobre, potem pa so se hvalili, da je to njihovo odkritje.

Glede zdravljenja čebel bi rad preizkusil možnosti homeopatije. Pri homeopatiji mi intuicija pravi, da bi to zdravljenje utegnilo biti dobro. Zasnovali smo prvi raziskovalni projekt te vrste v svetu, v katerem sodelujejo trije klasični homeopati. Zanimivo je da tega projekta noče nihče financirati, ker pri takem zdravljenju ne bo nihče ničesar zaslužuil. Pri 14 ČD poizkusi s homeopatijo že tečejo. Večkrat smo s homeopatskimi sredstvi že zelo uspešno zdravili hudo gnilobo.. Zelo zanimiva se mi zdi ugotovitev, da ognjič zelo dobro učinkuje pri poškodbah, ki jih utrpijo čebele zaradi kislin. "

Na vprašanje v kakšni potenci uporabljajo ta zdravila je odgovoril da C12, ena proti sto, dvanajstkrat razredčeno. Zdravljenje s kislinami je potrebno, bodočnosti pa nima.

Nadalje Friedmann pravi

"Čebele moramo krepiti

Bodočnost čebelarstva je po mojem mnenju lahko samo v tem da krepim konstitucijo čebele. V ta namen se mi zdi klasična homeopatija zelo zanimiva, čeprav je pri čebelah verjetno težko najti pravo sredstvi.
Prvi korak mora biti vsekakor to, da so čebele zadovoljne, čebelariti tako kot to čebelam ustreza. Za razvoj čebel moramo ustvariti stabilno bazo. Upam da bomo čebele s takim čebelarjenjem, s katerim bodo zadovoljne, torej s čebelarjenjem po meri čebele okrepili do te mere, da bodo lahko živele z varojo iz lastnih moči. Tega ne moremo doseči od danes na jutri.
Že 15 let čebelarim kot Demeter čebelar. Pri mojih čebelah vidim izboljšanje, ki se kaže v tem, kako se obnašajo na žrelu, kako regulirajo ravnotežje in pri pravočasni zamenjavi starih matic. Zato sem optimist."

Janževec govori o možnosti ropa. Jaz še ropa nisem nikoli videl in ne vem kako zgleda. Ampak mislim da bi ti po 6 letih izkušenj že opazil kakšno pretepanje čebel. Rop se najbrž ne zgodi tako, da pridejo tuje žebele (ali pa tvoje) lepo mirno kao na kavico, ob nepazljivosti gostiteljic pa jim izmaknejo še kakšen glaž medu. Ne vem, ampak meni vsi pravijo, da se da rop lepo opaziti in da takrat perje frči naokoli.

Friedmann pa govori o ropu takole

"Pri ropanju naj gre vse po svoji naravni poti

Na splošno gledano je tudi ropanja manj, čeprav začnem krmiti že zjutraj ob osmih ali devetih, v učnih knjigah pa piše, da je to smrtni greh.
Kakšen primer ropanja se še vedno dogovi. Svoje čase sem oropane družine odpeljal proč, jih postavil nekam posebej, tako rekoč sem jih božal, se z njimi lepo pogovarjal, pomagalo pa ni nič. Tudi tam so bile izropane, čeprav so stale na samem. Čebela spozna prej kot mi, kdaj je sposobna preživeti in kdaj ne. V knjigah piše vse mogoče: da bi take družine rešili naj bi uporabljali zrcala, priporočajo neke vejice jaz pa dovolim da so take čebele do konca izropane in da gre vse po svoji naravni poti."

Vir za zgoraj citirano : Demeter čebelarjenje izdala Založba AJDA 2010. Najdeš v knjižnici.

Jaz mislim da je tvoj pogled pravilen, da te sicer tako kot mene čaka trnova pot na katero pa se splača podat. Če nekaj ne deluje, potem se nima smisla tega oklepat in vztrajno odklanjat drugačne pristope.

Pogumno naprej.


Ja Janževec. Človek je zavestno bitje. In glih zaradi tega mu nič ne špila. V naravi pa špila vse. Če je lo zavestna bitja pustijo da stvari opravi sama.

Mimogrede, nisi mi še odgovoril, koliko čebelarjev, ki uporabljajo nedovoljena sredstva si že prijavil inšpekciji.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 44767Odgovor klopotec
Če Nov 11, 2010 9:23 am

Ko sem pisal nisem videl Odisejevega prispevka, sicer bi moje pisanje malo skrajšal.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 44769Odgovor JanĹľevec
Če Nov 11, 2010 9:37 am

Klopotec:
Janževec govori o možnosti ropa. Jaz še ropa nisem nikoli videl in ne vem kako zgleda. Ampak mislim da bi ti po 6 letih izkušenj že opazil kakšno pretepanje čebel. Rop se najbrž ne zgodi tako, da pridejo tuje žebele (ali pa tvoje) lepo mirno kao na kavico, ob nepazljivosti gostiteljic pa jim izmaknejo še kakšen glaž medu. Ne vem, ampak meni vsi pravijo, da se da rop lepo opaziti in da takrat perje frči naokoli.
___________

Vidi se. da o ropu res najmanjšega pojma nimaš. To, da ga v petnajstih letih še nisi imel, pa ti le težko verjamem. Da pa tega nisi zaznal in sploh ne veš, da se je dogajal, pa ti seveda verjamem.
Točno, kot "na kavico" se čebele sprehodijo po tujem panju in ga veselo ropajo, domače pa se ponižno vdajo v usodo. Pa tudi "perje nič ne frči", ker v primerih ko začne "perje frćati" je ogrožen ves čebelnjak in če pravočasno ter radikalno ne ukrepa čebelar, je v nekaj urah vse mrtvo.

Glede prijave kolegov čebelarjev inšpekciji pa nisi naletel na pravega. Mene zanima moje čebelarstvo in moja čebelarska praksa in vsak naj odgovarja zase. Če se v svojem življenju do sedaj nisem ukvarjal s tožarjenjem drugih, se tudi v bodoče med špiclje ne nameravam vpisati.

Ker se meni tako nič ne verjame kar napišem, predlagam, da Danilo malo opiše načine raznih ropov.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 44770Odgovor klopotec
Če Nov 11, 2010 9:45 am

Kaj, a samo to si našel za komentirat Janževec?
Potem še tega ne bi bilo treba, ker sem sam lepo napisal da o ropu iz prakse ne vem nič, in sem napisal, kar so mi govorili čebelarji. Mislim, izkušeni.
Ne vem kje si vzel, da jaz čebelarim že 15 let. Friedmann čebelari kot Demeter čebelar že 15 let. Zelo površno si prebral, kar sem citiral. Niso to moje trditve, oziroma izkušnje.

Tebi kakšno stvar tudi verjamem. Tvoje stališče okoli ogroženosti sivke, novega zakona itd..so zelo OK.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 44771Odgovor JanĹľevec
Če Nov 11, 2010 10:04 am

Cenjeni čebelarski kolega Klopotec zaupal ti bom svojo izkušnjo. V vseh letih odkar čebelarim sem ugotovil, da imajo največji čebelarski "filozofi" največkrat prazne panje ali pa tako revne čebelje družine, ki so praviloma skoraj vedno na meji preživetja. Kljub temu, da poznajo in obvladajo vsa znanja ter vse skrivnosti s področja čebelarjenja in čebele, od tistih klasičnih ( industrijskih kot jih nekateri imenujejo ) do najnovejših alternativnih ter BIO in EKO, homeopatskih ter podobnih doktrin, se jim nekako zgodba nikakor ne izide.

Ves čas nekaj eksperimentirajo, iščejo, preizkušajo, sebi in drugim nekaj dokazujejo, so se pripravljeni z vsakim, ki jim na prvo ne verjame takoj na smrt spreti, drugače misleče razglasiti za starokopitneže, zastrupljevalce potrošnikov, jih žaliti in razglašati za nevedneže in tepce.

In vse to počnejo iz varne razdalje ne da bi dovoli en sam ogled svojega čebelarstva. In še najbolj zanimivi so ti, ki so si lansko leto ali celo šele letos nabavili prvo čebeljo družino in že se na veliko razmetavajo s svojimi znanji ter vedenji, ki so jih napaberkovali po raznih spletnih straneh. se prepirajo s starejšimi in izkušenimi čebelarji ter so sploh polni vseh znanj in veščin s področja čebelarjenja. Jim prav zavidam na njihovi samozavesti.

Pa lep pozdrav!

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 44772Odgovor levstek008
Če Nov 11, 2010 10:12 am

Vsa ta aktivnost na bradi, predvem pa drobir na bradi je kar zanesljiv znak, da gre za ropanje. Roparce v naglici praznijo tuja medišča, zato pride na bradi tisti drobir, ker ni nobenega reda več.

Homeopatija je pa bolj tako..... Ljudje ki zbolijo ponavadi VERJAMEJO v ozdravitev z homeopatijo, to je t.i. placebo učinek. V glavi si urediš in verjameš, da bo vse o.k. s teboj, to pa je osnova za zdravljenje. Tisti ki se preda, je pa ponavadi odpisan. Žal.

To pa seveda ne velja pri naših čebelah. Je resnica, da so evolucisko starejše od "naše nesreče"(beri človeka), in da smo v pohlepu po dobičku ubrali napačno pot pri čebelah(al pa nasplošno). Trdno verjamem, da je v Naravi vse bolj ali manj urejeno.
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44782Odgovor Fizikalec
Če Nov 11, 2010 5:36 pm

Spet si skačete v lase res gre za rop (po opisu) drobni koščki so vosek na otip lepljiva stvar pa je med oziiroma ta pomešan z voskom. To nastane zaradi ropa, ker se tem. v panju enorno poviša in čebele z vso silo rinejo noter ven, ko pač panj izropajo se umirijo ostane pa kr pač je.
Kolega lahko odpre panj in pogleda kaj je noter pa bo videl vse, če je zropan je satje prazno. Sedaj pa res ni problčema, da nebi mogo pogledat v panje to lahko nardiš pri 1 stopinji ne sedaj, ko je podnevi 15 pa več...
Homopatija pa je pač stvar in za vsakega posameznika drugače. V našem društvu imamo bolnika z rakom in je preizkusil vse zadeve in pač žal ne pomaga. Saj je zadnjič razlagal o neki taki "kuri" sta 2 preizkušala pr enem so metastaze upadle pri njem je to razvoj metastaz pospešilo tako, da tole kot vse sveto propagirat ni ravno. Pokojni Drnovšek je tud vse preizkusil na koncu je zavrgal homopatijo, ker mu tud ni pomagala in 1x bo pač vsak moral umret ne glede kako se zdravi in z čim.
Da pa nekaj razglasit kot za sveto, če slučajno enemu pomaga je bedasto enemu pomaga eno drugemo drugo tud pr ČD je tako določen kraj pač gre tko drugje drgač stvar posameznika kako. Važno je, da pač čebele dobro prezimijo, da pač dobimo dober pridelek.

Če bi hommopatija bila tako učinkovita kot se pač dandanes to propagira nebi nekoč umirali za tuberkolozo, vnetjem slepiča itd. Vedno so znali zdravit na naraven način ampak nikoli niso mogli vsega ozdravit. Bolezni so pač prilagodljive in sedaj imamo infarkte, raka aids pa še kaj kr pač je novodobno in povezano z našim življenjem oziroma stilom življenja. Nekoč so epileptike smatrali, da so nekaj groznega s satanom povezanega dandanes vemo v čem je stvar in kako omilit ali stabilizirat to.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 44789Odgovor mg
Pe Nov 12, 2010 12:59 am

Cedolan ! Dobrodošel na forumu. Ognjemet si dobil. Tisto pri čebelah je bil rop, kot so ti kolegi že pojasnili. Upam, da si uspel kaj rešit. Pa dvomim, ker ko je na bradi vosek je zadeva končana.

Kolikor razumem čebelarstvo, so čebele tiste, ki za nas delajo zdravilo (med, propolis.... ). Ko jih moramo zdraviti je z čebelarstvom nekaj hudooooooooooo narobe. In ta "nekaj" ne bomo ozdravili z nobenim zdravilom.
lep pozdrav

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 44805Odgovor klopotec
Pe Nov 12, 2010 3:03 pm

Janževec napisal/-aCOLONCenjeni čebelarski kolega Klopotec zaupal ti bom svojo izkušnjo. V vseh letih odkar čebelarim sem ugotovil, da imajo največji čebelarski "filozofi" največkrat prazne panje ali pa tako revne čebelje družine, ki so praviloma skoraj vedno na meji preživetja. Kljub temu, da poznajo in obvladajo vsa znanja ter vse skrivnosti s področja čebelarjenja in čebele, od tistih klasičnih ( industrijskih kot jih nekateri imenujejo ) do najnovejših alternativnih ter BIO in EKO, homeopatskih ter podobnih doktrin, se jim nekako zgodba nikakor ne izide.

Ves čas nekaj eksperimentirajo, iščejo, preizkušajo, sebi in drugim nekaj dokazujejo, so se pripravljeni z vsakim, ki jim na prvo ne verjame takoj na smrt spreti, drugače misleče razglasiti za starokopitneže, zastrupljevalce potrošnikov, jih žaliti in razglašati za nevedneže in tepce.

In vse to počnejo iz varne razdalje ne da bi dovoli en sam ogled svojega čebelarstva. In še najbolj zanimivi so ti, ki so si lansko leto ali celo šele letos nabavili prvo čebeljo družino in že se na veliko razmetavajo s svojimi znanji ter vedenji, ki so jih napaberkovali po raznih spletnih straneh. se prepirajo s starejšimi in izkušenimi čebelarji ter so sploh polni vseh znanj in veščin s področja čebelarjenja. Jim prav zavidam na njihovi samozavesti.

Pa lep pozdrav!
Glej Janževec, jaz sem samo citiral predsednika nemških čebelarjev in predstavnika nemških Demeter čebelarjev. 15 let že čebelari kot Demeter čebelar, rihta 500 do 600 družin. Vsepovsod ga vabijo na predavanja.

On je povedal, da ima zelo dobre izkušnje s homeopatskim zdravljenjem hude gnilobe.

Ne zdi se mi prav da ga imaš za filozofa v tistem slabem pomenu besede.

Saj vem, da nisi mislil njega. Ampak ravno v tem je stvar. Ukvarjaš se z menoj, tako dragoceni podatki Friedmanna pa te sploh ne zanimajo.
Kakorkoli obrnem, Friedmannu verjamem bolj kot tebi. Tudi karb se tiče homeopatije.

Če tako kompetentna oseba kot je on pove to o homeopatiji in hudi gnilobi, je to naravnost fantastičen podatek, fantastična stvar. Ti pa kao babi se snilo in mirno naprej. Eh, kaj češ. Upam da mnogi mislijo drugače.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 44809Odgovor JanĹľevec
Pe Nov 12, 2010 4:22 pm

Cenjeni kolega Klopotec, nič ni narobe s tvojim citiranjem raznih avtorjev, ki jim poklanjaš tako veliko vero in pomembnost. Ko pa mi nekdo zapiše, da hudo gnilobo uspešno zatre s homeopatijo, pa si dovolim o njem misliti in tudi povedati svoje.

To, da nekoga vabijo na predavanja mi tudi veliko ne pove. Enega takega iz Nemčije smo pred leti imeli tudi v Sloveniji, ki se je želel kar s sekiro spraviti nad naše AŽ panje in je ob tem bil tudi drugače žaljiv do slovenskih čebelarjev. Niti toliko kulture ni premogel, da bi se zavedal, da je v Sloveniji gost in se kaže vsaj lepo in primerno obnašati ter gostitelju izkazati potrebno mero spoštovanja, ki bo njegov nastop ( predavanje ) še plačal.

Dragi Klopotec, motiš se, ne ukvarjam se s teboj. Tako kot sam ne zanimam tebe, tudi ti kaj posebej ne zanimaš mene. Občasno le kaj pokomentiram, kar se ti je zapisalo. Tako kot ti počneš z mojimi zapisi.

Ti kar verjemi komur želiš in meni ti sploh ni potrebno. Zakaj pa mi bi ? Saj se niti ne poznava, o mojem čebelarstvu in moji čebelarski praksi ne veš nič in zakaj bi mi torej karkoli verjel ? Res nimaš niti enega samega razloga, da bi poklanjal vero tistemu kar sam tukaj zapišem. Tu torej ni razloga za kakšen konflikt. Kje torej je ???

Slika čebelarja so njegove čebele in njihova živalnost, zdravstvena kondicija ter njihova oskrba, njegov čebelnjak, urejenost in higiena v panjih, čebelnjaku in okolici čebelnjaka. Vse ostalo je čvek zdolgočasenih in vase zagledanih osebkov, ki skušajo navzven dokazati nekaj o čemer v največ primerih najmanjšega pojma nimajo.

To seveda ne mislim tebe, da ne bo ponovno kakšne nepotrebne užaljenosti.
Lep pozdrav!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44811Odgovor Fizikalec
Pe Nov 12, 2010 4:46 pm

Noja strokovnjaka, ki z homopatijo zdravi HG bi pa nujno potrebovali, da nebi kurili in žveplali ČD. Človek ki to zna in obvlada bi zagotovi prišel na lestvico med prvi 10 najbogatejših na svetu o tem ni dvoma. Tako ozdravitev bi vsak definitivno bil pripravljen masno plačat celo država bi primaknila procente, da ne plačuje odškodnin za kurjenje. Vštevši, da je spora HG sposobna preživet 100 let v medu in satju, da jo ni možno kr tako uničit sem jaz takoj za, da se take strokovnjake aktivira in aktivno vključi v Slovensko veterinarsko stroko.
Bog ne daj, da dobim HG samo jaz takoj plačam strokovnjaku 15.000€ če jo lahko ozdravi brez, da kaj debatirama in še debelo napitnino mu dam.

cedolan
PrispevkovCOLON 15
PridruženCOLON Sr Nov 10, 2010 9:13 pm
KrajCOLON Parecag

OdgovorCOLON # 44820Odgovor cedolan
Pe Nov 12, 2010 10:40 pm

Po prvem odgovoru, da gre za rop sem odhitel do panja, pogledal vanj in se prepričal, da je šlo res za rop, panj je bil prazen. Občutek ni prijeten. Po pregledu zapiskov ( vodim natančno evidenco o vseh družinah, dnevih, stanju, posegih, številu odpadlih varoj indr.) sem ugotovil, da se ta družina ni lepo razvijala, da sem jo enkrat že združil s prašilčkom, zadnji pregled pa je pokazal srednje močno družino, z veliko hrane in propolisa in zalego na štirih okvirjih. Imel sem občutek, da bo normalno preživela zimo, pa ne bo nič.
Pri nas na Primorskem letos ni bilo potrebno prav nič krmiti, saj so čebele nabrale dovolj hrane za zimo, verjetno še preveč, saj bo višek medu spomladi lahko predstavljal težavo (izkušnja mentorja). Čebele tudi te dni še nosijo medičino in nekaj malega cvetnega prahu (medi nešpola), tako da ima kakšna družina verjetno tudi novo zalego.

Z nekaj besedami o homeopatiji sem očitno dregnil v »osir«. Že zdavnaj sem se odločil, da nima smisla nikogar prepričevati o smiselnosti, uspešnosti, primernosti kakšne nove metode v kmetijstvu, čebelarjenju, prehranjevanju itd. Mojega mentorja čebalarja spoštujem, trideset let čebelari. Je zelo skrben čebelar, o čebelah ve veliko. Velikokrat se ne strinjam z njim in mu to tudi povem, dejstvo je tudi, da on vedno toči, jaz pa ne. Uporablja vse njemu znane konvencionalne metode, od uporabe zdravil, hranjenja s sladkorjem, dodajanjem vedno novih matic, preprečevanjem rojenja z odvzemanjem zalege indr. Ampak to, da jaz ne točim oziroma malo, me ne more odvrniti od tega, da poskušam s čebelami ravnati drugače, da poskušam razumeti njihove potrebe, njihove naravne cikluse itd.
Pri sprejemanu kakšne odločitve poskušam uporabljati svojo zdravo pamet. Kakšne posledice ima uporaba sladkorja pri ljudeh, sladkor ki je pridelan na konvencionalni način, poln ostankov pesticidov in ne vem česa še. Kaj se dogaja s čebelo pri takem hranjenju, koliko časa bo čebela še lahko ohranjala potrebno vitalnost. Zagotovo se spominjate, kako so po vojni uporabljali čudežni prašek DDT. Dobesedno trosili so ga po ljudeh. Koliko časa je uradna medicina potrebovala, da je priznala zmoto o uporabi tega čudežnega zdravila in koliko časa bo potrebovala da bo priznala zmoto še o veliko drugih »čudežnih zdravilih«. Statistiko izgub čebeljih družin v Sloveniji. poznamo. Podatki so zastrašujoči. Pa smo si čebelarji sposobni naliti čistega vina in priznati, da smo z industrializacijo čebelarjenja veliko k stanju vitalnosti čebe pripomogli tudi sami. S čebelami delamo kot v industriji, stanje v kmetijstvu, pri ljudeh in stanje pri čebelah je povezano. Nič novega, boste zapisali. Pa si upamo potegniti vzporednice z našim načinom čebelarjenja in proizvodnjo v velikih farmah perutnine, govedi, rib, ki jih le kemija še drži pokonci in našim načinom čebelarjenja.
Homeopatija ni čudežno zdravilo, nikoli ni in nikoli ne bo. Ima pa uporaba homeopatije v zdravstvu in kmetijstvu zelo dobre rezultate. Zakaj je še v Sloveniji ni, je povsem druga pesem. V Nemčiji se lahko svobodno odločiš ali boš šel h klasičnem zdravniki ali homeopatskem zdravniku. Zdravstveno zavarovanje plačuje storitve tudi pri homeopatskih zdravnikih. In zakaj ne homeopatije tudi v čebelarstvu, seveda povezano z drugimi ukrepi, ki so nujno potrebni. Velikokrat sem se na lastne oči prepričal kako deluje homeopatija, tako da me nihče več ne more prepričati, da z uporabo homeopatije v čebelarjenju odkrivamo toplo vodo. Nimamo izkušenj to je res, ampak imamo pa vedno možnost izbire, lahko se odločimo da ne bomo uporabljali kemije, lahko uporabljamo kisline, lahko pa poskušamo uporabiti homeopatijo in še marsikaj, kar je čebeli še bolj prijazno. Verjetno bomo izgubili veliko družin, potrebovali bomo veliko časa, ampak prepričan sem, da bomo že čez nekaj let brali tudi v Slovenskem čebelarju kakšen članek o uspešnosti kontrole varoj z uporabo čebeli prijaznih ukrepov in homeopatije, ki jih bo izvajala kakšna uradna institucija.

Enkrat sem prijatelju zapisal nekaj misli o čebeli. Čebela opravlja svoje poslanstvo in pri tem ne dela prav nobenih razlik, ne izbira rastlin glede na barvo, okus, ne izbira ali so površine ekološko ali konvencionalno obdelane, ne pusti pri miru niti površin posejanih z genetskimi rastlinami in v sebi filtrira strupe, ki jih s tem zaužije. V določenem obdobju svojega življenja »stara matica in stare čebele« zapustijo dom, hrano, ozemlje, s seboj vzamejo samo nekaj malega hrane in odletijo, s tem pa dajo prostor novi matici in novi prihajajoči družini. Kje še lahko najdemo podobno gesto v naravi? Prav nikjer. Če bi danes kakšni starši ravnali tako, bi jih okolica najverjetneje označila kot zelo zelo čudne. Čebele to zmorejo. Svoje homeopatske doktrine (kot navaja kolega čebelar) pa ne bom dal v koš, kajti moj razum mi pravi, da je pot prava. Tako kot je zagotovo prava pot, da moram ugotoviti katere rastline sejati na površinah okoli čebelnjaka, na teh rastlinah uporabljati biodinamične preparate. Rastline jih bodo vitalizirale (predelale) in domnevam lahko, da bodo cvetovi, ki jih bodo obiskovale čebele blagodejno vplivale na njihovo vitalnost. Izgube čebel, ropanje, šibke družine, varoja, pa pri meni niso posledica moje homeopatske doktrine, temveč začetniških napak. Čebele mi bodo le te napake oprostile, meni pa ne bi oprostile uporabe kemije, stiroporja, dodajanje umetno vzgojenih matic, železa v panjih, rezanja kril, preprečevanja rojenja in drugih ukrepov, ki so jih priročniki polni. Zakaj vem, da mi ne bi oprostile. Zato, ker vem, da z uporabo navedenih sredstev in metod čebelo počasi počasi ubijam in da bi moral za to plačati tudi račun, ki bi mi ga nekdo izstavil.

Lahko sem za nekoga filozof, bluzer, o čebelah vem zelo malo, vendar sem pripravljen na odprt in nežaljiv dialog z vsakomur, ki želi izmenjavati mnenja z menoj. Svojih čebel ne skrivam, Moje čebelje družine in majhna kmetija so vedno odprta za vsakogar, ki je pripravljen z menoj deliti izkušnje, mnenja, poglede.

Nisem nameraval odgovarjati s tako vsebino, me je potegnilo, torej sem si rekel, da je prav tako.

Prosil pa bi kolege čebelarje za nasvet, oziroma mnenje.

Pri nekaterih čebeljih družinah opažam, da veliko propolizirajo panj, veliko bolj kot nekatere druge družine. Vsi panji (nakladni) so narejeni enako, les, medeninasti vijaki, na zunaj premazani z lanenim oljem, vsi imajo mrežo iz aluminija in podnico za kontrolo varoj. Ali morda kdo ve zakaj, ali je kaj posebnega v takih družini?

Lep večer še naprej želim vsem.
zdrav razum je gibalo razvoja

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44821Odgovor Fizikalec
So Nov 13, 2010 8:33 am

Ja je posebnega "gensko pogojeno" imaš ČD, ki istopajo v donosu medu, imaš take, ki istopajo v donosu CP in tud take, ki pač propolizirajo malo bolj. Načeloma je tako, ko čebele zgodaj in zelo propolizirajo napovedujejo bolj hudo zimo pri meni pa letos začuda nisem opazil propoliziranja izven mej normale včasih so znale zalepiti kot sam hudič.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44824Odgovor Fizikalec
So Nov 13, 2010 9:49 am

cedolan napisal/-aCOLONPo prvem odgovoru, da gre za rop sem odhitel do panja, pogledal vanj in se prepričal, da je šlo res za rop, panj je bil prazen. Občutek ni prijeten. Po pregledu zapiskov ( vodim natančno evidenco o vseh družinah, dnevih, stanju, posegih, številu odpadlih varoj indr.) sem ugotovil, da se ta družina ni lepo razvijala, da sem jo enkrat že združil s prašilčkom, zadnji pregled pa je pokazal srednje močno družino, z veliko hrane in propolisa in zalego na štirih okvirjih. Imel sem občutek, da bo normalno preživela zimo, pa ne bo nič.
Pri nas na Primorskem letos ni bilo potrebno prav nič krmiti, saj so čebele nabrale dovolj hrane za zimo, verjetno še preveč, saj bo višek medu spomladi lahko predstavljal težavo (izkušnja mentorja). Čebele tudi te dni še nosijo medičino in nekaj malega cvetnega prahu (medi nešpola), tako da ima kakšna družina verjetno tudi novo zalego.
Tvoje pisanje moram malo razdelit, če hočem komentirat je namreč predolgo.
Da mi ne boš zameril spoštujem tvoj odnos do neke "altenative" itd.. vendar imaš daleč premalo znanja za delo z čebelami. Prosim ne mi zamerit ne mislim te žalit. Tisto o ropu je samoumevno kot to, da je 2+2 pač 4.
Tvoje razmišljanje, da mentor toči ti pa ne pomeni dvoje:
-čebele niso bile pravilno oskrbovane in se niso mogle razviti do mere, da kaj naberejo razen zase
-puščanje meda v panjih po paši je za čebele ubijajoče
Jasno, da ga nekaj mora ostati vendar po vsaki paši treba stočit, gnezdo uredit in čebelam omogočit razvoj. To je enako kot kravo, če jo ne pomolzeš bo pač dobila mastitis.
Tisto kr je v panju ne bo predstavljalo problema spomladi ampak ga je sedaj. Ker je v panju cel čas preveč meda matica nima optimalnega prostora za zalego, zalege je manj, malo varoja, malo nosema in posledice so kot so. Spomladi imaš malo čebel in polno medu torej matica ne more nič, ker pač ni krmilk. Če družina prezimi polna bo spomladi nalahko zalaufala, če pa ni čebel in veliko medu pa nebo nič od nje.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44825Odgovor Fizikalec
So Nov 13, 2010 11:46 am

cedolan napisal/-aCOLON Enkrat sem prijatelju zapisal nekaj misli o čebeli. Čebela opravlja svoje poslanstvo in pri tem ne dela prav nobenih razlik, ne izbira rastlin glede na barvo, okus, ne izbira ali so površine ekološko ali konvencionalno obdelane, ne pusti pri miru niti površin posejanih z genetskimi rastlinami in v sebi filtrira strupe, ki jih s tem zaužije.
Z tem pa se žel tudi ne morem povsem strinjat čeprav nisem nek "ekolog" čebele še kakoooo izbirajo rastline in vejo bistveno bolje od tebe pa mene kam je pametneje letet. Res, da ne morejo ločit pesticide oziroma koltur obdelanimi z njimi ampak zakaj novodobne ajde ne marajo? Zato, ker je gensko spremenjena in za njih ne da nič dosti kr bi rabile. Medičine zlooo malo ali nič kvečjemu nekaj CP.
IZKLJUČNO od rastline-kulture je odvisno ali čebela nanjo leti ali ne. Če damo čebele ob 10 hektarjev ajde pa nič ne prinesejo pomeni, da pač na njej nič ni in ob 11 lepo sedijo na bradi. Če jih damo na ogrščico letijo kot zmešane in razvoj dobesedno kipi.
Zakaj določene drevesa ne obiskujejo preveč (jablane) tiste divje v gozdu pa malo z vejem ne odnesejo?
Veliko je tu še odprtega in čebele vejo veliko več od nas kakšne vijake pa kaj bomo uporabili jih ne zanima preveč ampak, da imajo optimalne možnosti razvoja.
Kr se rojenja tiče pa ni vezano na to ampak nato, da pač je 1x satje staro in družina mora ven, da se obdrži torej naravni nagon. Preprečevanje rojenja NE obstaja je samo ena od "teorij" čebele treba pravočasno uredit, da ne čutijo potrebe po rojenju. Rezanje kril odpade tega nikol nisem počel matica je invalid v svojem kraljestvu.
Umetna vzreja matic ne zaostaja za ničemer naravnim, če je optimalno izpeljana ravnotako kot "otrok iz epruvete" Treba samo poskrbet, da pač za reprodukcijo uporabimo dober material in dobro oskrbo matičnikov. O tem bi lahko napisali knjigo pomembno pa je, da MM ima velik prostor in optimalno čebel. Če se matica izvali v nekem izrojencu kjer je 2-3x rojilo ostalo nekaj trotov pa par čebel od tistega nebo nikoli nič pa je vse naravno. Ne bo, ker ni čebel še manj mladih krmilk. Slabo za matice je konvencionalna vzreja z mini plemenilčki razen, če gre matica ven, ko zaleže par jajčec. Matica mora imeti vsaj 3AŽ sate površine na raspolago, ko se opraši, da jo lahko pustimu v miru "štartat" če ima manj mora veeen....

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 44832Odgovor klopotec
So Nov 13, 2010 3:01 pm

Cedolan a lahko malo pogledaš zasebno pošto. Sem te prosil za ene podatke.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 44833Odgovor mg
So Nov 13, 2010 7:35 pm

(Fizikalec) Jasno, da ga nekaj mora ostati vendar po vsaki paši treba stočit, gnezdo uredit in čebelam omogočit razvoj. To je enako kot kravo, če jo ne pomolzeš bo pač dobila mastitis.

Veš kaj Fizikalec! Da si bilo keri čebelar privošči tako primerjavo, in si s tem ne zapravi ves ugled - lahko bi rekli da nima pojma o čebelah, ali pa ugleda sploh nima. Da primerja kravo s čebelo in med z mlekom (mogoče simbolično, pomensko pa nikdar). Upam da si se zatipkal oz. hotel povedat nekaj drugega.

Kakšno bolezen pa dobi čebela, če jo ne pomolzemo? Bom veterinarja vprašal.

A si kdaj pustil čebelam ves med, da lahko takšne klatiš (pusti slabiče)? Govorim o močni družini z dovolj prostora.
lep pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44835Odgovor Fizikalec
So Nov 13, 2010 8:10 pm

Mislim, da ti klatiš neumnosti marsikaj pustil in marsikaj sprobal v 17 letni karieri. Primerjava je povsem realna in nisem preizkušal z parimi družinami kot imate to navado vi početi pa potem pametovati. Kaj ti smatraš za močno družino in kaj jaz je lahko razlika. NIKJER nisem napisal, da jih treba "pomozti" do amena ampak treba stočit in uredit gnezda. Kolikorkoli so družine močne jim preveč meda škodi in kokrkoli boš ti trdil drugače. Zakaj pa upade zalega in moč ČD ob obilnih pašah? Zakaj blokada matic naredi dober in slab učinek?
Zadeva se obnese, če imamo 14-20 dnevni presledek-ni medenja potem skurijo zaloge vendar, če spet zamedi imamo enak efekt....
Blokada pa je najhujša v juliju konec in naprej takrat pa nas med v plodiščih dobesedno "ubije" čebele in čebelarje. Vse kr nesejo nabijajo dol, z tem sesujejo ravnovesje in prostora za zalego ni. Če čebelar meda takrat iz plodišč ne prestavlja gor ali pa iztoči bo čebele sesul vsaka debata tu je brezpredmetna. Bog ne daj, da pride še malo več varoj in mal hladnejše vreme potem je rezulatat takšen kot sem jaz naredo lani sesul sem dobesedno cel kontejner zaradi PREVEČ MEDA, v plodiščih je bilo po 15-18 kil meda ampak čebele so propadle.
Pač sem mislo počakamo še teden dva pa pol točimo, potem pride kaj vmes pa iz tedna ratajo 3 potem pa imaš avgusta na enem satu za dlan zalege in vse čebele stare, kr je zalege pa jo varoja obdelala.
Tako dobiš ČUDEŽNO IZGINJANJE čebel, ko je blo konc septembra 30 panjev prazno oktobra pa 3/4 in izzimile so 4 od 70....
Krive niso bile čebele, ne varoja, ne vreme, lačne niso ble ravno nasprotno ampak so propadle. Propadle so zarad moje napake, ker pač kljub vsemu raspoložljivemu znanju sem delal kr pač ne drži vode. Če bi jih stočo 3 tedne prej in lepo krmo bi prezimile tako pa sem jih pač sesul samo zato ker se mi pač takrat ni dalo točit in sile niti ni bilo "po logiki imajo med" ampak :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 44836Odgovor klopotec
So Nov 13, 2010 8:22 pm

Lahko pa bi vzel ven rešetko, pa bi se matica odšpancirala v zgornje prostore in zadihala s polnimi pljuči.
No ideja pač, čisto tako.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44837Odgovor Fizikalec
So Nov 13, 2010 8:34 pm

Oja lahko bi samo, če to delam potem lahko stočim je povsem enako, fora je v tem, da nisem naredo kr bi moral vem pa kaj bi lahko. Jaz čebelarim na med torej moj interes ni, da se matica šeta sem pa tja in potem po panju "iščem med" :wink: ampak, da zadeva funkcionira kot mora.
Tudi če rešetko odstraniš ni nuja da matica odide gor in še manj nuja, da bo tam fraj plac. Med tiščijo tja kjer je matica sploh če je mal hladnje in donosi do 1 kile na dan. Kjer je matica-gnezdo tja bašejo med in ob neugodnih letih je to propad.
Čebele bistveno bolje prenesejo, če se "izsušijo" julija konec kot pa če se zabijejo jim škodi to nič, če jasno se takoj potem krmi ne pa jih tako pusti, da nebo spet kdo narobe razumel.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 44838Odgovor klopotec
So Nov 13, 2010 9:09 pm

Nisem najbolje razumel.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44839Odgovor Fizikalec
So Nov 13, 2010 9:11 pm

Česa nisi razumel, da konkretno vprašanje jaz ne vem kaj nisi razumel?

igorv
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2004 12:07 pm

OdgovorCOLON # 44872Odgovor igorv
Po Nov 15, 2010 1:03 am

saj kolikor vidim vas je tukaj več, ki neke stvari sodeč po komentarjih ne razumete :D

Drugače se pa pod Danilove obrazložitve tudi jaz podpišem, ker sem tudi jaz naredil lansko zimo podobno napako.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 44876Odgovor mg
Po Nov 15, 2010 12:12 pm

(Fizikalec)Krive niso bile čebele, ne varoja, ne vreme, lačne niso ble ravno nasprotno ampak so propadle. Propadle so zarad moje napake, ker pač kljub vsemu raspoložljivemu znanju sem delal kr pač ne drži vode.

Kako lepo da si priznal svojo napako. Ampak to ne koristi dosti, ker čebele so pa vseeno pomrle.

Je pa žalostno da zato kriviš preveč meda v plodišču, ki je lahko posledica nekega drugega napačnega ravnanja čebelarja. Preveč meda v plodišču res lahko škodi čebelam, sploh ob nepravem času. Zakaj se pa to zgodi je druga in bolj kompleksna zadeva, ki ima opravka z pani in tehnologijo čebelarjenja - o tem pa ne bom razpravljal z starim mačkom, ki misli da vse ve, prav dela, na koncu pa joka, ko gre kaj narobe. Ali bi vsaj moral.

Najlažje je ostale obsodit, da nimajo pojma, izkušenj, da čebelarijo s premajhnim št. družin itd. - pa res?

In ko že primerjaš kravo s čebelo. Zamisli si kmeta ki ima tristo krav, pa mu sto pogine, ker njegovo razpoložljivo znanje ne drži vode.

Če ob dolgoletnih izkušnjah, oh in sploh iztočenem medu, št. družin, znanju, ugledu, stvar ne drži vode. Mora biti zelo luknjasta ali zanič. Pa naj se pod njo podpiše kdorkoli. Itak se bo vse razpackalo - ker stvar pušča.
lep pozdrav

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 44877Odgovor mg
Po Nov 15, 2010 12:15 pm

Da klatim neumnosti misliš ti. Klatiš jih pa ti. Plačajo pa čebele. Tvoje.
lep pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 44886Odgovor Fizikalec
Po Nov 15, 2010 5:09 pm

Kdo pa je kje napisal, da nekdo nima pojma? Ti si se spravil filozofirat o rečeh katere pač ti smatraš, da so prave jaz pa sez z njimi iz moje prakse pač ne strinjam enako pravico imaš ti za moje mnenje.
Jaz sem ti trditev o puščanju meda ovrgel iz prakse ne pa iz literature ali pa zato, da jaz tako mislim. Vsako leto je enako problem je vedno, če medi "tko tko" to je 0,5-1 kile na dan in enako je bilo letos z tistim kontejnerjem,ki je ostal v gozdu z razliko, da pač letos je bilo manj dejavnikov tveganja.
Slika
Slika prikazuje stanje čebel 25 julija po končani Lipovi paši po točenju so čebele prinesle še 8-10 kil meda in so v takem stanju bile prepeljane na gozdno pašo. Pišem za letos torej so imele zalog definitivno najmnaj 12 kil na panj po enem mesecu so stagnirale na 2 sata zalege ampak samo na dlan velikosti. Škoda nimam časa da bi naredo fotoreportažo gnezd kaj se z čebelami dogaja bi ti zelo lepo nazorno prikazal. Bila so obdobja medenja in so tudi še 8-10 kil nabrale definitivno ampak so vseeno oslabele in to iz opisanih razlogov "preveč meda"
Slika
Takšen je bil pogled konec avgusta res, da sem istočil tono meda ampak stanje je kot je napram kontejnerju, ki sem ga konc julija premaknil domov z 2 kilama zaloge in lepo začel krmit. Tisti pač ni bil zalit, zalege je imel 7 satov cel avgust takorekoč razlika kot dan in noč lahko jo kadarkoli sedaj vidiš pri meni.
Zato pišem o rezultatih na enoto (60-80 panjev) ne z par panji na nekem stojišču in z tem ne mislim nikogar žalit samo ni tako kot si eni to predsatvljate. Če ni medenja težav ni pač tako ali tako krmiš, če močno medi spet ni težav, ker je panj teden dni poln, stočiš in se spet uredi. Problem je tisto kr sem zgoraj zapisal medenja z malimi donosi doooolgo časa.
član tega foruma (Zver) mi je na Lipi pomagal točit in je stanje čebel, zalege itd.. tudi sam videl. Sma malo še experimentirala z merjenjem tem. v gnezdu tako, da ti ne "nakladam" nekja BV.
Da pa tudi nekdo z veliko km dela napake ni nič čudnega v 17 letih, če ga 1x polomiš ni problem, če ga lomišvsako leto pa je. Človek išče meje dokler ni postavljena pač nadaljuje vsakič,ko nek rizik se dobro zližeš drugič tvegaš več in te pač odnese tko to je in mene tega ni sram povedat še manj koga zarad tega obsojam. Skušam analizirat napake tako svoje kot druge in na podlagi tega potem nekaj tule napisat ne zato, ker sem nekje prebral, da je tako prav ali, da se meni zdi, da tako mora biti.

Jaz se tule nimam namena prepirat z tabo ali komerkoli še manj rabim kaj dokazovat skušam opozorit na "napake" katerih ni pametno ponavljat ali preizkušat na svojih čebelah. Moje izgube čebel jaz pač prvič v karieri lahko kaj izgubim in jih niti nisem skrival še manj sem koga prosil, da mi kaj da. Moje izgube jaz lahko prenesem BP noben "profi" nikol ni jamral čez izgube poglej kdo zmeraj jamra?

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 44890Odgovor mg
Po Nov 15, 2010 6:36 pm

Ti trdiš svoje, jaz pa svoje. Nisem imel primera, da bi čebele propadle zaradi preveč meda, kvečjemu zaradi premalo. Zato se s tabo tudi ne strinjam. Si pa ti napisal da pišem neumnosti. Resnici na ljubo ne morem potrdit tvojih trditev, sploh tistih primerjav s karavo.

Je pa res, da je lahko tvoja tehnologija čebelarjenja čisto drugačna od moje in take stvari lahko pripeljejo do povsem različnih rezultatov (sploh če upoštevamo oskrbo, točenje, izdatnost paše, lokacijo in še kaj).

Brez zamere, ampak iz teh slik se ne vidi nič o stanju družin in količinah medu. So pa lepe slike.
lep pozdrav

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov